Home » Archief » Alhambra


[10.08.2016]

Alhambra

Peter Breedveld

alh1

De laatste islamitische koning in Spanje was Boabdil en het Alhambra in Granada was het laatste bastion van de moslims in Europa. Boabdil gaf zich over aan de christenen op voorwaarde dat hij en zijn familie een vrijgeleide uit Spanje kregen en dat wie achterbleef, met rust gelaten werd. Het verhaal gaat dat Boabdil vanaf een heuvel in het Alpuxarre-gebergte, La Cuesta de las Lágrimas, nog één keer omkeek en zijn smadelijke nederlaag beklaagde: de Laatste Zucht van de Moor. Zijn moeder schijnt toen te hebben gezegd: “Het staat je fraai te huilen als een vrouw om wat je niet mans genoeg was te verdedigen.”

Karel V zou, toen hij deze anekdote hoorde, hebben gezegd dat hij nog eerder het Alhambra tot zijn grafmonument zou hebben gemaakt dan het op te geven, maar de Amerikaanse schrijver Washington Irving toont meer genade voor Boabdil: “Het is makkelijk praten voor wie macht heeft en het goed gaat, om heldendom te prediken tot de overwonnenen!” schrijft hij in zijn fantastische boek ‘Tales of the Alhambra‘: ‘Maar ze begrijpen niet hoe snel het leven in waarde stijgt, voor wie niets anders meer rest!’

Ik heb best veel mooie dingen gezien, er zijn er een stuk of drie die een verpletterende indruk op me hebben gemaakt: het verblijf van Tokugawa Ieyasu in Kyoto, de oude moskee/kathedraal in Cordoba en het Alhambra.

Spaanse ziel

Hoe vaak ik het Alhambra al niet bezocht heb! De eerste keer was een dikke 25 jaar geleden, toen ik een reis door Spanje maakte met mijn toenmalige vriendin. Daarna ben ik er vaak teruggeweest en iedere keer raak ik weer vol ontzag door de schoonheid van het ding, en door het feit dat die schoonheid zoveel eeuwen, na zoveel aardbevingen en oorlogen en de stromen toeristen, intact is gebleven.

alh6

Ik wilde mijn kinderen de Alhambra beslist laten zien, en bovendien grijp ik elk excuus aan om weer even in Granada te zijn want dat is een fijne stad. Via het internet had ik kaartjes voor het Alhambra besteld, want van het Unesco mag er dagelijks maar een beperkt aantal toeristen in. Dat is verstandig en fijn, want het houdt de boel leefbaar. Zo loop je nog eens kans om helemaal alleen door een ruimte te dwalen, als dat tenminste niet één van de bekendere is, zoals het Leeuwenhof of de Sala de las dos Hermanas.

Die eerste keer dat ik het Alhambra bezocht, kocht ik er het boek van Washington Irving, een diplomaat die ook The Legend of Sleepy Hollow schreef, waarop de film van Tim Burton is gebaseerd. Ik kan niet ontkennen dat het boek de herinneringen aan die eerste keer en de beleving van al mijn volgende bezoeken enorm heeft gekleurd. Irving schrijft in een levendige, beeldende stijl vol verwondering, verbeelding en empathie en naar mijn mening met veel kennis van wat ik lekker pathetisch de Spaanse Ziel noem.

In Tales of The Alhambra beschrijft hij de mensen die in en om het Alhambra woonden toen hij er een aantal maanden verbleef, in één van de torens van het fortpaleis. Het is een bonte stoet van verschoppelingen, verarmde edelen, een oud-militair en de pittige opzichter van het complex met haar familie plus aanhang. Irving vervlecht hun verhalen met de geschiedenis van het Alhambra en met de vele legendes waarin het Alhambra een rol speelt, over verborgen Moorse schatten, smachtende, zwartogige moslima’s die opgesloten zitten in torens en betoverde islamitische legers die, in grotten in het Alpuxarre-gebergte, hun kans afwachten om de boel weer over te kunnen nemen in Andalusië (kennelijk is de angst daarvoor ingebakken in de Europese psyche). Het zal allemaal vast niet wetenschappelijk en historisch verantwoord zijn, maar zo gaat het Alhambra wel voor je leven. Het boek staat beslist in mijn persoonlijke top-honderd van must-reads.

Marokkaanse bastilla

Het Alhambra, en trouwens heel Granada, ademt pure magie. Zelfs in 2016 is de aanwezigheid van de Moren nog overal voelbaar. Als je door de smalle straatjes van de wijk Albaicin omhoog klimt, met overal het geklater van fonteinen in de blauw betegelde patio’s van de witte huizen, als je de kleine winkeltjes betreedt, de straatnamen leest, zelfs als je in de superkatholieke Iglesia de Santa Ana bent, gebouwd op de fundamenten van een moskee, als je de gerechten in de uitstekende restaurants in en om het Albaicin eet: kip met abrikozen en chocola, Marokkaanse bastilla, ananas in gember gedrenkt.

alh4

alh2

alh3

alh5

Het geluid van water, overal waar je bent in Granada, herinnert aan de obsessie van de Moren met dit element, het kostbaarste goed in de blakende Noord-Afrikaanse en Spaanse hitte. De bewoners van het Alhambra deden grote moeite om altijd en overal de beschikking te hebben over helder, koel water, dat hoog van de bergen naar beneden stroomde. Ze legden leidingen en ondergrondse reservoirs aan en lieten het klateren in de vele fonteinen. Het stroomt door goten langs de wegen die naar het Alhambra leiden. Het zal ook wel de oorzaak zijn van het weelderige groen rondom het Alhambra, zodat het daar een grote oase lijkt. Het kan flink warm worden tijdens de dwaaltocht door het Alhambra, maar er is altijd fris, verkoelend water in de buurt.

Het Alhambra zelf bestaat uit verschillende delen, waarvan de Palacios Nazaríes veruit het interessantst zijn. Dit was het officiële verblijf van de islamitische heersers (chillen deden ze verderop, in de Generalife) en je kijkt hier je ogen uit. Patio’s met fonteinen, omgeven door zuilengangen, vertrekken met rijk versierde muren vol reliefs en arabesques en gekaligrafeerde poëzie, doorkijkjes naar andere vertrekken, spectaculaire uitzichten op de stad, hofjes, tuinen met vijvers, the works. Oriëntalisten laten hier hun verbeelding prikkelen, moslims, en onder de bezoekers tel ik er altijd veel, halen hier hun hart op. Hier heeft de islam één van de hoogtepunten van haar beschaving beleefd.

Voor mij is één van de meest tot de verbeelding sprekende gebouwen in het Alhambra het badhuis, vrij onopvallend gelegen langs de weg naar de Palacios Nazaríes. Het enige licht komt er binnen via stervormige gaten in het plafond en er is niet veel fantasie voor nodig om hier, door de stoom, de vage schimmen van voluptueuze naakte vrouwen te zien.

alh8

Onthoofde prinsen

Of de Sala de los Reyes, waar 36 prinsen, beschuldigd van verraad, werden onthoofd en waar je de bloedvlekken nog op de vloer schijnt te kunnen zien. Als je er alleen bent, kun je de kettingen van de geketende prinsen nog horen ratelen, en het gezucht van de verdoemden, maar er zijn er ook die zeggen dat dit het geluid van water is, dat door ondergrondse leidingen loopt.

Je kunt niet anders dan betoverd raken door het Alhambra. Mijn kinderen overkwam het ook, en dan is de magie sterk, want doorgaans zijn ze vooral geïnteresseerd in hun telefoons, hun stomme selfies en Instagram. We hebben er uren rondgedwaald in de hitte, onder de felle zon wier uitwerking zo sterk was dat ze een Spaanse schone zover bracht met me te flirten in de Generalife, waar ik ruzie kreeg met een Franse toeriste (ik krijg altijd ruzie met Franse toeristen). Maar echt, een mooie jonge Spaanse vrouw, en ze lachte naar me en keek naar me, gewoon waar mijn zoon en dochter bij waren.

alh9

alh10

alh11

alh12

alh13

alh14

alh15

alh16

alh17

alh18

alh19

alh20

alh21

alh22

U wilt wel geloven, lieve lezer, dat ik dit bezoek aan de Alhambra als één van mijn meest geslaagde beschouw. Aan het eind maakte mijn knie me het lopen bijna onmogelijk maar het was het waard en het was nog niet afgelopen.

Spectaculaire balletvoorstelling

Ik ga u namelijk een geheim verklappen maar u moet me beloven het onder ons te houden, anders weet straks iedereen het en is er voor mij geen plaats meer. Dat geheim is namelijk het balkon van het Hotel Alhambra, halverwege een weg die van het Alhambra naar beneden loopt, naar de stad. Ik dacht slim te zijn en met de auto van de parkeerplaats van het Alhambra naar het hotel te rijden, maar ik kon er nergens parkeren, dus ben ik weer terug naar die parkeerplaats gegaan en ben, op mijn lippend bijtend van de pijn, met mijn kinderen weer naar beneden gestrompeld.

Op het balkon van het Alhambra kun je een koel glas drinken, luxe tapas eten, de beste van de stad, en uitkijken over Granada, beneden in de vallei. Ik heb er al vele uren doorgebracht, vaak gebiologeerd door de zwaluwen die er een spectaculaire balletvoorstelling voor je uitvoeren.

Vanavond waren ze er niet bij, maar het uitzicht, de zonsondergang en de oplichtende stad waren er niet minder om. De superaardige ober, de kinderen die hun eerste alcoholvrije cocktails dronken (en vervolgens op elk terras, waar we in de dagen erna aanschoven, vroegen: “Hebben ze alcoholvrije cocktails?”), wat een perfecte afsluiting van een perfecte dag.

alh23

Peter Breedveld, Reizen, 10.08.2016 @ 09:46

[Home]
 

14 Reacties

op 10 08 2016 at 10:25 schreef MNb:

“kennelijk is de angst daarvoor ingebakken in de Europese psyche”
Of het is een vastklampen aan (Moorse) hoop. De Hussieten hebben nog altijd een slapend leger liggen in de Tsjechische berg Blanik.

op 10 08 2016 at 11:12 schreef Harrie Baken:

Fantastisch, bedankt! Ik had er altijd al even willen zijn.

op 10 08 2016 at 12:07 schreef Ronald:

Ha, wat een top artikel weer. Ben blij dat je er zo van genoten hebt.

Je opmerking over die top-100 boeken van je doet me wel denken; wat zijn Peter’s must-reads eigenlijk? Misschien dat je er aan toe komt om daar eens een artikel aan te wijden.

op 10 08 2016 at 13:48 schreef jos:

Dat het koninkrijk Granada het laatste bastion van de moslims was in Europa wordt heel vaak gezegd maar klopt niet. Toen Granada viel heersten de Ottomaanse Turken al over de Balkan en tot op de dag van vandaag zijn moslims een onlosmakelijk onderdeel van dat deel van Europa (in Albanië, Kosovo, Bosnië, Macedonië enz.) Moslims zijn al vanaf het begin van de 8e eeuw (toen half Europa nog niet eens gekerstend was) onafgebroken aanwezig geweest in dit werelddeel. Dat de islam niet bij Europa zou horen is dus flauwekul.

op 10 08 2016 at 15:50 schreef vander f:

Atilla en z’n Hunnen hebben zo ook een stempel van angstzweet achtergelaten in de West Europese geschiedenis.
Maar terug naar dat wonderschone Andalusië,
zo stond ik 2,5 jaar geleden rond de jaarwisseling onder de vuurtoren bij Trafalger over de zee te turen waar ik vanuit de verte de kanonschoten meende te horen.
De zon scheen uitbundig en het was tegen de 20 graden celcius..
Het is vandaag hier in kikkerland kouder en natter hartje zomer dan daar hartje winter,
eigenlijk verlang ik naar Andalusië, het landschap, de mensen en het klimaat, ik zou daar willen wonen.
Maar eerst maar eens een vakantie residentie aldaar creeren.

op 10 08 2016 at 16:29 schreef MNb:

Als het niet in PB’s top-100 staat wil ik wel iets schrijven over Natsuo Kirino en haar thriller Out. Niet in het Nederlands, maar wel verkrijgbaar in de Haagse Lange Poten en de Amsterdamse Kalverstraat voor wie Engels kan lezen.

op 11 08 2016 at 19:08 schreef Paul Arts:

Geweldig artikel, kan het het er helemaal mee eens zijn, na een meer dan 20 jarig verblijf in Andalusië.
Nog een tip van mijn kant: borrelen op het Alhambra terras in de winter na het skiën bij zonsonderondergang, de Sierra Nevada kleurt dan goud-oranje, adembenemend.
Dit terras staat al jarenlang in onze top 5.

op 11 08 2016 at 19:35 schreef Moniek:

‘Ik heb best veel mooie dingen gezien, er zijn er een stuk of drie die een verpletterende indruk op me hebben gemaakt’

Hé onderkruipert, vergeet de vette moslimkut van Hassie niet die harder trekt dan tien paarden!

op 11 08 2016 at 19:35 schreef Gerard Matthijssen:

Helemaal eens met “Jos”, dat moslims integraal deel uitmaken van de Europese geschiedenis. De Islam is een universele religie, die overal thuis is waar zij landt, net als het christendom en het jodendom. Er zijn verschillen tussen de 3 religies, en die mogen er ook zijn, maar dat doet aan ieders universaliteit niets af.

op 11 08 2016 at 21:18 schreef Chantal:

ik krijg altijd ruzie met Franse toeristen

Ha ha, dat moet wel aan die Fransen liggen Peter!

op 12 08 2016 at 18:43 schreef Carine Dingemans:

Prachtig verslag. Ik was daar in 1994. En daarna in Sevilla. Ik wil graag nog een keer gaan.
En aan die valse Moniek: jij bent echt heel erg ziek. Zoek aub hulp voor het te laat is.

op 12 08 2016 at 21:33 schreef Thomas E:

Lekker enthousiast. En toch ook informatief. Ik ben gek op Spanje (hoor je, Babs?), maar in Granada ben ik nog niet geweest. Gaat nu zeker gebeuren.

op 13 08 2016 at 11:56 schreef jos:

Ik wist niet dat ranzige vieze mannetjes ook Moniek kunnen heten.

op 19 08 2016 at 19:03 schreef Remco:

Mooi verslag, en foto’s die herkenning oproepen. Ik was 2 jaar geleden in Andalusië op vakantie en heb zowel het Alhambra als Cordoba bezocht. Zelden iets mooiers gezien.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS