Home » Archief » Alleen Maar Boze Mensen


[18.10.2012]

Alleen Maar Boze Mensen

Lucinda Babel


Illustratie: Kunz Meyer-Waldeck

De film Alleen Maar Nette Mensen riep veel niet zo nette reacties op. Die arme Robert Vuijsje met de dood bedreigen?! Serieus? Wat gebeurt er toch allemaal?!

Beledigde Surinamers

De film is komisch maar zeker ook choquerend. Laten we alsjeblieft niet doen alsof de wereld, die Vuijsje beschrijft, niet bestaat! Iedereen met gezond verstand weet dat niet alle zwarte vrouwen ghetto-queens zijn, maar Vuijsje heeft ‘t niet allemaal uit z’n dikke joodse duim gezogen!

Het is immers nationaal bekend dat jonge meisjes het in kelderboxen doen voor beltegoed en-god-weet-wat-nog-meer! Door deze film is het nu expliciet besproken, zo pats boem op ’t witte doek en dat is heftig!

Ik vraag me oprecht af waarom heel veel Surinamers zo beledigd zijn door de film. Los van dat, veel mensen spreken over zogenaamde stereotypes, ik moet eerlijk bekennen dat ik in de Randstad regelmatig geconfronteerd word met types als het personage Rowanda in de film. Zijn mensen dan ineens boos omdat hen een spiegel wordt voorgehouden en zij geconfronteerd worden met hun eigen gedrag?

Negers versus de rest van de wereld

Veel Afro-Surinamers zeggen: “de wereld heeft al een negatief beeld van ons en door deze film houden we het cliché in stand!” Ja het klopt, de wereld heeft een negatief beeld van zwarte mensen. Dus steun ik de acteurs en actrices van deze film des te meer! Waarom niet je geld ermee verdienen?

Respect voor Imanuelle Grive voor de manier waarop zij de rol van Rowanda heeft neergezet. Wist je dat ze twintig kilo is aangekomen voor deze rol? En ook voor Géza Weisz (die David Samuels speelt). Hij heeft in meerdere interviews namelijk toegegeven dat hij ook een soort fetisj heeft voor donkere vrouwen met mooie rondingen! En met hem nog vele anderen! Deze film maakt dit soort onderwerpen tenminste bespreekbaar! Vooral de scène, waarin de beste vriend van David toegeeft dat hij regelmatig zwarte prostituees bezoekt. De hele zaal moest erom lachen. Tja, lachen is herkennen hè!

De grote zwarte magneet

Mijn mening als Afro-Surinaamse vrouw is dat deze film niet geschikt is voor mensen zonder zelfspot. Voor wie is deze film wel bedoeld? Voor mensen die beschikken over een dosis gezond verstand, met een beetje humor.

Vuijsje schreef het boek om met verschillende culturen de spot te drijven en wat doet de grote zwarte magneet? Ja natuurlijk, negatieve aandacht naar zich toe trekken!

Bepaalde reacties vind ik overdreven. Als Surinaamse was ik altijd zo trots op mijn volk. Beschaafd en nooit echt negatief in ‘t nieuws! (Oké, Desi Bouterse daar gelaten, maar u snapt wat ik bedoel)! Je hoort toch ook niet dat Brabanders in opstand komen omdat zij zich te kijk voelen gezet door een film als New Kids? Heb je ooit een blondje iets horen zeggen over films zoals Legally Blonde? Dat daar bijvoorbeeld het imago van de domme blondjes mee in stand wordt gehouden?

Lees eerst het boek

Ik vond het een geweldige film. Wie er niet om kon lachen, werd aan het denken gezet en dat is zeker confronterend. Ik vind niet eens dat de film over stereotyperingen gaat. Het is de underground die wordt geëtaleerd.

Mijn tip aan al die mensen die zich geraakt voelen, ga eerst het boek lezen (begrijpend lezen) en bekijk daarna de film met een andere bril op! Vorm vooral je eigen mening en ga niet in een grote kudde lopen meeschreeuwen met de Rowanda’s. Blijf dicht bij jezelf!

Lucinda Babel heeft een bachelordiploma bestuurskunde op zak en volgt nu een master aan de universiteit Leiden. Volg haar op Twitter.

Gastschrijver, 18.10.2012 @ 08:02

[Home]
 

63 Reacties

op 18 10 2012 at 08:15 schreef Rob:

Edgar Cairo creëerde in ‘Ik ga dood om jullie hoofd’ een eigen taal voor de Surinamer, het Surinaams Nederlands (léés die dinges!). Hij schreef de dingen precies zo op als zijn landgenoten spraken. De hele Surinaamse gemeenschap viel over hem heen, want “oeij praten niet zo dom hòr!”
Het verrast me elke keer weer hoe lang de tenen in Suriname soms zijn.

op 18 10 2012 at 10:01 schreef yurp:

De boosheid om deze film en de boosheid om Zwarte Piet hebben naar mijn idee dezelfde bodem. Stereotypering of persiflage worden gezien als een persoonlijke aanval, vooral als dit gebeurt vanuit een andere bevolkingsgroep. Er mogen vooral op geen enkele manier negatieve associaties gelegd kunnen worden omdat dit als beledigend wordt opgevat en vaak wordt er nogal wat moeite gedaan om een uiting zo negatief mogelijk uit te leggen. Iemand enig idee waar dit precies vandaan komt?

op 18 10 2012 at 10:19 schreef J.E.Christ:

Ik woon sinds 1975 in de Bijlmermeer en dit met veel genoegen en als bleke bakbanaan.
Ik durf te beweren dat 99,99% van alle Surinamers ontzettend veel plezier zullen beleven aan deze film. Mensen zonder humor zullen altijd blijven bestaan, dat zijn domme mensen en domme mensen zijn gevaarlijke mensen, maar die heb je bij mensen die blauw paars groen wit en oranje zijn helaas net zoveel.

op 18 10 2012 at 10:31 schreef jos:

“Ik vraag me oprecht af waarom heel veel Surinamers zo beledigd zijn door de film.”

Misschien omdat het een film is die door en voor niet-Surinamers gemaakt is en waarin Surinamers negatief neergezet worden. Dat maakt namelijk wel wat uit.

op 18 10 2012 at 12:11 schreef MNb:

Ik zal moeten wachten tot deze film ook op de Surinaamse TV komt. Tot nu toe is het oorverdovend stil – ik wist niet eens dat het boek verfilmd wás.

op 18 10 2012 at 12:15 schreef jos:

@ Lucinda

Dat minderheden andere minderheden discrimineren is nog geen vrijbrief voor iemand uit de dominante blanke meerderheid om een allochtone minderheid negatief neer te zetten. Je verliest de maatschappelijke verhoudingen uit het oog.

Ik heb zeker niet gesteld dat een film/boek door een Surinamer wél “goedgekeurd” zou worden. Geen stropoppen ajb. En nee, een Surinaamse auteur of regisseur zou niet hetzelfde “concept” zijn. Ook hier lijk je totaal blind te zijn voor de maatschappelijke verhoudingen. Een blanke cabaretier die moppen tapt voor een blank publiek over domme, luie negers is echt van een andere orde dan een Surinaamse of Caribische grapjas die dat voor eigen publiek doet. Zo ook met dit boek/deze film.

op 18 10 2012 at 12:19 schreef J.vanDijkS:

Wat Jos zegt. En verder hou ik mijn oordeel voor me totdat ik de film heb gezien. Is ie al ergens te downloaden?

op 18 10 2012 at 12:59 schreef Niels van Lobberegt:

@Jos

“Misschien omdat het een film is die door en voor niet-Surinamers gemaakt is en waarin Surinamers negatief neergezet worden. Dat maakt namelijk wel wat uit.”

Volgens mij is Lucinda van Surinaamse komaf, dus hoezo voor ‘niet-Surinamers’?

op 18 10 2012 at 13:01 schreef yurp:

Waarom zou je geen grappen over elkaar mogen maken? Denigrerende kwetsende opmerkingen, ok. Maar een knipoog en een grap zou je niet mogen maken als dominante meerderheid? Slechts binnen je eigen raciale, culturele groep grappen maken aub. Alleen joden mogen grappen maken over joden, vrouwen alleen over vrouwen, Surinamers alleen over Surinamers. Is dat niet nogal eng en beknellend? Kunnen we niet wat losser met elkaar om gaan?

op 18 10 2012 at 13:20 schreef Yvonne:

Ik heb er geen moeite mee. Nou vraag ik me af of Vuijsje ook een boek in dezelfde trend kan schrijven over zijn eigen bevolkingsgroep?

op 18 10 2012 at 13:35 schreef jos:

@ Niels

O sorry, dat had ik niet begrepen, dat die film alleen voor Surinaamse Lucinda gemaakt was.

@ yurp

Uiteraard, nu pleit ik ineens voor “slechts binnen je eigen raciale, culturele groep grappen maken”. Ik probeer te begrijpen waarom sommige Surinamers zich beledigd voelen. Daar begon het mee.

op 18 10 2012 at 13:36 schreef yurp:

Yvonne: volgens mij komen de ‘nette mensen’ uit zijn eigen bevolkingsgroep er ook niet bepaald goed vanaf in het boek en in de film.

op 18 10 2012 at 13:44 schreef babs:

Yvonne,
Dat heeft hij gedaan, zijn boek is vooral erg beledigend voor grachtengordelinwoners.

Jos,
Je ziet over het hoofd dat de hoofdpersoon in het boek niet helemaal tot de dominante blanke meerderheid behoort. Hij ziet eruit als en wordt voortdurend gediscrimineerd als Marokkaan. Het heeft er alle schijn van dat Vuijsje dit niet helemaal heeft verzonnen, het aannemelijk dat hij zelf wel eens voor Marokkaan is aangezien en als Marokkaan is gediscrimineerd.

Het is dus een Joodse Marokkaan-achtige die negers die hij tegenkomt nogal expliciet beschrijft. Dat is niet hetzelfde als een Blanke Geenstijl-achtige die negers die hij nog nooit heeft gezien karikaturiseert.

op 18 10 2012 at 14:02 schreef yurp:

@jos

je kunt een positieve reden proberen te vinden en een uitleg waarmee je jezelf gaat beperken omdat er wellicht een aantal mensen beledigd zullen zijn. Dat is een nobel streven maar wellicht zijn sommigen(!) gewoon nooit tevreden omdat ze ofwel ervan houden om zichzelf in een slachtofferrol te zetten ofwel omdat ze graag zichzelf bevestigd zien in hun eigen bekrompen negatieve opvatting dat alle blanken eigenlijk stiekem vette racisten zijn maar er niet voor uit durven te komen.

op 18 10 2012 at 14:09 schreef Lucinda Babel:

@ Jos, wat Babs zegt! En ja, ik Lucinda, ben Surinaamse en jij Jos volgens mij ook! (schuilnaam)! En zo niet, fijn dat je je zo goed probeert in te leven in de emotie van de Surinamers! Maar als echte Surinaamse kan ik zeggen (want dat is volgens jou wel rechtvaardig blijkt uit je betoog) dat ik sommige reacties van MIJN VOLK dus behoorlijk overdreven vind!

op 18 10 2012 at 14:11 schreef Niels van Lobberegt:

@Jos

Waarom doe je nu net alsof je achterlijk bent? Je zegt dat de film is gemaakt door en voor niet-Surinamers. Dat eerste kan kloppen, maar Lucinda bewijst dat de film ook bekeken en leuk gevonden wordt door Surinamers. 

Maar dat past waarschijnlijk niet in jouw eendimensionale wereldbeeld, waarin Jos bepaald wanneer Surinamers zichzelf wel of niet beledigd en gediscrimineerd dienen te voelen.

op 18 10 2012 at 14:28 schreef jos:

@ babs

“Je ziet over het hoofd dat de hoofdpersoon in het boek niet helemaal tot de dominante blanke meerderheid behoort.”

De auteur en het publiek horen tot de dominante blanke meerderheid. Als een ranzige antisemiet een ranzig antisemitisch werk maakt met een sympathieke jood als hoofdpersoon blijft het toch een ranzig antisemitisch werk.

@ yurp

Inderdaad, sommigen zijn nooit tevreden en zullen altijd wel een reden hebben om zich op te winden. Maar dat betekent niet dat men geen rekening hoeft te houden met (misschien terechte) gevoeligheden.

@ Lucinda

Nee Lucinda, ik ben geen Surinamer. Ga eens inhoudelijk in op mijn argumenten in plaats van je af te vragen wie of wat Jos is.

op 18 10 2012 at 14:31 schreef jos:

@ Niels

Heel leuk en gezellig dat Lucinda ook de film bekeken heeft maar het publiek is en zal in overgrote meerderheid blank en niet-Surinaams zijn.

“… waarin Jos bepaald wanneer Surinamers zichzelf wel of niet beledigd en gediscrimineerd dienen te voelen.”

Stom gelul.

op 18 10 2012 at 14:44 schreef Niels van Lobberegt:

@Jos

‘maar het publiek is en zal in overgrote meerderheid blank en niet-Surinaams zijn.’

Ja, en?

‘Stom gelul’

Jouw reactie kwets mij. Zou in je in het vervolg rekening willen houden met mijn gevoeligheid hierover?

op 18 10 2012 at 15:05 schreef yurp:

@Jos

Natuurlijk kun je rekening houden met gevoeligheden als je dat wilt. Ik zou alleen niet willen dat dit een verplichting is. Vuijstje zou moeten kunnen zeggen dat hij het vervelend vind dat mensen zich erdoor beledigd voelen maar dat hij daar verder niets aan kan of wil doen omdat het anders onmogelijk is om zijn verhaal te vertellen.

op 18 10 2012 at 15:06 schreef Lucinda Babel:

@ Jos, de auteur is zelf een Jood en behoort net als de hoofdstrol speler van het boek NIET tot de blanke meerderheid. Hij heeft namelijk zelf een Marokkaans uiterlijk en heeft in zijn jeugd daar vaak “last” van ondervonden!

Die laatste alinea slaat op jou Jos en een ieder die net zo denkt als jij! Lees eerst het boek! En als je er niets van weet zorg dan tenminste dat je wat research hebt gedaan!
Nonsens!! Pfff…

op 18 10 2012 at 16:20 schreef hallo:

Bedreigingen tegen Robert Vuijsje? Dat zal reuze meevallen. De persoon die hierover begon is de hysterische eikel Guilly Koster. Die is er altijd als eerste bij om te roepen ‘Ik heb mijn jongens niet meer in de hand, jullie hebben ze beledigd en dat pikken ze niet, ik kan die jongens niet tegenhouden, kijk uit, de niggers are coming’.
En zo gaat dat al decennia met die aansteller van een Guilly Koster.

Guilly Koster is een schertsfiguur. Totaal niet serieus nemen.

PS: ‘Alleen maar nette mensen’ is er als boek en film, maar ook als luisterboek.

op 18 10 2012 at 16:28 schreef babs:

Jos,
Heb jij het boek eigenlijk wel gelezen? De film gezien?

Ik heb zelf de film niet gezien, dus daar ga ik niet over oordelen. Het boek is zondermeer niet de blanke schrijver die over de rare negertjes verhaalt. Als dat in de film anders is, hoor ik het graag. Dat zou trouwens een hele prestatie zijn.

op 18 10 2012 at 16:35 schreef seije:

Het mooiste voorbeeld van dat Jos uit z’n nek lult is natuurlijk wel dat Vuijsje zelf afgelopen week een regulier kaartje kocht voor de film om het publiek te checken. Half zwart half wit publiek, ze lachten om dezelfde stukjes. Het enige verschil was volgens hem dat surinamers wat uitbundiger lachten….

op 18 10 2012 at 16:35 schreef Yvonne:

Lucinda

“Bepaalde reacties vind ik overdreven. Als Surinaamse was ik altijd zo trots op mijn volk. Beschaafd en nooit echt negatief in ‘t nieuws! (Oké, Desi Bouterse daar gelaten, maar u snapt wat ik bedoel)!”

Pardon, u was veelvuldig negatief in het nieuws totdat een andere bevolkingsgroep het stokje overnam. U gaat nu door voor het kijk mij eens niet racistische type. Ik denk dat daar het boek ook over gaat en u mag blij zijn dat u tot het zwakke geslacht behoort. En laten we wel wezen, het gaat niet alleen om Bouterse, maar ook om een gekozen president, een moordenaar die nog steeds niet berecht is.

op 18 10 2012 at 17:00 schreef Fatih:

Producties met enige waarde doelen nooit op allochtonen uit vrees dat de blanke doelgroep er afstand van zal nemen. Dit heet stigma. Definitie gewijs is bijna iedere Nederlandse productie racistisch van aard. Ik wacht op de dag dat Surinamers een film maken over nazi Nederland. Kijk daar zou ik voor betalen.

op 18 10 2012 at 17:07 schreef seije:

Die sneer van Lucinda naar Desi vond ik ook niet zo cool. Ik ben persoonlijk geen fan van em, maar draag mijn Bouta 4Life!-shirt graag om lui op de kast te jagen.
Dan krijg je toch heel andere reakties dan bij een Che-shirt…
Ik ken verdomd weinig revolutionairen/dictators/etc die er zo weinig hebben afgemaakt. Coole gast? Nou nee, niet bepaald lijkt me.
Maar hij is wel gekozen, want de jongeren hebben liever huizen/banen/etc dan telkens aan het verleden denken.
Maar, Yvonne, dat kunnen die domme negertjes natuurlijk niet voor zichzelf uitmaken wie ze willen.

op 18 10 2012 at 17:13 schreef J.vanDijkS:

Over de film nog geen oordeel. Wel over de commotie rondom het boek. Het grote probleem, althans bij mij, zit o.a. in het feit dat Vuijsje het boek niet goed heeft gepresenteerd.
Bij aanvang in een gesprek altijd als een roman met autobiografische elementen, en als dat niet uitkwam, vanwege kritiek of moeilijke vragen, gewoon als een fictieve roman.
En als men dan, mede daardoor, begint over het boek als een ‘ode aan de zwarte vrouw’ of (voor een miljoenenpubliek!) hoe geil het wel niet is om seks te hebben met een ‘beest’ (dixit M. van Nieuwkerk) dan zie je de schrijver niet weerspreken, interrumperen en/of corrigeren. Anderen gaan er mee aan de haal, hij zit stil, wel altijd ongemakkelijk.
Ik denk kap die idioten die teveel gewicht aan je (seksuele) hersenspinsel geven af en corrigeer ze.
Leg bijv. uit dat die kaboelameiden niet representatief zijn voor de hele groep, en een sub-cultuur vormen binnen de Surinaamse cultuur.
Maar nee…

op 18 10 2012 at 17:34 schreef dewanand:

namaste Peter,

Ik publiceer later vanavond een leuk boekje emancipatie hindoestanen online. Ik breek de etnische apartheid tussen hindoestanen en afro surianmers open, en in nog 40 andere landen. Mijn ideaal is een tropisch paradijs Shri Rama ka Desh, unie van de drie Guyana’s en ik zal de Fransen maar duidelijk maken om op te rotten uit Frans Guyana.

Altijd als ik negers zie ga ik praten met ze en wil ik informatie halen uit hun onderbewuste gedachtewereld want ik wil dit ras toch beter begrijpen. Ik moet wel zeggen dat ik intelligente negers heb gekend uit Afrika, en die waren heel raszuiver. Negers die ik sprak uit Nigeria hebben de sterkste Afro identiteit van Afrika en zijn trots op hun neger genen. Nigeria is nu hard bezig het wirschafwonder te worden van zwart Afrika. Grote banken in NIgeria hebben een AAA status nu en groeien sterk.

Boeken van Afrikaanse denkers hebben mijn wereldbeeld toch veranderd.

Als idealist wil ik een perfecte wereld, mijn ideale hyperras betekent internationaal paren onder een dictatuur van Wieroe, de hindoe kat.

mantra
make love, no war, net als Kwanzaa filosofie uit oude Afrika.

dewanand

op 18 10 2012 at 17:41 schreef Yvonne:

@Seije

“Maar hij is wel gekozen, want de jongeren hebben liever huizen/banen/etc dan telkens aan het verleden denken.”

Heb je goed gezien, Seije.

“Maar, Yvonne, dat kunnen die domme negertjes natuurlijk niet voor zichzelf uitmaken wie ze willen.”

Zijn jouw woorden, net zo gekleurd als de colakreek.

op 18 10 2012 at 18:50 schreef MNb:

@Lucinda B: “Maar als echte Surinaamse …”
Als echte Surinaams-Nederlandse. Aan de andere kant van de oceaan kijken ze er nog wel eens anders tegenaan. Vandaar de huidige president. En ja, vooroordelen spuien kunnen ze hier ook heel goed.
Maar wat heeft Bouta eigenlijk met Vuijsje, zijn boek en die film te maken?
Noem Surinaamse kiezers kortzichtig, maar Seije ziet het wel goed. Van economische crisis merk ik nog steeds niets. Er schijnt zelfs een salarisverhoging te zitten aankomen; nou maar hopen dat die niet monetair gefinancierd wordt, zoals Venetiaan tien jaar geleden deed.

op 18 10 2012 at 19:07 schreef Yvonne:

@Lucinda

Uitspraak van Vuijsje. Wat denk je, zou hij gelijk hebben?

Ik ben er inmiddels achter dat er vrouwen bestaan die beide kanten in zich verenigen: opwindend, spannend en toch slim en geleerd. Die heb je maar weinig in Nederland. In Amerika, waar veel meer zwarte vrouwen en dus ook meer ontwikkelde zwarte vrouwen zijn, ligt dat anders.”

op 18 10 2012 at 19:22 schreef Yvonne:

@Lucinda

En Thats all.., verder ga ik me niet verlagen tot jouw niveau, daar en ik te knap voor ;)
Maar ik daag je graag uit voor een discussie!

Dus als ik jou erop wijs dat het nog niet zolang geleden is dat de Surinamers op het beklaagdenbankje zaten, heb je het over het verlagen tot mijn niveau en over het slavernijverleden? Die spiegel van jou heeft vele lagen. Kijk nog eens wat dieper.

op 18 10 2012 at 19:36 schreef babs:

Van Dijk,
Geen enkele schrijver gaat uitleggen hoe zijn boek gelezen moet worden. Lijkt me ook terecht.

Wel heb je gelijk dat comotie ontstond over de publiciteit over het boek, niet over het boek zelf.

op 18 10 2012 at 19:41 schreef Yvonne:

@Lucinda

Met “het zwakke geslacht” bedoel ik de vrouw, zou je moeten weten:)

op 18 10 2012 at 19:57 schreef Aaron:

Ik verbaas me eigenlijk over het feit dat mensen zich zo druk maken om het imago van zwarte mensen. Er zijn tegenwoordig zo veel zwarte rolmodellen en publieke figuren dat je bij een ietwat stereotype film niet meer dan je schouders zou moeten ophalen.
Maar goed, het is duidelijk dat Quinsy Gario de boel weer eens onnodig hard heeft zitten ophitsen. Die gast wordt steeds extremer.

op 18 10 2012 at 19:58 schreef dewanand:

namaste Fnaakters,

ach filmpje over negers en hindoes is altijd leuk he, naai er een staart aan en hun evolutionaire achterstand is bewezen.

Geen enkel land met meerderheid negers is welvarend, industriestaat en rijk.
Mauritius heeft dominante Hindoemeerderheid en daar is er geen honger en armoede.

Hindoes zijn een oud cultuurvolk en hebben rijkste Dharmische traditie van alle mensen rassen. Dit bindt ze en maakt ze harder, radicaler en succesvoller. Hindoes zijn radicale racisten en rassenhaters, en 80 procent gelooft gewoon absoluut in de superioriteit van hun Hindoeras, en nog twintig jaar dan zijn deze zwarte fascisten een van de dominante rassen op aarde samen met de Chinezen die tien keer fascistischer zijn.

Ja, ik heb toch medelijden nu voor het lot van de arme impotente blanke mannen in de toekomst op een planeet met een fascistische zwarte meerderheid van 90 procent. Tel nog op 1 miljard moslims die blanken haten.

Ik zie al blikjes hondenvoer in china 2040 met label:
sweet white meat from Europe for your dog.
in chinees he.

Jaar 2100:
Het hele superieure blanke ras eindigt als hondenvoer in China, dus einde evolutie en start Planet of the apes.

dewanand

op 18 10 2012 at 20:19 schreef Beukman:

[MnB] “Ik zal moeten wachten tot deze film ook op de Surinaamse TV komt.”

Hij gaat a.s. zondag in premiere in Paramaribo (TL Cinemas); ik hoop dat je in de buurt woont. Als ik het wel heb, zal Vuijsje zelf ook op de premiere aanwezig zijn. De man durft, als ik sommigen van hierboven mag geloven.

Ik weet niet of de goedkeuring door Surinamers moet gelden als een lakmoesproef of varkenskleurigen er dan ook om mogen lachen. Maar lachen doe je gelukkig onwillekeurig: je lacht als je iets grappig vindt, dat overstijgt alle politiek correcte bezwaren.
Een discussie over de vraag of je deze film grappig mag vinden is daarom minstens net zo hilarisch als de film vermoedelijk zelf zal zijn (afgaande op het boek).

MnB, kwijt je aan je journalistieke taken, doe veldwerk vanaf zondag, ga naar die film, en schrijf er een stuk over!

op 18 10 2012 at 20:29 schreef Fridjof:

namaste dewanand,
Ik wordt steeds weer vrolijk van je unieke schemerwereld van geniale simplificaties en volslagen absurditeit.

op 18 10 2012 at 21:15 schreef You On A Gin:

LOL @ varkenskleurigen.

Kijk, hier wordt een halfbloedje gekweekt. :D

http://www.dierennieuws.nl/wp-content/uploads/dgeluk39.jpg

op 18 10 2012 at 21:42 schreef Cactus:

[QUOTE]
18 10 2012 at 12:15 schreef jos:
Dat minderheden andere minderheden discrimineren is nog geen vrijbrief voor iemand uit de dominante blanke meerderheid om een allochtone minderheid negatief neer te zetten. Je verliest de maatschappelijke verhoudingen uit het oog.[\QOUTE]

Zo lust ik er nog wel eentje.
De minderheden zijn aan elkaar gelijkgesteld, en mogen kritisch zijn ten opzichte van elkaar.

Maar wij superieur blanken, moeten ons te verheven voelen op kritiek te spuien.

Wat een heerlijk perfide vorm van discriminatie is dit nog steeds.
*zucht*

op 18 10 2012 at 21:46 schreef Yvonne:

Edgar Cairo creëerde in ‘Ik ga dood om jullie hoofd’ een eigen taal voor de Surinamer, het Surinaams Nederlands (léés die dinges!).

Ik heb het boek Koewatra Djodjo/ In de Geest van mijn Kultuur

Buddy gaat naar Nederland. In het vliegtuig.
Attention, will you please fasten your seat bells.
Dan hoor een stem no, zo ballorig dat je nie kan zeggen! “Oen jere no! Alasma, oei tai oen mars (binden jullie je gat vast. Wie nie zo doet, valt dalek door die kokpit. Eentje gaf zijn mond vertaalwerk.

op 19 10 2012 at 09:33 schreef Wat doet het er toe:

Vreemd dat in deze wereld, als jij als gemeenschap ergens op tegen ben…gelijk word afgeschilderd als een gemeenschap die niet open staat voor kritiek. Als er een gemeenschap is die goed met zelfspot kan omgaan is het wel de surinamer. Wat echter dit gevoel opwekt is het feit is dat het contrast tussen 2 gemeenschappen zo word aangedikt… Waarom is die jood wel beschaafd en weet bijvoorbeeld wel aan tafel te eten…? Waarom kan die joodse jongen wel achter zwarte vrouwen, alsof zwarte vrouwen het meest makkelijkste stuk vlees qua vrouw te verkrijgen is op deze aardbol… Het zijn deze uitersten waarmee een gemeenschap niet geassocieerd wilt worden… Dit geld voor iedere gemeenschap…maar wat zegt het gros van de mensen direct als je dus commentaar levert…je hebt geen humor… Nee hoor een jood heeft humor… Joden hebben op alle fronten ervoor gezorgd dat je ze niet belachelijk kan maken, want het eerste waar ze naar toe rennen is naar een advocaat om je te betichten van antisemitisme…en het is deze gemeenschap die anderen te kijk wil zetten… Triest en het meest trieste is dat iedereen de persoon die deze film heeft gemaakt nog een beetje gaat ophemelen ook… Wij leven e

op 19 10 2012 at 14:47 schreef yurp:

@Wat doet het er toe

Wellicht eet de joodse jongen aan tafel en het gezin in de Bijlmer niet omdat ze uit verschillende sociale klassen komen? Waarom wil je huidskleur allesbepalend maken?

op 19 10 2012 at 16:15 schreef Fatih:

Jammer genoeg maken minderheden in Nederland geen films waarin hele volken worden gereduceerd tot karikaturen. Dat lijkt me ook de punt.

Doen alsof huidskleur er niet toedoet is een hele andere vorm van onwetendheid. Ik zie de fysieke reactie van sommigen op gekleurde mensen. En deze mensen zijn onze werkgevers, artsen, rechters, politici, agenten, wetgevers, journalisten…

op 19 10 2012 at 17:35 schreef Yvonne:

@Fatih

Dat is kut, Fatih, zwaar kut. Ik pleit ervoor dat er zoveel mogelijk gewipt wordt tussen alle ‘heden’ dan hebben we dat gezeik ook minder, want ja, je tante of je neef, je halve familie, wat nu? En inderdaad, Vuijsje zet zwaar in w.b. de Surinaamse rollen. Had hij de overigen in dezelfde trend neergezet, nou poeh.

op 19 10 2012 at 19:19 schreef Yvonne:

He, Lucinda, zit je aan de Mareborrel, we horen niets?

op 19 10 2012 at 20:49 schreef dewanand:

hahahahah yvonne,

waarom komt er nooit ontwikkeling in suriname?
omdat er in het sranang tongo geen werkwoorden voorkomen he. Het begrip werken kennen ze in suriname niet, wel weten ze tot diep in de jungle dat ze hun bruine bonen met rijst met blanke euro’s kunnen betalen en dit noemen zij dus ontwikkelingshulp.

HOe minder surinamers er in Suriname overblijven hoe beter het is voor dit land, denken ze in suriname.

die zwartjes en koelies in suriname zal ik in de toekomst een lesje leren en hard ook, als ik mijn messen scherp heb geslepen. Dit zweer ik en dit vertelde ik vandaag aan een Hindoe meid in mijn flat:

Shri Rama ka Desh zal een feit worden, en dit zweer ik op Altecrea, Allah, Krishna, heilige Bhagavad Gita, en alle overige miljoenen hindoe goden en godinnen. Ook Wieroe heeft deze heilige oorlog nu gestart terwijl hij zit te mediteren in zijn mandje en sanskriet verzen uit de Vedas reciteert in kattentaal.

De zelfmoord van een jong Hindoemeisje Reshmi in Suriname zal ik wreken.

dewanand
hindoe fundamentalist

op 19 10 2012 at 22:23 schreef Sasha Berkman:

Lucinda: Leuke achternaam heb je!

op 19 10 2012 at 23:02 schreef Ivo:

@ wat doet er toe;

Joden geen zelfspot bedoel je?
Dat is nieuw.

op 20 10 2012 at 11:14 schreef willem minderhout:

Goh Peter, jij bepaalt natuurlijk zelf je ‘reaguurtolerantiedrempel’ maar voor eencelligen als Yvonne en Dewanand zijn er toch al hangplekken genoeg beschikbaar op de interwebs?

Prima stuk, Lucinda! Ben benieuwd naar je volgende!

op 20 10 2012 at 15:59 schreef Yvonne:

@Lucinda

Nou ja zeg, waar slaat dit nou weer op, wat is er racistisch aan mijn opmerkingen, reageer daar dan op??? Ten eerste heb je schijnbaar niet de intelligentie die je zegt te hebben, ten tweede heb je ook niet de humor die je zegt te hebben en ten derde moet ik met mijn innerlijke frustratie jegens mijn dochter leven!!! Tjonge,jonge

Willem Minderhout

Waar bij jou een cel mag zitten, God mag het weten, in ieder geval geen denkvermogen meegekregen.

op 20 10 2012 at 16:08 schreef Fatih:

Neuken als antwoord… wat voorspelbaar.

Surinamers en de overigen verdienen een echte schrijver.

En ik prefereer, eerlijk gezegd, vrees over pure ridicuul. In de passieve zin.

op 20 10 2012 at 17:35 schreef Herbert:

Persoonlijk ben ik van mening dat je over vooroordelingen nooit teveel foute, vette grappen kan maken. Daar moeten we vooral mee doorgaan.

Het boek heb ik gelezen, de film nog niet gezien.

Maar natuurlijk zijn er een aantal zuurpruimen die graag gehoord willen worden en die schreeuwen moord en brand. En nu 5 december met rasse schreden nadert zal binnenkort de discussie over wit baasskap en zwart knechtskap wel weer losbranden.

@babs, het witte milieu gaat zeer zeker niet over de Grachtengordel, maar over Oud-Zuid en specifieker gezien postcode 1071.

Op http://www.waterkant.net ook wel een aardige discussie: http://tinyurl.com/9ogc6d5

op 20 10 2012 at 18:15 schreef Yvonne:

Volgens mij als je met een hoop tamtam iets verkondigt, mag je ook verwachten dat iemand dat onderbouwt. Je zou dat toch mogen verwachten van iemand die studeert.
Ook wat het “zwakke geslacht” betekent. Schrijf dan wat racisitisch is aan mijn opmerkingen, maar maak je je niet met Jantje van Leiden (het zou eens niet) vanaf door met racist aan te komen. Laffe houding,bah.

op 20 10 2012 at 20:51 schreef J.vanDijkS:

Snap die aanval (van meerderen) op Yvonne ook niet zo goed.
Eigenlijk helemaal niet.

op 21 10 2012 at 08:51 schreef You On A Gin:

@ J.vanDijkS
Nou, ik heb laatst één van mijn beste wijnglazen gesloopt door een comment van Sasha Berkman te lezen. Onwillekeurig verkrampte mijn hand, waardoor het voetje afbrak en mijn hele toetsenbord en bureau onder de (niet slechte) wijn zaten.
In die richting moet je het een beetje zoeken. Was zo ongeveer toen ik uitviel tegen de WMI’tjes op deze site in het algemeen, en lieve Peter weer eens ging proberen me te kwetsen.

op 21 10 2012 at 20:49 schreef Sasha Berkman:

Lucinda Babel:
Ik hoop dat je vaker je opinie over dingen hier neer wilt plempen. Bedankt

op 24 10 2012 at 12:07 schreef MNb:

Alleen maar nette mensen is in premiere gegaan in Par’bo. Geen enkele Surinamer – dwz. iemand die in Suriname woont – is boos geworden. De recensies zijn positief; de enige klacht is dat hij op driekwart saai wordt.
Kop in DWT van gisteren: “Een hilarische zoektocht naar de dikke bil.”
Twee citaten: “De afkeer tussen Creolen, Dyuka’s, Koelies en Yampa’s (dat zijn drie scheldwoorden, MNb) wordt vet aangezet.”
“De film speelt met de vooroordelen die bevolkingsgroepen over elkaar kunnen hebben. Voor de duistere kanten daarvan moeten we naar een andere film.”
Klinkt fair.

op 24 10 2012 at 16:19 schreef Edo:

Is er iemand, een columnist, een schrijver, die deze film racistisch vindt?
Er zijn inmiddels tig columns geschreven over dat deze film niet racistisch is.
Ok, tegen wie hebben jullie’t?
Tegen een paar matteklappe bijlmer surinamers en wat hyper hyper correcte Nederlanders? De wereld draait, en ‘het gehele linkse bolwerk de vara’ maken zich er niet druk over.
Ik vind ’t van semi-heldengedrag van Johan Fretz en consorten duiden om maar weer de volstrekt evidente waarheid te roepen dat deze film niet racistisch is.
’t lijkt me overigens een vrij slechte film.

op 24 10 2012 at 16:32 schreef Edo:

Mag ik weten welke columnist deze film wél racistisch vindt?

op 25 10 2012 at 19:15 schreef Edo:

Het is natuurlijk erg goed om de doodsbedreiging tegen Vuisje te veroordelen.
Maar mensen moeten niet denken dat ze iets nieuws zeggen door te zeggen dat de film niet racistisch is. Dat vindt iedereen. (Aaf Brand Corstius is wellicht een uitzondering op de regel, die vroeg bij de DWDD of het niet racistisch was van Vuisje dat hij op Negerinnen viel. Nee natuurlijk niet. Als ik zeg dat ik op blonde vrouwen val, dan is dat ook niet racistisch. Als ik zeg dat ik op mannen val is dat ook niet discriminerend tegen vrouwen).
Maar het is helaas een feit dat vrijwel iedereen die ook maar wat over de multiculturele samenleving zegt, positief of negatief, boze mensen aan z’n deur krijgt.
’t is zo duidelijk dat de film niet racistisch is. Zeg dat ff kort. Deze film is niet racistisch, en analyseer voor de rest de film (en/of het boek).
Volgens mij is het in feite niet veel anders dan flodder met Negers. Dat lijkt me niet echt hoge kunst, maar dat kan aan mij liggen.

op 30 10 2012 at 11:18 schreef Fem:

Ik heb het boek wel gelezen maar peins er niet over om de film te bezoeken. Voor mij is het niet meer dan een herhaling van stigma’s en stereotyperingen ,die ik nu echt wel ken, maar helaas nog aan de orde vd dag zijn.
De boosheid zit hem in de actueelheid vh topic.
Als je zelf anno 2012 geconfronteerd wordt met discriminatie, hokjesdenken, niet voor vol aangezien worden , dit alleen vanwege je uiterlijk, je kleur, je eigen identiteit. Ben je die stigma’s zo ontzettend ZAT, het zoveelste lachertje over dit thema voegt v mij niks toe.
Vuisje had juist door zijn binding met de afro-cultuur, een ander licht op dit thema kunnen schijnen, en dat vind ik een gemiste kans!
Dat de film tot veel discussie heeft geleid is een feit, laten we hopen dat deze bijdragen aan verandering en doorbreken van stigma’s in de maatschappij.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

Become a Patron!
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

Vermaakt u zich een beetje met deze site? Laat uw waardering blijken met een kleine donatie (grote mag ook!): NL59 RABO 0393 4449 61 (SWIFT BIC RABONL2U) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

 

pbgif (88k image)
 

(Advertentie)
 

 

(Advertentie)
 

Nu in de boekhandel! ‘Krimp is een huiveringwekkende zoektocht naar de oorsprong van vrouwelijk geweld.’

 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

 Meest gelezen in mei

O Fuck you, VPRO, en je Nazi-neefje erbij
O ‘Op je kwaadste momenten denk je: ik sluit me aan’
O Er is niks ‘vrij’ en niks ‘links’ aan het vrije links van Eddy Terstall
O Lekker lachen met Domrechts
O Luipaarden en Palestijnen
O Wierd Duk en zijn Sturmabteilung
O Weg met die witte klootzakken op de redacties
O De arianisering van Dodenherdenking
O Dat typische gebrek aan empathie dat alle hondenbezitters kenmerkt
O Buikpijn

Meest gelezen ever

O YouPorn
O Verplicht naakt douchen op school, jongens en meisjes bij elkaar
O ‘FUCK OFF ben je niet goed bij je kankerkop stinkhoer’
O Smerige kutnicht
O Fact-check: ging Adil Rashid vrijuit omdat hij moslim is? Neen.
O Konijntje Castricum
O Journalistieke principes
O Frontaal Naakt leeft!
O Holland for foreigners: Can’t you take a racist joke?
O Komt een Arabier bij Zomergasten

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS

“How does it feel to be famous, Peter?”
(David Bowie)

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler”
(Ionica Smeets)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?”
(Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend”
(Sylvana Simons)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.”
(Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.”
(Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit”
(Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.”
(Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.”
(Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.”
(Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig”
(Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.”
(Hassnae Bouazza)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.”
(Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land”
(Petra Stienen)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.”
(Femke Halsema)

“De scherpste online columnist van Nederland”
(Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.”
(Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld”
(Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.”
(Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland”
(GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.”
(Bert Brussen)

“Landverrader”
(Ehsan Jami)

“Voorganger van de Linkse Kerk in Hersteld Verband.”
(Carel Brendel)

“You are an icon!”
(Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.”
(Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’
(Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’
(jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’
(jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’
(Revu)

‘Extreem-rechtse website’
(NRC Handelsblad)

‘Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.’
(Hafid Bouazza)

‘Complimenten voor Frontaal Naakt. Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.’
(Lousewies van der Laan)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’
(Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’
(Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’
(Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’
(Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’
(Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 


 

pbgif (88k image)
 

LINKS


RSS RSS