Home » Archief » ‘Een Jood verbrand je’


[04.07.2009]

‘Een Jood verbrand je’

Peter Breedveld

In een kort voorwoord in Afrikaans Jeruzalem, het vijfde deel van de stripserie De Kat van de Rabbijn, schrijft de Frans-Joodse auteur Joann Sfar dat hij nooit had gedacht zich in een verhaal te moeten uitspreken tegen racisme. Afkeer daarvan leek hem namelijk vanzelfsprekend. Helaas, verzucht Sfar, lijken de tijden te zijn veranderd.

Bij elke andere striptekenaar zou zo’n voorwoord me verontrusten – niks ergers dan een prekerige kunstenaar – maar bij Sfar is maatschappelijk engagement in goede handen. In de vorige delen van De Kat ging het al over religie, fundamentalisme en de multiculturele samenleving. Daar maakte Sfar poëtische en vertederende komedies van. In Afrikaans Jeruzalem pakt Sfar met dezelfde luchtige, innemende speelsheid een loodzwaar thema aan.

De Kat van de Rabbijn speelt zich af in de jaren twintig van de vorige eeuw, en gaat over de Algerijnse rabbijn Sfar. Die heeft een mooie dochter, Zlabya, en een naamloze kat, door wiens ogen we de wederwaardigheden van de familie Sfar volgen. In het eerste deel, Het Bar Mitswa, kon de kat plotseling praten en wilde hij graag jood worden om met Zlabya te kunnen trouwen, maar dat ging natuurlijk niet. In de volgende delen verloor de kat zijn spraak en trouwde Zlabya met een jonge, knappe, maar nogal zelfingenomen collega van haar vader.

In Afrikaans Jeruzalem krijgt Zlabya’s man een kist met boeken uit Rusland bezorgd, met daarin ook een verstekeling. Het blijkt om een Russische Jood te gaan, een schilder, die naar Ethiopïe wil omdat daar ergens, in een stad die Jeruzalem heet, de nakomelingen van koning Salomo en de koningin van Sheba zouden wonen, een zwart joods volk. Samen met een verveelde, licht suïcidale Russische rijkaard, Vastonov, gaan de oude rabbijn, zijn kat en de schilder per rupsbandauto op expeditie naar Ethiopië. Onderweg pikken ze een neef van de rabbijn op, een moslim die de wereld rondtrekt om volksliedjes te verzamelen.

chatrabbin
Scène uit Afrikaans Jeruzalem

Tijdens de reis moet het gezelschap voortdurend strijd leveren met vooroordelen en tribalisme, niet in de laatste plaats dat van henzelf. Zo moet de oude rabbijn wennen aan het idee dat er zwarte joden zouden bestaan. Vastonov toont zich een onbeschaamde antisemiet, ‘Met een Rus duelleer je, een jood verbrand je, van een Rus verleid je de vrouw, een jood gebruik je’, verklaart hij tegenover zijn joodse vrienden. Als ze te gast zijn bij een Bedoeïnenstam, drijft Vastonov de zaken op de spits door het rigide fundamentalisme van het stamhoofd en zijn raadsheer belachelijk te maken. Hij doet erg denken aan Theo van Gogh, deze ballorige Vastonov.

De islam van het stamhoofd is duidelijk een andere dan die van de neef van de rabbijn. ‘Onze God is niet haatdragend’, zegt die, ‘Hij is het gelukkigst wanneer zijn kinderen in vrede leven.’ De Bedoeïnen hebben er geen enkele boodschap aan. Zelotisme is echter niet het exclusieve domein van de moslims in Afrikaans Jeruzalem. De joden kunnen er ook wat van, met hun geruzie over Ashkenazim en Sefardim en de interpretatie van de Thora en de Talmoed.

Afrikaans Jeruzalem is tot nu toe het beste album in een serie die al sinds het eerste deel tot mijn favorieten behoort. Sfar is een rasverteller die zelden veroordeelt, maar zijn personages behandelt met een combinatie van spotlust en mededogen. Hij tekent in een vluchtige, krasserige stijl. Ik sta er altijd van te kijken hoe hij er met dat slordige gekrabbel altijd weer in slaagt om van die aantrekkelijke vrouwen te tekenen, te suggereren eigenlijk vooral, en zo perfect de sfeer van bijvoorbeeld een drukke winkelstraat in Algiers weer te geven.

jerusalem_d_afrique

Eerder verschenen in Vrij Nederland. Sfar is bezig met een animatiefilm van De Kat van de Rabbijn, met Hafsia Herzi als de mooie Zlabya. Die ga ik dus zeker niet missen. Zie hier een leuke video van de repititie met Sfar en Hafsia.

Peter Breedveld, strips, 04.07.2009 @ 16:33

 

 

[Home]
 

8 Reacties

op 04 07 2009 at 20:20 schreef babs:

Bélézy, de meest sectarische naturistencamping waar ik ooit ben geweest. Sindsdien draag ik een zwembroek op vakantie.

op 05 07 2009 at 02:24 schreef diadorim:

dat meisje is net mijn vriendin…..echt

op 06 07 2009 at 12:42 schreef Paco:

Ik ga er heen al zal het niet gemakkelijk zijn daar tussen de vrouwen.

op 06 07 2009 at 13:03 schreef babs:

Als het je te veel wordt, Pacito, fiets je gewoon even de Mt Ventoux op.

op 06 07 2009 at 14:40 schreef naturist:

zijn genoeg niet-sektarische maar wel naturistische campings te vinden, belezy heeft blijkbaar een paar goeie foto’s op z’n website. naturisme rules.
Paco zeker nog nooit van zelfbeheersing gehoord.

op 07 07 2009 at 08:29 schreef Paco:

Nee naturist, leg me dat eens uit als je tussen zulk schoon volk loopt.

op 10 07 2009 at 22:51 schreef Doc:

Uit je tekst maak ik op dat je Afrikaans Jeruzalem in het Nederlands hebt gelezen en je beeldt de Franse cover af. Dus hoe zit dat nou met die Engelse voorbeeldpagina, dat is niet jouw scan?

Overigens kan ik die serie niet lezen door die rommelige tekenstijl, het stoort me te veel en het went maar niet.

op 11 07 2009 at 10:05 schreef Peter:

Nee, ik zit midden in een verhuizing met onderbrekingen wegens vakantie, mijn scanner is niet aangesloten en ik werk vanaf mijn laptop, dus ik pik mijn plaatjes nu even van het wereldwijde web. Vind je het heel erg?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

Gesprek tussen Francisco van Jole en Uw Hoofdredacteur in De Nacht van Jole (30 oktober 2014)

Meest gelezen in januari

O Politieke aardverschuiving
O Fact-check: ging Adil Rashid vrijuit omdat hij moslim is? Neen.
O Nadia Ezzeroili moet niet zo hoog van de toren blazen over het islamofobe klimaat
O Sywerts domrechtse haatblaat
O Verplicht naakt douchen op school, jongens en meisjes bij elkaar
O Een lijstje waar ik niet op wil staan
O Doofpot
O Joodse vastgoedzwendelaars
O Wat we in 2016 maar niet meer moesten doen
O Apen

Meest gelezen in 2015

O Verplicht naakt douchen op school, jongens en meisjes bij elkaar
O YouPorn
O Journalistieke principes
O Witte mannen breken
O Fact-check: ging Adil Rashid vrijuit omdat hij moslim is? Neen.
O GeenPeil: opstand der horden
O Nee, sukkels, het is niet de islam
O Dit is geen discriminatie meer; dit is Duitsland in de jaren dertig
O Iconoclasme
O Potloodventers

Vermaakt u zich een beetje met deze site? Laat uw waardering blijken met een kleine donatie (grote mag ook!) op rekeningnummer 393 444 961 van de Rabobank in Rijswijk (NL59 RABO 0393 4449 61 - SWIFT BIC RABONL2U) o.v.v. 'Frontaal Naakt'.

Mail!
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

Gratis!
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

Blurbs!

"How does it feel to be famous, Peter?" (David Bowie)

"De nimmer saaie Peter Breedveld" (Joris Luyendijk)

"Literaire Spartacus" (André Holterman)

"Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist." (Sylvia Witteman)

"Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven." (Sheila Sitalsing)

"Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen." (Hassnae Bouazza)

"Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept." (Naeeda Aurangzeb)

"We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land" (Petra Stienen)

"Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen." (Femke Halsema)

"De scherpste online columnist van Nederland" (Francisco van Jole)

"Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak" (Nausicaa Marbe)

"Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven." (Hollandse Hufters)

"De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld" (Joop.nl)

"Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten." (Hans Beerekamp - NRC Handelsblad)

"De grootste lul van Nederland" (GeenStijl)

"Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver." (Bert Brussen)

"Landverrader" (Ehsan Jami)

"You are an icon!" (Dunya Henya)

"De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt." (Sargasso)

'De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.' (Elsevier weekblad)

"Frontaal Gestoord ben je!" (Frits 'bonnetje' Huffnagel)

"Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt." (@JoycePants)

'Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.' (jury Dutch Bloggies 2009)

'Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.' (jury Dutch Bloggies 2008)

'Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.' (Revu)

'Extreem-rechtse website' (NRC Handelsblad)

'Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.' (Hafid Bouazza)

'Complimenten voor Frontaal Naakt. Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.' (Lousewies van der Laan)

'De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.' (Anil Ramdas)

'Peter Breedveld verrast!' (Nederlandse Moslim Omroep)

'Breedveld is voor de duvel nog niet bang' (Jeroen Mirck)

'Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.' (Max J. Molovich)

'Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.' (Laurence Blik)

Links!


 

RSS RSS