Home » Archief » Horken


[09.06.2015]

Horken

Jona Lendering

bad8

Zoals de vaste lezers van mijn kleine blog weten, hecht ik nogal aan rust in de stiltecoupé (en voor wie de running gag nog niet kent is er 1, 2, 3, 4, 5 en vooral 6). Ik wil er kunnen werken en stoor me eraan als mensen doorpraten nadat je ze eraan hebt herinnerd waar ze zitten. Ik vind het doorpraten vooral frappant omdat ik vermoed dat de praters wél de beleefdheid opbrengen om niet te roken waar dat is verboden, om het onderscheid tussen mannen- en vrouwentoiletten te respecteren en om in een rij te wachten. Het is het gecultiveerde karakter van de onbeschoftheid – het niet rekening willen houden met een ander – dat me kwaad maakt.

Onlangs zat ik in een trein van Amsterdam naar Nijmegen en het was rustig. Dan is treinreizen heerlijk: je kunt lezen of schrijven zonder te worden afgeleid. Zoals u al vermoedde werd mijn geluk verstoord, en wel toen in Ede twee dames instapten die in de stiltecoupé hun luidruchtige gesprek voortzetten. Mijn aanvankelijke ergernis verdween echter toen ik begreep dat de mensen slechthorend waren.

Niet serieus

Ik heb er dus niets van gezegd, maar heb wel zitten denken – voor zover je kunt denken als mensen naast je geluid maken – waarom ik er eigenlijk niets van zei. Eén afweging is dat de twee mensen het al moeilijk genoeg hebben en het niet aangaat dat in te wrijven. Slechthorenden ontzie je. Daar staat dan weer tegenover dat je ze dan eigenlijk niet helemaal serieus neemt. De overlast is reëel en die mensen mogen dan slecht horen, je hoeft ze niet te behandelen alsof ze ook slecht zien en niet zouden weten waar ze zijn gaan zitten. Ook slechthorenden moeten, als ze willen praten, een ander rijtuig opzoeken.

Rationeel bezien valt voor beide afwegingen, geloof ik, iets te zeggen. Toch vermoed ik dat niemand een slechthorende zal verzoeken ergens anders te gaan zitten; in elk geval was het voor mij een vrij intuïtief besluit het op z’n beloop te laten. Kwaadheid is een emotie waar een terugkoppeling op zit: je ergert je aan iets of iemand, maar die ergernis kan verminderen (of groeien) als je meer weet over de oorzaak.

Psychologisch onderzoek

Dat betekent dat iemand jouw ergernis zou kunnen manipuleren en ik ben er zeker van dat er al honderd keer psychologisch onderzoek naar is gedaan. Tegen de tijd dat mijn trein Arnhem binnenreed, was ik ervan doordrongen hoe weinig ik eigenlijk wist over zulke oermenselijke zaken als onze emoties.

Jona Lendering heeft een nieuw boek uit: Israël verdeeld. U bestelt het hier, een soort van uittreksel is daar.

Jona Lendering, 09.06.2015 @ 06:51

[Home]
 

12 Reacties

op 09 06 2015 at 07:59 schreef Thomas E:

“Dat betekent dat iemand jouw ergernis zou kunnen manipuleren ”

Wat dacht je van al die cursussen Conflictbeheersing, die managers opgedrongen worden. Of de trainingen die de vroegere colporteurs en de tegenwoordige callcentermedewerkers kregen cq krijgen. Het gaat allemaal over het razendsnel en effectief ombuigen van een negatieve naar een welwillende houding. Ook speech-schrijvers (zoals die van Obama) zijn getraind in dit psychologische spel.

op 09 06 2015 at 08:18 schreef Benedictus:

Als mensen rekening met je houden is dat eerder een gunst van hun kant dan normaal gedrag. Mijn “fout” was, dat ik in jongere jaren dit omdraaide. Met veel schade “wijs” geworden, ga ik er niet meer vanzelfsprekend vanuit dat anderen zomaar rekening met je houden. Dat helpt om minder boos te worden. Elke keer als er wel rekening met mij gehouden wordt, zie ik dit nu als een positief gebeuren, en dan kan ik er ook echt blij om worden.

op 09 06 2015 at 08:43 schreef Murat:

Inderdaad. Als psychologisch wetenschapper kan ik je vertellen dat oorzaak boosheid modereert. Is inderdaad al heel veel onderzoek naar gedaan.

op 09 06 2015 at 08:54 schreef Haes:

“Ik vind het doorpraten vooral frappant omdat ik vermoed dat de praters wél de beleefdheid opbrengen om niet te roken waar dat is verboden, om het onderscheid tussen mannen- en vrouwentoiletten te respecteren en om in een rij te wachten. Het is het gecultiveerde karakter van de onbeschoftheid – het niet rekening willen houden met een ander – dat me kwaad maakt.”

Zo had ik het nog niet bekeken, maar vind het heel plausibel.

op 09 06 2015 at 09:25 schreef Han van der Horst:

Het opperwezen heeft mij gezegend met het vermogen om mij volledig van de medemens af te sluiten. Al vindt er in de wagon een discoparty plaats, ik kan rustig lezen en werken.

Als ik instap, kom ik er meestal pas na een tijdje achter dat ik in een stiltecoupe zit. Dat komt omdat de aanduiding op de ramen wel groot is maar op een bepaalde manier heel erg discreet. Je moet er echt op letten. Als ik de NS was, zou ik groot op de voor en de achterwand van de coupe een mond met een vinger ervoor plaatsen en in grote rode letters stiltecoupe. Dat zou volgens mij geweldig helpen.

op 09 06 2015 at 09:25 schreef p.wielaard:

Ook gehandicapten kunnen egoistische horken zijn. Natuurlijk geef je ze wat extra Krediet. Maar dat heeft wel een grens. Hoeveel ruimte iemand “neemt” is cultuur gebonden. Zat een keer in de trein vanaf Tokio naast een stel (Japanners) die fluisterend in hun mobiel een gesprek voerden. Hun toestel schermden ze daarbij nog af met hun andere hand om zo veel mogelijk demping te veroorzaken. De stilte is het eerste dat je opvalt als je er landt. Zelfs een Ferrari klinkt er door zijn aangepaste uitlaat als een grasmaaiertje.

op 09 06 2015 at 16:47 schreef Reiziger:

Ik heb eigenlijk in het buitenland in de trein nog nooit een specifieke stiltecoupe gezien. Toch heb ik vaak genoeg met plezier lange treinreizen gemaakt zonder dat ik me daarbij aan deze of gene moest ergeren.

Ik vraag me dan ook af waarom er stiltecoupe’s nodig zijn. Ook vraag ik me af of het realistisch en haalbaar is om in publieke ruimtes (publiek transport) stilte af te dwingen.

Het is eerder een kwestie van fatsoen om je medereizigers niet tot last te zijn.

Blijkbaar is dat niet vanzelfsprekend.

Als er bijvoorbeeld twee mensen samen reizen, is de neiging tot communiceren een natuurlijke aandrang die zich niet eenvoudog laat onderdrukken.

Ik snap dan ook niet dat men een situatie in het leven heeft geroepen waarbij men in publieke ruimtes verplicht stil moet zijn.

In elke bibliotheek is men ook stil, uit fatsoen en beleefdheid, en niet op straffe van en niet aleen maar omdat men er extra voor betaalt.

De situatie als zodanog is vragen om problemen. Wie de stilte zoekt zou daar niet extra voor hoeven te betalen, maar een beroep moeten kunnen doen op de weldenkendheid van de omgeving.

op 09 06 2015 at 21:13 schreef Han van der Horst:

Er zit wel wat in het betoog van Reiziger. Als er stiltecoupés zijn, is dat eigenlijk een oproep om elders in de trein als een bezetene te keer te gaan, want daar mag het blijkbaar.

op 09 06 2015 at 21:46 schreef Sasha Berkman:

Eerste klas kaartje kopen :)

op 09 06 2015 at 22:13 schreef Sasha Berkman:

leugens
arrogantie
huigelachtigheid
smeerlapperij

dat zijn globaal de dingen waar ik boos om word.

op 09 06 2015 at 23:45 schreef Leo Schmit:

Er zijn eigenljk maar twee soorten mensen; a) een minderheid van mensen die rekening houden met de medemens en b) een meerderheid van mensen die geen rekening houden met de medemens. Duidelijk dat die minderheid altijd de pineut is en het er het beste aan doet de meerderheid te vermijden.

Rekening houden met een ander is vaak aanleiding voor de ander om nog minder rekening te houden met jouzelf. Met andere woorden, beschaafd gedrag wordt afgestraft.

Vermijden is de beste oplossing.

op 10 06 2015 at 09:08 schreef machiel:

Ik ben het eens met Leo Schmit.
En verder, iedereen die niet tegen lawaai kan mag zich gelukkig prijzen dat ie niet in Spanje woont. Het hele concept “last van lawaai” is hier onbekend. Als je hier met je vingers in je oren zit omdat iedereen in de coupé in hun mobieltjes schettert, hun iPhones op volume 11 heeft staan of een luidkeelse conversatie over niets houdt, denken mensen dat je misschien pijn in je oren hebt of koude vingers of oorvet verzamelt, maar “last van lawaai” zou niet in ze opkomen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS