Home » Archief » Ik was zelf een complotdenker


[29.09.2021]

Ik was zelf een complotdenker

Peter Breedveld


Illustratie: Heinrich Zille.

Ik was ooit ook een complotdenker. Nou ja, dat is niet helemaal waar, ik heb het geprobéérd. Ik vond het leuk, het voelde fijn. Ik wílde graag dat er een UFO was neergestort in Area 51, dat het filmpje waarop Amerikaanse wetenschappers een alien onderzoeken, echt was. Ik vond het spannend en gezellig om naar mannen en een enkele vrouw te luisteren die er waterdichte, overtuigende bewijzen voor hadden.

Helaas ben ik er niet voor in de wieg gelegd. Ten eerste geloof ik niet in aliens en heb ik dat ook nooit gedaan, en ten tweede kan ik me niet afsluiten voor feiten, zoals complotdenkers doen. Maar ik weet hoe lekker het is om je te verliezen in een alternatieve werkelijkheid van sinistere samenzweringen en verborgen geheimen. Sommige complottheorieën zitten zo ingenieus in elkaar dat alleen al die constructie voor aangename rillingen zorgt.

Umberto Eco doet het bijvoorbeeld in De Slinger van Foucault, een alternatieve werkelijkheid opbouwen door met perspectieven en context te schuiven waar hij aan het einde van het boek dan het ventieltje uittrekt, zodat alles in elkaar zakt als een soufflé. Alsof iemand tijdens een broeierig feest opeens alle lichten aandoet.

Alan Moore doet het in From Hell, ons laten geloven dat de lijfarts van Koningin Victoria Jack the Ripper is, die in opdracht van Victoria en met de hulp van zijn Vrijmetselaarsloge vijf hoeren vermoordt die het koningshuis proberen te chanteren. Hij legt verbanden aan in een dikke soep van feiten en gebeurtenissen, die je daarna moeilijk niet meer in onderlinge samenhang kunt zien.

Heerlijk, dat die vrouwen niet gewoon de pech hadden ’s nachts een moordlustige gek tegen het lijf te lopen, maar dat ze stierven met een doel, en in een context van een wereldwijde, occulte samenzwering om het hele vrouwendom eronder te houden.

Echt vrij geniaal, From Hell.

Verveling verdrijven

Ik deed het om de verveling te verdrijven, want ik vind het leven vrij saai. Voor veel andere mensen is het leven gewoon zinvoller als ze worden onderdrukt met een duidelijke reden, en niet gewoon omdat het kan. Want we worden onderdrukt omdat het kan, niet omdat we ertoe doen. Als je slachtoffer bent van een samenzwering, doe je ertoe.

Veel zogenaamde wappies geloven in vrij bizarre complottheorieën waarin corona een verzinsel is van een satanische elite van stinkend rijke kindermisbruikers die ons een “vaccin” opdringen waarin microchips zitten waardoor we via G5-masten worden aangestuurd, als robots. Dat is handig voor de Great Reset, een wereldrevolutie die is aangekondigd, gewoon in een boek, door Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum.

Volgens filosoof Cees Zweistra, die een boek over deze complotdenkers schreef, moet je dit niet als een manier zien om zin te geven aan je eigen mislukte leven, maar is het puur “een wapen van het kwaad”, zegt hij in een interview in Trouw. Complotdenkers zijn volgens hem ‘caligulisten” die de werkelijkheid naar hun hand proberen te zetten, zoals Caligula dat in een toneelstuk van Camus doet. Ze maken zich schuldig aan “sociaal terrorisme” en moeten van Zweistra bestreden worden, hij wil zelfs dat daar de grondwet voor wordt aangepast.

Op wappies schelden

Zweistra werd met gejuich onthaald op de Twitters, waar een aanzienlijk aantal mensen de hele dag niks anders doet dan op wappies schelden. Ze raken al twee dagen lang niet uitgepraat over ene Douwe Bob, een muzikant die besloten heeft niet te gaan optreden vanwege de verplichte coronapas, dat vindt hij discriminatie. Mensen worden daar woedend om, alsof ze er persoonlijk schade van ondervinden. Ze worden woedend om elke wappie, grazen het hele internet af op zoek naar filmpjes waarin wappies rare dingen zeggen, Facebook-posts, tweets, om daar dan met z’n allen minstens een week totaal door van de kook te raken.

Zweistra vinden ze een toffe peer. Eindelijk iemand die het zegt. Wappies zijn niet zielig, ze zijn geen slachtoffers, ze zijn het wapen van het kwaad, het zijn terroristen. De grondwet moet zelfs worden aangepast om deze terroristen te bestrijden.

En wáág het niet te suggereren dat deze wappiehaters graag een dictatuur van Nederland zouden maken.

Ik vind Zweistra een oppervlakkige denker, maar ook een van empathie gespeende griezel. Hij is naar een aantal bijeenkomsten van complotdenkers geweest, heeft gezien dat er niet met ze te praten valt, vraagt zich niet af hoe dat komt, waarom ze zo vatbaar zijn voor die uiterst bizarre ideeën, van diepgroene linkse types tot donkerbruine fascisten, maar bestempelt ze simpelweg als het kwaad.

Satanische rituelen

Ik zie niet hoe je zo een betere wereld creëert. Zweistra is zelf ook best een wappie, met zijn onwetenschappelijke kwalificaties van het kwaad en zijn emfatisch beleden gebrek aan nieuwsgierigheid. Die complottheorieën, bijvoorbeeld, zijn weliswaar bizar, maar ze zijn geworteld in de werkelijkheid. Je kunt mensen hard uitlachen omdat ze denken dat de elite een pedoring draaiende houdt en kinderen misbruikt en aan elkaar doorgeeft, maar dat is wel waar de invloedrijke miljardair en onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen Jeffrey Epstein voor is veroordeeld, en waardoor machtige vrienden van hem, onder andere een lid van het Britse koningshuis, door in moeilijkheden zijn gekomen.

Er zullen geen tijdens satanische rituelen geofferde kinderen in Bodegraven begraven liggen, maar er zijn kinderen geofferd voor het gerief van rijke, machtige mensen. De Britse mediapersoonlijkheid Jimmy Saville heeft decennialang kinderen misbruikt, met medeweten van de hele BBC-top, iedereen wist het eigenlijk. Sex Pistols-zanger Johnny Rotten klapte er in een televisieprogramma over uit de school en werd gestraft met een boycott door de BBC.

Dus.

Het was niet Willem Engel die als eerste beweerde dat corona maar een griepje was, dat was het RIVM. Het Nederlandse coronabeleid is continu zo tegenstrijdig en ongeloofwaardig geweest, dat het een godswonder is dat niet meer mensen wappie zijn geworden. Staatsman Rutte hééft de kleine ondernemers laten stikken ten gunste van de grote multinationals en Neerland’s trots de KLM, dat verzinnen die wappies niet. Ik liep twee weken geleden door het Haagse centrum en schrok van de leegstand, een spoor van vernieling die het coronabeleid door de stad trekt.

Voor gek gezet

Ik interviewde een tijdje geleden twee studenten die landelijke bekendheid hebben gekregen met hun verzet tegen dat beleid. Ze sluiten zich aan bij Lange Frans, maar geloven niet in kinderbloed drinkende reptielenmensen, ze kennen wel hele passages uit het boek van Klaus Schwab uit hun hoofd en het kostte me aardig wat uitzoekwerk om te checken wat ze zeiden over de Infection Fatality Rate enzovoort.

Wappies? Wat één van hen zei over wetenschap vind ik ook verontrustend, maar ik zie weinig mensen moeite doen om inhoudelijk te reageren. Er was me verteld dat Arjen Lubach hen met feiten had geconfronteerd, maar toen ik die uitzending terugkeek, zag ik dat ze voor lul werden gezet en dat Lubach niet veel meer deed dan hun standpunten oplezen en met een olijke blik de camera inkijken.

Deze mensen zijn niet kwaadaardig, ze zijn teleurgesteld, en ze worden alleen maar voor gek gezet, niet tegengesproken. Zweistra en alle andere wappie-haters laten zelf net zo goed bepaalde feiten weg om een bepaalde werkelijkheid te creëren, een werkelijkheid van onfeilbare wetenschappers, perfecte vaccins en een overheid die niets dan het beste met ons voorheeft. En als je er anders over denkt, zagen ze je graag je grondrechten afgenomen.

Fascistische middelen

Sinds mijn vorige stuk over wappies dringen zich regelmatig obsessieve wappiehaters aan me op die beweren dat ik vind dat je met wappies in gesprek moet gaan en dat ze onschadelijk zijn en zo. Ik vind wappiehaters vervelende mensen. Ik vind dat wappies relatief ongevaarlijk zijn, dat het Nederlandse coronabeleid meer slachtoffers maakt dan Willem Engel. Van mij hoef je niet met ze in gesprek, maar ze bestrijden met fascistische middelen vind ik ook weer zo wat.

Wappies zijn landgenoten, en ze hebben redenen om zich te gedragen zoals ze doen. Ze zijn niet The Joker, die alleen maar de wereld willen zien branden. Ze willen controle over hun leven en het beetje dat ze hadden, of dachten te hebben, is ze tijdens de coronacrisis van ze afgepakt.

Ik vind gewoon niet dat ze daarvoor zo ongenadig moeten worden afgestraft.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Vorig jaar moest ik voor de rechter verschijnen wegens belediging van een racistische troll! Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 29.09.2021 @ 08:30

[Home]
 

1 Reactie

op 29 09 2021 at 08:31 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS