Home » Archief » Dit gaat niet over de hoofddoek


[19.06.2010]

Dit gaat niet over de hoofddoek

Linus Huibers

Iran is niet altijd een leuk land om in te leven: de werkloosheid is er veel te hoog, de hypotheekrente is er niet veel lager (27 procent), het verkeer is er veel te gevaarlijk (30 keer meer doden in het verkeer dan hier te lande), na een uur bellen op je mobiel wordt je automatisch afgebroken en het Internet valt om de haverklap uit.

Heb je iets met politiek, dan wordt het er niet leuker op. Er zijn er die daar recalcitrant van worden, de grenzen van het regime van dienst gaan opzoeken, de confrontatie aangaan, en geef ze eens ongelijk. Maar daar zit een nadeel aan: je wordt er niet genuanceerd van. Is ook helemaal niet verstandig. Met nuances lukt het nooit om iets voor elkaar te krijgen.

Maar een modern, westers, democratisch land is ook geen lolletje: daar kunnen mensen in alle vrijheid nadenken en ingewikkelde standpunten over doodsimpele problemen hebben. Nuances alom. Het begint al met het uit elkaar halen van hoofd- en bijzaken. In Iran kijk je wel uit: dat berooft je van je grootste Fundgrube van aansprekende argumenten.

Nee, onder Iraniërs gaat het van dik hout en dat verandert niet als ze zich hier vestigen. Zo beweerde Afshin Ellian onlangs in Elsevier dat Iraanse studentes weer eens het slachtoffer zijn van extra zware regelgeving en sinds kort een type hoofddoek moeten dragen dat ‘aan het hoofd vastzit’, de maqna’e. Dat is natuurlijk een prachtige illustratie van de seksualisering van de Iraanse vrouw door het regime van dienst. Volgens Ellian is het bedoeld om vrouwen van de universiteit weg te houden, want uitgerekend de vrouwen zouden bij de protesten het afgelopen jaar het voortouw genomen hebben.

Dat verhaal werd opgepikt door Nieuw Religieus Peil en vandaar weer door Nu.nl en vandaar rolde het weer door naar het Laatste Algemeen Nieuws. Voor je het weet is zoiets common knowledge.

Maar het klopt niet. Hejab heb je in Iran in soorten en maten, de mogelijkheden zijn eindeloos, maar een driedeling helpt al voor een snelle analyse van de verschillen. Aan de ene kant heb je de chador, die vooral wordt aangetroffen op vrouwen in openbare functies en staatsinstellingen, oude besjes die hem al hun hele leven dragen en vrouwen van conservatief religieuze snit. Chador betekent ’tent’ en zo ziet het er ook uit. Aan de andere kant zit de rusari, gewoon een om het hoofd geslagen of geknoopte sjaal, die door conservatieve scherpslijpers doorgaans als bad hejab wordt gezien en derhalve met enige regelmaat het slachtoffer is van acties van het regime van dienst. Daartussen zit de maqna’e, een soort capuchon die naast hoofd ook nek en schouders bedekt.

Die maqna’e wordt vooral gedragen door scholieren, studentes en vrouwen die werken in winkels en op kantoren. Eigenlijk is het voor die groepen de standaard hejab. Al jaren. Doorgaans is hij zwart, maar vooral bij scholieren willen de verschillende klassen wel elk een eigen kleur hebben.

Het zal geen praktisch ding zijn, dat is geen enkel kledingstuk als je ertoe gedwongen wordt het te dragen, maar gezien de enorme verbreiding ervan zal het beeld dat het hier bijna om een martelwerktuig gaat wel dichterlijke overdrijving zijn. Dat het vrouwen weg zou houden van de universiteit of elders is kul: ze lopen er al jaren in groten getale in een maqna’e rond.

En het ding zit ook niet vast aan je hoofd. Dat heb ik proefondervindelijk vastgesteld door hoogstpersoonlijk een Iraanse uit haar maqna’e te praten, in haar land van herkomst. Al snel nadat we met elkaar aan de praat raakten, vroeg ze me hoe oud ik was. Nu ben ik een oude, pitloze man, maar zo zie ik er niet uit. Dus ik liet haar raden. Helaas zat ze er nauwelijks naast, waar de rest van de wereld zich minimaal een decade vergist. Hoe oud ik dan wel dacht dat zij was? Ik zei dat ik het lastig vond de leeftijd te schatten van een vrouw die een hoofddoek droeg. Dat was bedoeld om de vraag te ontwijken en een faux pas te voorkomen. Aan een ander effect had ik niet eens gedacht, zo pitloos ben ik wel.

Zij keek snel om zich heen om te zien of iemand ons kon gadeslaan en sloeg in één beweging haar maqna’e achterover. Waar al die hejab mij steevast in mijn wensdroom lieten dat alle Iraanse vrouwen haar hebben dat lang genoeg is om er op te kunnen zitten, werd hier ineens een kittig geknipt, kort koppie onthuld. Haar maqna’e zat er ook zo weer op. Zonder spelden.

De Iraanse fashion police is inderdaad weer op volle sterkte terug en vrouwen moeten het dezer dagen niet meer wagen iets van heur haar te laten zien of make-up te dragen. Boetes variëren tussen de 50 en 1000 dollar, maar niemand kent de echte prijs want het regime van dienst laat de voorlichting over aan het geruchtencircuit. Wel zo effectief.

Een derdewereldland kan het zich niet veroorloven een politieapparaat op de been te houden dat permanent taken inzake de kleding van zijn onderdanen op zich neemt als waren het verkeersovertredingen. Zelfs in Nederland slaagt de politie er niet in permanent fietsen zonder licht te bekeuren, of alle dronken automobilisten van de weg te houden.

Vast staan drie dingen: dit is een actie die van beperkte duur zal zijn, Ellian overdrijft, en dat is jammer.

Linus Huibers (1964, ‘s-Gravenhage) studeerde wiskunde in Utrecht en geologie in Amsterdam. Hij werkte een tijd in de offshore in de Verenigde Arabische Emiraten en als gasexploratieboringsdeskundige in Siberië. Enkele jaren geleden ruilde hij dat goedbetaalde leven in voor een bestaan als exploitant van een hoofdstedelijke brasserie.

Linus Huibers, 19.06.2010 @ 08:28

[Home]
 

6 Reacties

op 19 06 2010 at 10:08 schreef Bart:

Volgens mij kan je beter je tijd besteden aan het van haar troon af praten van dat agressieve regime dan het uit de hoofddoek praten van vrouwen. Maar verder zeer informatief!

op 19 06 2010 at 10:56 schreef Jona Lendering:

Ellian overdrijft wel vaker, en het is inderdaad jammer dat elke discussie over Iran van overdrijvingen aan elkaar hangt.

op 19 06 2010 at 11:18 schreef vetklep:

Terwijl overdrijven helemaal niet nodig is. Je hebt aan twee woorden genoeg: religieuze politie. Of: verplichte hoofddoek.
Dan ben je eigenlijk al klaar, toch? En dat is nog maar het begin.

op 19 06 2010 at 12:58 schreef Rob:

Ik ben wel een voorstander van religieuze politie, eigenlijk. Een speciale politie om alle religieuze gezagsdragers, religieuze gebouwen en religieuze evenementen scherp in de gaten te houden en te toetsen aan vooral Artikel Eén.
Waar kan ik solliciteren?

op 19 06 2010 at 20:06 schreef Tjeu Neienhuis:

Met of zonder hoofddoek die dan wel niet vast aan het hoofd zitten, is behoorlijk micro (vanuit mijn perspectief gezien). De symboliek van het hoofddoek is voor ons vrije Westen gelijk aan onderdrukking en voor de praktiserend gelovige als onderwerping aan het hogere. Laatstgenoemde is dus voor mij moeilijk te begrijpen. Misschien komt er nog een Renaissance voor de nu nog onderwerpige landen…

@ Rob: Zonder dat waardeloze artikel zou de maatschappij zelf kunnen beoordelen i.p.v. ondervinden/ opgelegd krijgen. Dat is pas vrijheid i.p.v. controlerend.

op 21 06 2010 at 11:28 schreef p.wielaard:

“Ellian ovedrijft”. Gegeven de ervaringen van deze man is dat een walchelijke, arrogante, nee stompzinnige opmerking !

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS