Home » Archief » Wijn en bijen


[26.09.2012]

Wijn en bijen

Luisa Batista Samora

Het dorp in Portugal waar wij op dit moment wonen, bestaat uit twee delen: een oud en een nieuw deel. In het oude gedeelte van het dorp, Velha (oud) of ook wel Baixo (beneden) genoemd, staat een handvol huizen. De meeste van die huizen staan leeg en/of te koop en er wordt niets aan gedaan om ze bewoonbaar te houden.

Hier op het platteland zie je dat in bijna elk dorp, maar ook in de steden. Er is immers ruimte genoeg. Men bouwt een nieuw huis naast het oude huis dat niet meer wordt gebruikt en langzaam maar zeker in verval raakt.

Vakantiehuis

Een aantal woningen in het dorp is nieuw of flink opgeknapt. Deze staan het grootste deel van het jaar met dichte luiken te pronken. Ze zijn het eigendom van Portugezen die in Lissabon of een andere grote stad wonen en werken, en de – vaak voormalig ouderlijke – woning als vakantiehuis gebruiken.

De zeven permanent bewoonde huizen in Velha worden voor het grootste deel door buitenlanders wordt bewoond: Nederlanders, Belgen, Engelsen en Noren.

Het Nederlandse echtpaar dat in Velha woont, heeft een jaar of acht geleden hun huisje met een flink stuk grond aan de rand van het bos voor een luttel bedrag op de kop getikt. Er moe(s)t dan ook veel aan de woning gebeuren. De keuken is aan één kant open, maar ach, er zit een dak op, er is een watertank waar je in kunt afkoelen, en het is negen maanden van het jaar warm genoeg om buiten te leven. “Pronto de habitar” dus, zoals de makelaars hier adverteren.

Wilde katten

Deze ondernemende mensen hebben veel werk gemaakt van de tuin, en ze verbouwen er ook hun eigen groente. Ze hebben kippen (voor de eitjes en voor de slacht) in een kippenhok, zodat de vos er niet bij kan, om het nog maar niet over wilde katten en honden te hebben. Aan de verschillende fruitbomen groeien sinaasappels, peren, appels en mandarijnen. Ook staat er een amandelboom, frambozen- en bramenstruiken, en ga zo maar door.

Van de sinaasappelbloesem wordt thee gemaakt. Olijven, groenten en vruchten worden ingemaakt. Ze maken hun eigen jam en zelfs kaas en boter. Daarnaast experimenteren ze met het wateren van hout. Het water stroomt van de watertank op het dak, naar de houtbak, naar de dompelwatertank, naar de vijver, en zo verder.

Een heel bijzondere plek. De bewoners zijn erg gastvrij, en het is er altijd beregezellig!

Kaasjes en pittige worst

Vorige week werd ik uitgenodigd voor het avondeten. De gastvrouw zette kaasjes en pittige worst op tafel als voorafje, en er werd een fles wijn opengetrokken. We wilden juist een dronk uitbrengen op elkanders gezondheid, toen er plotseling een luid zoemend insect in mijn haar landde.

In paniek schoot ik overeind. Terwijl ik gilde dat er iets in m’n haar zat, danste en sprong ik wild met mijn hoofd voorover gebogen heen en weer en schudde ik met mijn haren om het beestje te bevrijden.

De gastvrouw maande mij tot kalmte. Nog steeds hoorde ik luid gezoem vlak bij mijn hoofd, en ik rilde van angst. Toch slaagde ik erin mijn paniek te onderdrukken, zodat de gastvrouw kon proberen het insect uit mijn haren los te maken. Het was een bij, constateerde ze, waarop de gastheer opmerkte dat hij hoopte dat het geen agressieve bij was.

Agressief

Wat voor beest het ook was, hij was niet vriendelijk. Juist op het moment dat ik werd gestoken, gaf ik een klap op de plek waar het beest zat, waarna hij op de grond viel. Inderdaad, een bij.

Nog geen halve minuut nadat we weer waren gaan zitten, kwamen er drie bijen aangevlogen die de gastheer aanvielen. Mijn herder Herman en ik maakten twee van de bijen onschadelijk, ik sloeg met een vliegenmepper een bij van de rug van de gastheer, en Herman hapte er één uit de lucht. De derde bij was erin geslaagd onder het T-shirt van de gastheer te kruipen. Toen hij snel het shirt uittrok, zagen we de angel van de bij in de stof zitten, met de bij nog eraan vast. Hierop werd de conclusie getrokken dat de bijen inderdaad agressief waren.

Honingraten

Om verdere aanvaringen met de bijen te voorkomen trokken we ons terug in de letterlijk open keuken waar de bijen ons verder gelukkig met rust lieten. Hier vertelde mijn gastheer dat hij toevallig had gezien dat die middag de honingraten uit de bijenkasten werden gehaald die zo’n dertig meter van hun huis staan. Dat gaat altijd gepaard met een hoop geschreeuw en wilde gebaren. Hoewel ze van top tot teen gehuld gaan in beschermende kleding, zijn de Portugese eigenaren zo bang voor hun eigen bijen dat ze niet rustig te werk kunnen gaan. De bijen worden daardoor agressief en blijven nog urenlang onrustig.

Toch hadden mijn Nederlandse vrienden de hele middag geen last van de bijen gehad. De normaal zo vredelievende beestjes vielen pas aan toen de wijn op tafel stond. Voor de meeste Portugezen is het namelijk heel normaal om tijdens de lunch wijn te drinken, en de bijen dachten daarom precies te weten wie hun vijand was.

Luisa Samora is tolk/vertaalster, zumba-instructrice, juwelenontwerpster en stoer wijf. Ze is naar Portugal geëmigreerd maar u kunt haar gewoon blijven volgen (behalve hier) op Twitter.

Luisa Samora, 26.09.2012 @ 07:36

[Home]
 

11 Reacties

op 26 09 2012 at 09:44 schreef You On A Gin:

Wat een leuk verhaal! :)
Interessant, die overvloed aan ruimte. Dat heb ik in vele andere landen ook gezien. Nederland (en NL niet alleen) is één dichtgeslibte agglomeratie, wat dat betreft.
Bij de alinea’s onder het kopje Wilde katten ging ik bijna naar emigratie-mogelijkheden op zoek. Ware het niet dat ik, je raadt het al. Portugezen.
Maar het klinkt allemaal heerlijk.

op 26 09 2012 at 10:04 schreef yurp:

Wat een leuk verhaal, dat lijkt me helemaal niet verkeerd zo in Portugal wonen en voor jezelf zorgen. Helaas is het compleet onmogelijk om dit te realiseren. Wellicht over tien/vijftien jaar oid. mits en indien de huizenprijzen weer gaan stijgen.

op 26 09 2012 at 11:06 schreef Vrouwke van S.:

Afgezien van de insecten, lijkt het me een paradijselijk oord waar je woont. Ik voel wat jaloezie opkomen.

op 26 09 2012 at 11:29 schreef Renée O:

Naast het incident een leuke schets van je nieuwe omgeving, Luisa!

Je hebt me geïnspireerd tot het schrijven van een blog over die hommel die me gemeen in mijn bil heeft gestoken… ;-)

op 26 09 2012 at 15:42 schreef You On A Gin:

@ Renée O (?)

Dat zou ik wel interessant vinden. Ik kan me bijna niet voorstellen dat een hommel iemand zou steken. :) Hun hele wezen straalt iets uit van “pom-tie-dom-tie-dom”. Pluizige goedzakken waar je het wel heel bont mee gemaakt moet hebben (of er per ongeluk op zijn gaan zitten, of zo).

op 27 09 2012 at 00:23 schreef Sasha Berkman:

Probeer dit eens te drinken!

http://beeradvocate.com/beer/profile/634/1692

op 27 09 2012 at 14:44 schreef Ren�©e O:

Ja, klopt, @You On A gin, nooit bang voor hommels, maarre… ik ben per ongeluk op een gaan zitten op het strand :-(

op 28 09 2012 at 01:50 schreef hallo:

Inderdaad: Wat een leuk en goed geschreven verhaal!

op 28 09 2012 at 10:35 schreef Herbert:

Je hoort die bijen denken:”Ladies en gentlemen, we’ve got him!”

op 28 09 2012 at 11:26 schreef You On A Gin:

@ Ren�©e O
Precies, als je op gaat zitten, dan kan ik het me voorstellen. Lijkt me niet prettig, nee.

op 30 09 2012 at 08:27 schreef RvO:

Onder imkers is het algemeen bekend dat bijen agressief worden van alcoholluchtjes. Dus een imker zal niet drinken kort voor ‘ie “in de bijen” gaat werken. Dat geldt ook voor sterk ruikende parfum e.d..
De combi van een onrustig bijenvolk en een paar glazen wijn verklaart m.i. genoeg.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS