Home » Archief » Schrijver onder professoren


[24.02.2007]

Schrijver onder professoren

Peter Breedveld

5604 (68k image)
Julien Mandel, uit Blab no. 12.

Abdelkader Benali is de eerste van vijf schrijvers die een jaar lang op de Amsterdamse Vrije Universiteit gaan rondlopen. Wat houdt hem bezig en wat gaat hij hier eigenlijk doen?

In het Haagse café Dudok zitten twee mooie Turkse vrouwen al de hele tijd naar schrijver Abdelkader Benali te kijken. Uiteindelijk trekt een van hen de stoute schoenen aan: “Jij hebt een bekend gezicht. Volgens mij ben je een schrijver, of niet?” Twee minuten later eten ze uit zijn hand, of hij uit die van hen, dat is niet helemaal duidelijk, maar in elk geval is het fascinerend. Benali vertelt dat hij in Den Haag is voor het literaire Winternachten-festival en vraagt of ze zin hebben om te komen. “Krijgen we dan een vip-behandeling?” vraagt een van hen. “Natuurlijk!” zegt de schrijver met spottende blik. “Oesters, champagne, alles.”

Benali wordt ‘schrijver op locatie’ aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Hij zal een jaar lang op de universiteit rondlopen en stukken schrijven in de landelijke dagbladen over wat hij hier ziet en meemaakt. Hij zal een weblog bijhouden, VU-watcher zijn, bij studentenverenigingen op bezoek gaan, studenten meenemen op bezoek bij collega-schrijvers en deelnemen aan debatten. Als een soort huisfilosoof zal Benali gaan nadenken over de positie van de VU in het post-9/11-tijdperk. “Hoe gaat de VU na 9/11
met haar maatschappelijke verantwoordelijkheden om?”
“Een literaire vliegende keep, dat word ik”, vat Benali het samen. En dan, met schalkse lach: “Als een universiteit het niet meer weet, vraagt ze een commissie een rapport te schrijven. Als ze het écht niet meer weet, vraagt ze een schrijver”.

Vernietigend
Hij is ziek. “Vanmorgen heb ik fl ink overgegeven. Ik voel me echt belabberd.” Toch is daar weinig van te merken. Hij is vrolijk, charmant, geanimeerd, straalt zelfverzekerdheid uit, praat honderduit en heel snel. Alleen als de kritieken op zijn laatste boek Feldman en ik ter sprake komen, kijkt hij heel even bedrukt. “Je vond de besprekingen zuinig? Zeg maar rustig:vernietigend.”

Hij is er even door van slag geweest, daar doet hij niet kinderachtig over. Onrechtvaardig vond hij de meeste kritiek ook niet, “al vind ik wel dat sommige critici de plank geweldig missloegen. Bijvoorbeeld door het boek negatief te beoordelen omdat het geen realistische roman is. Nee inderdaad, het is een parabel, een satire. Het is ook helemaal waar dat ik op zeker moment doordraai met mijn verhaal, maar ik vind juist dat daar een zekere schoonheid in zit. Ik heb het boek in elk geval met plezier geschreven. En dat is gebleven, mijn schrijfplezier. Uiteindelijk is het ook nog eens zo dat mijn nieuwe boek door
alle kranten en bladen meteen is besproken. Dat ervaar ik als compliment, want het betekent dat ik als schrijver serieus word genomen.”

Hij is alweer hard bezig met zijn volgende boek. “Elke avond schrijf ik tot diep in de nacht aan mijn verhaal. Op deze manier verwerk ik al mijn obsessies en frustraties.” Waar het boek over gaat, wil hij niet zeggen. “Ik ben heel bijgelovig, wat dat betreft. Ik praat nooit over dingen waar ik op dat moment mee
bezig ben.”

Flamboyant
De strenge, saaie VU en de flamboyante Benali, het is een, laten we zeggen, ‘onverwachte’ combinatie. Maar Benali heeft zich in de VU verdiept en ontdekt dat er toch opwindende dingen gebeuren. “Die discussie over creationisme, evolutie en de islam bijvoorbeeld, en de imamopleiding. En dat we straks een regering krijgen onder leiding van drie VU-mensen. En vergis je niet, de protestantse wortels van de VU zijn in deze tijd weer cool. De VU staat ergens voor, ze heeft een duidelijke wereldvisie.”

Het tweeslachtige van een universiteit spreekt hem erg aan: aan de ene kant is de VU een brug tussen de samenleving en de wetenschap, met maatschappelijke verantwoordelijkheden, “maar tegelijkertijd moet een universiteit ook iets hebben van een middeleeuws klooster, een in zichzelf gekeerd bastion van
de wetenschap. Het is niet erg als een universiteit geen deel uitmaakt van alle moderne ontwikkelingen in de maatschappij, maar meer een verbinding is tussen het verleden en de toekomst.”

Als student was Benali zelf geen groot succes. Hij heeft vier jaar geschiedenis gedaan in Leiden. Achteraf vindt hij dat hij beter eerder had kunnen stoppen. “Dat had me veel slapeloze nachten gescheeld.” Passief in de collegebanken kennis absorberen was niets voor hem. “Wetenschap is systeem aanbrengen in de chaotische en onvoorspelbare wereld om ons heen. Maar precies hetzelfde doe ik als schrijver al. Dat had ik me eerder moeten realiseren.”

Kluisje om hals
Op locatie aan de VU, het is ook nogal een contrast met het ‘schrijverschap op locatie’ dat Benali afgelopen zomer onbedoeld vervulde. Toen zat hij namelijk in het door Israëlische bommen geteisterde Beiroet. Hij was er om Arabisch te leren toen de oorlog tussen Israël en Hezbollah uitbrak. Voor opinieweekblad Vrij Nederland hield hij er een weblog over bij, later verwerkt tot een boek: Berichten uit een belegerde stad.

In Nederland vragen mensen of ik niet veranderd ben’, schreef hij in een van zijn laatste entries. ‘Ja, dames en heren, ik ben veranderd, maar ik zal het niet laten zien. Ik zal de verandering in een kluisje om mijn hals met me meedragen. Mijn verandering is enkel en alleen van mij. Het hoeft niet gedeeld te worden.’

Ik probeer het toch: wat heeft die maand oorlog met hem gedaan? “Ik heb er heel veel energie van gekregen”, antwoordt hij. “Die ben ik nu als een razende aan het opmaken.” Hij miste het hardlopen bij Ouderkerk aan de Amstel. “De prachtige natuur daar, die trok in Beiroet steeds aan mijn geestesoog voorbij.” Hij is even stil en kijkt uit het raam. “O ja, wat ik ook had, dat ik dacht: als ik straks thuiskom, ga ik mezelf verwennen. Dan koop ik tien cd’s en tien boeken.” Het was ook heel mooi, vertelt hij, om te zien hoe zo’n oorlogssituatie solidariteit kweekt. “Hoe mensen zich spontaan inzetten voor vluchtelingen. Dán zie je wat belangrijk is in het leven, wat er echt toe doet.”

Maar het zou te makkelijk zijn om die oorlog te zien als een metafoor, waarschuwt hij. “Dat zou ook oneerlijk zijn tegenover de mensen in Beiroet, die de echte slachtoffers zijn van dit confl ict.” Het moet allemaal nog rijpen in zijn hoofd, concludeert hij. “Alles moet een plaats krijgen. Dat duurt misschien
wel vijf jaar. Daarna zal het op de een of andere manier wel tot iets worden verwerkt.

Eerder gepubliceerd in Ad Valvas

Algemeen, 24.02.2007 @ 11:55

[Home]
 

2 Reacties

op 25 02 2007 at 18:44 schreef dewanand:

Abdelkader Benali, wie wat?
is hij een verrekte moslim fundamentalist met bommen in zijn koffer of om zijn middel?
is het niet beter om hem uit voorzorg het land uit te trappen, omdat hij weer alles gaat verdraaien over die hele islam haatdoctrine?

triest dat een universiteit zo een undercover terrorist steunt.

alle asuras moeten het land uit of levenslang in een cel of vrieskiest.

dewanand

op 27 02 2007 at 09:48 schreef Elke:

"Benali wordt ‘schrijver op locatie’ aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Hij zal een jaar lang op de universiteit rondlopen en stukken schrijven in de landelijke dagbladen over wat hij hier ziet en meemaakt"

Waarlijk een hoogtepunt in het creeren van gesubsidieerde onzinbaantjes.

"Hij zal een weblog bijhouden, VU-watcher zijn, bij studentenverenigingen op bezoek gaan, studenten meenemen op bezoek bij collega-schrijvers en deelnemen aan debatten."

Er lopen daar een paar honderd studenten rond die precies hetzelfde doen.
Iedere dag.
En gratis ook nog.
Maar ja, dan heeft Benali geen gesubsidieerd baantje.
En dat gaat natuurlijk vóór.

"Als een soort huisfilosoof zal Benali gaan nadenken over de positie van de VU in het post-9/11-tijdperk. “Hoe gaat de VU na 9/11"

Uiteraard.
Waar ánders over.
Waar het hart vol van is, nietwaar.

Als student was Benali zelf geen groot succes. Hij heeft vier jaar geschiedenis gedaan in Leiden. Achteraf vindt hij dat hij beter eerder had kunnen stoppen. “Dat had me veel slapeloze nachten gescheeld.”

Tuurlijk.
In zijn geval is een half afgemaakte, zéér matige studie immers al genoeg voor een gesubsidieerd baantje aan een universiteit.

"Passief in de collegebanken kennis absorberen was niets voor hem. “Wetenschap is systeem aanbrengen in de chaotische en onvoorspelbare wereld om ons heen."

Ja maar, eh, moet je dan niet eerst léren om wetenschapper te zijn?
In de collegebanken?
Of is Abdelkader Benali van zo’n van God gegeven superioriteit, dat hij dat niet nodig heeft?

"Maar precies hetzelfde doe ik als schrijver al. Dat had ik me eerder moeten realiseren.”

Ah, daar is het antwoord op die vraag al.
Benali heeft het niet nodig om te leren hoe je wetenschapper wordt, hij kan het zó al.

Nou fijn.
Van harte gefeliciteerd met uw aanstelling meneer Benali, en ik hoop dat u snel weer wat opknapt van dat griepje.

Ik heb dat buikgriepje óók gehad, maar dat resulteert er bij mij alleen maar in dat ik wat minder verdien deze maand.
Helaas voor u levert dat dan ook iets minder belasting op waarvan u dan weer betaald wordt.
Maar misschien kan u via de VU de fiscus adviseren om zieke MKB-ers tóch aan te slaan voor de dagen dat ze ziek thuis hebben gezeten?
Ze luisteren vast wel naar u.
Naar u wel.

En kijk in Jezusnaam uit voor die flirterige Turkse schonen.
Juist de flirterigste Turksen hebben nog wel eens broers, neefjes, vaders en ooms wier zenuwen inmiddels tot over "the point of no return" uitgerekt zijn.
Meestal kost dat alleen maar die flirterige Turkse Schone het leven, maar stél je nu eens voor dat het u uw schitterende, stralende leven gaat kosten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN SEPTEMBER

O Steekhoudende argumenten in je broekje

O Hoop en uitsluiting

O Dilan Yesilgöz criminaliseert de watermeloen

O Sven Kockelmann, kwispelhondje van Wilders

O Welkom in Wildersstan!

O Toet-toet, boing-boing

O Domrechts wil het weer over ras hebben

O Baren voor Pieter

O Terrorisme verheerlijken

O Aan Links heb je ook niks

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS