Nederland in delen opgekocht
Gijs B. Coppoolse
Illustratie: Fred de Heij
Den Haag – De CEO van Nederland, dr. J.P. Balkenende, geeft vrijdagmiddag een persconferentie over de mogelijke overname van Nederland door een consortium van onder andere Duitsland, India en de Verenigde Staten.
Het zou gaan om een bod op vijfentachtig procent van de Nederlandse staatsobligaties. Hiermee zou het consortium een ruime meerderheid van het land in handen krijgen en zo controle verkrijgen over de eigendommen van de staat. Buitenlandse afgevaardigden zijn inmiddels onderweg om te praten over een mogelijke regeringscoalitie van naar verluidt het CDA, de nog in oprichting zijnde Deutsche Bundes Nationalisten (DBN), de Indiaase Janathipathiya Samrakshana Samithy partij en de Amerikaanse Republikeinse Partij.
De financiering van het tussen vijf en zeven biljoen geraamde project zou deels komen uit Europese fondsen, de Indiaase staatsbank en het Internationaal Monetair Fonds. De Pvda en het CDA hebben al laten weten zeer geïnteresseerd te zijn in een eventuele samenwerking. Alleen de PVV heeft zich negatief uitgelaten over het voorstel van het consortium en noemde het “een droevige dag voor de Nederlandse cultuur”.
De SP heeft voor aanstaande vrijdag protesten aangekondigd maar vanwege het geldende verbod op de partij maakt het geen legitiem deel meer uit van de oppositie. De vrees voor aanslagen door linkse activisten is reëel aldus de Amsterdamse burgemeester Herben. De politie heeft al laten weten alle OV-chipkaarten en smart-cards ten behoeve van het rekeningrijden van de actievoerders te zullen blokkeren op basis van de nieuwe anti-terrorismewet.
Pvda-aanvoerder Samson noemde het voorstel van het buitenlandse consortium vandaag “een noodzakelijke stap voor Nederland”. De staatsschuld zou in een keer kunnen worden geherfinancierd, dat is goed voor iedereen, zei de Pvda voorman gisteren.
Critici beweren dat de aanstaande deelname van buitenlandse regeringsfunctionarissen in de Nederlandse regering een bedreiging zou vormen voor de Nederlandse identiteit. “Klinkklare onzin,” aldus Balkenende, “Iedereen kan inzien dat het pad, dat Nederland moet inslaan, in een internationaal perspectief gezien moet worden.”
De federatie van de in 2009 ontbonden Nederlandse multinationals (FEM) ziet het bod van het consortium als “een grote stap voorwaarts”. “Nederland is er klaar voor,” aldus voorzitter Jeroen van der Veer. Na de nieuwe regionale opdeling van de EU in 2010 heeft het CBS een onderzoek ingesteld naar de economische effecten van een dergelijke schaalvergroting, één van de conclusies uit het zogenoemde Samson Rapport is dat het, gezien de huidige economische ontwikkelingen en het politieke klimaat, noodzakelijk is om delen van onze nationale identiteit op de globale marktplaats aan te bieden om de toekomst van ons land veilig te stellen.
“Mensen moeten accepteren dat identiteit niet boven internationale belangen kan worden gesteld,” aldus een woordvoerder van het CBS.
Gijs B. Coppoolse is vertaler in ‘het intense en chaotische India’. Hij werkt aan een boek.
Algemeen, 13.04.2009 @ 12:58
7 Reacties
op 13 04 2009 at 21:14 schreef Frank:
Hoofdstuk 5.
In het vorige hoofdstuk hebben we al gezien hoe het kabinet-Balkenende langzaam steeds meer traditionele burgerlijke vrijheden uitholde, waardoor Nederland uiteindelijk in 2011 in een dictatuur kon veranderen.
In dit hoofstuk behandelen we lijnen waarlangs de Tweede Hollandse Nicotineopstand heeft kunnen ontstaan, waarmee al weer na tien maanden een einde aan de dictatuur kwam. Aan het slot van dit hoofdstuk zullen we nog iets dieper ingaan op de politieke gevolgen, die de afzetting van deze gehate bewindslieden heeft gehad.
op 14 04 2009 at 11:42 schreef Jaap Geurbek:
Wat een politieke dwaling. Maar erg grappig, deels ben ik het eens met de stelling dat Nederland in de uitverkoop staat.
Door mensen als Wilders raakt dit totaal buiten de belangstelling.
Waar gaat het echter naar toe met Nederland?
op 14 04 2009 at 22:25 schreef Johnny:
"Mensen moeten accepteren dat identiteit niet boven internationale belangen kan worden gesteld," aldus een woordvoerder van het CBS.
Ik ben een Nederlander en heb niks met het buitenland te maken; gisteren niet, vandaag niet, morgen niet.
op 15 04 2009 at 07:02 schreef Albert Goofant:
Nederland en Nederlanders hebben juist op heel veel manieren te maken met het buitenland.
Ik denk wat dit artikel wil aanduiden is de normalisering van het feit dat alles internationaal aan het worden is en dat de controle veelal uit Nederlandse handen valt.
op 15 04 2009 at 16:21 schreef Eric Benny:
ik vind het wel een beetje triest dat onze leiders erover nadenken om ons land te verkopen. kan dat wel eigenlijk? profiteren wij daar ook van? ik gooi dit vanavond meteen in de groep.
op 20 04 2009 at 11:41 schreef J.S. Belwielen:
Schandalig
op 24 04 2009 at 11:07 schreef Chantal Vlezel:
Leuk om te zien dat er mensen veel verder gaan in dit soort fictieve scenario’s. Mooi geschreven, de quotes van de BN-ers zijn leuk en "burgemeester" Herben?… haha!