Home » Archief » Sierra Leone of Nederland?


[13.04.2009]

Sierra Leone of Nederland?

Gin Mooy

fred13 (25k image)
Illustratie: Fred de Heij

Een totaal onschuldige, en goed bedoelde vraag: voel ik me anders nu ik zwanger ben? “Nee”, was mijn snelle antwoord. “Alleen fysiek.” Toch heeft die simpele vraag me bijna de hele nacht wakker gehouden. Want eigenlijk verandert er best veel, zometeen, na de zwangerschap. En dat was vóór de afgelopen slapeloze nacht, toch niet echt tot me doorgedrongen.

Ik word moeder. Het is met mijn groeiende buik nog net zo’n abstract gegeven als voorheen. Plotseling vraag ik me af of zometeen ook mijn eigen karakter verandert, mijn wensen, mijn ideeën, mijn vrijetijdsbesteding, mijn leven. En uiteraard maak ik me zorgen dat ik bijna al mijn tijd in vrijwilligerswerk stop, en er zometeen toch echt genoeg brood op de plank moet komen. Moet mijn leven nu radicaal om? Kan ik beter gaan voor een baan in loondienst? Waar wil ik wonen? Wat is er mogelijk? Ben ik niet stom geweest dat ik de afgelopen jaren niet geïnvesteerd heb in werken in loondienst? Dan was het namelijk wel makkelijker geweest om aanstaande vader te importeren, mochten we dat uiteindelijk willen.

Tot nu toe heb ik steeds gedacht dat ik voorlopig nog wel in Sierra Leone zou blijven wonen. En daarna door naar andere landen. Hup, baby op de arm, en gewoon doorgaan met waar ik mee bezig was. Maar in landen als Sierra Leone zijn goede gezondheidsvoorzieningen niet tot nauwelijks aanwezig. Krijg ik daar dan uiteindelijk niet vreselijk veel slapeloze nachten van? Wil ik mezelf en mijn kind daar wel aan blootstellen? Wat voor risico’s neem ik eigenlijk? En hoe zit het met scholing? Ik zet me hier niet voor niets iedere dag in voor goede bijlessen, extra lesmaterialen en dergelijke meer, om ‘mijn’ ex-kindsoldaten een beetje fatsoenlijke scholing te laten doorlopen.

En dan is er nog het detail dat aanstaande vader een Afrikaan is, die niet zo vrij over de wereld mag bewegen als ikzelf en mijn aanstaande kind. ‘Even’ besluiten dat we nu maar een jaartje of wat in Nederland gaan wonen, kan niet. En als dat dan beter is voor mijn kind straks? Moeten we de vader dan maar achterlaten en hopen dat de webcam goede beelden doorstuurt? Of toch investeren in een baan in loondienst, zodat ik over een paar jaar ‘rechten’ heb opgebouwd om de vader naar Nederland te importeren?

En word ik eigenlijk wel gelukkig van een baan in loondienst? Kan ik zomaar makkelijk opgeven waar ik de afgelopen zes jaar van mijn leven voor heb afgezien, en in heb geïnvesteerd? Of gewoon stug doorgaan, en maar zien waar het schip strandt? En als het schip dan strandt straks, zal ik me dan niet vreselijk voor mijn kop slaan dat ik er niet eerder iets aan gedaan heb? Aanstaande ouders met verschillende nationaliteiten, het maakt het baby dilemma er niet makkelijker op. Waar bevallen? In Nederland of in Sierra Leone? Kies ik voor Sierra Leone, dan loop ik het risico dat ik er dood bij neerval. Kies ik voor Nederland, dan loop ik het risico dat aanstaande vader niets van de geboorte meekrijgt.

De hermetische afsluiting van Nederland voor vreemdelingen, heeft me in één nacht grijze haren bezorgd. De bijbehorende angst en haat zijn andere factoren die ik zal moeten meewegen in mijn beslissing. In welk soort klimaat wil ik eigenlijk dat mijn kind opgroeit? In een samenleving als Sierra Leone die weliswaar arm en zeer instabiel is, maar die wel openstaat voor de medemens, waar echte tolerantie bestaat, en waar niet alles wat je zegt en doet op een goudschaaltje wordt gewogen? Of in Nederland, dat rijk is en stabiel, maar dat niet openstaat voor de medemens, waar tolerantie slechts een collectieve fantasie is, en waar je constant op eierschalen moet lopen? Wat weegt zwaarder? Onderwijs en gezondheid, of een sterke sociale ontwikkeling?

Het liefst zou ik mijn kind van beide walletjes laten eten. Maar ja. Nederland staat daar helaas niet echt voor open.

Antropologe Gin Mooy (voorheen Hageman) doet promotie-onderzoek naar ex-kindsoldaten in Sierra Leone. Ze zette het hulpproject Mind to Change op en schreef een boek. Meer Gin op The Vault.

Gin Mooy, 13.04.2009 @ 13:03

[Home]
 

23 Reacties

op 13 04 2009 at 14:13 schreef renzo:

Het is natuurlijk ook zo dat mensen in bijv. Sierra Leone aardig zijn tegen bijv. nederlanders, omdat deze geld meebrengen…
Onderling zullen de inwoners echt niet altijd lief en aardig zijn…

op 13 04 2009 at 15:00 schreef Tofuburger:

"Kies ik voor Nederland, dan loop ik het risico dat aanstaande vader niets van de geboorte meekrijgt."

De IND zegt wbt deze zaak:

"Aan welke voorwaarden moet de toerist voldoen?
Sierra Leone is een visumplichtig land. De toerist wilt een toeristenvisum aanvragen voor maximaal 3 maanden. Dan moet hij aan de volgende voorwaarden voldoen en de genoemde documenten hebben:

hij heeft een geldig paspoort;
hij vormt geen gevaar voor de openbare orde, de nationale veiligheid of de internationale betrekkingen van één van de landen van het Schengengebied;
hij heeft voldoende geld;
hij heeft een medische reisverzekering;
hij dient zijn reisdoel aannemelijk te maken;
hij mag niet gesignaleerd staan door Nederland of een van de overige Schengenlanden;
Indien hij naar Nederland komt voor een medische behandeling, moet hij kunnen aantonen dat Nederland het meest aangewezen land is voor de medische behandeling."

Zal geen probleem zijn(?).

op 13 04 2009 at 16:40 schreef N. Molrat:

Als je met deze instelling naar Nederland komt dan weet je bijna zeker dat het niet leuk wordt.

Ik word een beetje moe van al die mensen die Nederland een vervelend land vinden en die Nederlanders niet moeten maar wel willen genieten van de welvaart, de veiligheid, het goede onderwijs, de goede medische voorzieningen etc.. etc…

‘En word ik eigenlijk wel gelukkig van een baan in loondienst?’
Wat is er mis met werken om je brood te verdienen?

op 13 04 2009 at 21:51 schreef Ozymandias:

"De hermetische afsluiting van Nederland voor vreemdelingen, heeft me in één nacht grijze haren bezorgd. De bijbehorende angst en haat zijn andere factoren die ik zal moeten meewegen in mijn beslissing."

Gefeliciteerd met je zwangerschap, Gin.

Het klopt dat Nederlandse instituties zeer vijandig tegen niet-westerse vreemdelingen zijn.

Ik schrik van de verhalen die ik hoor over onze vreemdelingendetentie. In detentiecentra zitten mensen vaak maanden vast onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Mensen die nooit een misdaad hebben begaan, maar toch stukken slechter worden behandeld dan de criminelen in onze gevangenissen zitten.

Ik schrik ook van alle belemmeringen die zijn opgeworpen voor Nederlanders die in het buitenland een partner hebben gevonden en die partner willen laten overkomen naar Nederland.

Maar betekent dit dat Nederlanders een xenofoob volk zijn? Ik denk het niet. De meeste Nederlanders vrezen inderdaad de dakloze of criminele vreemdeling, maar gemenge relaties of huwelijken zijn tegenwoordig gelukkig redelijk geaccepteerd geraakt.

Ik wil je op je woord geloven dat Sierra Leone een stuk toleranter lijkt dan Nederland. Ik weet bijna niets van dat land, maar wellicht komt dat doordat er niet zoveel immigranten naar Sierra Leone komen.

Een vriend van mij heeft recentelijk vrijwilligerswerk gedaan in een vluchtelingenkamp in Zuid-Afrika. Hij vertelt me dat wanneer vluchtelingen een uitstapje maken buiten het kamp, ze ieder mondeling contact met anderen proberen te vermijden. Want wie spreekt, kan aan zijn accent herkent worden als buitenlander. En dan loop je het risico in elkaar te worden geslagen of vermoord.

Want het komt ook regelmatig voor dat vluchtelingen in elkaar worden geslagen of vermoord.

Mocht je inderdaad beslissen met je partner naar Nederland te komen, dan zullen jullie inderdaad door een bureaucratische hel moeten. Maar verwar de instituties niet met de mensen!

op 13 04 2009 at 21:51 schreef Tarak:

"In een samenleving als Sierra Leone die weliswaar arm en zeer instabiel is, maar die wel openstaat voor de medemens, waar echte tolerantie bestaat, en waar niet alles wat je zegt en doet op een goudschaaltje wordt gewogen?

Of in Nederland, dat rijk is en stabiel, maar dat niet openstaat voor de medemens, waar tolerantie slechts een collectieve fantasie is, en waar je constant op eierschalen moet lopen? Wat weegt zwaarder? Onderwijs en gezondheid, of een sterke sociale ontwikkeling? "

Mevrouw, u maakt zowel van Nederland als Sierra Leone een parodie. U gelooft toch zelf deze theatrale teksten niet, mag ik hopen?
Dat migreren u slapeloze nachten bezorgd, begrijp ik.. maar Sierra Leone reduceren tot een tolerant land en Nederland tot een intolerant land is zulke aperte onzin dat ik er niet in mee mag gaan.

Maar ja, ik heb de Nederlandse nationaliteit, ben ook in Nederland geboren dus ik ben intolerant……ik adviseer u dan ook: Blijf in Sierra Leone! Niet alleen omdat – hoewel hun onderwijs en gezondheidssysteem klote is – ze daar verschrikkelijk tolerant zijn en je kind zich daar wel sociaal kan ontwikkelen (in Nederland is dat ONMOGELIJK) maar vooral omdat de theatrale onzin van de moeder hier slecht gewaardeerd zal worden, dus dat wordt pijnlijk door de mand vallen voor u!
In Sierra Leone houden ze daar wellicht meer van.

op 13 04 2009 at 22:21 schreef hj:

Ik ben wel benieuwd hoe die tolerantie van Sierra Leonezen er concreet uit ziet. Als ik me niet vergis slachtte men elkaar daar zo’n 10 jaar geleden nog af omdat men het niet eens was over de politiek.

op 13 04 2009 at 23:06 schreef Tarak:

@hj,

Leugens!! Overal is het goed en mooi, behalve in Nederland / Het Westen. Dat zijn egoisten!

Zoals algemeen bekend zijn de mensen in niet-westerse landen nobele wilden. Ze zijn zuiver en onbeschreven. Alles was goed in de wereld tot het westen ermee in raking kwam. Er was vrede in de wereld en mensen hadden contact met de natuur. En elke anti-multiculturalist die beweert dat het niet zo is, en dat het zelfs gevaarlijke zelfhatende onzin is, is een proto-racist!

op 14 04 2009 at 02:01 schreef Gin:

Nou nou, er zijn wel een paar zere tenen zeg. Even ter opheldering: ik ben ook gewoon geboren en opgegroeid in Nederland. Er is niets mis met werken, dat doe ik dan ook ongeveer 14 uur per dag, als het niet meer is. Maar dan wel als eigen baas, schrijfster en vrijwilligster, en niet in loondienst, en dat was de keuze. (zie immigratieregels, het gaat me te ver dat uit te leggen)

Waar ging tolerantie om? Om acceptatie van vreemdelingen, niets meer en niets minder. In Sierra Leone is geen racisme, heel simpel omdat bijna iedereen gewoon zwart is, en er dus helemaal geen aanleiding toe bestaat. Er bestaat wel tribalisme in Sierra Leone overigens. In het dagelijks leven speelt dat geen rol. Dat steekt meestal de kop op bij verkiezingen, en dergelijke omstandigheden.

Ik begrijp natuurlijk dat Nederlanders het nog steeds heel fijn vinden om te ontkennen dat racisme een groot probleem is in Nederland. Mocht u tot die groep behoren: slaap lekker door. Mijn ervaring leert namelijk heel anders. Dat u dat niet belangrijk vindt, omdat u het graag wil ontkennen, prima, maar als ik vind dat dat een factor is om mee te wegen, dan mag ik dat gerust op mijn goudschaaltje leggen.

Over goudschaaltje gesproken: het leven is hier veel minder gebonden aan gedragsregels dan in Nederland. Als je hardop een liedje wil zingen in het openbaar vervoer, dan kan dat gewoon, niemand die raar kijkt. Soms gaan er zelfs mensen met je meezingen. Ook worden je veel meer blunders vergeven dan in Nederland. Kortom: het draait hier veel minder om perfectionisme dan in Nederland. En ja, natuurlijk heeft dat ook zijn nadelen. Maar als je de nadelen ziet, en alleen de voordelen mee kan pakken, dan mag ik dat toch zeker wel een fijne omgeving vinden?

Tot slot: er bestaat ook zoiets als spijkers op laag water zoeken. Ik word een beetje moe van mensen die geen kwaad kunnen horen over Nederland. Of liever gezegd: geen goeds kunnen horen over een ander land versus Nederland. In plaats van gelijk zo op uw zere tenen getrapt te zijn, zou u zich misschien kunnen bedenken dat in Sierra Leone het leven meer op straat en met andere mensen geleefd wordt dan in Nederland, waar het klimaat en de gewoonte dat (inmiddels) niet (meer) toestaat. Als ik nou vind dat dat voor mijn persoonlijke situatie een heel goed opvoedklimaat biedt voor een kind, versus het leven binnenshuis in Nederland?

En voor meneer of mevrouw Tarak: Theatraal zou je ook kunnen wijzigen in iets minder theatrale taal, namelijk zwart-wit of ‘uitersten’ want daar gaat het immers om.

PS. HJ: Ja, dat men tijdens een oorlog niet tolerant is tov elkaar, dat is inderdaad héél vreemd. Foei Sierra Leone!

op 14 04 2009 at 10:26 schreef N. Molrat:

Gin, gefeliciteerd met je zwangerschap, dank dat je hier reageert vanuit het warme Sierra Leone.

Ja, ik vind Nederland ondanks alles wat er mis is een leuk, fijn en mooi land en als iemand mijn land zo eenzijdig afschildert als een intolerant, sjagrijnig en racistisch oord dan reageer ik.

Je zult mij niet horen beweren dat er niets mis is in Nederland, integendeel, ik ben één van de grootste zeikerds over dingen die me niet bevallen.
Er is hier racisme, xenofobie, bekrompenheid, seksisme en humorloos calvinisme.
Er zijn echter ook een heleboel leuke mensen die jouw vriend en kindje hartelijk welkom zullen heten. Ik ken genoeg zwarten en kleurlingen die getrouwd met een Nederlandse partner hier gelukkig, geliefd en succesvol zijn.

Ik ken de voordelen van het leven in een warm en arm land. Toen ik nog jong en naief was heb ik acht maanden in het regenwoud van Colombia gewoond als enige blanke vrouw in een 100 % zwarte omgeving. Ik vond het er heerlijk, precies om de redenen die jij noemt maar ik heb er ook geleerd dat mensen er niet wezenlijk anders zijn. Je hebt overal evenveel klootzakken en evenveel goede mensen.

op 14 04 2009 at 10:32 schreef Peter:

Er zijn echter ook een heleboel leuke mensen die jouw vriend en kindje hartelijk welkom zullen heten.

Maar dan zal Gins geliefde wel eerst moeten zien toegelaten te worden, Molrat.

op 14 04 2009 at 11:18 schreef Laila:

Gin allereerst van harte gefeliciteerd met je zwangerschap.
Haha, je bent bevangen door de gruwel angsten van de zwangere aanstaande mama.
Nu moet je vooral genieten en wanneer je het echt niet meer ziet zitten,denk dan aan alle gezinnen waarvan de kinderen,hoe moeizaam dan ook, uiteindelijk ook groot worden : )

op 14 04 2009 at 12:34 schreef N. Molrat:

Peter, ja dat is waar en dat vind ik triest.

Die strenge regels rondom immigratie en inburgering zijn niet ingesteld om mensen zoals Gin van hun geliefden te scheiden.
Gin’s ellende is een ongewenst en schrijnend neveneffect van de hysterische angst voor een tsunami aan ongeschoolde Berbers en Bergturken die hier alleen maar zouden komen om te profiteren van onze sociale voorzieningen en om ons land te islamiseren.

op 14 04 2009 at 16:12 schreef hj:

Gin: PS. HJ: Ja, dat men tijdens een oorlog niet tolerant is tov elkaar, dat is inderdaad héél vreemd. Foei Sierra Leone!

Dat is niet vreemd, maar het laat wel zien dat Sierra Leonezen net zo (in)tolerant kunnen zijn als ieder ander mens. En of je dat nu tribalisme of racisme noemt maakt weinig uit, het is allebei even verwerpelijk en intolerant.

Ik begrijp best dat je om bepaalde redenen liever in een ander land dan in Nederland woont, dat is ook een kwestie van smaak. En dat er in Nederland genoeg mis is zal ik ook niet ontkennen. Waar ik echter wel tegen moet protesteren is dat je Nederland neer zet als een vreselijk bekrompen en racistisch land en Sierra Leone als een tolerant paradijsje. Wat N. Molrat zegt dus eigenlijk.

Ja, de immigratiewetten hier hebben draconische trekjes. Maar het is nogal naïef om aan de hand daarvan het hele land en haar bevolking te beoordelen. Alsof alle Amerikanen bekrompen fundamentalistisce rednecks zijn omdat Bush daar 8 jaar aan het roer heeft gestaan..

op 14 04 2009 at 18:10 schreef Tarak:

@mevrouw Mooy,

Dat u twijfelt over waar u uw kind op zal voeden dat begrijp ik en dat beide landen voors en tegens hebben ook. Maar naar mijn mening maakt u in uw "SWOT analyse" zowel een travestie van Nederland als van Sierra Leone.

Als u dan Nederland "laag" neerzet en Sierra Leone hoog, dan vind ik het een schot voor open doel om te zeggen "gewoon daar blijven", want dan heeft u eigenlijk de keuze al gemaakt. Of verwacht u nu dat de lezers allemaal gaan zeggen "Nee, niet iedereen in Nederland is egoist, er zijn ook heel veel LIEVE mensen, kom laten we onze schoenen uittrekken en Afrikaans gaan dansen in de weide"?

En ja, migratieregels bestaan met een reden. Logisch dat Nederland – om een veelvoud van redenen – haar eigen staat en bevolking beschermd tegen te veel migratie omdat dit de gehele samenleving zou ondermijnen (en al helemaal het sociale stelsel). En ja, de goeden lijden onder de kwaden.

Ik zie overigens geen verschil tussen tribalisme en racisme, dat lijken mij een soort synoniemen, waarbij tribalisme de lading zelfs beter dekt dan racisme. Wat in Nederland onder de noemer racisme gezet wordt (ik vraag mij persoonlijk af of racisme (alleen huidskleur als factor) eigenlijk wel bestaat, ik denk het niet) is meer tribalisme.

op 15 04 2009 at 09:28 schreef Geert:

Als we in NL niet zo’n geweldig sociaal "vangnet" hadden, dan zouden de grenzen voor eenieder open kunnen. Het probleem op dit moment is dat iedere toegelaten vreemdeling een potentiële kostenpost is. Dat is de voornaamste reden waarom socialisme uiteindelijk naar nationaal-socialisme (letterlijke betekenis, niet historische) leidt.

Ik zeg: Minder zekerheid, meer vrijheid. Het is van den zotte dat mensen beperkt worden in hun beweging door arbitraire grenzen, opgesteld door arbitraire groepjes.

On a practical note: Waarom kiezen tussen NL en SL? Zijn er geen Afrikaanse landen waar het wat beter toeven is? Of Europese/Amerikaanse landen waar je makkelijker binnenkomt?

op 15 04 2009 at 12:12 schreef Gin:

HJ & Tarak: Ik zie eerlijk gezegd nergens een hoog-laag metafoor in mijn tekst, en ook zie ik niet waar ik de hele bevolking van Nederland racistisch noem. Ik sprak over het systeem, wat volgens mij toch echt niet vreemdelingvriendelijk is. Het is een langslepend proces, alles bij elkaar genomen. Een proces dat ik allesbehalve productief vind overigens. Ik laat mijn geliefde met gemak binnen een paar maanden perfect Nederlands leren, dan gaat hij lekker naar de universiteit, en gaat hij daarna gewoon aan de slag. Geliefde is overigens al een klein beetje bezig met Nederlands leren, niet om naar Nederland te komen, maar omdat zijn aankomend nageslacht half Nederlands is, en het daarom fijn is als vader ook gewoon alles kan verstaan straks. Nogmaals: u moet geen dingen lezen die er niet staan. Ik heb 90% van mijn tijd op aarde in Nederland gewoond, en heb altijd een gelukkig leven gehad. Ik spreek hier over de combinatie Nederlandse vrouw + Afrikaanse man = halfom kind. En alle (on)mogelijkheden die daar bij komen kijken.

Molrat: Idd, mensen overal ter wereld zijn precies hetzelfde, er zitten geen wezenlijke verschillen tussen mensen. Er zitten wel wezenlijke verschillen tussen manieren van leven. De manier van leven in Sierra Leone spreekt me op bepaalde vlakken aan, en op andere vlakken weer helemaal niet. Een puber zou ik hier nooit willen opvoeden, maar een jong kind dan weer wel. Puur gebaseerd op wat de samenleving kind/puber te bieden heeft. Hetzelfde geldt voor Nederland, maar dan andersom. Een puber zou ik het liefst in Nederland opvoeden. Op dit moment dan……..

op 15 04 2009 at 12:46 schreef Gin:

Geert, andere Afrikaanse landen overwegen we. Als het Europa wordt, dan toch echt Nederland…… Alhoewel, Spanje is ook niet verkeerd…..

op 15 04 2009 at 13:11 schreef Peter:

Ga je wel door met je onderzoek? Wil je wetenschapper blijven?

op 15 04 2009 at 13:49 schreef babs:

Mag je als Nederlander niet je partner importeren? Ook niet als je belooft voor hem te zorgen? Wist ik niet.

Wat je misschien kunt doen: tijdelijk in Spanje gaan wonen, daar een boek schrijven ofzo en manlief naar Spanje halen (ik denk dat dat wel kan). Na een tijdje ga je dan samen door naar Nederland.

Ik weet niet of deze vorm van paralelimport legaal is, maar check het vooral.

Dat je je in Nederland in loondienst gaat vervelen lijkt me duidelijk. Ik kon na 3 jaar Frankrijk al niet meer wennen aan een normaal leven in Nederland. Dat zal voor Sierra Leone nog wat sterker gelden.

op 15 04 2009 at 19:48 schreef Gin:

Peter & Babs: Uiteraard! Maar hoe, dat weet ik dus nog niet. Ik heb er idd over nagedacht om een jaartje vrijaf te nemen van onderzoek, en me te concentreren op het schrijven van mijn promotieonderzoek, nog een NL boek, en de vertaling van mijn huidige NL boeken. We dachten er eigenlijk over om dat in Ghana of Marokko te doen, maar Spanje is idd ook de revue gepasseerd. Het ligt er ook een beetje aan waar Lansana zijn studie voort kan zetten.

Uiteindelijk hebben we besloten gewoon daar te wonen, waar we willen wonen, en als we daar kunnen beginnen met de import, dan is het mooi. Anders moet het maar gewoon wachten. Eerlijk gezegd vinden we het allebei wat vreemd om dingen te gaan doen die we eigenlijk niet van plan waren, alleen maar om een verblijfsvergunning te krijgen voor de zekerheid.

op 16 04 2009 at 11:08 schreef babs:

Mocht je naar Zuid Spanje willen komen, laat maar weten wat ik voor je kan doen. Ik heb redelijk goede contacten hier, Peter heeft mijn gegevens.

op 16 04 2009 at 17:20 schreef merlijn:

een vervelende opmerking: wat als het uitgaat?
nog een vervelende opmerking: wat vindt de partner van Gin ervan? zijn mening lijkt me niet onbelangrijk, maar in dit stuk is het alleen maar ik , ik ik ik

op 22 04 2009 at 16:00 schreef Gin:

Als het uitgaat… weet ik niet, maar ik ga er dan ook niet vanuit dat het uit gaat.

Mijn partner wil het liefst in Sierra Leone blijven, maar vindt het ook belangrijk dat ons kind beide werelden kent. Omdat het voor hem moeilijk wordt betrokken te zijn bij mijn wereld, als we gewoon voor vestiging in Sierra Leone kiezen, wil hij tijd maken om toch te zorgen dat we in vrijheid heen en weer kunnen reizen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS