Home » Archief » Angst


[29.12.2015]

Angst

Herman van der Helm

kerst8

We doen veel moeite voor om verlies te vermijden. We zijn bang om onze baan en daardoor ons inkomen kwijt te raken en vechten daarvoor. We zijn bang om gezondheid kwijt te raken, daarom eten we gezond, sporten zoveel mogelijk en kopen allerlei gezondheidsbevorderende middelen. Ook ons gezin, onze familie en onze vrienden mag niets overkomen.

We verzekeren ons daarom tegen van alles en nog wat omdat we bang zijn ons huis, onze auto, onze bezittingen, onze dierbaren te verliezen. We verzetten ons tegen de komst van mensen uit den vreemde omdat we bang zijn ons veilige leventje kwijt te raken. Het verlies van ons eigen leven beangstigt ons zo, dat daarom geloven in stand gehouden worden, levensverzekeringen afgesloten, veiligheidsmaatregelen getroffen worden, alles met het doel risico’s te mijden.

Angst stillen

Onze angst zorgt voor een grote behoefte aan bescherming tegen naderend onheil. Al is er rationeel bezien nog zo’n kleine kans dat we in de directe toekomst iets verliezen, we nemen onze maatregelen. We hebben een toenemende behoefte aan bewakers. We willen meer blauw op straat. We installeren alarminstallaties en camera’s. We willen meer handhavers in onze omgeving. We geven bergen geld uit aan beveiliging tegen extremisme en aanslagen. We hebben oeverloos veel wetten, verboden en regels in het leven geroepen om ons te verdedigen tegen het kwaad, waarbij we hogere straffen eisen ter zekerstelling van ons gevoel van veiligheid.

Hoe meer een onveiligheid in de publiciteit is, hoe dieper we in de buidel tasten om onze angst te stillen. Daar hebben we veel, heel veel voor over.

Op deze angst is onze samenleving gebouwd. De motor van onze economie draait op dit gevoel van onveiligheid. Legers, dijken, alternatieve energie, verzekeringen, farmacie, politie, AIVD, wapenindustrie, pensioen, alles voor het edele doel: ons gevoel van veiligheid. Zelfs het mogelijk verlies van status of imago geeft ons zo’n unheimisch gevoel dat we daar ook alles voor doen. We willen daarom de nieuwste auto’s, gadgets en kleding en meedoen met de nieuwste rages.

Privacy opofferen

Onveiligheidsgevoel is big business. We willen eigenlijk niet nadenken over wat we kunnen verliezen en kopen dit dan af door te investeren in beschermingsproducten en maatregelen en tuigen veel ‘waak over ons’ instellingen op. We kopen onze tevredenheid, ons comfort terug waardoor de angst naar de achtergrond verdwijnt. We offeren er graag onze privacy voor op. Dat dit gretig opgepakt wordt door bedrijven en overheden om hun inkomsten en invloed te vergroten, moge duidelijk zijn. Er is voor hen geen behoefte dit te veranderen en ze hebben er baat bij dit te versterken. Als je goed kijkt, zie je dit in alle lagen van de maatschappij plaatsvinden.

Toch zijn er enkelen die de angst niet meer hebben om bezittingen, familie en vrienden, maar ook het eigen leven te verliezen. Ze hebben afscheid genomen van bezit en het eigen lichaam. Zij kiezen ervoor met zoveel mogelijk effect en publiciteit hun leven op te geven. In bijvoorbeeld Parijs, Beslam, Bangkok, Beiroet, Syrië en op vele andere plaatsen manifesteren ze de overwonnen angst, door zichzelf te vernietigen en daarbij zoveel mogelijk anderen mee te nemen. Een grote chaos achterlatend.

Zelfmoordpoging

Voor ons is dit onbegrijpelijk. We worden hier nog veel banger van. We kunnen ons niet verplaatsen in de vernietigingsdrang van deze individuen en begrijpen totaal niet wat hen drijft. We veroordelen het en willen het plaatsen binnen de ons bekende kaders. We denken dat het veroorzaakt wordt door een bepaald idealisme, of door een of ander geloof. Toch is het eenvoudig de afwezigheid, of op zijn minst de sterke onderdrukking, van de angst om het leven te verliezen. Veel mensen die ooit een zelfmoordpoging hebben gedaan, snappen dit als geen ander.

Dat dit voor een ‘gezond’ mens onbegrijpelijk is en een enorme angst oproept, is logisch. Er wordt aan de grondvesten van je zekerheid geknaagd. Terwijl deze confrontatie juist zo mooi zou kunnen zijn om de eigen betrekkelijkheid te leren kennen. De plek die we hier innemen en die nu eens niet meer zo zeker is als we altijd gedacht hebben. Welke waarde we nu werkelijk aan ons leven moeten hechten.

Visie overnemen

Door onszelf zo bang te maken voor verlies, hebben we onze eigen gevangenis gecreëerd en daar kunnen we nu iets aan doen. Een klein beetje minder onze eigen angsten ons leven laten regeren zou ons en de maatschappij goed doen. Het mogelijke verlies van ons eigen leven eens goed onder ogen te zien en als minder dramatisch te beschouwen. Een klein beetje visie overnemen van ‘hen die we niet begrijpen’.

We hebben uiteindelijk niets te verliezen.

Herman van der Helm is uitvinder, ondernemer en de geestelijke vader van het Burgernetwerk.

Herman van der Helm, 29.12.2015 @ 12:25

[Home]
 

4 Reacties

op 29 12 2015 at 12:42 schreef Mario:

En zo omschrijft Herman ‘angst’, hoe (ir)rationeel ook, in meer dan die vijf veelal onbegrijpelijke letters.

Mooi! En dank, Herman!

op 30 12 2015 at 02:48 schreef vander F:

Nou heb ik zelf geen last van dt soort existentiële angsten, en wordt er volgens mij vooral door de pers gepraat over angst en bange burgers:
‘We offeren er graag onze privacy voor op. Dat dit gretig opgepakt wordt door bedrijven en overheden om hun inkomsten en invloed te vergroten, moge duidelijk zijn.’

We?
Nee, juist de overheid ondergraaft onze privacy, onder het mom van pedofielen en terroristen, de Macht roept dat de burger bang is, vult kranten en bladen met die visie, laat die zogenaamde ‘bange burgers’ aan het woord, de NOS zoomt daar op in, ‘bange burgers in Geldermalsen!!’ “xenofoben!!’
De volgende dag lees je in een klein artikel ergens dat die, idd boze burgers, over het algemeen helemaal geen bezwaar tegen een AZC hadden, alleen die enorme massaliteit van die opvang (een paar honderd was acceptabel geweest), en het ongevraagd door de strot geduwd krijgen, de hijgerige sfeer op de mediaas.
Heel anders dan de ongenuanceerde schreeuwende krantenkoppen en tv journaal die slechts inzoomden op wat schreeuwers.
Een vrouw die de volgende dag meldt dat de sfeer tijdens de ‘raadsvergadering’ totaal was opgefokt, dat ze zich ook door de emotionele wervelwind had laten meeslepen

op 30 12 2015 at 12:41 schreef Paul Hoekveld:

Hele mooie sprekende column.

op 31 12 2015 at 22:20 schreef Sasha Berkman:

We gaan nog wat mee maken hier ben ik bang.

http://www.nu.nl/amsterdam/4189843/extra-alertheid-vanwege-mogelijke-aanslag-met-bakfiets-amsterdam.html

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN SEPTEMBER

O Steekhoudende argumenten in je broekje

O Hoop en uitsluiting

O Dilan Yesilgöz criminaliseert de watermeloen

O Sven Kockelmann, kwispelhondje van Wilders

O Welkom in Wildersstan!

O Toet-toet, boing-boing

O Domrechts wil het weer over ras hebben

O Baren voor Pieter

O Terrorisme verheerlijken

O Aan Links heb je ook niks

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS