Home » Archief » De Neokoloniaal in U


[14.06.2012]

De Neokoloniaal in U

Ed Caffin


Illustratie: Edgar Degas

Ik ben vaak op reis in het buitenland en dan kan ik me mateloos storen aan het gedrag van met name veel Westerse toeristen. Obers in restaurants worden zonder enige remming afgeblaft, zich in Engelse woorden verhaspelende strandverkopers uitgelachen en menu’s met spelfouten worden als trofeeën en begeleid door lachsalvo’s de groep doorgegeven. In veel Aziatische landen kan dat ook nog eens ongestraft, want gastvrijheid gaat boven alles.

Mijn irritatie over dit soort verwerpelijk gedrag vecht om voorrang met mijn behoefte het te verklaren. Ongetwijfeld laten mensen zich zo ongegeneerd gaan doordat ze niet langer gehinderd worden door verplichtingen en stress van thuis. Maar wat er niet in zit, komt er ook niet uit: het misplaatste gevoel van superioriteit komt verbazend gemakkelijk naar boven. Veel westerlingen lijken te lijden aan een soort neokoloniale persoonlijkheidsstoornis.

Hoewel ik me het liefst ver distantieer van dit soort lieden, ben ik op mijn hoede voor de in eerste instantie onzichtbare neokoloniaal, die in de allervriendelijkste toeristen schuilt. “Ja, een heerlijk land. Ik ben erg onder de indruk. En die mensen, zo aardig! Ze werken niet veel, liggen vaak een beetje te luieren. Ze waarderen hier nog echt wezenlijke dingen”. Daar lijkt nog niet veel mis mee, maar de vileine ondertoon is al hoorbaar.

Al gauw ontaardt zo’n ‘gesprek’ dan ook in een rivier van gemeenplaatsen, oriëntalistische stereotyperingen of soms ronduit racistische uitspraken zoals: “En dit dorpje. Enig. Maar het zou zoveel mooier kunnen zijn! Maar ja, ze geven er niets om, he? Ze denken gewoon anders! Kijken zo anders tegen de dingen aan. Die mensen vinden gewoon andere dingen belangrijk dan hygiëne en schoonheid. En, ja ik mag het misschien niet zeggen, maar ze zijn best lui, dat toch ook”.

Het ergste, heb ik gemerkt, is het geblaat van menig expat die al (te) lang in het buitenland woont en daarom denkt dat zijn mening over the locals volledige legitimiteit heeft. Regelmatig heb ik er een zich in ongeveer de volgende bewoordingen horen uitlaten: “Na jaren samenwerken met deze mensen, heb ik ze toch aardig leren kennen. Ze hebben gewoon een andere werkmentaliteit. En ze komen natuurlijk vaak hun afspraken niet na. Ook snappen ze sommige dingen niet of ze willen het niet snappen. En er blijft toch een afstand, he? Klinkt raar misschien, maar je zult die Sri Lankanen/Indonesiërs/Vietnamezen nooit helemaal kunnen doorgronden”.

Hoe aardig de toeristen of expats die ik ontmoet ook zijn, en hoe geduldig en begrijpend ik ook probeer te zijn, precies op dit punt in het gesprek haak ik af. Soms ga ik in discussie, maar meestal veins ik toiletaandrang of murmel iets als: “die tropenwarmte maakt je wel snel moe, he?” en trek me terug met een goed boek. Mijn eigen irritaties over zoveel desinteresse in mensen en het stuitend gebrek aan inzicht in de herkomst van de frustratie over the locals – namelijk dat als iets gaat wringen omdat jij iets op een andere manier gewend bent, dat vooral iets zegt over je eigen inflexibiliteit en bekrompenheid en weinig over de ander – ebben dan langzaam weg.

Maar het probleem is er niet mee verholpen, want al is de koloniale tijd al meer dan een halve eeuw voorbij, het Westerse oriëntalisme waarmee het gepaard ging viert nog altijd hoogtij. ‘De oosterling’ wordt nog pijnlijk vaak beschouwd en behandeld als onbetrouwbaar, irrationeel, mysterieus en inferieur. Kijk vooral op vakantie eens goed om je heen. Het is niet moeilijk iemand met een full blown neokoloniale persoonlijkheidsstoornis te ontdekken. De belangrijkste symptomen zijn: een misplaatste superioriteitswaan, knarsetandend geraaskal vol onwaarheden over de lokale cultuur en gebruiken en een schaamteloos gebrek aan enige nuance en zelfcontrole bij het uiten ervan.

En hiermee is overigens niet gezegd dat – hoe graag ik ook zou willen – neokoloniale trekjes mij vreemd zijn. Integendeel, waarschijnlijk is het bij mij niet zo heel veel anders. Want net als wij allemaal ben ik ook geïndoctrineerd door de superioriteitswaan van de Westerse wereld. Gelukkig weten we inmiddels beter, maar anders denken en doen kost veel moeite. Al probeer ik hem zo hard als ik kan te onderdrukken, hij komt er altijd weer een keer uit. De neokoloniaal zit in ieder van ons. Behalve in u natuurlijk.

Ed Caffin is psycholoog-trainer en verwoed reiziger. Daarnaast schrijft hij verhalen en artikelen in onder andere Indonesia Magazine, Moesson, Archipel, East! en Jakarta Expat.

Ed Caffin, 14.06.2012 @ 07:38

[Home]
 

120 Reacties

op 14 06 2012 at 07:54 schreef Smeets:

Neokoloniale persoonlijkheidsstoornis? Pfff Ik vind het ver gezocht. Ik zou het eerder domheid noemen, Henk en Ingrid op vakantie, of verwendheid. Misschien moet Ed eens op vakantie met de nieuwe rijken Oost-Europa zodat hij kan zien dat mensen uit landen die nooit kolonien hebben gehad, aan een extreme vorm van een Neo-koloniale persoonlijkheidsstoornis hebben.

op 14 06 2012 at 08:13 schreef Thomas E:

Zolang een hond blijft kwispelen is-ie leuk.
Zolang een kat niet krabt is-ie lief.
Zolang een oosterling onderdanig blijft is-ie zo innerlijk bescháááfd.

op 14 06 2012 at 09:55 schreef Daphna:

Haha, ik ben van oorsprong een oosterling en ervaar precies het tegenovergestelde. Wij zijn misschien wel stil, laten niet het achterste van onze tongen zien, maar achter Uw rug en die van alle anderen, praten wij niet zo netjes over U. Ik heb nu al jaren mogen wonen in het westen en weet dat de westerling misschien nogal onbeschoft uit de hoek kan komen, verbaal, als het puntje bij paaltje komt, gedragen zij zich echter goed. Zij betalen de extra’s, gaan ver in het beleefd alles uit proberen. Ik zou echt nooit een frikadel eten, om nederlanders te laten zien dat ik ze respecteer. Ik knik ja, heel beeldig, maar denk en doe nee.Waarschijnlijk zijn alle mensen bekend met de neokoloniale trekjes. Het verschil is dat de westerling er voor uit komt trots te zijn op hoe ze alles doen maar uiteindelijk ver gaan in het zich aanpassen. De oosterling zegt weinig tot niets over hoe trots zij zijn op hun manier van doen, maar zijn geenszins van plan zich aan te passen. Eigenlijk waardeer ik de westerse manier van doen wel. Neem vooral alle mensen met een korreltje zout:)

op 14 06 2012 at 10:38 schreef J.E.Christ:

Hele wijze woorden van Daphna, er zullen altijd mensen zijn die zich slecht gedragen, zowel in eigen land als ook daarbuiten. Ik vind het echter erg meevallen, de meeste toeristen die ik heb mogen meemaken gedroegen zich vriendelijk en netjes. En van de schreeuwlelijkerds kun je je altijd verre van houden.

op 14 06 2012 at 10:51 schreef Martin:

oooooh.. ik voel een klm reply opkomen van Peter in de richting van Daphna :P

op 14 06 2012 at 10:54 schreef Ed Caffin:

@Smeets: Laat je vooral niet imponeren door het woord psycholoog achter mijn naam: ik pleit niet voor een nieuwe psychiatrische stoornis, het is uiteraard schertsend bedoeld. Ik denk dat er een diep, misplaatst gevoel van superioriteit in onze cultuur zit (behalve bij jou uiteraard, maar ik beweer nergens dat die alleen maar bij ons aanwezig is.

@Daphna: Grappig, je bevestigt precies de vooroordelen die er zijn over de oosterling. Ik denk juist dat die verschillen niet zo “zwartwit” zijn. Maar dergelijke vooroordelen komen veel mensen wel goed uit, omdat ze dingen simpeler maken dan ze in werkelijkheid zijn. Veel Westerlingen hebben mijns inziens een superioriteitsgevoel, je voorbeelden overtuigen me niet echt van het tegendeel.

op 14 06 2012 at 10:59 schreef Peter:

Dit is echt VASTE prik als er kritiek wordt geuit op het racisme van blanke westerlingen: er meldt zich steevast een anonieme allochtoon/moslim/Turk/Marokkaan/oosterling die alles tegenspreekt en die stelt dat het juist haar/zijn soortgenoten zijn die zich misdragen.

Er lijkt een soort actiegroep te zijn, vergelijkbaar met de Vrienden van Israël, die het hele Internet afspeurt naar kritische stukken over blanke westerlingen, en die zich dan subiet vermomt als niet-westerse allochtoon die de blanke westerling op het schild tilt.

En of het nou gaat over hondenbezitters, voetbalfanaten, Zwarte Piet-fetisjisten, automobilisten en eigenlijk alles wat niet allochtoon/islamitisch is, ALTIJD komen de aangebrande vertegenwoordigers van de bekritiseerde groep haastig verklaren dat het allemaal gelul is, dat het uitzonderingen zijn, dat de groep in het algemeen juist een toonbeeld van beschaving is en ik heb hier alleen nog de verongelijkte jankerd niet gezien die huilt dat je ‘moslims ook niet mag generaliseren, waarom westerse toeristen dan wel?’

Maar misschien ligt-ie nog in z’n bedje te snotteren omdat z’n kluppie verloren heeft.

op 14 06 2012 at 11:26 schreef jos:

Voor dat neokoloniale denken hoef je niet eens naar het buitenland. Zie het verschil in berichtgeving wanneer er Amerikaanse soldaten of Afghanen gedood worden. Welke oorlogscriminelen wel en niet berecht worden in Den Haag. Of hoeveel mensen hun mening al klaar hebben over ingewikkelde conflicten en problematiek in verre oorden. Of hoeveel mensen al helemaal weten wat de islam precies is terwijl anderhalf miljard moslims het onderling oneens zijn daarover. Enzovoort.

op 14 06 2012 at 11:34 schreef jos:

Of, nog eentje: hoe over Breivik wordt gepraat (wel of geen stoornis ?) of over Merah (gewoon een moslimextremist).

op 14 06 2012 at 11:46 schreef sjak van de Pvda:

Het is maar goed dat meneer de psycholoog zich nooit heeft verdiept in de superioriteits gevoelens van , ik noem een paar zijstraten, de Japanner , de Chinees of de Turk. Dat zou wel eens een grote schok voor deze meneer kunnen zijn.

Verder is het ook niet onbelangrijk te vermelden dat met name onder psychologen het aantal persoonlijkheidsstoornissen erg hoog is! Deze persoonlijke psychische problemen waren namelijk ooit in hun jeugdige jaren de motivatie om psychologie te gaan studeren.

Nu kan ik niet in het hoofd van psycholoog Ed Caffin kijken , maar ik hen wel de indruk dat hij ook lijdt aan de Gutmenschpersoonlijkheidsstoornis, ook wel de Weg-met-ons-persoonlijkheidsstoornis genoemd.

op 14 06 2012 at 12:18 schreef Ed Caffin:

@ Sjak: dank voor je zeer inhoudelijke reactie. Ja, natuurlijk zijn er ook andere volken met superioriteitsgevoelens. Maar wat wil je daarmee zeggen? Dat het dan oké is? Interessante claim over het voorkomen van PS onder psychologen. Ik ben zeer geïnteresseerd in de bron van het onderzoek waarop u zich zonder twijfel heeft gebaseerd. U kunt het me mailen.

op 14 06 2012 at 12:21 schreef jos:

@ sjak

“Verder is het ook niet onbelangrijk te vermelden dat met name onder psychologen het aantal persoonlijkheidsstoornissen erg hoog is! Deze persoonlijke psychische problemen waren namelijk ooit in hun jeugdige jaren de motivatie om psychologie te gaan studeren.”

Gelul.

Een persoonlijkheidsstoornis houdt in dat je (vrijwel) niet beroepsmatig of sociaal kunt functioneren (zie DSM-IV, http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonlijkheidsstoornis). Iemand die studeert of als psycholoog werkt zal dus niet snel een persoonlijkheidsstoornis hebben.

op 14 06 2012 at 12:24 schreef Pyt van der Galiën:

Kijk, drie jijbakken in één post, zonder ook maar één inhoudelijk argument, dat vind ik knap werk van Sjak van de PVV.

op 14 06 2012 at 12:51 schreef jos:

Sjak van de pvv moet niet zo moeilijk doen. Een regel was al voldoende om zijn punt te maken:

“En hunnie dan ? Je bent zelf gestoord !”

op 14 06 2012 at 13:17 schreef sjak van de Pvda:

Ik heb met meerdere psychologen (in opleiding) in een studentenhuis gewoont en regelmatig colleges psychologie bijgewoond en kan u daarom meedelen dat het aantal gestoorden onder de psychologen (i.o.)inderdaad erg hoog ligt. Dat is ook niet verwonderlijk zoals ik boven al heb aangegeven.

Vanzelfsprekend houden de psychologen dit onder de pet , wie wil er tenslotte therapie van een “gestoorde ” psycholoog??

Veel mensen kennen in hun omgeving ( behalve Henk en Ingrid natuurlijk ,want die verkeren niet in dergelijke elitaire kringen) wel wat psychologen waar een schroefje los zit.

Ik acht de kans inderdaad erg klein dat de psychogen een onderzoek naar hun eigen gestoordheid zullen opzetten.

@ Jos, helaas , bijv het bedrijfsleven zit ( vooral aan de top) vol met narcistische personen.Deze functioneren best aardig ondanks hun beperkingen.

@ Ed Caffin, mijn gewtensvraag aan u : “Leidt u inderdaad aan de Gutmenschenpersoonlijkheidsstoornis?

op 14 06 2012 at 13:42 schreef leo schmit:

Mooi onderwerp. Ik zit niet in het toerisme, maar in de consulting, Zuidoost Azie, Indonesie ihb en Zuid Azie, Afghanistan, ihb. Soms zit ik er met samengetrokken tenen en schaamte bij als een internationale consultant optreedt tegenover de lokale partij die wij van advies mogen dienen. Arrogantie ten top en vaak ook goed bedoeld ‘wij komen om te helpen, maar u moet wel luisteren’.

Maar positief, hoe jonger de consultant hoe meer deze openstaat voor, en samenwerkt met de vaak ook jonge lokale partners, die in opleiding al lang niet meer onderdoen voor die van de consultant.

Oudere consultants, die komen er bij niet meer in, vastgeroest als ze zijn in hun neo-koloniale houding. Bovendien weten ze niks van de nieuwste technologische ontwikkelingen waar hun ‘slachtoffers’ al lang van op de hoogte zijn.

Ik voldoe niet aan de 3 kriteria voor het neo-colon syndroom, na vele opdrachten in Indonesie over de laatste 30 jaar.

De symptomen van Ed (in de toerisme) zijn behalve op neo-colon mentaliteit te begrijpen vanuit de taal-communicatie gap. Dat schept onzekerheid en wangedrag. Ed weet dat vast wel, als psycholoog.

op 14 06 2012 at 13:44 schreef Jona:

Heel herkenbaar, vooral het verlangen van westerlingen om in het Nabije Oosten, waar ik dan wel eens reis, oorspronkelijkheid te herkennen (“Ze waarderen hier nog echt wezenlijke dingen”). Het is overigens een logische reactie, althans bij toeristen. Landen als Syrië en Iran zijn vrij overdonderend, dus je mag op je reflexen terugvallen.

Een collega vertegenwoordigde de mentaliteit van veel toeristen als: “Ik heb geen idee waar ik ben, maar het is hier ongelóóflijk authentiek”. Het eerste deel is misschien wat al te scherp, maar er zit een kern van waarheid in.

op 14 06 2012 at 14:00 schreef Sasha Berkman:

Sjak: u lijkt te lijden aan een multiple persoonlijkheidssyndroom. U bedoelt waarschijnlijk “weg met mij”. Ik leidt aan het weg met jouw syndroom.

op 14 06 2012 at 14:12 schreef msikma:

Deze stoornis uit zich ook in het curriculum dat wij als kind op school voorgeschoteld kregen. Zo heb ik meer over de Amerikaanse Burgeroorlog geleerd tijdens geschiedenisles dan wat er zich in Indonesië heeft afgespeeld. Volgens een bevriende geschiedenisleraar in Bristol is het daar hetzelfde: veel over koningen en heldhaftige oorlogen met Nederland, maar weinig over de slachtingen die zich in India afspeelde.

Het is nu eenmaal moeilijk om naar die balk in je eigen oog te kijken.

op 14 06 2012 at 14:15 schreef Ed Caffin:

@Leo Schmit en Jona: natuurlijk is er een taal-communicatie gap en zullen het zeker (voor een deel) logische reflexen zijn. Met oprechte verwarring en verwondering is ook niets mis. Mij is het te doen om te toon die in het wangedrag doorklinkt, die van superioriteit, leidend tot ronduit denigrerende en racistische uitingen.

@Sjak: ik heb veel moeite met je te volgen, dus helaas kan ik je geen antwoord geven.

op 14 06 2012 at 14:26 schreef happy:

@sjak van de pvv: Als u werkelijk in een studententhuis gewoond heeft, dan heeft u trouwer uw huur dan collegegeld betaald, want in uw stuk staan, los van de onzin, erg veel spelfouten.

op 14 06 2012 at 14:35 schreef Bigpete:

Ed Caffin: Ja, natuurlijk zijn er ook andere volken met superioriteitsgevoelens. Maar wat wil je daarmee zeggen? Dat het dan oké is?

Misschien zou je kunnen stellen dat het dan kennelijk normaal is om je superieur te voelen aan een ander. Het is een wereldwijd verschijnsel.

op 14 06 2012 at 14:59 schreef Bertje:

En het leuke is natuurlijk dat dit gevoel prima wordt ingeschat en gebruikt en misbruikt door de “locales”.
Mooi vb: wij blanke zien graag vrolijk springende negertjes en we betalen grief geld om in Kenia de Massai te zien en o Godje wat zijn ze echt zeg….maar niet heus! ( geen massai springt daar voor toeristen)
En zo zijn er legio voorbeelden. Dus lekker doorgaan met het neo kolonialistisch benemen dan kunnen de locales ook nog wat aan ons verdienen.

op 14 06 2012 at 15:02 schreef Jan:

Hoe zit dat dan met de term ‘ontwikkelingshulp’ ? Als mensen geld willen ontvangen voor economische ontwikkeling, dan is het toch niet zo gek dat we onze wenkbrauwen optrekken als we diezelfde mensen zien nietsdoen?
Mijn ouders steunen een vrouw met zoon in Indonesiiē. Zij heeft in de loop der jaren zelf heel wat kunnen bereiken met wat ze heeft gekregen. Dit is meestal niet het geval. Vaak verdwijnt het geld in een bodemloze put omdat men van dag tot dag leeft. Vandaag geld = vandaag niet werken.
De vrouw die mijn ouders steunen heeft daar geen goed woord voor over.

Voor wat betreft de omgangsvormen van Nederlanders in Aziatische landen ben ik het helemaal eens met het artikel. We gedragen ons als lompe boeren. Wat dat betreft is er niets veranderd sinds de VOC-tijd.

op 14 06 2012 at 15:09 schreef Jan:

@Leo Schmit: Mooie nuance.

op 14 06 2012 at 16:17 schreef Watutsi:

Zeer herkenbaar. Niet perse bij anderen maar ook zeker bij mij zelf.
Ondanks dat ik best angstig ben mensen uit andere beschavingen te ‘beledigen’ en dus redelijk terughoudend bent. Heb ik mij ook zeker met regelmatig schuldig gemaakt aan boven genoemde zaken. En als ik er aan terug denk, kan ik me wel voor mij kop slaan. Aan de andere kant, misschien is het gewoon een stukje menselijkheid.

Een gevoel van superieur is het zeker niet wat ik heb in landen buiten Nederland. Dat is eerder wat ik voel in Nederland tegen over bepaalde mensen/Neanderthalers.

op 14 06 2012 at 16:29 schreef Arjan van Bijnen:

Dat gehamer steeds op een superioriteitsgevoel dat wij westerlingen zouden hebben en hoe onterecht dat toch is…. De straten zijn hier toch ook simpelweg schoner dan in pakweg Egypte? Je víndt hier toch ook niet overal langs de wegen, in wat wij natuur zouden noemen, honderden afgedankte koelkasten e.d. zoals op Kreta? En is het ook niet tof van ons, dat Roma hier dezelfde rechten hebben als andere Nederlanders, in tegenstelling tot in een flink deel van de Balkan? Ik noem maar wat hoor, van het verre oosten heb ik te weinig verstand om een goed voorbeeld te noemen. Is het nou ook weer not done om dat te zien en te benoemen? Is dat meteen weer neokoloniaal? Ook, blijkbaar, als je een positieve blik op je vakantieland richt? Het is ook nooit goed.
Is het bovendien raar om, als toerist, te verwachten van de toeristische industrie ter plaatse, dat je een beetje vermaakt wordt? Dat je beleefd en behulpzaam wordt behandeld?
Er valt een hoop op de westerse beschaving af te dingen, maar laten we nou niet elke eigenschap van de gemiddelde westerling tot een minderwaardigheidscomplex proberen te leiden. Wij zijn best ok. En zij ook wel, meestal.

op 14 06 2012 at 17:05 schreef cRR Kampen:

Egypte, Arjan van Bijnen, waar wij nog altijd die junta overeind houden? Daar zou ik ook m’n rommel maar op straat van gooien hee.

En die ‘positieve blik op het buitenland’ is dus heel vaak badinerend, zoals Ed Caffin observeert, en wiens ervaringen ik helemaal deel.

“Is het bovendien raar om, als toerist, te verwachten van de toeristische industrie ter plaatse, dat je een beetje vermaakt wordt? Dat je beleefd en behulpzaam wordt behandeld?”

Is dat laatste dan niet de gewoonte? Waar heeft u dat nou weer vandaan?
Overigens alleen al die instelling van ‘verwachten dat je een beetje vermaakt wordt’, alsof de westerling zich van pure dédaine decadentie niet kan vermaken als er niet elke avond hottentottenpotsenmakers komen amuseren :)

op 14 06 2012 at 17:12 schreef jos:

@sjak

“helaas , bijv het bedrijfsleven zit ( vooral aan de top) vol met narcistische personen.Deze functioneren best aardig ondanks hun beperkingen.”

Niet lullen over dingen waar je geen verstand van hebt. Narcistische kenmerken hebben is nog geen persoonlijkheidsstoornis.

op 14 06 2012 at 17:39 schreef jos:

@ Arjan

Het is grotendeels toeval dat Nederland en omringende landen nu op veel vlakken beter zijn dan verre oorden, niet omdat Nederlanders harder werken of slimmer zijn. Voorbeeld: als je Mali of Burkina Faso bevolkt met Nederlanders zullen die landen niet even welvarend worden als hier; men zal daar dan tegen de beperkingen op lopen die het klimaat en de bodem daar opleggen.

Is het dan niet misplaatst op een superioriteitsgevoel te hebben t.a.v. andere landen ? Vooral als het puur toeval is dat je in Zaltbommel bent geboren en niet in Mogadishu ?

op 14 06 2012 at 17:54 schreef sjak van de pvda:

Het is altijd wel interessant om te zien wat er met een land gebeurt, bv in Afrika, nadat de Grote Boze Witman is verdreven. Dan gaan de localio’s het land besturen en even laten zien hoe het WEL moet , zonder die arrogante Westerlingen.

En iedereen die er ontevreden over is of het er niet mee eens is , die voeren we aan de leeuwen of de krokodillen.

op 14 06 2012 at 18:15 schreef Arjan van Bijnen:

@cRR Kampen
Dat is inderdaad de gewoonte en dat is ook mijn punt: toerisme is gewoon een transactie tussen aanbieder en afnemer. De schrijver van dit stuk maakt toerisme (van Westerlingen) al bij voorbaat verdacht door alles wat toeristen doen als neokoloniaal te bestempelen.

@jos
Dat hoef je mij niet te vertellen. Bovendien: voor je het weet zijn de rollen omgedraaid, de geschiedenis is nooit een rechte lijn naar boven geweest, voor geen enkel volk.

Ik bestrijd dat idee van het superioriteitsgevoel dat ‘wij’ allemaal zouden hebben. Nog afgezien van het feit dat elke wereldbewoner met de eigen lokale bril naar de rest van de wereld kijkt, denk ik dat we meestal echt veel te druk zijn met de toerist uit te hangen en ons te vermaken om ons bezig te houden met superioriteitsgevoelens. Zo slecht zijn we echt niet.

op 14 06 2012 at 18:45 schreef jos:

@ sjak

“Dan gaan de localio’s het land besturen.”

Nee. Dan gaan bevriende dictators die totaal niet geinteresseerd zijn in het welzijn van hun bevolkingen die landen besturen. Dictators die door de Grote Boze Witman overeind worden gehouden omdat het makkelijker is om daarvan grondstoffen en landbouwgrond los te krijgen.

op 14 06 2012 at 18:51 schreef MNb:

Weet je, ik geef zowel Ed Caffin als Daphna gelijk. In de smeltkroes die Suriname heet kom ik dat neokoloniale superioriteitsgevoel regelmatig tegen – bij Nederlanders vaker dan bij Vlamingen en Amerikanen; bij ambassadepersoneel ed veel vaker dan bij studenten. Aan de andere kant, hoewel ik er nu 12 jaar tussen woon, wil ik niet beweren dat ik de Javanen en Aucaners hier doorgrond.
Overigens kan ik uit eigen waarneming bevestigen dat die Surinamers waar ik tussen woon ongelooflijk hard kunnen werken – harder dan ik. Ze kunnen ook ongelooflijk lui en nonchalant zijn. En mij begrijpen ze ook niet altijd. Die onvoorspelbaarheid houdt het boeiend voor mij.

op 14 06 2012 at 18:58 schreef Sasha Berkman:

Sjak, ga toch lekker buiten spelen psychopaatje

op 14 06 2012 at 19:06 schreef Pyt van der Galiën:

Dat is ook zo, Sjak van de PVV. Onbegrijpelijk dat de inwoners van Namibië opgelucht waren toen de Duitsers vertrokken. En dat terwijl de Duitsers daar zó hun best hadden gedaan de Westerse beschaving te verbreiden.

De oorspronkelijke bewoners van Tasmanië kunnen ook meepraten over de zegeningen van de Westerse beschaving. Oh nee, wacht. Dat kunnen ze niet want ze zijn uitgeroeid.

En natuurlijk de inwoners van de Filippijnen die zo dom waren zich te verzetten tegen dat baken van democratie en tolerantie, de VS. Hadden ze niet moeten doen.

Belgisch Congo is ook zo’n goed voorbeeld van de beschavingsmissie van het Westen.

Je ziet: het is minimaal nét zo interessant te zien wat er met een land gebeurde vóórdat de Grote Boze Witman werd verdreven.

op 14 06 2012 at 20:24 schreef L.Koubia:

Ja, noem mij gerust een neo-koloniaal. Als ik in Marokko ben zie ik een ongeorganiseerd corrupte smerige bende en word ik continue lastig gevallen door bedelaars en oplichters. En als vrouw bijna de hele dag haressed. Shoot me.

op 14 06 2012 at 21:08 schreef GJ. Deuz:

Kende de term oriëntalisme voorheen eigenlijk alleen uit de kunstgeschiedenis of als iemand die Oosterse talen sprak en een en ander idealiseerde. Onlangs zag ik een discussie op tv waarin Hassnae B. oriëntalist als een verwijt gebruikte. Nadien kom je het vaker tegen en nu geldt het als scheldwoord. Wat bedoelen de schrijvers m/v?

op 14 06 2012 at 21:08 schreef Bertje:

@ sjak

Zoals verwacht toon je geen enkel historisch inzicht, man o man wat een zwakzin komt er uit je toetsenbord.

@ Ed

Wat ik mis in je stuk is het feit dat door ons zogenaamde neo koloniaal benemen we ook weer een makkelijk “slachtoffer” zijn voor de locale middenstand. Reken maar van yes dat er vele ondernemers dik tevreden zijn als ze voor 20 euro een Hottentotten dans ten tonele brengen of aardewerk voor veel te veel centjes etc. kunnen verkopen.
Geld is geld.
Sorry voor de spel en stel fouten ik beheers het schrift niet zo goed.

op 14 06 2012 at 21:52 schreef Rob:

Waar ik woon (ik word zèlf moe van dat waar-ik-woonriedeltje maar ik zit vijfeneenhalf jaar in Calabrie, ik heb enig recht van spreken) zijn de straten vuil, de huizen slecht onderhouden, de wegen soms nauwelijks begaanbaar en staan zigeunerkinderen van minder dan tien jaar bij het stoplicht en buiten de supermarkt op je te wachten. Wat de neokoloniaal typisch doet, ik zie het hierboven ook weer een paar keer gebeuren, is om daar conclusies aan te verbinden zonder zelfs maar naar oorzaken te informeren. Dan sla je toch een heel wezenlijke stap over.

op 14 06 2012 at 22:25 schreef L.Koubia:

@Pyt van Galen
Je vergeet eigenlijk de 2 belangrijkste, vroegste “post-koloniale” landen Haiti en Liberia te noemen en die buitengewoon succesvol zijn geweest:

“Na een periode als Spaanse en later als Franse kolonie, werd Haïti in 1804, na de Haïtiaanse Revolutie, de enige succesvolle slavenopstand, onafhankelijk; het was daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale “zwarte” land ter wereld. Tegenwoordig behoort Haïti echter tot de armste landen ter wereld, is het land politiek instabiel en heeft het de laatste jaren vaak te kampen gehad met natuurrampen.”

“Liberia, officieel de Republiek Liberia, is een republiek aan de westkust van Afrika, die door uit de Verenigde Staten teruggekeerde ex-slaven gesticht werd. Liberia is een van de armste landen op aarde.”

Of Zimbabwe, of Nigeria, of Zuid-Afrika, Congo, Rwanda, Jamaica enz. enz.

op 14 06 2012 at 23:37 schreef Sabian:

Ik ben door het bezoeken van verre arme oorden een overtuigd neokoloniaal geworden. Man, wat ben ik blij dat ik hier woon. De landen die op dit moment het meest effectief neokoloniale politiek bedrijven zijn China en India. Dat zouden wij ook moeten doen.

op 14 06 2012 at 23:55 schreef Jon:

Vanwaar die behoefte om zo kritisch te zijn op ‘westerlingen’? Deze schrijver is ook kritisch op zichzelf (wat hem siert en minder verdacht maakt van narcisme, arrogantie en grootheidswaan). Maar waarom zo kritisch op westerlingen? Wereldwijd hebben mensen vooroordelen die door kunnen sijpelen in gedrag. In dit geval gaat het om westerlingen die in ieder geval nieuwsgierig zijn naar andere volken en afreizen naar verre oorden. Deze schrijver geeft weer af op deze mensen die hij raar vindt. In die zin is hij wel consequent.

op 15 06 2012 at 00:03 schreef Pyt van der Galiën:

@L.Koubia

Haïti is inderdaad een interessant voorbeeld. Tot 1791 was Haïti een lucratieve Franse kolonie. Uiteraard werd het werk gedaan door zwarte slaven, op wiens arbeidsomstandigheden wel iets aan te merken viel.

In 1791 maakten de slaven de fout te denken dat de leuze “vrijheid, gelijkheid en broederschap” ook op hen betrekking had en kwamen ze in opstand. Onafhankelijkheid kregen ze in 1804, maar na 13 jaar oorlog lag het land in puin en was de helft van de Haïtiaanse bevolking omgekomen. Wist je trouwens dat de Fransen compensatie eisten (en kregen) voor het verlies van hun suikerplantages? Haïti heeft nog tientallen jaren 30% van de nationale begroting gereserveerd voor het betalen van deze compensatie.

De geschiedenis van Haïti in de twintigste eeuw is er eentje van Amerikaanse bezettingen (van 1915 tot 1934) en dictators als de Duvaliers die weliswaar minstens 60.000 mensen vermoord hebben, maar wél anticommunistisch waren en dus gesteund werden door de VS.

Ik weet dat je het niet graag hoort, maar de historische feiten wijzen toch echt op een zekere verantwoordelijkheid van “het Westen” voor de shitzooi die Haïti anno 2012 is, vind je ook niet?

op 15 06 2012 at 01:57 schreef so-be:

Ed is dolend in zijn interpretatie van woorden in zijn inleiding..Ik ben vaak,Mijn irritatie,Hoewel,Al gauw,Het ergste,Al gauw,etc,etc.Wat een haast klusje.

op 15 06 2012 at 02:33 schreef MNb:

En wat wil je daarmee precies aantonen, Koubia? Dat Haiti voor de onafhankelijkheid geen last had van natuurrampen en daarom de Fransen hadden moeten blijven? Jij vergeet weer dat Haiti nooit een fatsoenlijke start heeft gehad omdat het Frankrijk een idioot hoge “schade”vergoeding moest betalen.
Afijn, ik sluit me bij Rob aan.
“De Hollander wordt overschat. In Suriname is hij snel humeurig en moe van onbegrip, kortzichtigheid en beperkte fondsen. Als het hem teveel wordt, pakt hij zijn biezen en gaat naar huis. Ze hebben het trouwens 300 jaar lang zelf mogen proberen en het toen óók danig verprutst.”
Ex-president Ronald Venetiaan, rond 1975.

op 15 06 2012 at 03:41 schreef Ed Caffin:

@Arjan: er staat nergens dat ik ALLES wat toeristen doen verdacht vindt. Als je dat er in wil lezen voel je je misschien te snel aangesproken.

@Bertje: Bedoel je nu dat als er geld mee wordt verdiend, er niets (meer) mis mee is?

op 15 06 2012 at 05:36 schreef leo schmit:

Deutz, orientalisme is de verklaring van het Oosten vanuit het gezichtspunt (de bril) van het westen.

op 15 06 2012 at 09:22 schreef Arjan:

Gelukkig is de auteur van het stuk moreel superieur ten opzichte van de westerse toerist die hij aanschouwt. Dat is nog altijd beter dan de raciale superioriteit die die westerse untermensch etaleert in het buitenland.

op 15 06 2012 at 09:33 schreef sjak van de pvda:

@Berkman en Jos

Ik vind het altijk leuk de linksmensen een beetje te teasen. Ze gaan dan zo lekker schuimbekken en op en neer stuiteren van Heilige Verontwaardiging.

op 15 06 2012 at 09:38 schreef Ouwe Neokoloniaal:

Wat trouwens ook best eens gezegd mag worden is het feit dan onze oude kolonie Suriname sinds 1975 stijl bergafwaarts is gegaan. Menig surinamer denkt met weemoed terug aan de Hollandse Tijd. En nu hebben ze ook al een crimineel als president.

op 15 06 2012 at 09:47 schreef Peter:

Altijd hetzelfde verongelijkte gezeik van de domrechtse troglodieten.

op 15 06 2012 at 10:10 schreef sjak van de pvda:

“”In Indonesië is een 32-jarige man veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf omdat hij op Facebook had gezegd dat hij atheïst is. Een rechtbank op het eiland Sumatra vond dat hij zich daarmee schuldig had gemaakt aan godslastering. Hij beledigde de profeet Mohammed, vond de rechter.””

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3271561/2012/06/15/Cel-voor-Indonesier-die-op-Facebook-zegt-atheist-te-zijn.dhtml

Dit soort barbarijen , uitgeoefent door moslim localio’s zou je bijvoorbeeld niet hebben als de Westerse kolonialen nog aan het bewind waren geweest.

Daarom vervloek ik ook de achterlijke en gewelddadige ideologie die Islam heet, en twijfel ik openlijk aan de hersenfunctie van “mensen” die deze ideologie volgen.

op 15 06 2012 at 10:27 schreef jos:

Inderdaad sjak, als je door slechte opvoeding en scholing niet in staat bent om met argumenten en inhoud te discussiëren dan rest alleen nog maar trollen.

Dit doen domme mensen die de bek gesnoerd wordt altijd trouwens: “ach joh, ik wilde je alleen maar stangen.”

op 15 06 2012 at 10:30 schreef Ed Caffin:

Je logica en feitenkennis laat te wensen over: de koloniale tijd is doordrenkt van “barbarijen”. Maar misschien ben je dat voor het gemak vergeten, of is het prima, zolang het Westerlingen waren. Het is duidelijk dat de superioriteitswaan bij jou niet al te ver onder de oppervlakte ligt, Sjak. Je opmerkingen over de Islam, ach, die hebben we al vele malen horen verkondigen. Je wereldbeeld is niet de mijne, maar dat was al wel duidelijk.

op 15 06 2012 at 10:33 schreef jos:

@ sjak

Toen Westerse localio’s aan het bewind waren had je geen barbarijen in Indië nee. http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/nieuws/17801/top-10-oorlogsmisdaden-in-indonesie.html

Mooie illustratie trouwens van domrechts “argumenteren”: vanuit anekdotes conclusies trekken over anderhalf miljard mensen.

Ben je nou nog steeds aan het stangen of was dit jouw hoogst haalbare poging tot “discussie” ?

op 15 06 2012 at 10:40 schreef Arjan:

@sjak van de pvda:

Wellicht dat de Indonesische wetgever deze strafmaat voorschrijft bij deze overtreding. In dat geval is er allerminst sprake van barbarij, maar van beschaving. Het naar behoren functioneren van de Indonesische rechtsstaat namelijk.

op 15 06 2012 at 10:43 schreef L.Koubia:

@MNB en Pt
Kijk, elk volk heeft zelfbeschikkingsrecht dus prima dat deze landen onafhankelijk zijn. Maar de feiten liggen er dat het in Haiti en Liberia een zooitje is. Dat Haiti nog steeds lijdt onder de “valse” start die ze 200 jaar geleden hebben gemaakt is een gotspe. En dat gelul dat de (burger-)oorlogen en armoede eigenlijk komen door de westerse landen die dictators steunen kennen we wel. Net als het verhaal dat wij onze rijkdom slechts over de rug van de 3e wereld verdienen. Noem me dus gerust een neo-koloniaal als ik vind dat het in Nederland beter gaat/is omdat we harder en gedisciplineerder werken, meer verantwoording voelen voor de gemeenschappelijke belangen en ruimte. Dat de gemiddelde Nederlander nog steeds netjes belasting betaalt, niet corrupt is en redelijk verantwoord met de centjes omgaat. Dat de meeste mannen gewoon de verantwoordelijkheid nemen voor de kinderen die ze op de wereld zetten. Dat we, afgezien van die PVV-mafketels, nog steeds heel tolorant zijn naar andere bevolkingsgroepen en dat iedereen in (religeuze-) vrijheid kan leven en dat homo’s niet aan bomen bungelen..

op 15 06 2012 at 10:57 schreef Bigpete:

Arjan praat poep. Met deze redenering was nazi Duitsland ook een rechtsstaat.

op 15 06 2012 at 11:22 schreef L.Koubia:

Ik zou iedereen trouwens aanraden het boek ”
Onder Marokkanen” van Igor Wijnker eens te lezen wat je kunt beschouwen als een aardige metafoor voor de verschillen in de wereld. En in het licht van dat boek: heb ik al gezegd dat ik ook vind dat wij als Nederlanders (want zo beschouw ik mij ook al ben ik 3th-gen allochtoon) vooral ook gestructureerder, minder impulsief en efficienter te werk gaan dan b.v. Egytenaren of Kenianen. Dat we onze afspraken beter nakomen zodat dingen beter lopen. Dat we die persoon aannemen die het meest geschikt is en niet een onbekwaam familielid wat een baantje nodig heeft. Enz. enz.

op 15 06 2012 at 11:30 schreef babs:

En dat gelul dat de (burger-)oorlogen en armoede eigenlijk komen door de westerse landen die dictators steunen kennen we wel.

Weerleg het eens dan. Je hebt in detail de bezettingsjaren gekregen, je hebt de details gekregen hoe dictators geholpen werden aan de macht te blijven. Hoe is dat eigenlijk niet de schuld van het Westen? Je lult me er wat al te makkelijk overheen.

Over Zuid Afrika had ik op deze site al jaren geleden een discussie met de racist Conan. Ook vele anderen voorspelden de nabije ineenstorting van dat land. Komt daar nog wat van of niet, het land heeft sinds de afschaffing van apartheid een fenomenale economische groei. Wel is de ellende nu niet meer exclusief voor zwarten en genieten blanken niet meer totale bescherming. En daarom denken racisten dat het in Zuid Afrika nu fout gaat. Steeds minder ellende, maar per saldo meer ellende voor blanken, dat is voor racisten achteruitgang.

op 15 06 2012 at 11:33 schreef sjak van de pvda:

Ed Caffin schrijft : “Sjak. Je opmerkingen over de Islam, ach, die hebben we al vele malen horen verkondigen. Je wereldbeeld is niet de mijne, maar dat was al wel duidelijk.”

Maar jouw “weg-met-ons” verhalen hebben we toch ook al duizenden malen gelezen.??

op 15 06 2012 at 11:37 schreef Bertje:

@ Ed

“@Bertje: Bedoel je nu dat als er geld mee wordt verdiend, er niets (meer) mis mee is?”

Nee natuurlijk niet. Ik probeer aan te geven dat ons handelen en denken prima gebruikt wordt door de lokale toeristische industrie. Menig Egyptenaar brengt met volle overgave onze cola rum in het resort hotel, gewoon weg omdat hij daar goed zijn brood mee verdiend. En dat je daar dan soms wat onbeschofte toeristen tussen hebt, ach dat neemt de lokale Achmed graag op de koop toe.
Kijk een beetje handelaar laat expres de spelfouten in zijn menu zitten en praat gebrekkig Engels en stelt zich wat slaafs op etc. mits dit wel wat opleverd natuurlijk.(ik overdrijf wat)

op 15 06 2012 at 11:37 schreef sjak van de pvda:

@ Jos, aan jouw gebazel kan ik geen touw vastknopen, het is inhoudsloos en zonder structuur.

Wel vol met haat en jalouzie. Bent u soms werkeloos of een kraker, en jaoloers op mensen die wel een leven hebben? U bent hier nogal vaak op deze site om uw kletsmeninkjes te verkondingen en uw scheldpartijen te luchten. Niks beters te doen?

op 15 06 2012 at 11:46 schreef jos:

L. Koubia,

Je haalt oorzaak en gevolg door elkaar.

Wanneer een land lange tijd welvarend en stabiel is dan zal de bevolking gedisciplineerder enz. zijn omdat die staat generaties lang heeft kunnen investeren in goed onderwijs en het aanleren van een burgergevoel. Bovendien zal de meerderheid van de bevolking in zo’n land inzien dat het eigenbelang beter gediend wordt als de hele samenleving goed draait.

Dat een land lange tijd welvarend en stabiel is heeft grotendeels te maken met toeval: het klimaat en het landschap, de geografische ligging, de bodem, de homogeniteit van de bevolking, de bredere historische ontwikkeling wereldwijd enzovoort.

Ik vraag me af hoe jij binnen NL naar sociaaleconomische verschillen kijkt. Hebben mensen die het hier minder goed voor elkaar hebben dat aan zichzelf te danken ?

op 15 06 2012 at 11:47 schreef Peter:

En met die woorden neemt Sjak afscheid. Bertje vindt het misschien grappig, mij komt dit imbeciele gezuig de strot uit. Oprotten, lul!

op 15 06 2012 at 11:55 schreef Ed Caffin:

@L.Koubia: Er zijn verschillen in cultuur en gebruiken tussen volken in de wereld, dat ontken ik zeker niet. Maar dat is iets anders dan de “(racistische) stereotyperingen” over en het verwrongen beeld van de oosterling. Bovendien bevreemd het me dat je een (morele) superioriteit gerechtvaardigd ziet in het feit dat dingen hier beter zouden lopen (waarover op zichzelf al valt te discussiëren, maar laten we on topic blijven).

@Bertje: ik zie nog steeds de weerlegging niet van wat ik in het stuk aanhaal: de neokoloniale houding van “met name veel westerlingen”. Wat je volgens mij wel (opnieuw) zegt is: “ach, dat het is allemaal niet zo erg” en “ze spelen ook hun rol en schikken zich daarin in ruil voor geld”. Neokoloniale vergoelijkingen waarmee ik pertinent oneens ben.

op 15 06 2012 at 11:55 schreef L.Koubia:

Oh ja, en dan heb ik het nog niet eens over de positie van mijn sexe-genoten..

op 15 06 2012 at 12:05 schreef MNb:

Inderdaad, PB, altijd hetzelfde gezeik van domrechts. In de jaren 90 was er een Surinaamse partij, DA’91, die de politieke banden met Nederland wilde aanhalen. Na een flinke verkiezingsnederlaag hebben ze dat idee maar laten varen.
Niemand in Suriname heeft heimwee naar de koloniale tijd. Daarom hebben ze op die crimineel gestemd.
Volgens mij hadden troglodieten meer intelligentie dan die Neokoloniaal hierboven.

Mooi verhaal, Koubia. En wat precies heeft dat allemaal te maken met neokolonialisme? En hoe volgt daaruit precies dat jij – of wie dan ook – zich een superieure houding mag aanmeten jegens Afrikanen, Zuid-Amerikanen en Aziaten? Niet? Dan is je schrijfseltje irrelevant. Want Ed Caffin schrijft daarover, niet over de vraag waar het beter toeven is.

op 15 06 2012 at 12:22 schreef Arjan:

@BigPete

Nazi-Duitsland was inderdaad een rechtsstaat, een zeer verwerpelijke weliswaar, maar wel een rechtsstaat. Het voldeed aan de criteria die daar voor staan. Dat deze rechtsstaat ontaardde in een politiestaat is weer een ander verhaal.

op 15 06 2012 at 12:24 schreef Ouwe Neokoloniaal.:

Trouwens, de negertjes en naffers mogen best eens blij zijn met alle emolumenten die ze te danken hebben aan de kolonialen!

Niet alleen de auto, TV , computer en Kalashnikov, maar ook de medicijnen tegen de talloze tropische ziekten zoals malaria. En wat te denken van allerlei sociologische verworvenheden als WomansLib, de democratie en het inzicht dat de profeet Mohammed een massamoordende pedo was.

Electriciteit en stromend water, een plee die je door kunt trekken ipv een gat in de grond.

Het Gristendom met naastenliefde ipv alle ongelovigen moeten worden onthoofd.

Dit is slecht een zeer kleine selectie van de pareltjes die de 3e wereldbewoners aan de Westerse kolonialen te danken hebben.

op 15 06 2012 at 12:32 schreef Peter:

En ook van de Neokoloniaal nemen we afscheid.

op 15 06 2012 at 12:49 schreef jos:

Ik blijf liever in een gat in de grond schijten en krijg liever malaria dan dat mijn land bestuurd wordt door Ouwe Neokolonialen.

op 15 06 2012 at 13:23 schreef rena:

Soms is het jammer dat we met onze eigen auto naar Ierland rijden. Stonden we te wachten bij de boot in Fishguard (Wales) Staan daar twee NL stellen met hun auto’s te wachten en te praten. Klagen kan ik beter zeggen. Een van de vrouwen was alle minpunten van de Ieren en Ierland aan het opnoemen. De vakantie moest notabene nog beginnen! Waarom stapt ze zo op de boot dacht ik nog. Go home,please!
En ja, Ieren komen altijd te laat. gheghe En de Ierse ‘het is 5 min. rijden’ zijn er minstens 10.

op 15 06 2012 at 13:24 schreef Thomas E:

Kijk uit, Jos. Met de aanduiding ‘mijn land’ begeef je je ook al op een hellend vlak.

op 15 06 2012 at 13:25 schreef mannis universalis:

@jos, dan moet je lekker verhuizen naar een afrikaans of arabisch land, maar denk er wel aan dat je dan je uitkering kwijt bent ,en een uur moet lopen voor een emmertje water.

op 15 06 2012 at 13:48 schreef jos:

@ Thomas E

Hoezo ? Het land waar je leeft en woont is toch gewoon ‘je’ land ?

@ mannis universalis

Bedankt voor je inbreng. Ga nu maar buiten spelen.

op 15 06 2012 at 14:26 schreef leo schmit:

Ik ben net terug uit Singapore, terug in Jakarta. In het Bugis kwartier in Singapore eten duizenden mensen buiten, met bediening en alles er op en eraan. De keuze is enorm, Chinees, Maleisisch, Indiaas, Japans, Koreaans, tot en met bistro. Alle eetgelegenheden hebben certificaten en gezondheidsverklaringen aan de muur hangen. Ik heb er dan ook met een gerust hart gegeten.

In Jakarta eten ook duizenden mensen buiten, gezeten op houten bankjes, met een kommetje bakso – bami of een bordje nasi met wat kroepoek voor hun neus. De bediening wordt al 50 jaar verzorgd door de ‘kaki lima’ (karretjes met vijf voeten). Hier is geen vooruitgang te bespeuren. Het vaatwerk wordt nog steeds aan de rand van de stoep in emmers gespoeld.

Wie kan dat verklaren? let wel, ik houd van de Indonesiers, anders zou ik hier niet al 30 jaar langskomen. Dus geen superioriteit, slechts een vraag, wie kan dat verklaren?

op 15 06 2012 at 15:23 schreef bram:

@ 15 06 2012 at 10:10 sjak van de pvda:

Het is inderdaad schaamteloos. ik zou meteen mijn Indonesiërschap opzeggen en de koran in de open haard gooien.

Jos schrijft: Gelul. Een persoonlijkheidsstoornis houdt in dat je (vrijwel) niet beroepsmatig of sociaal kunt functioneren (zie DSM-IV)

Het is een bekende misvatting dat mensen met persoonlijkheidsstoornissen niet kunnen werken . In tegendeel, bv sommige psychopaten , zoals Hitler, Mao, Stalin en Pol Pot deden het eigenlijk meer dan uitstekend.

op 15 06 2012 at 15:34 schreef Bertje:

@ Peter

Even voor alle duidelijkheid:
Figuren als Sjak vind ik alles behalve grappig!

@ Ed

Het is ook niet mijn bedoeling om iets te weerleggen.
En ook zeker niet om iets te vergoeilijken.
Ik kan me vinden in wat jij schrijft.
Vraagje: wel eens gesproken met een klein ondernemer uit pak hem beet Gambia, Azoren of Zuid Afrika.
Ik best wel vaak en weet je wat ons verbond: je zaak draaiend houden, het ondernemerschap, centjes verdienen.
Zo nou herhaal ik het niet meer anders krijg ik dat weer te horen van de vaste reageerders. :-)

op 15 06 2012 at 17:18 schreef Pyt van der Galiën:

@Arjan

Ik moet Grote Piet toch even bijvallen: nazi-Duitsland was geen rechtsstaat. Kenmerkend voor een rechtsstaat is dat ook de staat onderworpen is aan het recht. Dat was in nazi-Duitsland uitdrukkelijk niet het geval. De Führerwille (die werd opgevat als een dynamisch concept en dus van de ene op de andere dag kon veranderen) was niet aan enige andere rechtsinstantie onderworpen.

Ook aan het kenmerk van onafhankelijke rechters voldeed nazi-Duitsland niet. Rechters dienden een verlengstuk van de staat (soms de volkswil) te zijn.

@Koubia

Het is wat lastig discussiëren met iemand die historische feiten die haar slecht uitkomen wegwuift i.p.v. er inhoudelijk op in te gaan. Wellicht zou je kunnen proberen mijn argumenten te weerleggen?

op 15 06 2012 at 18:01 schreef jos:

@ bram

Ik heb sterke twijfels of Hitler, Stalin, Mao en Pol Pot, die in staat waren om vrijwel iedereen om hen heen naar hun pijpen te laten dansen, ‘gestoorde’ mensen waren. Ze deden hele slechte dingen, maar dat is iets anders dan een geestesstoornis hebben.

op 15 06 2012 at 20:39 schreef Ed Caffin:

@leo schmit: Wat valt er te verklaren? Het werkt, het eten van de kaki lima is goedkoop en kan fantastisch zijn. En je wordt er echt niet meteen ziek van. In de Nederlandse snackbar valt in 30 jaar ook niet gek veel “vooruitgang” (wat dat dan ook moge zijn) te bespeuren. In Indonesië kun je net als in Singapore en “bij ons” ook in keurige tenten eten, voor wat meer geld.

@Bertje: Dat is dan duidelijk! En zeker, ondernemerschap kent geen grenzen.

op 15 06 2012 at 21:15 schreef Arjan:

@ Pyt van der Galiën:

Aan welk recht is de staat onderworpen, zoals jij stelt?

Het begrip Führerwille komt mij niet bekend voor. Hitler had een bloedhekel aan juristen en had maling aan de wet. Dit wil echter nog niet zeggen dat Duitsland indertijd geen rechtsstaat was. Wel kunnen er vraagtekens bij het functioneren van de rechtsstaat worden geplaatst.

Maar dat kan ook gezegd worden over de Nederlandse rechtsstaat. Ons parlement stuurt geen ministers naar huis die de Kamer onjuist/onvolledig informeren, laat staan dat ze uit zichzelf opstappen. Burgemeesters die weigeren wetten uit te voeren.

Nazi-Duitsland is een schoolvoorbeeld van hoe een rechtsstaat kan ontaarden in een gewelddadige politiestaat en laat nog vele vragen open. Wat dat betreft hebben de Verenigde Staten van Amerika daar een oplossing voor bedacht, namelijk het vrije bezit van vuurwapens. Mocht de Administration dictatoriale neigingen vertonen, dan is het de plicht van de Amerikaanse burger om deze Administration met geweld omver te werpen. Een betere waarborg voor de bescherming van de democratische rechtsstaat is er momenteel nog niet. Zo ver zijn we nog niet in de menselijke evolutie.

op 15 06 2012 at 21:16 schreef Daniel Shiloach:

Ik ben eigenlijk als ik eerlijk ben ook wel een neo-koloniaal. Ik heb jaren in Somalie gewoond en gewerkt en ja, ik voel me eigelijk wel beter dan dat gros van dat qat-knauwende klootjesvolk. Ik ben denk ik echter geen racist want dat kan niet met mijn achtergrond. Want donker en ongelovige Jood (ja, echt waar, mijn moeder is een Mizrahi en mijn vader komt uit Mali) en dat viel ook niet zo goed bij ze.

op 15 06 2012 at 22:37 schreef Bigpete:

Hoewel er aan de Nederlandse rechtsstaat best het een en ander mankeert is de vergelijking met nazi Duitsland ridicuul. De fuhrer was niet onderworpen aan welke wet dan ook, zijn wil WAS wet. Ook de rechtspraak had maling aan de wet. Het gesundes Volksempfinden werd verheven tot rechtsbron in het strafrecht, die als het uitkwam de wet kon derogeren, terzijde kon stellen. Wel of niet strafbaar was niet langer wat de wetgever strafbaar had gesteld, doch wat volgens de (niet-gedefinieerde) gezonde opvattingen van het volk wel of niet strafbaar zou behoren te zijn.

De kamer kan ministers naar huis sturen. Dat het vaak niet gebeurt is iets anders. Hetzelfde geldt voor weigerburgemeesters.

op 15 06 2012 at 23:00 schreef MNb:

Al is de Neokoloniaal weggebonjourd, ik wil toch even opmerken dat Suriname links verkeer kent wegens de Engelse tijd, begin 19e eeuw en electriciteit dankzij de Amerikanen tijdens WO-2, evenals dat internationale vliegveld. Bruggen bouwen om een aansluitende weg Albina-Nickerie te krijgen heeft Suriname zelf gedaan. Alleen de waterleiding komt uit Nederland en het moet gezegd, Suriname heeft uitstekend leidingwater.

Arjan, je kunt nu wel gewoon jezelf herhalen, maar dat betekent nog niet dat je gelijk hebt. De uitdrukking Führerwille is inderdaad fout. Maar je had zelf wel kunnen bedenken dat dat Führerbefehl moest zijn. En dat ging boven de wet, waarmee Nazi-Duitsland inderdaad geen rechtsstaat was. Dan hebben we het nog niet over het gezonde volksbevinden.

op 16 06 2012 at 07:41 schreef Arjan:

@BigPete:

Die vergelijking is allerminst ridicuul. Nazi-Duitsland was geen politiestaat van de een op de andere dag. Dat sloop er langzamerhand in. Dat begint met de wet aan de laars lappen door mensen met een voorbeeldfunctie. De Kamer onjuist/onvolledig inlichten is een politieke doodzonde. Sinds een jaar of tien wordt dit niet meer afgestraft. Een hellend vlak.
Hitler was niet de enige bestuurder in het land en er waren wetten die hem wel gunstig gezind waren. En er waren genoeg bestuurders die Hitler’s bevelen niet opvolgden als die in strijd met de wet waren. De wereld is grijs.

op 16 06 2012 at 09:33 schreef Bigpete:

Zo kunnen we doorgaan Arjan. Zolang een meerderheid van de 2e kamer de leugens van een bewindspersoon slikt of genoegen neemt met sorry houdt het op. Politieke doodzonde of niet, glas plas was.

Nee ook nazi Duitsland was niet zwart wit, er waren ook mensen die niet rücksichtslos bizarre bevelen uitvoerden. Maar het punt dat je probeert te maken is er eenvoudigweg niet.

op 16 06 2012 at 10:16 schreef Pyt van der Galiën:

Voortaan eerst even googlen, jongens, voordat je zegt dat een begrip fout is. Führerwille is een algemeen gebruikt begrip in de literatuur over nazi-Duitsland. Zie o.a. hier, hier en hier.

Zoals Grote Piet al aangeeft, was Hitler niet onderworpen aan de wet, maar was de wet onderworpen aan hem, aan de Führerwille. Daar verstond men niet alleen zijn uitgesproken wensen, maar zelfs zijn bedoelingen (die natuurlijk open stonden voor interpretatie) onder.

Hét meest wezenlijke kenmerk van de rechtsstaat is nu juist dat iedereen onderworpen is aan de wet, óók de staat en haar vertegenwoordigers. Hitler was daar niet aan onderworpen. Integendeel, zijn wil werd juist gezien als een zelfstandige rechtsbron.

op 16 06 2012 at 10:50 schreef Ed Caffin:

@ Arjan, Bigpete en Pyt: Interessant allemaal, maar of Nazi Duitsland wel of geen rechtstaat was, wat heeft dat nu nog te maken met het punt dat ik probeer te maken in het stuk?

op 16 06 2012 at 11:23 schreef Bigpete:

@Ed
Het heeft niets te maken met jouw onderwerp, maar zo gaat het nu eenmaal in vrijwel elke discussie op deze site. Of het bloed dood of het veranderd in iets anders. Zolang dat iets anders nog ergens over gaat en zolang PB het toestaat zie ik het probleem niet.

op 16 06 2012 at 11:36 schreef Ed Caffin:

@ Bigpete: Ik ook niet, maar ik ben gewoonweg meer benieuwd naar discussie over het stuk.

op 16 06 2012 at 12:08 schreef Bigpete:

Dat begrijp ik Ed.
Ik heb eerder gezegd dat het een universeel verschijnsel is, met (neo)kolonialisme heeft het m.i. niks te maken.
Ik heb een Chinese vrouw, die vindt ons westerlingen lui en langzaam. In vergelijking met Chinezen zijn we dat ook. Iedere Chinees die bij ons op bezoek komt (en dat zijn er heel wat geweest in de loop der jaren. Vriendinnen van mijn vrouw, mijn schoonouders, ex collega’s en neven en nichten)vinden Europa mooi als het gaat om afwisseling en schone straten en schone lucht, als je ooit in Beijing bent geweest begrijp je waarom.. Maar verder vinden ze het hier maar een ouderwetse bedoening, met geen tot slechte service in winkels en horeca. En daar hebben ze – in vergelijking met China- nog gelijk in ook. Net zo goed als westerlingen gelijk hebben als ze zeggen dat veel afrikanen niet vooruit te branden zijn. Dat is gewoon een feit, verder niet.
Ik kan mijn schoonvader (gepensioneerd technisch tekenaar) niet uitleggen waarom we al negen jaar aan het graven zijn aan een noord zuidlijn die pas over 5 jaar af is terwijl in zijn eigen Sjanghai voor de Expo 2 of 3 nieuwe metrolijnen binnen een jaar zijn aangelegd.

op 16 06 2012 at 12:15 schreef Arjan:

@Ed: helemaal niets, ik haak af.

@BigPete & Pyt: ik verwijs graag naar het boek European Law in the Past and the Future van prof. R.C. van Caenegem. In het hoofdstuk Law is politics beschrijft hij dit onderwerp. Namen van belang: Hans Fehr, Hans Erich Feine, Claudius Freiherr von Schwerin, Hans Frank en Karl August Eckhardt.

op 16 06 2012 at 12:32 schreef Ed Caffin:

@Bigpete: er zijn vele verschillen in gebruiken, gewoonten en cultuur, dat zal ik niet ontkennen. En het is ook mooi dat die verschillen er zijn. Ik maak in dit artikel echter bezwaar tegen de hardnekkige stereotyperingen en vooroordelen die daarover bestaan. Ook maak ik bezwaar tegen de superioriteit die mensen ontlenen aan die vermeende verschillen, vooroordelen en stereotyperingen. Ik denk wel degelijk dat “ons” neokoloniale gedachtegoed daar (nog altijd) een belangrijk motief in is, die een duidelijk doel dient, namelijk een beeld in stand houden dat ons eeuwenlang ten dienste is geweest: de superieure westerling versus de inferieure oosterling. Het is prima dat te ontkennen overigens, maar ik benoem het liever.

op 16 06 2012 at 13:03 schreef Arjan:

@Ed: doe jij niet hetzelfde met jouw stuk? Morele superioriteit ten opzichte van de neo-koloniale westerse toerist. Ik verwijt je niets, het is slechts een vraag.

op 16 06 2012 at 13:43 schreef Ed Caffin:

@ Arjan: ik voel me geenszins superieur aan de westerse toerist, dat ben ik zelf ook dus dat gaat niet. Ik maak vooral bezwaar tegen de ingebeelde superioriteit die ik regelmatig tegenkom en erken ook die in mezelf. Het verschil met de neo-koloniale houding -die ik inderdaad verwerpelijk vind – is bovendien dat ik mijn bezwaren probeer te onderbouwend met argumenten in plaats van baseer op stereotypen en vooroordelen.

op 16 06 2012 at 13:56 schreef leo schmit:

Ed, Fijn dat je een sterke maag hebt. Ik niet.

Wat valt er te verklaren: ‘Het vaatwerk wordt nog steeds aan de rand van de stoep in emmers gespoeld.’

Ga me niet vertellen dat de kwaliteit van het buiten eten in Jakarta even goed is als in Singapore, want dat is pertinent niet zo.

op 16 06 2012 at 14:27 schreef leo schmit:

Mag ik een ander voorbeeld geven: in de jaren ’80 deed ik in Indonesie onderzoek naar kredietverlening aan kleine ondernemers. De Indonesische staatsbank BRI had toen een nieuw kredietprogramma gelanceerd, genaamd Kupedes (leningen voor dorps ondernemer). Zo kwam ik op bezoek bij een metaal-werkplaats in West Java, daar werden ‘patjuls’ vervaardigd (de ingenieuze indonesische hakschop die menig boer zijn tenen heeft gekost). De werknemers zaten op de grond met het stalen blad geklemd tussen de blote voeten, ze hadden een sigaretje in de mond en ze vijlden er lustig op los. Enthousiast over de mogelijkheden die de nieuwe kredietvoorziening zou kunnen bieden om dit bedrijfje te moderniseren vroeg ik de baas hoe lang hij reeds met de bank samenwerkte.

‘Dertig jaar’ luidde het antwoord, we hebben dit bedrijfje al vanaf de jaren 50.

Hoe verklaar je zoiets?

op 16 06 2012 at 14:40 schreef Arjan:

@Ed: duidelijk, we zijn uit hetzelfde hout gesneden.

Duidt het niet op cognitieve dissonantie? Namelijk een beeld hebben van mensen in de derde wereld wat niet aansluit met wat zij waarnemen. Dat men verbaasd is dat deze mensen plezier maken en gelukkig zijn zonder de geneugten uit onze wereld.

op 16 06 2012 at 15:01 schreef leo schmit:

Ed, allereerst ik vergat te melden dat ik je bijdrage een puik stuk vind en ook met plezier even naar de link met je eigen web-werk heb gekeken.

Maar toch nog even dit. Unicef cijfers van deze maand tonen aan dat Indonesie op het gebied van kindersterfte en moeder-sterfgevallen nu dreigt te zakken naar een positie onder Cambodia. Voorwaar toch niet het meest gelukzalige land op aarde.

De Indonesische cijfers voor ‘stunting’, de rampzalige onderontwikkeling van het lichaam in de eerste 5 levensjaren, zijn zonder meer schokkend: 37% gemiddeld. In enkele provincies oplopend tot 50%. Tegelijkertijd lijdt 15 % van de Indonesische jeugd aan overgewicht.

Het is al net als met de ‘kaki lima’ eters. 200 miljoen mensen eten ‘bakso’ en de rest eet goed.

Verklaring blijft uit. Maar volgens mij begint het met het wassen van vaatwerk aan de rand van de stoep.

Dit is geen superioriteitsverklaring. Ik werk met de beste mensen in deze problematiek, consultants en staf bij Sociale Zaken.

op 16 06 2012 at 16:57 schreef Leo Schmit:

Nog even, toen Napoleon op Elba werd vastgezet, trok hij er de volgende dag op uit, om het sanitaire systeem aan te pakken en maakte hij (als banneling) verordeningen om de huizen van toiletten te voorzien.

Zo werd in Singapore al eind jaren 60 de regelgeving rond de ‘hawkers’ markten ingevoerd, met groot succes, daarom kan je daar nu veilig op straat eten en daarom kan dat niet in Jakarta, tenzij je een zeer sterke maag hebt en geen al te sterk ontwikkeld smaakbesef.

op 16 06 2012 at 17:05 schreef Ed Caffin:

@ Arjan: op individueel niveau zullen er denk ik verschillende psychologische processen een rol spelen. Maar in het algemeen denk ik dat stereotypering en vooroordelen de grootste boosdoeners zijn.

@ Leo: dank. Dan heb je ook gezien dat ik een liefhebber ben van de kaki lima. Misschien heb ik een sterke maag, maar over het eten in Singapore weet ik te weinig, ben er maar een paar keer heel even geweest. Ja, wat is de verklaring voor het feit dat Indonesië een klein deel van de mensen van economische groei profiteert en het grootste deel van de mensen in armoede blijft leven? Als ik dat eens wist. Laat ik beginnen met de constatering dat de politieke macht daar een lange traditie kent van nepotisme en corruptie, en er belang bij heeft dat het merendeel van de bevolking in alle opzichten achter blijft. Ook dit heeft overigens zijn wortels van de koloniale tijd. Eigenlijk is het nooit anders geweest. Daar helpt een sterke maag niet tegen.

op 16 06 2012 at 17:49 schreef leo schmit:

Ed, de regelgeving in Singapore heeft het mogelijk gemaakt dat er een levendig en gezond ‘buiten eten’ klimaat is. In Jakarta niet. Dat is spijtig want in Jakarta is er nu ook een flink segment van de bevolking, de jongelui, die iets te besteden hebben, maar die gaan niet bij de kaki lima zitten en daarboven is er voor hen niks. Dus op dan maar naar de dure hotels, wining en dining. Het mooie van Singapore is dat daar de jongelui uit de middenklasse fijn en gezellig buiten kunnen eten in het Bugis gebied of in Marina.

Met andere woorden er is in Jakarta niks te vinden tussen ‘kaki lima’ en hotel Shangrila.

Hoe dat te verklaren? De vraag is het antwoord. geen regelgeving, geen horeca beleid, geen voorzieningen (schoon water, geen emmers), geen controle, niks, niks, niks.

Ed, Ik accepteer geen enkele verklaring met verwijzing naar de koloniale tijd, sorry. Ze zijn onderhand wijs genoeg in Indonesie. Bovendien hebben ze de kans om even rond te kijken in Singapore, op 1 uur en 20 minuten vlieg afstand.

op 16 06 2012 at 18:15 schreef Gerry:

En toch, Arjan, vind ik rechtstaten die mensen veroordelen, of uitleveren vanwege het niet geloven in een religie op dat gebied de naam niet waardig. En vind ik het Westen in dat opzicht echt superieur en verder ontwikkeld dan dergelijke landen. Als dat neokoloniaal is, dan teken ik daar graag voor. Ik durf te wedden dat atheïsten in Saoudie-Arabie, Indonesië, Maleisie er een lief ding voor zouden geven om vrijheid van religie in hun wetboeken te vinden.

op 16 06 2012 at 19:09 schreef Mas Rob:

Ik kom nog even aankakken. Leuk stukje, Ed. Persoonlijk kan ik me niet zo druk maken over toeristen. Wat ik vervelender vind zijn de zeurverhalen van westerse expats die qua toon en inhoud niet veel verschillen van de borrelpraat in de koloniale sociëteiten van een eeuw geleden. Begrip en nieuwsgierigheid zijn ver te zoeken. Niets deugt en thuis is alles beter.

Jakarta is geen Singapore en zal het ook nooit worden. Jakarta is te groot, te onoverzichtelijk, te corrupt en te eigengereid. Ik accepteer dat, soms gelaten, soms met tegenzin. je druk maken is slecht voor je hart en verandert geen zier aan de situatie.

Leo schetst de situatie wel een beetje te zwart-wit. Tussen de dure restaurants en de kakilima’s aan de rand van de weg zijn er wel degelijk kleinere eetgelegenheden. De shopping malls kennen foodcourts en er zijn nationale en internationale fastfoodketens net als in de rest van Zuidoost-Azië.

Het is niet zo dat alle kakilima’s slecht eten serveren en alle dure restaurants kwaliteit leveren. Het is in Indonesië de kunst om op jacht naar lekker eten te gaan. Ook de wat rijkere Indonesiërs gaan naar kakilima’s, tenminste als het eten lekker is.

op 16 06 2012 at 20:55 schreef Sasha Berkman:

Onze rijkdom:
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/545852_4112859588614_939779976_n.jpg

Ja dan heb je wel geld om een riolering te bouwen inderdaad.

op 16 06 2012 at 20:56 schreef Giovanna Sicale:

Leuk Ed dat je erkent dat je zelf ook niet vrij bent van Neo-koloniale sentimenten. Maar dat is voor de buhne. Benoem die gedachten dan eens concreet en laat dat kleine racistje in je ook eens daadwerkelijk zien. Zijn ze dommer? Lelijker? Luier?

op 16 06 2012 at 23:44 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

In de tijd van de slavenhandel hadden we in Europa nog open rioleringen en poepte en piste de mensen in de grote steden nog regelmatig op straat.
Hygiënische maatregelen, structurele sanitairische infra structuren zijn pas van veel en veel later.
Dus je punt is?

op 17 06 2012 at 05:58 schreef leo schmit:

Mas Rob, dank voor de nuance. Maar op een plastic stoeltje in een mall neerstrijken is toch iets anders dan het uitgaansleven dat ik van de week in het Bugis kwartier in Singapore aantrof. Een waar ontmoetingscentrum voor honderden jongelui. Niet beschikbaar in Jakarta, nergens, no way.

Tot slot, neem ik u graag mee naar Jalan Jaksa. Nog exact hetzelfde, dat straatje in centraal Jakarta, niks veranderd qua uiterlijk, voorzieningen, rotzooi, vergeleken met toen ik er voor het eerst kwam in 1979. Geen enkele aanpassing, verbouwing, verbetering te bespeuren, behalve de vestiging van een 7/11 winkel met schril neon-licht.

Verklaringen zoals ‘koloniale erfenis’ (Ed), bolwerk van corruptie’ (Mas Rob), voldoen voor mij niet. Niks hebben de uitbaters in deze straat verdiend, 30 jaar jaar lang, niks hebben ze opzij kunnen leggen, niks geinvesteerd.

In dezelfde periode heeft Kam Chicks in Kemang, (de heer Kam is ooit begonnen als straatventer van gekookte eieren), twee verbouwingen doorgemaakt en ligt daar een aanbod van waren uit de gehele wereld.

Ik stop hier maar voordat de neo-kolon in mij met zijn ‘foute’ verklaringen naar buiten komt.

op 17 06 2012 at 09:09 schreef Arjan:

@Gerry: bovenstaande is beschreven met een kille, juridische blik.

Als westerse toerist kom ik in westerse landen. De laatste jaren alleen Zuid-Italië. En ik voel me behoorlijk klein als ik door Matera, Bari, Lecce, Taranto en de talloze dorpen loop. Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen qua historiciteit. Helemaal als ik in een rotskapelletje sta met een schildering van de vier evangeliën uit het jaar 320. Net na de erkenning van het christendom en nog voordat het staatsgodsdienst werd.

Het lompe bedrag van toeristen stoort mij ook. Slecht gekleed, met een vlooienbandje om de pols voor het bier in plastic glazen. Zonder vragen het terras verbouwen, ik kan nog verder gaan.

Daarom Zuid-Italië, daar kom ik ze niet tegen.

op 17 06 2012 at 09:39 schreef Ed Caffin:

@ Giovanna: alle drie natuurlijk! En nog veel meer. Maar het zijn allemaal vooroordelen en stereotyperingen. Je bewust zijn van die stereotyperingen en vooroordelen helpt ze te veranderen. Kijken over de grens en oprecht geïnteresseerd in de cultuur en mensen waar je het vooroordeel over hebt, helpt ze te veranderen. Maar je moet wel bereid zijn het beeld dat je hebt los te laten. Dat wat je hebt leren denken, bevestigd zien worden is vaak eenvoudiger.

op 17 06 2012 at 14:04 schreef Giovanna Sicale:

@Ed Caffin
Maar toch. Dus ergens vind jij dat Aziaten dommer, lelijker en luier zijn dan westerlingen?

op 17 06 2012 at 17:07 schreef You On A Gunga Din:

Het ‘linkse’ idee van de Edele Wilde is al net zo neokoloniaal, om niet te zeggen inherent racistisch. Dat immigranten met een kleurtje zielige, schattige beestjes zijn die aan het handje gehouden moeten worden. En wees maar voorzichtig met hun gevoelens, want ze zijn nog een beetje achter en kunnen niet zo goed tegen kritiek. Zeer beledigend. De Grote Wijze Blanke met z’n Dikke Lul zal ons wel even de weg naar beschaving tonen om de hiaten in z’n eigen bestaan op te vullen. Wat dat betreft tonen concepten als eigen verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid veel meer respect.

op 17 06 2012 at 20:20 schreef hallo:

Gelukkig hebben die hulpeloze barbaartjes Ed Caffin om hun te verdedigen tegen de eeuwig lompe Hollander.
En een heus meldpunt!

http://www.nujij.nl/algemeen/china-opent-meldpunt-verdachte-buitenlanders.17368250.lynkx#axzz1y4kvtpH4

op 17 06 2012 at 22:57 schreef Ed Caffin:

@Giovanna: Nee, Giovanna, dat vind ik niet, zoals ik net probeer uit te leggen: ik herken de stereotyperingen en vooroordelen, maar probeer die los te laten en mijn eigen ervaringen te volgen. Dat is de moeite waard.

op 18 06 2012 at 11:57 schreef vander F:

Zover hoef je niet te gaan, zie sommige Nederlanders in Frankrijk.

op 18 06 2012 at 15:13 schreef Giovanna Sicale:

@Ed Caffin

“Je probeert die los te laten”??? Maar wat is dan het probleem als je die gedachten ongegrond vind? Je bent geindoctrineerd maar je verstand is nog niet zodanig ontwikkelt dat je tegenargumenten de overhand hebben? Of zit er volgens jou toch een kern van waarheid in maar wil je die liever wegtoveren?

op 18 06 2012 at 17:13 schreef Ed Caffin:

@Giovanna: Ik heb het niet over een probleem, ik probeer jouw vraag te beantwoorden. Je stelt de zaken te eenvoudig voor. Zoals ik ook betoog in het stuk, zijn we ons van veel stereotyperen vaak niet bewust. Je bewust worden van stereotypen, hoe ze leiden tot vooroordelen ons gedrag beïnvloeden kost bovendien moeite, hoe ongegrond ze ook zijn. Maar dat ze ongegrond zijn is voor mij zonneklaar. Of ben je dát soms niet met me eens?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN AUGUSTUS

O Vreugdevuur der laagopgeleiden

O Wierd Duk gaat full metal nazi

O Wierd Duk wil graag een pogrom

O Ja, laten we de nazi vragen iets voor Armeense Mikael te doen!

O Fuck de feiten, Dick Schoof gaat voor de beleving

O De medaille van Sifan Hassan is zo politiek als maar kan

O Een aanstellerige praatjesmaakster in Japan

O De revival van de christelijke grote bek

O Waar is de Nederlandse James O’Brien?

O Grote kans dat ‘Engelse’ rassenrellen steeds vaker zullen uitbreken

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS