Home » Archief » Een lompe Hollander in Portugal


[02.08.2013]

Een lompe Hollander in Portugal

Luisa Samora

lindsay28
Illustratie: Norman Lindsay

Regelmatig hoor of lees ik commentaar over Portugal en de Portugezen. Van mensen die overwegen een keer in Portugal met vakantie te gaan, van mensen die wel eens in Portugal zijn geweest, enzovoort.

En zoals niet-Nederlanders menen te weten dat in Nederland overal molens staan en iedereen al kaas etend op klompen loopt, weten niet-Portugezen dat het in Portugal erg warm is, dat de Portugezen veel vis eten, en dat je van alle olijfolie buikloop krijgt.

Opgeblazen borstkas

Een paar dagen geleden had ik het genoegen om met een aantal Nederlanders aan het diner te zitten. De man die het dichtst bij mij en mijn familie zat, vertelde desgevraagd dat hij en zijn vrouw hier met vakantie waren. Het was de eerste keer dat hij in Portugal was. Met opgeblazen borstkas en de armen over elkaar geslagen begon hij te vertellen wat hij over Portugal en de Portugezen wist, en wat hij van hen vond.

Uit zijn houding en toon kon ik opmaken dat deze meneer gewend is aan gesprekspartners die ademloos en zonder weerwoord te geven naar al zijn gespuide kennis luisteren.

Hij had weinig goeds over het land en de bewoners te zeggen: het tolsysteem… dat is toch belachelijk; we hebben al veel te veel geld naar dit land toegebracht; de Portugezen hebben een Oost-Europese mentaliteit (want ze komen niet uit hun eigen groentetuintje).

Filantropische motieven

Ik ben niet alleen allergisch voor schaaldieren, maar ook voor gesprekken over politiek en ongenuanceerde, stellige uitspraken. Om te voorkomen dat de lont van het kruitvat, dat mijn opvliegende karakter is, zou ontvlammen, probeerde ik de situatie te bezweren.

“Ach,” zei ik. “Ik heb daar geen verstand van. Ik weet niet waarom Portugal bij de EU is gekomen en waarom de EU Portugal erbij wilde hebben. Zeer waarschijnlijk was het van de kant van de EU niet uit filantropische motieven, maar omdat men er op de lange termijn beter van dacht te worden. En Portugal zal hetzelfde hebben gedacht.”

De nieuwe tolwegen die zijn aangelegd, zijn gefinancierd met gelden van de EU. Maar of de bewoners van Portugal zo blij zijn met die wegen? Wij buitenlanders, met ons relatief riante inkomen, rijden vanuit midden-Portugal over die tolwegen naar Coimbra, of Porto of Lissabon, en we verbazen ons over het feit dat we kilometers lang geen andere auto op de weg zien.

Geen belasting

In Portugal zijn geen files. Het verkeer rond een grote stad staat natuurlijk wel eens vast, maar daar helpt geen tolweg tegen. Daarbij kunnen heel veel Portugezen door geldgebrek niet eens brandstof kopen als de tank van hun auto leeg is, laat staan dat ze ook nog eens tol willen of kunnen betalen. De brandstofprijs in Portugal is nagenoeg gelijk aan die van Nederland, maar het inkomen van de gemiddelde Portugees is een stuk lager. En gelukkig hebben mensen hun groentetuin. De opbrengst van de tuin wordt niet alleen op markten verkocht, maar ook met de buren gedeeld. Vergeet niet dat het hier ook crisis is.

Hier wat cijfers om een indruk te geven van de situatie in Portugal: Portugal heeft nog geen elf miljoen inwoners, en is ruim twee keer zo groot als Nederland. 2,5 miljoen mensen leven onder de armoedegrens. Bijna zestig procent van de inwoners van Portugal betaalt geen belasting, simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen. Het gemiddeld inkomen: 775 euro (op Slowakije en Malta na het laagst in de EU). Minimuminkomen: 431,65 euro per maand netto. Staatspensioen: 380 euro per maand netto.

Zo’n 18 procent van de bevolking is werkloos. Bijna 100.000 mensen die werkloos zijn, hebben een universitaire opleiding. Er is een grote uitloop van goed opgeleide mensen, naar bijvoorbeeld Brazilië of Angola. Het economisch vooruitzicht van Portugal wordt daardoor steeds slechter.

Lunchpauze van twee uur

In Portugal krijg je als werkloze maximaal 26 maanden een uitkering. Daarna moet je het zelf uitzoeken. Stel je toch eens voor dat je helemaal geen inkomen hebt. Wat doe je dan? Als je geluk hebt, kun je bij familie of misschien bij vrienden inwonen. Heb je geen geluk, dan moet je op straat wonen.

Zo’n 18.000 mensen wonen in barakken. De mensen die geen geluk hebben, bevinden zich onder de zwervers die de vakantieganger in grote steden op straat ziet. In een stad als Lissabon wonen zwervers onder andere in de metrostations onder de grond.

Het eten in Portugal is over het algemeen niet duur. In Portugal is het heel gewoon om tussen de middag warm te eten. Voor een maaltijd van drie gangen, inclusief brood, wijn en koffie, betaal je €6. De werkende Portugees heeft een lunchpauze van zo’n twee uur, zodat hij/zij tijd genoeg heeft om van het maal en de wijn te bekomen.

Brood, vlees, vis en wijn zijn relatief goedkoop. Maar melkproducten en kant- en klare “luxe” etenswaren, denk ook aan pizza’s, chips en frisdrank, zijn erg duur. En producten voor lichaamsverzorging, witgoed, elektronica, mobiel bellen en internet e.d., kosten in Portugal net zo veel als of zelfs nog meer dan in bijvoorbeeld Nederland.

Vakantievierende Hollander

Iemand die “De Portugezen” afschildert als profiteurs van de EU of als makke schapen, doet hen in mijn ogen onrecht aan. Na een kwartier had ik zo genoeg van de domme en kwetsende opmerkingen van mijn Nederlandse disgenoot, dat ik mij een tiental minuten op de wc moest terugtrekken om niet in woede uit te barsten en zo mijn gastvrouw in verlegenheid te brengen. Dat iemand dom is, is op zich niet erg. Maar de arrogantie van zo’n vakantievierende Hollander! Dat zo iemand niet wijzer gemaakt wil worden en niet naar argumenten wil luisteren van mensen die misschien meer en beter weten, daar kan ik niet tegen.

Voor de relatief rijke Nederlandse toerist is Portugal een ideaal vakantieoord: niet zo ver weg, van april tot oktober veel zonneschijn, de mooiste en schoonste stranden van Europa (met, zoals de ervaren surfer weet, golven die recordhoogten van zo’n 30 meter bereiken), prachtige natuur en cultuur, en lekker goedkoop.

Kom vooral met vakantie naar het prachtige Portugal. Lach, roep “bom dia” en “obrigado/a”, en ervaar dat de meeste bewoners beleefd, vriendelijk en behulpzaam zijn. Geniet van alle heerlijkheden, en je kunt straks aan iedereen die je kent, vertellen wat een geweldige vakantie je hebt gehad!

Luisa Samora is tolk/vertaalster, zumba-instructrice, juwelenontwerpster en stoer wijf. Ze is naar Portugal geëmigreerd maar u kunt haar gewoon blijven volgen (behalve hier op Frontaal Naakt) op Twitter.

Luisa Samora, 02.08.2013 @ 10:50

[Home]
 

16 Reacties

op 02 08 2013 at 10:56 schreef Rob:

Diezelfde mensen die zeuren over luie Zuid-Europeanen, zitten zodra het kwik boven de 27° uitkomt continu te klagen dat dat te warm is om te werken.

op 02 08 2013 at 11:06 schreef MNb:

“begon hij te vertellen”
De aloude bei uns ist alles besser mentaliteit. Rotmoffen, die Nederlanders.

op 02 08 2013 at 11:24 schreef Mart:

Het bekende type dat in Nederland zeurt dat iedereen zich aan moet passen, om dan met koffers vol Calvé en een Telegraafabonnement naar de Costa’s of de Algarve te vertrekken.

op 02 08 2013 at 12:01 schreef Thomas E:

De Vlamingen hebben de perfecte uitdrukking voor dit type Nederlander: een dikke nek.

op 02 08 2013 at 12:40 schreef Alieke:

Raak stuk! Heb ongeveer hetzelfde scenario meermaals meegemaakt.
Ook is mijn ervaring dat de gemiddelde Portugees veel guller en gastvrijer is dan de Nederlanders die ik ken!

op 02 08 2013 at 19:30 schreef Colle:

Ik vraag me dan meteen af waarom die vent dan überhaupt naar Portugal is gekomen? Met al zijn ‘kennis’ had hij toch beter moeten weten? Vreselijk dat soort blaaskaken….

op 02 08 2013 at 19:39 schreef ramon de beer:

Lieve Luisa. Brei mij nog eens een trui voor de winter!

Btw. Goed stuk.

op 02 08 2013 at 19:48 schreef Lorenz:

Krijg er zin van in Portugal.

op 02 08 2013 at 21:06 schreef dewanand:

namaste Fnaakters,

Ja, dit herken ik, typisch Hollands is, altijd een zuur, ontevreden, en jammerlijk gezicht optrekken, het is ook nooit goed genoeg in Nederland. Het moet rijker hier worden, wij willen meer genieten, gouden autobahnen, wij Hollanders moeten de superieure rassen worden in Europa, dus meer volkoren hard tarwe en roggebrood herkauwen. Ook in onze broek moet het superieur worden dus even nog de verzekering bellen voor een verlenging of lipjes correctie.

Ik als raszuivere Hindoelander, nou zeg maar gewoon een mislukte, bruingebakken, en oudbakken hindoeachtige aaphollander, die zijn moooe koelie apen staart met veel verdriet afhakte op het toilet van het vliegtuig van KLM dat hem in september 1986 naar Nederland bracht, vers uit de jungle van Kwatta in Suriname.

Shit zeg, hoe kon ik nou zo achterlijk zijn in 1986 om in deze betonnen jungle te komen wonen tussen 14 miljoen lange, wilde, woeste, witte apen? Morgen roei ik maar terug he, lekker gratis 6000 km peddelen, back to the jungle van kwatta, terug naar de koelie apen beschaving.

dewanand
hindoe fundamentalist
planet of the intelligent apes

op 02 08 2013 at 21:11 schreef Haes:

@ Rob,
“Diezelfde mensen die zeuren over luie Zuid-Europeanen, zitten zodra het kwik boven de 27° uitkomt continu te klagen dat dat te warm is om te werken.”

Inderdaad, en dat gold/geldt ook voor die “luie negers(laven)”. Is het gek dat ze “opeens” niet meer op de plantage willen werken?

op 03 08 2013 at 02:44 schreef Marco Knol:

Spanje en Portugal zijn destijds mede uit geo-strategische overwegingen toegelaten tot de EU. In 1974 vond de Anjer-revolutie plaats, in 1975 overleed Franco en in 1986 werden beide landen lid van de EU. Net als Griekenland een paar jaar eerder en het oostblok een aantal jaren later speelden geo-strategische redenen echt wel een rol. Dat wordt dan mooi ingekleed en zo, maar uiteindelijk komt het neer op het oorspronkelijke idee om economiëen dusdanig van elkaar afhankelijk te maken dat men later niet gaat lopen kutten.
Nu ja, behalve als tourist en tokkie dan. Enzo.

op 03 08 2013 at 12:12 schreef Frans:

Wat zijn we hier weer goed in onszelf wegcijferen en generaliseren in de comments. Hollanders zijn arrogant, Nederlanders zijn niet sociaal. Nederlanders delen niet! Nederlanders……… Alieke, ik heb meelij met je dat je geen mensen kent in Nederland die iets (met jou) willen delen. Ik denk dat je toch eens in de spiegel moet kijken. Ik denk dat het probleem bij jezelf ligt. Mijn omgeving en ikzelf hebben daar namelijk helemaal geen last van.

En ja blaaskaak ollanders heb je overal, maar blaaskaak portugezen vast ook wel, duitsers zeker weten.. Amerikanen nog vele meer. Maar ga nu niet doen alsof alle Nederlanders zo zijn, dat is gewoon kul en jezelf wegcijferen als volk!

Leuk/leerzaam stukkie tekst trouwens over Portugal, misschien daar maar eens naar toe op vakantie gaan binnenkort.

op 03 08 2013 at 15:38 schreef MNb:

“hoe kon ik nou zo achterlijk zijn in 1986”
Nou, dat weet ik nog wel, Dewanand. Een paar jaar later heb ik in de Surinaamse supermarkten ook nog lege schappen gezien.

“die zijn mooie koelie apen staart met veel verdriet afhakte”
Je metafoor is weer bijzonder fraai.

op 11 08 2013 at 12:36 schreef jannyzeeland:

Wat een leuk stukje. Ik vind Portugal een belevenis en ik kom zeker terug !!

op 23 02 2014 at 22:04 schreef Ans Koster:

Jeeh Luisa wat heb jij je keurig gedragen tegenover deze Hollander. Vreselijk zo’n lomperik naast je aan het diner. Mooi stuk heb jee rover geschreven. Nog leuker zou het zijn geweest als je hem eens flink de les had kunnen lezen over zijn grove blaaskakerige gedrag.
Ik heb op je gestemd hoor :-)

op 16 06 2017 at 10:40 schreef loco74:

Mijn ervaring met Portugezen is zeer positief ze zijn vriendelijk, hulpvaardig en laten je geen cent te veel betalen

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS