Home » Archief » Ionica’s favoriete boeken van 2019


[31.12.2019]

Ionica’s favoriete boeken van 2019

Ionica Smeets


Scène uit Survive Style 5+

Net als vorig jaar geef ik hier een lijstje van mijn favoriete boeken uit 2019. En net als vorig jaar gaan fictie en non-fictie, jeugdboeken en zware literatuur, gloednieuw en klassiekers – gewoon door elkaar op één grote lijst. Dit jaar las ik vooral heel veel romans die ingezonden werden voor de Libris Literatuurprijs (want ik ben voorzitter van de jury), maar daar kan ik voorlopig nog niets over zeggen. Daarom dit jaar: mijn zeven favoriete boeken die níet zijn ingezonden voor de Libris Literatuurprijs.

 

7. Takemaru Abiko – The 8 Mansion Murders

 

 

Dankzij de fantastische nieuwsbrief van Robin Sloan ontdekte ik het bestaan van het genre shin honkaku: Japanse detectiveromans waarbij geen cruciale informatie wordt achtergehouden, zodat de lezer in principe het raadsel kan oplossen vóór de detective dat doet. Om het lekker meta te maken, zit er in de meeste van deze romans een personage dat dol is op detectiveromans, zodat het verhaal vol staat met verwijzingen naar andere boeken. The 8 Mansion Murders heeft het allemaal: een excentrieke familie in een grote mansion, absurde moorden, kamers die van binnen op slot zijn gedaan en een klungelige detective die het toch oploste voor ik dat deed.

 

6. Kate Mascarenhas – The Psychology of Time Travel

 

 

Tijdreisboeken met alleen maar vrouwelijke personages: dat mag van mij ook wel een nieuw genre worden. Iemand grapte op Twitter dat dit boek dan zeker over kleding door de jaren heen ging. Natuurlijk, want we weten dat tijdreizen van mannen altijd om bier en voetbal draaien. Enfin. Mascarenhas volgt vier vrouwelijke wetenschappers die in 1967 een tijdmachine bouwen en laat zien wat voor ellende tijdreizen oplevert voor je geestelijke gezondheid. Dit was een intrigerend debuut en ik ben benieuwd wat ze hierna gaat schrijven.

 

5. Rick Pastoor – Grip

 

 

Het boek lag overal in zulke dikke stapels, dat ik het kocht om een zure column over te schrijven. Maar toen bleek ik het dus een puik boek te vinden. Grip is een soort uitgeklede versie van Getting Things Done (waar ik als student ook al best fan van was) en helpt je om slimmer te werken. Veel van wat in het boek stond deed ik al, maar de wekelijkse review en het gebruik van OmniFocus voor mijn planningen hebben mijn leven in 2019 verbeterd. O, en voor wie zegt dat het stom is om je te richten op alsmaar meer efficiëntie: ik houd door slimmer te werken meer tijd over om dingen te doen die ik belangrijk en leuk vind, zoals heel inefficiënt spelletjes doen met mijn kinderen.

 

4. Merlijn Kerkhof – Oude Maasweg kwart voor drie

 

 

Ik groeide op met The Amazing Stroopwafels, de band die net iets langer bestaat dan ikzelf. Zoon van zanger Wim Kerkhof schreef hun heerlijke biografie waaruit ik bijvoorbeeld leerde dat “Ik ga naar Frankrijk” in de eerste versie “Ik ga naar Duitsland” heette en dat de band niet te beroerd is om bij optredens drie keer hetzelfde verzoeknummer te spelen. Daarop boekte ik ze voor het feest voor mijn veertigste verjaardag en ze waren minstens zo leuk als in het boek.

 

3. Carol Ann Duffy – The World’s Wife

 

 

Een Engelse collega keek me verbaasd aan toen ik nog nooit van Carol Ann Duffy had gehoord en zei dat The World’s Wife echt iets voor mij was. En dat was het. In deze gedichten beschrijft Duffy beroemde verhalen en mythes vanuit vrouwelijk perspectief. Ik moest hardop lachen om Eurydice die het he-le-maal gehad heeft met Orpheus en bijzonder weinig zin heeft om terug te keren uit de onderwereld om weer in zijn liederen te figureren: “In fact girls, I’d rather be dead.”

 

2. Edward van der Vendel en Martijn van der Linden – Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

 

 

Ik las deze ‘gedichten waar je wat aan hebt’ voor aan mijn kinderen. We keken samen lang naar de prachtige illustraties van Martijn van der Linden. Ik las de gedichten nog een keer. Ik moest een beetje huilen. Maar gelukkig wisten mijn kinderen dankzij het gedicht ‘Wat je moet doen als je moeder huilt’ wat ze moesten doen:

Als ze voelt dat ze eventjes op je mag leunen
spoelt er een beetje gedoe
uit haar hoofd.
Hoe?
Dat doet er niet toe.
Iets met draagkrachtverschuiving
en onverwachte aandachtshydrauliek,
Maar de precieze mechaniek
maakt jou en je moeder natuurlijk
niets uit:
je zit huid aan huid
en je merkt
na een fijne, zachte tijd
dat het werkt.

 

1. Ted Chiang – Exhalation

 

 

In 2019 kwam er eindelijk een nieuwe verhalenbundel uit van Ted Chiang (zijn vorige verscheen in 2002) en waaaaaaah, wat was die fantastisch! Neem het openingsverhaal in de stijl van een Duizend-en-een-nacht-vertelling waarbij Chiang laat zien hoe tijdreizen je leven mooier kan maken, zelfs als je niets aan de loop der dingen kunt veranderen (eat that, Mascarenas). Ja, Chiang schrijft science fiction, maar zijn verhalen gaan uiteindelijk over de liefde en menselijke relaties. Zoals bij alle goede science fiction eigenlijk, maar ik zeg het er maar even bij voor degenen die onterecht denken dat een science fiction schrijver als Chiang niets voor hen is, omdat zij liever over mensen lezen. Dan moet je dus juist die verhalen van Chiang lezen.

Ionica Smeets is ondermeer hoogleraar science communication in Leiden, wiskundige, columnist en presentator van de Wetenschapsquiz.

boeken, Ionica Smeets, 31.12.2019 @ 10:39

[Home]
 

1 Reactie

op 31 12 2019 at 10:39 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN SEPTEMBER

O Steekhoudende argumenten in je broekje

O Hoop en uitsluiting

O Dilan Yesilgöz criminaliseert de watermeloen

O Sven Kockelmann, kwispelhondje van Wilders

O Welkom in Wildersstan!

O Toet-toet, boing-boing

O Domrechts wil het weer over ras hebben

O Baren voor Pieter

O Terrorisme verheerlijken

O Aan Links heb je ook niks

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS