Home » Archief » Liefde speelde geen rol


[23.12.2014]

Liefde speelde geen rol

Esra Dede

kerst13

Zij was verliefd en iedereen kon het zien. Dolgelukkig was mijn grootmoeder, achttien jaar en verloofd. Ze was niet zozeer verliefd op haar aanstaande echtgenoot. Ze kende hem maar net en veel date-mogelijkheden waren er niet toentertijd.

Ze was stapelgek op haar schoonmoeder. Elke dag gingen zij samen naar de hamam, waar zij werd vertroeteld door haar. Kadootjes en complimenten, het was de wens van elk meisje. Ze was zo gelukkig, dat ze het niet eens erg vond toen haar verloofde in militaire dienst moest. Ze had haar schoonmoeder en meer wou zij niet. Totdat hij terugkwam in een doodskist.

Trouw aan haar geloof

Hij begon er aan te wennen, ze had een mooi gezicht en een elegant figuur. Hij moest er ooit aan geloven. Hij was al dik in de twintig, het was tijd om een gezin te stichten. Zijn moeder had haar voor hem gevonden. Rustig, bescheiden, trouw aan haar geloof.

Misschien was mijn grootvader te druk met al het werk in het dorpje om de alarmsignalen op te pikken. Misschien wou hij het ook niet weten. Maar hij moest het een keer onder ogen zien. Dat was de dag dat zijn verloofde wegliep.

Verloofde gesneuveld

De markt in de stad is altijd een ontmoetingsplaats geweest voor oude en nieuwe vrienden. Het was op een mooie lentedag, dat twee kennissen elkaar tegenkwamen bij de tomaten. Al snel werden alle zorgen op de markttafel gelegd.

“Heb jij onze tragedie gehoord? De verloofde van mijn dochter is gesneuveld”
– “Wat naar! Heb jij onze tragedie gehoord? De verloofde van mijn zoon is ervandoor gegaan. Met een ander! En ze leek zo rustig…”

Terwijl de tomaten werden gewogen, werden ook de afwegingen gemaakt. Er werd voor de tomaten betaald en handen werden geschud. De mannen kwamen met de boodschappen en een andere, speciale boodschap thuis.

Een ding is zeker, liefde speelde geen rol.

Onafhankelijke vrouwen

Mijn moeder had nooit de intentie om te trouwen, ze was de meest pragmatische van de zes dochters. Klasgenoten drukten liefdesletter in haar handen als ze niet oplette, brieven die ze zonder te openen weggooide. Ze wou studeren, ze wou weg van haar kleine stad. Terwijl al haar vrienden één voor één trouwden, was zij druk bezig met schrijven. Ze schreef over onafhankelijke vrouwen, over haar lievelingsserie Charlie’s Angels en over liefde.

Toen mijn vader het huis binnenkwam, was zij allerminst onder de indruk. Een typisch Amsterdams straatjochie. Strakke spijkerbroek, bomberjack met hiërogliefen, knalrode Nikes en een kapsel dat het beste een semi-afro kon worden genoemd . Als het aan mijn moeder lag, nam hij een enkeltje terug naar Amsterdam-West.

Het voorstel werd echter in de achterkamertjes voortgezet. Mannen in de familie werden overtuigd, er werden beloftes gemaakt en een bruidssom werd vastgesteld. Zonder debat werd het besluit genomen. Achteraf vroegen ze of zij akkoord ging. Ze had voor een tweede keer kunnen weigeren, maar iets weerhield haar. Misschien het idee dat de universiteit te duur zou zijn, misschien de hoop op een nieuw leven in een ander land.

Een ding is zeker, liefde speelde geen rol.

Gevoelens zijn onvoorspelbaar

“Mama ik ben verliefd!”, riep ik toen ik op een dag van school thuiskwam. Ik zat in groep 5 en ik was verliefd op Vince, een jongen net verhuisd uit Suriname. Mijn vreugde werd beantwoord met een preek. Ik ben opgegroeid met het idee dat liefde na het huwelijk moet komen. Een huwelijk baseer je niet op gevoelens, want die zijn onvoorspelbaar. Ze kunnen er op een dag opeens niet meer zijn en dan is het fundament van je relatie verdwenen.

Het fundament zou een nuchtere blik moeten zijn. Een formule van karaktereigenschappen, familieverstandhoudingen en geloofsovertuiging. Zo horen moslims te trouwen.

Een preek die ik haast woord voor woord kan citeren. Het was ook deze preek waar ik aan dacht, die middag in Turkije.

Best aantrekkelijk

Toevallig waren al mijn tantes op bezoek in ons Turkse huis, toen een onbekende familie aan de deur klopte. Ze hadden mij toevallig buiten zien lopen, vroegen hier en daar naar mijn naam, kwamen erachter dat ik uit Holland kwam en grepen hun kans.

Mijn tantes vonden het wel leuk, het zou een “oefening” zijn voor de echte dag dat mijn hand zou worden gevraagd. Mijn moeder was er in de eerste instantie op tegen, maar werd overtuigd door haar zussen dat het allemaal heel onschuldig zou zijn. Onder het genot van een kop Turkse koffie werd er gekletst over Turkije, over hun familie en natuurlijk over mijn aanstaande echtgenoot.

Hij was eigenlijk best aantrekkelijk. Hij had groene ogen die niet naar mij keken, maar naar een punt achter mij. Een afwezig persoon, had ik geconcludeerd. Waarschijnlijk niet verder gestudeerd na de middelbare school. Uiteindelijk kwam er een voorstel van de aanstaande schoonfamilie, om elkaar beter te leren kennen. Alle ogen waren op mij gericht, want ik hoorde het bekende zinnetje “sorry mevrouw ik studeer nog, ik heb geen intentie om te trouwen” te zeggen. In plaats daarvan zei ik iets in de richting van “Waarom ook niet”.

Hollandse humor

Voordat ik het wist, werd ik meegesleurd naar de keuken en kreeg ik een tweede preek van mijn tantes en door mijn moeder. Een preek die ik nooit zal vergeten. Een waar ik voor gek werd verklaard, dat ik de beste jongen niet kende, dat je niet zomaar kan trouwen, dat ik zelf op zoek moest gaan naar iemand en dat diegene van mijn “niveau” moet zijn. Het feit dat mijn reactie een grapje was, maakte ze nog woester. “Hou die Hollandse humor maar voor jezelf” werd er geroepen.

Met een kort “ze is jong, ze weet niet wat ze zegt” werden ze weggestuurd. Soms denk ik terug naar die dag en bedenk ik mij hoe mijn leven was geweest en hoe het nu zal zijn. Ik weet nu dat ik de rationele pragmatische kant wel altijd zal willen opzoeken, maar dat ik mijn gevoelens even belangrijk zal vinden.

Een ding is zeker, liefde zal zeker een rol spelen.

Esra Dede is geboren en getogen Amsterdammer. Zij studeert geneeskunde en wordt door haar familie gezien als communist, omdat ze ooit lid was van de SP. Volg haar op Twitter.

Esra Dede, 23.12.2014 @ 09:50

[Home]
 

1 Reactie

op 23 12 2014 at 11:25 schreef Thomas E:

” Ik weet nu dat ik de rationele pragmatische kant wel altijd zal willen opzoeken, maar dat ik mijn gevoelens even belangrijk zal vinden.”

The best of both worlds, letterlijk. Ik denk dat dit de beste instelling is om een huwelijk in te gaan. Je kan dan ook tegen een stootje als het tijdelijk wat minder gaat. Voor de kinderen is dit wel zo fijn. Geen scheiding bij het eerste beetje tegenwind.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS