‘Ook in Jemen moeten de kinderen kunnen spelen’
Peter Breedveld
Illustratie: John Gabriël Stedman
Aanstaande zondag, 25 november, is er een demonstratie voor Jemen op Het Plein in Den Haag: Samen voor Jemen. May-May Meijer, oprichter van Peace SOS, is één van de organisatoren.
Wat is het doel van de demonstratie?
“Dat er mensen samenkomen om te laten zien dat het ze wat doet, wat er in Jemen gebeurt. Dat ze in Jemen ook zien dat een flink deel van de Nederlanders, of in elk geval de mensen die komen demonstreren, om hen geven. En om er bij de regering op aan te dringen dat ze zich inzet voor vrede.”
Nu heeft de Tweede Kamer al een aantal moties aangenomen om zich in te spannen voor vrede en voor sancties tegen de moedwillige uithongering van de Jemense bevolking door Saoedi-Arabië.
“Klopt, dus ik hoop dat het duidelijk wordt dat burgers en politiek op één lijn staan, wat dit betreft.”
Denk je dat dit wordt opgepikt in Jemen?
“Mede door de sociale media is de wereld zo geglobaliseerd dat ik wel denk dat ze in Jemen zien dat we dit doen, ja.”
Goed, dan zien ze dat we het in Nederland heel erg vinden en dan worden ze alsnog kapotgebombardeerd.
“Ja, maar daar proberen we wat aan te doen. Ikzelf zou het fijn vinden, als het hier oorlog zou zijn, om te weten dat er elders in de wereld mensen zijn die voor je opkomen. En nu Nederland in de VN Veiligheidsraad zit, kan ze misschien toch iets substantieels bijdragen. De minister van buitenlandse zaken, Stef Blok, heeft al wel gezegd dat de rol van Nederland maar beperkt is, maar wij willen hem graag bemoedigen en voorhouden dat je veel kan bereiken met een diepe wens om tot vrede te komen.”
Er wordt flink aan Saoedi-Arabië verdiend. Dus of daar echt sancties tegen zullen worden getroffen..
“Maar ook in Saoedi-Arabië willen de mensen graag vrede. Vanuit Peace SOS heb ik gesprekken met diplomaten en die zijn het altijd met me eens dat kinderen overal ter wereld moeten kunnen spelen.”
Dat vindt natuurlijk iedereen. Ook een wapenfabrikant vindt dat kinderen overal moeten kunnen spelen. Maar de miljarden die hij verdient met de wapenverkoop geven uiteindelijk de doorslag.
“Hoe ik het ervaar: het principe dat kinderen overal ter wereld moeten kunnen spelen is altijd een goede binnenkomer bij elk gesprek. In het Westen zijn we niet gewend om vanuit ons hart te spreken, het gaat altijd met het verstand. Dan worden er politieke punten tegenover elkaar gezet, en wordt resolutie 2216 in stelling gebracht, om militair ingrijpen te rechtvaardigen, maar als je die politici en diplomaten eraan herinnert dat er burgerslachtoffers vallen, als je dat bij elkaar brengt, dan realiseren ze zich dat oorlog geen oplossing is. Dat je geen wapens nodig hebt als je het goed met elkaar kunt vinden.”
Ik bewonder je onwrikbare geloof in het goede in de mens. Hoeveel mensen hoop je dat er naar de demonstratie komen?
“We hebben een vergunning tot honderd mensen, als het er meer worden, zullen we moeten improviseren.”
Dat is een bescheiden aantal.
“Al staan we daar zondag maar met z’n drieën, je moet ergens beginnen. Het gaat erom te laten zien dat we vinden dat dit niet kan.”
Een druppel op de gloeiende plaat.
“Een inktvlek die zich verspreidt, zo zie ik het liever. Het wordt nu maar geaccepteerd dat er dingen gebeuren zoals in Jemen. Als een kleine groep mensen zich daartegen verzet, kan dat uitgroeien tot iets groters. Jezus begon ook met twaalf discipelen, maar hij heeft uiteindelijk wel de wereld veranderd. Op dezelfde manier worden de andere organisatoren van de demonstratie geleid door de vredelievende voorbeelden uit hun geloof.”
Peter Breedveld, 23.11.2018 @ 19:22