Home » Archief » Gek


[09.10.2005]

Gek

Lagonda

Reni2 (160k image)

Een vriendin van mij is werkzaam in het basisonderwijs. Deze week werd zij benaderd door een vader die zich grote zorgen maakte over het thema van de kinderboekenweek; tovenarij en magie. Hij verklaarde dat zijn dochter later een goed grrristenmensch moest worden, en dat een eventuele blootstelling aan Aleister Crowley of Harry Potter dit voornemen danig in de war zou schoppen — sprookjesverhalen zijn de Here immers een gruwel.. De kwestie werd besproken tijdens de eerstvolgende vergadering (in de notulen lezen wij legendarische woorden van het schoolhoofd: “Wat doet een Christen hier? Dit is een katholieke school!”), en mijn vriendin besloot eens wat dieper met deze grrristen op de materie in te gaan. Hij bleek volledig geïndoctrineerd, en kon ook niet uitleggen wat er precies mis was aan de kinderboekenweek; hij had alleen opgepikt “dat er een slechte invloed van uit ging”. “En het kerstfeest dan? Dat is ook heidens!”, zei mijn vriendin. “Is dat zo?” vroeg hij verschrikt. Van verwarring vervuld verliet deze nutcase de school. Knettergek. Benieuwd wat-ie van carnaval gaat vinden.

Later deze week zat een “voormalige heks” bij Andries Knevel. Zij was nu grrristen geworden, en kon maar niet genoeg benadrukken hoe gevaarlijk de occulte wereld was, en hoe Satan toch zijn best deed om jonge kindertjes met behulp van onschuldig ogende kinderboeken zijn domein in te lokken. Goh. Een heks die grrristen wordt? Ik zal u niet vermoeien met de onzin die ze uitkraamde, maar als dat een ex-heks was, moge dan alle kwade machten van de hel mij in een diepvriespizza veranderen. De van bijbelschool doortrokken jeugd droop haar van ’t gezicht. Dit was een grrristen, altijd al geweest, en blijkbaar van harte bereid om zich door de EO voor een religieus propagandistisch karretje te laten spannen. Fascinerend om te zien: hier zaten twee geobsedeerde gekken, een omroepdirecteur en een slecht actrice, uit alle macht te proberen de rest van de wereld in hun gekte mee te slepen.

Het daarop volgende programma, “Het zal je maar gebeuren”, borduurde voort op de ingeslagen weg met zowaar een nieuwe stoet nepheksen; jongens en meisjes opgepikt bij de laatste EO-jongerendag, en zorgvuldig geïnstrueerd door bijbelslijper Knevel. De heks “die al jaren deelnam aan de duisterste satansrituelen” had zichtbaar moeite met het soepel tekenen van een pentagram. Het valt ook verdraaid niet mee, zo uit de losse pols hoeken van precies 72 graden maken, en netjes aan het begin uitkomen; de heks “met jaren ervaring” had dit overduidelijk nooit eerder gedaan. Tsja. De EO verwachtte blijkbaar dat we hier met open ogen in zouden trappen. Hoe krankzinnig ben je dan? Ineens realiseerde ik me dat ik al een vol uur naar gekken aan het kijken was. Knevel is namelijk gek, de EO is gek, en al die ex-heksen zijn ook gek; of ze nou wel of niet de boel in de maling nemen. Want als je oprecht meent dat je jouw geloof met leugens moet verdedigen, ben je gek, en als je *echt* eerst heks bent geweest om vervolgens *grrristen* te worden, nou, dan ben je zeker gestoord.

Van sommige mensen zie je gelijk dat ze gek zijn; de manier waarop Knevel zijn stoel afrijdt als hij weer een puntje kan scoren voor de Heer, laat weinig te raden over. Andere gekken zijn moeilijker te herkennen. Zij vermommen zich als intellectueel, als politicus, als journalist of wetenschapper, of als een gematigde gelovige. Kraaiend van waanzin en overlopend van enthousiasme voor hun denkbeelden, proberen ze voortdurend aan ons, doodnormale burgers, hun idioterie te slijten. Met maffe wetgeving, hoogdravende pamfletten, koortsige profetentaal en waanzinnige acties.

In mijn dagelijks leven ken ik nauwelijks gekken. Mijn collega’s, mijn vrienden, de mensen die ik spreek in de winkel of in de kroeg; allemaal milde, gewone, redelijke mensen. Normale mensen. Een beetje saai, wellicht, maar wel heerlijk rustig. Vroeger zag je dit soort mensen nog op de tv; dan wonnen ze duizend gulden en een magnumfles champagne bij Ron Brandsteder, en dan waren ze blij voor het leven! En als normale mensen eens gek wilden doen, dan was er altijd nog “Tobbedansen”, of “Wedden dat”. Maar dit soort mensen zien we niet meer op de tv. Het publieke debat wordt inmiddels gedomineerd door gekken en schreeuwende idioten van allerlei ideologisch pluimage. Het gesprek van de dag wordt gevoerd door maanzieke koortslijders die denken dat ze rechtstreeks met God kunnen praten, of kwaadaardige malloten die menen dat de wereld er beter van wordt door iedereen die het niet met ze eens is te vermoorden.

En de dames en heren uit de programmaredacties menen daadwerkelijk dat ze een zinvolle bijdrage leveren aan maatschappelijke discussies door deze krankzinnigen steeds maar weer aan het woord te laten en met elkaar het debat aan te laten gaan. Met betrekking tot het te behandelen onderwerp worden eerst de meest extreme opvattingen bepaald, waar vervolgens de meest uitgesproken representanten voor worden uitgenodigd. Het idee hierachter is ongetwijfeld dat er op deze manier een “gebalanceerde” discussie ontstaat. Maar ja, de meest uitgesproken woordvoerder van een extreme opvatting, is natuurlijk altijd een gek. En dus wordt de kijker steevast getrakteerd op mafketels die volkomen autistisch hun gestoorde wereldbeeld komen afdraaien.

En omdat deze gekken voortdurend als volwaardige denkers worden gepresenteerd, gebeurt het dat de meest bespottelijke standpunten met de dag gangbaarder worden. Er wordt inmiddels gesproken over reli-gelul alsof het de normaalste zaak van de wereld is, en men luistert oprecht — ja, haast met bewondering — naar gekken die aan de hand van hun heilige boekjes minutieus uitleggen hoe het toch mogelijk is; wereldvrede, terroristen, liefde, hoofddoekjes en rechtvaardige wetgeving, allemaal uit dezelfde religie! Prachtig hoor! Legt u dat nog eens uit, van hoe Mohammed dat precies bedoelde, over dat vrouwen helemaal vrij zijn en toch elke dag in elkaar gebeukt mogen worden? En de gek wijst met zijn vingertje weer triomfantelijk naar de juiste zinnetjes, waar staat dat God het niet zo bedoeld heeft, maar dat het toch mag, je vrouw slaan, en dat we Hem daar dankbaar voor moeten zijn. En iedereen in de studio knikt vol bewondering voor zoveel gelijk.

Er wordt niet meer op de rem getrapt. De vraag of een heilig boek überhaupt enige autoriteit heeft, wordt niet gesteld. De vraag wat eigenlijk het bestaansrecht is van al die tere politiekcorrecte huisjes, wordt ook niet gesteld. Niemand kan of durft nog te zeggen dat de keizer helemaal geen kleren aanheeft. Nee, in het oog van zijn verbeelding schrijdt de keizer statig voort met de prachtigste gewaden aan zijn lijf. Want zoals het echte gekken betaamt, weten gekken niet dat ze gek zijn. Gekken menen immers dat de rest van de wereld juist hun zienswijze dient te omarmen. Balkenende en Donner, Geert Mak en Anja Meulenbelt, Femke Halsema en Wouter Bos: allemaal gek. Neonazi’s, fascisten, antifascisten, krakers en lonsdalers: ook allemaal gek. Imams, priesters en rabbi’s: heel erg gek. Mensen die eerdergenoemde gekken serieus nemen: knettergek. Allemaal bevangen door wanen en hallucinaties, hun hoofden galmend van de stemmen die hen de glorie beloven, rücksichtslos en verblind.

De normale mensen in mijn omgeving worden timide en bang van al die waanzinnige gelijkhebbers. Ze hebben ergens wel het idee dat hun oververhitte woorden misschien met een korrel zout genomen zouden moeten worden, maar zeker weten doen ze het niet. De mensen op de tv zijn immers op de tv, en jij niet. En ze roepen heel hard, en rollen wel heel vervaarlijk met de ogen, en jij niet. Misschien hebben ze wel meer meegemaakt en meer doorvoelt dan jij. Misschien biedt zo’n geloof of ideologie wel inzichten en ervaringen waar jij als buitenstaander geen weet van hebt. Misschien hebben ze daarom wel meer gelijk dan jij, met je laffe halfbakken standpuntjes. Misschien moet je zoveel overtuiging eigenlijk wel heel erg respecteren. Misschien moet je er zelf ook wel zo’n duidelijke mening op na gaan houden. Misschien moet je wel mee gaan schreeuwen.

Waar is de toon van de redelijkheid gebleven; van de kritische, doordachte, pragmatische analyse? De toon die wikt en weegt? De toon van harmonie en geduld, van matiging en sereniteit, van wijsheid en wasdom? Het is de enige toon die ooit gelijk kan hebben — niet het angstige gepiep van de politieke correctheid, of het oorverdovende gerommel van de ideologie, of de gestoorde ruis van de geloofswaanzin, nee, de duidelijke stem van de vrije rede is de enige stem die uiteindelijk in staat is de waarheid te spreken. Een stem van licht en verlichting. Helder als glas, en weldadig als de zon.

Over de zon gesproken: haast u naar buiten! De natuur trakteert ons op een zonnige herfst. Kijk naar de zon, laat hem schijnen in uw hoofd, en probeer te ervaren welk effect het licht heeft op de duisternis van de geest; wat er precies gebeurt als alle hoekjes en nisjes volop worden beschenen, en de schaduwen verdwijnen. Alles openbaart zich in al haar facetten. Verschillen verdwijnen, extremen worden verzoend, luide woorden verstommen. Dit is waarheid — alles durven zien, omdat je alles kunt zien voor wat het is. Koester deze ervaring; we gaan een koude en lange winter tegemoet.

Lagonda schreef al teksten op een weblog, puur voor het eigen plezier, totdat Frontaal Naakt besloot hem aan de vergetelheid te ontrukken. Lagonda is 49 procent mannelijk, 51 procent vrouwelijk en 100 procent esotericus. Haar schrijfstijl wordt door sommigen ervaren als ‘een warm bad’, door anderen weer als ’totaal genadeloos’. Het is maar hoe de pet staat. Meer op de Lagonda blogspot.

Algemeen, 09.10.2005 @ 18:22

[Home]
 

15 Reacties

op 10 10 2005 at 15:00 schreef Jozef Labuche:

Ik ben Jozef Labuche en ik heb een heleboel gemeenschapsgeld besteed aan stripboeken, zonnebrillen en speelgoedautootjes. Tegenwoordig ben ik verslaafd aan het internet. Was ik maar dood.

op 10 10 2005 at 15:02 schreef Lagonda:

Heel knap. Volgende keer posten onder een bijdrage van Peter, a.u.b.

op 10 10 2005 at 15:05 schreef Peter Breedveld:

De heer Labuche is hier niet meer welkom wegens te dom.

op 10 10 2005 at 15:07 schreef Lagonda:

Ach, wellicht is hij alsnog van onschatbare waarde. Bekrompen geesten verruimen immers onze blik, nietwaar?

op 10 10 2005 at 15:14 schreef Peter Breedveld:

Vaak staan ze gewoon in het licht. Weg ermee.

op 10 10 2005 at 15:27 schreef Lagonda:

"Tegenwoordig ben ik verslaafd aan het internet. Was ik maar dood."

Ja, goed! Bedankt voor de koffie die nu door mijn neus op mijn toetsenbord is gelekt.

op 10 10 2005 at 20:16 schreef Cor Spaans:

De duivel maakt alles kapot. Nu zendt de EO zelfs al kinderprogramma’s bij Zapp uit op tv-kanaal Nederland 3. Bij de publieke omroep domineert de Heer. Indoctrinatie van kwetsbare mensen, op kosten van de belastingbetalers. Balkenendes en Donners wensen worden langzaam maar zeker bewaarheid.

op 11 10 2005 at 17:36 schreef Peter Breedveld:

‘Waar is de toon van de redelijkheid gebleven; van de kritische, doordachte, pragmatische analyse? De toon die wikt en weegt? De toon van harmonie en geduld, van matiging en sereniteit, van wijsheid en wasdom? Het is de enige toon die ooit gelijk kan hebben.’

Dat is precies wat mensen als Geert Mak en J.A.A. van Doorn zeggen. Maar dan hebben ze het over zichzelf. In hun ogen ben jíj de angstige pieperd!

op 12 10 2005 at 02:22 schreef Michiel Mans:

Beste Lagonda,

Je schreef,

"Een vriendin van mij is werkzaam in het basisonderwijs. Deze week werd zij benaderd door een vader die zich grote zorgen maakte over het thema van de kinderboekenweek; tovenarij en magie."

Ik kan daar ook niet met mijn pet bij. Kinderen ontgroeien de heksen, elfjes en tovenaars. Met religekte volgepropte mensen die de rede en logica niet voor hun twintigste enigszins onder de knie hebben, komen nooit meer los van die achterlijkheid. Ik schreef daar wat over.
http://nekklachten.web-log.nl/log/3783219

Groet,

Michiel Mans

op 12 10 2005 at 21:57 schreef Duns:

Een sterk stuk van Lagonda dat mij uit het hart gegrepen is.

(Hoewel ik niet weet of Lagonda blij is met dit compliment mijnerzijds …)

Ik vermoed dat de mens vooral utilitair wordt gemotiveerd; in normaal Nederlands: dat de mens datgene als waarheid ervaart wat hem het meeste nut verschaft.

De bonte stoet aan idioten die Lagonda beschrijft, ervaren dat hun idioterie hen veel nut verschaft. Ze komen er mee op TV, en ‘de behoefte aan aandacht’ is een diep-menselijke drijfveer.

(In Amerika bestaat de kreet "anything for attention", die de vinger op de zere plek legt.)

Andere idioten kunnen, naast aandacht, veel geld verdienen met hun imbeciliteit. Ik begrijp dat er een rapper is ’50 cents’ die niet zindelijk is. Mijn hond is dus beschaafder dan deze ’50 cents’. Toch luistert onze jeugd naar deze ‘artiest’.

Willen we terug naar een zinnige wereld, dan zullen we zinnig gedrag moeten belonen; en er voor zorgen dat Idioterie niet langer nuttig is.

Het afschaffen van de verzorgingsstaat is daarvoor slechts een eerste, noodzakelijke stap.

op 13 10 2005 at 10:06 schreef Lagonda:

Bedankt voor het compliment. Waarom zou ik daar niet blij mee zijn, Duns? Soms plaag ik graag een beetje — daar moet je niet te zwaar aan tillen hoor.

op 13 10 2005 at 12:10 schreef Duns:

Maar Lagonda,

Je weet toch dat ik nogal zwaar op de hand ben!

Je Duns

op 14 10 2005 at 12:46 schreef Willem Dezwijger:

Lagonda, prachtig geschreven stuk. Je wordt steeds begrijpelijker – dat is bedoeld als compliment.
Dat gedoe over magie is bizar, er schijnen werkelijk mensen te zijn die denken dat door de kinderboekenweek (!!) het occulte wordt opgeroepen, of de satan, of joost mag weten wat.
Het blijft een hobby van me maar ik geloof dat deze hype vóór 23 november 2004 (het afstemmen van de motie-Lousewies over smalende godslastering)niet denkbaar was geweest. Over vrijzinnigheid gesproken.

op 19 10 2005 at 23:00 schreef Lagonda:

Dank voor het compliment. Ik wist alleen niet dat ik vroeger onbegrijpelijk was; dat vind ik wel grappig om te horen eigenlijk. Kun je dat wat toelichten?

op 30 12 2005 at 23:35 schreef GJ Klaver:

Hèhe. Wat een opluchting.

Ik dacht werkelijk dat ìk degene was die gek begon te worden.
Dank, Lagonda.

Wat doet een cursus ‘Islam voor beginners’ op een weblog van de SP?

Waarom wil Donner godsdienstles in àlle scholen? [ook de openbare]

Kan iemand – anyone, anyone? – mij überhaupt een bewijs leveren dat er zoiets als een god – of allah – bestaat?

Domme vraag.
Neen, natuurlijk.
Geloven in een god is voor gekken.

*gaat blij en normaal naar bed*

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS