Home » Archief » Sargasso


[06.01.2012]

Sargasso

Peter Breedveld


Foto: Justine Kurland

Ik zal nooit meer vergeten dat ik in 1997 zat te lunchen met wat collega’s van De Haagsche Courant, toen de chef van de stadsredactie zich tot mij richtte en vroeg: “Maar zeg dan eens, Peter, wat voegt dat Internet nou daadwerkelijk toe? Wat kon je niet wat je nu wel kunt, dankzij het Internet?”

Ik stak een betoog af over de beschikbaarheid van allerlei informatie, waarvoor je vroeger was aangewezen op de knipselmappen in de Openbare Bibliotheek, en op de volledigheid van de samenstellers daarvan. En van informatie waarvan je helemaal niet wist dat je die nodig had. Ook stelde ik dat dankzij het Internet een enorme groep mensen, die tot voor kort onzichtbaar was, een stem had gekregen, en een gezicht.

Ik werd niet uitgelachen. Dat zou betekenen dat er naar me was geluisterd. Mijn eerste zin was al weggehumpft door mijn tafelgenoten. De vraag aan mij was natuurlijk retorisch. Dat Internet een eendagsvlieg was, een kortstondige rage, dat leek de heren zo klaar als een klontje. Pikkies als ik moesten niet denken dat mijn generatie nog iets toe te voegen had aan de vooruitgang die was ingezet, – en voltooid – door hun babyboomgeneratie.

Nou ja, De Haagsche Courant bestaat inmiddels al jaren niet meer – je schijnt de stoffelijke resten nog ergens in een bijlage van het AD te kunnen bezichtigen – en vandaag de dag praat iedereen over het Internet. De vraag is niet meer wat het Internet toevoegt aan jouw bestaan, nee, wat heb jij toe te voegen aan het Internet, dáár gaat het om. En wie dat nog niet duidelijk is, kan maar beter wegkwijnen in het hart van het AD, het olifantenkerkhof van de oude journalistiek.

Ik weet niet hoelang ik Sargasso al volg. Het verbaasde me wel te horen dat het blog alweer tien jaar bestaat. Zelf heb ik het bloggen relatief laat ontdekt. Ik hield me vooral onledig op allerlei message-boards, waar ik – moet ik bekennen – een zekere kick kreeg van het feit dat ik blijkbaar maar een stelling hoefde te posten (bijvoorbeeld: Maaike Hartjes tekent altijd dezelfde kutpoppetjes) om hele volksstammen compleet over de zeik te krijgen. Ik heb hele burgeroorlogen veroorzaakt op het Viva-forum (met de stelling: Vrouwen kunnen niet pijpen) en ruzie gehad met David Bowie himself vanwege een interview dat hij had gecensureerd. Een miljard Bowiefans over de hele wereld viel over me heen, waarna Bowie me heel snarky vroeg: “How does it feel to be famous, Peter?”

Bloggen was de oplossing voor het probleem waarmee ik steeds weer werd geconfronteerd op die message-boards: een hechte gemeenschap die het niet accepteert als iemand tegen de stroom inzwemt en moderators die – niet geheel onterecht natuurlijk – mij als de verstoorder beschouwden van de zo geliefde pais en vree en die me om die reden nogal eens een ban aan mijn broek gaven. Na de moord op Theo van Gogh was mijn mening helemaal nergens meer welkom dus zat er niks anders meer op dan de publieke opinie voortaan te bestoken vanaf mijn eigen rots: Frontaal Naakt.

Sargasso zag ik in die tijd als een Internetverkenner van de gevestigde orde, met socialisme, duurzaamheid en de multiculturele heilstaat als geloofsartikelen. Eén van de vaste Sargasso-medewerkers – ik geloof dat-ie inmiddels verdwenen is – beet me eens toe dat ik het afgeknipte kutje van Hirsi Ali moest gaan likken en er was dat rotsvaste geloof in staaf- en taartdiagrammen en grafieken en zo. Zo van: ‘Kijk maar naar dit staafdiagram’, en dat er dan niemand was die nog twijfelde aan de verdwijnende gletsjers, het gelijk van Trotski of de van nature nobele inborst van de moslim.

En dan was daar Steeph, de verpersoonlijking van de bezadigde zelfgenoegzaamheid waaraan de hele intellectuele elite decennialang heeft geleden en die ik als één van de hoofdoorzaken zie van de opkomst van Geert Wilders en zijn PVV.

Maar goed, dat is allemaal achter de rug. Er is in een paar jaar zo ongelofelijk veel veranderd, in zo’n duizelingwekkend tempo – de demoniseerders van Wilders zijn z’n slippendragers geworden, moslims zijn het nieuwe extreemrechts, PVV’ers zijn de nieuwe moslims en de SGP het nieuwe D66 – dat mijn gewezen vijanden NRC Handelsblad en Sargasso mijn enige overgebleven bondgenoten zijn. Sargasso eigenlijk vooral door zijn oude zelf te blijven: progressief en zelfgenoegzaam – vijf jaar geleden was dat conformistisch, nu is dat pure rebellie.

Zelf ben ik door de tsunami van verwilderisering uit het extreemrechtse kamp pardoes het linkse kamp ingeslingerd. Ik ben niet overgelopen of zo, zoals vaak wordt gesuggereerd. Het is alleen zo dat je het vroeger, als je voor onbeperkte meningsuiting pleitte, aan de stok kreeg met types als Anja Meulenbelt en Steeph en zo, en nu met de PVV en de hele gelijkgeschakelde media.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik Sargasso niet heel vaak lees. Ik kijk wel elke dag even en soms lees ik twee of drie alinea’s. Ik las eens een citaat van een schrijver – ik weet bij God niet meer wie – over Sumatraanse berggorilla’s – geloof ik – en het lijkt me wel toepasselijk om dat in verband met Sargasso’s verjaardag te parafraseren: “Al lees ik Sargasso zelden, toch voelt de wetenschap, dat het blog bestaat, als een verrijking van mijn leven.”

Sargasso, van harte gefeliciteerd met je tiende verjaardag!

Dit stuk is, op verzoek van Sargasso, geschreven ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het duurzame blog. Werd op zaterdagmiddag 24 december op Sargasso geplaatst, dus door niemand gelezen. Daarom plaats ik het hier nog eens, want ik heb het niet voor de kat ze kut geschreven.

Overigens vind ik dat mensen, die andersdenkenden intimideren en bedreigen, geen democratieprijs horen te krijgen.

Peter Breedveld, 06.01.2012 @ 09:08

[Home]
 

27 Reacties

op 06 01 2012 at 09:28 schreef Thomas E:

“Dit stuk is, op verzoek van Sargasso, geschreven ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het duurzame blog.”

Wel een hoog ik-gehalte voor een felicitatiestuk.

op 06 01 2012 at 09:41 schreef Peter:

De eerste reactie op een stuk op Internet is vrijwel altijd een zeikreactie.

op 06 01 2012 at 09:48 schreef Thomas E:

Sorry Peter, viel me gewoon op.

op 06 01 2012 at 09:53 schreef Peter:

Jammer, want als je aandachtig leest, zie je dat het in de bovenstaande column echt ergens over gaat. Maar goed, ik ben het wel gewend dat de meeste reageerders op Internet maar in één ding geïnteresseerd zijn: iets om over te zeiken.

op 06 01 2012 at 10:02 schreef Tim:

Gelukkig heb jij je op dat gebied, getuige je trollen op het Viva-forum, ook niet onbetuigd gelaten Peter :-)

Terecht overigens, anders zouden pareltjes als [link verwijderd] ook niet bestaan

op 06 01 2012 at 10:07 schreef Peter:

Gelukkig heb jij je op dat gebied, getuige je trollen op het Viva-forum, ook niet onbetuigd gelaten Peter

Klopt, maar het was altijd om te lachen en ik heb nooit andermans topics kapotgetrolled. Ik begon meestal zelf een draadje en daar kwamen hap-hap-hap de honderden Viva-visjes gretig op af (ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de meesten het geweldig vonden).

En ik weet niet wat het voor site is, waarnaar jij linkt, maar ik haal die link maar weg, aangezien bij mij de hele boel vastliep na het aanclicken.

op 06 01 2012 at 10:18 schreef Karin:

Lachen was het zeker, op het vivaforum.

op 06 01 2012 at 10:45 schreef Haes:

Dat je Sargasso niet echt goed leest, blijkt wel: “Sumatraanse berggorilla’s” LOL

op 06 01 2012 at 11:34 schreef Turiddu:

Ik geloof dat ik enorm moet zeiken.

op 06 01 2012 at 11:52 schreef Tim:

@Peter

Het criterium ‘om te lachen’ is natuurlijk wel balanceren op een dun koord.

Die link was naar de site Art of Trolling, waar de beste staaltjes cyberpesten wel zo ongeveer verzameld zijn :-)

op 06 01 2012 at 12:03 schreef Peter:

Het criterium ‘om te lachen’ is natuurlijk wel balanceren op een dun koord.

Ja en? Ik kan dat. Bovendien, wat jij nogal snel ’trollen’ noemt, was gewoon het poneren van een prikkelende stelling om debat los te maken. Dat sommige van die Vivaforum-types overal kwaad om worden, is niet mijn schuld. Vond het wèl grappig. So sue me.

op 06 01 2012 at 17:30 schreef Thomas E:

Goed Peter, inhoudelijk nu. “Zelf ben ik door de tsunami van verwilderisering uit het extreemrechtse kamp pardoes het linkse kamp ingeslingerd.”

Was die 180 gr omslag een rebelse stellingsname, mede ingegeven om voor je partner op te komen, óf ben je wezenlijk tot diametraal andere inzichten gekomen? Persoonlijk heb ik het gevoel, but correct me if I’m wrong, dat je zowel ‘linkse’ als nog ‘liberaal-rechtse’ ideeën erop nahoudt. En dat de door jou (hierboven) beschreven slingerbeweging dus niet helemáál klopt.

op 06 01 2012 at 18:34 schreef Eva:

Ik deed dat ook, maar dan links.

Op VVD-fora, voordat Pim Fortuyn kwam: “Is het niet gewoon het meest liberaal om de grenzen open te gooien? Of heb je soms wat tegen bruine mensen?”

Tijdens Pim Fortuyn: “Jij daar, met je echte naam, hiervoor zat je bij de VVD, ook Paars, en nu ineens was Paars kut? Had dan CDA gestemd”

Na Pim Fortuyn, op conservatieve plekken: “Hier is een lijst van tien overeenkomsten tussen jou en de meest achterlijke imam. 1. Je vindt ook dat vrouwen niet zouden moeten stemmen; 2. Je bent tegen vrijheid van meningsuiting, 3…”

Een echte trollenkop, lachen was dat. En onder mijn echte naam ook nog, avatar mijn foto.

Maar nu is Wilders er en is het ineens Menens.

Overigens ben ik ook vrij standvastig gebleven in mijn politieke opvattingen, en ook ik heb het debat om me heen zien pendelen. Eerst was ik erg rechts (“Wat? Ben jij tegen uithuwelijking? Da’s cultuur!”), daarna erg links, en nu ’n gestaalde apparatsjik.

En ook toen kon de Roze Khmer avant la lettre flink dreigen en schelden. Ik heb wel eens trillend voor het politiebureau gestaan na een mail. Nu weet ik: words are wind, mails are bits, maar je eerste “we komen je verkrachten” vergeet je nooit.

op 06 01 2012 at 18:36 schreef Mark Hagers:

@Thomas E.
Volgens mij bedoelt Peter dat ie zelf helemaal niet zo sterk van mening is veranderd, maar dat het opkomen voor onbegrensde vrijheid van meningsuiting vroeger bij het linkse kamp, en tegenwoordig vooral bij het rechtse (PVV) kamp irritaties opwekt. En volgens mij is dat een hele rake observatie.

op 06 01 2012 at 18:41 schreef Peter:

Mark Hagers begrijpt mij.

op 06 01 2012 at 19:03 schreef Strotgrondel:

Ik vind het altijd amusant als er een troll in de draad verschijnt. Dat begint te zuigen en te etteren, heel langzaam. Steeds brutaler en persoonlijker. En de kunst is dan natuurlijk zolang mogelijk niet geband worden.

Ik hield je ook altijd al voor een troll, Peter. Jij bent rancuneus en stronteigenwijs. En hypocrisie ten top trouwens, met je nogal strenge
moderatiebeleid. En hoe je Gregorius Nekschot de rug hebt toegekeerd, hoe kun je dat uitleggen?
Dit is een eerlijke en oprechte vraag.

PS. Sargasso schrijft niet scherp genoeg, het ‘pakt’ niet. Enkel linkse hobby’s, zonder de andere kant te belichten, en altijd doodserieus.
Ik zou zeggen, doe wat met deze kritiek.

op 06 01 2012 at 19:21 schreef Thomas E:

@Peter
Oké, dan had ik het toch een beetje gesnopen: je staat nog min of meer op dezelfde manier in het leven, maar vindt dat een bepaalde ‘rechtse’ tendens hard aangepakt moet worden.

@Mark
Misschien dat ‘links’ Wilders diens recht op botte uitspraken nog net respecteert, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Irritaties te over (m.i. terecht, maar daar gaat het nu niet over).

op 06 01 2012 at 22:01 schreef leo schmit:

De 90 000 euri subsidie heeft Sargasso geen goed gedaan. Het is nu vrijwel onleesbaar en niet langer een forum voor discussie.

Ik vond de cijfers van Steeph wel boeiend. Zo ook Dimitri’s life style stukken, urban culture enzovoorts. Niks meer daarvan.

Zo gaat dat.

We hebben alleen nog maar Peter, een pendulum geval van rechts naar links en terug.

Keep on swinging!

op 06 01 2012 at 22:17 schreef Peter:

Strotgrondel: eerlijk oversteken – jij zegt wie je bent, ik leg uit waarom ik Nekschot de rug heb toegekeerd.

op 06 01 2012 at 23:18 schreef babs:

Eva,
Lees eens de reacties onder dit stuk van Peter. Inderdaad vroeger bestonden de Roze Hordes ook al, alleen hielden ze zich toen nog niet met het Marokkanenvraagstuk bezig. Hun hond, hun BBQ en hun voetbalclub, daar moest je toen vanaf blijven. Nu willen ze meer.

http://www.frontaalnaakt.nl/archives/00000268.html

Peter,
Dat hondenstuk teruglezend, daar staat een sterretje bij je oproep tot genocide. Is dat er onlangs bijgezet?

op 06 01 2012 at 23:41 schreef Peter:

Yep!

op 07 01 2012 at 05:28 schreef MNb:

Er zijn trollen en er zijn trollen. Die van de eerste soort zijn alleen maar geïnteresseerd in het zoveel mogelijk herhalen van het eigen standpuntje, ongeacht de vraag of dat iets met het eingelijke onderwerp te maken heeft. Tot de tweede soort behoor ik ook, al beperkte ik me jarenlang tot Trouw. Glashard volhouden dat Marokkaans straattuig tot de best aangepaste autochtonen behoren en zo. Van voorstanders van kernenergie eisen dat ze het afval in de achtertuin bewaren als dat zo veilig is. Voorvechters van dierenrechten vragen hoe het zit met de horde muggen die hun slaapkamer onveilig maakt. Komen ze met zelfverdediging: aha, dan wil ik alle honden preventief doodschieten. Overigens heb ik mijn hele leven lang zelf honden. Schrijf ik er een paar dagen later ook bij, weten ze het helemaal niet meer. En ik vind dat de vrijheid van meningsuiting begrensd is. In gelijke mate voor iedereen. Zoals deze site aantoont.

op 07 01 2012 at 09:40 schreef brainfart:

Trollen aller landen, verenigt u.

op 08 01 2012 at 17:33 schreef Pepijnlalala:

Ah, het Viva forum. Those were the days! Ik denk daar nog regelmatig met grote vertedering op terug.

op 09 01 2012 at 10:12 schreef Karin:

Pepijn? Long time no see!
Hier Yasmijn.

op 09 01 2012 at 15:04 schreef Pepijnlalala:

Hee, Yasmijn!
De wereld telt meer dan zeven miljard mensen. Het blijft raar dat je (met wisselende petten, abaja’s en avatars) desondanks steeds weer dezelfde mensen tegenkomt. Bewijs geleverd: de wereld is een dorp. ;-)

op 10 01 2012 at 22:03 schreef Karin:

Zo is dat :)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS