Home » Archief » Schelden


[22.12.2007]

Schelden

Hassnae Bouazza

Pinup12 (30k image)

Elke keer als het onderwerp van de vele schotels in het straatbeeld aan bod komt of de vermeende negatieve invloed van de Arabische satellietzenders, pak ik onmiddellijk mijn zeepkist erbij om maar weer eens te vertellen hoe groot de emancipatoire invloed van televisie is geweest op de Arabische wereld. Het is enorm snel gegaan. Daar waar ik tien jaar geleden nog moe werd van die typisch Arabische vriendelijkheid, val ik nu soms van mij stoel. En blij dat ik ervan word! Het aantal Arabische satellietzenders is enorm gegroeid en er komen er steeds meer bij.

De meest recente aanwinst is Zawaj TV, een zender die mannen en vrouwen met elkaar in contact brengt om te trouwen. Een soort daten via de televisie. De zender was meteen enorm populair. Wat ook erg populair is, zijn de belprogramma’s en de sms-berichtjes die mensen kunnen versturen en die onderin beeld non-stop doorlopen.

Een aantal zenders waarschuwt dat ongepaste sms’jes niet geplaatst worden, maar Rotana TV (dat in handen is van de Saoedische prins Waleed) is een stuk toleranter. Rotana TV heeft een fiks aantal zenders: Rotana, Rotana Music, Rotana Clips, Rotana Classic, Rotana Movies en noem de variaties maar op.

De muziekzenders van Rotana worden overladen met sms’jes van kijkers uit de gehele Arabische wereld, en zo kan het dus gebeuren dat je nietsvermoedend zit te kijken en opeens een in fonetisch Arabisch geschreven berichtje ziet van iemand uit Algerije met als boodschap ‘fuck Israël‘… Ja, het is voer voor The Middle East Media Research Institute, maar als je dat even buiten beschouwing laat, gaan meteen je ogen twinkelen. Het is zo onverwacht en zo ongewoon dat je blijft wachten tot hetzelfde sms’je weer in beeld komt om het nog een keer eens goed te lezen. En ja hoor, het staat er echt. Een paar dagen later is het weer raak, en dan nog grover: een man die in klassiek Arabisch het volgende berichtje geplaatst krijgt: ‘mijn penis in jou syr‘ (Syrië).

Wow! Even terugspoelen, ik bedoel, blijven zitten en wachten tot het nog een keer langskomt. Inderdaad, ook dit was geen zinsbegoocheling. Schelden op de Arabische televisie. Eindelijk! Daar waar ik hier onpasselijk zou worden van de randdebielen die dit soort berichtjes sturen, word ik er vrolijk van als het in de Arabische wereld gebeurt, want eindelijk breken ze los. Eindelijk laten ze die conventionele beleefdheid varen en zeggen ze gewoon wat ze echt vinden, en in niet mis te verstane bewoordingen.

Al Jazeera begon ermee toen ze tegenstanders met elkaar in discussie liet gaan en inmiddels heeft de ongedwongenheid zich verder verspreid. Het gescheld en geschreeuw is overigens op persoonlijk vlak en niet politiek, het is een soort dissen. En natuurlijk zal menige lezer zich nu zorgen maken omdat iemand ‘fuck Israel‘ schrijft, maar laten we wel wezen: de emoties worden geuit, en daar gaat het nu helemaal om. Bovendien komt Syrië er ook bekaaid van af. En het argument dat Arabieren geen zelfkritiek hebben, kunnen ze nu ook meteen pareren.

De reden waarom de Arabische Liga nooit iets bereikt, is omdat die leiders blijven steken in beleefde formaliteiten. De machtige mannen blijven maar vriendelijk, zeggen dingen toe die vervolgens niet nagekomen worden, en dus verandert er niks. Wat ze echt willen, blijft broeien onder de oppervlakte, en het volk deed daaraan mee. In interviews, bij gesprekjes op straat, altijd overheerste die enorme correctheid en dat is toch echt aan het veranderen. Dit mede dankzij de programma’s waar mensen kunnen inbellen en hun mening kunnen geven, en nu vinden ze dus ook een uitlaatklep via de sms.

Heerlijk.

2008 wordt hèt jaar voor schrijfster/journaliste (Vrij Nederland, VPRO, NIO) en Tolk Arabisch/Engels Hassnae Bouazza. Deze column is eerder gepubliceerd in Vrij Nederland.

Algemeen, 22.12.2007 @ 15:39

[Home]
 

15 Reacties

op 22 12 2007 at 16:59 schreef Tofuburger:

Je kunt je volgens mij tegelijk zorgen maken over de enkel satellietzenderkijkende Hollandse Zuid- of Oost-Mediterraan EN het prijzen dat de Arabieren in Arabia langzamerhand enigszins "loskomen" en met smurfenstapjes richting moderniteit wandelen. Is het echt "enorm snel gegaan"? Als er nog zwaar gecensureerd wordt, is er nog een behoorlijke weg te gaan.

op 22 12 2007 at 17:36 schreef roelf:

"De reden waarom de Arabische Liga nooit iets bereikt, is omdat die leiders blijven steken in beleefde formaliteiten." Was het maar waar! Jezus, wat een flutbeschouwing van Hassnae.

op 22 12 2007 at 19:39 schreef philippine:

En hoe zouden de leden van de nieuwe moslimpartij met elkaar in debat gaan voor de Nederlandse tv.?

op 22 12 2007 at 23:07 schreef Tjerk:

Hoi Hassnae, leuk steuk. Had je deze parodie (filmpje is echt, dubbing niet) al gezien

op 22 12 2007 at 23:41 schreef John:

Je zou ook kunnen stellen dat alleen de meest platte zooi een soort van vebintenis weet te leggen.
Ik word er niet vrolijk van in ieder geval.

op 23 12 2007 at 22:02 schreef Loor:

" En natuurlijk zal menige lezer zich nu zorgen maken omdat iemand ‘fuck Israel’ schrijft, maar laten we wel wezen: de emoties worden geuit, en daar gaat het nu helemaal om. Bovendien komt Syrië er ook bekaaid van af."

Hassnae, dat is een pak van mijn hart. Maar volgens mij valt echt niemand van zijn of haar stoel dat iemand in een sms ‘fuck Israel’ schrijft. Die dikke vinger naar de Joodse staat zien we zo ook wel. Het sturen van dit soort smakeloze berichtjes naar een televisiezender lijkt me vooral een bezigheid voor nogal eendimensionaal denkenden met hoog Tokkie-gehalte. Niet meer en niet minder.

op 23 12 2007 at 22:24 schreef hassnae:

Dag Tjerk, dank je wel. Leuk filmpje! Ik heb in 2003, aan de vooravond van de oorlog tegen Irak, met spoed een aflevering van dat programma moeten ondertitelen: een helse, maar ontzettend leuke klus.
Loor, over die dikke vinger zal ik misschien nog eens een stuk schrijven.

op 27 12 2007 at 08:52 schreef Tjerk:

Ze zeggen wel altijd dat Nederlanders in het buitenland negatief bekendstaan om hun botheid – wij zien dat zelf als directheid, als eerlijkheid, zeggen waar het staat – maar Hassnae zet onze volksaard hier eigenlijk een veer op de hoed.

Die eerlijkheid is bevrijdend. Gooi het er maar een keer uit. Ruzie kan ook de lucht klaren.

Da’s wel even een andere kerstboodschap. Ik stel voor dat we de Oranjes naar Argentinie verbannen en de Bouazza’s op de troon brengen. De koningin is niet meer: lang leve de koningin!

op 27 12 2007 at 11:41 schreef Peter:

Argentinië? Where’s the fun in that? Als je het koningshuis afschaft, moet je het goed doen. Ik wil the whole shebang: guillotine op het Plein, Beatrix die al haar waardigheid verliest, je begrijpt me.

Scheldende mensen zijn leuk op de Arabische televisie, omdat ze je verwachtingspatroon doorbreken. Maar wat is er nieuw en onverwacht aan een scheldende Nederlander? Hier wil ik worden verrast door een welopgevoede, keurig articulerende, charmante Nederlander op televisie.

op 27 12 2007 at 15:20 schreef Hosseyn:

Sire, ce ne sont que des gueux…

op 27 12 2007 at 19:08 schreef Tjerk:

Argentinië? Where’s the fun in that? Als je het koningshuis afschaft, moet je het goed doen. Ik wil the whole shebang: guillotine op het Plein, Beatrix die al haar waardigheid verliest, je begrijpt me.

Om te beginnen past ze met die helm van een kapsel van d’r niet in de guillottine. Maar goed, we kunnen dat oplossen door een Saoudische sabelzwaaier in te huren.Kunnen we d’r alvast een beetje aan wennen.

Mijn probleem daarbij is alleen dat de geschiedenis haar eigen kinderen opeet. Met Robbespierre liep het ook al slecht af.

op 27 12 2007 at 20:25 schreef Hosseyn:

Laat mij dan Danton zijn: "… n’oublie pas de montrer ma tête au peuple; elle en vaut la peine…

op 27 12 2007 at 20:56 schreef Peter:

Sorry Hos, maar zover ik weet ben je geen Oranje, dus jij zal je moment van glorie op andere wijze moeten verkrijgen.

op 27 12 2007 at 21:41 schreef Hosseyn:

Ja maar….. Danton was toch ook geen familie van Louis en Marie-Antoinette? Ik heb ook recht op de guillotine, ik heb zelfs al een kraagloos overhemd klaarliggen!

op 28 12 2007 at 20:30 schreef Tjerk:

En dan is Peter de opnieuw vleesgeworden Jean Paul Marat.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS