Home » Archief » Gastvrijheid


[22.02.2008]

Gastvrijheid

Hassnae Bouazza

Pins16 (24k image)
Arthur de Pins

Sterrenrestaurants, ze hebben bij veel mensen het imago van uiterst dure eetgelegenheden waar je een artistiek uitziend hapje voorgeschoteld krijgt en waar je stijf, en dus ongemakkelijk, je eten moet nuttigen terwijl je rijke aura de rest doet. Ik dacht dat ook altijd, en dus waagde ik me er nooit aan. Eten, dat doe je ongedwongen, liefst nog met je handen en zonder het gevoel te hebben constant bekeken te worden. Dat vond en vind ik nog steeds, maar mijn mening over sterrenrestaurants moet ik bijstellen: de echt goede restaurants taxeren de klanten niet, maar bieden een warme sfeer waar het goed toeven is en trakteren de gasten op culinaire hoogstandjes die oog- en tongstrelend zijn.

Een jonge ster, in beide opzichten, op de lijst van restaurants met één of meerdere sterren, is chefkok Mohammed el Harouchi met zijn restaurant Solo in Gorinchem. Drie maal heb ik het restaurant bezocht en alledrie de keren was het een ongekend genot. Niet alleen de gerechten zijn er uitstekend; de bediening geeft je het gevoel er echt welkom te zijn en houdt met alle plezier rekening met je speciale wensen. Ondanks de tussenpozen van een aantal maanden tussen de drie bezoeken, wist de gastheer nog dat varkensvlees niet aan mij besteed is, en dus werd de amuse met ibericoham, zonder dat ik erom vroeg, meteen vervangen door een amuse van zalm en een schuim van venkel.

Bij de reservering voor het laatste bezoek hadden we gevraagd om een chocoladedessert, en dat hebben we geweten. Een heerlijk warme, van binnen vloeibare, chocoladecake met vanille ijs en de zachtste frambozen was de finale van een culinair voortreffelijke avond: coquilles op een bedje van tomaten en mango, ravioli van kreeft met gamba en tahine van bloemkool (verrassende combinatie!), zeetong met heerlijke paddestoelen, truffel en knoflookschuim en gebraden duif met cévenne -ui; het was een symfonie van heerlijke, subtiele smaken en kleuren die elkaar perfect complementeerden. De zeetong was net als het knoflookschuim uiterst zacht , en de duif had een zoetige smaak, mede dankzij de gevogeltejus. De sommeliers’ bijdrage was een plezier: met veel geestdrift en verstand van zaken vertelde hij waarom een wijn zo goed bij het gerecht paste.

Het eten , daar draait het om in een restaurant, maar net zo belangrijk is de sfeer en zijn de details die maken dat je je op je gemak voelt en met een brede grijns het etablissement weer verlaat, alvast uitkijkend naar het volgende bezoek. Henk Savelberg van zijn gelijknamige restaurant in Voorburg zit al lang in het vak, maar heeft het, zoals wij mochten ondervinden, niet zo met die details en dat is jammer, want zijn kookkunsten zijn uitstekend. Zowel Savelberg zelf als zijn personeel hadden, zo merkten wij, een ietsje moeite met ons als gasten. Van de meeste bediening kon ternauwernood een glimlach af en onze enthousiaste reacties op de gerechten werden ongemakkelijk in ontvangst genomen. Nee, veel zin hadden ze er niet in: de sommelier somde houterig en onwennig de kenmerken van de wijn op, iets wat ik zelf ook had kunnen doen als ik de omschrijving erbij kreeg. En wat te denken van Savelberg zelf: hij nam de moeite de gasten te verwelkomen, maar sloeg ons daarbij beide keren over. Ons overslaan bleek het thema van die dag: herhaaldelijk kregen de andere gasten bonbons bij de koffie en thee, maar ook dat ging steeds aan onze neus voorbij. Toen we ernaar vroegen, beloofde de ober het goed te maken om zich vervolgens niet meer te laten zien. Wel zag ik hem daarna om de hoek staan, stiekem glurend of we de rekening nu al hadden betaald.

Die rekening was ruim honderd euro duurder dan bij Solo, maar denk maar niet dat het genot ook honderd euro meer waard was. We gingen weg met een naar, onwelkom gevoel. Zeer spijtig, want aan de gerechten lag het niet. Savelberg, de oude rot, kan wat gastvrijheid betreft nog heel veel leren van de jonge El Harouchi die op zijn website belooft dat een bezoek aan Solo een onvergetelijke ervaring is in een warme ambiance; en zo is het maar net. Ik verheug me nu alweer op mijn volgende bezoek aan Solo.

Zie Hassnae’s eerste documentaire, over de geloofsbeleving van moslims, aanstaandaande zondag, 24 februari om 15:30 op Nederland 2.

culinair, Hassnae Bouazza, 22.02.2008 @ 09:23

[Home]
 

145 Reacties

op 22 02 2008 at 12:27 schreef BigPete:

De website van Solo werkt wel, maar is "text only". Beetje amateuristisch voor een pretentieuze zaak.

Er is geen scheiding tussen moskee en keuken, varkensvlees ontbreekt op het menu…

op 22 02 2008 at 12:37 schreef heteb:

Waarom had Savelberg moeite met jullie als gasten, Hassnae? Het was al pijnlijk om te lezen; om het mee te maken moet nog een graadje erger zijn.
Wat was de reden?

op 22 02 2008 at 12:42 schreef filantroop:

Meteen maar van de gelegenheid gebruik gemaakt en de website van het veelbelovende restaurant, benevens de menukaart, bekeken. Eén der hoofdgerechten benam me meteen de adem:

Op karkas gebraden duif met gestoofde witte ui, gekonfijte witlof en gevogeltejus.

Helaas ontbreekt de aanduiding van de duivensoort. Het zou een holenduif, houtduif of zelfs een postduif kunnen zijn, in welk laatste geval het beest veel reiservaring opgedaan heeft, wat zich in de smaak opgehoopt zou kunnen hebben.
Op karkas gebraden, dus het geraamte ging mee de pan in. Vergt achteraf wellicht wat beitelwerk, maar dineren is soms ook werk aan de winkel. Dat gaat echter wel eens mis, want zo nu en dan schiet zo’n beest van het sèvre-porselein, en ook al is het beest morsdood, het stuitert moeiteloos enkele meters over de gepolitoerde granieten vloer. Dan kun je met omgeknoopt servet en gewapend met mes en vork op de knieën tussen de benen van Neelie Kroes het beest zien vast te prikken. Niet verkeerd prikken natuurlijk, want voor je het weet steek je Neelie in d’r pêche-melba, en wedden dat ze dan gratis een aria ten gehore brengt. Naar ik hoop "Der Hölle Rache” uit Die Zauberflöte.
De gestoofde witte ui is een sfeervolle keuze. Gelukkig herontdekt volksvoer, waar de mens in hun krochten en stegen wekenlang buikloop van ondervonden, en hele steden door in zware nevel raakten vanwege de winderigheid. Gelukkig bood de lavementspuit soms uitkomst.
De gevogeltejus is ook weer terug van weggeweest. Het dateert nog uit de tijd dat het dier tot op de excrementen benut werd om de honger te lenigen. Zo liet men vogels hun behoefte doen om het residu ervan te verrijken met een takje tijm, een vleugje dille en een ietwat marjolein, en dit als spiegeltje onder de gebraden buidelrat te serveren. In die dagen werd stevig geadviseerd er een donker bier uit door fecaliën gearomatiseerd grachtenwater te drinken.
Een groepje Vlaamse trappisten schijnt de receptuur ervan herontdekt te hebben en besloten het weer te gaan brouwen.
Het valt te waarderen dat de exquise smaak van weleer een herwaardering heeft ondervonden.

op 22 02 2008 at 12:45 schreef Peter:

De website van Solo werkt wel, maar is "text only". Beetje amateuristisch voor een pretentieuze zaak.

Simpelweg niet waar, BigPete. Misschien wordt het tijd voor een nieuwe computer, jongen. Want Solo heeft een verdraaid fraaie website.

Niet dat het daar om draait, natuurlijk. Ik ga altijd naar een restaurant om te genieten van eten, drinken en de kunst van het gastheer/vrouwschap. Maar ik weet het, ik ben een hele rare, wat dat betreft. Het ligt natuurlijk veel meer voor de hand om te gaan zitten zeiken over een website.

Er is geen scheiding tussen moskee en keuken, varkensvlees ontbreekt op het menu…

“Hoe heet die chef? Mohammed? Zal dus wel een moslim zijn. Even op de kaart kijken of ie wel in orde is. Nope, geen varkensvlees op de kaart, op de zwarte lijst ermee.”

Mooi altijd, zo’n BigPete die zorgt dat we niet vergeten waar het werkelijk om gaat, in het leven…

Maar lees Hassnae’s stuk nog eens, en dan goed? Zien we daar nou ‘ibericoham’ staan? Verdomd, daar staat ‘ibericoham’! En verhip, er wordt ook wijn geschonken in dat haramme restaurant met die gelikte website!

op 22 02 2008 at 12:54 schreef Paco:

De Valk Restaurants annex Hoteles. Dat is top, goede porties, uitstekende kwaliteit en zeer schappelijke prijzen.

Fam. De Valk verdient meer sterren dan wat die fuckie michelingids ooit uit zal delen na grove betaling. Trouwens die sterren van michelin is oplichterij. Vorig jaar veel tumult over geweest.

op 22 02 2008 at 12:58 schreef BigPete:

Het lag niet aan de PC maar aan Firefox, met IE kreeg ik wel beeld. Ik neem mijn woorden over de website terug.

op 22 02 2008 at 13:00 schreef Peter:

Fam. De Valk verdient meer sterren dan wat die fuckie michelingids ooit uit zal delen na grove betaling.

Kijk, now it gets interesting. Maar je praat joder, Paco. Bij Van der Valk smaakt zelfs de tong naar biefstuk met champignons.

Het lag niet aan de PC maar aan Firefox

Dan moet je Firefox updaten, Pete. Ik zweer bij Firefox. De site ziet er oogverblindend mooi uit op mijn Firefox.

op 22 02 2008 at 13:13 schreef Lagonda:

@Paco: Van Der Valk top? Borden gefrituurd vuilnis met ingeklonken velletjessaus en friet gesneden van groen-fosforiserende Tsjernobyl-aardappels? Het vlees bij Van der Valk groeit langzaam terug nadat je er een hap uit hebt genomen.

op 22 02 2008 at 13:18 schreef Hosseyn:

Jezus ik moet over mijn nek, Lagonda. Soms kom ik langs snackende mensen en dan zie ik een merkwaardig iets, een soort gefrituurde hondendrol die uit het geruite profiel van een tractorband met zijn gepeuterd. Ben benieuwd of zoiets een naam heeft. Het goede leven is voor mij: niet naar restaurants gaan.

op 22 02 2008 at 13:21 schreef Lagonda:

Nou, eten bij goede restaurants is voor mij geen straf hoor — er zijn niet veel dingen die ik liever doe.

op 22 02 2008 at 13:22 schreef Hosseyn:

misschien ken ik de goede niet. Sinds ik niet meer rook (zo’n twintig jaar), heb ik geen zin meer… ik weet wel wat ik liever doe.

op 22 02 2008 at 13:26 schreef Kariem:

Verkopen ze ook shoarmaschotels?

op 22 02 2008 at 13:29 schreef babs:

Michelin is een instituut. Je krijgt daar echt geen ster als je niet kan koken.

Daar staat tegenover dat Michelin ook kaarten en banden moet verkopen, afgelegen restaurants maken daardoor meer kans op een vermelding dan een goede zaak aan de Grote Markt.

Zelf gebruik ik een iets andere strategie om in goede restaurants te komen. Vragen in dorpjes waar je het best kunt eten. Ik denk niet dat deze strategie in Nederland net zo goed werkt, maar in Spanje werkt dit uitstekend. Kraakverse vis in ‘El Tomate’ in Bujalance (zoek maar eens op hoe ver dat van zee ligt). Alles uit eigen tuin en van varkens uit eigen dorp in Almonaster la Real in ‘Las Palmeras’. Wel eerst even de moskee bezoeken. En zo meer, veel meer.

http://resteltomate.restaurantesok.com
http://laspalmerasrural.com/rest.html

op 22 02 2008 at 13:36 schreef Lagonda:

@babs: Die tactiek werkt niet altijd in Nederland. Mensen hier hebben geen idee van goed voedsel, en hebben ook geen sjoegge van prijzen.

Dat is trouwens een raar fenomeen in Nederland: tussen de 20 euro en 75 euro per couvert is de prijs/kwaliteitverhouding volkomen zoek. Kan zijn dat je voor 30 euro een sublieme maaltijd krijgt, en dat je voor 70 euro liefdeloos in elkaar gekwakte rommel krijgt opgediend.

op 22 02 2008 at 13:39 schreef Hosseyn:

Eten voor 70 euro? Is dat inclusief paaldanseres?

op 22 02 2008 at 13:41 schreef Peter:

Hang es niet zo nadrukkelijk de Bourgondiër uit, Hos.

op 22 02 2008 at 13:44 schreef filantroop:

Van der Valks Haute cuisine is befaamd. Schare smaakpapilmasochisten reserveren er een tafel om er zich door satanische obers en serveerster te laten aftuigen met Bokito-delicatessen die met roeispanen in fabrieksketels toebereid worden.
Het summum is om daar een fles wijn aan tafel te laten ontkurken, een bodempje in het glas te walsen, omzichtig te besnuffelen en proeven om vervolgens de wijn te laten terughalen wegens kurk.

op 22 02 2008 at 14:18 schreef Paco:

Publicidad.
Geef ik een zeer goede tip gaan jullie zeker niet naar van der Valk. Niks borden zo groot als multiplexplaten met in het midden een muizenkeuteltje. In dat soort ga ik niet.

Babs, je moet naar een restaurante gaan waar moeders met "Gummies" aan in de keuken aan het koken is. Bijna altijd top en over de prijs hoeven we het helemaal niet te hebben.

Pollo a la Andaluz is zo vreselijk lekker….man, man wat krijg ik er weer zin in, het water loopt al uit mijn mond.

op 22 02 2008 at 14:20 schreef Peter:

Eén van de beste maaltijden die ik ooit heb gehad: ‘La Esclava’ in Sevilla. Voor 25 euro met zijn driën ons buikje rond gegeten én gedronken. Spectaculair.

op 22 02 2008 at 14:21 schreef Ludo:

Ik heb er al heel lang niet meer gegeten, maar het mooiste van van der Valk, vond ik de appelmoes met kers. Nooit begrepen waarom dat ding erop zat.

op 22 02 2008 at 14:25 schreef Peter:

Die kers zit erop omdat de gasten daaraan hechten. Er is een tijd geweest dat de kers, om kosten te besparen, achterwege werd gelaten, maar daar is Van der Valk van teruggekomen.

Ik heb bij een Van der Valkrestaurant gewerkt. De half leeggegeten schaaltjes appelmoes worden in de keuken bijgevuld met de appelmoes uit ándere half leeggegeten bakjes, gerecyclede kers erop, niemand die wat ziet.

Vind je het gek dat zoveel opa’s en oma’s juist rond kerst het loodje leggen? Raden waar die hun kerstdiner hebben genoten…

op 22 02 2008 at 14:31 schreef filantroop:

Vroeger, in minder riante tijden, werden in eetgelegenheden vaak bordjes opgehangen met de tekst: “Meegebrachte etenswaren mogen hier niet genuttigd worden”. Zelfs het neuspeuteren kon bestraffende opmerkingen van het personeel opleveren.

op 22 02 2008 at 14:55 schreef Lagonda:

"Ik heb bij een Van der Valkrestaurant gewerkt. De half leeggegeten schaaltjes appelmoes worden in de keuken bijgevuld met de appelmoes uit ándere half leeggegeten bakjes, gerecyclede kers erop, niemand die wat ziet."

Ik ken de verhalen ja — ze doen hetzelfde met de sauzen heb ik me laten vertellen. Nog een reden om nooit bij Van Der Valk te eten.

Of al die andere treurniswekkende horecaschuren. Cafe’s in kleine stadjes die ineens, omdat de eigenaar dan twee keer zoveel voor dezelfde schaal bittenballen kan vragen, een Grand Cafe met restaurantambities moeten worden, maar er nooit goed in slagen de overstap te maken van het 12-uurtje-met-huzarensalade, twee-kroketten-op-brood en de-uitsmijter-met-ham-en-kaas naar het echte werk.

De kaarten zijn volkomen inspiratieloos, en bestaan, vanwege kostenoverwegingen en de technische onkunde van de kok, bijna volledig uit standaard opwarmrommel van de groothandel.

90 procent van een dergelijke kaart kun je zo opdreunen: tomatensoep, uiensoep met gegratineerde dinges, mosterdsoep en spekjes, soep van de dag (erwtensoep in de winter, aspergesoep in de zomer), iets met stokbrood en kruidenboter, iets met garnalen en cocktailsaus, iets met zalm of surimi, iets met geitenkaas en honing en thijm, en natuurlijk die eeuwige ‘dungesneden carpaccio’ — ik wil wel eens een keer centimetersdikke gesneden carpaccio, verdomme!

Verder sla — groene sla, iets met balsamico en pijnboompitten, salade Niçoise en griekse sla met feta.

Hoofdgerechten: iets met zalm en dille, iets met biefstuk en pepersaus, iets met sate en stokbrood, spareribs, iets met varkensmedaillons en champignons, iets vegetarisch met kaas (meestal een lasagna met spinazie), iets met gamba’s en knoflookboter. Soms nog een extra vis, meestal tilapia, want dat klinkt zo culinair. Alles altijd geserveerd met friet of aardappelpartjes.

Nagerechten: iets met sorbetijs, fruitdinges, stuk diepgevroren ijstaart/nougattaart/cappuchinotaart, iets met chocolademousse, iets met ijs en fruit, tiramisu. En natuurlijk de klassiekers peche melba en/of dame blanche. Allemaal met slagroom uit spuitbus. En allemaal met het al even eeuwige blaadje pepermunt.

Koffie met likeur. Chartreuse nog nooit van gehoord. Slagroomtoefje op de Tia Maria. Nooit goeie whisky. Voor een dubbele espresso stoppen ze een padje in het apparaat, en laten alles gewoon wat langer doorlopen. Driekwart van het restaurant bestelt na het diner rustig nog een cappuchino, met modderig cacaoschuim.

op 22 02 2008 at 14:56 schreef babs:

Heb je gelijk in Paco. Herinner me nu ineens een tentje in Cazalla de la Sierra, naam weet ik niet meer. Je moest daar door de keuken naar de WC (op hygienisch volstrekt verantwoorde manier trouwens en zelden zo’n schone keuken gezien, toch zou dit restaurant in Nederland onmiddellijk worden gesloten, terwijl vdv gewoon open blijft, maar dit geheel terzijde). Mooi om de moeders daar aan het werk te zien. En alles weer vers geplukt. Omelet met groene asperges bijvoorbeeld. Het seizoen is nu en je kunt onder elke olijfboom nu je eigen asperges afsnijden. Een aanrader voor Hos, als hij liever zijn eigen eten klaarmaakt.

Aanrader: groene asperges bij je konijn in ui en wijnsaus. Konijnen zat weer, dus zet die strik en smullen maar.

op 22 02 2008 at 15:29 schreef Peter:

Fucking hell, Lagonda, dat is wéér een goeie column!

op 22 02 2008 at 15:47 schreef Tofuburger:

Het is mij een raadsel hoe je ibericoham niet lekker kunt vinden. Daarnaast komt het over als de eeuwige grammofoonplaat dat Marokkanen zo ontzettend gastvrij zijn in tegenstelling tot "witte" Nederlanders, misschien niet bedoeld. De bewijslast in de vorm van slechts één ander restaurant is hoe dan ook op zijn zachts gezegd mager.

Savelberg is misschien wel een racist of misschien had hij een andere al dan niet geldige reden om zich slecht te gedragen. Misschien had z’n vriendin het net uitgemaakt. Het blijft bizar om op basis van twee bezochte restaurants, je voortaan te willen beperken tot één.

Geen bonbonnetjes geven is wel heel zielig, dat dan weer wel.

op 22 02 2008 at 15:48 schreef filantroop:

“een Grand Cafe met restaurantambities moeten worden, maar er nooit goed in slagen de overstap te maken van het 12-uurtje-met-huzarensalade, twee-kroketten-op-brood en de-uitsmijter-met-ham-en-kaas naar het echte werk.”

Heeft alles weg de Haagse Bodega de Posthoorn, waar de kelners aan een zodanig type voeteczeem lijden dat een glas Brand-bier pas gereserveerd wordt als de schuimkraag geheel opgelost is.
Het verdient aanbeveling de cappuccino zelf op te warmen.
De salade Niçoise schijnt naar dooie vleermuis te smaken, maar omdat ik die daar nooit genuttigd heb, kan ik de liefhebbers van dat dier niet garanderen dat dat ook zo is.
Zeer in trek daar zijn de bitterballen. Wie bejaarde dametjes wil zien worstelen met te hete bitterballen kan zich daar vermaken.
Op de menukaart treft men ook kindergerechten aan, wat niet betekent dat er kinderen in verwerkt zijn.
Culinair hoogtepunt schijnt de Postkoets-omelet te zijn, waarin champignons, gemengde groenten, spekjes en kaas verwerkt zijn. Bij vlagen treft men er ook wel eens een pochet in aan van een vorige consument. Dit echter zonder meerkosten.

op 22 02 2008 at 15:53 schreef Peter:

Het is mij een raadsel hoe je ibericoham niet lekker kunt vinden.

Mij is het een raadsel hoe je een tofuburger blijkbaar zo lekker kunt vinden, dat je jezelf ernaar vernoemt.

Savelberg is misschien wel een racist of misschien had hij een andere al dan niet geldige reden om zich slecht te gedragen.

Een uitermate bizarre opmerking. Behalve dat ik het echt niet vind kunnen te suggereren dat iemand misschien wel een racist is, vind je het kennelijk een geldige reden om bepaalde gasten op een bepaalde manier te behandelen.

Daarnaast komt het over als de eeuwige grammofoonplaat dat Marokkanen zo ontzettend gastvrij zijn in tegenstelling tot "witte" Nederlanders, misschien niet bedoeld. De bewijslast in de vorm van slechts één ander restaurant is hoe dan ook op zijn zachts gezegd mager.

Ben je dronken of zo? Er worden twee restaurants besproken en er wordt gesteld dat de gastvrijheid in het ene warmer is dan in het andere en dat het ‘m in de details zit. Alle andere bizarre interpretaties komen geheel voor jouw rekening.

op 22 02 2008 at 16:01 schreef Lagonda:

@Filantroop: Haja, ik ken de tenten. Met een groot bord bij de ingang waarop staat dat "De koffie bruin is", wat meestal betekent dat ze om half acht een grote pot koffie hebben gezet, die ze rustig een halve dag laten indampen op het warmhoudplaatje. Tegen twee uur is de koffie gitzwart en voorzien van een olie-achtig kalklaagje.

op 22 02 2008 at 16:12 schreef Lagonda:

Ik hanteer altijd een heel eenvoudige lakmoesproef om bij restaurants de servicegerichtheid vast te stellen: tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht vraag ik altijd om een glaasje water. Natuurlijk meneer, met of zonder bubbels? Neenee, jongedame, gewoon water. Kraantjeswater. Uit de kraan. Een glaasje vol. Gaat dat lukken?

Meestal krijg je niks — vergeten ze het gewoon. Soms wordt het in rekening gebracht. Fout.

op 22 02 2008 at 16:16 schreef Tofuburger:

Peter, het stukje maakt die suggestie dat racisme danwel de reactie op vermeend moslimdom van de schrijfster de reden was voor het niet verstrekken van bonbonnetjes. De andere gasten kregen zelfs meer dan 1 portie:

En wat te denken van Savelberg zelf: hij nam de moeite de gasten te verwelkomen, maar sloeg ons daarbij beide keren over. Ons overslaan bleek het thema van die dag: herhaaldelijk kregen de andere gasten bonbons bij de koffie en thee, maar ook dat ging steeds aan onze neus voorbij.

Dat suggereert toch dat er een reden voor werd gevoeld. Dan staat er onder het stukje:

Zie Hassnae’s eerste documentaire, over de geloofsbeleving van moslims

Kennelijk heeft dit alles iets te maken met moslimdom.

Ik weet niet hoe je dit stuk anders kan lezen dan een beschuldiging van racisme. Maar zoals je kunt lezen in mijn eerdere reactie, sluit ik andere redenen niet uit.

Ik geeft toe dat ik interpreteer, maar dat doe ik dus op basis van het feit dat dit bij een serie over moslims hoort en dat Hassnae hier echt niet toevallig een Marokkaanse kok noemt en roemt. "Het komt zo over", schreef ik hierboven. Maar ik denk niet dat ik de enige ben die het stukje zo interpreteert.

Ja, het zou ook kunnen zijn dat Hassnae er met een groep dronken ADO-supporters zat en dat Savelbergh voor Ajax is. Maar vind je niet dat DAT dan vermeld had moeten worden?

Heb je weleens goede ibericoham geproefd?

op 22 02 2008 at 16:27 schreef Lagonda:

Oh ja, ook leuk … wijn bestellen met de kaart gesloten. Als obertje de kaart open moet slaan om te zien welk nummer-ie moet opschrijven, is ’t mis — die kent de weg in zijn eigen wijnkelder niet eens.

Wijn die op tafel arriveert, liggend in een mandje of wiegje — ook mis.

Snobberige wijnobers die me op de zenuwen werken, dienen mijn voorproefmarteling te ondergaan: een slok nemen en dan zeggen dat het prima wijn is, ober, daar niet van, maar hij staat wel erg duur op de kaart (dat geldt namelijk voor 99% van alle restaurants). Nou meneer, daar kan ik het niet mee eens zijn. Uiteraard berekenen we een kleine marge, maar we kunnen garanderen dat dit een kwaliteitswijn in. Ja, tis prima wijn hoor, maar hoeft toch geen 35 euro per fles te kosten? Hier, proef dan!

En dan rustig afstand nemen en kijken hoe de ober nu van zijn eigen standaardwijntje gaat proeven, en dan op zich gezicht een mate van verrukking tot uitdrukking probeert te brengen die met de prijs van wijn in overeenstemming is.

Leuk!

op 22 02 2008 at 17:05 schreef Peter:

Tofuburger, werkelijk, je zwatelt. In het hele stuk geen zweem van een verwijzing naar ras of geloof. Het gaat gewoon over gastvrijheid in kwaliteitsrestaurants. Dat de chef in één van de restaurants Marokkaan is, maak jij op uit zijn naam en wordt verder helemaal niet vermeld in Hassnae’s stuk. En hoe kom je erbij dat dit stuk ‘bij een serie over moslims hoort’?

Dat van die ADO-supporters vind ik zo’n rare suggestie dat ik er verder maar niks over zeg.

Als sinds het begin van FN wordt onder aan de stukjes in cursief iets over de auteur vermeld. De auteur van dit stukje heeft een docu gemaakt die zondag wordt uitgezonden. Leek me toepasselijk te vermelden. Heeft verder niks te maken met het stukje zelf.

Je verbindt allerlei wilde conclusies en valse verdachtmakingen aan het feit dat auteur en besproken chefkok van Marokkaanse origine zijn. Jammer, Tofuburger.

En ja, ik heb lekkere ibericoham geproefd en dat hoop ik nog vaak te doen. Wat dat met één en ander te maken heeft, is beyond me.

Moeilijk hè, een beetje onbevooroordeeld een stukje over restaurants lezen?

Sheesh!

op 22 02 2008 at 17:12 schreef Loor:

Hassnae, graag meer van dit soort stukken! Ik was wel weer toe aan wat nieuwe input voor mijn ‘shortlist’. Ik zie een wat prettiger ogende Johannes van Dam in jou.

op 22 02 2008 at 17:20 schreef Hosseyn:

Dit doet me denken aan een restaurant in Gorkum!

op 22 02 2008 at 17:35 schreef Tofuburger:

Zie Hassnae’s eerste documentaire

Daar staat toch duidelijk een verwijzing, een koppeling tussen het stukje en moslimdom, geen los en willekeurig onderschrift. De term "ongesluierde opinies" doet ook niet denken dat het hier om een restaurantrecensiesite gaat. In die context is het volkomen logisch om bij de naam Mohammed el Harouchi te denken dat de afkomst relevant. Ok, het is een vooroordeel dat hij van Marokkaanse afkomst is. In de doorklik wordt het overigens bevestigd.

Wanneer in combinatie hiermee een stereotype discriminatiescene wordt beschreven, is mijn vermoeden ook volkomen logisch dat de twee verband met elkaar houden, namelijk het Marokkaan zijn o.i.d.

Zowel Savelberg zelf als zijn personeel hadden, zo merkten wij, een ietsje moeite met ons als gasten.

Dat zegt toch ook heel helder dat de gasten een onderscheidende positie hadden tov andere gasten. Ik denk dan dat het gaat om een groep Marokkanen, wellicht moslims. Geen vooroordeel mar logica omdat anders (voetbalsupportervoorbeeld) dat wel vermeld zou zijn.

Lees terug en je ziet trouwens dat ik het expliciet benoem als suggesties en vermoedens, geen 100% dichte interpretatie. Conclusie: als het een zuivere restaurantrecensie betreft is hij hier een beetje een vreemde eend in de bijt (het gaat hier elke week over moslims etc.) en is het stukje onduidelijk geschreven.

Nogmaals, ik denk dat ik niet de enige ben die deze interpretatie geeft. "Wilde conclusies" zijn het allerminst.

Als je ibericoham kent, moet je ook toegeven dat het raar is om dat niet lekker te vinden.

op 22 02 2008 at 17:52 schreef herman van der helm:

"Zowel Savelberg zelf als zijn personeel hadden, zo merkten wij, een ietsje moeite met ons als gasten."

Misschien waren ze wel gekleed als smurf of misschien wel naakt.

op 22 02 2008 at 18:00 schreef Peter:

Tufuburger, kappen nu. Je hebt een moslimobsessie. Laat je helpen, maar bij Zeus, ik ga je niet dit leuke topic laten verpesten met je idioterie.

Misschien waren ze wel gekleed als smurf of misschien wel naakt.

Aangezien daar niks over in het stukje staat, zou ik ervan uitgaan dat ze er normaal uitzagen, volgens de conventies van onze vrije, westerse samenleving.

op 22 02 2008 at 19:14 schreef Tjerk:

Wie waren die "ons" eigenlijk?

Hassnae met haar vijf neefjes uit Moerwijk? "Kijk jongens; vandaan gaan we naar een symbool van de Westerse beschaving. Geen vreemde dames voor hoer uitmaken hoor!"

Is voor de duiding wel belangrijk. Er ligt namelijk een suggestie in dit stuk besloten, namelijk dat Savelberg en zijn personeel niet goed wisten om te gaan met een mensenexemplaar van het beneden-Mediterrane type. En dat kan ik me dus gewoon niet voorstellen. Zo onprofessioneel kan Zavelberg toch niet zijn?

Verder kwam Hassnae’s overstap naar de restaurantkritiek voor mij wat uit de lucht vallen. Waar is onder, boven? Waar is dit geplaatst? Exclusief voor FN, blijkbaar. Een raamwerk om dit stuk in te plaatsen was welkom geweest.

op 22 02 2008 at 19:35 schreef Peter:

O, Tjerk neemt het stokje over, zie ik. Luister, heren, ik kan er niks aan doen dat u een restaurantrecensie niet als een restaurantrecensie kunt lezen, omdat uw vooroordelen u zo vreselijk in de weg zitten. Ik heb geen zin in dit geouwehoer, want op deze manier zuig je het enthousiasme om leuke dingen te schrijven er wel uit, lijkt me. Het is dus nu afgelopen, en that’s final.

Het is toch godvergeme niet te geloven dat iemand een stukje schrijft, en er dan een paar lieden het over niets anders dan haar afkomst willen hebben? En kennelijk mag je als ‘beneden-mediterraan type’ ook niet klagen als de bediening je niet valt, want dat houdt dus vanzelfsprekend een aanklacht wegens racisme in.

op 22 02 2008 at 20:35 schreef filantroop:

Sedert Johannes van Dam over het kookprogramma van Nigella Lawson meldde dat het louter seks is, ben ik aan de man gaan twijfelen. Uiteindelijk is hij niet meer dan de krokettenexpert van Amsterdam en spreekt hij alsof hij ieder dag een transfusie met aceto balsamico (uiteraard de goedkope supermarktversie) toegediend krijgt.
Zoals Nigella een beslagroomde aardbei in haar mond legt. Dat is geen seks maar hoge kunst.
Trouwens, de kokende en zich per motorfiets met zijspan verplaatsende “Two Fat Ladies” van de BBC mochten er ook zijn.

op 22 02 2008 at 20:40 schreef Loor:

Goddank voor de tussenwerpsels van Filantroop.

op 22 02 2008 at 20:45 schreef Tjerk:

Prima, Peter, jij wil het over restaurantkritiek hebben, dan hebben we het over restaurantkritiek.

"Zowel Savelberg zelf als zijn personeel hadden, zo merkten wij, een ietsje moeite met ons als gasten."

Dat roept – in het kader van de restaurantkritiek – de voor de hand liggende vraag op: waar zat ‘m die ‘moeite’ dan in?

"wat te denken van Savelberg zelf: hij nam de moeite de gasten te verwelkomen, maar sloeg ons daarbij beide keren over. Ons overslaan bleek het thema van die dag: herhaaldelijk kregen de andere gasten bonbons bij de koffie en thee, maar ook dat ging steeds aan onze neus voorbij."

Dat roept dan toch de voor de hand liggende vraag op: Joh? Wat maakte "jullie" dan zo anders dan alle andere gasten?

En aangezien het stuk dat in het luchtledige laat hangen, gaat men dan speculeren. Lag het aan de sjofele kleding? Of wellicht de boertige tafelmanieren? Maar de recensie duidt het euvel niet bij de onzichtbare protagonisten van dit verhaal, maar bij Savelberg en zijn lakeien.

Kortom: bovenstaand stuk roept bepaalde speculaties zelf op, en een scherpzinnige eindredacteur die dat had willen vermijden, had tegen zijn schrijfster gezegd: ‘Hmm…. misschien moet je die opmerking zo niet plaatsen.’

op 22 02 2008 at 20:51 schreef Hosseyn:

Hmmm over het onderscheid seks en hoge kunst wil ik het nog wel eens hebben.

op 22 02 2008 at 21:02 schreef Frank:

Hassnae schrijft beter dan Joep Habets en ziet er (aanzienlijk!) leuker uit dan JvD. Toch maar eens naar Gorcum.

op 22 02 2008 at 21:32 schreef Lagonda:

@filantroop: Vroeger had je Keith Floyd, ken je die nog? Die stond dan met opgerolde broekspijpen en toeterzat ergens in een indonedische sawa te koken. Altijd volledig out-of-place zoals alleen een Brit out-of-place kan zijn.

op 22 02 2008 at 21:49 schreef Arjan:

Ongedwongen eten doe je thuis, in je eentje. Buiten de deur is altijd toneelspelen. Wat een domme lul.

op 22 02 2008 at 21:56 schreef filantroop:

Jazeker Lagonda. Soms kokkerelde hij met vlinderstrik. Als ik ergens verslaafd aan ben dan aan Engelse kookprogramma’s. Ik hoop ooit nog eens dat Jamie Oliver Joop Braakhekke aan het spit rijgt, met een gekonfijt appeltje diep in zijn keelholte gepropt. Als die er maar niet meteen via de achteruitgang uitfloept. Maar flamberen met armagnac mag ook.
Wel eerst met de klauwhamer licht verdoven.

op 22 02 2008 at 22:18 schreef Hosseyn:

Verbazingwekkend, al die mensen hier die naar kookprogramma’s kijken. Ik leer bij.

op 22 02 2008 at 22:46 schreef Peter:

Volgens mij heb je Nigella Lawson nog nooit gezien, Hos. Of wel?

"Nigella

op 22 02 2008 at 22:54 schreef Hosseyn:

Wauw! Ik dacht eerder aan Johannes van Dam. Die ik overigens zeer waardeer.

op 22 02 2008 at 22:57 schreef Hosseyn:

Cupmaat C? Dat fluweel dat is ook mooi. Geeft een changeant-effect op heur weelderige glooïngen.

op 22 02 2008 at 22:58 schreef Lagonda:

Women and chocolate — it’s almost too easy.

op 22 02 2008 at 23:01 schreef Hosseyn:

What’s love more than the biochemical equivalent of eating large amounts of chocolat?

En ik maar denken dat kookprogrammakijker eigenlijk een stelletje cryptonichten waren, net als bijvoorbeeld voetballiefhebbers.

op 22 02 2008 at 23:03 schreef Lagonda:

Een pro-to-type steenbokvrouw — dat kan niet anders.

op 22 02 2008 at 23:04 schreef Lagonda:

Hahaha, nee, ook ouwe geilers en verstokte alcoholisten kijken naar kookprogramma’s.

op 22 02 2008 at 23:05 schreef Hosseyn:

Tot welke categorie behoor jij dan?

op 22 02 2008 at 23:06 schreef Lagonda:

Ha! 6 januari geboren! Godver, wat heers ik weer…

op 22 02 2008 at 23:07 schreef Lagonda:

Ik vrees alletwee de categorieen.

op 22 02 2008 at 23:09 schreef Loor:

Meisjes met een aardeteken zijn must-haves, hoor.

op 22 02 2008 at 23:09 schreef Lagonda:

Ja, klopt. Ik heb nauwelijks andere gehad, volgens mij.

op 22 02 2008 at 23:10 schreef hosseyn:

Wat ben jij dan Loor?

op 22 02 2008 at 23:11 schreef Loor:

Taurus-meisje. Over bourgondiërs gesproken.

op 22 02 2008 at 23:12 schreef Hosseyn:

Is dat ook aarde? Ik weet van nix hoor…

op 22 02 2008 at 23:13 schreef hosseyn:

Ik ben meer van de I Ching, waar Peter niet meer in gelooft.

op 22 02 2008 at 23:14 schreef Loor:

Maar met dit onderwerp wekken we de toorn van Peter. Terug naar how-to-cook.

op 22 02 2008 at 23:15 schreef Lagonda:

Ach, I-Ching, de zodiac en de tarot etc. vertellen in feite allemaal hetzelfde verhaal.

op 22 02 2008 at 23:15 schreef Loor:

Steenbok, Stier en Maagd zijn aardetekens.

op 22 02 2008 at 23:16 schreef Lagonda:

Nah, het bespreken van statueske Britse schoonheden is toch ook wel aan Peter besteed, dacht ik zo.

op 22 02 2008 at 23:18 schreef Hosseyn:

Het zijn gewoon peilinstrumenten voor de niet-causale getijden. Zeg Loor we mogen toch wel afdwalen? En daarbij, de configuraties van kreeftjes en zilveruitjes of de schommelingen van bovenstaande borsten zeggen ook alles over de staat van het universum. Net als I Ching e.d.

op 22 02 2008 at 23:19 schreef Hosseyn:

Om de argumenta ad Hitlerem te ontwijken is het zaak iedere discussie naar seks te leiden, of naar schaamhaar.

op 22 02 2008 at 23:20 schreef Hosseyn:

O kut. Sorry master.

op 22 02 2008 at 23:20 schreef Lagonda:

Over Britse schoonheden gesproken: ik zit hier te kijken naar een live-DVD van Peter Gabriel, waar hij een overrompelend duet zingt met zijn dochter. Dat wordt nog wat.

op 22 02 2008 at 23:21 schreef Loor:

Hos, mooi gesproken. Ik doe niets liever dan afdwalen. Hoe vaker hoe beter.

op 22 02 2008 at 23:25 schreef Hosseyn:

Het engelse woord Maverick (afdwaler), over de etymologie daarvan heb ik een tijdje geleden een klein lezing gehouden. Ik zocht naar nederlandse en andere equivalenten maar vond ze niet.
Na lang zoeken bleek dat het kwam van een zekere Amerikaanse meneer Maverick, die zijn schapen nooit merkte. Als er dan een ongemerkt schaap werd gevonden zei men: "It’s a maverick."
Is dat nu niet mooi?

op 22 02 2008 at 23:26 schreef Lagonda:

Krijg nou wat… hij staat ook gewoon op YouTube:

Let even op de stunt die ze halverwege het nummer uithalen — na 3:30 … heb ik ze live zien doen. Kippenvelmoment.

op 22 02 2008 at 23:27 schreef Loor:

Lagonda, Peter Gabriel is een veelzijdig en verrassend artiest. Ik luister nogal graag naar zijn cd ‘Passion’ (als ik er een bui voor heb).

op 22 02 2008 at 23:29 schreef Loor:

"Als er dan een ongemerkt schaap werd gevonden zei men: "It’s a maverick. Is dat nu niet mooi?"

Hos, indeed it is!

op 22 02 2008 at 23:31 schreef Hosseyn:

Ik zoek al jaren naar een mooi nederlands woord voor afdwaler, afzwerver. It’s my main theme!

op 22 02 2008 at 23:32 schreef Hosseyn:

Maar echt een specifiek woord is er niet voor, of het moet dialect zijn…. Huuskesgait!

op 22 02 2008 at 23:33 schreef Loor:

Hos, mooi thema. Ik ga met je meedenken, but don’t hold your breath…

op 22 02 2008 at 23:34 schreef Loor:

En dat is gewoon een wijs advies.

op 22 02 2008 at 23:36 schreef Hosseyn:

Dank je Loor! Ik adem rustig door.

op 22 02 2008 at 23:42 schreef Lagonda:

"Passion" is erg mooi, ja. Interessante film ook, trouwens, "The Last Temptation of Christ". Heel wat beter dan die relihorror van Gibson.

Ik ben een toegewijde Gabriel-fan — heb alles van hem in de kast staan. Soms laat ik ‘m een paar jaar in de steek, maar steeds als ik ‘m weer hoor, valt me weer op hoe vreselijk *goed* het is. Live ook altijd erg spectaculair en charismatisch. En altijd steengoeie muzikanten om zich heen — op dat live-fragment spelen zo maar even baslegende Tony Levin en pianisite Rachel Z mee.

op 23 02 2008 at 10:54 schreef Paco:

Nog even over kleding van politici.

Vogelaar voor gek met rugzak op bezoek in Nueva York.
Gaat steeds beter met de min. van Kozijnen en Schotels.

SGPér van der Vlies vindt dat sommige kamerleden er uitzien als campinggasten. Staan een paar fotootjes bij en u raadt het al, allemaal rooie sp, gl en meer volk van die bendes.

op 24 02 2008 at 01:18 schreef heteb:

Toch jammer dat er geen antwoord komt op de vraag waarom Hassnae en de haren nou ongastvrij werden bejegend. Het is de clou van het culinaire verhaaltje, nota bene weergegeven in de titel.

op 24 02 2008 at 01:47 schreef Jimmy:

Voorburg.. Ach, herinneringen, herinneringen. Ik mis het een beetje.

Mijn favoriete restaurant was altijd de Chinees bij de Parkweg. ‘k Was een eenvoudige Voorburger. Nooit bij de Savelberg geweest trouwens, ’t leek me altijd wat duur.

PS Die Myrthe toch! Zomaar als paaldanseres op de voorpagina van OPZIJ — Vreemd.. En dan te bedenken, dat ze verontwaardigd was over mijn seksistische grapjes (jegens haar) op dit weblog.

op 24 02 2008 at 12:17 schreef Syarikat:

Tony Levin speelde al vaak met Gabriel, o.a. duidelijk hoorbaar met zijn Chapman Stick op dat duet met Kate Bush.

op 25 02 2008 at 16:30 schreef ivo:

@ Hosseyn

Wanderen?
Of is dat gewoon zwerven?

op 25 02 2008 at 17:23 schreef ivo:

Tja, het deel van Gelderland waar ik woon behoorde ooit tot het prinsdom Pruisen.
Dat zal wel invloed hebben gehad op het taalgebruik alhier. (En dat ik woonachtig ben in een katholieke enclave, Alaaf e.d.).

op 25 02 2008 at 17:27 schreef Lagonda:

Komde gij uut Húúsen?

op 25 02 2008 at 17:31 schreef Hosseyn:

Anders dan mijn exotische nick doet vermoeden kom ik ook uit deep down Gelderland.

op 25 02 2008 at 17:32 schreef Hosseyn:

O kut daar doe ik het weer Lagonda. Er heeft zich iets spiegelbeeldigs voorgedaan in mijn brein. Help!

op 25 02 2008 at 17:33 schreef Lagonda:

Gaat heen, en zondig niet meer.

"Deep down Gelderland" — waar ongeveer?

op 25 02 2008 at 17:36 schreef Hosseyn:

Herwen en Aerdt. In de Romeinse tijd hebben we daar het mediterraanse tuig eens verpletterend verslagen. Maar sindsdien is het wat in slaap gesukkeld.

op 25 02 2008 at 17:39 schreef Lagonda:

Tsjezus — helemaal in de Rijnwaarden. Ligt toch vlak bij Millingen? Dat vind ik zelfs een uithoek.

op 25 02 2008 at 17:46 schreef Hosseyn:

Ja… de gemeente bestaat niet eens meer, geloof ik, die heet nu Rijnwaarden.

op 25 02 2008 at 17:50 schreef Lagonda:

Ik ging er vroeger wel eens naar toe om een stagiair naar huis te brengen — die arme knul moest was anders anderhalf uur onderweg met het openbaar vervoer vanuit Nijmegen.

Ik kom zelf uit het Schonne Laond van Moas en Woal (ik schrijf mijn diftongeringen altijd precies andersom — dat is een principekwestie voor me), maar dat is zeer cosmopolitisch vergeleken met Millingen.

op 25 02 2008 at 17:55 schreef Hosseyn:

Millingen is erg leuk als het weer eens onderloopt. En dat geldt voor alles daar, eens per decennium krijg ik nostalgische drang tot thuiskeer(dat is dubbelop), maar dan wel als ramptoerist.

op 25 02 2008 at 17:56 schreef Hosseyn:

Ha een Limbo… vandaag die swingende neger, het is kolengruis! Witse noch, kompel?

op 25 02 2008 at 17:59 schreef Hosseyn:

Vandaag moet zijn ‘vandaar’

op 25 02 2008 at 18:05 schreef J.J. v.d. Gulik:

re Hosseyn

Ja naarmate er meer bekend is over de slag van Arminius tegen de Romeinen wordt steeds duidelijker dat daar inderdaad een paar Romeinse legioenen in de pan zijn gehakt.

De familienaam Gulik dateert uit de Romeinse periode. Toen Caesar hier aan het stoeien was met de Germanen stichtte hij een fortificatie langs de toenmalige loop van de Rijn en noemde het Juliacum oftewel Terwille van Julia, een dochter die een jaar daarvoor was overleden. Het bestaat nog en heet Jülich in het Nederlands Gulik. Op het Forum Romanum in Rome kreeg toen een van de grote gebouwen eveneens de benaming Juliacum. Verder is mij niet bekend dat ook elders die naam op die grond is toegekend.

De Romeinen noemden de Germanen de broekendragers. De lange broeken die de wereld hebben veroverd komen oorspronkelijk van de Kelten en Germanen. Elders op de wereld werd op enkele plaatsen overigen ook van een dergelijk kledingstuk gebruik gemaakt. Broek is ook een Keltische naam. De kwaliteit was vergelijkbaar met de huidige Manchesterbroeken.

op 25 02 2008 at 18:14 schreef Hosseyn:

JJ: de legerplaats in Herwen heette Carvium. Het was niet die van Arminius, dat is in het Teutoburgerwald. Stel je toch eens voor dat wij de wereld geen broeken hadden gegeven, dan liepen we er allemaal bij als Oesama bin Laden of Prince Charles.

op 25 02 2008 at 18:43 schreef Hosseyn:

Dan lijkt een boerka mij handiger, zeker als hij nog in het grensgebied bij Pakistan zit. Waar ze geen Youtube meer hebben! En ze hebben al zo weinig!

op 25 02 2008 at 18:52 schreef Ivo:

Ha de Liemers!
Groeten uit Zevenaar…

op 25 02 2008 at 19:01 schreef J.J. v.d. Gulik:

re Hosseyn

Een boerka? Hij schijnt vrij lang te zijn, dus dat zou wel erg opvallen.

Maar misschien kan via een cosmetische ingreep in het gelaat een goede vermomming verkregen worden. Je kunt dan denken aan het gelaat van George Bush of Johan Cruyff. Die schoot ook altijd meteen raak. Alle deuren gaan dan voor je open.

op 25 02 2008 at 19:02 schreef Hosseyn:

Ja, volgens mij wel. In het Duits.

op 25 02 2008 at 19:07 schreef Hosseyn:

Michael Jackson is toch ook eens in een boerka gespot op een Dubais toilet? Misschien was dat wel in werkelijkheid Oesama met knutselgezicht.

op 25 02 2008 at 20:34 schreef J.J. v.d. Gulik:

re hosseyn

Je weet echt veel.

Misschien draagt Osama Bin Laden nu wel westerse kleding zoals een lange broek als vermomming en slaagt hij er zo in om uit de handen van zijn achtervolgers te blijven.

op 25 02 2008 at 21:35 schreef hassnae:

Dag Heteb, wat de reden was, weet ik niet. Zeker geen racisme, die gedachte kwam niet eens in ons op.

Dat het door sommigen meteen aangehaald wordt als reden zegt meer over die mensen dan over Savelberg die zich gewoon geen goede gastheer toonde. De obsessie met ras en geloof is werkelijk stuitend, nietwaar Tofuburger. Vooral als je bedenkt dat ik nergens schrijf dat ik me voortaan tot één restaurant wil beperken of me gediscrimineerd voelde. Mijn vijf neefjes die voor één dag het woord "hoer" achterwege lieten en ikzelf hebben nog een mail gestuurd om te informeren naar het waarom, maar daar is nooit antwoord op gekomen.

Loor: er komen zeker nog stukken met heerlijke restaurants aan.

op 26 02 2008 at 13:50 schreef filantroop:

Zeer te spreken ben ik ook over het gebruik van het bekende sjaaltje dat de moderne kok aan zijn heup heeft hangen en waarmee hij zweetdruppels van het voorhoofd veegt, huisvliegen tegen de ceramische tegels achter het fornuis plet, en de rand van een zojuist met delicate details opgemaakt bord nog even schoonwrijft voor mochten er wat van de decoratieve drupjes die rondom een duivenpensje behoren, te ver doorgeschoten zijn.
Ook als handig wapen in te zetten om den Blijkers sigarenaskegels van de
Varkenslever-mousseline weg te wapperen, en natuurlijk na de verplichte stoelgang de handen aan af te drogen.
Mocht de dinergast onverhoopt tussen de truffelsplinters een ongeïdentificeerd object aantreffen, hier de beschrijving van een huisvlieg:
donkergrijze vlieg met geelbruine, aan de bovenkant en aan de punt zwart getekend achterlijf.

op 27 02 2008 at 02:21 schreef Tjerk:

”Mijn vijf neefjes die voor één dag het woord "hoer" achterwege lieten en ikzelf hebben nog een mail gestuurd om te informeren naar het waarom, maar daar is nooit antwoord op gekomen.”

Ah Hassnae,

ik zie dat je mijn plaaggeesten onder je hoede hebt genomen. Ik hoop dat ze je vooral amuseerden; ze hebben nogal venijnige staartjes. Je mag best weten dat ik bij het oproepen van het vijftal een moment geaarzeld heb: zouden ze het laten bij het knagen aan het tafellaken van je tekst, of je steken tot op het bot?

Maar goed, aangezien ik er desondanks niet voor teruggeschrokken ben mijn duistere luimen op je los te laten, ontkom ik er niet aan de trekken van hun onaangename toetjes in mijn gelaat te dragen, vrees ik.

op 27 02 2008 at 22:17 schreef marbel:

Jullie zijn gek….. dat is Myrthe 100% zeker niet…….Myrthe is veel mooier.

op 27 02 2008 at 22:19 schreef Camiel:

Wat is dat toch met jou Peter?
Volgens mij zie je overal Myrthe in…….wat zou Freud daarvan zeggen?

op 27 02 2008 at 22:33 schreef marbel:

Inderdaad Camiel…..vreemd.
Dat type op de cover van OPZIJ lijkt meer op Wendy van Dijk, maar dan iets minder anorexia.

op 27 02 2008 at 22:35 schreef Rolf.:

Goh, zouden Camiel en marbel dezelfde persoon zijn??? Welkom Myrthe!

op 27 02 2008 at 22:43 schreef Rolf.:

Oh en Myrthe, als je nog eens wilt reageren onder twee nicks zorg dan dat je in een andere stijl schrijft misschien trappen we er dan wel in.

op 27 02 2008 at 22:53 schreef Peter:

Dat is Myrthe wel, want ik heb die OpZij gelezen en het artikel van Myrthe ook en de foto erbij en daar staat in het bijschrift dat het Myrthe is.

Die ik trouwens in één oogopslag herkende, want ze is één van de zeer weinige blonde vrouwen die ik echt bloedmooi vind. Een zeldzaamheid.

op 27 02 2008 at 23:42 schreef marbel:

ok, als jij wilt geloven dat het Myrthe is…..ook goed. Maar ik heb die opzij ook……en ik kan dat bijschrift niet vinden.

op 28 02 2008 at 08:26 schreef Rolf.:

Myrthe doe normaal en post onder je eigen naam.

op 28 02 2008 at 10:05 schreef Lagonda:

Myrthe Hilkens bloedmooi? Nah, dat zie ik dan weer niet. Ik vind het nogal een spichtige daus.

op 28 02 2008 at 10:15 schreef Peter:

‘Spichtig’, wat betekent dat nou ook alweer? Reikhalzend kijk ik uit naar het moment waarop Myrthe naakt in de Playboy staat, uiteraard om te benadrukken dat het heel verwerpelijk en vrouwonvriendelijk is om naakt in de Playboy te staan.

op 28 02 2008 at 11:01 schreef Lagonda:

Maar, wat mot je nah met papieren joekols?

op 28 02 2008 at 11:51 schreef Peter:

Ja, daar heb jij weer gelijk in.

op 28 02 2008 at 12:11 schreef Hosseyn:

Jongens, jongens: To see the world in a grain of sand… Hoe staat het met de verbeeldingskracht? Ik vind Wendy van Dijk trouwens óók een schatje.

op 28 02 2008 at 12:20 schreef hassnae:

Zeg lagon, wat is een hmmmm-topic?

op 28 02 2008 at 12:22 schreef Hosseyn:

Is het een nabokoviaanse ‘hmmm’ of een multatuliaanse?

op 28 02 2008 at 12:26 schreef hassnae:

Ik denk een lagondiaanse, Hos.

op 28 02 2008 at 12:31 schreef Lagonda:

Ah, de Hmmmm-topics. Delicaat onderwerp.

Hmmmm-artikelen hebben meestal betrekking op reacties die onder een eerder artikel zijn geplaatst. In Hmmmm-artikelen komt het aantal comments meestal ruim boven de 200 te liggen, de emoties lopen hoog op, en Peter vraagt zich uiteindelijk af of hij nog wel redacteur wil blijven van Frontaal Naakt. Uiteindelijk komt alles altijd goed — althans, tot nu.

Deze topics worden traditioneel door mij ingeluid met de opmerking: ‘Hmmmm…’

op 28 02 2008 at 12:36 schreef Hosseyn:

Multatuli: "Ik leg mijn hart in uw hand en gij zegt:’Hmm’???
Nabokov: ‘een minder groot schrijver had nu gezegd: "hmmmm"’

op 28 02 2008 at 12:38 schreef Peter:

en Peter vraagt zich uiteindelijk af of hij nog wel redacteur wil blijven van Frontaal Naakt.

Die fase ben ik voorbij, nu ik een wat gemêleerder publiek trek, de laatste tijd. FN is hartstikke leuk, en ik blijf er voorlopig nog even mee doorgaan.

op 28 02 2008 at 12:40 schreef Lagonda:

Ah, nou, daar moeten we eens op proosten!

Hier een aantal klassieke Hmmmm-topics:

http://www.peterbreedveld.com/archives/00000312.html

http://www.peterbreedveld.com/archives/00000319.html

http://www.peterbreedveld.com/archives/00000802.html

op 28 02 2008 at 12:45 schreef hassnae:

Dank voor je uitleg!

op 28 02 2008 at 13:00 schreef Peter:

Ah, nou, daar moeten we eens op proosten!

Dat moeten we zeker eens doen.

op 29 02 2008 at 11:43 schreef Tjerk:

Hassnae,

Je klinkt niet alleen verontwaardigd maar ook gekwetst.

Uit een en ander maak ik op dat je behoorlijk je best gedaan had om een stukje te schrijven dat een professionele restaurantbespreking kon benaderen: met de stijl van beschrijven, het bijbehorende jargon, de hele rambam.

Je was misschien wel erg benieuwd hoe dat ontvangen zou worden, en dan blijkt dat daar glad overheen wordt gelezen, vanwege de klank van je naam en je restaurantkeuze.

Dus voel je je voor minder dan volwaardig aangezien.

Dat is waar deze ruzie over gaat, toch?

op 29 02 2008 at 12:50 schreef hassnae:

Nee, Tjerk, ik ben niet gekwetst, ik voel me niet minder dan volwaardig en er is ook geen ruzie gaande.

Ik vind het verbijsterend en van een ongelooflijke leegte getuigen wanneer sommige mensen niet in staat zijn een stuk te lezen voor wat het is. Dat heb ik in een antwoord verwerkt. En daar was een discussie over, meer niet.

op 29 02 2008 at 13:58 schreef Tjerk:

"Ik vind het verbijsterend en van een ongelooflijke leegte getuigen wanneer sommige mensen niet in staat zijn een stuk te lezen voor wat het is."

Okee, dus sommige mensen zijn niet in staat een stuk te lezen.

Why would you care at all?

Hoe raakt dit jou?.

op 29 02 2008 at 17:26 schreef Peter:

Toch vind ik Tjerks analyse behoorlijk raak. Dat is precies waaraan althans ik me helemaal wild heb geërgerd.

Dat Tjerk eraan mee heeft gedaan, daarvan ben ik zeer ontdaan.

op 29 02 2008 at 21:42 schreef Tjerk:

"Dat Tjerk eraan mee heeft gedaan, daarvan ben ik zeer ontdaan."

Wat kan ik zeggen Peter? Ik heb een goede lynching nooit kunnen weerstaan.

Grapje. Nee, toen ik dit stuk las ben ik de duivenborst en de venkelschuim in ijl tempo gepasseerd (te specialistisch naar mijn smaak, ik ben nu eenmaal geen restaurantganger).

Ik houd echter wel van een goed verhaal en zo stuitte ik op de literair aangename spanning tussen de jonge kok El Harouchi (up and coming en Marrokaans zo kwam je te weten als je even doorklikte) en de gesettelde, blanke Savelberg. Een spanning: interessant!
Het contrast tussen die twee werd nog versterkt door de tegenstelling in bediening. Speciale aandacht in het ene restaurant en een uitzonderlijke behandeling in het andere. Zo uitzonderlijk dat het de vraag oproept: "What the fuck ging er dan om in de hoofden van Savelberg en co.?" Dat was – is – voor mij een onweerstaanbaar plot. Dus je gaat speculeren. En aangezien de naam van de recensente de enige informatie voorhanden was….

Het is ook niet zo dat iets dergelijks zich nog nooit voorgedaan had. Dus ja, mijn gedachten gingen in eerste instantie uit naar discriminatie als verklaring voor dat hoogst merkwaardige gedrag van die bediening. Maar dan: fokking Henk Savelberg? Die weet toch wel beter? So what the hell happened there!, Dat vraag je je dan af.

Het is zo’n raadseltje waarvan je niet uit kunt staan dat je ’t niet op kan lossen. Een soort mini-miniversie van de verdwijning van Natalee Holloway.

Dus dat was wat mij in eerste instantie dreef in die discussie, gewoon pure nieuwsgierigheid. En ten tweede om er opmerkzaam op te maken dat je dit zo niet kunt opschrijven omdat dit – gepubliceerd in dode bomen media – fikse reputatieschade voor Savelberg zou opleveren, en niet alleen omdat z’n bediening zuigt. En ten derde gewoon om er een lolletje over te trappen – helaas viel die net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. En hij was inderdaad een beetje vals, dat geef ik onmiddellijk toe.

Dus dat was wel zo’n beetje hoe ik kwam tot waar ik toe kwam. En ik heb daarbij verder niemand d’r plezier met dit stuk willen vergallen, stempeltjes op willen duwen of op willen knopen. Erewoord!

op 01 03 2008 at 13:26 schreef hassnae:

Tjerk, maak je niet druk. Dat mijn stuk Savelberg fikse reputatieschade zou opleveren, durf ik te betwisten. En wat dan nog: laat hem maar beter zijn best doen voor die ster.

op 01 03 2008 at 21:37 schreef Tjerk:

Op dit moment maak ik mij iets minder druk over Savelberg, en iets meer over de vraag in hoeverre ik over jouw grenzen ben heengegaan en dit tussen ons in staat.

Gewoon, omdat ik je graag mag.

op 01 03 2008 at 21:41 schreef hassnae:

Geen zorgen, Tjerk. Ik mag jou ook graag.

op 01 03 2008 at 22:46 schreef Tjerk:

Ondanks mijn vooroordelen, en mijn filters en de stereotypen die rondhangen in de afvoerputjes van van mijn brein?

op 03 03 2008 at 10:47 schreef Peter:

Hé, Tjerk! Ga een koude douche nemen!

op 03 03 2008 at 11:02 schreef hassnae:

Ja, maak je niet druk.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN AUGUSTUS

O Vreugdevuur der laagopgeleiden

O Wierd Duk gaat full metal nazi

O Wierd Duk wil graag een pogrom

O Ja, laten we de nazi vragen iets voor Armeense Mikael te doen!

O Fuck de feiten, Dick Schoof gaat voor de beleving

O De medaille van Sifan Hassan is zo politiek als maar kan

O Een aanstellerige praatjesmaakster in Japan

O De revival van de christelijke grote bek

O Waar is de Nederlandse James O’Brien?

O Grote kans dat ‘Engelse’ rassenrellen steeds vaker zullen uitbreken

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS