Home » Archief » Emancipatienota


[21.02.2009]

Emancipatienota

Hassnae Bouazza

hu14 (62k image)
Illustratie: Hu Ming

De emancipatienota (PDF) is uit en daarin staat het heuglijke nieuws dat het aandeel vrouwen in managementfuncies in hogere en wetenschappelijke beroepen is gestegen van 21 naar 26 procent en dat in 2007 maar liefst 27 procent van alle leidinggevenden uit vrouwen bestond. Een mooi aandeel en een welkom bericht na alle paniekerige mediaberichtgeving rond de economische crisis die ons allen lijkt te moeten raken.

Crisis of niet, het gaat heel goed met ons vrouwen. Steeds meer vrouwen werken en ze bekleden ook in toenemende mate hoge posities. Zelfs in de top van het bedrijfsleven is er een kleine groei van zes naar zeven procent. De overheid heeft een quotum ingesteld van twintig procent voor het bedrijfsleven voor 2010, maar we kunnen er gevoegelijk van uitgaan dat dat niet gehaald zal worden.

Er is geen reden voor de overheid zich in dit alles te mengen. De enige taak die zij heeft is het creëren van gelijke kansen zodat vrouwen kunnen meedraaien in het professionele leven, en dat doen ze volop, getuige de nota. Quota instellen voor het bedrijfsleven gaat veel te ver: bedrijven zijn er immers niet om een politiek ideaal te verwezenlijken of aan de leiband van een politieke partij mee te lopen. Het is ook tegenstrijdig: beweren dat vrouwen gelijk zijn aan mannen, maar hen tegelijk niet als gelijkwaardig benaderen en hen steeds sturen om daar te komen waar ze ook op eigen kracht kunnen komen áls ze dat zouden willen.

Het emancipatiebeleid lijkt er één van dwang te zijn, terwijl ik altijd dacht dat emancipatie alles te maken had met de vrijheid zelf keuzes te maken. Rachida Dati, de Franse minister van justitie, koos ervoor vijf dagen na haar bevalling terug te keren naar haar werk; hoon en verwijten waren haar deel. Haar positie verlangde van haar een bijna onmenselijke stap en zij gaf daar, professioneel als ze is, gehoor aan, maar dat werd haar niet in dank afgenomen door vrouwen die haar als een verraadster zagen.

Carrières van vrouwen (en allochtonen) zijn, in tegenstelling tot die van mannen, publiek bezit. Dat blijkt iedere keer weer. Kennelijk maakt een vrouw nooit carrière voor zichzelf, haar gezin of uit persoonlijke bevlogenheid, maar moet ze ook altijd rekening houden met een hoger doel, te weten de verheffing van de vrouw. In sommige gevallen is dat onverenigbaar en zijn keuzes onvermijdelijk; het is aan een ieder individueel die keuzes te maken zonder een moreel oordeel van derden.

De rest van dit betoog staat in NRC Handelsblad van vandaag. NRC nodigt lezers uit er op deze plek over te discussiëren, maar dat mag alleen onder naam en toenaam en de reacties worden eerst gekeurd door een moderator, dus dat zal wel niks worden. Op Frontaal Naakt mag het anoniem. Vanavond om zes uur zit Hassnae trouwens samen met Francisco van Jole in De Zevende Hemel op Radio 5.

Hassnae Bouazza, 21.02.2009 @ 11:35

[Home]
 

11 Reacties

op 21 02 2009 at 12:53 schreef Saira:

Helemaal mee eens met als toevoeging dat creatie van kansen voor een groot deel bij jezelf ligt.

Er wordt m.i. in nota’s en discussies uitgegaan van werken in loondienst in grote bedrijven/rijksinstellingen met promotiekansen.

Beleid voor dames die in vrije beroepen of als onderneemster werkzaam zijn, is er relatief weinig. Aan de kant word je van zelfredzaamheid ook groot, sterk en slim. Dan heb je ook geen last van wanbeleid.

op 21 02 2009 at 13:20 schreef Saira:

"Carriere" maak ik net als mijn voormoeders allereerst om brood op plank te brengen voor mezelf en mijn gezin. De rest is bijzaak.

Die kritiek op Dati getuigde van veel mutserigheid, pas excusez le mot. Niet iedereen is in de positie om (betaald) maanden zwangerschapsschapsverlof te nemen.

op 21 02 2009 at 16:20 schreef KvdW:

De quotumregeling voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven is zowel discriminerend als improductief. Onder ‘captains of industry’ bevinden zich meer mannen omdat, afgezien van de motivatiecomponent, aan beide uiteinden van de intelligentieschaal mannen oververtegenwoordigd zijn.

op 21 02 2009 at 18:21 schreef Tarak:

Ben aan het luisteren, nu de hoofddoekbrigade allereerst het verschrikkelijke gebruik van het woord "moslima", dat is al een zelfuitsluitingswoord. Of gaan we de woorden Zoroastrina, Christina, Hindoeina en Boeddhina ook introduceren.

En het verhaal over het solliciteren, eerst alles telefonisch en dan komen ze voor het arbeidsvoorwaardengesprek en dan is er al iemand anders gevonden. Ik weet niet waar die mensen solliciteren, maar ik moest altijd persoonlijk op gesprek komen voor ik werd aangenomen.

Uiteraard geen woord over de vrijheid die bedrijven mogen hebben om hoofddoeken te weigeren.
En geen enkele kritische vraag van de presentatrice aan de professioneel hoofddoekdraagster over hun wens ook overal met een nikaab te mogen werken.

op 22 02 2009 at 13:03 schreef toevallige voorbijganger:

Ben ik de enige die twijfelt aan hun onderzoek dat vrouwen in dezelfde posities minder verdienen?
Als ze namelijk evenveel verdienen is de emancipatie compleet. En dan kan dat hele emancipatienotateam opdoeken. Niet echt onafhankelijk dus.

op 22 02 2009 at 13:03 schreef EH:

Hulde, en geef de hordes die over je heen zullen vallen er ook even goed van langs. :)

op 22 02 2009 at 16:45 schreef Peter Kraus:

Dit is een van de beste stukken die ik over dit onderwerp heb gelezen.

op 22 02 2009 at 18:50 schreef Jimmy:

Goede column. Niks aan toe te voegen.

op 23 02 2009 at 09:34 schreef Paco:

Net wat Saira zegt. Ik vat het even samen: gaat alleen over loonslavinnen.

op 23 02 2009 at 12:36 schreef Syarikat:

Eindelijk iemand die het niet alleen snapt, maar ook nog goed weet te verwoorden. De spijker op de kop.

op 24 02 2009 at 13:58 schreef Spuit Elf:

Als we de emancipatie overlaten aan het bedrijfsleven, dan weet je van te voren dat er niets van terecht komt. Of heeft u ook een grenzeloos vertriouwen in de vrije markt? Soll mir übrigens recht sein. Ik heb al genoeg concurrentie van mannen, laat die vrouwen maar thuis blijven.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS