Home » Archief » Stockholm


[06.06.2009]

Stockholm

Karel van der Weide

glenglasser (94k image)
Foto: Glenn Glasser

De controverse rond de in Afghanistan ontvoerde (en verkrachte?) journaliste Joanie de Rijke neemt de vormen aan van een klucht. In de discussie vervalt het respect voor de feiten, derhalve deze op een rijtje:

In november 2008 wordt De Rijke zes dagen lang tegen haar wil vastgehouden door een tiental Talibanstrijders. In vraaggesprekken (o.a. bij Pauw & Witteman en in de Volkskrant) na de vrijlating, beweert ze met geen vinger te zijn aangeraakt. Een lezing die kantelt wanneer medio mei 2009 haar boek In handen van de Taliban verschijnt. Plotseling stelt De Rijke tijdens de gijzeling door commandant Ghazi Gul te zijn verkracht. Saillant: in haar boek vergoelijkt ze deze daad min of meer. Het hele mediacircus begint van voren af aan en cumuleert in uitspraken van nota bene Geert Wilders, dat De Rijke symbool staat voor het Stockholmsyndroom waar de linkse Nederlandse elite aan lijdt.

Of De Rijke daadwerkelijk is verkracht, valt moeilijk te achterhalen. Na haar vrijlating werd ze medisch onderzocht; wellicht bestaan er gegevens die haar verhaal bevestigen. Ghazi Gul kan het verhaal sowieso niet navertellen daar hij onlangs sneuvelde in de strijd.

Na een traumatische ervaring pas later feiten herinneren an sich, is niet onwaarschijnlijk. Hoewel mijn gedachten dan altijd teruggaan naar de Epense incestzaak (1993). Yolande uit Epe herinnerde zich jaren na dato de meest bizarre groepsverkrachtingen, abortussen en babymoorden. Familie, vrienden, tot en met buschauffeurs op de Veluwe en de politieagenten waar ze aangifte bij deed: allen zouden ontuchtige handelingen met haar hebben verricht. Vreemd genoeg werden op basis van haar verklaringen mensen veroordeeld, iets waar deskundigen tot op de dag van vandaag verbijsterd over zijn.

Het goedpraten van de verkrachting werd door De Rijke zelf bestempeld als ‘Het aanbrengen van nuances in het verhaal’. De lezer oordele: ‘Zijn vingers sluiten zich met kracht om mijn vingers zodat ik ongewild in hem knijp. Minuten later trekt hij mijn hand van zijn penis af. Ik begin te begrijpen wat hij wil duidelijk maken. Hij is zo hitsig als wat, maar probeert zich uit alle macht te beheersen. Op slag verdwijnt mijn haat. Dit is zijn manier om spijt te betuigen.’ Later lichtte De Rijke dit toe met: ‘Ghazi had zijn hormonen niet onder controle.’

Bovenstaande passages zijn op z’n minst verdacht, na het lezen van het volgende werd ik bevestigd in mijn vermoedens: ‘Zijn lange zwarte haar, zijn fonkelende ogen en krullende baard stralen zo’n ontembare drang naar revolutie uit, dat ik een gevoel van heimwee krijg. Heimwee naar het leven van een oude krijger dat ik nooit heb gekend. Hij pakt mijn hoofd met zijn beide handen vast en kust me.’

Juist, hier speelt iets anders. In haar grenzeloze bewondering voor deze strijders, heeft De Rijke de realiteit en al het gevoel voor gevaar uit het oog verloren. Men ziet het vaker, bij journalistes, bij vrouwen die in de ontwikkelingshulp werken. The White Masai (2005) van Corinne Hofmann, waarin een Duitse vrouw haar hart verliest aan een stamhoofd in Kenia, betreft in dit verband interessant studiemateriaal. De bejubeling van haar beslissing één van zijn vrouwen te worden, is ronduit gênant. Nog treffender: The Sheltering Sky (1949) van Paul Bowles. Hierin voelt een echtgenote zich aangetrokken tot dwalen in de binnenlanden van Marokko. Ze eindigt als seksslavin van een lokale bedoeïenenhoofdman, maar lijkt daar niet rouwig om.

Deskundigen, zoals de geridderde militair Marco Kroon, bestempelen de aanwezigheid van De Rijke in Afghanistan als ‘totaal onverantwoord’. Evenmin stuitte hij gedurende zijn missies aldaar op ook maar één Westerse vrouw. Kroon probeerde De Rijke tijdens een uitzending van Knevel en Van den Brink (die compleet voorbijgingen aan haar eerdere bewering ongemoeid te zijn gelaten: streng doorvragen doen journalisten niet meer) uit te leggen dat een vrouw in dat soort landen een andere status geniet dan in het Westen. Mijns inziens drukte Kroon zich nog voorzichtig uit; Westerse vrouwen gelden in het streng islamitische Afghanistan als hoeren, als ‘onaanraakbaren’, opnieuw een feit dat twijfels zaait over De Rijkes bewering te zijn verkracht.

Hoe dan ook, de hele affaire stimuleert de verkoop van haar boek. Een boek dat niet in een al te best Nederlands is opgesteld en waarvan uitgeverij De Geus de auteur wellicht tegen zichzelf in bescherming had moeten nemen; niets kwalijker dan uitventen van eigen leed. Vooralsnog verbloemt De Geus haar inconsistentie door zich te beroepen op het Stockholmsyndroom (NRC boekenbijlage 29 mei).

Hetzelfde syndroom dat Wilders er met de haren bij sleepte, hetgeen De Rijke bestempelde als ‘Politiek bedrijven over mijn rug’. Nee Joanie, de enige die mogelijk politiek over jouw rug heeft bedreven, is de Taliban! Ik kan het niet bewijzen, maar heb sterk het gevoel dat je uit mediageilheid, of wat voor geilheid dan ook, de term ‘embedded‘ van een extra betekenis hebt voorzien.

Karel van der Weide is schaker, schrijver en journalist en vriend van Renzo Verwer.

Algemeen, 06.06.2009 @ 08:56

[Home]
 

36 Reacties

op 06 06 2009 at 09:44 schreef Oei-ja:

Allemaal aannames! Niettemin: interessante aannames. dank

op 06 06 2009 at 11:32 schreef Laila:

Stel dat ze nu verkracht was door een HVV’er of PVV’er dan had het plebs zelf wel excuses aangedragen waarom een man zich aan haar vergrepen heeft…zo begrijpelijk.It was beyond his controle.

Het lijkt mij dat ze uit zelfbehoud een afschuwelijke ervaring probeert te rationaliseren.

op 06 06 2009 at 11:47 schreef Restit:

mediageilheid!!?? misschien wel maar draag je daar nu niet aan bij?

mooi stukje desalnietemin.

op 06 06 2009 at 11:52 schreef Conan:

@Laila,

HVV’ers en PVV’ers zijn eigenlijk wreder, bloeddorstiger en in ieder geval kwaadaardiger dan Talibaarden is het niet? Althans volgens jouw water…

op 06 06 2009 at 11:53 schreef Hammar:

"Zijn lange zwarte haar, zijn fonkelende ogen en krullende baard stralen zo’n ontembare drang naar revolutie uit, dat ik een gevoel van heimwee krijg."
God jee, wat een ontuchtige pornohoer. Dit verkoopt zeker lekker. Natte Afghanistansyndromen.

op 06 06 2009 at 12:00 schreef Hammar:

En wat bedoelt zo’n slordige mediageile sletterige sloerie eigenlijk met "revolutie"? Hadden ze dat mens nou niet in Afghanistan kunnen houden? Met al die heimwee van haar naar (ahum) "revolutie".

op 06 06 2009 at 12:32 schreef kaaskop:

"Zijn lange zwarte haar, zijn fonkelende ogen en krullende baard stralen zo’n ontembare drang naar revolutie uit, dat ik een gevoel van heimwee krijg."

Maar …,heeft ze het niet over Sandokan?

op 06 06 2009 at 17:09 schreef Tjerk:


Welke vrouw valt er niet voor Sandokan?

op 06 06 2009 at 17:13 schreef Laila:

Conan,

Was het b.v. een blanke soldaat geweest dan
had geen haan er naar gekraaid zeker niet onze bloeddorstige Wilders die naar het schijnt zelf aan Munchausensyndroom lijdt.(In de vorm van ingebeelde angst en daar steevast hulp voor inroept) en ook nog eens lijdt aan Gilles de la Tourette gezien de ontelbare keren dat hem allerlei rare uitspraken ontglippen.

op 06 06 2009 at 17:42 schreef Sjoerd:

"Was het b.v. een blanke soldaat geweest"

Dan had ze natuurlijk veel bozer geweest. Dan had ze misschien niet begrepen dat het hem speet en er echt niets aan kon doen. Blanke mannen hebben immers wel hun hormanen in bedwang te houden.

En dan had Wilders haar inderdaad niet als voorbeeld kunnen gebruiken.

op 07 06 2009 at 01:55 schreef Asmodeus:

Goed stuk.

Laila, wat bedoel je?
Wanneer een Nederlandse militair ‘Geenstijl’ Rutger, of Clairy Polak zou gijzelen en verkrachten…

Geef gewoon toe dat je baalt van het Blonde Beest, verval niet in hullie en zullie.
Niet iedere edel-germaan heeft op hem gestemd. De meeste kiezers bleven thuis en moeten, volgens mevrouw Kroes en meneer Marijnissen, nu ‘hun kop houden’.

Ik zie een Nederlander, in een Japanse maillot, en een Nederlandse Marokkaan met een pentagram op zijn kont elkaar pijn doen. In een ring gesponsord door Lonsdale…
De jonge Marokkaan loopt een hoofdwond op, knietje, maar mag van de dokter doorvechten. De Hollandse veteraan wint op punten, en tilt de overwonnen nieuwkomer (20 jaar oud) boven zich uit. Uit respect voor getoond doorzettingsvermogen en eerlijk spel.
Applaus van het publiek en juichend commentaar.
Zo kan het ook.
Dit is geen romantiek, wel een kickbokswedstrijd in de Amsterdam Arena waar RTL7 verslag van deed.
Lekker knuffelen met allochtonen!
Zag ik daar een vluchtig kusje, geplakt door een Tunesisch-Nederlandse vechtersbaas op de wang van zijn donkergekleurde tegenstander. En dan elkaar tot bloedens in elkaar beuken, volgens de regels van het spel.

Veel debaters en commentatoren mogen hier een voorbeeld aan nemen, wanneer men er een wedstrijdje van maakt.

op 07 06 2009 at 01:58 schreef Asmodeus:

Tot bloedens toe.

op 07 06 2009 at 02:23 schreef Asmodeus:

Hammar, respecteer jij jezelf of doe je maar alsof het niet wil lukken?

op 07 06 2009 at 02:27 schreef Tjerk:

"Westerse vrouwen gelden in het streng islamitische Afghanistan als hoeren, als ‘onaanraakbaren’, opnieuw een feit dat twijfels zaait over De Rijkes bewering te zijn verkracht."

Even afgezien van het gegeven dat Karel van de Weide geen enkel bewijs levert voor deze bewering. Je maakt mij niet wijs dat de gemiddelde Talibaan, gesteld voor de keuze om een geit, een twaalfjarige jongetje of een blonde vrouw te pakken, niet voor de laatste gaat.

Is weer een kerfje op zijn geweer, zullen we maar zeggen.

En dat Joanie de Rijke’s verkrachting in twijfel valt te trekken omdat ze in eerste instantie de verkrachting verzweeg, is een uitermate zwak argument. Ze voorzag een mediahysterie waarin haar verhaal en wat de Taliban zijn gereduceerd zou worden tot dat element. Die inschatting was correct.

En wat is het Van der Weide’s alternatief voor wat er gebeurd zou zijn? De Rijke zuigt het allemaal uit haar duim? Of ze wilde het zelf, en maakte er later een verkachting van?

Is het zo onwaarschijnlijk, dat een roverhoofdman een blondine verkracht? Of dat hij zich schuldig kan voelen dat hij haar daarmee beschadigd heeft?

En is het zo ondenkbaar, dat iemand in die situatie, overgeleverd aan de grillen van haar gijzelnemers, een wirwar van emoties doorloopt, variërend van agressie en haat tot dankbaarheid en tot op zekere hoogte zelfs in kan leven in haar belagers?

Ach, ja, dom wicht. Probeert de daden van dat monster goed te praten. Duidelijk gevalletje Stockholmsyndroom.

op 07 06 2009 at 02:29 schreef Tjerk:

De website Health Matters heeft een artikel over Stockholmsyndroom, van de hand van Joseph Carver, klinisch psycholoog.

Carver somt de belangrijkste voorwaarden op waaronder het Stockholmsyndroom zich voor kan doen.

  • The presence of a perceived threat to one’s physical or psychological survival and the belief that the abuser would carry out the threat
  • The presence of a perceived small kindness from the abuser to the victim
  • Isolation from perspectives other than those of the abuser
  • The perceived inability to escape the situation

Aangezien aan al deze factoren is voldaan, inclusief de ‘kleine gunst’ (De Rijker noemt expliciet het stuk kaas dat de Taliban voor haar uit het dal gingen halen), heeft De Rijker zich in een situatie bevonden waar Stockholm Syndroom zich heel goed kan voordoen. Maar is daar ook sprake van?

Carver somt ook de voornaamste symptomen op van Stockholm Syndroom:

  • Positive feelings by the victim toward the abuser/controller
  • Negative feelings by the victim toward family, friends, or authorities trying to rescue/support them or win their release
  • Support of the abuser’s reasons and behaviors
  • Positive feelings by the abuser toward the victim
  • Supportive behaviors by the victim, at times helping the abuser
  • Inability to engage in behaviors that may assist in their release or detachment

Hoe positief spreekt Joanie de Rijker nu eigenlijk over de commandant? Ze zet hem neer als een verkrachter en een schizofreen, die het ene moment de hand aan haar slaat en de volgende dag weer vriendelijk is. Ze zegt dat het een geruststelling voor haar is dat de commandant dood is.

Ze heeft niets negatiefs te melden over haar hoofdredacteur of de overheid. Ze valt de Taliban die haar gevangen heeft genomen niet bij dat ze gelijk hadden dit te doen. Ze heeft haar gijzelnemers niet geholpen bij hun activiteiten, en ook heeft ze alles gedaan wat in haar vermogen lag om uit de situatie te komen.

Het voornaamste dat er uit het rijtje springt zijn de positieve gevoelens van de Talibanhoofdman jegens haar. Hij ligt met een stijve pik naast haar in een rugzak, heeft haar eerder al verkracht, maar beheerst zich omwille van haar. Hij belt haar als ze terug in Nederland is om te vragen hoe het met haar gaat en te bedanken voor het geld.

Als er al iemand aan Stockholmsyndroom leed, dan was het die commandant.

op 07 06 2009 at 03:22 schreef VVV:

@Tjerk

Je zegt dat er geen bewijs is dat Westerse vrouwen in Afghanistan als hoeren gezien worden. Ik woonde in Marokko, en daar worden Westerse vrouwen door de meeste mannen als hoeren gezien. Marokko is een stuk minder islamitisch en vrouwonvriendelijk dan Afghanistan.

Wat vaak gebeurt in discussies hier is dat er gezegd wordt: Er is geen bewijs. Komt iemand dan met een eigen persoonlijke ervaring, dan is dat subjectief. Komt iemand met een wetenschappelijke column, dan is de wetenschapper vooringenomen.

Dat vrouwen in Afghanistan niet heel goed behandeld worden, daar kunnen we het toch wel over eens zijn? Dat een westerse vrouw onrein is, en nog veel lager in de rangorde staat dan een Afghaanse, is toch wel duidelijk?

Dat deze met siliconen opgespoten blondine in Taliban gebied rondparadeert en vervolgens haar verkrachter romantisch omschrijft zegt mij genoeg. Heel veel vrouwen hebben verkrachtings fantasieen, daar is niks mis mee. Moedig dat ze er wat mee gedaan heeft!

op 07 06 2009 at 04:55 schreef Tjerk:

"Je zegt dat er geen bewijs is dat Westerse vrouwen in Afghanistan als hoeren gezien worden."

Nee, ik zeg dat Van der Weide geen enkel bewijs levert dat Westerse vrouwen daarom als onaanraakbaar gelden, en dat De Rijke’s verhaal dat ze verkracht is daarom twijfelachtig is.

Ik kan me vergissen, maar ik meende dat een significant aantal islamitische mannen, juist omdat ze Westerse vrouwen als hoeren beschouwen, hen ook behandelen als neukvlees.

"Dat deze met siliconen opgespoten blondine in Taliban gebied rondparadeert en vervolgens haar verkrachter romantisch omschrijft zegt mij genoeg."

Tuurlijk VVV, ze liep daar op rode naaldhakken langs bergkammen te flaneren, haar lange blonde haren wapperend in de wind, speurend naar een nobele roversjeik die haar op zijn witte paard zou meevoeren naar zijn tent, waar hij haar teder de sterren van duizend-en-een nachten zou laten beleven.

op 07 06 2009 at 09:40 schreef KvdW:

@ Tjerk: Wat er daadwerkelijk tussen Gazi en De Rijke is voorgevallen, zullen we nooit weten. Hij is dood, zij getraumatiseerd/leugenachtig/ontoerekeningsvatbaar (doorhalen wat niet van toepassing is). Let wel, zonder de verkrachting had de verkoop van ‘In handen van de Taliban’ de 1000 exemplaren waarschijnlijk niet overschreden.

De status van Westerse vrouwen in (streng) islamitische landen veronderstelde ik bekend; uitspraken van Kroon en de individuele ervaring van VVV lijken dit te bevestigen. Jouw ‘neukvleesversie’ komt me niet bekend voor, maar dat is inderdaad geen bewijs.

op 07 06 2009 at 19:32 schreef VVV:

´´Tuurlijk VVV, ze liep daar op rode naaldhakken langs bergkammen te flaneren, haar lange blonde haren wapperend in de wind, speurend naar een nobele roversjeik die haar op zijn witte paard zou meevoeren naar zijn tent, waar hij haar teder de sterren van duizend-en-een nachten zou laten beleven.´´

Moehaha. Zoiets stel ik me er eigenlijk wel bij voor ja. Dat teder dat weet ik niet, een beetje dwang schijnt voor veel vrouwen een fantasie te zijn ;)

Feit is in ieder geval dat deze opgespoten blondine zich achteraf pas een verkrachting herinnert door een krachtige krijger met lange zwarte haren, fonkelende ogen en een krullende baard. Daar vervolgens een boek over schrijft, daar leuk geld mee verdient en in 1 klap beroemd is.

De miljonairs zijn in Nederland en Belgie niet zo ruim voor handen als in Hollywood, dus voor opgespoten blondines is dit een leuke alternatieve methode tot rijkdom, niet? Zeg maar de NederVlaamse way of golddigging, met een trendy multicultureel sausje…

op 07 06 2009 at 20:11 schreef VVV:

Voor de grap zou je September Tapes eens moeten kijken.

Het gevoel dat ik had toen ik die film keek heb ik nu bij dit verhaal. Het gevoel van: Neeheehee, dit is te dom voor woorden, dit kan gewoon niet waar zijn. Pijnlijk en genant…

September Tapes is een mockumentary over een documentaire maker die Afghanistan in reist om Obama te zoeken. Het is een cowboyachtige kerel die, ondanks voortdurende waarschuwingen van zijn crew en gidsen, steeds dieper Afghanistan intrekt en dan ´geheel buiten zijn eigen schuld´ in allerlei lullige situaties verzeild raakt, vuurgevechten met de Taliban etc. etc. en daarbij voortdurend voor de camera springt om zijn heldendaden goed te laten uitkomen. Heel genant allemaal…

op 08 06 2009 at 09:43 schreef hj:

Juist, hier speelt iets anders. In haar grenzeloze bewondering voor deze strijders, heeft De Rijke de realiteit en al het gevoel voor gevaar uit het oog verloren. Men ziet het vaker, bij journalistes, bij vrouwen die in de ontwikkelingshulp werken.

Als je Groots en Meeslepend wil leven, moet je niet zeuren over een veiligheidsrisicootje hier of daar. Zo’n affaire met een woeste Talib is toch veel mooier!

Dit soort verhalen laat ook mooi zien dat emancipatie en feminisme niet de natuurlijke dispositie van iedere vrouw zijn. En daar hoeft niets mis mee te zijn.

op 08 06 2009 at 11:39 schreef Peter:

Borduur hier eens op voort, HJ?

op 08 06 2009 at 21:32 schreef Tjerk:

Iets zegt me dat de criticasters geen modder op het blonde hoofd van De Rijke zouden hopen, wanneer de Rijke haar belagers fel zou hebben aangeklaagd, en de verkrachting zou hebben aangevoerd als bewijs dat de Taliban patriarchale misogynisten zijn, met een scène als:

"‘Zijn vingers sluiten zich met kracht om mijn vingers zodat ik ongewild in hem knijp. Verlamd van angst durf ik me niet verzetten. Ik moet bijna kotsen. Minuten later trekt hij mijn hand van zijn penis af. Ik begin te begrijpen wat hij wil duidelijk maken: hij is heer en meester over de situatie, hij kan naar believen over mijn lichaam beschikken. Als een absoluut despoot verleent hij deze nacht genadige verschoning van verdere vernedering."

Maar nu ze dat niet doet, nu ze ervan uitgaat dat zelfs die commandant in zijn hart geen kwaadaardige demon is, wordt alles er bij gehaald, tot en met het formaat van de Rijke’s lippen aan toe, om haar door het slijk te halen.

Stockholm, postmodern glibberdenken, winstbejag, ‘wat-doet-een-vrouw-met-blonde-haren-dan-ook-in-zo’n-oorlogsgebied’ (dan vráág je er toch gewoon om verkracht te worden?), etc. etc.

op 08 06 2009 at 21:43 schreef Peter:

Vind jij het niet een beetje raar dan, Tjerk, dat softpornografische verslag van De Rijke van haar eigen verkrachting?

op 08 06 2009 at 22:19 schreef Tjerk:

Ze beschrijft hoe ze het ervaren heeft. Het hele verhaal, niet alleen de koranversjes die ze heeft geleerd en de koekjes die ze bij de thee kreeg.

Maar ik wacht eigenlijk nog op de passages van de verkrachtingen zelf, waarin ze beschrijft hoe ze haar tepels hard en haar vagina vochtig voelt worden onder het geweld van de woeste krijger, die haar bemint zoals een echte man dat zou moeten doen.

Of zijn die er niet? Valt een beetje tegen dan, voor wat volgens de critici verdacht veel weg heeft van een deeltje uit de Bouquetreeks.

op 08 06 2009 at 22:25 schreef Peter:

Da’s geen antwoord hè. Maar volgens mij vind je het wel degelijk een beetje rare manier van je eigen verkrachting beschrijven.

op 08 06 2009 at 23:06 schreef Tjerk:

Ik vind het een rare manier van je verkrachting (of in dit geval: gespaard worden van verkrachting) ervaren.

Maar ik heb geen idee hoe men een verkrachting of het daarvan door de verkrachter bespaard worden behoort te ervaren, en al helemaal niet wanneer je in de Afghaanse bergen een slaapzak deelt met een roverhoofdman die dreigt je kop eraf te snijden als ‘ie niet heel snel honderdduizenden dollars krijgt.

Dus in plaats van Joanie de Rijke af te meten aan mijn verbeelding over hoe je zo’n situatie normaliter ervaart, neem ik er met interesse kennis van.

Ik neem zonder meer aan dat Elma Drayer zo’n situatie op de correcte manier zou ervaren en beschrijven. Maar ja, daarom hoeft Elma Drayer ook niet naar Afghanistan om over mensen in zulke situaties te kunnen oordelen.

op 08 06 2009 at 23:50 schreef KvdW:

@ Tjerk: Mogelijk heb ik het gemist in het artikel van Carver, maar een selectief geheugen wordt niet genoemd als symptoom van het Stockholm syndroom. Feit blijft dat De Rijke een oncontroleerbaar verhaal aanvankelijk heeft ontkend. Een ontkenning uit angst voor mediahysterie? Dan had ze de verkrachting net zo goed kunnen weglaten in haar boek.

Vooralsnog houd ik vast aan een gevalletje Croiset/Singh Varma/dochter Lancée, al kwam de waarheid hier alsnog boven tafel. Of kan De Rijke details van het geslacht van Gazi geven? Opgraven dan, die vent!

op 09 06 2009 at 01:15 schreef Tjerk:

KwdW: "Feit blijft dat De Rijke een oncontroleerbaar verhaal aanvankelijk heeft ontkend."

Als dat je criterium is kun je een groot deel van de slachtoffers van seksueel misbruik ook wel afschrijven als leugenaars.

"‘Het was toen nog te vers’, zegt ze nu. ‘Iedereen zei: zwijg erover. Maar het is schijnheilig een boek te schrijven zonder deze feiten te vermelden.’" De Pers

Als jij beweert dat De Rijke een leugenaar en een fantaste is, die verzinsels ophangt om de verkoop van haar boek te boosten, zul je met wat meer moeten komen dan: ‘Ja, maar eerst zei ze dat ze haar lichamelijk niets hadden aangedaan.’ Onbegrijpelijk ja, dat je een week nadat je thuis bent gekomen uit zo’n situatie op de nationale teevee verkondigt dat je meermalen verkracht bent. Zou jij wel doen natuurlijk, of er later over zwijgen.

Je zult bijvoorbeeld moeten laten zien dat haar verhaal zelf ongeloofwaardig is, aan de hand van inconsistenties en geplagieerde passages. Bijvoorbeeld zo en zo, t.a.v. het verhaal van Maria Mosterd en haar bestseller ‘Echte mannen eten geen kaas’.

op 09 06 2009 at 02:24 schreef hj:

Peter: Borduur hier eens op voort, HJ?

Volgens mij zijn er best wel wat vrouwen die helemaal niet aan de top wíllen staan. Die het wel lekker vinden om gedomineerd te worden en liever de seksslaaf van een alfamannetje zijn dan zelf het roer in handen te moeten nemen. Dat is helemaal niet politiek correct in onze samenleving, want hier moet iedereen ambitieus en geëmancipeerd zijn. Onze biologie past zich daar echter niet zo 1-2-3 op aan.

Het heeft mijzelf -geconditioneerd als ik ben door deze gelijkheidsmaatschappij- ook wel een tijdje gekost tot ik daarachter kwam. Dat de machtsbalans bij seks niet gelijkwaardig hoeft te zijn bijvoorbeeld. Simpelweg omdat dat helemaal niet is wat beide partners altijd willen.

op 09 06 2009 at 02:31 schreef hj:

Overigens ben ik het wel met Tjerk eens: die moraalridders die menen dat je zulke situaties altijd afschuwelijk zou moeten vinden en dat een geile krijger een monsterlijk beest is zonder menselijke kanten zijn behoorlijk aanmatigend.

Ik kan me zo voorstellen dat het voor De Rijke ook verwarrend is geweest om je in zo’n situatie terug te vinden en dan te merken dat je ontvoerders ook aardige jongens kunnen zijn en je daar niet eens altijd woedend over bent. En dat terwijl Geert en heel politiek-correct Nederland vinden dat je dat wel moet zijn, anders klopt hun prachtig eenvoudige wereldbeeld niet meer.

op 09 06 2009 at 08:01 schreef Paco:

Ik denk dat zij het heerlijk vond en niets anders.
Wat denk je wat er gebeurt als een blonde westerse "hoer" even naar de taliban gaat, een kopje thee drinken ofzo?

op 09 06 2009 at 08:47 schreef Laila:

Kijk eens aan …..ik zou zweren dat PACO geen Marokkaan is.
Was jij het niet die zijn en vrouw en dochter er zelfs bijhaalde? Ga je mond met zeep wassen.

Vuile vieze hypocriete schoften die er niet voor schromen een vrouw van zo’n etiket te voorzien.

op 09 06 2009 at 09:32 schreef KvdW:

@ Tjerk: ‘Als dat je criterium is kun je een groot deel van de slachtoffers van seksueel misbruik ook wel afschrijven als leugenaars.’

Het verschil tussen deze slachtoffers en De Rijke is dat hun verhaal beoordeeld wordt door een rechter. Getuigenverklaringen, een bekentenis van de dader, forensisch bewijs, het ontbreekt allemaal.

Analoog: Gisteren ben ik naar de maan gevlogen om het vuile ondergoed van Wubbo Ockels op te halen. Kort na terugkomst werd mijn maanlander door een stel Marokkanen uit de achtertuin gejat.

Bovenstaand verhaal is NIET te ontkrachten. (Voordat er een nieuwe mediahype ontstaat: ik ben nog nooit op de maan geweest, bezit geen tuin, heb geen hekel aan Marokkanen, wel aan Wubbo Ockels)

@HJ: Over de machtsbalans bij seks valt inderdaad een hoop te zeggen. De man die een tik uitdeelt of een pistool tegen haar hoofd zet, toont aan haar meerdere te zijn. Veel vrouwen willen bewonderen, veiligheid bij hem vinden en genieten derhalve van het ondergeschikt zijn.

op 09 06 2009 at 16:47 schreef Paco:

Laila, ook al gehersenspoeld door Balkenende of heb je last van het Stockholmsyndroom?

op 10 06 2009 at 12:05 schreef Tjerk:

KvdW: "Analoog: Gisteren ben ik naar de maan gevlogen om het vuile ondergoed van Wubbo Ockels op te halen. Kort na terugkomst werd mijn maanlander door een stel Marokkanen uit de achtertuin gejat.

Bovenstaand verhaal is NIET te ontkrachten."

Zeker wel. Je verhaal is namelijk in zich al ongeloofwaardig. Tenslotte kosten raketreisjes naar de maan miljarden. Da’s een onwaarschijnlijk duur wasje. Komt nog bij dat Wubbo Ockels sinds de jaren ’80 al met astronautenpensioen is en de Europese Ruimtevaartorganisatie geen raketten lanceert vanuit de achtertuin.

Joanie de Rijke’s verhaal dat zij meermalen verkracht is door een Talibancommandant is echter intern plausibel. De door jou aangehaalde Afghanistandeskundige bevestigde dat door te stellen dat oorlogscorrespondentie door vrouwen in Afghanistan in zijn optiek ’totaal onverantwoord’ is. Hij wilde zelfs geen vrouwen tussen zijn eigen manschappen hebben in verband met seksuele uitspattingen: "Mannen blijven nu eenmaal mannen" (= ze hebben hun testosteron niet onder controle!)

Afgezien van De Rijke’s aanvankelijke ontkenning dat haar iets aangedaan was, heb je dus niets in handen op grond waarvan je kunt oordelen dat dit verhaal ongeloofwaardig is.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS