Home » Archief » De ontmaagding van de Tora


[05.04.2014]

De ontmaagding van de Tora

René Süss

paas2

Het hardop lezen van de Tora in de dienst, uiteraard met toevoeging van klinkers – de vroegste oproep vinden we in Deuteronomium 31:11; zie ook Handelingen 15:21 – is bij wijze van spreken de ontmaagding van de tekst. Daar zit iets gewelddadigs in.

Rabbi Nachman (1772-1810), de stichter van de chassidische gemeenschap van Bratslav, zag de 22 medeklinkers en de 10 toe te voegen klinkers van het Hebreeuwse alphabet erotisch-seksuele relaties met elkaar aangaan: de medeklinkers verlangen naar de klinkers als maatjes en omgekeerd. Door bemiddeling van de klinkers paren de letters met elkaar tot een lichaam.

Benen spreiden

Anderzijds is juist de afwezigheid van klinkers van groot belang; zij voorkomt de exclusiviteit van de ene, uitsluitende betekenis omdat zij de multi-interpretabele wortel intact laat.

De sefer als lichaam nu wordt uitgerold zoals een vrouw haar benen spreidt ter verwelkoming van haar partner.

(Nota bene: Leonard Cohen: de Heilige Geest komt naar binnen als de man de vrouw penetreert. In de klassieke christelijk leer is het de (erf)zonde die zo naar binnen komt!)

Breken van het maagdenvlies

Degene die opgeroepen wordt, kust ‘zijn’ passage door die even met de tsitstiet -de schouwdraden- van zijn talliet – de gebedsmantel – aan te raken en naar de mond te brengen. Hetzelfde zal hij doen als de lezing is beëindigd, de tekst weer wordt bedekt en de volgende zijn opwachting maakt. Overigens, niemand zal met zijn blote handen het perkament van de Sefer aanraken.

Op het moment dat de baäl koré, de voorlezer/voorganger, zijn stem verheft, na telkens met een amen de beracha, de zegenspreuk van de opgeroepene te hebben bekrachtigd, breekt om zo te zeggen het vlies en is de tekst ontmaagd. Hij leest die – hoe zou het anders kunnen? – gevocaliseerd en daarmee verbreekt hij de pure staat van die tekst. Het is een eerste inbreuk, een eerste commentaar.

Natuurlijke theologie

Om met Walter Benjamin te spreken: de schemertoestand van ‘Sprache überhaupt‘ wordt gearticuleerde ‘Sprache des Menschen‘ en zo G’dspraak. Nota bene: wie bij G’d begint, schendt de Naam en het eschaton en kan nooit bij Hem uitkomen. (Alle theologie is per definitie natuurlijke theologie!)

Dat we onvermijdelijk, grensoverschrijdend bezig zijn, wordt duidelijk doordat de G’dsnaam ongevocaliseerd blijft, dat wil zeggen niet wordt uitgesproken. De baäl koré zegt omschrijvend: Adonaj, Heer.

René Süss heeft een nieuw boek uit: Sjabbat Sjalom, een verzameling ‘droosjes’, korte toelichtingen bij Tora-teksten. Eerder schreef hij onder andere Luthers Theologisch Testament, zijn proefschrift over het virulente antisemitisme van Maarten Luther. Hij maakte er een paar vijanden mee. Ook schreef hij De Geest Bemint de Buitenkant, over de lichamelijkheid in het jodendom en Luther, een Sympathieke Potentaat.

René Süss, 05.04.2014 @ 07:03

[Home]
 

3 Reacties

op 05 04 2014 at 15:35 schreef MNb:

“is bij wijze van spreken de ontmaagding van de tekst”
Maagdelijkheid is dankzij abrahamisme zwaar overschat (al konden de ouwe Grieken en Romeinen er ook wat van). Wie religieuze oogkleppen af weet te doen beseft al gauw dat ontmaagding beslist niet gewelddadig hoeft te zijn, zelfs niet een klein beetje. Ik besefte dat als tiener al en mijn eerste vriendin gelukkig ook (we waren eind 17, begin 18).
Dit hele stuk is dan ook gebaseerd op een achterhaalde metafoor die weer getuigt van een, hoe weinig ook, bekrompen wereldbeeld.

op 05 04 2014 at 21:05 schreef dewanand:

namaste René Süss,

Het eerste wat ik moet doen is jou nieuwe boek gaan kopen volgende week: sjabbat sjalom he?

Dit betoog is echt super zeg, ‘ontmaagding van de tekst’ echt mooi idee. Hoe stijf zou nou mijn koeliepik moeten zijn om een heilig boek of tekst te ontmaagden? Maar dat fonetisch/erotisch verband zo in jouw tekst:

‘het Hebreeuwse alphabet erotisch-seksuele relaties met elkaar aangaan: de medeklinkers verlangen naar de klinkers als maatjes en omgekeerd. Door bemiddeling van de klinkers paren de letters met elkaar tot een lichaam.’

Ja ja, penneneukers geilen hierop, dus Wieroe en ik zijn verkocht en wij gaan jou boeken zeker kopen deze zomer.

Deze tekst gaf mij nieuwe inzichten op seksueel gebied en de relatie ervan met taal en geloof. 97,6 procent van ons innerlijk is seksgericht, die 2,5 procent is ‘beschaafd vernis laagje’.

Ga zo door, bedankt voor deze supertekst:
‘ontmaagden van een heilige tekst’.

dewanand en Wieroe

op 06 04 2014 at 21:45 schreef Thomas Cool / Thomas Colignatus:

@MNb: Het heeft vooral met geslachtsziekten te maken. Een aristocraat met het “ius primae noctis” wil zulk risico graag beperken.

@Denawand: Het lijkt me dat Suess terecht op het antisemitisme van Luther heeft gewezen. Waarom het aanwijzen van bestaande teksten een proefschrift mag heten, ontgaat me, maar ik heb dat proefschrift niet gelezen. Bovenstaande tekst is anti-intellectuele waanzin die een wetenschapper zou vermijden, dus het nodigt niet uit tot meer lezen. Wil je dieper doordringen tot de Thora dan de relatie tussen klinkers en medeklinkers dan adviseer ik “De eenvoudige wiskunde van Jezus” (2012) dat schandelijk genoeg nog door niemand in Nederland besproken is, en het is al 2014, zie http://thomascool.eu/Papers/EWVJ/Index.html

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS