Home » Archief » Een plotse dood


[20.01.2012]

Een plotse dood

Tom Lievens


Illustratie: Heinrich Kley

Idrissa Diallo was de naam. Zijn verhaal is dat van duizenden. Een geboorte in een geografisch minder bedeelde plek op deze bol en waar het vrij oncomfortabel toeven is. Het weer doch, schijnt er goed te zijn. Alle dagen zon.

Een trektocht van Guinea richting Europa werd ondernomen. Eens in Marokko geraakte hij ook nog eens tot aan een van de poorten van Europa die Afrika rijk is: De kuststad Melilla, een van de twee stukjes Spaans grondgebied in Marokko. Maar die poort is klein en langs beide zijden geflankeerd door een zes meter hoog hek dat rondom dit stadje staat en tot diep in de zee doorloopt. Sommigen zijn niet bedreven in het polstokspringen zonder stok over dat hek en proberen het zwemmend, hadden die gisse poortbewakers al jaren geleden opgemerkt.

Idrissa’s verbetering van het wereldrecord rennen, vallen en weer opstaan eindigde in tranen: Hij werd geklist en, zonder enig delict of misdaad gepleegd te hebben, vastgezet in een interneringskamp voor vreemdelingen. (CIE: Centro Internamiento Extranjeros) in Melilla. Op 22 december 2012 drong een reisje naar het Internerings Centrum voor Vreemdelingen in Zona Franca, het havengebied van Barcelona, zich blijkbaar op. In afwachting van een beslissing over zijn lot. Een beslissing die binnen de 60 dagen moet genomen worden.

Isidro’s reis richting paradijs kwam tot een abrupt einde in de vroege ochtend van 6 januari, terwijl de Spaanse kindjes met glinsterende oogjes hun Drie Koningen-cadeautjes in ontvangst namen: Een plotse, niet-gewelddadige dood, luidde het officieel.

De derde dode in minder dan drie jaar tijd in datzelfde centrum. De poppen gingen aan het dansen en een onderzoek zal ingesteld worden. Vijf celgenoten beweren dat er veel te lang gewacht werd met hulp bieden. Maar naar wat zal er gezocht worden? Er zijn geen regels of wetten voor de CIE. Niets de ballen.

Een gevangene die vastzit in eendere welke Spaanse gevangenis, en dus wel degelijk iets meer op zijn kerfstok heeft dan over een hek duikelen, heeft meer rechten dan een geïnterneerde in een vreemdelingencentrum. Deze bunkers van schaamte, goed afgeschermd voor de blikken van de flanerende Rambla-toerist, herbergen niet alleen vreemd gespuis maar ook onfrisse praktijken. De afgelopen jaren zijn er karrevrachten aan klachten binnengelopen via de advocaten van een paar van die, volgens sommigen, onverlaten.

Vele tapijten lijken voorhanden om deze ‘akkefietjes’ onder te vegen, want niets werd er mee gedaan. Binnen de zestig dagen worden ze gedeporteerd of herwinnen ze hun vrijheid. Dus die amokmakers snel de mond proberen snoeren en vergeten, lijkt de gehanteerde maatstaf.

Hun enige misdaad? Niet beschikken over een paspoort dat voor de één kwaliteitslabel blijkt, voor de ander een doodvonnis.

Tom Lievens woont op een berg ergens tussen Barcelona en Manresa. Werkt aan een roman, schrijft reportages en een wekelijkse column voor apache.be en is correspondent in Catalonië voor VRT Radio 1. Heeft uiteraard een blog en twittert.

Tom Lievens, 20.01.2012 @ 10:33

[Home]
 

35 Reacties

op 20 01 2012 at 11:23 schreef Doc:

Wat een tranentrekker. Hoort hier geen Argos-achtig Satie’tje onder?

op 20 01 2012 at 12:11 schreef Pyt van der Galiën:

Het volledig ontbreken van empathie bij PVVD’ers als Doc fascineert me altijd weer. Dat volstrekte onvermogen je in te leven in het lijden van anderen…Hannibal Lecter, maar dan dommer. Het type mensen dat iemand die op straat dood ligt te gaan van de honger, nog even een trap in het kruis geeft. Het totale morele vacuüm van Patrick Bateman. En de politieke vertegenwoordigers van die groep maken nu in Nederland de dienst uit. God sta ons bij.

op 20 01 2012 at 12:47 schreef J.J. van der Gulik:

re Van der Galien
Dat ontbreken van empathie is het gevolg van het gevoerde ‘migratiebeleid’, waardoor je in redelijkheid niet veel empathie mag verwachten. Hoe naar ook zijn einde, waarbij ik zelf dan nog wel gevoelens van empathie kan opbrengen voor deze persoon en zijn achtergelaten familieleden en kennissen, maar voor velen, die het slachtoffer zijn geworden van de ook door jou gesteunde ‘migratiepolitiek’, is dat toch echt te veel gevraagd. Zelf ben ik een keer serieus met de dood bedreigd. Feitelijk dragen mensen zoals jij daar medeverantwoordelijkheid voor. Mensen zoals jij hebben ten aanzien hiervan nooit gevoelens van empathie getoond. De familie werd er ook bij betrokken, waardoor je dan eigenlijk al halfdood bent. Die dreiging zal misschien nooit helemaal 100% verdwijnen. Mensen zoals jij hebben ook nooit enige empathie getoond toen een aanzienlijk deel van o.m. de Amsterdammers uit hun wijken moest vertrekken. Hun rechten moeten volledig worden hersteld.

op 20 01 2012 at 13:19 schreef Pyt van der Galiën:

Nooit geweten dat een deel van de Amsterdammers uit hun wijk ‘moest’ vertrekken, Gulik. Kun je even linken naar de betreffende wetgeving?

Als ik het goed begrijp, ben ik trouwens persoonlijk verantwoordelijk voor aan jouw gerichte bedreigingen? Ik ben ook wel eens bedreigd, Gulik. Door witte mannen. Goed beschouwd ben jij daar verantwoordelijk voor, nu ik er eens over nadenk.

Hoe zie je trouwens het herstel van de rechten van de witmensch concreet voor je?

op 20 01 2012 at 13:24 schreef Sasha Berkman:

J.J. van der Gulik: “Zelf ben ik een keer serieus met de dood bedreigd”. Daar sta ik niet van te kijken gezien de manier waarop jij je breivik/nazi-propaganda-leugens loopt te spuien.

op 20 01 2012 at 13:30 schreef J. de Visser:

J.J. van de Gulik beschrijft precies wat mij en mijn familie ook overkomen is in Eindhoven. Langdurig werd het gezin getreiterd door onze Marokkaanse medeburgers (naam en adres bekend!), inbreken als we uit huis waren, met de dood bedreigen als we wel thuis waren en de politie deed helemaal n i e t s . We moesten maar begrijpen dat deze jongelui wat probleempjes hadden met aanpassen enzo…..
Sindsdien heb ik geen medelijden voor mensen die te laf zijn om hun eigen land proberen op te bouwen, maar willen profiteren van het sociale systeem dat wij met veel arbeid opgebouwd hebben, ongeacht waar ze vandaan komen.

op 20 01 2012 at 13:43 schreef Jan:

@ Pyt van der Galiën. Ik ben het met je eens. Het zijn kenmerken van psychopaten. Geen medeleven meer hebben of kunnen tonen. Feitelijk heel zielig.
Ook typerend voor hun gedrag is dat ze altijd naar een ander verwijzen en nooit naar zichzelf durven te wijzen of te kijken.
Het verschil niet kunnen zien tussen een land ontvluchten vanwege hongersnood, oorlog etc. of het schelden tussen Nederlanders en buitenlanders. Moet je eens bij een voetbalclub in een stadion zitten. Voelen jullie PVV-ers je zeker ook bedreigd. Alles wat vreemd is, is bedreigend voor jullie tenzij je er zelf beter van wordt. Waar lijkt dat op?

op 20 01 2012 at 13:48 schreef Sasha Berkman:

Visser: “maar willen profiteren van het sociale systeem dat wij met veel arbeid opgebouwd hebben” Hoe oud ben jij als ik vragen mag? Als jij al niet meer weet dat die mensen hier door rechtse graaiers naar toe zijn gehaald ben je nog erg jong en heb jij in persona niet veel bijgedragen aan onze welvaartstaat die nu overigens met, medewerking van Wilders, op een grove manier wordt gesloopt.

op 20 01 2012 at 13:51 schreef Tom Lievens:

@Doc,

Aangenaam verrast dat u nog in staat bent een traan te trekken bij het lezen van andermans miserie. Of bedoelde u het cynisch vanuit uw positie als mens met het juiste vodje met naam en nationaliteit op gedrukt?

op 20 01 2012 at 13:53 schreef Pyt van der Galiën:

De witmenschen komen weer uit het riool gekropen. Ooit een slechte ervaring gehad met Marokkaanse buren en sindsdien is de enige goede buitenlander een dode buitenlander. Ongeacht de kleur, haasten ze zich er vervolgens aan toe te voegen. We weten allemaal dat dát niet waar is, maar vooruit.

op 20 01 2012 at 13:56 schreef J. de Visser:

Sasha, ik ben begin 55 jaar oud……Ik heb het meegemaakt toen de eerste gastarbeiders naar NL kwamen met tijdelijke contracten. Velen van hun hadden snel door hoe het werkte en meldden zich ziek voor afloop van contract. Rugpijn, weet je… De “rechtse graaiers” van toen waren de mensen die met moeite de oorlog overleefd hadden en het land weer met veel arbeid gingen opbouwen. Dank aan jou term van rechtse graaiers voor deze groep mensen. Hoog tijd voor jou om eens wat in te binden en geen etiketten plakken op mensen en zaken waar je geen verstand van hebt.

op 20 01 2012 at 13:57 schreef Peter:

Hoog tijd voor jou om eens wat in te binden en geen etiketten plakken op mensen en zaken waar je geen verstand van hebt.

Practice what you preach, racistisch schorem.

op 20 01 2012 at 14:02 schreef Den Frisse Fries:

Over “empathie” gesproken: in Rabat hebben VIJF Marokkanen zichzelf in de fik gestoken. Het is voor het eerst dat 5 mensen dat gelijkertijd doen. Zelfverbrandingen zijn echter al een jaar gaande in het land. Merkwaardig is dat die verbrandingen niet in het nieuws zijn geweest. Misschien nu dan omdat 5 tegelijk toch wat te veel is om te negeren…

Marokko wordt door een criminele organisatie beheerst. Mogen we daar iets van zeggen? Zijn het Grote woorden? Nee hoor, het hoofd van de gendarmerie ene Benslimane, wordt alleen maar niet door Interpol gezocht omdat Sarkozy hem van de lijst gezochten af heeft laten halen.

zum kotzen.

op 20 01 2012 at 14:06 schreef J. de Visser:

Peter, ik ben geen racist want ik ben al meer dan 20 jaar getrouwd met een donkere vrouw waarvan haar geboorteland 7500km hier vandaan ligt. Jij moet die 20 jaar nog zien te halen. Schorem ben ik ook niet, want ik heb niemand beledigd. En als je op basis van een menig, feiten of ervaringen als schorem uitgemaakt wordt, dan kan ik mij alleen maar verontschuldigen dat ik niet dezelfde mening als jou heb. Maar daarom leven we immers in een democratie, nietwaar? Maar goed, dit zegt weer meer over jou dan over mij. Evenmin plaats ik mensen in domme hokjes als “links” of “rechts”. Ik bekijk de mensen op basis van hun verleden en hun handelen. Niet op de kleur van de ogen, huid of geloof. Racistisch schorem…???? Het is wel lachen met jou, hoe weinig mensenkennis je hebt…….

op 20 01 2012 at 15:08 schreef Thomas E:

Een treurig verhaal, dat zich afspeelt in het juridisch schemergebied der verschoppelingen.

“Op 22 december 2012 drong een reisje naar het Internerings Centrum voor Vreemdelingen in Zona Franca,”
Ik neem aan dat hier 2011 bedoeld wordt.

op 20 01 2012 at 15:08 schreef Sasha Berkman:

“Velen van hun hadden snel door hoe het werkte en meldden zich ziek voor afloop van contract. Rugpijn, weet je… ”

En dit geloof je zelf? Als dat zo is kun je vast wel cijfers leveren toch? Totdat je dat doet noem ik jouw een onderdeel van het grootste probleem in dit land: de fascistoide rechtse haters die volkomen factsfree hun bruine drek lopen uit te kotsen en die dit land zwaar aan het verzieken zijn. Dat ze ondertussen ook nog helpen de sociale verzieningen in dit land volkomen over te leveren aan het neo-liberale, sociaal darwinistische gedachtengoed laat ik nog buiten beschouwing.

op 20 01 2012 at 15:59 schreef Pyt van der Galiën:

Opvallend trouwens hoeveel PVV’ers een ‘donkere’ vrouw blijken te hebben. Niet dat we jullie niet geloven, hoor jongens.

On topic: Spanje staat inderdaad bekend om het meedogenloze regime waaraan vluchtelingen onderworpen worden, maar in Nederland kunnen we er ook wat van.

op 20 01 2012 at 16:09 schreef Sasha Berkman:

Pyt: jaren geleden dat ik american psycho heb gezien, ik ben hem aan het downloaden.

op 20 01 2012 at 16:38 schreef Frank:

Ach mijnheer de Visser, u moet maar zo denken dat sommigen hier zo’n beetje hun hele identiteit ontlenen aan mensen zoals u. Mensen op wie ze denken diep neer te kunnen kijken, nadat ze veilig de morele hoogvlakte hebben beklommen en u vervolgens uit menen te kunnen schelden voor racist of psychopaat. Maar onthoudt, zodra u hier uitgescholden wordt bent u op de goede weg. Uit dit zwaktebod blijkt namelijk dat u een punt heeft.

op 20 01 2012 at 17:02 schreef Peter:

Het is werkelijk niet te geloven, dat gemeesmuil van het domrechtse tuig over dat ze worden ‘uitgescholden’, maar dat hier wel op hoge toon het recht opeist om z’n racistische tirades tegen Marokkanen, Turken, zwarten af te steken.

IP-bans voor Visser en Frank. Opgesodemieterd, stelletje hypocriete racisten.

op 20 01 2012 at 17:50 schreef Herbert:

55? Dan ben je een babyboomer. Een freeloader. Bijna alles gratis gekregen en een ander voor de kosten laten opdraaien.
De relatie met die zwarte vrouw zal wel een opblaaspop zijn die in China is gemaakt, 7500 kilometer hier vandaan.

op 20 01 2012 at 18:56 schreef Doc:

@Tom Lievens

Aangenaam verrast dat u nog in staat bent een traan te trekken bij het lezen van andermans miserie.

Ach ja, na zo’n smartlap is het nog een paar minuten nagenieten terwijl ik me wentel in mijn eigen sentimentaliteit voordat ik tevreden nog een bakkie lurk ga zetten.

op 20 01 2012 at 20:56 schreef Bertje:

@ Doc

Wtf bedoel je eigenlijk met je comments?
Galgenhumor….
Zwarte humor….
Of meen het echt, wat ik niet hoop voor jou en je omgeving.
Want zo dom kan toch niemand zijn.

op 20 01 2012 at 21:23 schreef Peter:

Doc is gewoon een lul. Niks bijzonders. De meeste mensen zijn een lul.

op 20 01 2012 at 23:02 schreef Pyt van der Galiën:

Doc meent elk woord. Zie mijn post van 12.11 uur. Niks bijzonders, hoor. Standaard PVVD opvattingen over ‘onrendabelen’, zoals die dag in, dag uit op Artikel7 en De Dagelijkse Standaard verwoord worden.

Het kan natuurlijk altijd nog erger. Op Joshua Livestro’s virtuele vodje heb ik recentelijk iemand in alle ernst zien beweren dat Wilders een communist is.

op 21 01 2012 at 00:37 schreef Bertje:

Nou noem dat maar gewoon een “lul” ik vindt het nog al wat.
Het bij een mens totaal ontbreken van empathie; zo iemand noemt men toch een psychopaat in medische kringen.

op 21 01 2012 at 14:11 schreef MNb:

Bertje, jij bent een gelovige met wie ik door één deur kan. Al zal me dat er de volgende keer niet van weerhouden je weer te pesten.
Voor de rest is wat mij betreft commentaar overbodig op dit stuk van Lievens. Waarmee ik niet wil suggereren dat ik het antwoord paraat heb.

op 21 01 2012 at 16:40 schreef Bertje:

@ Mnb

Grrr…..
Ik geloof niet!
Of ja toch, als ik gepoept heb en ontdek dat er geen plee papier voorhanden is dan heb ik geloof ik een probleem.

Even een vraagje: zijn er in Suriname eigenlijk vluchtelingen?

op 22 01 2012 at 00:37 schreef MNb:

Ja, maar geen asielzoekers. Toch kan je de duizenden Haïtianen in Suriname – die het trouwens nog steeds beroerd hebben; alleen iets minder beroerd dan in Haïti zelf – wel als vluchtelingen beschouwen. Ook is Suriname doorvoerland voor Chinezen die naar de VSA willen; al wordt dat minder. Een paar Chinezen die ik hebt ontmoet zijn teruggekeerd.

op 22 01 2012 at 13:12 schreef Makbouli:

‘…bunkers van schaamte..’ Dat typeer je goed. Aangrijpend geschreven. Dank daarvoor.

op 22 01 2012 at 20:09 schreef Gert:

@ Peter,

De meeste mensen zijn een lul.

Dat ben ik met je eens.
Word wel een beetje misselijk van het gescheld van je vrienden.
Vaak goede stukken op je website, maar als ik een keer de reacties lees vraag ik me af of dat schelden nodig is. Is dit een soort sub cultuur?

op 23 01 2012 at 15:53 schreef Sasha Berkman:

MnB is daar werk te vinden voor een ICT’er met UNIX kennis?

op 23 01 2012 at 18:08 schreef MNb:

Zeker. Kom eens op vakantie en kijk een beetje rond.

op 24 01 2012 at 14:24 schreef Doc:

Zijn de meeste mensen een lul, of alleen de meeste mannen? Kan een vrouw ook een lul zijn?

op 24 01 2012 at 14:43 schreef Sasha Berkman:

Ik zou persoonlijk zou Doc niet gelijk stellen aan “de meeste mensen”. Gelukkig is dat niet zo.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS