Home » Archief » Meneer Rutte, zo makkelijk komt u niet van ons af


[25.07.2013]

Meneer Rutte, zo makkelijk komt u niet van ons af

Christie Mettes

lindsay14
Illustratie: Norman Lindsay

Een open brief aan minister-president Rutte, aangaande uw opmerkingen over de onafhankelijkheid van Caribisch Nederland.

Nadat u de onwil van de Nederlandse regering om enige economische steun aan Caribisch Nederland te geven had geuit, vond u het nodig om deze gebieden aan te moedigen zich af te scheiden:

“Als u mij morgen belt dat u eruit wilt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen!”

Kolonialisme de band die ons bindt

Een aantal opmerkingen vooraf. In de eerste plaats bedoelt dit artikel niet de eigen verantwoordelijkheid van de eilanden voor hun huidige staat af te schuiven. In de tweede plaats pretendeer ik, als ik in termen van ‘wij’ spreek, niet alle meningen die in de Nederlandse Cariben leven te vertegenwoordigen, of zelfs maar die op mijn thuiseiland Aruba. Maar ik denk dat mijn ideeën rationeel genoeg zijn om in termen van wij te spreken, al was het maar namens degenen die mijn denkbeelden delen.

Wij, Caribische Nederlanders, maken deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, elk van ons een volwaardig Nederlands staatsburger en EU-onderdaan. We hoeven geen taal te delen om Nederlands te zijn, zoals België een half Waalse en half Vlaamse bevolking heeft, Spanje de Catalaanse en Baskische, Canada zijn Engels- en Franssprekende gebieden, en India zijn vele honderden geregistreerde inheemse talen. De politieke eenheid van Europees en Caribisch Nederland is een historisch, niet een cultureel gegeven. En in ons geval is het kolonialisme de band die ons bindt.

Machtsmisbruik van de Nederlandse overheid

Eerder deze week vroeg de stad Detroit, voorheen het middelpunt van de enorme Amerikaanse industriële economische groei in de twintigste eeuw, een faillissement aan. De bevolking is voor meer dan tachtig procent zwart. Je kunt dit vergelijken met de situatie in Caribisch Nederland. Alle racisme in de VS, recent nog te zien in de zaak van Trayvon Martin, ten spijt: stel je eens voor dat de centrale overheid van de VS als volgt had gereageerd.

“We zullen geen financiële steun geven aan de staat Michigan, omdat dat niet onze verantwoordelijkheid is. Als Michigan zich echter zou willen afscheiden van de Verenigde Staten, dan zullen we daarbij graag behulpzaam zijn.”

Dit heeft u als minister-president van Nederland tegen de eilanden gezegd. Ja, er werd eerder gesproken over onafhankelijkheid, vooral op Curaçao. Er wordt ook gesproken over onafhankelijkheid in Wallonië, in Quebec, en in Catalonië — om een paar gebieden te noemen — zoals te verwachten valt in een multiculturele politieke eenheid. Maar het is ons proces. Ja, van óns, degenen onderdrukt zijn. Het is machtsmisbruik van de Nederlandse overheid om te proberen zich te ontdoen van hun politiek vreemde koloniale restjes door onze trots te krenken. We zullen er ook niet intrappen, in deze halfslachtige poging. We zijn, hoewel u onze waardigheid weigert te erkennen als gelijkwaardig, niet langer uw slaven. En u kunt ons niet verkopen, of overboord gooien als we onze waarde verloren hebben. Zo waait de wind des tijds.

Dom en inferieur

Voor de goede orde: we zijn niet arm. Zeker niet in vergelijking met de Caribische eilanden, waarvan er vele onafhankelijk zijn. Deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden en lid zijn van de EU levert ons iets op. Het geeft onze kinderen betere kansen op onderwijs, het bevordert onze handel en het toerisme, en het beschermt onze kusten tegen buitenlandse dreiging. Waarom zouden we die voordelen weggooien? Waarom? Waarom zouden we dat willen? Ik weet dat u en veel anderen ons — Antillianen, Negers, Allochtonen — zien als dom en inferieur, maar zo makkelijk komt u niet van ons af. Wij zijn het schandaal van Nederland, de bastaardkinderen, het lijk in de kast, de schouders waarop het heeft gestaan en die het vermorzelde om een ‘gouden eeuw’ van economische groei mogelijk te maken. De ander. We maken evenzeer deel uit van de geschiedenis van uw land als van het heden. We zijn wat Nederland ons gemaakt heeft.

Corrupte samenlevingen

We spreken niet allemaal Nederlands, maar nooit achtte u dat nodig, of wenselijk in het contact met ons. Onze corrupte samenlevingen bloeiden onder een koloniaal bestuur dat het makkelijker vond om zaken te doen met één eiland dan om met ons allemaal te praten en een transparant democratisch systeem te vestigen. Nederland heeft nooit geïnvesteerd in ons als deel van het land. Geef ons de schuld maar, en houd uzelf voor dat de kolonisatie honderden jaren geleden plaatsvond. Maar het kolonialisme duurde eeuwen, en ik zal u in herinnering brengen dat onze autonomie niet ouder dan dertig jaar is.

Christie Mettes (24) doet een masterstudie Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht, en is geboren en getogen op Aruba. Vertaling: Jasper Klapwijk. Het originele, Engelstalige stuk vindt u hier.

Gastschrijver, 25.07.2013 @ 15:07

[Home]
 

23 Reacties

op 25 07 2013 at 15:27 schreef Haes:

Helemaal eens met deze brief. De Nederlandse regering is gemakzuchtig en probeert er – zeer Nederlands – weer eens op een koopje vanaf te komen.
Zoals Rutte het stelt, lijkt het er heel erg op dat hij de eilanden de onafhankelijkheid door de strot wil drukken. Dat werpt weer een smet op oprechte pogingen of initiatieven tot onafhankelijkheid.

op 25 07 2013 at 16:08 schreef Jona:

Het is allemaal heel waar, laat dat voorop staan. Maar het mist de pointe. Begin 2014 zijn er weer verkiezingen, de PVV wordt de grootste partij en Wilders zal vanaf september weer de koning kraaien.

Rutte heeft de opmerkingen vooral bedoeld om de rechterflank van de VVD te beschermen. Dat hij dat doet over de hoofden van de Antillianen heen, maakt het des te grover.

op 25 07 2013 at 16:59 schreef Thomas E:

Ik vind die uitspraak van Rutte op zich niet zo gek. Waarom zou je een volk dat onafhankelijkheid wil met alle geweld aan je blijven binden? Wat dat betreft hebben we ons lesje wel geleerd in Indonesië. Curacao had schoon genoeg van de makamba’s en wilde vrij zijn. Waarom zouden andere Caraibische eilanden niet hetzelfde willen? Waarom zou je steun willen ontvangen van een betuttelende hand, die je diep in je hart haat en/of minacht? Afgezien van dit alles moet ik wél toegeven, dat Rutte zijn uitspraak wat provocerend deed, met dat vreselijk irritante cynische lachje van hem.

op 25 07 2013 at 17:18 schreef Olav:

Jona:

Begin 2014 zijn er weer verkiezingen, de PVV wordt de grootste partij

Godsamme. Mag ik alvast de Pil van Drion? Voor op het nachtkastje?

op 25 07 2013 at 17:28 schreef Leo Schmit:

Christie, gooed stuk. Als, wat Jona zegt, waar is, namelijk dat Lachebekje dit zegt om PVV kiezers af te vangen, dan is het wel intens beledigend en grof. Dat zou deze eeuwige student geschiedenis toch moeten begrijpen.

Het is dom en ook nog eens strijdig met de Nederlandse en Antilliaanse belangen. Hoe de relatie geregeld wordt maakt mij niet uit, als die relatie maar overeind blijft. Ik kom wel eens in Jakarta. Dan vragen ze me, waar zijn jullie nou? Na al die koloniale jaren kun je je gezicht toch nog wel eens laten zien? Of schamen jullie je soms? Indonesie wordt overspoeld met buitenlandse investeringen en Nederland is nergens. Als men in zo’n groot land al behoefte heeft aan enige balans tov de investeerders uit het buitenland, dan is de uitspraak van Rutte over Curacao niets anders dan het voor de leeuwen gooien van onze rijksgenoten en medeburgers.

Dat past in het plaatje van het verkwanselen van de belangen van de landgenoten binnen Nederland. Wordt het geen tijd voor solidariteit tussen landgenoten en rijksgenoten?

Wordt het geen tijd om Lachebekje terug te sturen naar waar hij vandaan kwam, de schoolbanken waar hij ooit uit kwam.

op 25 07 2013 at 20:03 schreef dewanand:

namaste Christie Mettes,

Rutte heeft niets negatiefs gezegd over andere rassen en staat niet bekend als een rassenhater. Ik keur het wel af dat jij als zelfverklaarde ‘neger’ nu de racisme kaart naar alle Hollanders toewerpt en om je eigen afkomst klaagt, je zegt zelf wat je over je zelf denkt nu. Is het zelf niet dom van jou man om de racisme en koloniale kaart nu uit te spelen naar Rutte?

Als de Europese Unie jullie eilandjes nu niet nodig hebben en er geen economische nut in zien dan moeten zij het maar gewoon uit de hele Schengen zone dumpen, en dan zijn ze af van een hinderlijke kostenpost, tenminste als het de kracht van de euro niet verminderd. Huilen om het koloniale verleden vind ik overbodig, geschiedenis is zo:

survival of the fittest ape, the weak apes will perish and die.

easy he ventje, ik ben zelf hindoe aapje en india is ook lekker gekoloniseerd door superieure blanke Britten, gelukkig zeg, een zegen voor het oude Aryawart, en puur karma he.

wordt volwassen black man al ben je niet blank. Leer je zwarte hersenen te gebruiken onder je mooie kroeshaar.

dewanand
hindoe fundamentalist

op 25 07 2013 at 22:25 schreef Sasha Berkman:

Thomas: “Ik vind die uitspraak van Rutte op zich niet zo gek”

Niemand die dat ontkent. Schofterig is meer to the point imo.

op 26 07 2013 at 09:24 schreef Gerry:

Als het nou een Indonesier was die sprak over ‘de schouders waarop u heeft gestaan,’ zou het een stuk geloofwaardiger zijn.
Maar verder, sorry wat een klaagzang. Ja, de slavernij was een groot onrecht. En inmiddels lang geleden. Profiteer van de voordelen, en laat Rutte lekker kletsen.

op 26 07 2013 at 09:57 schreef Thomas E:

Vogens mij is Christie een vrouw, Dewanand. Maar dit terzijde.

op 26 07 2013 at 11:10 schreef MarcodB:

Na alle ‘dat is toch jaren geleden’ en ‘je bent gewoon lui’ uitingen van een paar weken geleden vind ik dit nou eens een mooi initiatief van caracom: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3482124/2013/07/26/Cariben-willen-geld-van-Nederland-om-Atlantische-slavenhandel.dhtml

op 26 07 2013 at 11:30 schreef Lorenz:

Vind het ook een harde opmerking. Wel tricky om veel aan koloniaal op te hangen. Lees ook dit artikel: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3479175/2013/07/21/Rutte-maakt-verhouding-met-Antillen-zakelijker.dhtml
Rutte heeft waarschijnlijk meer agenda’s willen dienen, zoals ook hierboven wordt beschreven, maar wellicht dus ook om te verhelderen dat er wat hem betreft geen geld meer komt sinds in 2010 nieuwe afspraken van kracht zijn. Rutte is vooral een man van het korte termijn-huishoudboekje. Daar weten we hier ook alles van.
En ja, dus ook een quasi-zakelijke hork met ogenschijnlijk weinig gevoel voor lange termijn-effecten op relaties en daarmee toekomst en economie.
(Ah, zie nu ook de link van MarcodB. Beide partijen zijn (om meerdere redenen) met geld bezig.)

op 26 07 2013 at 15:11 schreef dewanand:

namaste Marcodb,

besef wel dat die blanke slavendrijvers van 200 jaar geleden nu zeker overleden zijn, dus ze kunnen de nazaten van de afrikaanse slaven nu niet meer betalen. De blanken die nu leven zijn splinternieuwe blanken en die kunnen juridisch gezien niet aansprakelijk gesteld worden voor misdaden van hun barbaarse voorouders. Het zelfde geldt vooo mij, ook ik ben niet schuldig nu om alle misdaden die mijn hindoe voorouders ooit begingen.

Dus als de nazaten van Afrikaanse slaven nu geld eisen van de nazaten van de europese sleven houders dan zeg ik van dit is racistisch denken, want die oude blanke slavenhouders zijn allang dood en begraven.

dewanand

op 26 07 2013 at 18:28 schreef Arie Bombarie:

Christie Metties, u schrijft: Wij, Caribische Nederlanders, maken deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, elk van ons een volwaardig Nederlands staatsburger en EU-onderdaan.”

Dat is waar. Maar het omgekeerde is dus niet het geval. Bij aankomst op vliegveld Hato op Curacao krijg je als Nederlander een stempel in je paspoort, waarop staat: “Employment prohibited”. Om op Curacao te mogen werken heb je namelijk een werkvergunning nodig.

Sterker nog, als Nederlander mag je slechts zes maanden per jaar op Curacao verblijven. Daarna heb je een verblijfsvergunning nodig. Die krijg ik alleen maar als je kunt aantonen over voldoende financiēle middelen te beschikken om in je eigen onderhoud te voorzien.

Mijn vraag aan u meneer Metties: waarom mogen Antillianen zonder enige voorwaarden vooraf zich hier vrijelijk vestigen terwijl het omgekeerde niet geld voor Nederlanders op Curacao? Je zou toch zeggen gelijke monniken, gelijke kappen.

op 26 07 2013 at 22:06 schreef MNb:

Pssst – Arie, nu je weer met zoveel Bombarie je vraagjes stelt: heb je al eens geprobeerd je vrijelijk op de Waddeneilanden te vestigen? Zou het misschien kunnen zijn dat dat om dezelfde redenen een ietsiepietsie lastig is? Zo ja dan is er inderdaad keurig sprake van gelijke monniken, gelijke kappen.

op 27 07 2013 at 08:55 schreef Arie Bombarie:

Nou MNb, als ik met de veerboot van rederij Doeksen aankom op Terschelling, krijg ik geen stempel in mijn paspoort met de tekst: “employment prohibited”. En nee, ik heb geen verblijfsvergunning nodig als ik mij er wil vestigen. Dat lijkt mij toch een “ietsiepietsie” verschil.

Dus geen gelijke monniken, gelijke kappen

op 27 07 2013 at 09:07 schreef Arie Bombarie:

Voor de goede orde, ik heb jarenlang op Curaçao gewoond. Ik vind het een heerlijk eiland en ik heb er onder de bevolking veel vrienden gemaakt.

Maar de Curaçaose overheid is bepaald niet mijn vriend.

op 27 07 2013 at 10:22 schreef dewanand:

namaste Arie Bombarie,

Je vraag is perfect. Ik wil meer weten over de restanten van de koloniale tijdsperiode in de buiten europese gebieden waar er niet ariers wonen en vele Europide mixen, in alle denkbare gradaties. De Euro-DNA links in fysische zin zijn bijzonder interessant om theoretisch door te lichten tot op het niet fysische niveau en in de broekjes.

Ja Arie, men zou de grenzen op curacao en al die antilliaanse mini staatjes toch lekker wijd open moeten gooien voor de superieure Ariers uit de Schengen Zone, incl alle rechten om daar onroerend goed te verkrijgen, zodat er een legale arische invasie daar plaats kan vinden, dan pas zal er een sterke, dyanamische produktie industrie ontstaan denk ik, en dan zijn ze binnen no time een rijk tropisch eilandje.

Ik als koelieventje zie het zo, omdat ik zelf weet hoe inferieur mijn afro koelieras is en hoe wij zwartjes, incl de afro mixen ons switi sranang en hele caricom hebben verrekt en verkracht. Zelfkritiek als zwartkontje of bruinkontje vind ik een hele grote evolutionaire stap voorwaarts, en je kan dan een vies draaikontje worden met hoger IQ.

dewanand en wieroe
hindoe fundamentalisten
planet of the intelligent apes

op 27 07 2013 at 19:21 schreef Sasha Berkman:

Arie Bombarie: je schreef oa “Sterker nog, als Nederlander mag je slechts zes maanden per jaar op Curacao verblijven. Daarna heb je een verblijfsvergunning nodig. Die krijg ik alleen maar als je kunt aantonen over voldoende financiēle middelen te beschikken om in je eigen onderhoud te voorzien.”

Vraag het je eigen overheid zou ik zeggen. It takes two to tango.

op 28 07 2013 at 00:56 schreef Sasha Berkman:

@arie bombarie: Rutte is echt vet cool!

op 28 07 2013 at 12:40 schreef Arie Bombarie:

@dewanand
Natuurlijk, ik ben een grote racist, nou goed?

@Sasha Berkman
Curacao en Aruba zijn hebben zelfbestuur, was u dat vergeten? Het is hun wetgeving niet de onze.

Overigens, is de VVD onlangs met een wetsontwerp gekomen dat de vestiging hier van kansarme Antillianen aan banden moet leggen. En ja, dat vind ik een prima plan. Waarom zouden zij zich hier zonder enige voorwaarden mogen vestigen terwijl dat niet geldt voor Nederlanders op Curacao en Aruba?

Toevallig is de criminaliteit onder kansarme Antilliaanse jongeren hier wel schrikbarend hoog, hoger dan bijvoorbeeld bij Marokkaanse jongeren. Maar op de een of andere manier hoor je ome Geert daar niet over. Wellicht omdat het niet in zijn kraam past?

Op de een of andere manier raken manier raken veel kansarme Antilliaanse jongeren hier totaal van God los. Als ze op de Antillen zouden blijven zou de meesten dat niet overkomen vanwege de enorme sociale controle aldaar. Het is juist het gemis van hun naasten, hun familie waardoor ze hier in de problemen komen.

Wat Rutte betreft, ik stem weliswaar als sinds jaar en dag VVD maar ik ben geen fan van hem ;)

Overigens begrijp ik niet goed wat er mis is met zijn opmerking dat h

op 28 07 2013 at 12:42 schreef Arie Bombarie:

Oeps, er viel even wat weg ;-)

Overigens begrijp ik niet goed wat er mis is met zijn opmerking dat het alle Caribische eilanden die bij het Nederlands koninkrijk horen vrij staat zich los te maken van Nederland. Zo hoort het toch ook? Als de meerderheid van de bevolking (wat dus niet het geval is) op een van de eilanden de banden met Nederland zou willen lossnijden dan moet Nederland toch die wens respecteren?

op 28 07 2013 at 13:10 schreef MNb:

Het is duidelijk, Arie, dat je met al je Bombarie inderdaad nog nooit geprobeerd hebt je vrijelijk op de Waddeneilanden te vestigen. De maatregelen zijn een tikkie anders, het resultaat is hetzelfde. Of nog rigoureuzer, als je met enige moeite wel op Curacao hebt kunnen wonen.

op 28 07 2013 at 16:53 schreef dewanand:

namaste Arie Bombarie,

Intelligent gedrag na een waarneming leidt automatisch tot het maken van onderscheid, dus je zal dankzij je hoge IQ de verschillen duidelijk zien tussen een bruine koelie aapje als mij en een verse zwarte tamil koelie aapje uit de jungle van Zuid India of zo half bloot uit de slums van Kwatta waar ik vandaan kom. Verschillen zijn natuurlijk en het waarnemen ervan en het opschrijven ervan is geen racistisch gedrag. Racisme begint pas als je mensen rechten ontneemt en mishandeld omdat zij tot een ander ras behoren, maar kanttekening hierbij van mij is dat ook wij koelie, hindoe, en onze neger soorten dus ook lekker racistisch bezig kunnen zijn op blank grondgebied, met een fijne bijstand of WW van deze blanke natie.

Ik vind het hele betoog van Christie Mettes, vermoedelijk een Afro mix zo ontzettend kleinzielig en koloniaal racistisch zeg, hoe kan hij dit nou schrijen en zeggen denk ik nu? Hij zegt bijna gewoon van, wij niet ariers kunnen onze eilandjes zelf niet runnen dus please laat ons lid blijven van je superieure arische Europese Unie. Net alsof hij zegt: ik ben een domme, seniele oude neger. Echt zielig hoor. Hoe durft hij dit?

dewanand

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS