Home » Archief » Naakt naar de kerk in El Fonoll


[27.08.2013]

Naakt naar de kerk in El Fonoll

Peter Breedveld

ElFonoll

Een twaalfde-eeuws, Romaans kerkje op het Catalaanse platteland. Zo’n kerkje zoals je er veel ziet in dit gebied; zowat elk dorpje heeft er een. En wie er binnentreedt, vindt bijna altijd wel een verrassing: een primitief Maria-beeld uit de oertijd van het christendom, de graftombe van een ridder of, een vijfde-eeuws doopvont of een visigotische crypte. Dit kerkje heeft ook een verrassing: het zit vol met naakte mensen. En de zondagochtenddienst wordt verzorgd door een jonge naakte vrouw, die balletachtig danst op de eentonige, brommerige sjamanenzang die ergens van boven komt. Daarna danst ze op muziek van Chopin en Beethoven. Ze houdt een praatje over hoe wereldvrede pas kan worden bewerkstelligd, wanneer je eerst vrede in jezelf hebt gevonden.

Na afloop van de dienst, of ‘lichtceremonie’, zoals die hier wordt genoemd, krijgt de danseres een enthousiast applaus. Dan loopt de kerk weer leeg. De mensen praten nog wat na, lopen naar huis, of naar het dorpsplein, net zoals het op zondagmorgen in elk dorp gaat. Alleen zijn de mensen hier poedelnaakt.

Fonoll6
Kerkdienst in El Fonoll

Het kerkje staat in El Fonoll, een piepklein dorpje van meer dan 1000 jaar oud in de Corbvallei, zo’n 150 kilometer ten westen van Barcelona. Het ligt in een prachtig agrarisch gebied met veel natuurschoon en pittoreske middeleeuwse dorpjes als Guimerà en Conesa, waar je praktisch geen toerist ziet. We bereiken El Fonoll na een lang, hobbelig bergpad te zijn afgedaald, biddend dat we geen tegenligger zouden tegenkomen. Al die tijd konden we het beneden ons zien liggen: een handvol huizen temidden van verwilderde akkervelden en dichte bebossing. Als we het binnenrijden, lijkt het uitgestorven, maar vanuit één van de huizen komt een naakte jongedame ons enthousiast begroeten. Ze heet Diana en is de dochter van ‘burgemeester’ Emili Vives, een grote, goeiige man die meer op een Fransman of een Duitser lijkt dan op een Spanjaard.

Bedrogen

Emili ontvangt ons in zijn huis, dat vlak boven een klif is gebouwd. Vanuit zijn kantoor hebben we een panoramisch uitzicht op een deel van de vallei. Beneden ons bevindt zich een primitieve dierenboerderij, met paarden, ezels, geiten, ganzen en kippen. Niet ver daar vandaan zijn twee mensen bezig zich in te smeren met modder.

Fonoll5

Vier jaar geleden heeft Emili El Fonoll, dat sinds het einde van de Spaanse burgeroorlog verlaten was geweest, nieuw leven ingeblazen. Emili, nu vijftig jaar oud, heeft het naturisme in zijn tienerjaren ontdekt en zag zijn kans schoon toen iemand hem het landgoed, waar El Fonoll op staat, te koop aanbood. Hier zou hij zijn ideaal kunnen verwezenlijken: een naturistische gemeenschap waar mensen met respect voor elkaar en de natuur samenleven. “Ik kocht het ongezien, maar toen ik door het dorp liep, voelde ik me wel een beetje bedrogen. Het dorp was een verzameling ruïnes, totaal onbewoonbaar, niet één gebouw had bijvoorbeeld nog een dak. Ik kan je wel vertellen dat de moed me toen even in de schoenen zonk.”

Emili, die in zijn levensonderhoud voorziet middels een bedrijf in elektronica en verder als technisch expert bij gerechtelijke onderzoeken, stak een groot deel van zijn spaargeld en energie in de restauratie van El Fonoll. Hij heeft nog geprobeerd om subsidie te krijgen uit een Europees fonds, maar zijn verzoek werd afgewezen. Hij twijfelt er niet aan dat de weigering heeft te maken met het feit dat zijn project naturistisch is. “Tja, we zijn hier niet in het progressieve Nederland. Het is hier nog altijd Spanje”, verzucht hij.

Inmiddels heeft hij, met de hulp van familie en vrienden, een aantal gebouwen in El Fonoll in pico-bello staat teruggebracht. Hij woont er zelf bijna voortdurend. Zijn vrouw, twee dochters en drie zoons wonen in Barcelona en komen in de weekeinden en de vakanties naar El Fonoll om een handje te helpen. “Het gaat nogal, voor ons is het hier best hard werken”, antwoordt zijn 22-jarige dochter Erika op de vraag wat ze van El Fonoll vindt. In Barcelona studeert ze rechten. Samen met haar zus Diana, die een verpleegstersopleiding volgt, doet ze allerlei werkzaamheden en kookt ze heerlijke en voedzame vegetarische gerechten voor de gasten die er voor kiezen om tegen een kleine vergoeding in het piepkleine, gezellige restaurant van El Fonoll te eten.

DSC_0886.JPG

Eikeltjeskoffie

Zonnepanelen en een windmolen zorgen voor elektriciteit op El Fonoll en het water pompt Vives uit natuurlijke bronnen op het land. Voor een alleszins redelijk bedrag per nacht heeft de gast de beschikking over een woning van twee verdiepingen met van die typisch Spaanse, stenen kamers. Er is een fitnessruimte, een bibliotheek, er zijn sportvelden en er is een gigantische openlucht-eetruimte, met lange tafels en banken, en een lange batterij stenen barbecues. Er is een winkel waar je zowat alles kan kopen, behalve koffie en Coca Cola, want daar krijg je kanker van, zegt Vives streng. We moeten van hem eikeltjeskoffie drinken, maar die verdrijft de hoofdpijn niet, die we krijgen van het moeten missen van onze caffeïne-‘fix’.

Emili is een naturist van de oude stempel. Respect voor de natuur staat bij hem voorop, dat betekent dus ook respect voor het eigen lichaam. Hij heeft een uitgeverij van boeken over naturisme, antroposofisme en allerlei aanverwante stromingen. Emili verplicht zijn gasten hun afval gescheiden in te leveren, en hij zet ze uitsluitend vegetarische maaltijden voor. Roken is verboden op El Fonoll, behalve in je eigen appartement of caravan. Wijn, dat mag van Emili weer wel. Hij nodigt ons uit die te drinken uit een soort erlenmeyer met een lange, smalle tuit waarmee hij de wijn van grote hoogte in zijn open mond giet. De wijn gutst langs zijn kin en over zijn borst. We vragen of het ook uit een glas mag.

“Het mooiste van El Fonoll”, verzekert Emili ons, “dat is de omgeving”. Je kunt er kilometers in je blootje wandelen, door een woest gebied waar ooit boeren op hun akkers zwoegden maar dat nu volledig door de natuur is teruggeclaimd. Vooral de vlinders vallen op. Vele verschillende soorten zijn er, in alle mogelijke kleuren. Ze dwarrelen op bij elke stap die je zet. Regelmatig zie ik ze vlak voor me, om elkaar heen cirkelend, een betoverend ballet opvoerend in de lucht.

Fonoll2

De gasten, waarvan er volgens Emili een paar honderd op El Fonoll verblijven, laten zich overdag nauwelijks zien. Alleen ’s morgens en ’s avonds zie je ze in het dorpscentrum. De rest van de dag verspreiden ze zich over het immense terrein, om een massagecursus te doen, of een workshop ‘vrij dansen’. Of om te mediteren. Velen zitten in de caravans die een beetje zijn weggestopt in een uithoek van het dorp, zonder water of elekriciteit. Die caravans daar te krijgen moet heel wat voeten in de aarde hebben gehad. De eigenaars hoeven voorlopig niks te betalen voor hun standplaats.
“Ik stop vijf keer zoveel geld in El Fonoll als ik terugverdien, maar El Fonoll is ook geen economisch project”, benadrukt Emili. “Mijn beloning bestaat uit de grote hoeveelheid naturistische vrienden van over de hele wereld, die ik hier maak. Er zijn hier al mensen uit New York, Californië, Zweden en Australië geweest. Via e-mail wil ik er nog veel meer bereiken.”

Studentikoos

Na de lichtceremonie in het kerkje staat een grote groep El Fonollers aan de grote tafels groenten te wassen en te snijden voor de vegetarische paella die later zal worden gegeten. Een eindje verderop geven de leden van de gelegenheidsdansgroep ‘El Fonoll’, een staaltje dansen ten beste dat sterk doet denken aan de traditionele Catalaanse ‘Sardana’. Vooralsnog zijn de meeste gasten Spaans. Een beetje studentikoze, zweverige types, al zie je ook veel keurige, oudere dames en heren. Ze laten zich gemakkelijk benaderen en hebben er geen enkele moeite mee te worden gefotografeerd, zelfs niet voor een Nederlands blad. Toch verzwijgen de meesten voor hun vrienden en familie dat ze naturist zijn, blijkt uit de gesprekken met hen. Wanneer het toch ter sprake komt, wordt daar vaak besmuikt over gedaan. “Spanje is niet zo progressief als Nederland”, merkt een Madrileense jongeman op.

Fonoll4

Een groot deel van El Fonoll bestaat nog uit ruines die werklui bezig zijn te restaureren. Emili heeft grootse plannen voor de toekomst. Van één van de grotere ruines wil hij een hotel laten maken, waarvoor één van zijn zoons, net afgestudeerd als architect, het ontwerp zal maken. Er moet een saunacomplex op het terrein komen maar vooralsnog zijn Emilis pogingen om een zwembad op het terrein te realiseren, gestuit op een muur van bureaucratische onwil. De burgemeester van de gemeente Conca de Barberà, waaronder El Fonoll valt, is volgens Emili corrupt. Hij zou hem om miljoenen peseta’s smeergeld hebben gevraagd in ruil voor toestemming voor een zwembadvergunning. Voorlopig heeft Emili daarom maar een een surrogaatzwembad op het terrein gezet. Zo’n hoge, ronde plastic bak waar je via een trapje in moet klimmen.

Fonoll8

El Fonoll mag dan geen zwembad hebben, je vindt er wel iets waaraan het zoveel superdeluxe naturistencampings ontbreekt: rust, respect, aandacht voor elkaar, simpele genoegens en oprechte, hartelijke vriendelijkheid. Kortom: je vindt er nog naturisme.

Dit verhaal is zeven jaar geleden gepubliceerd in het blad Naturisme. Ongetwijfeld is de informatie erin verouderd.

naturisme, Peter Breedveld, Reizen, 27.08.2013 @ 14:11

[Home]
 

12 Reacties

op 27 08 2013 at 15:43 schreef machiel:

Interessant. Wat ik wel een beetje vreemd vind is dat er gezegd wordt dat nudisme in Spanje een beetje een taboe zou zijn. Het is een land waar nudisme officieel nergens verboden is, en de Spaanse kust is rijk aan naaktstranden (en dan heb ik het juist niet over de toeristenplekken). In Menorca bijv. zeker bijna 50% van de stranden en baaien. Barcelona heeft 2 naaktstranden, en een ervan ligt zelfs volkomen binnen de bebouwde kom (hoewel daar sinds de komst van een luxehotel het nudisme wel afgenomen is). Tot voor kort was zelfs naaktlopen in de stad niet verboden (en iedereen in Barcelona kende een beroemde naaktloper die dagelijks het hele jaar door naakt over straat liep, de hele stad door, zonder problemen). Daar is sinds de christelijk/conservatieve CiU weer aan het bewind is (na een 8 jarige onderbreking) een eind aan gemaakt, maar toch…

op 27 08 2013 at 16:19 schreef Peter:

Spanjaarden zijn vaten van bizarre tegenstrijdigheden. Op een strand in San Sebastian installeerde een zwangere vrouw zich vlak voor ons. Eerst kleedde ze zich helemaal uit, zonder gedoe met een handdoek of zo, zoals je hier op het strand wel mensen ziet doen. Ze stond daar helemaal naakt op het strand, niemand keek, niemand zei wat, en toen deed ze haar bikini aan.

op 27 08 2013 at 17:24 schreef babs:

Spanjaarden zijn vaten van bizarre tegenstrijdigheden.

Leuk is dat, hè. Ik had hier eerst een complete uitleg van hoe en wat, maar ik krijg die niet helemaal rond. En wat boeit het ook?

op 27 08 2013 at 18:20 schreef Thomas E:

Ja, dat wijn uitschenken via het voorhoofd, de neus en bovenlip naar de mond toe is een typisch Catalaanse handigheid. Ze doen dat met hun zg ‘porró’, een karaf zoals jij die beschrijft. Een geoefend Catalaan zal geen druppel morsen! Gek (leuk) volk.

op 27 08 2013 at 19:13 schreef Sammie Saul:

Ik vraag me af of ze NL 7 jaar later nog steeds als progressief zullen beschouwen.

Maar goed, na het lezen van dit stuk vind ik het bijna jammer dat ik helemaal niets met natuur heb, behalve dan dat ik er vooral veel jeuk van krijg altijd.

op 28 08 2013 at 11:00 schreef machiel:

Ik sluit me aan bij babs, “vaten van bizarre tegenstrijdigheden” is een goede samenvatting.

op 28 08 2013 at 13:11 schreef Thomas E:

Overigens vind je op Nudist Hot Spot prachtige naturistenfoto’s. Niet het geijkte bodypainting-, volleybal- en fietsgedoe, maar alledaags genieten in een adembenemende natuur en serene shots van leuke mensen. De totale vrijheid van body & mind stráált er van af.

op 29 08 2013 at 07:08 schreef Ralph van der Geest:

Wat een prachtig mooi verhaal Peter. Ik heb het met heel veel plezier gelezen en wie weet gaan mijn vrouw en ik er wel eens kijken: een naturistische locatie zonder al die toeters en bellen maar met rust, respect voor de natuur, jezelf en elkaar….
Maar ik geloof dat ik nu een beetje weg begin te dromen terwijl ik je alleen maar wllde bedanken voor dit prachtige verhaal :-)

op 04 12 2013 at 15:25 schreef Jack:

Het hier boven geschreven verhaal vind een eens zeer mooi en goed. Ik zou willen dat in Nederland ook zo’n eilandje bestaat waar je over het hele gebied naakt kan gaan, of een dorpje. Alhoewel Nederland steeds meer naak word gewaardeerd noemt men toch vieze mensen. Mensen op geklede stranden nemen aanstoot van naturistenstranden.
Ik zelf ben een Naturist. En vind het bloodnormaal.

op 16 01 2015 at 01:22 schreef Ed:

Ook ik ben naturist en het lijkt me heerlijk om lekker overal open en bloot naakt te kunnen lopen, zonder dat je op je tellen hoeft te passen.

op 07 09 2015 at 22:18 schreef fr.:

Spijtig dat ik daar niet in de buurt woon. Het lijkt mij een zalig leventje zo. Nooitmeer peinzen, wat trek ik NU weer aan?
Of: Er moet nog kleding gewassen worden. Dat is dan ook verleden tijd. Zo is iedereen gelijk. En krijg je ook respect voor elkaar. Ik kan het enkel maar binnenshuis doen.

op 29 11 2015 at 04:04 schreef norb en baozhu:

hi mijn man en ik willen ook graag naar jullie toekomen om daar het echte naturisme te kunnen beleven. waar kan ik jullie vinden waar zijn jullie

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS