Home » Archief » Plastic Arabieren


[28.05.2011]

Plastic Arabieren

Hassnae Bouazza

Heek Ahla (‘Zo is het/ben je mooier’) is een mode- en cosmeticaprogramma op de eerste Arabische satellietzender, MBC. Het wordt gepresenteerd door een Libanese dame die met haar hoofd in een peroxide emmer heeft gehangen en die de kijkers allerlei tips geeft voor hun voorkomen en uiterlijk.

Iedere uitzending ontvangt ze een vrouw die een make-over wil. En waar make-overs in Nederland een nieuwe garderobe, een bezoekje aan de kapper en visagist betekenen, pakken ze het bij Heek Ahla wat voortvarender aan. Het gebit bleken, de lippen opspuiten; het hoort er allemaal bij. Volstrekt normaal uitziende vrouwen worden door de altijd met haar lippen pruilende presentatrice veranderd in geplastificeerde opblaaspoppen. Want na de garderobe, de tandarts, cosmetisch arts en de kapper wacht de visagie en dat is de schone taak van de presentatrice. Minstens vijf lagen make-up krijgt de uitverkorene. Aan een natural look doet ze niet.

“Zo ben je veel mooier”, besluit ze iedere keer weer als ze een vrouw met alle kleuren van de cosmetische regenboog heeft toegetakeld. De vrouwen doen alsof ze blij zijn. Maar misschien ben ik te cynisch en zijn ze wel echt blij, want in het Midden-Oosten houden ze van veel make-up en draconische aanpassingen aan het uiterlijk.

In de Golfstaten,bijvoorbeeld, bedekken de vrouwen zich dan wel in zwarte, sierlijke abaya’s maar daaronder glinstert en fonkelt het dat het een lieve lust is. Op de Saoedische televisie zag ik eens een visagiste in niqab (de zwarte, gezichtsbedekkende sluier waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn) zich helemaal uitleven op een gaste in de studio die slechts een hoofddoek droeg. Groen, geel, blauw. Alle kleuren en alle mogelijke varianten daarop werden gul gebruikt en maakten van het gezicht een soort lentetuin in volle bloei. Onder het mom van meer is mooier, zeg maar. Ter compensatie voor het eeuwige zwart.

Libanon is het Walhalla van de cosmetische chirurgie. Een reputatie die ze al jaren heeft en die haar de titel ‘Mekka van de plastische chirurgie’ heeft opgeleverd. Al in 1999 verscheen er in de Engelstalige Libanese krant Daily Star een artikel over de met uitsterven bedreigde Libanese neus. De gang naar de plastisch chirurg voor een aangepast model was toen al dermate uit de hand gelopen dat er bijna geen originele, onaangetaste vrouwelijke neuzen meer waren. Een artistieke tentoonstelling vierde het oorspronkelijke, authentieke Libanese exemplaar: wat groter en grover, maar in verhouding tot de rest van het gezicht, volgens een vrouw die in het artikel wordt geciteerd.

Begon het met neuzen en borsten, inmiddels is geen enkel lichaamsdeel nog veilig of heilig. Op zich niet vreemd, want de trend zet zich wereldwijd voort. Wie kent niet het verhaal van de Chinese jongedame die zich wilde verbouwen zodat ze op Jessica Alba zou lijken om haar vriend niet kwijt te raken. Die liefde, hè.

Billen en oogleden worden tegenwoordig gelift, schaamlippen kleiner gemaakt en na de botox (die elke vrouw de uitstraling van een zombie geeft) zijn we nu terechtgekomen bij de zogeheten ribbon lift, een oplosbaar lint dat achter het oor wordt ingebracht om de nekhuid strakker te trekken. Madonna schijnt die ingreep te hebben ondergaan, maar zeker weten doen we het niet, want ‘ik heb geen bezwaar tegen cosmetische ingrepen, maar wel om erover te praten’, aldus de inmiddels 52-jarige popkoningin aan wier handen en armen je haar ware leeftijd kunt raden.

In tegenstelling tot Madonna en haar Westerse collega’s – zoals de eeuwig ontkennende Demi Moore – zijn veel Arabische dames verfrissend eerlijk over de ingrepen die ze ondergaan. Oók de sterren. Zo kan ik me een interview herinneren met de Syrische zangeres Howayda die tijdens een interview in Dubai vertelde dat ze nog geen operaties had ondergaan, maar dat wel zou doen in de nabije toekomst. Alsof het om het vullen van een gaatje in een kies ging. Een noodzakelijk iets waarbij je echt niet achter kunt lopen bij de rest, want ‘wat zullen de mensen wel niet zeggen’.

Haar collega’s waren dan ook extreem openhartig. Niet dat ze een alternatief hadden, want de ‘voor en na’ verschillen waren onontkoombaar. De Syrische zangeres Assala Nasri, die tot de top behoort, heeft bijvoorbeeld haar neus gedaan, haar oogleden gelift en haar wangen gevuld.

De Libanese Nancy Ajram, de hitsensatie sinds jaar en dag, is simpelweg onherkenbaar van foto’s uit haar jeugd. Het wat saaie, onaantrekkelijke meisje met bol en serieus gezicht en hazetanden is verworden tot een sexy, slanke vrouw met een vrolijke, meisjesachtige uitstraling. In haar geval heeft het dus goed uitgepakt. Net als voor de Egyptische Angham die, toen ze eenmaal een nieuw gebit had, van een, excuses le mot, lelijk eendje in een onherkenbare zwaan veranderde. Toegegeven, Nancy en Angham hebben nu dezelfde neus, maar dat weegt niet op tegen hun enorm verbeterde uiterlijk. Beide dames zijn overigens eerlijk over de ondergane ingrepen.

De Libanese zangeres Nawal Zoghby blijft bij hoog en laag ontkennen iets aan haar uiterlijk te hebben veranderd, maar foto’s liegen niet en onze eigen ogen ook niet. Haar mooie naturel gezicht heeft ze ingeruild voor het dertien-in-een-dozijn uiterlijk dat haar andere collega’s ook hebben. Allemaal dezelfde neus, diezelfde blik en sommigen zelfs de opgepompte caviawangen. Het is voor mij overigens een absoluut mysterie waarom iemand vrijwillig voor die wangen zou willen kiezen.

De Libanese zangeres Sabah, koosnaam Sabouha, moet inmiddels zo’n 300 jaar oud zijn, maar ze heeft al haar blonde haren nog. De rest is verbouwd. Haar gezicht en benen zijn superstrak. De rest van haar lichaam bedekt ze wijselijk. Menig jonge Adonis beweert verliefd op haar te zijn en ze heeft er inmiddels ook heel wat versleten. Of zij haar.

Uiterlijk is belangrijk voor vrouwen en voor Libanezen in het bijzonder. Waren vroeger de Egyptische soapsterren de trendsetters; inmiddels zijn ze lang en breed ingehaald door de Libanezen die meer stijl en, hoe raar dit ook klinkt, ingetogenheid aan de dag leggen: geen felle kleuren, geen kolossale heupen en overhangende buiken meer en aanzienlijk subtielere make-up. Daar staan tegenover de plastieken neuzen en siliconenborsten. Dit alles niet zonder gevaar, overigens. In 2008 overleed de Egyptische actrice Souad Nasr na een verkeerd toegediende narcose bij een liposuctie.

Na de mislukte ingreep lag de goedlachse en populaire Souad Nasr, vooral bekend van komische rollen, een jaar lang in coma tot ze uiteindelijk op 54 jarige leeftijd stierf. Haar zaak blies de discussie over plastische chirurgie nieuw leven in: is het allemaal wel zo nodig, zijn we niet doorgeslagen en wat is er mis met tevreden zijn met je uiterlijk.

De incidenten ten spijt, de schoonheidsindustrie blijft bloeien. En zo kan het dus gebeuren dat niet alleen de echte Libanese neus langzaam verdwijnt, maar het gehele natuurlijke, door God gegeven uiterlijk. Het zijn namelijk niet slechts de sterren die vaak onder het mes gaan; ook de gewone mensen willen niet achterblijven. Als je in de hippe buurten van Beiroet loopt, zie je de ene slanke, strakke den na de andere. In zo’n omgeving waar een verzorgd uiterlijk en cosmetische ingrepen zo vanzelfsprekend zijn, grijp je wat sneller naar draconische maatregelen om jezelf op te kalefateren.

Volgens Tony Nassar, eigenaar van Brazilian Esthetic Clinics in Beiroet (de website alleen al is een bezoek waard en als je daar toch aan het rondneuzen bent, kijk dan eens bij het kopje ‘gynaecologie’ waar vulvasculptuur aangeraden wordt bij het haperen van de libido), hebben cosmetische ingrepen sinds 2000 een grote vlucht genomen. Alleen na de moord op voormalig premier Rafik Hariri en de aanvallen van Israel op het land in 2006 was er een korte terugval. Aan het begin van het strandseizoen nemen de aanvragen voor borstvergrotingen toe. Een beetje Libanese vrouw wil het strand natuurlijk wel met het juiste décolleté betreden. De borsten van zangeres Haifa Wehbe zijn hierbij favoriet. Maar ook die zijn niet puur natuur. Haifa heeft haar neus gedaan, haar oogleden, borsten, ze heeft haarextensions en ze draagt vaak gekleurde lenzen. Eigenlijk is het dus Haifa niet meer. Je moet in ieder geval diep graven om haar te vinden. Als silliconenborsten en nepneuzen de norm worden, weet je dat je ver heen bent met je schoonheidsideaal.

In 2007 berichtte de BBC dat Libanese banken nu ook leningen verstrekken voor cosmetische ingrepen. Een soort hypotheek, maar dan met een looptijd van twee jaar. Dat kan ook makkelijk, want in Libanon zijn dergelijke ingrepen vele malen goedkoper dan in Europa en Amerika. Wat kwaliteit betreft doen ze niet onder voor hun Westerse collega’s; veel van de Libanese artsen hebben hun opleidingen in Europa of de VS gevolgd. En waren er in 1965 nog maar zes gecertificeerde plastisch chirurgen in Libanon, in 1999 waren het er inmiddels veertig. Dat aantal is inmiddels vermenigvoudigd.

Joumana Haddad, een vrijzinnige, Libanese dichteres en hoofdredacteur van het erotisch kwartaalblad Jasad (‘Lichaam’) vindt het absurd, zo schrijft ze in haar boek ‘Hoe ik Sheherezade heb vermoord’ dat vrouwen in Libanon ‘gebukt gaan onder allerlei discriminerende maatregelen, maar dat ze wel kunnen profiteren van een banklening om hun tieten te vergroten en neus te verkleinen’. In datzelfde boek betreurt ze de Libanese hoofdstad Beiroet die ze vergelijkt met een ‘vrouw die haar identiteit heeft verloren en die gevangen zit in een vicieuze cirkel van plastische chirurgie. Een vrouw die constant in de spiegel kijkt in plaats van naar haar ziel.’

Voorlopig zal de spiegel nog wel populair blijven. Sinds 2009 zijn er namelijks zelfs resorts voor mensen die na de ingreep willen bijkomen en cosmetische reizen naar Libanon. Die laatste georganiseerd en aangeboden door een bedrijf uit Dubai, Image Concept Inc, gespecialiseerd in cosmetisch toerisme naar Libanon, en onder auspiciën van het Libanese Ministerie voor Toerisme. Bij de lancering van Image Concept Inc roemde de oprichtster, Zeina El Haj, het samengaan van twee succesvolle Libanese producten: de medische en toeristische industrie. Image Concepts werkt samen met medisch centrum HIMC en reisorganisatie Nakhal Tours. Voor wie een simpele ingreep niet voldoende is, maar het hele pakket wil, zogezegd.

Gaat het u te snel en vindt u het allemaal wat ingrijpend? Klinieken bieden ook de 24-uurs behandeling: in geval u slechts een tijdelijke aanpassing voor een dag wilt of eerst wilt kijken hoe het eruit ziet voor u een definitieve keuze maakt. Alles is mogelijk. Niets is te gek in dit decadente Mekka.

Eerder gepubliceerd in Elle. Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard. Afgelopen kerst won ze bijna De Nationale Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 28.05.2011 @ 11:02

[Home]
 

16 Reacties

op 28 05 2011 at 11:06 schreef Rob:

Mooi. Dat is een onderwerp dat ik ook nog eens moet behandelen – de vrouw op de Italiaanse televisie.

op 28 05 2011 at 13:43 schreef Kwazaa:

jaloers

op 28 05 2011 at 15:09 schreef sabaroth:

En wij mannen met onze bierbuiken dan?

op 28 05 2011 at 17:17 schreef MNb:

Nu vraag ik me af, Hassnae: hoe staat het met je obsessie voor je vermeende overgewicht? Luister je al naar je wederhelft ipv naar je vriendinnen met betrekking tot dit onderwerp?

op 29 05 2011 at 01:16 schreef rena:

Nu m’n oogleden op m’n wimpers beginnen te leunen kan ik de wens om het iets op te trekken wel iets meer begrijpen.

op 29 05 2011 at 11:28 schreef hassnae:

Ik luister altijd heel braaf naar mijn wederhelft, MNB…

op 29 05 2011 at 14:56 schreef MNb:

Goed zo.
Eli, ik stelde de vraag omdat Hassnae dit onderwerp zelf vele maanden geleden ter sprake bracht in een heuse column. Je zult hem zelf op moeten zoeken, want ik heb er geen zin in.

op 29 05 2011 at 23:18 schreef jabir:

Ik snap het ethisch onderscheid niet zo goed tussen clitoridectomie en vulvasculptuur.

op 29 05 2011 at 23:27 schreef Peter:

Nou, ik zie dat wel, hoor. Als iemand anders voor jou bepaalt dat je moet leven zonder clitoris, is dat fout, als je zelf besluit dat je een ‘vulvasculptuur’ wilt, is dat niet fout.

op 29 05 2011 at 23:33 schreef jabir:

Is zo’n vulvasculptuur een volkomen vrije keuze? Dat heeft toch ook te maken met groepsdruk en willen voldoen aan verwachtingen? Het is allemaal wat subtieler, maar komt het niet op hetzelfde neer? Ik vroeg het me vooral af toen ik dit las:

Een noodzakelijk iets waarbij je echt niet achter kunt lopen bij de rest, want ‘wat zullen de mensen wel niet zeggen’.

op 30 05 2011 at 07:24 schreef Peter:

Nee, Jabir, dat komt echt niet op hetzelfde neer. Er valt heel wat te zeggen over de maatschappelijke druk, reclame-uitingen, ‘subtiele’ opmerkingen in familie-, vrienden-, en kennissenkring en dat is allemaal heel erg, maar uiteindelijk neemt een volwassenen toch zijn eigen beslissingen en dat is een erg groot verschil met een kind voor wie beslist wordt dat ze geen seksueel genot mag hebben in haar latere leven.

op 30 05 2011 at 07:55 schreef jabir:

Het is allebei genitale verminking, geen van beide op basis van een vrije keuze. De leeftijd is een verschil, maar daar is dan ook alles mee gezegd, vind ik.

op 30 05 2011 at 08:20 schreef Peter:

Goed, als je dan echt het verschil niet wenst te zien tussen een volwassene die zelf beslist en een kind waarover wordt beslist, zijn er nog altijd de gevolgen.

Bij een clitoridectomie zijn de gevolgen aanzienlijk ingrijpender. Een mens wordt beroofd van haar seksuele genot – voorgoed. Bij een vulvasculptuur gaat het om een cosmetische ingreep. Er verandert iets aan het uiterlijk. Behalve dat er misschien wat meer zelfvertrouwen in het spel is, verandert er niets aan de mogelijkheid van de vrouw om seksueel aan haar gerief te komen.

op 30 05 2011 at 08:44 schreef jabir:

Ik denk inderdaad dat een volwassene en een kind wat betreft die keuzevrijheid elkaar weinig ontlopen en dat er in beide gevallen voor “gekozen” werd uit angst voor sociale verstoting/ afwijzing. In het ene geval omdat je een “hoer” oid bent als je het niet doet, in het andere geval omdat je niet beantwoordt aan bepaalde schoonheidscriteria.

Het verwijderen van de hele clitoris zodat iemand nooit meer seksueel kan genieten gebeurt trouwens toch alleen in de extreemste gevallen?

“Clitorisbesnijdenis” kan ook betekenen dat de schaamlippen geheel of gedeeltelijk weggesneden worden en de clitoris maar een kleine incisie krijgt, of de voorhuid ervan verwijderd. In dat geval is het zelfs medisch (vrijwel) identiek aan vulvasculptuur (los van de hygiënische omstandigheden dan). Het betekent doorgaans niet dat de hele clitoris verwijderd wordt hoor, dat zijn alleen de extreemste gevallen van vrouwenbesnijdenis, zoals je ongetwijfeld in de plastische chirurgie ook zeer extreme voorbeelden kan vinden. Bijvoorbeeld van vrouwen die hun borsten blijven vergroten tot de dood erop volgt.

op 30 05 2011 at 08:51 schreef jabir:

Waarom ik dat volwassenen/ kinderen onderscheid in dit geval niet echt uit vind maken, is omdat als het gebruikelijk was om de clitoris op latere leeftijd te besnijden zodat ze naar westerse maatstaven die “keuze” wel hadden kunnen maken, dat er volgens mij niet minder om besneden zou worden. Het is niet zo dat volwassen vrouwen uit die culturen tegen vrouwenbesnijdenis zijn.

op 03 06 2011 at 16:29 schreef Saira:

@Hassnae, geweldig essay in de Internationale Samenwerking van deze maand!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O De Charlatan regeert

O De Blitzkrieg tegen de critici van Jan van de Beek

O Het grote anti-Joodse haatcomplot

O De mondsnoerende feiten van Hein de Haas

O De hoogopgeleiden hebben het weer gedaan

O Toet-toet, boing-boing

O Wilders bedreigt een burgemeester

O Goede Joden, slechte Joden

O Chris Kuch en de Wetenschapper

O Swingen is het nieuwe Tupperware

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS