Home » Archief » Racist


[28.01.2017]

Racist

Jesse Dijksman


Illustratie: Konstantin Rupasov

“Mevrouw?” Het Marokkaanse jongetje kijkt me met grote ogen aan. “Mevrouw, mag ik misschien héél even uw telefoon gebruiken?”

Ik twijfel en voel me meteen een racist. Een blond meisje had ik zo mijn telefoon gegeven.

“Waar heb je mijn telefoon voor nodig?” vraag ik om de beslissing uit te stellen.

“Mijn vader doet niet open”, zegt het ventje, “en ik moet mijn tas hebben voor de voetbal.” Hij drukt op de bel van de derde verdieping van het pand waar hij voor stond te wachten toen ik aan kwam lopen. We wachten samen even, maar niemand reageert.

Hij kijkt me weer smekend aan. Ik haat mezelf dat ik niet gewoon even mijn telefoon aan hem geef, dat ik nog steeds twijfel, alleen maar omdat hij een kleurtje heeft en een accent. Ik ben toch een heel ruimdenkende hoogopgeleide meid die multiculturele vrienden heeft, zelfs een paar moslims? Waarom heb ik dan toch een onbehaaglijk gevoel bij deze situatie?

Het jongetje belt nog een keer aan, haalt dan moedeloos zijn schouders op.

“Okay”, zeg ik, “je mag bellen.”

Ik overhandig hem mijn telefoon en op het moment dat hij mijn mooie iPhone in zijn hand heeft, is hij al weggerend. Te verbouwereerd om iets te doen of te zeggen blijf ik staan. Op de hoek van de straat draait hij zich om.

“Sorry mevrouw!” roept hij hard.

En dan is hij verdwenen, met mijn telefoon. Even kijk ik nog naar mijn lege hand, alsof mijn telefoon daar ineens weer in kan verschijnen, maar dat gebeurt natuurlijk niet.

Dan zucht ik diep. Gek genoeg niet omdat mijn telefoon gejat is, maar omdat ik nu al weet hoe triomfantelijk de PVV-stemmers in mijn familie zullen kijken als ze dit verhaal horen.

En dan besluit ik het. Ik ga het ze niet vertellen. Ze horen al genoeg gelogen verhalen om racist van te worden, deze krijgen ze niet van mij. En zo loop ik toch nog heel tevreden naar huis.

Jesse Dijksman is afgestudeerd als scenarioschrijver aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Schrijft vooral korte verhalen en scenario’s. Heeft Lukida.com opgericht om ervoor te zorgen dat kunstenaars meer (structurele) inkomsten kunnen krijgen door bijvoorbeeld abonnementen aan te bieden.

Jesse Dijksman, 28.01.2017 @ 11:07

[Home]
 

38 Reacties

op 28 01 2017 at 11:24 schreef Adriaen:

Je suis une autruche.

op 28 01 2017 at 11:32 schreef Paul Hoekveld:

Tip:

Je vertelt gewoon dat je bestolen bent door een jochie en als “ze” dan vragen naar de nationaliteit dan zeg je iets in die trant van “dit jochie was de regel die de uitzondering bevestigd.”

Dan begin je hard te lachen en dan Godwin je het over een ander boeg in de trant van”: “zullen we het weer eens over de parallellen van het opkomend fascisme van de jaren 20-30 en de hedendaagse tijd hebben.

op 28 01 2017 at 11:54 schreef Mies:

Hahaha, goed idee Jesse om het niet te vertellen! Alsof dat iets uitmaakt.

op 28 01 2017 at 13:26 schreef Saskia de Boer:

Mooi ook hoe dat jochie daar welgemeend zijn excuses voor aanbiedt. Hij wordt immers door de witte maatschappij gedwongen jouw telefoon te pikken Jesse. Wat moet hij anders?

op 28 01 2017 at 13:43 schreef sjonnie:

Doet me denken aan de korte verhalen van Roald Dahl, geweldig geschreven Jesse.

op 28 01 2017 at 13:49 schreef Peter:

Ik heb het idee dat dezelfde dikke witte man onder verschillende vrouwennamen op FN reageert.

op 28 01 2017 at 14:27 schreef Mies:

Wat een onzin, ik ben helemaal niet dik.

op 28 01 2017 at 14:32 schreef Jesse:

@Saskia: waarschijnlijk is hij door grote jongens gedwongen om dit te doen, gebeurt vaker helaas.
@sjonnie: dank je wel! Wauw! Ik heb net vanochtend gezegd dat Roald Dahl mijn absolute held is, voor zowel zijn korte verhalen als de kinderboeken. Op http://www.jesman.nl heb ik meer verhalen staan. Daarnaast heb ik ook een boek: ‘Marokkanen Verbranden Niet en andere korte verhalen.’ Die is te koop :)

op 28 01 2017 at 14:58 schreef sjonnie:

Hij word t door de witte maatschappij gedwongen om die telefoon te stelen ???

Wat is dat nou weer voor gekkigheid???

op 28 01 2017 at 15:02 schreef Quintana:

“Ik bel wel even voor je, wat is het nummer van je vader?”

op 28 01 2017 at 15:30 schreef Martijn:

@ Sjonnie: beetje nederlandse rap luisteren (en bevestigd door een vriendin die met die gasten werkt) en je weet dat veel van die jongens dat wel zo voelen. Kan je discussiëren of dat echt zo is, maar feit is dat die gast geen fuck geven omdat “wij” (de maatschappij in hun ogen ook geen fuck geven. Dus dan kiezen sommigen het boevenpad. Je wát doen om te eten, redeneren ze.

Brieven als die van Rutte zorgen er ook niet echt voor dat ze zich geaccepteerd gaan voelen. De meesten zijn niet door en door rot – al zitten die er ook tussen – met wat aandacht en waardering wel de goeie kant op te krijgen maar dat wordt kapotbezuinigd en/of mag niet (want “knuffelen”, kan je 1.000 statistieken en voorbeelden bijhalen dat repressie niet werkt, maar dat interesseert rechts nooit zoveel).

op 28 01 2017 at 15:34 schreef sjonnie:

Die reactie van 14.58 is niet van mij. Mijn Nick ook al gekaapt? Te veel eer.

op 28 01 2017 at 16:46 schreef Govert:

Ik ben het met Jessie eens dat we de feiten moeten verzwijgen als deze stigmatiserend zijn.

op 28 01 2017 at 17:06 schreef Kees Romijn:

De vraag is alleen hoe je kon weten dat het joch een kleurtje had.

op 28 01 2017 at 17:06 schreef Daan:

Niet aan je familie vertellen maar het wel publiek op het internet pleuren…

op 28 01 2017 at 17:14 schreef Karima:

Ook een raar verhaal. Al had hij blauwe ogen en blond haar zou ik m’n telefoon niet afgeven. Ik zou vragen naar het nummer en dan zelf voor hem bellen…
Het verhaal is hierbij gedeeld, you might as well tel your family now. Bovendien lezen ‘vrienden van vijanden’ ook vast mee…

op 28 01 2017 at 17:48 schreef Fred:

Het is Jesse. Het is een man die een mooi verhaal over een mevrouw schrijft, die niet helemaal haar gevoel volgt…anders had ze wel gevraagd wat het telefoonnummer van die papa was. ( Zie Quintana).
Of het verhaal ook de zienswijze/mening van de schrijver laat zien is maar de vraag @ Govert en @ mies.
De mevrouw zwijgt omdat er ‘al genoeg gelogen verhalen zijn’ ja, maar of de schrijver dat ook zou doen?

op 28 01 2017 at 19:05 schreef Karima:

ik begrijp het Fred. En toch, het is dan fake nieuws en dat domineert nu. Mooie sociale dialogen en duivelse dilemma’s, maar ik heb last van dit soort kulverhalen.

op 28 01 2017 at 19:13 schreef sjonnie:

Oom Oswald, het neuken met een melaatse.
Roald Dahl.

Waarom begrijpen velen dit niet doch blijven zij zeuren?

Een melaatse neuken is prettig? govert,fred, karima, daan.

Leer lezen, er gaat een wereld voor je open.

op 28 01 2017 at 19:16 schreef Hermann:

Kut verhaal. Waar hep dat allemaal nou voor nodig. Zo gaat dat helemaal niet. Bovendien, alsof jongetjes van Marokkaanse afkomst (hoe weet ze dat?) daar een patent op hebben. Ik vindtdtdt ’t weerzinwekkender hoe het er in de Balie aan toe ging/gaat, of wat de ‘poezelige’ Cliteur ten berde brengt. Er zijn geen ‘no-go’ gebieden in Nederland. Amerikanisme, meer is ’t niet. Nederland is nog steeds ’n erg beschaafd land, zelfs erg truttig. Mensen, waaronder ik, maken wel eens bokkensprongen en doen gekke dingen, maar dat is menselijk en niet te voorkomen.

https://ghurabalbayn.wordpress.com/
http://www.zeit.de/2017/01/gewalt-psychologie-taeter-terror-aggressionen-attentaeter

Idioot verhaal. En ja, ik ben Hermann, die onder die naam hier beschreven heeft. Mijn nick is hier niet gekaapt.

op 28 01 2017 at 20:02 schreef Chakir:

Weet je wat nu het grappige is van dit hele verhaal? Dat er gruwelijk veel niet-witte NL-ers precies hetzelfde denken, maar dan omgekeerd: “shit, ik kan vragen of ik de telefoon mag lenen, maar ga ik ècht niet vragen aan die witte mevrouw”.

op 28 01 2017 at 20:38 schreef lul de behander:

Begrijp ik nu goed dat omdat, dat waar je bang voor was gebeurde, je er nu niets over zegt… Omdat je bang bent de PVV hiermee in de kaart te spelen?

op 28 01 2017 at 22:58 schreef ikzelf:

Het is weer trollendag vandaag…

op 29 01 2017 at 00:00 schreef dewanand:

Miaauw, miaauw, namastiaauw Shree Jesse Dijksman-ji,

N1. Ja, een samenleving is gebaseerd op onderling vertrouwen in elkaar, de hele economie met waardeloos virtueel geld is dat ook, en een rotte appel kan het vertrouwen schaden.

N2. Jammer dat dit Marokkaanse jongetje met een tintje nu voor galg en rad moet opgroeien in een blankentoop, Nederland dus, zielig. Ik zie dit soort straatkinderen elke dag nu in mijn buurt en probeer hun het goede voorbeeld te geven, door hun te wijzen dat ik schrijf en boeken lees, en mij ook nu nog na mijn 50ste nog verder probeer te ontwikkelen, om toch nog miniem, doch positief te participeren in de Nederlandse kenniseconomie.

N3. Etnische gang culturen, en etnische ghetto vorming is iets wat erg zielig is. Hierom moet je de bijstandswetten en UWV wetten toch totaal omgooien: iedereen moet gewoon onbeperkte recht krijgen om door te studeren, zonder enige restrictie of verplichting, desnoods jaarlijks studiepotje hiervoor maken in UWV, participatie wet, Wao, wajong, Aow enz.

N4. Al die iphones, ipads zijn slecht voor ontwikkeling en evolutie, je leert er niets van, tijdverspilling.

op 29 01 2017 at 15:14 schreef Blije Blanke Man:

“Gek genoeg niet omdat mijn telefoon gejat is, maar omdat ik nu al weet hoe triomfantelijk de PVV-stemmers in mijn familie zullen kijken als ze dit verhaal horen”

Tja, liever je telefoon kwijt dan je wereldbeeld.

op 29 01 2017 at 16:41 schreef Jesse:

@fred: dankjewel voor je reactie: ik ben inderdaad een man die een verhaal schrijft vanuit het perspectief van een vrouw die haar telefoon uitleent en daar spijt van krijgt. Bij was dat niet gebeurd denk ik: ik had gedaan wat @Quintana ook voorstelde. Ik schrijf soms verhalen vanuit mijn eigen perspectief, soms vanuit dat van een ander: dat is namelijk altijd een leuke uitdaging. Gisteren schreef ik een verhaal vanuit mijn eigen perspectief: over het geluksgevoel dat ik af en toe heb als ik een lastig snotje uit mijn neus krijg vroeg in de ochtend.

op 29 01 2017 at 17:51 schreef Waldo van Dungen:

Tja dan kan je het relaas beter niet deze site plaatsen. Dit is een van de meest bezochte website van Nederland.

op 29 01 2017 at 17:52 schreef sjonnie:

En dat snotje staat op sterk water op je schrijftafel in een houten schuurtje ;-)

op 29 01 2017 at 19:21 schreef dewanand:

N5. Wacht even Jesse Dijksman-ji, heb je dit nou helemaal zelf verzonnen, is het geen persoonlijk ondervonden leed??? Dit vertel je aan fred, joh, Wieroe en ik vinden jou toch een principeloze smeerlap he als je dit niet zelf meemaakte en niet eens een vrouw bent. Nee jij bent fout bezig als dit nou verzonnen is om PVV stemmers te trekken, kiezersbedrog is dit. Smerig hoor.

N6. Noot: wij als niet blanken, Afro’s, kleingeschapen Unterkoelies, Afro mixen, en overige niet raszuivere Arische blanken moeten ons snel en binnen drie jaar grondig herbezinnen op ons ongewenst verblijf in Arisch Arctisch Nederland, waar de duimschroeven elke dag ietsje strakker worden aangetrokken. Volgende stap is verplichte tepelklemmen, lipjes klemmen, elektro SM Pavlov trainingen enz enz voor alle Niet Ariers en niet westerse allochtonen in Nederland, ja wie niet van Hollandse BDSM houdt met het rode alarmlichtje aan en bloot in de vrieskou, kan maar liever nu meteen het roeibootje pakken, richting paradijselijke tropische jungle, woestijn, pampas, savanne of stille zuidzee.

op 29 01 2017 at 20:05 schreef Jesse:

@sjonnie: :) Was het maar waar dat ik een schrijfschuur had! En ik heb wel ergens een lucifersdoosje met een verrotte kies erin, maar dat is minder spannend dan een heupbeen in een potje.

op 29 01 2017 at 20:13 schreef John vd Hoek:

Wat zijn jullie linkse landverraders zielig. Jullie verloochenen alle progressieve verworvenheden liever dan de realiteit onder ogen te zien. Laten liever dochters verkrachten dan moslimprobleem aan te kaarten.
lachwekkend !!

op 29 01 2017 at 20:54 schreef Jesse:

Speciaal voor @sjonnie:
http://jesman.nl/hitler-en-jamai/

op 29 01 2017 at 21:02 schreef dewanand:

N7: REF Citaat:

op 29 01 2017 at 20:13 schreef John vd Hoek:

Wat zijn jullie linkse landverraders zielig. Jullie verloochenen alle progressieve verworvenheden liever dan de realiteit onder ogen te zien. Laten liever dochters verkrachten dan moslimprobleem aan te kaarten.
lachwekkend !!

————

N8. Ja ja ja, John vd Hoek, eigenlijk heb jij gelijk wat je hier nu miaauwt, Wieroe is nu ook doodsbang dat de Hollandtoop in ruim 18,1888 jaar tijd toch opeens verandert is in een soort Islamtoop, en dat dan alle katten besneden moeten zijn en alle harige koeliepoesjes ook besneden zijn en gewikkeld in tien lagen textiel. Het ergste is dat dan al het kattenvoer halal zal zijn en dat lust een OerHollandse Hindoe kat, zoals onze hardwerkende Wieroe, voor geen meter. Daarom stemt Wieroe ook dit jaar op de PVV, en alle Hollandse Katten moeten dit ook doen. Helaas mogen OerHollandse katten nog niet stemmen, ‘shit miaauw wij katten worden gediscrimineerd’, jankt Wieroe nu miaauwend hier en rent woest kwaad door onze onverwarmde, prive VIP gaskamer, a/d dirk costerplein in delft, vlakbij station delft zuid.

N9. Ja het is hier binnen nu 13,1 graad C en buiten 5 C. duits voer is duur.

op 29 01 2017 at 22:30 schreef sjonnie:

Hartelijk dank!

op 30 01 2017 at 10:42 schreef Gaz Typari:

John vd Hoek: gaat heen. De enige dochterverkrachter die ik ken is gewoon een blanke, bekende van de familie, kwade dronk maar een gouden hartje, zette zich altijd in als vrijwilliger bij de jeugd.

De echte landverrader hier ben jij, omdat je alles wat we sinds ’45 hebben opgebouwd te grabbel wil gooien ten behoeve van je vieze rechtsracistische blanke onderbuik. Dat is de realiteit, onderkruipsel dat je er bent.

op 30 01 2017 at 19:07 schreef Cas:

Bijzonder dat Marokkanen een ras zijn… Geen woordenboek op de schrijversvakschool?

Bovendien, hoe weet je dat het een Marokkaan betreft? Weet je zeker dat het geen Turkse jongeman was? Of Egyptisch? Irakees? Iraans? Syrisch? Italiaans? Spaans? Grieks? Racist…

op 31 01 2017 at 15:21 schreef bert boudewijn:

Wat een leuk verhaaltje. Nou ja, leuk? Te triest voor woorden, dat men zulke ingevingen krijgt. Vast door de dagelijkse praktijken ingegeven.
Cht triest dat er zoveel waarheidsgehalte in steekt. Een licht getinte of zwart gekleurde, die jat van een wit gekleurde.
N heel groen/rood socialistisch Nederland wil dit alles nog meer aanmoedigen blijkbaar. Zij willen het kwaad ervan gewoon niet inzien, totdat het echt enstig wordt. Mes, pistool, verkrachting al of niet in groepsverbandenz.!!!!!

op 31 01 2017 at 19:32 schreef wees:

Alles leuk en aardig maar hoe zit het met de iPhone.?
Met de foto’s, de berichten en de app-jes.
Daar kan ik van wakker liggen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS