Home » Archief » Waarom zijn Turken altijd alleen maar solidair met Turken?


[12.06.2013]

Waarom zijn Turken altijd alleen maar solidair met Turken?

Tayfun Balçik

strand5
Naakt omdat het moet

Het was nog donker. Mensen verzamelden zich in het centrum van het tentenkamp. Toen iedereen gereed was, vertrokken we met z’n allen naar het centrum van de stad. We hadden anti-kapitalistische posters, spandoeken met leuzen tegen de armoede en sjaals voor het geval de oproerpolitie traangas of pepperspray zou gebruiken.

Het was een vreedzaam protest, maar er kon van alles gebeuren. Vrijdag was het relatief rustig, maar zaterdag merkten we toch dat de Duitse oproerpolitie hard kon optreden.

Traangas en knuppels

Nee, inderdaad, ik heb het niet over Turkije, maar over Blockupy in Frankfurt, het financiële centrum van Europa waar ik deelnam aan de demonstraties die op 30 mei en 1 juni plaatsvonden tegen de bezuinigingen in Europa.

Daar waren ook harde charges van de oproerpolitie, traangas en knuppels. Maar in de kranten was er weinig over Frankfurt te lezen. Het is allemaal ‘onderdrukking, dictatuur en fascisme in Turkije’ wat de klok slaat in onze media.

Oorlog in Syrië

Begrijp me niet verkeerd, ik ben voor de democratische rechten van de demonstranten in Turkije en ook wil ik geen onrecht doen aan de doden die daar zijn gevallen, maar enige proportionaliteit is wel op zijn plaats.

Ook een andere vergelijking kan datgene, wat er in nu Turkije gebeurt, meer in het juiste perspectief plaatsen. Bijvoorbeeld een vergelijking met de burgeroorlog die nu al twee jaar aan de gang is in Syrië. Als Erdogan al een dictator is (zoals onder meer in de Volkskrant werd gesuggereeerd), wat is Assad dan wel niet? Ik was afgelopen week nog bij een bijeenkomst met een Syrische vluchteling (die ik om veiligheidsredenen niet bij naam noem) en heb onder andere het volgende opgetekend:

– Zeventig procent van de stad Aleppo (de grootste stad van Syrië – had 2,5 miljoen inwoners voordat de opstand begon) is vernietigd.

– Officiële cijfers geven aan dat er ruim 80.000 doden zijn gevallen

– 100.000 mensen worden vermist

– 200.000 tot 300.000 zijn gearresteerd

– Er zijn zes miljoen IDP’s (Internally Displaced Persons) op een bevolking van 22 à 24 miljoen

– Maar liefst 800.000 tot een miljoen vluchtelingen in Turkije, Libanon en Jordanië en andere gebieden

Terwijl dit de situatie in Syrië is, krijg ik allemaal berichten om mee te doen aan solidariteitsacties in Nederland met de demonstranten in Turkije.

Solidariteit alleen met de ‘eigen’ groep

Aan al die mensen die vinden dat we solidair moeten zijn met de demonstranten in Turkije wil ik het volgende vragen: wat moet de Syriër nog meer doorstaan om misschien de helft van de solidariteit te kunnen genereren die nu is opgewekt voor Turkije?

Een andere vraag, speciaal bedoeld voor al die Turkse demonstranten op het Beursplein in Amsterdam: wat voor betekenis heeft jullie solidariteit, als die solidariteit alleen maar zichtbaar wordt als de belangen van de ‘eigen’ groep in het geding zijn? Het waren namelijk vooral linkse Turkse organisaties, Koerden en Alevieten, die mensen op de been hadden gebracht.

Racistische Hollander

Zelfs in het uiten van hun solidariteit zijn Turken nationalistisch. Als je op dit moment écht solidair bent met échte slachtoffers van échte vernietiging dan organiseer je iets voor Syrië. ‘De racistische Hollander’ gaat dat niet doen. Zij denken toch, ‘ach, het zijn toch maar Arabieren die elkaar afslachten, what else is new?’

Dit gezegd hebbende, ben ik niettemin toch ook bezorgd over de situatie in Turkije. Ik hoop dat het allemaal niet uit de hand gaat lopen. De regering moet vaart maken met het doorvoeren van hervormingen. Erdogan moet laten blijken dat hij de premier is van alle inwoners van de Turkse republiek, inclusief de kemalisten en alevieten, hoe hypocriet sommige wensen van hen ook mogen zijn.

Democratische wensen

Want inderdaad, die laatste groeperingen waren eerder ook niet solidair met de meisjes die enkel en alleen vanwege het dragen van een hoofddoek niet konden studeren en die nog steeds problemen hierdoor ondervinden bij het solliciteren naar publieke functies.

Maar als Erdogan inderdaad denkt dat hij beter is dan al het oude, wat hij heel vaak beweert, dan moet hij nu tot een vergelijk komen met de democratische wensen van de demonstranten.

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West.

Tayfun Balçik, 12.06.2013 @ 15:48

[Home]
 

22 Reacties

op 12 06 2013 at 17:16 schreef dewanand:

namaste Tayfun Balcik,

Mooi betoog, alleen die getallen over doden, gewonden en ontheemden is onduidelijk, gedurende welke periode is dit gebeurd en waar, welke leider, welke soort etnische groepen zijn zo aangepakt?

kijk onder, iets over machtscycli, heel oud, misschien leuk voor jou als historicus, ga turkije en syrie maar eens hiermee doorlichten vanaf de geboorte van profeet Mohammed (VZMH).

WEBpublication BOOK WART0141 / EPAGE 32 of 92
Een Dynamisch Vreemdelingenbeleid
Hindu nazism (Hindoe nazisme)
2.0. Breinfase 2:
Oplossen van de oplossingen
2.6. Machtscyclus Polybius

http://www.dewanand.com/dynamisch32.htm

Traditioneel sinds oudheid was een dictatuur overal ter wereld doodnormaal, dus denk ik van, die mensapen zijn genetisch onveranderd en daarom zijn ze verdoemd om eeuwig te vechten met elkaar als domme, herseneloze aapjes met te grote geslachtsorganen. Het is hun vervloekte karma en ze worden gestrafd voor hun eigen domheid en fouten uit vorige levens. Ook voor mij geld dit uiteraard en voor arme lage kaste koeliekat Wieroe.

Oorlog is natuurlijk, vechten is het leven, strijden is verplicht vanaf je geboorte, want recht van de sterkste is alles op aarde.

op 12 06 2013 at 20:43 schreef Arjan030:

Turken die niets voor Syrië organiseren zijn nationalistisch, ik ben een ‘racistische Hollander’.

Mogelijk sla ik hier een dubbele laag over hoor, ik zie de aanhalingstekens wel staan, maar het lijkt mij nogal meten met twee maten.

op 12 06 2013 at 23:47 schreef marten:

‘die racistische Nederlander’ is een gigantische stropop, want ik heb nog niemand horen zeggen ‘het zijn toch maar Arabieren die elkaar afslachten’. Misschien in de riolen van Geenstijl gevonden? Je beledigt de Nederlanders die in totaal 5 miljoen euro overgemaakt hebben voor hulp aan Syrië, bovenop een miljoen euro van Unicef Nederland.

Het conflict in Syrië is zo ingewikkeld met verschillende groepen die elkaar bevechten, dat het voor mij niet duidelijk is met wie ik nu eigenlijk solidair moet zijn. Het is erg makkelijk vanachter je computertje in Nederland te roepen dat we die-en-die moeten steunen, maar wie zijn ze dan? Waar vechten ze voor? Wat willen ze met Syrië in de toekomst? Dat is vanaf hier voor mij niet duidelijk vast te stellen. Het is dus alleszins redelijk je met deze burgeroorlog niet te bemoeien en alleen hulporganisaties te steunen. Bovendien, westerse bemoeienis in Arabische landen is zelden een succes en meestal niet welkom.

op 13 06 2013 at 00:11 schreef MNb:

Nee Arjan, jij begrijpt de betekenis van de aanhalingstekens niet. Die geven hier een citaat aan – Tayfun legt Turkse Nederlanders deze woorden in de mond. Of dat terecht is kan hij beter beoordelen dan jij en ik.

op 13 06 2013 at 03:54 schreef You On A Gin:

Er is vanuit de ‘Westerse wereld’ juist wél e.e.a. georganiseerd qua solidariteit met Syrië. Google je op “solidariteit syrie”, krijg je dit.

Misschien is er iets meer aandacht voor de toestand in Turkije, maar dat land is natuurlijk wat dichterbij Nederland, zowel geografisch als cultureel. Bovendien hebben we hier in NL een levendige Turkse gemeenschap, maar Syriërs – volgens mij not so much.

Dat Assad het wel heel erg bont maakt, doet Erdogan natuurlijk niet een minder grote lul lijken.

De Hulk-sprong naar hoofddoekjes (en de opbouw naar het betichten van hypocrisie die deze moest bewerkstelligen) in het betoog volg ik niet helemaal, maar ik ben dan ook niet bijster snugger.

Een vraag, Tayfun Balçik: wat zijn die hervormingen waar je op hoopt? Voor een leek als ik gaat het vooral om mensen die Turkije graag nog wat seculier willen houden. En dat is natuurlijk een loffelijk streven.

op 13 06 2013 at 08:14 schreef Tayfun Balçik:

Als ‘de’ racistische Hollander het geen probleem vindt, op tv (Pauw en Witteman) in de kranten (Sander van Walsum, Theodor Holman, Martin Sommer, Nausicaa Marbe, Chris Rutenfrans) in het parlement (de hele PVV-fractie, plus types als Lodewijk Asscher die samen met Marcouch en Keklik Yücel met de PVV-ideologie flirten) om Nederlandse Turken, Nederlandse Marokkanen en moslims in het algemeen te beledigen zonder dat er daarover ophef overs is, dan moeten die racistische Hollanders ook niet zeuren als ik het beestje bij de naam noem.

op 13 06 2013 at 12:08 schreef dewanand:

zo zo hahahahaha, Wieroe de wijze hindoe kat en ik zaten weer samen gezellig research te doen. Wieroe had hele avond zitten mediteren in oud katten sanskriet mantras en hij uitte dit zonet:

‘Kijk Dewanand, het is goed dat die mensaapjes zonder staarten, jou inferieure soort dus he, elkaars natuurlijke vijanden zijn, omdat in de juhgle elke diersoort een natuurlijke vijand moet hebben, jullie soort met grote hersenen en grote geslachtsdelen staan aan top van de voedselketen dus jullie zijn onze vernietigers nu, en hierom vind ik het mooi dat jullie flink vechten nu met moderne geweertjes, in turkije, syrie, india, pakistan, israel, afrika, en zo jezelf in aantal verminderen. Gaia, aarde en Aywa vinden dit prima he. Ga door mensapen met elkaar elimineren en eet elkaar ook lekker op, want dat redt plofkippen levens.’

7 miljard mensaaapjes is echt te veel, dus veel plezier met het verminderen van jullie inferieure apen soort he via heilige oorlogen, goden zegenen jullie lijken zeker met leuke madeliefjes en gulzige wormen die genieten van lekker mensenvlees.

Dewanand en Wieroe
hindoe fundamentalisten
planet of the intelligent apes

op 13 06 2013 at 14:20 schreef Bigpete:

Ja laten we het beestje bij de naam noemen. “Waarom zijn Turken altijd alleen maar solidair met Turken?”
Omdat de meeste Turken extreem nationalistische racisten zijn. Dat wilde je toch horen? En je weet dat het waar is…

op 13 06 2013 at 21:39 schreef dewanand:

Bingo voor Bigpete, je slaat de spijkers van de heilige Ataturk op de koppen, je hebt gewonnen hoera jongen, ga snel je zak met turkse pepernootjes van sinterklaas halen bij Erdogan die nu deze nieuwe rol zal spelen bij het hollandse Zwarte Pietjes feest op 5 december. Dit is gewoon een oud Turks feest hoor en zo zie je hoe de superieure Turkse beschaving jullie witte Hollanders leerde wat cultuur en beschaving zijn, weet je nog over die eerste tulpen uit Turkije in de zeventiende eeuw van Holland?

Turken brachten beschaving naar het barbaarse primitieve Holland.

Tip voor zaterdag 15 juni as, event met turkse cultuur erbij:
begint 12 uur, lokatie buurthuis boerenplein, straat mandelaplein 1, te den haag, is gratis. ook hindoes, marokkanen en wat whigger britten doen mee, binnen podium en buiten.

Blanken mogen alleen met dure turkse pasjes naar binnen he in deze sharia zone in Den Haag, mekka driehoek he en je moet verplicht halal eten. Meisjes moeten zoveel mogelijk islamitisch gekleed zijn in deze officiele Haagse sharia zone.

dewanand

op 13 06 2013 at 23:05 schreef marten:

@Tayfun
Wat een frustratie. Gelukkig is er niet zoiets als een recht om niet beledigd te worden. Misschien is er wel geen ophef omdat men mensen als Wilders links(hihi)laat liggen?

op 14 06 2013 at 12:26 schreef Sasha Berkman:

bigpete, sinds wanneer heb jij problemen met extreem nationalistische racisten? Jij demonstreert toch broederlijk met het White Power nazi-schorum? Jij maakte je toen druk om antifascisten die die nazibijeenkomst lastig vielen.

op 14 06 2013 at 15:01 schreef Bigpete:

Ik heb geen probleem met Turken in Turkije sasha. Ik heb wel een probleem met Turken in Nederland die zich gedragen alsof ze nog in Turkije wonen. En slik die drol eens door, hij begint nu echt te stinken.

op 14 06 2013 at 16:42 schreef sabaroth:

Sasha, je zit er mijlenver naast. Die demonstratie was een solidariteit met de deense cartoonisten en recht op vrijheid van meningsuiting. Ik was er ook bij. En heb gezien hoe die Afa’s zelfs bijna een man in een rolstoel in elkaar mepten.

op 15 06 2013 at 00:28 schreef You On A Gin:

En heb gezien hoe die Afa’s zelfs bijna een man in een rolstoel in elkaar mepten.

Noem ze dan ook gewoon maar Fa’s. Dat “anti” ervoor slaat nergens op.

op 15 06 2013 at 12:29 schreef sabaroth:

yup het zijn fascisten, dat klopt

op 15 06 2013 at 13:41 schreef Sasha Berkman:

Fantastisch die eenheid in de geest van White Power.

op 16 06 2013 at 11:12 schreef sabaroth:

Zucht, Sasha ik ben allang weer het linkse pad opgedwaald, laat me nou geen spijt krijgen daarvan.

op 16 06 2013 at 18:04 schreef Sasha Berkman:

sabaroth, ik betwijfel dat ten zeerste.

op 16 06 2013 at 18:08 schreef You On A Gin:

Ziehier de gare logica van types als Sasha Berkman. Als je vindt dat Antifa zelf fascisten zijn ben je automatisch “White Power”. LOL.

op 17 06 2013 at 15:19 schreef Sasha Berkman:

yoag, leer lezen

op 17 06 2013 at 20:32 schreef Sasha Berkman:

“Types” als Sasha Berkman zei YoaG :)

op 17 06 2013 at 22:27 schreef You On A Gin:

Generaliseren is toch ook leuk en handig. :)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS