Home » Archief » Witte vrouw


[17.03.2010]

Witte vrouw

Gin Mooy

weg18
Illustratie: Gerda Wegener

Ik ben ‘de witte vrouw’ in Sierra Leone. In ruim drie jaar in dit west-Afrikaanse land is daar nog steeds niets aan veranderd. Het snerpende ‘white woman’ wordt me nog steeds dagelijks nageroepen. In het begin had ik er een hekel aan ‘de witte vrouw’ te zijn, omdat ik bruin ben en ik me niet voor kon stellen dat het hele land aan kleurenblindheid lijdt. Maar alles wat niet pikzwart is, is in Sierra Leone wit, dus daar kan ik me al heel lang niet meer druk over maken.

Wat erger is, is dat men denkt dat alles wat niet pikzwart is, geld bij bosjes heeft. Wat zeg ik, bij koffers. Want geloof maar dat men denkt dat de vier koffers die ik rijk ben, afgeladen vol zitten met harde euro’s. En dat mijn koffers bovendien nog een magische bodem hebben, waardoor ze nooit leeg raken. Alles wat niet pikzwart is, is in Sierra Leone rijk, en dat is echt vreselijk vermoeiend. Zeker als je al je dubbeltjes drie keer moet omdraaien, al veel te veel mensen sponsort en het gewoon nooit genoeg is. En dat laatste begint me mijn keel uit te hangen. Wat ik ook doe, het is nooit goed genoeg.

Wie me ook een bezoekje brengt, vaak zelfs onuitgenodigd en tegen wil en dank, verwacht dat ik mijn poeplap trek en er een fortuin uit vandaan tover. Voor de transportkosten natuurlijk, geld voor eten, misschien wat voor een doktersbezoekje, schoolgeld voor kinderen, broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes, geld voor schoenen, geld om uit te gaan, geld om in de kerk te kunnen doneren en ga zo maar door.

‘De witte vrouw’ moet hoe dan ook uitgekleed worden. Letterlijk, zo bleek vandaag. Want één van de familieleden van mijn lieve echtgenoot had zich bedacht dat ik wel wat van mijn kleren kon weggeven aan zijn vrouw. Tuurlijk! Uit mijn koffer met magische bodem zullen wel genoeg kleren getoverd kunnen worden zodat ik zelf niet naakt over straat hoef.

Ikzelf ben intussen redelijk immuun geworden voor dergelijke verzoeken. Ik gooi er een grap overheen, een strenge blik en hou mijn poot stijf. Ik heb nu wel genoeg weggegeven. Manlief kan er echter geen weerstand tegen bieden. Dus ging een hooggewaardeerd familielid er vandoor met een deel van de garderobe van mijn echtgenoot. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. En toen kwam de ruzie. Omdat ik er iets negatiefs over had te melden. Dat zijn mijn zaken namelijk helemaal niet. Als manlief iets weg wil geven, doet hij dat. Het zijn immers zijn kleren.

Wat hij voor het gemak vergeet, is dat ik zijn kleren betaal. En dat hij ze al jaren steeds weggeeft, waardoor hij zelf niet genoeg heeft en dan met ontevreden kop bijvoorbeeld mijn verjaardag durft te vergallen: ‘Ik wil nergens heen hoor, ik heb niets om aan te trekken. Je moet spijkerbroeken voor me kopen, en heel veel t-shirts, sportschoenen. En nette schoenen.’ En dat het daarom mijn zaken dus gewoon wel zijn.

Maar ach, ‘de witte vrouw’ ritselt het allemaal wel bij elkaar. En daarom kan je ook gewoon echt het aller- aller- allerlaatste geld van de witte vrouw aan je familieleden weggeven. Omdat ‘ze’ toch wel weer nieuw geld ritselt. Wat ik ook altijd voor elkaar krijg. Mijn fout, want voor de 388 miljoen bochten waarin ik me daarvoor moet wringen, heeft niemand oog. Het is gewoon weer een teken van onbeperkte rijkdom.

En wat ik ook probeer, ik krijg gewoon niet uitgelegd dat de wereld een heel klein beetje anders in elkaar zit. Oost Indisch doof noemen we dat in Amsterdam. En daar heb ik een heel ietsie pietsie klein beetje genoeg van. Ik wil namelijk helemaal niet mijn handdoeken, zeep, eten en kleren weggeven aan inhalige familieleden die door eigen toedoen arm zijn. Als ik net als hen niet in scholing had geïnvesteerd en ook maar gewoon een beetje was gaan lummelen, was mijn eigen situatie niet veel rooskleuriger geweest dan dat van hen.

Maar dat maakt in Afrika niet uit. Al maak je zelf nog zo’n puinhoop van je leven, als je familieleden hebt die het een heel klein beetje beter doen dan jij, klop je gewoon bij hen aan. Zo werkt dat nou eenmaal. Wie weigert, is de zwarte piet. Of een hele, hele, hele onaardige en krenterige witte vrouw. So be it.

Kersverse moeder Gin Mooy doet promotie-onderzoek naar ex-kindsoldaten in Sierra Leone. Ze zette het hulpproject Mind to Change op en schreef een boek. Voor een nieuwe voorlichtingscampagne zoekt ze de hulp van onder meer kunstenaars. Meer Gin op haar weblog.

Gin Mooy, 17.03.2010 @ 21:40

[Home]
 

6 Reacties

op 17 03 2010 at 23:44 schreef MNb:

Dit verschijnsel zou wel eens minder te maken kunnen hebben met huidskleur dan op het eerste gezicht lijkt. Er kan namelijk meer zijn dan de gelijkstelling niet pikzwart = rijk.
Op Moengo bestaat de meerderheid van de bevolking uit Aucaners. Die hebben zich 250 jaar geleden vrijgevochten van de Nederlandse kolonialisten. Dat moet men letterlijk opvatten: het gezag in Paramaribo strekte zich niet uit tot het oerwoud, in het Aucaanse geval van Oost-Suriname. De Aucaners hebben Afrikaanse tradities dan ook aardig weten te handhaven. En hun voorouders zijn als slaven uit West-Afrika gedeporteerd ….
De pointe is dat ik een alleenstaande Aucaanse vrouw ken die zich middels scholing probeert op te werken. Ze heeft een naar verhouding goede baan met een goed salaris. Dus raad eens hoe ze regelmatig meer dan driekwart van haar salaris binnen een week na binnenkomst kwijtraakt? Precies, haar familie. En ze is pikzwart. En het spreekt voor haar vanzelf.
Afrikaans groepsdenken heet dat. Bezit is van iedereen, dus niemand hoeft moeite te doen. Je zou er liberaal-kapitalist van worden.

op 18 03 2010 at 09:08 schreef sabaroth:

Verkeerde man getrouwd, dumpen die zooi.

op 18 03 2010 at 12:43 schreef vetklep:

het klinkt als ontwikkelings”samenwerking” op microniveau.

op 18 03 2010 at 13:40 schreef colliding positron:

Ik ken dat soort verhalen ook uit de Antilliaanse gemeenschap in Nederland. Mijn dochter heeft verkering gehad met een Antilliaanse jongen. Hij was een van de weinigen in zijn familie die werkte. De familie hield precies bij wanneer het salaris binnenkwam om hun sociale bezoekjes te plannen.
Het is zelfs voorgekomen dat twee ooms ruzie kregen omdat de een de ander voor geweest was bij het rippen van neefjelief.

op 24 03 2010 at 12:48 schreef Bigpete:

Tja bezint eer ge begint is een weliswaar oud maar nog immer actueel gezegde…

op 25 03 2010 at 13:31 schreef renzo:

Grappig, dezelfde dingen die jij bewondert (nu ja bewonderde), in afrika, zoals dingen voor elkaar over hebben, alles delen, die ga je nu bekritiseren…
van dwepen – want dat is eigenlijk het woord – naar afkeer…benieuwd hoe dat verder gaat

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS