Home » Archief » Zelfmoord


[04.12.2011]

Zelfmoord

Makbouli

Handig manoeuvreerde ze zich op haar skates door de voordeur van het politiebureau. In één vloeiende beweging rolde ze in onze richting. Met haar beide handen op de balie kwam ze tot stilstand. Haar lange lichtbruine haar omlijstte haar vrolijke gezicht en vragend keek ze in mijn richting. Een ongebruikelijke en opvallende verschijning in het politiebureau, waar junks, alcoholisten, inbrekers en ander tuig kind aan huis waren.

Op mijn vraag of ik haar kon helpen, antwoordde ze dat ze een nogal vreemd verhaal had. Haar vader woonde in de Molukkenstraat. Het was een intelligente, eenzame, lieve man. Hij was inmiddels met pensioen en de laatste tijd merkte ze dat hij nog eenzamer werd. Als ze haar zoontje meenam, leefde hij weer volledig op.

Een paar dagen geleden had ze een vreemd telefoontje gehad van hem. Hij vertelde haar dat als ze maandag om 18.00 uur niets van hem vernomen had, dat ze de politie moest inlichten om bij hem naar binnen te gaan. Dit was niet de eerste keer dat hij dat haar had gezegd. Aan die eigenaardigheid was ze inmiddels gewend geraakt. De vorige keren kon zij na zo’n uitspraak gewoon telefonisch contact met hem krijgen en bleek er niets aan de hand, maar nu kreeg ze hem niet aan de telefoon. Ook was ze bij hem aan de deur geweest en deed hij niet open. Ze maakte ze zich toch wel ernstige zorgen.

Samen met een collega togen wij naar het door haar opgegeven adres. Zij bleef achter op het politiebureau waar ze ons nieuws zou afwachten. Zuchtend en steunend klommen we de trap op van de typisch oude Amsterdamse woning. Er werd niet gereageerd ondanks ons onophoudelijk aanbellen en kloppen. We keken elkaar aan en begrepen wat we gingen doen. Het balkon. Via een vriendelijke buurman klauterden we over zijn balkon naar het balkon van de man.

De balkondeur stond op een bescheiden kiertje. De gordijnen wapperden door de wind in en uit de kamer. Mijn hart klopte in mijn keel omdat ik, door jarenlange ervaring, al wist wat mij te wachten stond. Waar ‘hij’ zou liggen of hangen was alleen nog maar de vraag. Dit waren de naarste klussen in het politiebestaan. Zeer voorzichtig duwden wij de balkondeur verder open. Onze ogen moesten wennen aan de donkere kamer.

We stonden nu in een kleine kamer, die kaal en armoedig gemeubileerd was. In de hoek lag een matras op de grond met een bundeltje kleding en dekens. Althans, zo leek het. Heel langzaam werd het beeld scherper. Op de matras lagen inderdaad kleding en dekens. Daartussen lag een man. Dood. Zijn lichaam was verkrampt, het schuim dat op zijn mond stond was verdroogd en de uitdrukking op zijn gezicht toonde de vreselijke strijd die hij had gestreden. Zijn handen klauwden in het dekbed.

Links op de muur stond in rode verf een tekst gekalkt: “Pas op, hier staat Cyaankali. De rest staat in het keukenkastje.” Eronder stond een pijl getekend die wees naar een mok met daarin een gevaarlijk uitziend goedje. In de huiskamer zag het er, in tegenstelling tot de kleine slaapkamer, geordend uit. Op de salontafel lag een stapeltje boeken. Daarbovenop lag een briefje met daarop de vraag deze boeken toch vooral op tijd terug te brengen naar de bibliotheek. Daarnaast lag de legitimatie en het paspoort van de man die dood in de slaapkamer lag. Als laatste lag er een staatslot met daarop een briefje dit staatslot toch vooral aan zijn dochter te geven.

Ik liep door naar de hal en zag een kinderjasje hangen aan de kapstok. Ik slikte een brok weg en deed de voordeur open. Beneden aan de trap stond de vrolijke vrouw op haar skates. Verwachtingsvol keek ze me aan. Ik liep naar beneden en probeerde het droevige bericht te bewaren tot beneden aan de trap. Maar mijn gezicht sprak boekdelen. “Oh nee”: schreeuwde ze uit. Terwijl ik de laatste treden afrende kon ik haar nog net op tijd opvangen. Zo stonden we daar in de benauwde hal. Een agent met een snikkende vrouw op skates in haar armen. Het duurde minuten voordat ze me met betraand gezicht aankeek en vroeg: “Wat nu?” Ik zei: “Ik breng je wel even terug naar het bureau, dan spreken we zo alles door.” Dat wilde ze niet, ze wilde alleen zijn.

Ze draaide zich om en skate weg naar het politiebureau. Haar lichtbruine lange haar wapperde in de wind.

Als Makbouli later groot is, wil ze Minister van Veiligheid worden óf baas van de Dierenpolitie. Tot die tijd adviseert ze de bestuurders op het gebied van openbare orde en veiligheid en schrijft ze (soms) over klein en groot leed. Daarbij put ze uit haar ervaringen als politieagent in Amsterdam. Meer op haar weblog.

Makbouli, 04.12.2011 @ 11:50

[Home]
 

59 Reacties

op 04 12 2011 at 12:44 schreef Rob:

Oef.

op 04 12 2011 at 13:55 schreef MNb:

Ik zou wensen dat mijn vader op deze manier aan zijn einde was gekomen in plaats van wreed vermoord. Al is een te hoge concentratie koolstofmonoxide prettiger dan cyaankali.

op 04 12 2011 at 14:54 schreef rianne van hoten:

zelfmoord is van de satan

op 04 12 2011 at 15:38 schreef Spuyt12:

Indrukwekkend verhaal. Jammer van de laatste twee nietszeggende comments.

op 04 12 2011 at 16:19 schreef Sasha Berkman:

Indrukwekkend verhaal. Op zich heeft hij het netjes gedaan.

op 04 12 2011 at 17:51 schreef Amal Ben Salah:

Indrukwekkend en mooi geschreven verhaal. Zat gister in de auto aan mijn zus het verhaal te vertellen van de kannibaal in Tanger die op heterdaad betrapt is, maar helaas wel te laat voor het driejarig meisje en haar ouders. Te walgelijk voor woorden en wat vreselijk voor haar ouders en de politieagenten die binnen zijn gevallen en haar al in stukjes aantroffen. Mijn zus hield haar oren dicht, haar eigen dochtertje wordt eind deze maand ook drie. Maar wat heb ik te doen met de mensen die dit allemaal hebben gezien, tragedie met hoofdletter!

op 04 12 2011 at 18:00 schreef Bertje:

Wat een triest doch mooi en ontroerend verhaal.

op 04 12 2011 at 19:20 schreef Thomas E:

Wat moeten we blij zijn met politiemensen als Makbouli!
(wacht nog maar even met groot worden)

op 04 12 2011 at 19:38 schreef G!:

Poeh. Zo’n verhaal, daar ben ik toch wel even stil van.

op 04 12 2011 at 20:27 schreef herman van der helm:

Ja aangrijpend verhaal. Jammer dat dit vaak zo in het echt gebeurt. Niet alleen politieagenten, maar ook andere hulpverleners worden vaak geconfronteerd met de gevolgen van een zelfdoding. En vooral familie en vrienden nemen dit voor de rest van hun leven mee. Helaas was ik er zelf bij toen mijn broer voor mijn neus van de flat afsprong en ik hem te pletter zag slaan. Als ik dit lees komt alles weer in volle omvang in mijn hoofd voorbij. Toch bedankt voor het verhaal Makbouli. Ik wil het gewoon nu niet meer vergeten.Het is deel van mij geworden.

op 04 12 2011 at 20:32 schreef herman van der helm:

rianne van hoten zegt: “zelfmoord is van de satan”
Deze uitspraak en de tekening hierboven brengen me weer terug bij mijn beleving. De dag voordat mijn broer sprong zag ik hem letterlijk als Satan of duivel voor me. Jarenlang daarna heb ik die beelden gezien in mijn nachtmerries. Het is bedrog, maar op dat moment levensecht. Nogmaals dank voor dit stuk en de reacties; zo herkenbaar.

op 04 12 2011 at 21:10 schreef Fatima:

Tja toeval of wat, had het net in een ander stuk dus net over dit onderwerp. Moslims geloven dus ook dat zelfmoord een gevolg is van geestelijke kwelling, mensen met depressie. & sommige hebben niets om depressief om te zijn & omgeving weet nie waarom ze depressief zijn. kinda sad. Is dus ook verboden. Tja we zijn van die weirdos die niet alleen in God geloven maar ook in de duivel en die kan dus tussen de oren zitten ;~p
Wel mooi geschreven Makbouli, so sad. Vooral dat berichtje over de bibliotheek en zijn dochter (snik)

op 04 12 2011 at 21:41 schreef Sasha Berkman:

Zelfmoord is van de satan is een onzinkreet! Alleen domme mensen zeggen zoiets.

op 04 12 2011 at 22:25 schreef sander:

De noodgedwongen veroordeling van zelfdoding door christenen en anderzins religieus gespuis stuit mij altijd tegen de borst.

op 04 12 2011 at 23:17 schreef Fatima:

Is geen veroordeling hoor, althans niet van mijn kant. Voor gelovigen is het een goeie verklaring, waar menigeen psychiater zich achter de oren krabt naar de beweegredenen. Ik heb eerder medelijden omdat er altijd een weg uit is als je erin gelooft. Ik ken zelf iemand met zo’n depressie en het is moeilijk om aan te zien dat zo iemand lijdt.Tussen gelovigen en ongelovigen ligt er een zee van onbegrip, gewoon accepteren.

op 04 12 2011 at 23:23 schreef Nico:

Wat een aangrijpend en mooi verhaal weer van Makbouli.

op 05 12 2011 at 10:16 schreef Emigrant:

En toch, en toch. Als je heel oud geworden bent en er komt niets meer kun je maar beter wegwezen voordat je in handen valt van verpleegkrachten.
Er moet een beter gif zijn dan cyaankali.
Overigens: de satan bestaat niet.

op 05 12 2011 at 11:50 schreef Thomas E:

Bestel het boekje ‘The last exit’ en je weet precies hoe het moet. Zacht en esthetisch verantwoord.

op 05 12 2011 at 11:51 schreef MNb:

Dat is er, Emigrant. Koolstofmonoxide.

op 05 12 2011 at 12:40 schreef Bertje:

“Tussen gelovigen en ongelovigen ligt er een zee van onbegrip, gewoon accepteren.”

Ja niet dus ;-)

op 05 12 2011 at 14:31 schreef Sasha Berkman:

Thomas E: Ik denk dat jhij de final exit bedoelt?

op 05 12 2011 at 14:50 schreef Fatima:

@ Bertje of niet moet iedereen zelf weten.
Overigens de Satan bestaat wel ghehe welles nietes spelletjes, altijd leuk ;~p

op 05 12 2011 at 17:32 schreef Thomas E:

Ik denk dat je gelijk hebt, Sasha. Het zit ergens verstopt in mijn boekenkast, dus ik zou moeten zoeken.

op 05 12 2011 at 18:41 schreef Bertje:

@ Fatima

O ja satan bestaat en demonen en God en de hele sodemieterse rotzooi.
Alleen zal jou uitleg zeer verschillen met die van mij.
Maar als we een modes vinden waarin we het kunnen hebben over de spirituele ervaring die een ieder van ons heeft door zijn religie tja dan zijn we een eind “samen op de goede weg” ( klinkt wel heel christelijk)
En het kan: mijn buurman is een mennoniet en gezamenlijk hebben we een, hou je vast een volkstuin, onze religies staan loodrecht op elkaar maar dat weerhoud ons niet om samen te leven en te beleven.

op 05 12 2011 at 18:56 schreef Sasha Berkman:

Thomas: google is your friend

op 05 12 2011 at 19:23 schreef Fatima:

Bertje wat denk je dat ik doe, molotovcocktails gooien naar de buren ofzo? Maar ik zal wel even voor je klappen hoor.

op 05 12 2011 at 19:58 schreef Bertje:

@ Fatima

Weet je ….
Nee het is goed zo…
Het beste is om de orthodox conservatieve maar met rust te laten en te negeren en hopen dat het ooit goed komt.

op 05 12 2011 at 20:47 schreef Fatima:

Bertje cut the drama lol

op 05 12 2011 at 22:14 schreef MNb:

“Overigens de Satan bestaat wel”
Dan is jouw allah niet almachtig en hoef ik me niet druk om hem te maken.

“Maar als we een modes vinden waarin we het kunnen hebben over de spirituele ervaring die een ieder van ons heeft door zijn religie”
Vergeet het maar. Ik ben atheïst. Op de volgende twee testen scoor ik nagenoeg nul:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4464/trouw/integration/nmc/frameset/test/relitest.dhtml

http://www.trouw.nl/tr/nl/8564/Maand-van-de-Spiritualiteit/article/detail/2998801/2011/10/28/Hoe-spiritueel-bent-u.dhtml

Spiritualiteit is zweeftreverij.

op 05 12 2011 at 22:36 schreef Bertje:

@ Mnb

Een Gods ervaring is een persoonlijke ervaring niet meer en niet minder.
Ik ben een religeus mens en in gronde genomen Atheïst.
En deze twee gaan prima samen.
Ik geloof dat de tweede zin niet goed Nederlands is meer een soort Nederduits.

op 05 12 2011 at 22:44 schreef Thomas E:

““Overigens de Satan bestaat wel”
Dan is jouw allah niet almachtig en hoef ik me niet druk om hem te maken.”

Humor. En scherp ;)

op 05 12 2011 at 23:22 schreef Fatima:

Nee Thomas humor/scherp is toch echt iets anders dit is meer een drogreden. Maw als een bully in de klas bestaat, is de meester niet meer de baas. Atheist zijn maar toch religieus ook weer zo 1, hoe dan? lol Het heeft toch eigenlijk ook wel met intelligentie te maken om gelovig te zijn. Ik heb echt medelijden met jullie lol hihi

op 05 12 2011 at 23:30 schreef Thomas E:

Als de meester de bully niet kan beteugelen is hij idd niet de baas.

op 05 12 2011 at 23:44 schreef Fatima:

Tuurlijk want de bully neemt de klas over. De bully wordt er eerder uitgekicked door de baas.

op 05 12 2011 at 23:57 schreef Bertje:

@ Fatima

“Atheist zijn maar toch religieus ook weer zo 1, hoe dan?”

In mijn religie zijn vele door en door atheïsten.
Denk nou eens na joh religie heeft niet altijd met geloof te maken.
Religie: waarheids bevinding / zoeken naar de waarheid etc.
(komt van het woord Relios)
Geloof: ergens in geloven , op aannamen van deze of gene…

Geloof:

op 06 12 2011 at 00:10 schreef Sasha Berkman:

Fatima: donder op zeg! “Het heeft toch eigenlijk ook wel met intelligentie te maken om gelovig te zijn. Ik heb echt medelijden met jullie lol hihi”

huh?
heb je ook nog iets substantieels te melden?

Jullie gelovigen, speciaal die gelovigen die dezelfde god aanhangen, zijn een groot probleem voor ons “andere” mensen, zo 2/3 van de mensheid, uit mijn blote hoofd

Hoewel ik ook vind dat we die invloed ook niet moeten overschatten omdat de meeste mensen op deze aarde geen knettergekke (nou doe ik het toch!) aannbidders zijn van een alles bepalende naargeestige sadistische kindermoordenaar.
Mocht ik er naast zitten en mocht ik hem tegen komen na mijn dood, dan hoop ik dat ik iets kan vinden waarmee ik hem ter plekke zijn strot mee af kan snijden.
:)

Klopt het dat het nergens in de koran staat dat je als vrouw een hoofddokje/burka moet dragen?
Ifso: Wie zijn dan die gekken die dat beweren?

op 06 12 2011 at 00:39 schreef Fatima:

Nou ja Sasha, net nu p.wielaard dacht dat je me wilde versieren met geslijm zet je hem weer op het verkeerde been lol Owkee dus een probleem, knettergek, aanbidders van een sadistische kindermoordenaar, hm ja dat is wel een goeie omschrijving van die satanaanbidders maar die hebben de touwtjes op aarde in handen en stelen nu je spaarpot leeg. Onderwerp hoofddoek vind ik nogal cliche, vraag het de Joden of Christenen, staat ook in hun boeken. Ben anti Burka en ik heb slaap dus night Sasha ;~)

op 06 12 2011 at 00:45 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Now Breaks my woodenshoe.
Als ik of een ander zo gereageerd hadden dan was jij vast de eerste geweest om deze uit te toeteren voor facist, PVV aanhanger etc.
( overigens zou ik nooit zo reageren)
Herrn Berkman zeigt sein wahres Gesicht.
:-)

op 06 12 2011 at 19:58 schreef jetze:

Als God het leven heeft geschapen vanuit het niets, waar komt God dan vandaan?

Of mag ik deze vraag ook niet stellen van Fatima.

op 06 12 2011 at 23:19 schreef Bertje:

@ jetze

Natuurkundige wet : niets kan uit niets ontstaan.
Voor een uitgebreider antwoord verwijs ik je graag door naar Max Planck.

op 07 12 2011 at 01:40 schreef Emigrant:

@MnB: Ah, dank, daar was ik niet op gekomen. Het is nog lang niet zover, maar op een dag misschien.
@Thomas E.: Ook bedankt. Zal het boekje in huis halen.
Zulke middelen mogen in geen huisgezin ontbreken.

Ik heb spirituele ervaringen gehad zonder religie. Zonder woorden en flauwekul, kan ook.

op 07 12 2011 at 11:54 schreef MNb:

Bertje, als je het over natuurkunde gaat hebben, doe het dan wel goed.

http://en.wikipedia.org/wiki/Symmetry_breaking

Er kan wel degelijk iets uit niets ontstaan.

@Thomas E: “Humor. En scherp”
En onorigineel. Want ik heb de opmerking gestolen van Epicurus.

@Fatima: “De bully wordt er eerder uitgekicked door de baas.”
Dan is baas allah niet algoed, want hij wacht al eeuwen met het uitkicken van bully Satan. Wens ik baas allah niet te aanbidden (ook Epicurus).

Nog een paar andere vragen voor onze gewaardeerde gelovigen.
1) Waarom moet er een schepper als eerste oorzaak zijn? Waarom kan de keten van oorzaak en gevolg niet cirkelvormig zijn?
2) Waarom zou een schepper de eerste oorzaak moeten zijn en waarom niet het universum zelf?
3) Waarom zou causaliteit (oorzaak en gevolg) het fundamentele principe van het universum moeten zijn en waarom niet waarschijnlijkheid, zoals Heisenberg stelde (en waar we oa kernenergie aan te danken hebben)?

op 07 12 2011 at 13:34 schreef bertje:

@ Mnb

Ja ja het is goed met je.
Nogmaals niets kan uit niets ontstaan ook voor jou zie o.a. Max Planck
Ik ga er vanuit dat je als atheïst de Herr Planck en zijn werken wel kent?

Toch even antwoord op je vragen.

1 het een sluit het ander niet uit.
Zolang je “de schepper” maar niet ziet als een “ik” of een macht die boven jou staat.
God openbaart zich ook in de keten van oorzaak en gevolg.Sterker nog hij is de keten.

2 God openbaart zich als Universum, is het Universum en het Universum is God.
Nogmaals zolang je het idee maar los laat dat God een “ik” is.

3 Zou het niet weten.

“Gott steht für den Gläubigen am Anfang, für den Physiker am Ende alles Denkens”
(Planck)
en nog zo’n mooie:

“Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch, aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott”
(Heisenberg)

op 07 12 2011 at 16:05 schreef Sasha Berkman:

http://tweakers.net/nieuws/78213/wetenschappers-creeren-licht-uit-vacuum.html

op 07 12 2011 at 17:37 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Prima link daar niet van.
Maar waarom plaats je hem?

op 08 12 2011 at 02:12 schreef MNb:

Bertje, domweg je foute beweringen herhalen maken ze nog niet correct.

“Nogmaals niets kan uit niets ontstaan”
Dus wel. Zie de link die ik heb gegeven. Ja, ik ben bekend met Max Planck. Wat dat met atheïsme te maken heeft weet jij alleen; ik weet dat hij religieus was (en ophield bij te dragen aan de natuurkunde vanaf het moment dat hij actief in de kerk werd. Wat dat met een opleiding tot natuurkundeleraar te maken heeft weet ik wel – ik ben er nl. één.

1. Sluit elkaar wel uit. Een schepper wordt geacht aan het begin van de keten te staan; ergo met een cirkelvormige keten is er geen schepper.
2. Dan is de term God overbodig. Noem het gewoon universum. Zonder hoofdletter.
3. Dat is een argumentum ad futurum – een drogreden.

Sasha plaatst die link omdat die mijn gelijk bewijst.

op 08 12 2011 at 14:22 schreef Sasha Berkman:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3068482/2011/12/08/Respecteer-keus-van-de-zelfmoordenaar.dhtml

op 09 12 2011 at 15:50 schreef Bertje:

Mnb, grappig waar je mij van beticht doe je vervolgens zelf.
De link bevestigt nu precies wat ik beweer, tevens ook de link van Herr Berkman.
Max Planck had een zeer intense Gods ervaring deze kwam mede door zijn wetenschapelijk onderzoek tot stand.

1 zolang je vast houd aan een “ik” gebonden idee van een schepper dan geef ik jou gelijk.

2 Je kan God noemen hoe je wilt, het beste is om het helemaal niet te benoemen. Maar als mensen zijn we nu eenmaal gebonden aan taal. Nogmaals zie God niet als een ik en probeer hem ook niet waar te nemen vanuit jou ik.
God is voorbij het denken, God kun je alleen maar ervaren en direct “zien”

“Wohin und wieweit wir also blicken mögen, zwischen Religion und Naturwissenschaft finden wir nirgends einen Widerspruch, wohl aber gerade in den entscheidenden Punkten volle Übereinstimmung.
Religion und Naturwissenschaft schliefen sich nicht aus, wie heutzutage manche glauben und fürchten, sofern sie ergänzen und bedingen einander.
(Max Planck )

op 09 12 2011 at 21:25 schreef jetze:

De Bijbel, Koran en de Thora zijn een slap aftreksel van de Egyptische mythologie van Isis, Osiris en Hores

Komt gewoon vanuit de menselijke fantasie, op zoek naar een antwoord op de vraag: waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe. Een vraag die de beperking(en) van het menselijk brein pijnlijk duidelijk maakt.

Persoonlijk geloof ik in reincarnatie, maar dan wel op moleculair nivo, immers, de moleculen van mijn lichaam gaan nimmer verloren. ;-)

op 10 12 2011 at 01:06 schreef Bertje:

@ jetze

“Persoonlijk geloof ik in reincarnatie, maar dan wel op moleculair nivo, immers, de moleculen van mijn lichaam gaan nimmer verloren”

Strikt genomen noem je het dan wedergeboorte en dit is iets compleet anders als reïncarnatie.
Kort door de bocht:
Reïncarnatie –> Hindoeïsme
Wedergeboorte –> Boeddhisme
.

op 10 12 2011 at 11:54 schreef jetze:

Kort door de bocht:

Je wordt gewoon opgevreten, Bertje. De rest is gelul.

op 10 12 2011 at 13:49 schreef Bertje:

@ jetze

Niet waar!
Ik wordt verbrand.
:-)

op 10 12 2011 at 14:29 schreef jetze:

@Bertje

Jouw as wordt dan voedsel voor gras, gras voor schaap, schaap voor mij(kort door de bocht).
Tenzij ze jouw as in een urn laten zitten of de ruimte in schieten. Hoewel een deel van jou letterlijk de pijp uitgaat en zo weer terug komt in de voedselketen. ;-)

op 10 12 2011 at 16:24 schreef Bertje:

@ jetze

Ik heb er als religeus mens geen enkel probleem mee als mensen zo de term wedergeboorte uitleggen.
Het is in gronde genomen de “basic” versie.
Ik ben er dan gemakshalve vanuit gegaan dat je met “schaap voor mij” eten bedoelt en niet een of andere perverse handeling. :-)
Alhoewel ik vindt het eten van schapen en dieren in het algemeen ook redelijk pervers, maar das weer een ander verhaal.

op 10 12 2011 at 17:28 schreef jetze:

“Ik heb er als religeus mens geen enkel probleem mee als mensen zo de term wedergeboorte uitleggen.”
???????

Ik ga mijn tijd maar gebruiken om een bloemkool te leren vliegen, Bertje.

op 10 12 2011 at 18:35 schreef Bertje:

@ jetze

Ik zeg:
Doen!!!

Als snap ik je vraagtekens niet.
Jou uitleg is duidelijk en ik benoem dat als wedergeboorte.
Wat is daar nou zo vreemd aan?
Overigens zijn Bloemkolen helemaal niet van zulke goede vliegers, tapdansen gaat ze beter af.

op 11 12 2011 at 15:12 schreef Rene K:

Van zelfmoord naar religie naar kwantumtheorie…

Interessante discussie hier.

Overigens is een vacuüm niet niets Sasha, het stikt daarin van de quarks en neutrino’s –> massa, dus energie. En Iets uit niets creëren hebben ze al in meerdere deeltjesversnellers voor elkaar gekregen, maar daar gaat het om het principe dat er tijdelijk (minder dan een microseconde) basisdeeltjes kunnen ontstaan uit het niets. Zeg maar zoals effectenhandelaars geld creëren.

op 11 12 2011 at 15:57 schreef Bertje:

@ Rene K

“Van zelfmoord naar religie naar kwantumtheorie”

Klinkt wel als een mooie titel voor een boek.
Over kwantumtheorie weet ik niet zoveel ik heb me de laatste jaren vnl. bezig gehouden met wetenschappers / natuurkundige die door hun werk intense religieuze ervaringen hebben op gedaan en zo ben ik dus ook zijdelings met hun wetenschapelijke werk in contact gekomen.

op 11 12 2011 at 16:18 schreef Sasha Berkman:

Mooie parralel Rene.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS