Home » Archief » Laat u niet door Nieuwsuur voor de gek houden


[09.10.2019]

Laat u niet door Nieuwsuur voor de gek houden

Fréderike Geerdink


Scène uit Stormy Weather (1943)

Dries Lesage is van het ‘Grensinstituut voor Internationale Studies’. Dat klinkt relevanter dan wat hij eigenlijk is, namelijk expert op het gebied van internationale belastingen. Hij mocht maandagavond aanschuiven bij Nieuwsuur om zijn licht te laten schijnen op ontwikkelingen in noordoost-Syrië, waar hij nog nooit een voet aan de grond heeft gezet en waar hij niet deskundig in is. Hij zat er om de Turkse kant van het verhaal uit te leggen, vernam ik uit betrouwbare bron, en er kwamen ook Koerden aan het woord. Ik was maandagavond bij de presentatie van het boek van Brenda Stoter en ik ken die Lesage, dus ik weigerde aanvankelijk de uitzending dinsdagochtend terug te kijken maar na een frisse douche en twee koffie durfde ik het aan.

Zó, dát ging snel mis! Bij de intro al, waar de ontwikkeling kort werd geschetst (Trump heeft definitieve terugtrekking Amerikaanse troepen uit Syrië aangekondigd en geeft Turkije ruim baan noordoost-Syrië aan te vallen) waarna werd gesteld dat de Koerden ‘zich slachtoffer voelen’. Koerden worden al decennia, zowat een eeuw, door Turkije onderdrukt en vermoord maar ze zíjn geen slachtoffer maar voélen zich slachtoffer.

In een filmpje zien we Erdogan zeggen dat hij ‘bedreigingen door terreurgroepen’ niet langer kan accepteren. Daar wordt in het item verder niet op ingegaan – terwijl het, me dunkt, toch relevant is dat Turkije nooit is bedreigd of aangevallen vanuit het noorden van Syrië. In werkelijkheid vormen de Koerden daar géén militaire dreiging, dat kan iedere expert je vertellen.

Gewelddadige confrontatie

Dries Lesage vertelt je dat dus niet, want hij is dus geen expert. Wat hij je ook niet vertelt en wat Nieuwsuur blijkbaar niet weet, is dat de YPG/SDF onderdeel waren van een plan om escalatie van spanningen te voorkomen. Hij noemt slechts dat ‘de Amerikanen en Turken het eens waren’ over een zone langs de grens. Recentelijk besloot de SDF/YPG een aantal stellingen pal aan de grens te ontmantelen en er zware wapens terug te trekken om hun kant van de deal na te komen (wat opnieuw bevestigt dat ze niet streven naar een gewelddadige confrontatie met Turkije), waardoor de gebieden onder hun controle nu extra kwetsbaar zijn voor Turks geweld en wat het verraad van de Verenigde Staten alleen maar vuiger maakt.

Lesages missie is het neerzetten van de YPG en SDF als terroristische organisaties, niet geheel toevallig ook Erdoğans missie. Zo ook in Nieuwsuur, waarin hij de YPG ‘een onderdeel van de PKK’ noemde. Dat is een leugen, de YPG is géén onderdeel van de PKK. Als je de verhouding tussen beide groepen echt wilt uitleggen, kom je uit bij de kern van de zaak, en daar blijft Lesage – en blijkbaar ook Nieuwsuur – liever van weg.

De YPG en de PKK resorteren allebei onder de KCK, een koepelorganisatie van Koerdische partijen en gewapende groepen, die tot doel hebben het zogeheten ‘democratisch confederalisme’ in de praktijk te brengen. Dat kun je vrij kort uitleggen, namelijk als een systeem van democratie van onderop dat recht wilt doen aan de etnische en religieuze diversiteit in het gebied. Dat is het systeem dat Koerdische (en andere) groepen sinds 2012, toen Assad zich grotendeels uit noord-Syrië terugtrok, aan het implementeren zijn.

In vrijheid leven

Lesage zegt dat Turkije wil voorkomen dat de ‘PKK/YPG’ (luister hoe hij ze losjes aan elkaar koppelt, alsof ze inwisselbaar zijn) ‘een de facto staat’ bouwt. Lesage weet best – denk ik, maar zeker weten doe ik het niet want hij is geen expert – dat de KCK nadrukkelijk níet streeft naar een Koerdische staat maar naar democratische samenlevingen in de landen waar ze actief zijn, dus ook in Syrië (en in Turkije), waar alle groeperingen en individuen identiteit in vrijheid kunnen leven.

Lesage bezigde deze teksten overigens als antwoord op de volgende vraag van Tweebeeke: ‘Wat is de reden voor Erdoğan om dat gebied terug te willen?’ Terug te willen? Zoals toen het Ottomaanse Rijk daar nog de scepter zwaaide, bedoelde ze, of hoe moet ik die vraag interpreteren..? Eerder al ging ze niet in op een verbluffend staaltje victim blaming door Lesage, namelijk toen het ging over de vraag of de YPG/SDF zich zullen verdedigen. Als ze daarvoor kiezen, sprak Lesage, ‘dan krijg je een escalatie en onvoorspelbare gevolgen’. Niet de Turkse invasie en daaropvolgende bezetting zorgt voor escalatie en onvoorspelbare gevolgen, maar Koerden die gebruik maken van hun recht op zelfverdediging. Schiet mij maar lek.

En dit blogje wordt te lang, maar ik ga het toch niet laten liggen, wat Lesage zei over de strijd om Afrin, namelijk dat Afrin ‘blijkbaar van minder strategisch belang was voor de Syrische Koerden’. De SDF heeft verschillende malen gezegd dat voor hun de strijd in Syrië niet over is voor de Turkse bezetting van Afrin is beëindigd. Ze hebben zich met hand en tand verzet, begin 2018, en trokken zich terug toen de strijd verwoestende gevolgen dreigde te krijgen voor de stad Afrin en haar inwoners. Sinds de terugtrekking voeren ze een guerrillastrijd. Afrin neerzetten als onbelangrijk voor de Koerden getuigt van een diepe onkunde over de ideologie en de idealen van de YPG, SDF en de hele Koerdische beweging.

Witte meneer

Uit betrouwbare bron vernam ik dat Nieuwsuur dit zelf wel een ‘gebalanceerde uitzending’ vond want er komen ook Koerden aan het woord. Ze gingen naar de Koerdische vereniging in Den Haag en daar vernamen wij nauwelijks iets inhoudelijks maar vooral mensen die zich natuurlijk zorgen maken om hun familieleden. Dat is niet ‘gebalanceerd’. Dries Lesage zit in de studio als witte meneer met een stropdas en een hoogleraarschap in het een of ander, híj wordt neergezet als de ‘onafhankelijke, objectieve deskundige’ en de Koerden als emotioneel volk.

Terwijl Nieuwsuur wéét dat zowel Wladimir van Wilgenburg als ik in Nederland zijn. Van Wilgenburg wóónt zo ongeveer in noordoost-Syrië en heeft er net een knettergoed boek over gepubliceerd. Ik was meerdere keren in het gebied – ook afgelopen zomer nog – en bracht een heel jaar door bij de Koerdische strijders (zie hier het boek dat ervan kwam), na een correspondentschap van negen jaar in Turkije dus don’t worry, het Turkse perspectief kan ik uitstekend en eerlijk uitleggen. Zowel Van Wilgenburg als ik kennen de situatie daar als niemand anders in het Nederlands taalgebied.

Maar Nieuwsuur streeft niet naar het echte, complete verhaal, maar naar een ‘gebalanceerd’ item. Hij zegt dit, zij zeggen en snotteren dat, en wij van de redactie begrijpen het ook niet helemaal, snapt u wel? Nee, u snapt er nog altijd niets van na die uitzending van Nieuwsuur, al denkt u allicht veel wijzer geworden te zijn. Laat u niet voor de gek houden.

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland. Steun haar met een financiële bijdrage op Patron.

Fréderike Geerdink, 09.10.2019 @ 07:12

[Home]
 

1 Reactie

op 09 10 2019 at 07:13 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com!

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS