Home » Archief » Broeders en zusters


[02.01.2006]

Broeders en zusters

Michiel Mans

Hond0 (114k image)

Een tijdje doorbrengen op Islam Online was interessant. Met name de discussie tussen de Amerikaanse student Evan Hays en de Palestijns-Iraakse student Khalid Jarrar. Hun discussie is redelijk representatief voor de enorme kloof die er gaapt tussen het gros der moslims en laten we voor het gemak de westerlingen zeggen.

Debatten tussen geschoolden, intellectuelen en gematigden laten zelden zien wat er bij het leeuwendeel van de mensen leeft. Wij klagen hier regelmatig over de gekleurde en eenzijdige media. Kleuring en eenzijdigheid van de media zijn in veel moslimlanden nog sterker. Moslims hier kijken, denk ik, meer via schotels naar zenders uit de moslimwereld dan dat ze Netwerk, Nova, Zembla of de BBC-actualiteiten spellen. Door die manier van informatieverschaffing en vergaring wordt de kloof niet kleiner maar groter.

Waar het in essentie om gaat, is of de vlam in de pan zal slaan en wat er dan verder gebeurt. Tot op heden hebben 9/11’s, Madrids en Londens in het Westen niet tot ernstige rellen tussen moslims en niet moslims geleid. De rellen in de banlieus waren ernstig maar er vielen weinig slachtoffers. Het geduld, het wederzijdse begrip en respect zijn zwaar op de proef gesteld. Gevoelens en gedachten polariseren zich verder. Massa-demonstraties van moslims tegen de islamitische terreur zijn er niet geweest in Nederland. Wat we wel zien is dat moslims hun islamitische identiteit meer uitdragen. We zien eerder meer dan minder hoofddoeken en niqaabs op straat, zelfs bij kinderen.

Ik maak me totaal geen illusies dat nieuwe aanslagen niet tot ernstige rellen zullen leiden. Dat zal vroeg of laat gebeuren. Als dat gebeurt zullen onze islamitische medelanders massaal de kant van de moslimextremisten kiezen en de autochtonen de andere kant. Het ‘wij-en-zij’-gevoel is erg sterk bij velen aan beide kanten. Het wordt ook op meerdere manieren gekweekt, dat maakt zo’n keuze vrij logisch. Medemoslims zijn ‘broeders’ en ‘zusters’. Alleen het gebruik van dergelijke terminologie schept al afstand.

Er zal dan hetzelfde gebeuren als in het voormalige Joegoslavië. Omstandigheden dwingen ook de gematigden en de vredelievenden keuzes te maken. Er zijn dan geen neutraliteitsopties meer. De ratio en de nuancering worden vervangen door blinde woede en haat, zo gaat het namelijk altijd. Wij zijn geen andere wezens dan Serven, Kroaten of Bosniërs. De hoeveelheid moslimimmigranten is ongekend groot. Samen met de bijbehorende en even voorspelbare botsende cultuurproblemen, het gevoerde integratiebeleid en de gebeurtenissen van de laatste vijf jaar, zijn een recept geweest voor een potentiële ramp. Voor mij is het niet de vraag of het fout gaat, maar wanneer het fout gaat.

Michiel Mans (1956) is grotendeels autodidact, een ‘lezer’ met interesses in geschiedenis, filosofie, politiek en wetenschap. Hij komt uit een nest van ‘boerenverstand’ aan moederskant en een ‘oud koloniaal uitzuigersgeslacht’ aan vaderskant. Een mix van Drents humanisme en rechts reactionair in een liberale, sceptische saus.

Algemeen, 02.01.2006 @ 14:46

[Home]
 

15 Reacties

op 03 01 2006 at 20:46 schreef pamela hemelrijk:

Goed stuk. De toekomst die jij schetst is overigens op Sulawesi al lang werkelijkheid geworden. Daar is permanente bloedige burgeroorlog aan de gang tussen een meerderheid moslims en een minderheid christenen. Het Journaal bericht daar heel terloops en effen over, zonder zich aan enige duiding te wagen (heel ongebruikelijk, voor het Journaal). "Op Sulawesi bestaan al jaren religieuze conflicten tussen Christenen en Moslims", dat is alles wat ze erover zeggen. Geeneens een socioloog die uitlegt dat de "jongeren" op Sulawesi in opstand komen tegen hun perspectiefloze bestaan! Grappig is dat: als het maar ver genoeg weg is hebben ze er veel minder moeite mee om man en paard te noemen. Dan zijn het ineens gewoon wel Moslims en Christenen, in plaats van gemarginaliseerde jongeren etc. En vervolgens stappen ze haastig van het onderwerp af, in de hoop dat niemand zich realiseert dat dit ons voorland is. Leuke site, FrontaalNaakt! Groeten Pamela.

op 03 01 2006 at 23:18 schreef Peter Breedveld:

Dankuwel voor het compliment, mevrouw. Zeg het voort, alstublieft.

Wat ik zo goed vind aan Michiels stuk is dat hij wijst naar wat mijns inziens de belangrijkste oorzaak is van de haat jegens onze samenleving: niet de radicale websites waar journalisten en sociologen zich alweer maanden op blindstaren, maar het gestook aan de keukentafels door vaders, moeders en grote broers.

op 04 01 2006 at 13:59 schreef CS:

Feit blijft dat Atheisten, Agnosten, Humanisten, Vrijdenkers en Mensen die helemaal niets met Heilige Boeken doen, het maar moeilijk hebben tussen al die Religieuze Joden, Christenen, Moslims, Boeddhisten, Hindoes, en Animisten. Neem nou het gebrek aan Respect voor Homo’s.

op 04 01 2006 at 16:05 schreef Michiel Mans:

Beste Pamela,

Bedankt voor het compliment. Wat in Indonesië gebeurt, is verschrikkelijk. En ze hadden daar al zo weinig problemen. Ook elders neemt de gekte alleen maar toe. Van Irak tot Soedan. Het klinkt hard maar ergens mogen we ’blij’ zijn dat de Soennieten en Shi’iten elkaar vaak net zo erg haten als de ‘infidels’. Hier achter de dijken meuren we gewoon verder en sommigen maken zich liever erg druk over het recht op onderwijs van Samir A. Typerend in dit ‘correct tot de dood’ is Astrid Essed*. Deze wereldvreemde dame op dikke geitenwollen sokken vecht met prachtige huilproza tegen al het onrecht. Misschien had je al eens van haar vernomen.

*Huilbrief aan Hogeschool Leiden na verwijdering van Samir A. http://wvl.indymedia.org/news/2005/11/4695.php

Beste Peter,

Eerlijk gezegd heb ik weinig kijk op hoe kinderen worden opgevoed in de meeste moslim gezinnen. Ik kan er alleen maar naar raden. Het lijkt er niet op dat er veel tegengas tegen het extremisme wordt gegeven. Of er ook vaak gestookt wordt, weet ik niet. Gezien het meestal lage ontwikkelingsniveau denk ik dat het meer desinteresse en onkunde is in combinatie met het star vasthouden aan oude gebruiken, al dan niet van religieuze aard.

Toen ik nog voor het Hilton werkte op Schiphol in de jaren tachtig, probeerde ik wel eens een discussie te krijgen over diverse zaken met een oudere Marokkaan. Als ik over iets vroeg ‘waarom’, dan was het antwoord steevast ‘is beter’. Verdere of diepere onderbouwing was er niet, dat was voor hem ook niet nodig. Ik denk dat die houding veel voorkomt. Daar wordt de tweede generatie niet echt wijzer van. De boodschap van Allah is dan duidelijker.

op 04 01 2006 at 18:25 schreef Jessie Mans:

Ik denk dat je in z’n totaliteit wel gelijk hebt Michiel.
Het blijft natuurlijk moeilijk om bij iemand thuis binnen te kijken.

Prive heb ik verschillende Turken gekend, over sommige onderwerpen (o.a. religie) viel niet of moeilijk te praten.
Net als onze ouderwetse relie lui hebben ze ook wel lange tenen moet ik zeggen.

En dan al die zondigheid… maar ondertussen.
Herinnerd u zich het veluwegebied en de populariteit aldaar van video en internet porno nog?

Holier than thou maar in werkelijkheid zijn het net gewone mensen.

En Duns dan met Lousewies, pracht voorbeeld. Lousewies is een foute meid, kerst mee vieren? Nee, dat niet maar wel lekker mee tussen de lakens willen duiken.
Op zich zeer menselijk maar leuter dan niet over moralistisch verval.

Practice what you preach.

op 04 01 2006 at 18:41 schreef Jessie Mans:

Inderdaad Cor. Men loopt gemiddeld achter in ontwikkeling t.o.v. het westen.
Dus ook t.o.v. homoseksualiteit.
Maar ook euthenasie en abortus zijn oude relie kwesties.
Een deel van de christenen hier heeft het daar nog moeilijk mee.
Die maken van de relie-vival dankbaar gebruik.
Je zult zien dat in de loop der tijd, net als de gristenen in de US (dit ter onderscheid van christenen) getracht zal worden deze verworvenheden onderuit te halen en terug te draaien.
Vandaar ook de felle reacties op wetenschap, athëisten, agnosten en vrijdenkende christenen/moslims/e.d.

op 04 01 2006 at 21:44 schreef CS:

Beste Jessie,
Ik schreef zomaar wat, met gebruikmaking van hoofdletters waar ze niet horen. Het irriteert mij dat mensen uit ontzag voor godsdienst(igen) oneingenlijk hoofdletters gebruiken bij al dat soort woorden. Zelfs mensen die spugen op de islam, zoals Pamela, hebben die slechte gewoonte om tegen de spellingsregels in dergelijke woorden met hoofdletter te schrijven overgenomen. Een ander zal er het nut niet van inzien, maar voor mij is het een stukje ‘koude oorlog’ tegen de oprukkende invloed van godsdienst. Als overheden, die zich toch echt aan de afgesproken spelling moeten houden, woorden als Islam en Koran zo vol ontzag met hoofdletter publiceren, krijgen ze van mij altijd een mailtje.

op 06 01 2006 at 23:37 schreef Jessie Mans:

Je schreef zomaar wat?
Nou, ik niet hoor.

En hoe belangrijk is de verpakking eigelijk?

op 09 01 2006 at 14:35 schreef CS:

Vorm en inhoud zijn beide belangrijk. En ik lees je bijdragen altijd graag, Jessie

op 09 01 2006 at 19:35 schreef Rinus Duikersloot:

Even een noot van optimisme uit Hans Jansen’s stuk ‘Kunnen de moslims zichzelf genezen?’: "We staan sinds de eeuwwisseling aan het begin van een harde strijd die nog voor veel leed zal zorgen, maar waarvan de einduitslag zeker is. Onze Westerse cultuur is dankzij het christendom geconditioneerd om de eigen fouten te kunnen en mogen erkennen, daar spijt over te hebben en vervolgens naar herstel te zoeken. Het voorgaande is een haast ontoelaatbare seculiere herformulering van vertrouwde christelijke begrippen. Maar die houding geeft ons op nagenoeg elk gebied (zeker op technisch en militair gebied) een voorsprong, en door die voorsprong staan wij sterker dan een cultuur waar, in elke levenssfeer, het toegeven van een fout zo goed als onmogelijk is."

http://www.arabistjansen.nl/Genezen.doc

op 09 01 2006 at 23:11 schreef Michiel Mans:

Beste Rinus,

Over de einduitslag maak ik me ook niet zo’n zorgen. Maar moet je blij zijn met een hele of halve burgeroorlog die vermijdbaar was geweest als we intelligentere bestuurders hadden gehad?

op 10 01 2006 at 18:16 schreef Klaasvaak:

Waar ik me vooral zorgen over maak is dat Michiel Mans gelijk heeft maar net als veel anderen onderschat of volkomen vergeet dat er een lange periode van aftakeling aan een eventuele oorlog vooraf zal gaan.
Een periode die nu in de beginfase al bij veel Nederlanders een gevoel van totale ontheemdheid veroorzaakt en die europa vrijwel zeker veel meer zal beschadigen dan een tweede wereldoorlog.

En dit dus in een periode waarin alle zeilen juist bijgezet zouden moeten worden om uberhaupt maar een beetje mee te komen. Een periode die ons los van alle andere problematiek keihard zal confronteren met de minder leuke kanten van het industriele tijdperk.

Sloeg de vlam maar als vanouds snel in de pan dan konden we snel weer verder waar we gebleven waren.

op 10 01 2006 at 21:40 schreef jessie:

Zou heel goed kunnen Klaasvaak.

Ik heb me ook wel eens afgevraagd, in ieder geval voor van gogh vermoord was maar ook enige tijd na zijn dood, of een kleine knokpartij hier en daar, zonder politie mits het niet uit de hand loopt,een druk verlichtende werking zou kunnen hebben.
En dan het liefst tussen moslima en jordanese, of zo. Lijkt me wat veiliger.
Geweld kun je niet aan mannen overlaten.
Loopt zo uit de hand als er een man bij betrokken is.

@ CS aardig van je, bedankt.
We zijn het vaak eens.

op 12 01 2006 at 18:49 schreef Cor Spaans:

Dat we het vaak eens zijn viel mij ook op; ik vind dat wel prettig. Nekklachten lees ik ook graag en meestal met instemming.
Is Michiel Mans jouw echtgenoot?

op 12 01 2006 at 23:58 schreef jessie:

Nee, ben zijn zus.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS