Home » Archief » Ruis


[07.07.2007]

Ruis

Loor

0667 (99k image)

Kinderen vind ik over het algemeen nogal leuke wezens. En voor zover ik het kan beoordelen, zij mij ook. Hun ouders, vooral de wat jongere varianten, halen mij daarentegen vaak het bloed onder de nagels vandaan. Waarom? Omdat ze zich ronduit opstellen als het personeel van deze kinderen. Omdat ze eindeloos met die niet-besluitvaardige minimensjes in overleg gaan over van alles en nog wat. Omdat ik, als volwassene, voortdurend moet wachten totdat de slaafse en in aanbidding verkerende ouders klaar zijn met luisteren naar de zoveelste totaal onbelangrijke interruptie van hun larf.

Laatst at ik bij vrienden met kinderen (van de lieve en brave soort) en het gesprek aan tafel, althans, iedere poging tot een normaal gesprek, werd volledig ondermijnd door voortdurende harde kreten, luide onderbrekingen en veel ge-mama-mama!. Blijkbaar moeten deze kids zich altijd even uitleven na het eten en daar moet het bezoek zich dan maar bij neerleggen. ,,Het heeft nu geen zin om dit te bespreken, ze moeten even ontladen!”, sprak de gastheer op gelaten toon.

,,Dit huis heeft drie verdiepingen en een tuin. Waarom gaan ze niet even boven spelen?”, opperde ik. ,,Dan kunnen wij even rustig praten”. Alsof ik ze zojuist had voorgesteld om ter plekke op de eettafel een triootje te hebben, zo geschokt keken deze twee immer aan hun kinderen toegewijde ouders mij aan.

De kinderen verdwenen uiteindelijk naar boven (onderwijl nog steeds de nodige decibellen producerend), maar ik voelde me toch wel opgelaten over mijn eerlijke, maar ook logisch lijkende, verzoek. ,,Wij horen het niet eens meer, maar oké”, kweelden pa en moe. Ik, de kinderloze, moet me volgens hen daar toch eens op gaan instellen, dat ‘lawaai’ er nu eenmaal bij hoort als er kinderen in huis zijn. Dat ik daar een beetje vermoeid van raak, gezien het aantal vrienden en familieleden met kinderen dat ik om mij heen heb, is dan jammer voor mij. Weg rust, tenzij ik mijn sociale leven in één klap aan de wilgen hang.

Misschien dat ik, als kinderloze kinderliefhebber, juist heel objectief kan zien waar de blinde vlek van sommige ouders zit. Volgens mij is het niet handig om met een kind van vier in conclaaf te gaan over wat hij wil eten. Weet dat kind veel. Geef hem twee opties. Dus: ,,wil je pindakaas of Schuddebuikjes op je brood?”. Klaar. Hou het overzichtelijk. Stel geen open vragen, dat willen kinderen niet – echt niet. En van een keer ,,ssssst, koppen dicht, papa en mama praten nu even met het bezoek!” zullen ze echt geen jeugdtrauma oplopen.

Nog erger zijn de ouders die heel zacht gaan murmelen als hun kinderen weer eens het toegestane aantal decibellen overschreeuwen. En hoe harder ze schreeuwen en ons proberen te onderbreken, hoe zachter hun gemurmel. Met mijn vaardigheid in liplezen gaat het hierdoor steeds beter, maar ik begrijp er helemaal niks van. Van dat gemurmel en die glazige blikken, die betekenen dat ze op dat moment heel educatief hun kroost negeren en gewoon doorgaan met een ‘volwassen gesprek’. Met hartkloppingen en tuitende oren probeer ik dan al liplezend hun gewauwel te ontcijferen. Dat ik vaak veelbetekenend mijn hand achter mijn oorschelp houd, wil ook niet echt helpen.

Dit soort bijeenkomsten zijn een ware uitputtingsslag voor ondergetekende en doen mij altijd ernstig in vertwijfeling raken over mijn (on)verdraagzaamheid. Maar is al dat geschreeuw van peuters, kleuters en tieners nu echt zo essentieel en ontladend? Of staan we aan het eind van de rit allemaal te schreeuwen en raken we alleen maar meer en meer opgefokt, zonder dat nog door te hebben? Volgens mij is schreeuwen helemaal niet zo gezond. En waar en bij welke leeftijd ligt de grens? Loop eens langs het gemiddelde schoolplein tijdens de ochtendpauze. Een paar straten verderop lopen mag ook, het lawaai is er niet minder om. Nooit en te nimmer een huis kopen in de buurt van een lagere school, is mijn dringend advies.

Thomas Rosenboom schreef over dit onderwerp het briljante pamflet Denkend aan Holland. Hij legt hierin de schuld bij onze opvoeding: ‘Je ziet de verschillen met het buitenland eigenlijk al bij Sesamstraat. Belgische koters luisteren rustig naar een verhaaltje, terwijl hun Nederlandse leeftijdsgenootjes schreeuwen en rondspringen. Erger nog: het programma begint met een hels kabaal. Alsof men daarmee wil zeggen dat kinderen alles mogen’.

‘Ongeremdheid lijkt een doel op zich te zijn geworden en dat werkt door tot in de volwassenheid’.

Rosenboom kenschetst ons gedrag daarom als puur hysterische opwinding. Er wordt gefeest, maar er valt niets te vieren. We stuiten hier op hetzelfde fenomeen als met de Sesamstraat-kindertjes. Door het eindeloze lawaai en het totale gebrek aan bespiegeling overschreeuwen we de inhoud. Met als tragische gevolg dat we ons – in tegenstelling tot wat we denken – juist niet uiten: ‘Wie springt en schreeuwt uit zich niet, maar kan zich juist niet uiten, die voelt niets meer, alleen maar zijn eigen opwinding’.

Na zelf een jaartje in mooi België gewoond te hebben, kan ik alleen maar beamen dat wat Rosenboom stelt, ook echt waar is. Ik heb er geen schreeuwend kind gehoord, zelfs niet tijdens de pauzes van een nabijgelegen lagere school. Worden dit nu allemaal gefrustreerde en introverte volwassenen, omdat ze niet schreeuwend en joelend de weg naar volwassenheid hebben kunnen bewandelen?

Wat mij betreft mag dit 39 bladzijden tellende pamflet standaard in ‘de Blije Doos’ – het gratis en goed gevulde verrassingspakket voor aanstaande ouders.

Hoeveel ik ook van kinderen houd, het blijven kinderen, die in de ruimte en wereld van de volwassene mogen verblijven, en niet andersom. Als we dat nu toch eens tot ons door zouden laten dringen, dan weet eenieder weer zijn plek in deze toch al zo verwarrende tijden.

Loor (1967) verwondert zich in toenemende mate over het gebrek aan zelfspot en zelfbewustzijn bij haar medemens.

Algemeen, 07.07.2007 @ 08:55

[Home]
 

102 Reacties

op 07 07 2007 at 10:44 schreef Lagonda:

Theodore Dalrymple heeft het ook treffend beschreven; hij hekelt het "pneumatische" model van het innerlijk leven dat de laatste 40 jaar zo is gepropageerd door de geitenwollensokkenbrigade. Het idee is dat "emoties en driften" zich "opkroppen", en dat deze vroeger of later volstrekt willekeurig "een uitweg vinden". Mensen zijn uiteraard niet zelf verantwoordelijk voor deze ontlading — dat is immers het gevolg van een mechanistische natuurwet waar nou eenmaal niet aan te tornen valt.

Om deze "opkropping" tegen te gaan, is het beter dat mensen zoveel mogelijk vrijuit hun driften en emoties kunnen uiten. Dat wordt gezien als iets heel gezonds. Zelfcontrole, zelfdiscipline, beteugeling etc. — dat zijn allemaal slechte en ongezonde gewoontes.

Dus linksom of rechtsom worden mensen vrijgepleit van hun gedrag. Ze mogen doen waar ze zin in hebben; of het is een onafwendbaar gevolg van het opkroppen van je driften, of je moet nou eenmaal noodzakelijkerwijs je driften uiten om opkropping tegen te gaan. In beide gevallen ben je niet zelf verantwoordelijk. Zoals een moordenaar tegen Dalrymple opmerkte: ‘If I hadn’t killed my wife, I don’t know what I’d have done’

op 07 07 2007 at 11:23 schreef Peter Breedveld:

Maar ondanks dat pneumatische model, dat in het hele westen triomfeert, is het wel zo – en Loor signaleert dat ook – dat het vooral Nederlandse kinderen zijn die door hun ouders worden mismaakt tot van die onhandelbare lawaaipapegaaien. Franse ouders, bijvoorbeeld, kunnen hun kinderen wel mee naar een restaurant nemen zonder dat de andere gasten worden geterroriseerd.

Ik heb een aardig boekje – ik kan er nu niet bij – van een aantal historici waaruit blijkt dat dit in het Nederland van de zeventiende eeuw ook al zo was, en dat buitenlanders zich daar toen ook al over verbaasden.

op 07 07 2007 at 11:48 schreef Lagonda:

Hmja, ik denk inderdaad dat dat wel klopt. Ouders in Mediteranne landen zijn vaak een stuk strenger — op vakantie in Frankrijk valt me altijd weer op hoe de ouders haast voortdurend oorvijgen lopen uit te delen.

op 07 07 2007 at 12:13 schreef hosseyn:

Daar kan ik tegenover stellen dat Antillianen, Surinamers en Afrikanen weer veel luidruchtiger zijn dan nederlanders.

Overigens heb ik de laatste tijd hier ook mensen de loftrompet horen steken over de volledige vrijheid van lustbevrediging en ‘Zelfcontrole, zelfdiscipline, beteugeling etc. — dat zijn allemaal slechte en ongezonde gewoontes.’
In pragmatiese zin dan. Wien de handschoen past neme hem op.

op 07 07 2007 at 12:17 schreef hosseyn:

Overigens ben ik het met Loor eens, het echte drama is overigens als de ideologische scheidslijn dwars door het gezin loopt. Dan wordt het geschreeuw pas echt oorverdovend, want pa en ma doen mee. Dus Loor, mocht je een kinderwens hebben, onderwerp dan de toekomstige inseminator aan een dieptepeiling en spreek ondertussen je eierstokjes alvast vermanend toe.

op 07 07 2007 at 12:19 schreef hosseyn:

@Lagonda

"Er is niets leerzamer dan een oorvijg, mits uitgevoerd met vaardige hand."

(Leopold von Sacher-Masoch)

op 07 07 2007 at 12:24 schreef Peter Breedveld:

Overigens heb ik de laatste tijd hier ook mensen de loftrompet horen steken over de volledige vrijheid van lustbevrediging

Ik vraag me af of je mij bedoelt, omdat ik me verzet tegen Myrthe Hilkens’ kruistocht tegen het seksuele hedonisme. In dat geval: ik ben erg voor zelfdiscipline, maar tegen betutteling door kerk, partij of overheid.

op 07 07 2007 at 12:35 schreef hosseyn:

Nee hoor, ik probeer de âne andalou op de kast te krijgen.

op 07 07 2007 at 12:37 schreef Hannah:

Gisteren in de Super de Boer, moeder staat met kinderwagen en peuter bij de kassa af te rekenen, iets grotere peuter ontglipt aan haar aandacht en rent door de schuifdeuren de weg op. Zij rent er even later achteraan.

Kind komt brullend binnen. Ik dacht die heeft een tik gekregen omdat ie nog niet voor argumentatatie ‘auto’s zijn gevaarlijk’ vatbaar is, en het alleen op die leeftijd op die manier kan leren. Maar nee, wat blijkt bij binnenkomst is het ventje over de drempel gestruikeld en huilt nu van de schrik. En moeder gaat meekwijlen aaaah doet het zo’n pijn, en troost hem. Natuurlijk breekt je hart als je kind huilt, maar hier maakt zij een opvoedingsfout.

Dit jongetje had buiten al een flinke tik (het moet pijn doen want hij moet de volgende keer die pijn willen vermijden, dus niet meer weglopen) moeten hebben. Zo leert hij nooit dat de weg oprennen en auto’s gevaarlijk zijn. Op die leeftijd is een klap bij gevaar echt heel functioneel.

Ik zou wel een strenge moeder zijn en niet zo gauw slaan bij grotere kinderen (=+12), maar absoluut wel bij peuterleeftijd en gevaar-op-de-weg!

op 07 07 2007 at 12:38 schreef Hannah:

-niet meer slaan bedoel ik bij grotere kinderen

op 07 07 2007 at 12:40 schreef hosseyn:

Ook ik ben een groot voorstander van zelfdiscipline en tevens van alle soorten narcotische en seksuele bevrediging.

op 07 07 2007 at 12:47 schreef Idelette:

Ik erger me ook groen en geel aan de lawaaiige opopgevoede terroristjes in de winkel en op straat – en dat terwijl ik het ontzettend leuk vind om met kinderen om te gaan, voor te lezen, verhaaltjes te vertellen (of hen laten vertellen). Maar inderdaad: in dit geval is het echt zo: ze worden terroristjes gemaakt…

op 07 07 2007 at 12:49 schreef hosseyn:

Als ik ook even off-topic mag gaan; wat lees ik nu weer in de telegraaf, schandálig! Misbruik van mps’sen!

http://www.telegraaf.nl/buitenland/67058101/Therapeut_misbruikt_drie_persoonlijkheden.html?p=1,1

op 07 07 2007 at 12:58 schreef Tjerk:

Hosseyn,

het voor de hand liggende verschil is dat een ander er geen last van heeft.

Ik heb geen last van Lagonda’s narcotische avonturen (eerder schenkt het nalezen ervan mij genoegen), maar ik heb wel last van schreeuwende kindertjes in de supermarkt.

Peter maakt trouwens de terechte opmerking, dat dit met Nederlandse kindertjes al eeuwen zo gaat. We verwijten gedrag van jongeren en kinderen meestal de moderne tijd.

op 07 07 2007 at 13:18 schreef hosseyn:

Ik houd evenmin van schreeuwende kindertjes in de smarkt, maar het ‘last hebben’ van een ander is natuurlijk nogal rekbaar. Zo hebben heel veel mensen erg veel last van junks, zonder er ooit een te zijn tegengekomen. En veel moslims in verre landen hebben erg veel last van cartoons in andere verre landen in tegengestelde richting op de windroos.
Overigens heb ik oneindig veel meer last van volwassen lawaai, het eeuwige geschreeuw op straat van bezopen prachtjongeren, de boomboomcars bij nacht, de koorballen met hun gebral in de stad.

op 07 07 2007 at 13:40 schreef Zahra:

lees Van Doorn vandaag in Trouw: ‘Meer kinderen geeft meer macht’, zeer aardig om te lezen..

http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article745644.ece/van_doorn_Meer_kinderen_geeft_meer_

op 07 07 2007 at 13:47 schreef Tjerk:

Jawel, maar ‘last hebben’ van de wetenschap dat er buiten jouw directe zintuiglijke waarneming iets bestaat, – zoals pornografie, libertinistische ideeën, of spotprenten, is ‘last hebben’ van je eigen voorstelling en niet van iets dat werkelijk een aanslag doet op je zintuigen.

Een buurman die decibellen door de muren doet donderen, bezorgt mij wel degelijk last, evenals junks in mijn wijk, of, zoals je mooi uitdrukt: "volwassen lawaai, het eeuwige geschreeuw op straat van bezopen prachtjongeren, de boomboomcars bij nacht, de koorballen met hun gebral in de stad."

Kortom: de fatsoensrakkers, burgertrutten, reactionairen en islamitische razernij-jugend moet mij niet lastig vallen met hun problemen over wat zij helemaal niet hoeven te zien.

op 07 07 2007 at 16:05 schreef Cor:

Voor wie net zo min als ik een man van de wereld blijkt te zijn, heb ik ‘Schuddebuikjes’ even opgezocht:

http://www.bolletje.nl/wp-content/uploads/products/schuddebuikjes.jpg

Die wil ik dus ook op brood.

Jammer dat Tjerk er zoals immer weer zo nodig de islam bij moet betrekken.

op 07 07 2007 at 16:26 schreef Tjerk:

Wasn’t me, Cor, maar Hosseyn, met deze zin:

"En veel moslims in verre landen hebben erg veel last van cartoons in andere verre landen in tegengestelde richting op de windroos."

op 07 07 2007 at 16:50 schreef hosseyn:

@Cor

Waarom wil jij toch steeds moslims uitsluiten?

op 08 07 2007 at 10:35 schreef Loor:

Hosseyn, beschrijf ‘prachtjongeren’ eens?

op 08 07 2007 at 10:43 schreef hosseyn:

@Loor
Ik wil ze niet op de tenen trappen, dan gaan ze weer een slechte rap maken die iedere dag door je strot wordt gedouwd. Maar het is een eufemisme voor de term die ooit door Oudkerk werd gemunt.

op 08 07 2007 at 11:03 schreef Loor:

Call me stupid, Hosseyn, maar die drinken toch geen alcohol?

op 08 07 2007 at 12:03 schreef hosseyn:

Ik zou jou niet ‘stupid’ noemen, Loor, maar ze drinken wel degelijk. Al die rotjochies zijn echt geen praktiserende moslims hoor! Het zijn gewoon rotjochies.

op 08 07 2007 at 12:08 schreef Laila:

Heel herkenbaar wat Loor schrijft.
Ik weiger mijn best te doen een ‘leuke ‘ moeder te zijn en ook ik verbaas me erover dat mensen iets te veel doorslaan in hun zucht om het de minimensjes naar de zin te maken om ze vooral niet met een trauma optezadelen dat ze als kind ongewenst waren .
Rekening houden met je kinderen is goed maar kinderen moeten hun plaats ook kennen .Wie anders dan de ouders kan hen dat aanleren en daar opwijzen.

Mijn kind is gisteren 2 weken uit logeren gegaan.Eerst heerst er een hoera stemming. Ik kan nu 24 uur per dag doen en laten wat ik wil.
Ik hoef geen rekening te houden met ‘ruis’ en daarom pas na kinderbedtijd aftespreken.Ik hoef niet eerst te polsen of ik oppas kan regelen ,dat kan de pret behoorlijk drukken uberhaupt iets ondernemen.
De hoerastemming maakt meestal vrijwel na het moment van afscheid plaats voor een leeg gevoel.Je voelt je leeg en geamputeerd.
Geloof het of niet maar je mist de ruis.

op 08 07 2007 at 16:41 schreef Tjerk:

Hosseyn: even geheel offtopic. Heb jij wel een Arabische afkomst. Je schreef elders dat Hosseyn El Beyar je ‘avatar’ is.

Dat is toch niet toevallig een vondst om onder de ‘white man’s burden’ uit te komen, wel?

op 08 07 2007 at 16:56 schreef Zahra:

ha, Tjerk, die vraag kun je beter aan Hafid stellen…

op 08 07 2007 at 17:13 schreef Tjerk:

Volgens mij is Hafid een Berber. Ik geloof hem onmiddelijk, want ik heb de foto’s gezien, inclusief foto’s van hem en zijn moesje. Duidelijk geen Zeeuwen of Drenten.

Ik herinner me trouwens dat ik jou recent een vraag stelde, waar ik geen antwoord op kreeg.

op 08 07 2007 at 17:37 schreef hosseyn:

En zou Hansje Castorp echt op de toverberg wonen?

Take up the White Man’s burden–
Ye dare not stoop to less–
Nor call too loud on Freedom
To cloke your weariness;
By all ye cry or whisper,
By all ye leave or do,
The silent, sullen peoples
Shall weigh your gods and you.

Volgens mij is Bouazza wel degelijk een hollandse jongen, maar dan een met een hang naar oriëntalisme. Net als Snouck Hurgronje.

op 08 07 2007 at 18:39 schreef Tjerk:

Hansje Castorp woont niet op de toverberg. Beantwoord dit mijn vraag?

Dit vers van Kipling lijkt me trouwens toepasselijker:

Take up the White Man’s burden,
And reap his old reward–
The blame of those ye better
The hate of those ye guard–
The cry of hosts ye humour
(Ah, slowly!) toward the light:–
"Why brought ye us from bondage,
Our loved Egyptian night?"

op 08 07 2007 at 18:43 schreef cynicus:

Toch is er iets vreends aan de hand. Toen de kinderen klein waren produceerden ze ongetwijfeld de nodige decibels, maar het viel niet echt op. Nu ben ik al jaren de opa van kleinkinderen en verbaas ik me over de kolereherrie die ze maken. Verbazen dus, niet ergeren, want na een paar uurtjes hoepel ik weer op, en met dat vooruitzicht word je heel tolerant ,;)

op 08 07 2007 at 19:03 schreef Hansje Castorp:

Heren, heren, natuurlijk woon ik nog daar waar de schone mademoiselle Chauchat ook huist, zij die ook de reden -en welk een hartstochtelijke!- is van mijn verblijf alhier. Misschien dat het laagland mij binnenkort nog vermag over te halen om deel te nemen aan het grote avontuur van de strijd der naties, nu echter heb ik ligkuur. Mocht u de reis overwegen, laat mij u dan alvast een eerlijke Marietta Mancini aanbieden die wij bij uw aankomst ter viering zullen gebruiken.

Hoogachtend,
Hansje Castorp
De Toverberg

op 08 07 2007 at 19:22 schreef Tjerk:

Ach, wat een flater. Die Arabische duivel heeft me ontmaskerd als de ongeletterde patjepeër die ik ben.

op 08 07 2007 at 19:52 schreef Hosseyn:

Huh? De Heilige Qu’râ-ân, anders en lees ik niet!

op 08 07 2007 at 19:53 schreef hosseyn:

Overigens zit je nu dichter bij de waarheid, Tjerk, een djinn, dat ben ik.

op 08 07 2007 at 20:02 schreef Rick de Bie:

Ouders van nu besteden de meeste tijd met hun kroost als vrienden, niet als opvoeder.

op 08 07 2007 at 20:05 schreef hosseyn:

Zelf probeer ik een middenweg te bewandelen. Overigens wordt alles maar op opvoeding gegooid, maar hoe verklaar je dan de zeer grote verschillen tussen kinderen binnen één gezin?

op 08 07 2007 at 20:17 schreef Rick de Bie:

Grote verschillen in één gezin voor wat betreft herrie ben ik nog niet tegen gekomen.

op 08 07 2007 at 20:39 schreef Zahra:

welke vraag Tjerk?

op 08 07 2007 at 20:44 schreef hosseyn:

Ik wel, vaak zelfs. Ik kom nog uit de tijd van de grote gezinnen. Nu, met één of tweekindergezinnen, is het veel moeilijker te zien. Ik ken kinderen van strenge ouders die volkomen losgeslagen zijn en kinderen van laissez-faire ouders die de hele dag rustig zitten te spelen of te lezen. Het is allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt.

op 08 07 2007 at 21:39 schreef Loor:

Hosseyn, uit jouw mond klinkt dat als muziek. Las in Metro dat Ebru Umar ook weer een uiterst onaangename encounter had met deze ‘prachtjongeren’. Echte mannen zullen het zeker nooit worden.

Laila, ik geloof het.

op 08 07 2007 at 21:42 schreef Loor:

Hosseyn, even voor de goede orde, ik doelde hierop:

"@Loor
Ik wil ze niet op de tenen trappen, dan gaan ze weer een slechte rap maken die iedere dag door je strot wordt gedouwd. Maar het is een eufemisme voor de term die ooit door Oudkerk werd gemunt."

Was helaas pas in staat de laatste reacties te lezen na het plaatsen van mijn reactie hierboven. Webmaster, waar zou dit aan kunnen liggen?

op 08 07 2007 at 21:51 schreef Tjerk:

@Zahra: welke vraag Tjerk?

Je vroeg me een tijdje geleden of islamofobie bestond. Ik heb daar toen enkele gedachten over geschreven, en ik was benieuwd hoe die bij je waren gevallen.

Ik zal hier wel weer gezeur van Cor over krijgen, maar Cor is een jengelend kind.

@Hosseyn; "prachtjongeren", prachtig, haha. Die houden we erin. Het klinkt zo fris en positief, terwijl de bijtende ironie onmiskenbaar te proeven valt. Heb je dat blog bij de Volkskrant al?

op 08 07 2007 at 22:36 schreef Hosseyn:

Ik vind islamofobie een rare term. Alsof het om een irreële, pathologische angst gaat. De Arabische landen waren ooit een stuk moderner dan ze nu zijn. Afghanistan, Pakistan, Soedan, overal verpesten de fundi’s het. Wereldwijd aanslagen en terreuralarm, en dan hebben sommige mensen het nog over islamofobie als de grote hallucinatie. Slaap maar lekker verder.

Natuurlijk zijn niet alle moslims zo, maar het is totale waanzin om dan maar net te doen alsof er geen probleem is.

op 08 07 2007 at 22:38 schreef Hosseyn:

Ik ken een man die in ’59 over land naar India is gewandeld, en overal als een vriend ingehaald, overal gastvrij ontvangen. De terugweg heeft hij ook te voet gedaan, door Iran, Afghanistan, allemaal vredig en leuk. Probeer dat nog maar eens. Het islamisme is een probleem van de jongere generaties in die wereld, hun ouders wisten wel beter.

op 08 07 2007 at 22:59 schreef Tjerk:

Toch weer die jengelende jongeren.

Maar serieus… ideeën over de oorzaken van die verandering, Hosseyn?

op 09 07 2007 at 09:16 schreef daniel:

In de supermarkten deelden ze een poosje geleden knikkers uit. Veel mensen gaven die knikkers weg, kinderen stonden bij de ingang om knikkers te vragen.

Ik zag een man die net klaar was met boodschappen tegen die kinderen zeggen: ‘Wie het hardste "ja" kan roepen krijgt knikkers. Dus die kinderen brullen en de grootste schreeuwlelijkerd die als eerste begon te roepen haalde de buit binnen. Een brulaap van een jaar of 5.

Wat leren kinderen hiervan? Ze leren zich asociaal te gedragen. Die man heeft ongetwijfelt gedacht dat het allemaal dolle pret was, maar het kind met de grootste bek verdient niet altijd een beloning. Dat geld ook voor volwassenen.

Toen ik naar buiten stapte kwam de brulaap naar me toe en riep iets van ‘geef me je knikkers’. Dat irriteerde me zo dat ik vroeg wie nog geen knikkers had, of nog niet zoveel. De brulaap had steeds de knikkers van alle anderen weg gekaapt, want iedereen had aan het lawaaiigste opdringerigste kind z’n knikkers gegeven.

Die kinderen die geen knikkers hadden waren wel lieve kinderen, die zelfs wisten hoe je dankjewel moest zeggen. Maar als iedereen asociaal gedrag blijft aansporen, zal dat niet lang zo blijven.

op 09 07 2007 at 10:35 schreef hosseyn:

Een enorme oorvijg wil nog wel eens helpen, en geeft ook voldoening. Zo krijgen we ook het mooie woord suizebollen weer in de taal terug. Ik durf te wedden dat geen kind meer de betekenis hiervan diep heeft doorvoeld.

op 09 07 2007 at 10:39 schreef hosseyn:

@Tjerk

Ik geloof nooit in eenvoudige en eenduidige verklaringen voor complexe problemen, maar ik wil hier de komende dagen wel een kleine analyse op loslaten, als ik tenminste tijd heb. Eigenlijk had ik al op vakantie moeten gaan, maar omstandigheden houden mij nog een paar dagen in dit godvergeten wasteland gekluisterd.

op 09 07 2007 at 10:56 schreef Laila:

@Tjerk,

Ik denk dat als je de geschiedenis bekijkt je een golfbeweging kunt waarnemen betreffende de belevenis van religie.Van een zeer strikte belevenis tot een gematigder versie.Maar ook de invloed van de regeringsleiders en welke versie zij aanhangen.

Ik geloof dat de globalisering en de hedendaagse technologie er aan ten grondslag liggen dat het radicalisme zich mondiaal heeft kunnnen verspreiden. Met name de opkomst van de fundamentalistische Wahhabisten en het verbieden en onderdrukken van deze beweging heeft tot gevolg gehad dat aanhangers hiervan gevangen gezet werden en verbannen werden,in eerste instantie naar Saudi Arabie en Pakistan later ook gingen zij ook in andere landen vestigen.
Vlak voor de invloed van de Wahhabisten had je rond 1900 een beweging genaamd de Ljitihadiyah(sunni-modernisten)Zij stelden de islamitische tradities ter discussie en probeerden het westerse rationalisme en het wetenschappelijke denken te introduceren .Deze intellectuele beweging won grote aanhang in de hele islamitische wereld rond 1900.
De wahhabisten moesten lijdzaam toezien en hebben opgeroepen tot een terugkeer naar de fundamenten van de Koran.
De Wahhabisten hebben het imperialisme en de kolonisatie van bepaalde islamitische landen als gelegenheid aangegrepen om moslims er van te overtuigen dat dit God’s straf was voor hun afdwaling. Goddeloze aanbidding van technologie, zinloze industriële groei, verwoestende oorlogen, koloniale uitbuiting en racisme zouden hen welgevallen als zij verder zouden afglijden van het rechte pad.
Ook vandaag de dag geloven mensen in diverse landen dat overheersing van Westerse imperialistische en heidense kolonialisten God’s straf is.
De Wahhabisten werden steeds gewelddadiger en gingen openlijk rebelleren, politieke leiders werden afgezet of vermoord als zij zich lieten beïnvloeden door het Westen.
De islamitische Jihad kwam tot ontwikkeling in India in het midden van de 19e eeuw. Later ook in delen van Rusland maar omdat het ze aan steun ontbrak werd het onderdrukt en kon hun invloed zich daar niet zo vergroten.

……Ik geloof werkelijk dat het aanwezig zijn van Westerse legers in het Midden Oosten de invloed van de radicalen alleen maar vergroot heeft maar ook het vliegensvlugge verspreiden van nieuws waardoor mensen sneller op de hoogte zijn van allerlei verwikkelingen en hierop kunnen anticiperen. Mensen in andere delen van de wereld gaan zich identificeren en sollidair stellen met wat in hun ogen het slachtoffer of de agressor is. Hoe anders kan je de razendsnelle groei van de fundamentalisten verklaren. Armoede is er in bepaalde gebieden relatief altijd geweest en kan m.i. niet als enige oorzaak gezien worden maar als er geen eten voorhanden is is er altijd de Koran die je honger stilt en beloofd dat er na deze aardse misere een paradijs op je wacht mits je het rechte pad bewandelt
Het wegvallen van grenzen is geen garantie voor een homogene mensheid integendeel verschillen worden alleen maar meer benadrukt en blootgelegd.
De principes van de Islam gaan dwars tegen de individualisering van het Westen in omdat ze een complete levenswijze voorschrijven betreffende alle levensonderdelen op het persoonlijke ,gezins,politieke en sociale vlak.

De invloed van de Islam is vooral opvallend groot in Aziatische en Afrikaanse landen die in nauw contact hebben gestaan met christelijke koloniale mogendheden.

op 09 07 2007 at 11:08 schreef Laila:

@Loor

Excuses ik heb mij weer laten verleiden iets over die vermaledijde Islam te zeggen ….it was beyond my controle.
Schijnbaar is het een klein uitstapje van de godvergeten Islam naard godvergeten koters.
Maar de Islam zegt dat kinderen hun ouders en ouderen moeten eren.

op 09 07 2007 at 11:11 schreef Cor:

@Daniel: kinderen die vragen werden vroeger overgeslagen. Tegenwoordig kun je kinderen beter voorbereiden op het volwassen leven door hen te leren dat wie niet vraagt wordt overgeslagen.

Zo heeft ons soosjaalreligieuze kabinet aan zichzelf en aan stakende ambtenaren enorme loonsverhogingen toegekend. Handige jongens, die parasiterende uitvreters!
Maar op de bejaardenzorg, de mensen van vroeger wie geleerd is dat zij worden overgeslagen als ze vragen, wordt komende tijd stevig bezuinigd.

Je kan veel van de gggristelijken en soosjalisten zeggen, maar het zijn stuk voor stuk handige jongens met ellebogen, die – als de brutaalste meeuwen op de markt – de grootste porties onverdiend vreten bemachtigen.

op 09 07 2007 at 12:30 schreef hafid:

Laila,

De wahhabieten kwamen op in de 18de eeuw. Abd al-Wahhab opereerde aan het begin van deze eeuw; hij en zijn volgelingen bestormden de kaaba (die al eerder was vernietigd) en vernielden het graf van Mohammed – de aanbidding van zijn graf was ketterij. (Deze aktie is weleens vergeleken met de beeldenstorm.)
Het huis van Saoed, de grootste clan, ging een alliantie aan met hem. Wahhab was geïnspireerd door Ibn Taymiyya (13/14de eeuw), die werkte en leefde tijdens de invasie van de Mongolen in het Arabische rijk en die een terugkeer voorschreef naar de ‘zuivere’islam, omdat hij in de verslapte islamitische staten en overheersing door een vreemde mogendheid als straf Allahs zag. (Van zijn hand is ook de oust bekende verhandeling over hasj, die ik in mijn bezit heb – ter verbod van het gebruik uiteraard).
Wahhabieten zijn nooit onderdrukt. Hun invloed is groot geweest op de Moslim Broederschap die in de jaren 40/50 in Egypte opgericht werd, geïnspireerd door mensen als Qutb en die de jihad verheerlijkte. Deze beweging is door Nasser verbannen en het zijn deze mensen die in Europa en Aziatische landen hun missie verspreiden.
Je hebt de feiten verkeerd. Ik heb ook hier een artikel aan gewijd.
Alle islamitische scholen en bijna alle moskeën zijn gefinancierd door Saoedie-Arabie die daarmee ook het wahhabitische gedachtegoed wil verspreiden.

Tjerk,

Ik ben gedeeltelijk berber. Mijn moeder is Algerijnse; mijn vader was een berber. Anders dan hij, sprak mijn moeder geen berbers en iemand van onze familie spreekt berbers.

op 09 07 2007 at 12:32 schreef hafid:

Ik bedoel de scholen en moskeëen in NL. Maar ook in Marokko doet hun invloed zich steeds meer gelden.

op 09 07 2007 at 13:13 schreef hosseyn:

Wie is die iemand van de familie die berbers spreekt? En Hafid, voel je je nu Berber of Arabier?

op 09 07 2007 at 13:36 schreef carmo da rosa:

Een Algerijnse moeder kan ook duiden op een Berberse afkomst, bijvoorbeeld uit Kabylië…

op 09 07 2007 at 13:48 schreef hosseyn:

Je zou toch godverdomme maar Abd al-Wahhaaaaab heten? Ik begrijp dat ressentiment wel.

op 09 07 2007 at 16:14 schreef DvR:

Ik kom weinig kinderen tegen, maar zo eens in de week komt er een heel peloton voorbijfietsen. Die zijn dan onderweg naar het treinstation voor een schoolreisje. Je hoort ze al van verre aankomen en het geschreeuw verstilt pas als de trein vertrekt (als de roodaangelopen conducteur er eenmaal bovenuit komt met zijn fluitje). Hun decibellen doen mij suizebollen (kijk Hosseyn), maar het besef dat zij al die energie ooit in het zweet huns aanschijns zullen moeten aanwenden om mijn AOW bijeen te harken maakt veel goed.

op 09 07 2007 at 17:14 schreef hafid:

Rosa,

Dat weet ik, maar mijn moeder is niet Kabylisch.

Hos,

Dat was een verschrijving: ik bedoel ‘niemand’. Alleen mijn vader sprak sh’lha. En op dit moment, met 35 graden, voel ik mij vooral senang.

op 09 07 2007 at 17:31 schreef Jimmy:

Ik heb nog geen kinderen, maar het lijkt me heel leuk om ze ooit te krijgen. Noem me ouderwets, maar een gezin stichten, lijkt me persoonlijk een van de beste dingen die het leven te bieden heeft.

Waarom kinderen tegenwoordig zoveel schreeuwen en blèren weet ik niet – goed punt van Loor. Wellicht, omdat kinderen geen grenzen kennen en ouders die grenzen ook niet goed aanleren. Het valt me ook op dat schreeuwende kinderen vaak ongeïnteresseerde of onoplettende ouders hebben. Al wil ik niemand belasteren hier; sommige kinderen zijn van nature schreeuwerig.

Het lijkt me voor ouders met nestdrang dus nuttig om eerst een hond uit te proberen – geen kat voor de duidelijkheid. Een hond moet je namelijk goed africhten, anders schijt-ie in je woonkamer. Ingrijpen is noodzakelijk om het dier af te richten; discussie heeft geen zin met honden, noch kunnen mensen de verantwoordelijkheid dumpen op de buurt of VMBO leraren. Zie hier de vergelijking met schreeuwende kinderen.

De overheid moet samenwonende stellen daarom dwingen om eerst een hond te nemen en pas daarna de mogelijkheid bieden om aan gezinsuitbreiding te denken – het is voor hun eigen bestwil. Zo kunnen laavbirds fouten voorkomen en zich voorbereiden op een gezinsleven met nieuwerwetse tucht. Bovendien ontkomen ze dan aan gezinscoaches van fatsoensrakker Rouvoet.

Voorwaarde is wel dat ieder stelletje de hond gratis kan aanschaffen. Alles voor het vaderland.

op 09 07 2007 at 17:37 schreef hosseyn:

@hafid
Je vernacular is ietwat outdated. Dat krijg je als inburgeringsboekjes uit de jaren vijftig komen! Tegenwoordig heet dat ’tantu faya!’ of ‘vet gaaf’.

DVR
Optimist. Denk je dat ze ook maar iets gaan betalen? Wij postbabyboomers zijn de generatie der sukkels, over vijftien jaar wordt het afgeschaft.

op 09 07 2007 at 17:38 schreef hafid:

Dames (tromgeroffel begint piano) en heren (triomgeroffel crescendo),

Ik heb gelezen (crescendo van trom) dat Mirza (grand casa roffelt mee) tot 31 augustus (tremolo op cymbalen begint) op vakantie is (fortisissimo van voornoemde instrumenten plus een geschal op het koper)! Op vakantie (taraa taraa taraaaaaaa)!

Hebben jullie zijn column gelezen? Hij wil iets bijdragen aan de klimaatsverandering, daarom gaat hij minder roken en minder drinken en meer fruit eten. Ik heb een betere remedie: als hij nou eens ophield met ademhalen?

op 09 07 2007 at 17:50 schreef hosseyn:

Of als levende bom
Naar Qom! Naar Qom!

op 09 07 2007 at 18:04 schreef DvR:

Hos: Met die lage geboortecijfers van tegenwoordig kan het niet anders of we zijn numeriek in het voordeel. We laten die koters later lekker voor ons zweten, zoals wij voor hun opa’s moeten!

Haf: Ik moest even googelen om te zien wiens afwezigheid jou zo vrolijk stemt, want de VK lees ik niet. Onder het lemma ‘Mirza’ vermeldt internet’s allesweter:

Overigens: wat als hij 7 weekjes Zuid-Spanje doet? Zul je net zien!

op 09 07 2007 at 18:14 schreef Peter Breedveld:

Ik dacht even dat je Faisal Mirza van de Allah-Jugend bedoelde en wilde mijn luide instemming betuigen. Ik weet zeker dat Al Gore heel blij zou zijn als niet alleen de beide Mirza’s, maar ook Ashraf Ashrafi, ReFlex en Hendrik Jan Bakker ophielden CO2 uit te stoten. Maar je bedoelt dus die snorbehuifde murmelaar van de Volkskrant. Als die krant nou eens ophield te bestaan zou er een heel bescheiden aantal bomen worden gered, heb ik begrepen.

op 09 07 2007 at 18:15 schreef Laila:

@Mouhalim Hafid ,eerst goed lezen alvorens te reflecteren.Kun je iets specifieker zijn ?Welke feiten kloppen er niet?

Ik zei dat rond 1900 de invloed van de Wahhabisten zich steeds meer liet gelden.

De eerste effectieve islamitische fundamentalistische beweging binnen het Britse Rijk begon in 1929, toen een sufi die Hassan al-Banna heette (de overgrootvader van Tariq Ramadan in Egypte de Moslim Broederschap (al-ikhwan al-Muslimum) stichtte.Hij werd overigens later vermoord. In de jaren 30 en 40 werden de broeders militair getraind in de woestijn. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld bij de revolutie van 1952, waarbij koning Farouk werd afgezet.
Aanvankelijk sloten ze een bondgenootschap met Abdul Nasser die president werd van de nieuwe Egyptische republiek omdat ze toen nog in de veronderstelling waren dat ook hij een fundamentalist was maar toen later bleek dat hij een Arabische nationalist was probeerde zij hem in 1954 te vermoorden. Nasser sloeg terug door 6 vooraanstaande Broeders optehangen en tientallen anderen gevangen te zetten en duizenden in ballingschap te dwingen. De Jordaanse tak van de Broedergemeenschap vermoordde in hetzelfde jaar koning Abdullah al-Hassim omdat hij er van werd beschuldigd de Joden geholpen te hebben en als tegenprestatie van de Britten het koningschap verkregen te hebben.

Said Qutb, een gevangen genomen intellectuele broeder, heeft tijdens zijn gevangenschap zijn tijd gebruikt om de doelen van de beweging te verhelderen. Deze doelen omvatten met name een Internationale jihad tegen de Westerse imperialisten. Dit boek werd in de gehele islamitische wereld gepubliceerd maar was met name in Pakistan populair. In de jaren zestig bleef de Broederschap illegaal en onderdrukt in Egypte en de meeste andere delen van de Arabische wereld. Toen president Saddat van wacht wisselde met Nasser en de Russische hulp inruilde voor die van de olierijke Saudi’s kwamen de broeders die in Saudie Arabie in ballingschap leefden terug naar Egypte. De broederschap is juridisch verboden maar treedt desondanks op als tussenpersoon op tussen de Saudische en Egyptische regeringen beschikt daardoor over veel macht en invloed.
Aan het einde van de jaren 70 splitste zich een militante groep af van de Broedergemeenschap,Tawfir wa’al Hijrah.Zij waren in 1981 betrokken bij de moord op Saddat .
De Broeders zijn ook in een aantal landen actief en werden in de jaren 80 beschuldigd van geldelijke steun aan ondermijnende fundamentalische agitatie in landen als sudan,Algerije,Marokko en Tunesie. Zij waren er ook verantwoordelijk voor dat Mauretanie de status van Islamitische republiek aannam. Syrie is een belangrijk doelwit geweest voor de Broeders ,in 1982 kregen zij de stad Hama in hun macht alwaar ze een fundamentalische opstand probeerden te ontketenen tegen president Assad die een bittere tegenstanders was van de Saudische geldschieters.

Muhammed Ibn Wahhab overleed reeds in 1787 hij heeft zich tijdens zijn leven verzet tegen het decadente hanafi’sme van de Ottomanen die zich ten onrechte meester hadden gemaakt van de Ka’bah. Wahhabi wilde terug keren naar de sunnistische hanbali rechtschool en predikte zuivering van de godsdienst waarmee hij in de voetsporen trad van de profeet Mohammed.
In 1778 riepen de Wahhabisten een jihad uit tegen de Osmanen…..ik kan nog wel even doorgaan .
Dus.

op 09 07 2007 at 18:26 schreef Laila:

@Peter,
Raja en ik zoeken contact met jou voor een meet en greet.

op 09 07 2007 at 18:58 schreef Hafid:

Laila Dus,

Wahhab stierf in 1792.

op 09 07 2007 at 19:01 schreef Peter Breedveld:

Raja en ik zoeken contact met jou voor een meet en greet.

Nou, daar ben ik natuurlijk altijd voor te porren. Ken je het naaktstrand aan het Haagse Zuiderstrand, bij strandpaviljoen Moby Dick? Ik stel voor zondag om 15 uur. Wel in passende déshabillé hè, anders val je uit de toon.

op 09 07 2007 at 19:01 schreef Hafid:

Mirza is natuurlijk Kader Abdollah. Mocht hij in zuid-spanje komen, welnu dan: de ravijnen hier zijn diep en weten een geheim te bewaren.

op 09 07 2007 at 19:12 schreef Hafid:

Laila,

Het is duidelijk dat je enkel secundaire literatuur raadpleegt en niet de oorspronkelijke werken van Qutb (fi dhilaal al-qur’aan) hebt gelezen, noch die van de inspiratiebron van Wahhab, namelijk Ibn Taymiyya.

op 09 07 2007 at 19:37 schreef Hannah:

Mijn tweelingzuster en ik zoeken een meet en greet met een lange man met het intellect van een Hosseyn, de welbespraakt- en belezenheid van een Hafid, de eigenwijsheid van een Lagonda, de (op zijn tijd) lieve zachtaardigheid van een Daniel, en de (ongetwijfeld) betoverend bruine ogen van een Laila. We spreken niet af op het naaktstrand en ik wil geen fulltime huisvrouw worden. In ruil daarvoor heb je wel inspraak op de coup van het pubic hair van mijn lieftallige, jonge, sexy & smart ineen tweelingzuster – mocht je ons bevallen.

op 09 07 2007 at 19:51 schreef Hafid:

Hannah,

Wat jij zoekt is een dokter Frankenstein, vermoed ik.

op 09 07 2007 at 20:11 schreef hosseyn:

HAFID, hierbij roep ik de eerste kruistocht van dit millennium uit! Deus le veult!

op 09 07 2007 at 20:12 schreef hosseyn:

Met ontblote wapenen (we kunnen moeilijk anders) zullen wij deze zusters bestijgen – hun maagdenvliezen zullen wapperen aan onze ontvelde speren.

op 09 07 2007 at 20:17 schreef hosseyn:

Eeeeh Hannah, nu ik het goed lees… we krijgen toch ook inspraak op de coup van jouw vachtje?

op 09 07 2007 at 20:40 schreef Hafid:

Hos,

Geen ontblote wapens, want geen ontmoet&groet op het naaktstrand, zoals Hannah aan gaf en gelijk heeft ze.

op 09 07 2007 at 20:43 schreef Hafid:

En ik val sowieso af, want ik ben niet lang. Het enige wat ik zou kunnen doen is een Cyrano de Bergerac rol op mij nemen: achter de lange rug onzichtbaar woorden influisteren.

op 09 07 2007 at 20:50 schreef DvR:

Het is dat ik me verre houd van palindrome vrouwen, anders had ik me zeker in het strijdgewoel geworpen. Zo’n uithuizige vrouw met een kale tweelingzus is net iets voor mij.

op 10 07 2007 at 02:25 schreef Laila:

@Haffid.

….Het is duidelijk dat je enkel secundaire literatuur raadpleegt.Tsssss.

Voordat ik het 2e stukje schreef sabelde je mijn stukje al neer door te stellen dat ik de feiten verkeerd had maar wat had ik in het eerste stukje geschreven dat het predikaat ‘verkeerd ‘ verdiende?
Uiteraard kan ik de data verkeerd hebben,ik moet het doen met de door de jaren verzamelde inferieure ‘secundaire’ literatuur.
De datum van overlijden had ik pas in het tweede stukje geschreven. Waar ik wederom een reprimande kreeg dat ik de feiten verkeerd weergaf.

Ik wilde Tjerk laten zien waar het verkeerd gegaan is, waar ik denk dat de oorzaak van de grimmige sfeer ligt maar ook dat de politieke Islam en de Jihad reeds decennia bezig is en zich dankzij de hedendaagse informatie en communicatie technologie nog sneller heeft kunnen verspreiden.
De Broedergemeenschap is voortgekomen uit de Wahhabistische beweging….het moge inmiddels duidelijk zijn dat veel van de zelfmoordterroristen opvallend vaak voortkomen uit met name Saoedie Arabie en Pakistan waar de wahhabisten ruim vertegenwoordigd zijn.

@Peter
Wat betreft de meet en greet……het begint zo langzamerhand op een pick-nick te lijken.
Maar ik vrees dat wij te veel afgeleid zullen worden door jouw ongetwijfeld sexy verschijning waar zowel Raja als ik slecht tegen bestand zullen zijn.Wij zijn niet veel gewend.
Wij ontmoeten jou graag maar dan wel van onder onze burqa.

@Hannah doe je zelf niet tekort, de spoeling wordt wel heel dun door enkel naar een lange man uit te kijken. Frappant dat jij het ook over een twin hebt ik heb een evil twin sister.
By the way ik heb geen betoverende bruine ogen maar duivelse zwarte maar naar men zegt een lach die de noord en zuidpool doet smelten. Nu weet je meteen de oorzaak van het smeltende ijs.

op 10 07 2007 at 08:37 schreef daniel:

Ik ben op z’n tijd lief en zachtaardig? Dan hebben jullie mij nooit in de weer gezien met een grasmaaimachine.

Moet dus toch es wat doen aan m’n image vorming.

op 10 07 2007 at 08:46 schreef Laila:

@Hannah

Kon je geen jaknikker vinden aan de klaagmuur?
Om maar met jouw woorden te spreken siri t’houay….te sint arab?

op 10 07 2007 at 08:47 schreef Laila:

Uiteraard was het voorgaande geplaatst door mijn evil twin sister laat daar geen misverstand over zijn.

op 10 07 2007 at 11:45 schreef Hannah:

Daniel wij hadden ook kunnen schrijven: een man met de intelligentie van de bovengemiddelde intelligente FN bezoeker,

maar besloten verschillende kwaliteiten aan verschillende personen op te hangen.

Wij weten niet of jij lief en zachtaardig bent, wij beschreven wat ons aantrekt. Aangezien jij empathischer overkomt dan de rest, en de overige kenmerken door ons – als waren wij weer bezig met de schepping – al vergeven waren aan de mannen die het hardst roepen, besloten wij jou zachtmoedigheid toe te dichten. (Zachtaardigheid was slechts een verschrijving onzerzijds). Zachtmoedigheid is toch de deugd van een grote geest, founding father van het joodse geloof, u niet geheel onbekend. Wilt u niet zijn incarnatie zijn dan? In onze tekst BENT U het.

@ Laila
In hoeverre lijken jij en je evil twin sis op elkaar?

nav Hosseyn
Hmmm misschien moeten wij nog een leeftijdslimiet inbouwen…

@ instemmend met Hafid

Als een man heel briljant is valt alle uiterlijk weg.

Ik zweer dat ik je nog nooit gezien heb, dus dit is geen kwalificatie van de omslag van het gesloten boek wat een schrijver per definie is.
Mijn zusje daarentegen heeft je bij Pauw en Witteman te gast gezien. Ze weet niet meer precies waarover het tafelgesprek ging, maar je was lekker tegendraads, maar je zei de dingen op dromerig verstilde wijze. Was Job Cohen er ook niet die keer? En TalpaLinda die het over een verband had dat bestond tussen de lengte van de vingers (?) van de man en de hoeveelheid testosteron? Jij werd zeer masculier bevonden, samen met Witteman. Misschien moet het dubbele burgermeesterschap van Amsterdam maar weer worden ingevoerd. Zwartman en witteman die de boel bij elkaar te houden.

op 10 07 2007 at 12:18 schreef Peter Breedveld:

@Laila: Sexy? Daar gaat het helemaal niet om. Openheid en eerlijkheid, dáár draait het om op het naaktstrand. Geen barrières, geen geheimen.

Maar goed, stel dan zelf maar iets voor als je het zo goed weet. Doe maar per mail.

op 10 07 2007 at 12:49 schreef daniel:

Jaaah, en nu spreek je me nog met U aan ook. ’t gaat helemaal fout hier.

Nee hoor, het is hoogst interesant om te lezen wat anderen van mij vinden. Ik ben niet in staat om objectief naar mezelf te kijken, iedereen heeft dat in mindere of meerdere mate denk ik.

Daarom is het fijn wanneer iemand een spiegel wil zijn.

op 10 07 2007 at 15:38 schreef Hafid:

Laila, al-dan-niet-siri-t’houay-evil-twin,

Je kunt toch beter een ja-knikker hebben, die zal meer ritme hebben in zijn lendenen dan een kontheffer?
Mijn favoriete hadith is die waarin Mohammed zijn oom – die hem wel beschermde, maar zich niet tot de islam bekeerde – probeert te overreden toch maar moslim te worden, waarop de oom (ik denk Al-Mutallib, niet Hamza) antwoordt: ‘Ik zal mij nooit tot een geloof kunnen bekeren waarin ik een houding moet aannemen waarbij mijn achterwerk boven mijn hoofd steekt.’ Touché.

op 11 07 2007 at 10:38 schreef Laila:

@Peter, kennelijk komt iets wat grappig bedoeld was niet over. Ik hoef mij niet te ontkleden om open en eerlijk te zijn en hetzelfde geldt voor Raja.Overigens vraagt een heer zoiets niet.

@Hafid ,ik steek ruim een kop boven jou uit en de laatste keer dat ik jou zag staarde je mij aan een stuk door aan je vergat volkomen de aanwezigheid van je vrouw en kind(eren?), gelukkig blijkt hier uit dat je ondanks je duizelingwekkende intelligentie ook maar een manmens bent. Jij zou niet eens genoeg aan een barkruk hebben om mij in de ogen aan te kunnen kijken en te herhalen wat je zei. Je draaft te veel door ook als halfgod moet je af en toe kunnen afdalen naar de aardse realiteit van gewone zielen. Kennelijk heb jij ervaring met kontheffers om het ritme te kennen.

@Hanntie

Hou er rekening mee dat niets is wat het lijkt en dat geldt al helemaal met iemand te veroordelen aan de hand van wat jij van iemand leest en naar aanleiding daarvan iemand denkt te kunnen analyseren.
Zou ik dat doen dan acht ik jou rijp voor een intensieve therapeutische sessie…je liegt als een Judas om een moskee te kunnen betreden en als ik al mijn twijfels had dan blijkt nu ook nog eens dat je een meervoudig persoonlijkheidssyndroom hebt. Ik registreer verschillen maar probeer altijd te zoeken naar overeenkomsten. Hoe het komt dat op allerlei websites verschillen gekristalliseerd worden en tot struikelblok verworden dat meganisme heb ik nog steeds niet kunnen ontleden.

@Alle knuffelallochtonen
De wereld waar ik mij in begeef is welliswaar seculier doch verrijkt en doorspekt met allerlei andere culturen dus ook met de Islamitische en dat wens ik zo te houden.

op 11 07 2007 at 11:00 schreef Peter Breedveld:

Wie schrijft dat voor, dat een heer zoiets niet vraagt? Is dat dezelfde persoon die stelt dat je een dame niet naar haar leeftijd hoort te vragen?

Relax, Laila, ik was maar een beetje ballorig aan het doen.

Je begint trouwens behoorlijk praatjes te krijgen. Hold your horses, want Hannah is niet dezelfde als Hanna Bouaicha (ai!) en als er iemand is die het, ondanks zijn enorme talent, eruditie en charisma, niet hoog in zijn bol heeft, dan Hafid wel.

Medunkt dat je een beetje aangebrand bent door het feit dat hij, op de automatische piloot, een paar onjuistheden in jouw college over Wahabisme blootlegde. Doe daar je voordeel mee, in plaats van je te gedragen als een ezel (komt er zo weer iemand melden dat ezels hele lieve en intelligente dieren zijn. Goed dan: als de spreekwoordelijke ezel).

Groeten aan Raja, en ik zie uit naar onze meet and greet. Ik hoor wel waar en wanneer.

op 11 07 2007 at 11:08 schreef daniel:

De persoon met een gespleten persoonlijkheid ben toch echt jij, Laila. Je zegt niet zelden hele goeie dingen, maar soms lijk je net Mohammed Cheppih (of hoe die gast ook mag heten).

Ik mag overigens hopen dat je niet fisiek op ‘m lijkt. Ik ben het niet altijd met je eens, maar dat zou ik je echt niet aan willen doen.

Terug naar de Tempelberg.

So what dat iemand sprookjes verteld om een heiligdom in te komen. Dat kan je alleen maar erg vinden als ergens toch vindt dat er een Allah bestaat die zich daar door beledigd zou kunnen voelen. Want wie kan het nou schelen dat Hannah geen koshere Moslim is? Die meneer van de Waqf in iedergeval niet, die weet nergens wat van.

Trouwens, iets soortgelijks is ook Irshad Manji overkomen. Zij wilde ook de Tempelberg op en precies zoals Hannah werd ook zij eerst aan een soort examen onderworpen. Irshad Manji noemt zich nog steeds een moslim, maar ze weigerd zich neer te leggen bij de literaire interpretaties. Ze kan ook niet anders, ze is lesbienne. Hoe dan ook, het is toch een beetje raar dat je als niet-Moslim die plek niet opkunt?

Nadat Irshad Manji in orde was bevonden moest ze ook zo’n gewaad aan. Terwijl ze dat aantrok werd ze een beetje bekeken door de Waqf opzichters. Is dat niet wat raar? Mannetjes die je dwingen een raar kledingstuk aan te trekken zodat je je vrouwlijke vormen bedekt, maar die wel eventjes een blik werpen op je kont?

Natuurlijk zijn er maar weinig zo mooi als de achterkant van een vrouw (de voorkant bijvoorbeeld) maar het geeft wel aan hoe hypocriet die mannetjes zijn.

Hier kun je meer vinden over deze dame.

http://www.muslim-refusenik.com/

op 11 07 2007 at 13:20 schreef Hafid:

Laila,

De situatie die jij beschrijft kan ik mij niet herinneren (plaatsaanduiding graag); en natuurlijk kijk ik naar vrouwen, dat doet niets af aan mijn liefde voor mijn vrouw (die de mooiste is) en mij kinderen (idem dito).

Toch zou het je denk ik sieren als je eens leerde dat verontwaardiging en virtuele stemverheffing geen substituut zijn voor argumentaties.

op 11 07 2007 at 13:26 schreef Peter Breedveld:

Hm, daar heb ik helemaal geen aandacht aan geschonken maar daar zegt Hafid wat. Het zal toch niet zo zijn dat je geeneens niet meer naar andere vrouwen mag kijken als je vaste verkering hebt?

op 11 07 2007 at 14:27 schreef Wampie:

Laila zegt niet dat Hafid zijn ogen thuis moet houden. Ze moedigt dat juist aan: "Ook als halfgod moet je af en toe kunnen afdalen naar de aardse realiteit van gewone zielen."

op 11 07 2007 at 14:40 schreef Peter Breedveld:

Ik krijg niet de indruk dat Laila zich tot die ‘gewone zielen’ rekent, eigenlijk.

op 11 07 2007 at 14:46 schreef Benedictus:

Kinderen toch. Ze zijn voor een belangrijk deel "maakbaar" hoor en dat begint al vroeg. Opvoeden is een kunst met een grote K! Geen bijzaak dus. Geen tijd en afkopen komt helaas veel te vaak voor. Of gewoon onverschilligheid. Of cultuur!

Hoe verklaar je anders het bijna extreme verschil in gedrag tussen jongens en meisjes in een moslimcultuur? Althans hier in Nederland. Als het goed gaat met de groep, is dit bijna geheel te danken aan de meisjes. Dit kan niet alleen aan de hormoontjes liggen. Die verschillen tussen jongens en meisjes zijn in andere culturen veel minder groot.

In autochtone tokkiegezinnen zijn vaak de jongens EN de meisjes moeilijk te hanteren. Pa en moe gedragen zich dan veelal hetzelfde als hun kroost.

Dus is het gedrag van kinderen voor een belangrijk deel "maakbaar".

Goed voorbeeld doet hier goed volgen. Uitzonderingen daargelaten. Neem geen kinderen als je daar niet veel vrijheid voor wilt inleveren. Het zijn en blijven handenbinders, vanaf het moment dat ze hun ogen voor het eerst open doen tot het moment dat jezelf je ogen voorgoed sluit.

Eerst denken dan doen dus!

op 11 07 2007 at 15:08 schreef Peter Breedveld:

Ik heb vier kinderen en ik ben ervan overtuigd dat het met dat inleveren van je vrijheid wel meevalt. De één heeft wat meer bijsturing nodig dan de ander en het meisje vergt een totaal andere aanpak dan de jongens, maar ze weten allevier hun grenzen, die ze vanaf het allerprilste begin meteen zijn bijgebracht. Dat scheelt later een hoop hoofdbrekens en moeite, kan ik je vertellen.

Ik merk dat veel ouders hun kinderen helemaal geen discipline bijbrengen, werkelijk overal wordt over overlegd. Ik overleg niet met mijn kinderen: ze doen wat ik zeg of anders…! Ik ben al voor veel lelijks uitgemaakt door collega-ouders, maar ik durf ze mee te nemen naar een goed restaurant, en dat kun je van de meeste Nederlandse ouders niet zeggen.

op 11 07 2007 at 16:27 schreef Benedictus:

Peter, kleine kinderen kleine zorgen grote kinderen grote zorgen.

Ik heb 3 volwassen kinderen die ik voor geen goud van de wereld zou willen missen. Maar….vrijheid inleveren is er nog steeds bij hoor. Wat dacht je van de betrokkenheid bij kleinkinderen en relatieproblemen? Een liefde die bij je kinderen gebroken is doet ook bij de ouders pijn. Je ziet je kinderen graag gelukkig.

Jij bent daar nog niet aan toe, maar mijn ervaring is, dat je je m.b.t. je kleinkinderen nog drukker maakt dan toen je eigen kinderen nog klein waren.

Het is een pluspunt dat ze je overal bij betrekken en dat ze vertrouwen in je hebben, maar het brengt ook het inleveren van een deel van je vrijheid met zich mee. Je houdt rekening met ze.

Als ze gaan studeren kan je je lol ook op. Van kamer naar kamer, en steeds is het opknappen van de kamer geblazen. En maar verhuizen. Tussen 2 verhuizingen door komen ze weer een poosje thuis en staat je huis weer vol verhuisdozen.

En dan de vriendjes. Ja een -mooie- dochter levert veel meer ongerustheid op dan de zonen. De angst dat ze bij iemand in de auto stapt die een borrel teveel op heeft bijvoorbeeld. Als pa haar -volgens afspraak- komt halen mag natuurlijk niemand dit zien, dus om de hoek tijden wachten in de kou, want de tijd ging in de disco (maar niet buiten) toch sneller dan gedacht. Wat waren wij blij toen ze een vaste relatie had. Als een beschermengel werd hij onthaald. Met die beschermengel moet je dan wel een deel van je vrijheid inleveren als die niet in de buurt woont. Je huis is de weekenden dus ook voor hem beschikbaar, evenals de badkamer. Die relatie is ook al voorbij. Nu is ze dan getrouwd. Voorbij is de zorg nog niet, want niet elk kleinkind komt zonder handicaps ter wereld en sommigen halen dat niet eens. Verdriet wordt -gelukkig- altijd samen gedeeld. En, vooral niet te vergeten, vreugde ook!

Meestal gaat het dus goed en vroeger kon ik ze, net als jij, gewoon meenemen naar een restaurant.

Vrijheid is relatief. Spijt? Geen sprake van.

op 11 07 2007 at 17:42 schreef Peter Breedveld:

O, bedoel je dat met inleveren van vrijheid. Ik dacht dat je sprak in termen van ruimte voor jezelf. Ik word wel eens aangesproken door moeders en vaders die willen weten waar ik de tijd vandaan haal voor een voltijdsbaan en al mijn hobbies, begrijp je wel. ‘Ik hou mijn kinderen kort’, zeg ik dan, ‘Zodat ik er nauwelijks omkijken naar heb’. Ik ben niet zo’n ouder die als een soort taxichauffeur zijn kinderen van de ene club naar de andere rijdt en dan naar logopedie en gitaarles, begrijp je. Ik kan rustig een boek lezen of een film kijken terwijl mijn kinderen me gebruiken als trampoline of om hun neus aan af te vegen. Je hoeft ze niet steeds bezig te houden, je moet ze juist ruimte geven om zich te vervelen.

Wat mijn dochter betreft, heb ik al de nodige toekomstscenario’s in mijn hoofd afgespeeld. Allemaal even afschrikwekkend. Maar ik heb de oplossing: op haar twaalfde krijgt ze een burqa.

op 11 07 2007 at 18:26 schreef Benedictus:

"op haar twaalfde krijgt ze een burqa."

Geweldige oplossing, daar heb ik helaas voor mijn dochter geen gebruik van kunnen maken. Burqa’s, wij wisten toen niet eens wat dat waren. De tijd gaat snel weet je wel, en de veranderingen naar een middeleeuwse kledij ook. En….veeeeel voordeliger, altijd dezelfde mode. Vooral ideaal voor de tienerleeftijd. Dat spaart nog eens geld uit. Dat hadden de moslims veeeeeel eerder moeten bedenken. Beginnen dus vanaf groep3! Geen voedselbanken meer nodig.

Help de armoede de wereld uit, te beginnen met de burqa!

op 11 07 2007 at 20:42 schreef Wampie:

Peter, helemaal mee eens.

Die van ons is er al van kind af aan gewend dat pa en ma een eigen bedrijf hebben, en dat daar gewerkt wordt. Zodoende kan hij zichzelf prima vermaken en weet hij wanneer hij zijn mond moet houden. Tegelijkertijd zijn we altijd vanzelfsprekend in de buurt, zodat hij zich geborgen voelt. Met die achtergrond zal hij nooit door een gesprek tussen volwassenen heen fietsen, kun je hem rustig meenemen naar een etablissment en is hij de ideale gast bij zijn vriendjes, wiens ouders hem maar al te graag te logeren hebben.

En kun je nagaan: afgezien van liefdevolle verwaarlozing en duidelijkheid over de verhoudingen hebben we daar dus nauwelijks iets voor hoeven doen. Ja, oprechte belangstelling en warmte tonen en zijn prettige persoonlijkheid respecteren.

Ik begrijp er niets van als ik zie hoe een vriendje thuis zijn volle gezicht in de soep plenst, met een druipend smoelwerk begint te lachen, terwijl zijn ouders aanvankelijk meelachen, hem pas bij de vierde keer op de gang zetten, hem na twee minuten al weer binnenhalen, en doen alsof er niets gebeurd is, waarna hij opnieuw begint.

Op mijn beurt vind ik het wel eens een bezoeking om bepaalde vriendjes over de vloer te hebben.

op 13 07 2007 at 11:01 schreef Laila:

@Hannah

Mijn oprechte excuses omdat ik dacht dat jij en Hannah B. een en dezelfde persoon waren.
Desalniettemin heb ik mede door wat jij zei mijn te snelle conclusie getrokken sorry dat was verkeerd van mij.

@Peter hold your donkey’s!
Het is nimmer mijn intentie geweest om Haffid zijn eruditie te evenaren alsof ik dat als simpele ziel ook maar zou kunnen ……maar ik vind alleen dat hij af en toe iets te veel doordraaft.
Ik heb tot op heden geen antwoord gehad op mijn vraag wat de verkeerde feiten waren in het eerst genoemde stuk. Kennelijk waren die er niet en zag hij pas zijn kans schoon om met een verkeerd feit aantekomen nadat ik in het tweede stuk een foute datum had genoemd.
Ik wist niet dat het een doodzonde was om een foute datum te noemen.
Nogmaals mijn drammerige lecture over de Wahhabisten was om aantetonen dat de Islamitische Jihad van alle tijden is. Maar ook dat het met name zijn oorsprong vind in juist die landen die in de media tot in den treure afgeschilderd worden als zijnde aan de kant van het Westen.

@Daniel
Ik ken Chepih niet(alleen maar van horen zeggen) maar mijn vriendin staat lijnrecht tegenover wat hij uitkraamt en aangezien ik op één lijn sta met haar lijken jij en de gespleten persoon die ik ben toch iets met elkaar gemeen te hebben….misschien ben jij dan ook een beetje gespleten.

@Benedictus
en als je nu eens wist dat veel meisjes juist instemmen met de zedige look opdat ze buiten de deur en uit het zicht van de ouders hun eigen gang kunnen gaan. Het zelfde geldt tegenwoordig voor de jongens die zich ogenschijnlijk in de leer van Mohammed verdiepen, daar zien de ouders ook geen kwaad in, totdat blijkt dat zoonlief zich heeft ingelaten met Jihadisten en voorpagina nieuws is.

Kinderen vrijheid geven en ze bewust maken van het vertouwen dat jij in hun stelt op het moment dat ze daar niet mee om weten gaan meteen de boel terug draaien.
Vroeg of laat halen kinderen toch de ‘schade ‘in me dunkt dat ze dit beter onder jouw vleugels kunnen doen.
Te streng werkt averechts maar te veel vrijheid ook.
Maar kinderen moeten zelfs met de ergste problemen en worstelingen bij hun ouders terecht kunnen en dat kan alleen maar wanneer de afstand en de angst niet al te groot is.

op 13 07 2007 at 11:25 schreef Hafid:

Laila,

Jij schreef dat Wahhabieten in 1900 opkwamen – dat is niet waar en dat heb ik aangegeven. Ze kwamen in de 18de eeuw op; in 1818 hadden ze grote gedeelten van Mekka en Medina veroverd, waarbij ze de Kaäba, de zwarte steen en het graf van Mo vernietigden. In 1840 werden ze door de Ottomanen verslagen, maar hun invloed bleef even groot, sterker nog, die groeide alleen maar.En zo zijn er nog een paar dingen; maar aangezien ik secundaire literatuur niet ‘inferieur’ beschouw zoals jij denkt (secundair heeft in dit geval geen pejoratieve betekenis), sla die er nog eens maar op na.

En over doordraven gesproken: wie begint lachwekkend genoeg te dreigen (ik ben een kop groter dan jij…zelfs op een kruk…in de ogen kijken)? En wie voegt Hannah toe: laat je neuken? Ben jij nou een arabier? (Het laatste in het Berbers.) Terwijl je niet door had dat Hanna (zonder h) niet Hannah (met h) is.

En waarom draaf ik door? Jouw ja-knikkers, over biddende joden, deed mij denken aan biddende moslims. En de hadith die ik aanhaalde heb ik jammer genoeg niet zelf verzonnen (zo’n witz heb ik helaas niet). Als jij ledig raakt van argumentaties ga jij op de persoon spelen, prima, maar het is wel een teken van intellectuele failliet.

En er is dus geen sprake van een evil twin, goed dat we dat weten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS