Home » Archief » 68


[06.05.2008]

68

Willem de Zwijger

becat12 (185k image)
Paul-Émile Bécat

Ik ben niet van ’68 maar van een jaar later. Onze opstand was dat we besloten als examenklas in ’69 af te reizen naar Parijs, voor de beslissingswedstrijd Ajax-Benfica, het begin van het Nederlands voetbal op het wereldtoneel. De eerste en laatste wedstrijd in het betaalde genre die ik ooit zag. Het mocht niet van de directeur, maar we gingen toch, en kregen toen toch maar de leraar Frans mee als oppas.

Mei’ 68 is ineens een onderwerp. In 1978 was het dat ook, maar daarna hoorden we er niet meer van. Nu horen we dat ’68 echt voorbij is, of dat het nooit gebeurd is, of dat het de bron van alle ellende is geweest. Sarkozy zegt dat laatste, en Bolkestein zei het eerder.

Onzin. De jaren zestig waren een cultuurbreuk van monumentale omvang, en de jaren zeventig maakten het karwei af. In ’69 durfden mijn gereformeerde generatiegenoten nog niet eens op dansles, vijf jaar later woonden we ongehuwd samen. Het belangrijkste agendapunt van de StudentenVakBeweging van 1963 was ‘het studentenhuwelijk’. Niemand kan in nu nog begrijpelijke taal navertellen waar dat over ging.

Op een bepaald moment ging het mis, en ik herinner me nog precies wanneer en het gevoel dat er bij hoorde. Jimmy Carter, die nog als president (met bakkebaarden) ijverde voor de legalisering van cannabis, sloeg om toen de Russen Afghanistan binnenvielen.

1979.

Een koude wind. Het conservatisme was in aantocht, Reagan, Thatcher, Lubbers, bezuinigingen, afbraak. Onafhankelijk links denken verdween en werd vervangen door een ideologie die gedragen werd door nieuwe beroepsgroepen. De ‘socialen’, naar het boek van Gerard van Westerloo (Niet spreken met de bestuurder), vonden het politiekcorrecte gedachtegoed uit. Positieve discriminatie. Multiculturele samenleving. Dubbele nationaliteit. Illusies in strijd met feiten.

Niettemin. Zonder de ludieke jaren zestig en de politieke jaren zeventig geen Fortuyn, Ayaan, Wilders, van Gogh of Verdonk. En ook geen van Dam, van der Zwan of Halsema, overigens, en evenmin Van der Ham of Pechtold, en zelfs geen Rutte. Of hij het leuk vindt of niet, Rutte verschilt cultureel meer van Wiegel of Bolkestein dan van Bos.

Veertig jaar geleden draaide de radio plaatjes van de Beatles, Dusty Springfield en Janis Joplin. Toen ik vandaag naar huis reed draaide de radio tussen de nieuwsitems door – nog steeds- plaatjes van de Beatles, Dusty en Janis. Niet van Lou Bandy of Eddy Christiani. Ook niet van Gary Glitter of de Sex Pistols. Ik bedoel maar.

Nooit is een generatie zo bepalend geweest als de babyboomers. We gaan vanzelf een keer dood, maar tot die tijd zijn we forever young, voor directe democratie, tegen verzuring en stroperigheid, en vóór opschieten want we hebben meer dan ooit haast. Time is inmiddels een beetje minder on or side, namelijk.

Willem de Zwijger is ‘de stem van politiek incorrect links’. Hij rijdt een poenige SUV.

Algemeen, 06.05.2008 @ 13:29

[Home]
 

12 Reacties

op 06 05 2008 at 14:04 schreef fer:

Goed stuk zeg! Ik herken de overdreven positieve houding van de babyboomgeneratie. Opgevoed door ouders die noodgedwongen in een tulpebol een gebakje zagen, is het juist deze groep die zich alle verworvenheden hebben kunnen toeeigenen. Zodat er voor de jongere generatie weinig anders over is gebleven dan een afgelikte boterham en torenhoge financiele en maatschappelijke verplichtingen. De ouderen, de scholieren, de mensen onder de 35, en de ons navolgende generaties zullen vast dankbaar zijn voor de puinhopen die zijn gemaakt.

op 06 05 2008 at 14:09 schreef Jimmy:

"Een koude wind. Het conservatisme was in aantocht, Reagan, Thatcher, Lubbers, bezuinigingen, afbraak."

Afbraak? Ik noem dat hersens.

Soms herinnert Willem ons eraan dat hij de stem van politiek-incorrect links is. Wat een erbarmelijk stuk van zo’n doorgaans zeer verstandig persoon.

op 06 05 2008 at 14:43 schreef babs:

Heel herkenbaar stuk, al heb ik niks met de Beatles of Joplin en heb ik van Dusty Springfield nog nooit gehoord.

Waar alle generaties voor hen besloten zich in oorlogen te storten, heeft de generatie van Willem zich in vrije sex, muziek, drugs en ander genot gestort. Best een belangrijk verschil. En dat we daar nu nog de rekening van betalen, zoals fer suggereert, nonsens. Oorlog, dat is pas duur.

Verreweg de meeste mensen onder de 35 hebben het nu beter dat mensen van dezelfde leeftijd 30 jaar geleden.

op 06 05 2008 at 14:45 schreef daniel:

Nou, je kunt niet ontkennen dat het werd ervaren als een koude wind. Raar, want nu we terugblikken blijken Thatcher en Reagan formidabele leiders te zijn geweest die belangrijke dingen hebben gedaan, en blijkt zo’n Carter -blijkbaar toen ervaren als een aangename warme bries- een grandiose sukkel.

op 06 05 2008 at 14:48 schreef Piet:

Vast, Babs. Maar waar ligt dat aan? Die vrije sex en drugs? Word je daar beter van? Is er nog een baby-boomer die dat denkt?

Of is het gewoon – in de woorden van die andere baby-boomer – the economy stupid! (aangewakkerd door bezuinigingen en ‘afbraak’)

op 06 05 2008 at 15:25 schreef Eric:

De geschiedenis herhaalt zich, zoals in de jaren 70 de oudere generatie ‘Drees’ door nieuw links aan de kant werd geschoven, gebeurt dat nu met nieuw links zelf. Is er nog iemand van die politieke generatie die serieus wordt genomen? Ze zitten nog wel op machtsposities, van burgemeesters tot WRR, maar ze zijn akelig stil de laatste tijd. Beseffend dat ze mis gegokt hebben met o.a. hun multiculturele idealen.

op 06 05 2008 at 15:47 schreef EH:

Ik krijg daar altijd een erg sterke ‘vroeger was alles beter’ vibe van, dit soort verhalen.

op 06 05 2008 at 17:55 schreef Ernst:

Als al die babyboomers for ever young zijn, vraag ik me af waarom zij al die fijne regelingen (prepensioen, fut, verworven rechten op allerlei financiële regelingen, hogere salarissen -onderwijs-) allemaal nodig hebben. For ever young zouden ze gewoon kunnen blijven werken, in plaats van -zoals ze altijd gedaan hebben- wel de lusten en niet de lasten te nemen.

En seks, daar deed iedereen altijd al aan. Wat wel iets veranderde was de komst van de pil natuurlijk. Maar dat had met vlijtig uitvinden door pre-babyboomers te maken, en niet met de babyboomers zelf.

Ik ken geen zooitje dat verkleefder is aan pluche en eigen machtsposities dan de babyboomers. Het enige verschil met vroeger is dat we niet meer mogen zeggen dat het regenten zijn, en dat heb ik het nog niet eens over al die andere zaken die door het onbespreekbqaar ervan verklaren door de babyboomers, gierend uit de hand gelopen zijn.

En laat ik over het fellowtravellen met allerlei dictaturen maar niet hebben. Ik verkies Reagan en Tatcher op ieder moment boven de monsters als Mao en Pol Pot.

op 06 05 2008 at 18:28 schreef Pieter:

Time is inmiddels een beetje minder on or side, namelijk.

Hoe meer er beknibbeld kan worden op deze portefeuille, des te beter. Het nihilisme van Nieuw Links uit de jaren zeventig is nu volledig geïnstitutionaliseerd.

Met als resultaat sociale rampen, zoals een rampzalig onderwijssysteem met massafabrieken, bevolkingsgroepen die volkomen langs elkaar heen leven, de Groen-hype die voedselprijzen in derde wereldlanden onbetaalbaar maakt, etc. etc. etc.

Maar nu lonken de Geraniums: het is de hoogste tijd om de vitale Nieuw Linkser op een groene wijze aan het maatschappelijk veld te onttrekken.

En wat zeggen die plaatjes van de Reetkevers, Snuifmadam & CO? Helemaal niks, behalve dat de doelgroep van Radio 1 voornamelijk uit babyboomers bestaat.

En directe democratie? Een speeltje van D’66, dat pas 35 jaar na de oprichting een gezicht kreeg. Tot die tijd was directe democratie voor Hans een extra rondje aan de bar!

op 06 05 2008 at 20:46 schreef James:

Zo maar een kritische kanttekening inzake de Duitse ’68’ers, die evengoed op veel Nederlandse ’68’ers van toepassing is:
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article509001.ece

Oh ja, en dan nog dit: veel babyboomers pochen nogal vaak dat zij TEGEN de Vietnam-oorlog demonstreerden (wat op zich al een dubieus standpunt was), maar vertellen er bijna nooit bij waar zij openlijk VOOR demonstreerden: de communist "oom Ho" (Chi Minh).

De rode babyboom-generatie is een van de meest over het paard getilde bevolkingsgroepen. Zij zien na al die jaren nog steeds vooral de positieve (met name culturele) kanten van hun opkomst, niet de vele negatieve (met name politieke) kanten.

op 07 05 2008 at 01:36 schreef Sabian:

Willem is misschien de enige linkse babyboomer die ik gewoon geloof, vertrouw in z’n oprechtheid en kennis, kortom een held!

op 07 05 2008 at 12:00 schreef Sikbock:

Nou, ik vind het eigenlijk best een aardig stukkie.. voor een babyboomer valt Willem best mee.. bij mij heeft ie iig al wel wat krediet opgebouwd

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS