Home » Archief » Chaos in Freetown


[18.03.2009]

Chaos in Freetown

Gin Mooy

merkley17 (231k image)
Illustratie: Merkley???

16 maart 2009 – Er is grote chaos in Freetown. De politieke rellen die afgelopen vrijdag begonnen, en zaterdag werden voortgezet, zijn vanmorgen in alle hevigheid opnieuw losgebarsten. Wat er precies aan de hand is, is niet bekend. Wel weten we dat het hoofdkwartier van politieke oppositiepartij SLPP opnieuw is aangevallen door supporters van regerende politieke partij APC. Alle winkels in het centrum hebben de deuren gesloten, APC jeugd loopt met geplunderde goederen uit het SLPP gebouw door de belangrijkste winkelstraat (Siaka Stevens Street) van Freetown.

Op de radio werd door de partijvoorzitter van de SLPP een oproep gedaan aan de eigen aanhang om de partijleden, die worden aangevallen door APC-hooligans, te ontzetten en te verdedigen. De burgemeester is uit de binnenstad vertrokken naar buitenwijk Lumley. De politie heeft de burgemeester als schuldige aangewezen achter de politieke rellen van afgelopen vrijdag en zaterdag. Er gaan berichten dat er vele gewonden zijn gevallen bij de rellen van vanmorgen, ook zijn er berichten dat het SLPP hoofdkwartier weer in brand staat, en dat er vijf vrouwen in die buurt zijn verkracht door de hooligans. Eerder vanmorgen waren er vele sirenes in het centrum te horen, maar intussen is het stil geworden.

De overheid heeft nog geen verklaring afgelegd via de radio. Vice-premier Sam Sumana nam afgelopen zaterdag de omstreden beslissing de radiostations van beide politieke partijen voor onbepaalde tijd uit de lucht te halen. Speculaties doen de ronde dat de rellen en de aanval op het hoofdkwartier een vooropgezet plan waren van de politieke top van de APC, om het radiostation van de SLPP te kunnen sluiten. Op zaterdag zouden er lokale verkiezingen worden gehouden in Sorogbema, in Pujehun district. Om onduidelijke redenen zijn deze verkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wel is bekend dat APC-hooligans in Sorogbema SLPP supporters aanvielen en intimideerden om hen ervan te weerhouden te gaan stemmen. De krant Cocorioko, spreekbuis van de APC, beweert dat de SLPP de rellen en de aanvallen op hun hoofdkwartier in scène heeft gezet, om de APC in een kwaad daglicht te stellen.

Volgens radiorapporten zijn de spanningen en gewelddadigheden inmiddels overgeslagen naar de stad Kenema. In mijn straat is het rustig. Vele voetgangers en schoolkinderen nemen rustig de route langs mijn ‘huis’, omdat onderaan de straat relletjes zijn uitgebroken. Af en toe zie ik APC jeugd (te herkennen aan hun uitdossing in rood en wit) met geplunderde goederen voorbij komen. De één draagt een plastic stoel, die de SLPP groot en duidelijk als haar eigendom gebrandmerkt heeft, de ander draagt een televisie, maar daarop tevens de bewijzen dat het toestel afkomstig is van het SLPP hoofdkantoor.

Van welke kant de dreiging ook komt, SLPP of APC, zeker is dat de democratie de afgelopen paar dagen stevig onder druk is komen te staan. In mijn omgeving zit de angst er goed in. Volgens veel mensen is het einde van de vrede al meer dan een jaar geleden ingezet. Deze gebeurtenissen zijn voor hen een teken dat het ieder moment weer oorlog kan worden. Lansana, mijn onderzoeksassistent, is naar de PIN-automaat gerend, uit angst dat de banken ook voor onbepaalde tijd gaan sluiten. Hij is klaar om me naar het vliegveld te brengen. Bij mij is de angst niet zo groot, maar ik heb dan ook geen oorlog in dit land meegemaakt.

De dreiging is ernstig, zeker omdat de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van politieke uitoefening en mogelijkheid van politieke oppositie onder druk staat. De gebeurtenissen in het land van de afgelopen paar dagen, doen veel mensen denken aan de jaren zeventig en tachtig, waarin het APC-regime met gewelddadigheden en onderdrukking de politieke oppositie uitschakelde. De angst onder de bevolking is groot dat de APC dezelfde strategie wil herhalen om een dictatuur te vestigen.

Antropologe Gin Mooy (voorheen Hageman) doet promotie-onderzoek naar ex-kindsoldaten in Sierra Leone. Ze zette het hulpproject Mind to Change op en schreef een boek. Meer Gin op The Vault.

Gin Mooy, 18.03.2009 @ 13:08

[Home]
 

3 Reacties

op 18 03 2009 at 18:06 schreef Erwin:

Vreemd om dit te lezen. Heb zelf 5 maanden in Freetown gewoond (tot Oktober 2008) en vrijwel niks gemerkt. Vond juist dat het politiek gezien erg rustig was. Erg vervelend om dit te horen.

op 18 03 2009 at 19:11 schreef Gin:

Erwin, lokale verkiezingen vorig jaar die op verschillende plaatsen in het land uit de hand liepen, waardoor er bepaalde kiesdistricten zelfs maar 1 kandidaat hadden, omdat de rest zich uit angst terugtrok? Ook niets gehoord over de politieke confrontaties in September 2008 toen het hoofdkantoor van de SLPP gevandaliseerd werd? Eerdere sluiting van Unity Radio? En in December werden SLPP officials voor het statehouse gemolesteerd door special task force van de overheid? Daarna kwam een brief van het leger, met dreigementen? Het is politiek gezien al een hele tijd onrustig in Sierra Leone. En rellen zijn er de laatste paar maanden ook al in de provincies geweest. De rellen waren overigens afgelopen maandag, het is nu rustig…

op 19 03 2009 at 11:05 schreef Paco:

Deze berichten kwamen zeker niet door de Laroescensuur heen. Niet zo vreemd overigens als het opgelegd wordt door de politiek. Je krijgt niet voor niets € 50 miljoen extra.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS