Home » Archief » Ankara


[30.10.2013]

Ankara

Tayfun Balçik

tayfun4

Zo, eindelijk weg uit Nederland. Eindelijk ben ik opgerot naar ‘mijn eigen land’: Turkije.

Ik kom nog best vaak Turkse Nederlanders tegen die Turkije beschouwen als hun eigen land. Daarnaast zijn er ook veel allochtonen die zichzelf als ‘gewone’ Nederlanders zien. In werkelijkheid ıs de dikte van je portemonnee de meest bepalende factor als het gaat om acceptatie als Nederlander of Turk. Kun je je eigen broek ophouden in Nederland? Dan doe je gewoon mee en moet je verder je bek houden. Kun je dat niet? Dan ben je een subsidieallochtoon die het liefst zo snel mag vertrekken naar ‘het land van herkomst’.

Hollands gezeik

In Turkije zıjn de verhoudingen nog agressiever, vanwege het ontbreken van een verzorgingsstaat. Schrijnende gevallen zijn hier allang genormaliseerd en onderdeel van het straatbeeld. Zo kun je veel Roma op straat zien die vuil ophalen en die ‘wonen’ in gecekondu-getto’s (huizen van klei en mest die in een nacht gebouwd zouden zijn). Niemand die zich erom bekommert. Ik ben tien dagen in Ankara en nu al in een staat van vervreemding.

Het was gelijk al raak in het vliegtuig van Schiphol naar Esenboga. Ik liep naar m’n plek en zag een oudere mevrouw dıe haar handen vol had aan een hyperactief kind. “Abi wil je kauwgom?” Nee. “Abi, kan je even mıjn tas pakken?” Oke. “Abi wat doet het vliegtuig nu?” Zonder emotie: “Ben geen vlıegtuigdeskundige”. Ik verkaste naar een andere zitplaats. Geen zin in Hollands gezeik.

Turks gezeik

Aangekomen in Ankara kregen we – ben met familie op reıs – Turks gezeik. De auto is aan iemand anders verhuurd, terwijl we drie dagen eerder hadden gereserveerd. Daar sta je dan met een kind van twee, een bezorgde moeder en acht koffers. Bij toeval vonden we een taxichauffeur, die ergens in een dorp een oom had die auto’s verhuurde. Daar reden we naartoe en m’n broer tekende in een villa in de nacht een huurovereenkomst waar we niks van begrepen. Een beetje afdingen heeft het volgende opgeleverd: vierhonderd euro voor de auto voor twee weken plus 75 Turkse lira voor de trip van de luchthaven naar Keçiören. Waarschıjnlıjk een rip-off, maar goed. Om twee uur ’s nachts waren we eındelıjk ’thuıs’.

Aangezien het de volgende ochtend offerfeest was, waren we al om zes uur ’s ochtends op weg naar Haymana. Het platteland, dat ongeveer zestig kilometer ten zuiden van de stad ligt en waar mijn oma nog steeds woont. Het heeft altijd wel iets om die reis te maken door het goudgele akkerlandschap.

Veel te grote moskee

Maar de ontnuchtering kwam snel. Ik zag achterop een pick-up truck een vastgebonden koe. Dat waren waarschijnlijk zijn laatste uurtjes. We waren net op tijd voor het ochtendgebed in een veel te grote moskee. Door migratie naar de grote stad en Europa zijn veel dorpen in Centraal-Anatolië sterk ontvolkt. Maar toch was er dus de behoefte om een gloednieuwe moskee te bouwen in een piepklein dorp als Karacaören.

Daar zaten m’n ooms, neven en andere mannen naar de preek van de imam te luisteren. Hij had het over Syrië en dat islamitische saamhorigheid meer dan ooit noodzakelijk was.

Islamitische superioriteit

Ik heb me altıjd afgevraagd waarom dat islamitische niet meer verbreed kon worden naar meer menselijke saamhorigheid. Het negatieve antwoord daarop gaat altijd over islamitische superioriteit enzovoort. Het minder negatıeve antwoord is dat de islam per definitie menselijk is.

Na het gebed kuste ik publiekelijk de handen van de oudere familieleden. Soms is dit een teken van wederzijds respect, maar vaak het moment waar de patriarchale machtsverhoudingen worden bevestigd. Daarna was het tijd voor het gezamenlijke ontbijt. Tenminste, gezamenlıjk onder de mannen. Vrouwen zaten apart.

Op de terugweg (naar de stad) liet mijn neef nog een filmpje zıen van de slachting van een koe. In Syrië doen ze dat met mensen.

tayfun2
Roma getto

Tayfun1
Roma vuilnisauto

tayfun5

tayfun6

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West.

Reizen, Tayfun Balçik, 30.10.2013 @ 10:14

[Home]
 

8 Reacties

op 30 10 2013 at 11:59 schreef de kleine hoorn:

Vooral de hoop blijven houden in het goede, in goede mensen en in jezelf. Als jij dit allemaal al ziet en vrij durft te benoemen, dan is het misschien tijd om even stil te staan bij je eigen groei. En jezelf even een schouderklopje te geven.
Kijk, aan de andere kant is er ook een hele mooie Turkse mentaliteit. Hier bij ons woont een Turkse fietsenmaker, die voor een habbekrats allerlei mankementjes aan je fiets maakt (moet je hem wel kennen via een Turk, maar dat terzijde). Ik vroeg die man hoe hij hiermee nou in zijn eigen onderhoud kon voorzien. Toen liet hij zijn eigen moestuin, tegenover zijn huis zien. De man verbouwt ook nog eens zijn eigen eten en heeft verder niets nodig van niemand. Zo’n rasechte anatoliër. Levend van het land en wat goede daden richting zijn medemens. Prachtige man. Prototype de echte Turk zal ik maar zeggen.

op 30 10 2013 at 17:45 schreef Thomas E:

Jammer dat je weg bent, Tayfun. Mensen zoals jij kunnen beter dat wie ook de PVV’ers op termijn monddood maken. Mooi trouwens dat je in staat bent om met een helicopterview naar beide volken, de Nederlanders en de Turken, te kijken.

op 30 10 2013 at 20:43 schreef Rob Z:

Geweldige combinatie: moderne geschiedenis van Turkije én Amsterdam-west!

Gokje: je eindigt in Amsterdam-west. Met een portemonnee die net zo dun is als de mijne.

op 31 10 2013 at 14:33 schreef Egbert van Reenen:

Turkije, het land waar je naast de puntjes op de i ook de punt op de ı kan zetten. Ondanks alle onvolmaaktheden, die je als Nederlander meteen opvallen, blijf ik het een mooi land vinden. Cultureel gezien maakt het denk ik nogal een verschil of je in Istanboel, Ankara of Konya bent. Zelf ben ik nooit verder gegaan dan de (ver)west(erde) kust van Antalya tot Istanboel. Waar vrouwen en mannen niet apart zitten, preken niet serieus worden genomen en de handen van (schoon)familie geschud worden.

op 31 10 2013 at 17:49 schreef dewanand:

namaste Tayfun Balçik, salaam aleikum, shalom, ole ole,

Mooi betoog zeg, hoe voel je je nu? Ben je eindelijk toch opgerot uit het nazi Nederland, eet je nu de nasi van Turkije met stokjes man? Hoe zit het met nazi turken? Ja, islam heeft superieure aspecten, kijk maar naar de eeste jihad oorlog in Badr, hoe machtig het eerste leger was van Allah voor de poorten van Mekka en Medina. Wat is nou de wereld zonder ds superieure islam? IN elke jungle moeten er islamitische tijgertjes rondlopen he, hierom heeft Allah de jihad strijders hun wapengordels leren knopen.

Zijn er hindoestanen daar in Turkije? OF is het daar lekker hindoevrij en koelievrij?

Maak een reportage wat voor voer je daar eet he, foto’s, enz. Wieroe lust wel wat turkse halal kattenbrokjes dus stuur een pakje voor hem.

Maak een fotoshoot he van Turkse schoonheden in Burqas en met doekjes op. Wie is miss turkije? Toch geen meid in zwarte Burqa?

Interview een turkse homo, lesbienne of transseksueel he voor FN. Hun rechten vertrapt men daar in Turkije. Je mag op onze site alles publiceren, mail ons maar raak.

dewanand en Wieroe
hindoelanders
delft kennisstad
hollanda

op 01 11 2013 at 09:21 schreef Thomas E:

“Wie is miss turkije? Toch geen meid in zwarte Burqa?”
Hahahahahahaha…. never a dull moment with Dewanand.

op 01 11 2013 at 11:49 schreef Tayfun Balcık:

Dank voor de reacties. Binnenkort een tweede bericht uit Ankara.

op 01 11 2013 at 20:56 schreef Sasha Berkman:

Tayfun, ben je echt weg? like niet meer in Nederland levende? Huh! Hoezo?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS