Home » Archief » Christenen en Palestijnen


[08.02.2011]

Christenen en Palestijnen

Wladimir van Wilgenburg


Illustratie: Jean-Léon Gérôme

Afgelopen kerst heb ik met de NGO Pax Christi één week Palestina-Israel bezocht. Het viel me op, toen ik bij een Palestijns, Christelijk gastgezin sliep dat ze niet echt steun krijgen van Christenen in het Westen. Dit terwijl Westerse Christenen wel Israël steunen. Ik heb in Irak gezien dat Christenen in Nederland zich meestal warm maken voor het lot van hun medegelovigen, maar in Palestina leek dit niet zo te zijn.

De staat Israël krijgt veel steun van de Zionistische Christenen. Deze vrienden van Israël denken dat het merendeel van de joden sterft in een apocalyptische eindstrijd bij de terugkeer van Jezus naar het beloofde land. Daarom hebben lokale Palestijnse Christenen een alternatief gecreëerd. ‘Dit is niet ons Christendom,’ zegt een Palestijnse Christen uit Bethlehem.

In de visie van de Zionistische Christenen zullen alle joden terugkeren naar hun thuisland Israël en wanneer 144000 van hen zich bekeren tot het Christendom, zal de rest van de Joden afgeslacht worden in een apocalyptische eindstrijd.

Deze Christenen komen ook vaak op bezoek in Israël voor pelgrimages en bezoeken de stad Bethlehem om de geboorte van Christus te vieren tijdens het kerstfeest. Dit tot ergernis van lokale Christenen die zichzelf als slachtoffer zien van de creatie van de staat Israël.

Als gevolg hebben Palestijnse Christenen een ‘Palestijnse bevrijdingstheologie’ gecreëerd. Dit is in navolging van de socialistische Christelijke bevrijdingstheologie uit Zuid-Amerika. Dit was een religieus antwoord op de samenwerking van de Katholieke kerk met rechtse regimes tijdens de Koude Oorlog.

Volgens deze ideologie bevrijdde God de Joden van de Egyptische farao. Daaruit concluderen zij dat Christenen zich altijd moeten verzetten tegen onrecht. Indien noodzakelijk met geweld. Dit is ook één van de redenen waarom er nu religieuze Joden zijn die sympathiseren met de demonstraties in Egypte tegen Moebarak. Het doet hen denken aan hun eigen geschiedenis tegen onderdrukking.

Palestijnse Christenen hadden het gevoel dat ze werden onderdrukt op grond van heilige geschriften. Zij begrepen niet waarom de duizenden Christenen elke Israëliër omarmen, maar niet openstaan voor Palestijnse Christenen. Dat zegt Nederlandse Meta Floor van de pro-Palestijnse organisatie Sabeel in Jeruzalem. ‘Hoe kan het Oude Testament het woord van god kan zijn, terwijl het gebruikt wordt om zionisme te ondersteunen? ’ vroeg de priester Naim Ateek zich af, de oprichter van Sabeel.


Palestijnse propagandaposter

Daarom kwamen Palestijnse Christenen in 2009 met de Kairos-verklaring, die hevig wordt bediscussieerd onder Christelijke organisaties. Hierin wordt opgeroepen tot een tweestatenoplossing en een boycot van Israël. Maar dit soort ideeën wordt niet op prijs gesteld door pro-Israëlische Christenen in Nederland. Dit was te merken uit de e-mails die Meta Floor kreeg.

Zo was er een e-mail waarin stond dat ‘God doet dingen die we niet begrijpen. Het staat in de bijbel dat het zo is. We hopen de Palestijnse Christen tot inzien komen tot het Joodse volk de grote broer is en dat zij plaats moeten maken.’ In een andere e-mail werd duidelijk gemaakt dat Jezus is gekomen om het zwaard te brengen en niet liefde. Terwijl Floor juist benadrukt dat Christendom niet gebruikt mag worden om anderen uit te sluiten.

Er zijn dus verschillende interpretaties van het Christendom met betrekking tot Israël en de Palestijnen. Dit weerspiegelt zich ook in de steun voor Israël onder Christenen en Christelijke partijen in Nederland. Maar Floor voegt eraan toe dat het ook te maken heeft met niet religieuze redenen. Vooral het schuldgevoel over het lot van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sommigen zijn bang dat de geschiedenis zich zal herhalen en de Joden door de Arabieren worden uitgemoord en de zee in worden gedreven. Ze steunen daarom Israël. Maar er zijn ook mensen als oud-CDA politicus Dries van Agt die de Palestijnen als een onderdrukte minderheid ziet tegenover de staat Israël.

Wladimir van Wilgenburg (25) studeert de Master Conflict Studies en Human Rights in Utrecht en schrijft regelmatig over het Midden-Oosten. Hij schrijft o.a. voor de Amerikaanse denktank Jamestown Foundation en
de Koerdische krant Rudaw.

Wladimir van Wilgenburg, 08.02.2011 @ 07:45

[Home]
 

54 Reacties

op 08 02 2011 at 08:04 schreef Josje:

Interessant! Fijn om een ander geluid te vernemen hier. En tegelijkertijd verzucht ik bij mezelf: wat een krankzinnige wereld….

op 08 02 2011 at 09:03 schreef yurp:

Interessant hoor, maar ik mis een beetje iets van een conclusie of een duiding of iets dergelijks. Het stuk gaat een beetje als een nachtkaarsje uit. Wat gaat dit betekenen voor de situatie daar?

op 08 02 2011 at 09:26 schreef Likoed Nederland:

Nog een generatie en dan is dit voorbij. Dan leven er helemaal geen christenen meer in de Arabische wereld.

In Turkije is het al vrijwel gelukt, en in landen als Irak, Libanon, Egypte en de Palestijnse gebieden gaat het hard.

De christenen emigreren als ze kunnen, als gevolg van discriminatie en geweld.

op 08 02 2011 at 10:04 schreef matxil:

@Likoed
Kom, kom, Israel’s buitenlandse politiek deugt natuurlijk van geen kanten, en inderdaad hebben veel christenen (niet alleen christenen trouwens) daaronder te lijden, maar zo donker als jij het nu stelt is het ook weer niet.

op 08 02 2011 at 10:45 schreef smeets:

Likoed,

En daar ben je heel blij mee.

op 08 02 2011 at 12:49 schreef menselijk ongedierte:

Wat hebben Christenen in de Arabische wereld te maken met de buitenlandse politiek van Israël?

Of Likoed daar blij mee is weet ik niet. Veel Christenen vluchten naar Israël, het is het enige land in het Midden Oosten waar de Christelijke bevolking toeneemt.

op 08 02 2011 at 15:40 schreef thomas erdtsieck:

Ik snap er de ballen van, vind het een warrig stuk. Zo gaat Van Wilgenburg in één adem over van de Palestijnse Bevrijdingstheologie naar religieuze joden die sympathiseren met de demonstraties tegen Moebarak in Egypte. Hebben Palestijnse christenen dan zoveel gemeenschappelijk met de religieuze joden????

Jezus, wat ben ik blij dat ik een ongelovige Thomas ben!

op 08 02 2011 at 16:58 schreef Bodewes, J:

Inderdaad warrig gebeuren. Vroeger gingen de palestijnse christenen voorop in strijd PLO. Toen het hele zakie van links naar islamisme ging werden de christenen in de marge gedreven. In Europa steunen de linkse christenen (gitaartje in kerk) meestal de Palestijnen en de rechtse (halve noten) de joden. Palestijnse christenen zijn kind van rekening. Worden nu als dank voor bewezen diensten onderdrukt door eigen volk. Wat een koleirezooi eigenlijk.

op 08 02 2011 at 17:58 schreef MNb:

Likoed Nl heeft het altijd over de onderdrukking in de Arabische landen om de onderdrukking van de eigen minderheden in Israel te kunnen camoufleren.

http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article3293397.ece/Doelwit_van_laster_en_gewelddaden_.html?part=1

Van Likoed Nl mogen alleen zionisten onderdrukken en hun slachtoffers mogen niet klagen. Want in andere landen is het veel erger. Want Israel is boven alle kritiek verheven. Want wie kritiek levert op Israel is volgens Likoen Nl antisemiet.

Dat Likoed Nl zelf discrimineert en in feite antisemitisch is is het trieste ervan.

op 08 02 2011 at 20:04 schreef Shalom Achshav:

Een goede illustratie van het bondje tussen apocalyptische Christenen en messianistische Joden zoals Wladimir dat beschrijft vind ik het verschijnsel van de ‘rode koe'(red heifer). Ik bedoel ehh.. arrgh! Van de Wiki:

Some Christians believe that the Second Coming of Jesus Christ cannot occur until the Third Temple is constructed in Jerusalem, which requires the appearance of a red heifer born in Israel. Clyde Lott, a cattle breeder in O’Neill, Nebraska, United States, is attempting to systematically breed red heifers and export them to Israel to establish a breeding line of red heifers in Israel in the hope that this will bring about the construction of the Third Temple and ultimately the Second Coming of Jesus Christ.”

Vanuit de Joden bekeken is het wel gunstig, want zolang je elke aangeleverde koe rabbinaal afkeurt, blijven de cash cows lekker binnenkomen. Geen koe zo bont, of er zit wel een vlekje aan!

@MNb schreef:
Dat Likoed Nl zelf discrimineert en in feite antisemitisch is is het trieste ervan.

Ik schaam me altijd zo voor van die “Likoed NL” types. Ze zijn ook helemaal niet representatief. Het Israëlisch belang wordt op geen enkele wijze gediend met dat in essentie fascistische, op expansie gerichte revisionistisch zionisme. Mensen zouden nog kunnen denken dat dit in Israël een algemene manier van denken is, terwijl het vooral Sefardische en laag opgeleide Israëli’s betreft die stijf staan van de rancune jegens de Asjkenazische ‘elite’. Sounds familiar? Amos Oz schreef er veel over. Als je Israël op termijn echt weg wil hebben, moet je vooral dromen van een ‘Groot Israël’ en het maar blijven hebben over ‘Judea’ en ‘Samaria’.

Zoals Albert Einstein al schreef over de voorganger van de Likud, die overigens de Vrijheidpartij heette:

“Among the most disturbing political phenomena of our times is the emergence in the newly created state of Israel of the “Freedom Party” (Tnuat Haherut), a political party closely akin in its organization, methods, political philosophy and social appeal to the Nazi and Fascist parties. It was formed out of the membership and following of the former Irgun Zvai Leumi, a terrorist, right-wing, chauvinist organization in Palestine.”

Voor overcompenserende vaderjoden als Floor heb ik trouwens ook totaal geen waardering. (een beetje Rabbijn zou zo’n shikse nog geen hand geven). Met zulk soort zelfverklaarde ‘ambassadeurs’ houd je de jodenhaat wel in stand ja.

op 08 02 2011 at 21:25 schreef thomas erdtsieck:

@Shalom

Zeus kwam ook een keer in de gedaante van een stier op aarde en toverde zichzelf vervolgens weer in een mens. Dus wie weet…….

Krijgen we na de Griekse mythen straks ook de Israëlische.

op 09 02 2011 at 09:55 schreef Likoed Nederland:

@Shalom

Het ging over christenen en Palestijnen.

U verwijt Likoed de ‘Groot-Israel gedachte’ na te streven. Daar gaat het artikel niet over en u heeft ook op een andere manier slecht opgelet, want dat streeft de Likoed niet na.

Reageer liever op onze wel ter zake doende stelling dat de christenen door moslim discriminatie en geweld verdwijnen uit de Arabische landen, zo ook uit de Palestijnse gebieden.

In alle landen van het Midden-Oosten neemt het aantal christenen (snel) af. Er is 1 uitzondering.
Het enige land zonder moslim meerderheid. Israel dus.

op 09 02 2011 at 14:49 schreef Yvonne:

Likoed en de propaganda

Haha, het enige land zonder moslim meerderheid. Lachen hoor met Likoed.Met de terreurdaden van schurkenstaat Israel zoals o.a. het verdrijven van niet joden, diefstal van huizen en land, moorden en onderdrukking krijg je vanzelf wel de aparte joodse meerderheid. De christenen weten er alles van. Hou eens op met dat slappe gelul, Likoed. De PRtijd is over!!

op 09 02 2011 at 15:09 schreef Yvonne:

Over christenen gesproken. Antoine Bodar is er wezen kijken en is zich het laplazerus geschrokken over de rottigheid van de Israeliers. Ik heb er nog niets over gehoord bij Pauw en Witteman, terwijl dat wel aangekondigd was bij de programmainformatie. Die rottigheid heeft zich ook hier naartoe verplaatst, zijn we lekker mee. Waar onze ‘joods christelijke’ cultuur goed in is. Dat joodse is er nu bijgekomen, daarvoor was het christelijk gezien de oorlogservaringen.

op 09 02 2011 at 15:57 schreef Yvonne:

Voor overcompenserende vaderjoden als Floor heb ik trouwens ook totaal geen waardering. (een beetje Rabbijn zou zo’n shikse nog geen hand geven). Met zulk soort zelfverklaarde ‘ambassadeurs’ houd je de jodenhaat wel in stand ja.

Hoezo jodenhaat? Het gaat hier om wat de joodse Israeliers doen en ja, het lijkt me niet dat je dat toe staat te juichen. Verder wil ik erop wijzen dat de joods Israelische terreur al die jaren is doorgegaan, zowel tijdens linkse of rechtse regeringen. Voor zover ik me herinner is er een uitspraak van een linkse bekende joodse intellectueel dat men ‘het karwei’ niet goed had afgemaakt, ‘dan zou deze ellende er niet geweest zijn’. Ik bedoel maar, de eindoplossing had er al geweest kunnen zijn volgens hem. Nu vraag ik me af hoeveel joodse Israeliers er ook zo over denken gezien ik weinig van het tegendeel zie?

op 09 02 2011 at 17:44 schreef Shalom Achshav:

@Likoed NL

Modereer jij de discussie nou? Ze chutspah. Ik reageerde op een uitspraak van MNb, die ik overigens ook citeerde. Zijn terechte uitspraak over de Likoed onderbouwde ik nog wat verder met feiten.

Toen je in een eerder berichtje over “Turkije als onderdrukker van het Christendom” begon vond ik het de discussie al niet meer waard, want alle geloven worden daar gelijkelijk onderdrukt; wat dat betreft hebben Islamieten het niet perse beter dan Christenen en de Armeense holocaust is alweer een tijdje geleden. Bovendien had je het over een waardevolle strategische partner van Israël, daar verandert een schip aan Gaza verder niets aan.

Daarnaast bestond Joodse islamofobie (zeg maar Likoed) helemaal nog niet voor Meir Kahane, dan heb je het over de ranzigste figuur ooit uit de Israëlische politiek. Los van Lieberman dan. Ik schreef er nog over op mijn blog, in een inventarisatie van manieren waarop de monotheïsmen elkaar onderling haten:

“Ook de Joden hebben hun steentje bijgedragen, hoewel deze gegeven hun numerieke minderheid de minste schade hebben aangericht. Niettemin bidden ze al sinds de tweede eeuw na Christus om de ‘vernietiging van de Nazireeërs’ zoals Sloterdjk memoreert; ‘Mogen zij uitgedelgd worden uit het boek de levens. ‘ Hoewel Wilders zich ook namens joodse anti islamistische krachten op het politiek strijdtoneel begeeft, betreft dit een vrij recente beweging, die eigenlijk pas onder de vermoorde extremist Meir Kahane ontstond. Dat zijn krachten die binnen de Israëlische politiek als even extreem als Wilders in Nederland gezien worden. Het is dan ook een misvatting om Wilders te zien als verdediger van de Staat Israël.”

op 09 02 2011 at 20:05 schreef Shalom Achshav:

@Yvonne

Ik moest denken aan een stukje van (de niet-joodse) Slavoj Zizek uit ‘The Parallax View’ bij het lezen van je als antizionisme vermomde antisemitisme:

“in the programme of the Europe of the twenty-first century, the state of Israel occupies exactly the position that the name ‘Jew’ occupied in Europe before the cut of ’39-’45. In this way, today’s anti-semitism can present itself as anti-anti-semitism, full of solidarity with the victims of the holocaust; the reproach is just that, in our era of the gradual dissolution of all limits, of the fluidization of all traditions, the Jews wanted to build their own clearky delimited nation-state.”

op 09 02 2011 at 20:43 schreef Yvonne:

@ Shalom

Ik hoef niets te vermommen, misschien jij wel als je op de antisemietentoer gaat?

op 09 02 2011 at 21:07 schreef Shalom Achshav:

@Yvonne

Ik me vermommen? Dat loopt toch wel los? Dan had ik het linkje onder m’n naam ook wel aangepast, bijvoorbeeld hier naartoe, of naar de google map van het Israëlische bos dat naar mijn familie werd vernoemd. Israël een ‘schurkenstaat’ noemen komt neer op antisemitisme ja. Maar lees dat Zizek citaatje nog eens na.

op 09 02 2011 at 21:16 schreef Shalom Achshav:

@Likud NL

Morgen is het exact 28 jaar geleden dat de Shalom Achshav activist Emil Grunzweig door een rechtse gek met een handgranaat om het leven werd gebracht. Wat ga jij doen om het te herdenken?

op 09 02 2011 at 22:13 schreef Likoed Nederland:

@Shalom Achshav

Waar slaat dat nou op? U stuurt weer de discussie een kant op die niets met het artikel te maken heeft.
Maar onze reactie: hij is niet meer slachtoffer dan de andere duizenden Israeli’s slachtoffers van extremisme.

op 10 02 2011 at 00:01 schreef Shalom Achshav:

@Likoed NL

Specifieker: Grunzweig was het slachtoffer van iemand die geinspireerd door het hetzezaaien van Kahane vermoord werd. Inderdaad een extremist, maar met opvattingen die tegenwoordig mainstream Likoed zijn. Dus vandaar.

op 10 02 2011 at 02:31 schreef MNb:

Dan vraag ik het. Wat doet u om de politieke rechten van messiaanse joden te garanderen? Behalve er op wijzen dat ze in de omliggende landen nog slechter af zijn? Want dat is een versleten jijbak.
Als Israel een democratische rechtsstaat wil zijn dient het zich niet te spiegelen aan dictaturen, ongeacht of die moslim zijn of niet. Het dient zich te spiegelen aan de andere democratische rechtsstaten in de wereld. En dat is precies wat u zorgvuldig vermijdt.

op 10 02 2011 at 09:21 schreef Shalom Achshav:

@MNb

Wat mij betreft is er helemaal geen verschil tussen fundamentalistische Joden, Islamieten of Christenen. Dat in de eerste plaats.

Maar er wordt in Israel erg veel voor deze groep ultra orthodoxe/ messianistische gekkies gedaan, waardoor ze ten opzichte van de rest van de Israëlische bevolking zelfs privileges genieten. Zo hoeven ultra orthodoxe ‘buchers’ (yeshiva studenten) het leger niet in. Ik noem er maar eentje die ik dan specifiek onverteerbaar vind. Kleine fundamentalistisch-joodse splintergroepen hebben altijd veel macht gehad in Israël, omdat ze helaas nodig waren om een coalitie mee te vormen.

Bedoelde je niet Jews for Jesus in plaats van messianistische Joden? Dat zijn verschillende groepen hoor. Jezusjoden komen niet meer in aanmerking voor staatsburgerschap en hebben inderdaad geen politieke rechten in een Joodse staat. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Van de Wiki:

“In 1993 the Supreme Court of Israel, in a case involving a couple affiliated with Jews for Jesus, ruled that Jews who adhere to the Christian beliefs are regarded by Israeli law as “members of a different faith,” and are not eligible for the automatic citizenship that Israel grants Jews. This is done not to try to change Jewish Law, but to preserve the Jewish character of the State of Israel – i.e., that allowing in people whose sole mission is to get Jews to become Christians is inimical to one of the core ethics of the country (to be a haven for Jews)”

op 10 02 2011 at 15:02 schreef Yvonne:

Bedoelde je niet Jews for Jesus in plaats van messianistische Joden? Dat zijn verschillende groepen hoor. Jezusjoden komen niet meer in aanmerking voor staatsburgerschap en hebben inderdaad geen politieke rechten in een Joodse staat. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.

Haha,hallo daar, democratie! Deze racistische staat is al bezig om na te gaan wie de goede jood is. Uiteindelijk slaat het racisme terug. Ik vraag me trouwens af hoe het met de Ethiopische joden gaat?

op 10 02 2011 at 16:00 schreef Shalom Achshav:

@Yvonne

De Joodse identiteit is niet raciaal bepaald. Zolang zulk soort misverstanden aan de orde van de dag zijn, vind ik een Godwin trouwens geen enkel probleem. Overigens heb ik ook wel mijn kanttekeningen bij Israel als theocratie, zonder dat ik vind dat Israel daarom geen bestaansrecht zou hebben. Maar ik ben dan ook seculier.

Er zijn heel goede redenen om evangelisatie sowieso niet toe te staan in Israel (ik noem een Jeruzalem syndroom). Maar als iemand zich als Jood aanmeldt terwijl die eigenlijk Christelijk is en als enige doel de verspreiding van het Christelijke geloof is, is die persoon inderdaad aan het verkeerde loket. Christenen mogen heus wel Israel in als ze zich geen Joden noemen. Dat zijn nl twee verschillende geloven.

De Ethiopische Joden moeten inderdaad opnieuw overgaan tot het Jodendom voor ze Israëli mogen worden. wat trouwens prachtig is, is dat je in Jeruzalem tegenwoordig veel chassidische Ethiopiërs hebt met hoeden en al…

op 11 02 2011 at 09:38 schreef Yvonne:

Doe toch effe normaal. Israel is een schurkenstaat, onder linkse en rechtse regeringen. Het liefst ziet men het een en ander etnisch gezuiverd. Als men de hun niet welgevallige elementen heeft verwijderd begint de discussie in de eigen gelederen met de vraag, wie is er een goede jood? Christenen worden net zoals de moslims gediscrimineerd. Christenen buiten Israel dienen als collectebus in ruil voor de komst van de Messias en het afkopen van de schuldgevoelens. Zoals Lodekamp het stelt, al geven zij ons de schuld van de holocaust etc. (nu is de holocaust plotseling niet zo’n gevoelig onderwerp meer) als zij geld geven voor Israel, altijd goed. Afgezien van al deze idioterie, de Ethiopische joden moeten als enigen opnieuwe overgaan tot het jodendom, vind je dat al niet discriminerend?, blijven de misdaden tegen de Palestijnen. Israelische joden moeten niet zeiken over de holocaust als zij zelf soortgelijke misdaden begaan of ondersteunen of de andere kant opkijken. Hetzelfde wat de joden niet joden verwijten/verweten tijdens en voor de holocaust. En wat een schofterigheid om mensen die daar altijd gewoond hebben, te zeggen dat er in de omringende landen wel plaats voor hen is? Je kan je beter afvragen wat voor syndroom deze joods Israelische gasten hebben?
Neturei Karta zal je ook wel ‘gekkies’ vinden?

op 11 02 2011 at 10:10 schreef Yvonne:

Likoed propaganda:

Zei Sam tegen Moos,

Maar onze reactie: hij is niet meer slachtoffer dan de andere duizenden Israeli’s slachtoffers van extremisme.

op 11 02 2011 at 10:23 schreef Shalom Achshav:

@Yvonne

Waarmee eens te meer aangetoond is dat hersenloze scheldpartijen niet alleen domrechts eigen zijn. Maar dat bleek natuurlijk al eerder met die gedichtjes van je. Dit is dus al net zo’n ‘menselijk puin’ reactie als die PVV’ers die hier kwamen stalken.

Ik had al aangegeven dat ik ongelukkig ben met theocratische aspecten van de staat Israël. Waarom roep je mij daarvoor ’ter verantwoording’? Inderdaad heb ik ook bezwaren tegen het feit dat Ethiopische Joden zich nog een keer moeten bekeren, maar ook in Israël wordt daarover gediscussieerd. Heeft niets met racisme te maken, en alles met interpretatie van religieuze wetten.

Verder vind ik je redenatie over de holocaust kwaadaardig. Volgens mij heeft de staat Israël nog nooit op industriële schaal genocide gepleegd, je trekt dingen die Israël doet op hetzelfde niveau. Ik ben het ermee ineens, vind het bij tijd en wijle zelfs misdadig, maar het is niet soortgelijk.

Volstrekt naïef beeld om te denken dat de Palestijnen een werkelijke eenheid zouden vormen dat altijd al in dat land woonde. Uit zo’n opmerking blijkt dat je echt totaal niet weet waar je over praat en naargeestige dingen uit je leunstoel roept terwijl je er waarschijnlijk nog niet eens geweest bent. “Palestijnen” zijn: Bedoeïenen, nazaten van Turkse overheidsambtenaren, Druzen, etc etc. dat is helemaal geen eenheid die daar altijd al woonde. Evenmin als de Israeli’s trouwens, wat dat betreft hebben ze allebei evenveel (of weinig) recht op dat land.

op 11 02 2011 at 10:37 schreef Shalom Achshav:

Als je overigens op sjabbat met een auto door de wijk rijdt waar die Neturei Karta aanhangers wonen (Meah Shearim), word je meteen gestenigd. Sorry hoor, maar dan heb je het over een nogal extreem fundamentalistisch Joods clubje. Dus inderdaad denk ik wel dat het gekkies zijn.

Jij vindt mensen die zo’n bord bij de ingang van hun wijk zetten verder wel sporen? LOL

op 11 02 2011 at 13:17 schreef Yvonne:

Ik heb nergens gedichtjes geplaatst, dus ik weet
waar je het over hebt?

Geen tijd nu, in the meanwhile dit:

Neturei Karta – Orthodox Jews United Against Zionism – [ Vertaal deze pagina ]
Neturei Karta is an international organization of Orthodox Jews dedicated to the propagation and clarification of Torah Judaism.
Zionist Massacre in Gaza – New York City Rally – Rabbi’s Vicious Attack Not …
http://www.nkusa.org/

Zo gek zijn zij ook weer niet en in ieder geval menslievender. Ander joods geluid, Hajo Meijer, Finkelstein etc. ook gek?

op 11 02 2011 at 13:49 schreef Shalom Achshav:

Was jij niet de ‘Yvonne’ die al die vreemde gedichtjes over Siebelt hier plaatste? Ik heb toch de indruk van wel, want je reacties zijn al even extreem.

Hoe dan ook. Je reactie is een goede illustratie van hoe weinig je ervan snapt om met een ultra orthodoxe Joodse sekte aan te komen zetten, alleen maar omdat die de staat Israël niet erkent. Ongeveer dezelfde manier van denken die Binladen tot ‘partner’ van de Amerikanen verklaarde, omdat die toen ook tegen de Russen vocht. Bijzonder kortzichtig.

“The enemy of your enemy is not necessarily your friend”.

En nee, uit persoonlijke ervaring met deze gekkies kan ik je vertellen dat de menslievendheid zeer ver te zoeken is bij Neturei Karta.

op 11 02 2011 at 13:50 schreef Shalom Achshav:

@Yvonne

Is het je nou echt ontgaan dat ik hier juist dat ‘andere Joodse geluid’ zit te vertolken?

op 11 02 2011 at 13:53 schreef Likoed Nederland:

@Mnb

Natuurlijk hebben alle inwoners alle rechten volgens de rechtsstaat.
Daardoor is het aantal christenen in Israel sinds 1949 juist ruim verviervoudigd, terwijl het aantal in alle omliggende landen afnam.

op 11 02 2011 at 14:38 schreef Shalom Achshav:

@Likoed Nederland

Arrgh!! Aan het eind van de dag worden we toch op een hoop gegooid (M16 maar weer in het vet zet ;-)

op 12 02 2011 at 15:35 schreef Yvonne:

@Shalom Achshav

Gaan we maar weer. Ik weet nog steeds niet over welke gedichtjes je het hebt en wat heeft Siebelt hier in godsnaam mee te maken, apart dat hij een schurkje is?

op 12 02 2011 at 18:39 schreef Jabir:

@Yvonne

Waarom vraag je iets dat ik net toelichtte?

op 12 02 2011 at 21:57 schreef Yvonne:

@Jabir

?????

op 13 02 2011 at 09:06 schreef Jabir:

@Yvonne

!!!!!

op 13 02 2011 at 14:11 schreef Yvonne:

@Jabir

**************%%%@@@>>>::+++?

op 13 02 2011 at 15:24 schreef Yvonne:

WORLD COUNCIL OF CHURCHES

A worldwide fellowship of 349 churches seeking unity, a common witness and Christian service

THE KAIROS PALESTINE DOCUMENT
A moment of truth: A word of faith, hope and love from the heart of Palestinian suffering

Zie WCC

op 13 02 2011 at 17:34 schreef Likoed Nederland:

Die hobby om Israel te bashen blijft merkwaardig. Ook ook volgens mensenrechtenorganisatie Freedom House is het met voorsprong de enige democratie in het Midden-Oosten.

Pas door de revolutie in Egypte heeft men opeens ontdekt dat inderdaad alle andere landen daar in de regio afzichtelijke dictaturen zijn.

Waar Israel ook mee te maken, want die dictaturen moeten allemaal het beeld van een externe vijand in stand houden, om de aandacht van het eigen regime af te leiden.

Maar toch gaat het bashen door.

op 13 02 2011 at 18:56 schreef Yvonne:

@Likoed Propaganda

Humor, hoor, democratie. Lulkoek weet toch ook dat veel diktaturen in stand worden gehouden of anders wel in het zadel worden geholpen door de VS en consorten. Zou me wat wezen als de verdragen wat gewijzigd worden in Egypte. Laten we het hopen. Tijd dat de Palestijnen wat lucht krijgen na ruim 70 jaar ellende.

op 13 02 2011 at 20:38 schreef Shalom Achshav:

@Likoed

Die afzichtelijke regimes waren wel de partijen waar Israël zaken mee deed en vredes afsloot, terwijl bevolkingen onder die regimes heel anders over Israël dachten.

Dat bashen heeft natuurlijk genoeg andere oorzaken. Ik vind het niet reëel om Israël het bestaansrecht te ontzeggen, maar ook niet om alle kritiek zonder meer naast je te leggen. Veel van wat er gebeurt kan ik niet meer verdedigen.

@Yvonne

Heb je wel eens bekeken hoe Palestijnen het hebben onder Arabische regimes?

op 13 02 2011 at 23:15 schreef Yvonne:

@Shalom

De Palestijnen hadden daar ook niet moeten zitten
Als Israël zich aan de resoluties moest houden en er sancties op werden gezet, zou dat voor alle partijen beter zijn, niet in de laatste plaats voor de joods Israelische bevolking.
Zover ik weet leefden de moslims, joden etc. vroeger vreedzaam naast elkaar in Palestina voordat het gedonder begon. Als je het zo bekijkt heeft Hitler in veel dingen zijn zin gekregen. Van Holocaust tot Nakba. Wat dat betreft moeten we niet bij de moslims wezen. Het beginpunt zit hier. Ik ontzeg Israël niet zijn bestaansrecht. Israël ontzegt het bestaansrecht van Palestina.Er is inmiddels nog weinig van over. Fijn dat je veel wat er gebeurt niet meer kan verdedigen.

op 14 02 2011 at 07:34 schreef Shalom Achshav:

Maar hebben Palestijnen het beter of slechter in omringende landen?

op 14 02 2011 at 15:05 schreef Yvonne:

@Shalom

Dat is niet de issue hier, maar wat dacht jezelf en stel jezelf hierbij de vraag, wat als de rollen omgedraaid waren, de joodse bevolking zat in Gaza opgesloten en zou moeten ondergaan wat er met de Palestijnen gebeurt, zou je die vraag dan ook gesteld hebben?

op 14 02 2011 at 15:40 schreef Shalom Achshav:

Die vraag wil ik wel beantwoorden: Palestijnen worden door omringende landen veel slechter behandeld.

Ik sta niet achter de omheining van Gaza. waarom stel je me daarvoor verantwoordelijk? Als iemand vindt dat de staat Israël mag bestaan, keurt die dan ook automatisch zulke dingen goed in jouw ogen? Ik niet in ieder geval.

op 14 02 2011 at 22:51 schreef Likoed Nederland:

@Yvonne

Het waren de Arabieren die de pogroms begonnen in de jaren twintig en sindsdien het vreedzaam samenleven afwezen:
http://www.likud.nl/oorsprong.html

op 15 02 2011 at 11:31 schreef Yvonne:

@Shalom,

Gezakt op beide punten. Laten we het maar over de bezem en de mattenklopper hebben. Dit is de tweede keer dat ik jou verantwoordelijk zou stellen, uit niets blijkt dat. En je eerste antwoord, wat moet ik daar nog op zeggen?

op 15 02 2011 at 11:33 schreef Yvonne:

Likoed propaganda

op 15 02 2011 at 16:58 schreef Yvonne:

Likoed propaganda

Het stadium van Ali Baba en de 40 rovers zijn we allang voorbij. Voor u geldt de sticker op de deur.

op 16 02 2011 at 10:34 schreef Otto:

Sjonge Yvonne, wat zit jij je opzichtig in te likken bij het Opperbruinhemd hier. De zogenoemde Israelische onderdrukking is niets meer of anders dan een logische reactie op Arabische terreur, die nu al decennia voortduurt. Moordenaars moet je niet knuffelen maar keihard aanpakken.

op 16 02 2011 at 18:59 schreef Yvonne:

De deur stond zeker open, Otje?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS