Home » Archief » Comics and taboos


[22.01.2012]

Comics and taboos

Peter Breedveld


Illustratie: Heinrich Kley

Gisteravond op het Winternachtenfestival wéér de mist in gegaan met een grap over de PVV. Toen ik in mijn programma over Comics and Taboos de Britse schrijver Peter Milligan introduceerde, zei ik dat de heldin in één van zijn series, Greek Street, een moslima met een hoofddoek is. En dat we dus van geluk mochten spreken dat hij niet meteen bij aankomst op Schiphol was gearresteerd, want dat is linke soep tegenwoordig in Nederland, moslims in een positief daglicht stellen.

Een pijnlijke stilte. Ik hoorde iemand in het publiek “Huh?” zeggen.

Dat was echt de laatste keer dat ik leuk probeer te zijn over de PVV. PVV en ironie, dat gaat gewoon niet samen.

Maar verder was het een geslaagd evenement. Ik begon het gesprek met Inge Heremans en Peter Milligan in een halflege zaal, maar die stroomde al gauw redelijk vol. Ik was even bang dat Milligan te saai was, omdat hij bijna nooit direct antwoord gaf op mijn vragen, maar in plaats daarvan uitweidde waar zijn verhalen over gingen en hoe hij op het idee gekomen was, maar zijn Londense humor sloeg aan. Er werd veel gelachen.

Chauvinistische Amerikanen
Nu is het ook onmiskenbaar grappig om op een scherm een stervende superheld te zien met zijn ingewanden over de grond verspreid, en de auteur te horen zeggen dat hij deze pechvogel de naam ‘Zeitgeist’ had gegeven.

Wat me intrigeert aan Milligan, die deel uitmaakt van een legertje Britse schrijvers die eind jaren tachtig, begin jaren negentig door de Amerikaanse stripuitgevers Marvel en DC werden ingehuurd om series als Batman, Superman en X-Men nieuw leven in te blazen, is dat hij kennelijk overal mee wegkomt bij die preutse, politiekcorrecte en chauvinistische Amerikanen. Snoeiharde commentaren op de Amerikaanse politiek en samenleving, seks, incest, homoseksualiteit, you name it. Het kon blijkbaar allemaal.

Daar plaatste Milligan wat kanttekeningen bij. Zijn strip Skin, bijvoorbeeld, over een Softenonslachtoffer dat, net als de andere jongens in zijn buurt, een op seks beluste hooligan is, en dat op een afschuwelijke manier wraak neemt op de baas van het farmaceutische bedrijf dat verantwoordelijk is voor zijn misvormingen, werd door bijna elke uitgever geweigerd voordat ze uiteindelijk werd gepubliceerd. Eén van de eigenaars van een uitgeverij dreigde zelfs zijn bedrijf op te doeken als dat deze vuiligheid zou uitgeven.

Sick comic
Ook voor zijn idee om Lady Diana uit de dood op te wekken en in te lijven in het superheldenteam X-Statix, een spin-off van X-Men, kreeg hij van uitgever Marvel geen toestemming. Hij zag het al helemaal voor zich: de dode Lady Di in spandex, met superkrachten en een attitude van hier tot Tokyo, maar de Britse schandaalpers dook erop en kopte met koeieletters: ‘SICK’ op de voorpagina van één van de boulevardbladen. ‘Utterly appalling‘, luidde het commentaar uit Buckingham Palace.

Marvel had geen zin in gedonder met het Britse koningshuis en dwong Milligan elke verwijzing naar Diana en de koninklijke familie te schrappen. “Jullie hebben nota bene een oorlog met het Verenigd Koninkrijk uitgevochten om onder het juk van het Britse koningshuis vandaan te komen”, protesteerde Milligan. “Dat is dus allemaal voor niks geweest!”

Piemel van Jezus
Inge Heremans, alias Ilah, ken ik al jaren. Ik probeerde haar een aantal anekdotes te ontlokken die ze me zes jaar geleden had verteld, onder andere over de trammelant die ze kreeg toen ze, na jaren in de Vlaamse krant De Morgen grappen te hebben gemaakt over seks, masturbatie, de piemel van Jezus en noem maar op, in het Nederlandse Algemeen Dagblad sneerde over oude mensen die altijd de rij ophouden. Helaas herinnerde ze zich daar niks meer van.

Ik liet het publiek een aantal van haar strips zien, dezelfde die ik bij dit artikel plaatste en Inge zei nee, de taboes zijn hier niet de naaktheid van haar personage Cordelia, die de lezer uitdagend haar geslacht toont, of de openheid waarmee zaken als masturbatie en geilheid worden behandeld – het gaat om de kwetsbaarheid. Jezelf kwetsbaar opstellen, dát is het ultieme taboe volgens Inge.

Goedkoop vermaak
Ik had de indruk dat ze gisteravond vele harten veroverde op Winternachten, en dat zij en Milligan het sjieke, literaire publiek ervan hebben overtuigd dat de strip als medium ook goede verhalen voorbrengt, met zinvolle, belangrijke thema’s, net als de poëzie van Bejan Matur of de boeken van Frank Martinus Arion.

Dit evenement was belangrijk voor mij. Ik hou hartstochtelijk veel van strips en dit is de eerste keer dat de strip werd vertegenwoordigd op een belangrijk literair festival in Nederland, waar het grote publiek toch nog steeds lijkt te denken dat strips altijd goedkoop vermaak zijn, en leesluiheid veroorzaken.

Het is geen geheim dat ik pittige kritiek heb op de manier waarop de stripbobo’s in Nederland het medium menen te moeten promoten, en dat ik vind dat ik het beter kan. Dat levert me in de stripwereld weinig vrienden op, en dat zal de reden zijn dat niet één stripbobo aandacht heeft geschonken aan het feit dat Winternachten een stripprogramma had.

Zombies
Tant pis. Als je het publiek wilt vertellen dat strip een uitstekend medium is om zinvolle verhalen te vertellen, ben je beter af zonder de stripbobo’s, die het klaarspelen om een belangrijke stripmaker uit Amerika te laten overvliegen om hem op een podium, voor publiek, te vragen of zijn volgende strip ook weer over zombies zal gaan.

Strips promoot je door goede strips aan een intelligent, ruimdenkend, nieuw publiek voor te leggen. En ik hoop dat gisteravond de eerste was van vele gelegenheden om zulks te doen.

Peter Breedveld, strips, 22.01.2012 @ 14:29

[Home]
 

14 Reacties

op 22 01 2012 at 15:23 schreef Esther Gasseling:

Eindelijk strips in een andere context!

Over de stripbobo’s en -journalisten: is er een persbericht uitgegaan met het goede nieuws dat Winternachten voor het eerst een stripprogramma had? Anders heeft men het toevallig in het voorbijgaan moeten lezen. Zelf volg ik twitter of internet in het algemeen ook wel eens een week nauwelijks of niet…

op 22 01 2012 at 16:28 schreef You On A Gin:

Goed werk!

op 22 01 2012 at 16:38 schreef Bas Paternotte:

LOL! “PVV en ironie gaan gewoon niet samen.” Wellicht ben jij gewoon niet grappig, Breedveld!

Enfin, interessant dit. Wel vet dat die uiteengereten superheld dus wél kan bij Marvel maar Lady Di niet. Fuck de Britse markt denk ik dan. Het taboe is dus inkomstenderving.

“Jezelf kwetsbaar opstellen, dát is het ultieme taboe” is ook interesting, een soort zelf-taboe. Van de stripwereld weet ik niets maar ik zeg: meer van deze bijeenkomsten over strips. Bij voorkeur in Utrecht. Strips zijn ook literatuur zegt deze zoon van een boekhandelaar.

op 22 01 2012 at 16:58 schreef Peter:

Wellicht ben jij gewoon niet grappig, Breedveld!

Jij vindt Bert Brussen erg grappig, geloof ik, hè?

Esther, geloof me, de stripbobo’s wisten het in de zomer al.

op 22 01 2012 at 17:42 schreef Thomas E:

Ik heb niet zo gek veel met strips, met uitzondering van Kuifje en Suske en Wiske (sorry, ik weet dat dit een beetje armetierig moet klinken als je strippofiel bent). Maar ik lees je verhalen over strips, omdat ik vreselijk geniet van de passie waarmee je over deze kunstvorm schrijft.

op 22 01 2012 at 18:02 schreef Esther Gasseling:

Peter, in dat geval: enorm kleingeestig en precies zoals je verder schrijft.

op 22 01 2012 at 19:08 schreef MNb:

“Dat was echt de laatste keer dat ik leuk probeer te zijn over de PVV.”
Jammer. Ik kan het wel waarderen. Bewaar ze dan voor deze site.

op 22 01 2012 at 20:08 schreef ralf:

Misschien hadden de mensen in die zaal al enige tijd niet aan de PVV en haar leerstellingen gedacht? Dat is in het algemeen aan te raden.

op 22 01 2012 at 20:47 schreef Thomas E:

Ik zal eens leuk doen over de PVV: ze zijn flink stemmen aan het verliezen, o.a. aan de SP.

ROFL LOL ROFL LOL ROFL LOL ROFL LOLLOLOLOLOLOLOL!!!

op 22 01 2012 at 21:21 schreef Bertje:

Iemand kan heel gevat en leuk zijn in tekst maar dat betekend nog niet gelijk dat ie leuk is in publiek.
Das een vak apart, dus Peter laat je niet omtmoedige en ga vooral door met “leuk” zijn over de PvV en verwante.

op 22 01 2012 at 22:32 schreef Doc:

Van de Winternachte-site:
“ze dromen met ons over vrijheid en hoe die verwezenlijkt kan worden”
Je daar dan toch opmerkingen over een anti-culturele partij van de vrijheid mogen verwachten.

Ik denk dat die Britisch Invasion schrijvers toch bedoeld waren voor de Britse markt. Dat zou verklaren waarom het Marvel niks kon schelen, al die ‘commentaren, samenleving, seks, incest, homoseksualiteit, you name it’, het was immers toch niet voor de tere Amerikaanse zieltjes bedoeld. En dus moest Milligan van het koningshuis afblijven.

Skin kende ik trouwens omdat er heel lang advertenties in het stripblad Heavy Metal voor stonden, toch van een Amerikaanse uitgever.

op 23 01 2012 at 02:24 schreef leo schmit:

Kan iemand misschien een grappig en mooi stripverhaal maken over de PPV? De karakters lenen zich er uitstekend voor. Of bestaat zulks al?

op 23 01 2012 at 10:05 schreef Glauke:

Het was inderdaad een interessant panel!

Sinds Maus heb ik het idee dat er meer strips zouden moeten kunnen zijn die moeite waard zijn, ben blij dat ik nou eindelijk weet waar ik moet beginnen. Bedankt!

op 01 02 2012 at 20:50 schreef You On A Gin:

@ Peter: dat was niet sarcastisch, dat vind ik echt, ook al viel je grapje dood, dan nog doet dat niets af aan de rest.

@ Thomas E: :-D

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS