Home » Archief » Daar komen de hackers


[16.12.2016]

Daar komen de hackers

Petra Kramer


Scene uit Santa’s Slay.

“Als je tegen deze wet was, dan was je voor kinderporno, dan was je voor terroristen, dan was je voor criminelen.” Het is mijn partij bepaald niet, maar Kees Verhoeven van D66 heeft zich met man en macht verzet tegen een draconische wet die de doos van Pandora doet verbleken als kinderspel. Als de PvdA en de VVD hun zin krijgen, mag de politie iedereen de moeder hacken. Voormalig gedoogpartner CDA doet daar nog een schepje bovenop. Wat het CDA betreft, kan de hackwet niet draconisch genoeg zijn.

Ironisch genoeg is de PVV in principe voor de hackwet tenzij het CDA z’n zin krijgt en we alle remmen loslaten. Of Geert Wilders tegen een totalitaire politiestaat is, waag ik te betwijfelen maar PVV-Kamerlid Lilian Helder lijkt dat wel te zijn. Niet dat ik haar inbreng nou je van het vond omdat die valt te vergelijken met het schizofrene gedoogbeleid waarbij wiet verkopen wel mag maar telen niet. Volgens Helder mag de politie het zogeheten 0days wel gebruiken, maar niet kopen. Dat is wensdenken. 0days zijn kwetsbaarheden in software die bij de leverancier onbekend zijn.

Misbruik

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is het met Helder eens dat de politie geen gebruik mag maken van 0days. De inkoop daarvan is verboden. Tenzij er een mooie strik omheen zit. De inkoop van hacking-tools mag namelijk wel.

De VVD wil de handel in onbekende kwetsbaarheden het liefst legaliseren. Met veiligheid heeft dat niks te maken, met misbruik maken van kwetsbaarheden des te meer. De leverancier van de software wordt niks verteld, terwijl de zwarte markt gespekt wordt. Daarbij doet het Kabinet alsof die markt toch al bestaat en dat ze slechts een kleine speler is, maar dat is onzin. Reuters heeft aangetoond dat de Amerikaanse overheid de grootste speler op de markt is en Nederland wil daaraan gaan meedoen.

verouderde meuk

De titel van het artikel van Reuters is veelzeggend. ‘U.S. cyberwar strategy stokes fear of blowback‘. De angst voor blowback is bepaald niet irreëel. De overheid die kwetsbaarheden in software minimaal vier weken en maximaal tot in lengte van dagen onder de pet wil houden, brengt iedereen in gevaar.

Met name zichzelf. Er is niemand die zoveel verouderde meuk gebruikt als de overheid. Bovendien heeft HackingTeam niet nagelaten om de eigen klanten op te zadelen met een rootkit als dat nodig was om hun belabberde spionagesoftware werkend te krijgen. Dat is een meme op Twitter geworden.

Microsoft fucken

De politie hangt aan elkaar van ouderwetse rommel. De laatste keer dat ik verhoord werd, draaide de politie nog Windows XP en gebruikte ze godbetert Internet Explorer 6. Natuurlijk draaien ambtelijke molens traag, maar er is geen excuus voor om afhankelijk te zijn van software waarvoor de updates twee jaar geleden gestopt zijn.

Helaas denkt de overheid daar anders over. Daarom betaalt de overheid minstens drie miljoen om kwetsbare software die 12,5 jaar oud is zogenaamd up to date te houden. Iedereen met een beetje verstand van Windows had dat gratis kunnen verkrijgen door welgeteld één registersleutel te veranderen. De overheid, die blijkbaar niet bij machte is om Microsoft te fucken door middel van een enorm simpele hack, wil nu dat de politie gaat hacken.

Politie is achterlijk

Iedereen die ooit verhoord is door de politie zal erkennen dat die notoir achterlijk is. De politie betaalt zich blauw voor extended-extended support voor een systeem dat ze überhaupt nooit had moeten gebruiken. En dat – zoals gezegd – geen drie miljoen per jaar hoeft te kosten als je het slimmigheidje kent. Ik ben geen wonderkind, maar ik ben wel slimmer dan iedere duurbetaalde politiekracht.

De politie, die werkelijk geen idee hoe heeft hoe de eigen systemen zo goedkoop mogelijk beveiligd kunnen worden, krijgt, als het aan de VVD, het CDA en de PvdA ligt, de bevoegdheid om te gaan hacken. Daarbij schreeuwen al die drie partijen dat de politie dat zelf moet doen en dat het geen dure grap mag worden. De hackwet die het inkopen van 0days toestaat, mag zogenaamd geen vrijbrief zijn om maar 0days te kopen.

Hackers in staatsdienst

De overheid is daarbij bereid om een blik met wormen te openen. Alles en iedereen mag gehackt worden als het aan VVD, CDA en PvdA ligt. Wat de consequenties zullen zijn, wordt totaal genegeerd. Alle drie de partijen vinden het onnodig om te controleren in welk land een server staat voordat erop ingebroken wordt.

Dat is nogal wat. Als wij een vrijbrief hebben om op alles en iedereen in te breken, dan hebben Rusland en China dat ook. En reken er maar op dat zij terug zullen slaan. Volgens Kees Verhoeven heeft China 180.000 hackers in staatsdienst terwijl Nederland moeite heeft om vijfhonderd vacatures te vullen.

Overheid is dom

De overheid denkt weinig tot geen 0days nodig te hebben. De overheid is dom. Rusland mag dan laat op het feestje zijn, ze hebben geen ziekenhuizen die op Windows XP draaien. En wij wel. Daarom zou ik maar eens voorzichtig zijn met het hele cyberwarfaregebeuren, want er is niks dat er op wijst dat wij gaan winnen.

Petra Kramer omschrijft zichzelf als ‘anarcho-jihadi’ en ’transliban’. Ze is snoeihard en messcherp. Volg haar op Twitter en lees haar op (onder andere) Meedogenloos en Vileine. Dit stuk stond al op Meedogenloos.

Petra Kramer, 16.12.2016 @ 09:07

[Home]
 

10 Reacties

op 16 12 2016 at 10:25 schreef toto:

Mee eens. Een extreem gevaarlijke ontwikkeling, dat de staat alle burgers van dit land in de gaten wil houden. Gewoon Stasi praktijken. Even terzijde, naast Win10 heb ik als reserve een XP machine die na het toepassen van de registersleutel nog steeds updates ontvangt.

op 16 12 2016 at 12:28 schreef Chakir:

Petra, de overheid is dom en de politie achterlijk, maar verreweg de meeste mensen zijn dom en achterlijk. Jaaaren en jaaaren wordt ijverig gebouwd aan een infrastructuur die in potentie de mensheid in een totalitaire afgrond kan doen storten. Slechts enkelen wijzen daar terecht op (waaronder jij). Deze wet past prima in die domme naïeve houding. Twee voorbeelden van die dommigheid van mensen vanochtend op de radio gehoord: aanmaken van database met gezichtsherkenning door de politie en de hack tijdens de Amerikaanse verkiezingen. De vragen van de journalist (zucht): “het is toch goed om criminelen snel op te kunnen sporen aan de hand van gezichtsherkenning?”. Hopeloos. Ach ik heb toch niets te verbergen, zal ik maar zeggen ;)

op 16 12 2016 at 13:53 schreef Murat:

Lees dit maar eens. Orwell voorbij.

Gezichtsherkenning, overal waar je gaat en staat.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/16/politie-gaat-gezichtsherkenningssoftware-inzetten-a1536990

op 16 12 2016 at 15:26 schreef Sasha Berkman:

Links op de NRC kun je lezen door ze met je rechtermuisknop aan te klikken en dan openen in een private window.

op 16 12 2016 at 15:52 schreef Chakir:

Precies Murat, dit bedoel ik. Waar ik dan verdrietig van wordt is dat de radiopresentator totaal geen blijk geeft van enig besef van de impact van zoiets, behalve dan het wel “erg makkelijk is criminelen snel op te sporen”. De meeste mensen hebben dat besef niet, een journalist heeft als taak dit onder de aandacht te brengen. En dat doe je niet door de Bange Burger te gaan zitten napraten.

op 16 12 2016 at 16:25 schreef babs:

Als je niks te verbergen hebt hoef je je echt geen zorgen te maken, echt niet.
https://cvdazzle.com/

op 16 12 2016 at 17:22 schreef sjonnie:

Zet een donkere zonnebril op, werkt als een balkje.
Heil zeldzaam stuk stront van der steur en consorten.

op 16 12 2016 at 19:31 schreef Hilco:

beste Petra, goed stuk en snap je helemaal. Ik heb een beetje een rare krant en gaat alleen over economie. Er zijn zoveel amerikaanse nep sites die nep nieuws maken uit bijv. Montenegro. die krijgen zo veel hits van die mensen uit de vs. tja en verdienen dus geld of een virus erachter als je aanklikt. Gewoon geld verdienen op hits op internet. Zo slecht, maar ja de wereld is zo. Alles tijdens de verkiezingen van de man of vrouw in de VS+.

op 17 12 2016 at 00:01 schreef Sasha Berkman:

Helaas kan het betreffende stuk van het NRC niet vrijelijk gedeelt worden

op 17 12 2016 at 00:03 schreef Sasha Berkman:

Santa Slay gedownload btw. Lijkt me lachen :)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS