Home » Archief » Dag van het domme collectivisme


[28.04.2022]

Dag van het domme collectivisme

Peter Breedveld


Illustratie: Kondoh Akino.

Vroeger dacht ik echt dat Internet de boekdrukkunst van onze tijd was. Dat revolutionaire nieuwe ideeën er razendsnel door zouden worden verspreid, dat onze samenlevingen er veelzijdiger en diverser door zouden worden en de mensen slimmer, want informatie over elk denkbaar onderwerp is slechts een paar clicks van ons verwijderd.

Het tegendeel is waar. De digitale globalisering maakt alles en iedereen steeds eenvormiger en vooral ook dommer en oppervlakkiger. Wereldwijd is er hetzelfde ritueel: er gebeurt iets, daar hebben heel veel mensen een mening over, maar in een mum van tijd, hooguit een uur, zijn er grofweg twee groepen te onderscheiden, voor en tegen, die zich vormen rond een aantal aanvoerders die de rest voorzien van de argumenten waarmee de groepen elkaar een tijd bestoken en daarna begint het ritueel opnieuw, met een andere gebeurtenis als aanleiding.

Gisteren, op Koningsdag, bracht NRC het nieuws naar buiten over een schokkende video die boven water is gekomen van de massa-executie van Syrische burgers door een officieuze militie van de door Poetin gesteunde dictator Assad. Op de sociale media ging de discussie wereldwijd echter over de overname van Twitter door Elon Musk en in Nederland was iedereen, die geen Koningsdag vierde door als een hyperactieve zombie te hossen op die nerveuze stuiter-house die Nederlanders altijd opzetten als het gezellig wordt, bezig met de zoveelste provocatie van Johan Derksen in een praatprogramma over voetbal.

Bewusteloze vrouw misbruikt

Wat Derksen had gezegd, dat-ie 50 jaar geleden een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een grote kaars, was zonder meer walgelijk, en dat alle andere gasten aan tafel er vreselijk lol om hadden, één vond dat de vrouw nog geluk had gehad dat Derksen er geen honkbalknuppel in had gestopt, is verontrustend, maar het gesprek erover komt nooit boven een bepaald niveau uit en iedereen zegt de hele dag hetzelfde, in exact dezelfde bewoordingen als de aanjagers die de dag ermee waren begonnen. Hoe verwerpelijk het allemaal is en iedereen die daar aan tafel zat was een klootzak en niet alle mannen maar wel altijd mannen en dan komt er altijd een tegenpartij, altijd onder leiding van Wierd Duk, die allerlei onzin uitkraamt over woke en de tijdsgeest, alsof het in de jaren zeventig echt okidoki werd gevonden om bewusteloze vrouwen te misbruiken.

En dan is Derksen die avond gewoon weer op televisie en blijkt het allemaal nooit gebeurd te zijn, heeft-ie alleen maar een dikke kaars tussen de benen van die vrouw gelegd en wilde hij alleen maar iets zeggen over de tijdsgeest. Waarna iedereen weer op precies dezelfde manier in precies dezelfde bewoordingen verontwaardigd is dat Özcan Akyol daar aan tafel zat.

Hossen op teringherrie

De eenvormigheid ervan, het klakkeloze conformisme, is ontzettend deprimerend. Ik dacht zelf dat dit wel het einde van Derksen zou zijn, dan was er tenminste nog een ontwikkeling, maar hij zegt ’s avonds gewoon op TV dat hij iets anders bedoelde en alles blijft weer zoals het was. Op naar de volgende provocatie, en de ophef erover.

Ik had het plan om mijn vrije Koningsdag te gebruiken voor nuttige dingen: Japanse kanji leren (Japans leren is een leven lang leren, en vergeten), proberen Daniel Dennetts boeiende maar waanzinnig moeilijke boek Consciousness Explained uit te krijgen en misschien twee of drie films kijken, maar ik bleef op Twitter hangen en voor je het weet zijn er dan zo drie uur voorbij. Drie uur lang identieke redevoeringen op Twitter scannen over hoe schandalig het allemaal is en niet alle mannen maar wel altijd mannen en dat je van woke niks meer mag, afgewisseld met filmpjes van hossende Nederlanders op straat en het jaarlijkse gelul over tompoezen, waarvoor iedereen slaafs in de rij gaat staan. Vroeger was Koninginnedag de gelegenheid om de eigen lokale gebruiken en lekkernijen in het zonnetje te zetten, een echte folkloredag met een koninklijk tintje, maar nu doet iedereen het op zijn Amsterdams: in de rij staan voor tompoezen en hossen op die nerveuzige teringherrie.

Domme koning

Alles wordt steeds dommer en eenvormiger. Ons bewustzijn is juist ontstaan, leer ik van Dennett, door de middelpuntzoekende krachten om de meest ontwikkelde intelligentie, die de rest mee omhoog trok en wie niet mee kon, die stierf uit. Maar in onze tijdsgeest lijkt er een tegengestelde beweging te zijn, waarin iedereen doet wat iedereen doet omdat iedereen het doet. Met Pasen ging iedereen altijd naar een opvoering van Bachs Matthäus Passion, nu kijkt iedereen naar The Passion (ja, ik weet het, jij niet en jij ook niet; niet iedereen iedereen). Op Koninginnedag was er overal muziek: strijkjes, hoempapa, popmuziek, folklore. Nu gaat het overal van DOENG!DOENG!DOENG! Zag ik een filmpje van een “DJ” tussen hossende dronken mensen schreeuwen tegen een reporter: “VET! OVERAL BOTEN! MIDDEN IN AMSTERDAM!” En die domme koning van ons: “Het komt allemaal goed!”

Het komt allemaal helemaal niet goed.

 

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 28.04.2022 @ 07:47

[Home]
 

1 Reactie

op 28 04 2022 at 07:47 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS