Home » Archief » Dierenvrienden


[11.11.2019]

Dierenvrienden

Jasper Mekkes


Scène uit Pale Flower (Masahiro Shinoda, 1964)

De periode van 1873 tot 1896 kenmerkte zich door een wereldwijde economische crisis, die het gevolg was van overproductie. In 1886 braken er op verschillende plaatsen in Europa opstanden uit met als inzet het algemeen kiesrecht.

De ‘liberalen’, die in 1848 in heel Europa aan de macht waren gekomen, maakten sinds 1848 de dienst uit in de Tweede Kamer. Ze waren daar vooral bezig hun macht te behouden. ‘De markt’ zou volgens hen de armoede, de honger en de slechte huisvesting wel oplossen, met hier en daar wat particuliere liefdadigheid om de ergste nood te ledigen.

Domela Nieuwenhuis, een dominee uit Dokkum, pleitte op 25 november 1877 in een preek voor ‘goed drinkwater, goede woningen, goed voedsel en goed onderwijs voor allen’. Op 1 maart 1879 richtte hij het blad Recht voor Allen op en in 1881 de Sociaal Democratische Bond (SDB).

De SDB streed volgens haar oprichtingsprogramma voor het algemeen kiesrecht, meer vrijheid voor werknemers, werk dat werd uitgevoerd tot algemeen nut en een rechtvaardige verdeling van de winst. Karl Marx had op vrijwel elke zin van dat oprichtingsprogramma kritiek.

Particuliere liefdadigheid

In 1884 was de nood onder Amsterdamse werklozen zo hoog, dat enkele leden van de SDB de burgemeester van Amsterdam (de liberaal van Tienhoven) vroegen de werklozen te voorzien van voedsel, kleding en onderdak. Ook vroegen zij de gemeente openbare werken en goedkope woningen te bouwen.

De burgemeester antwoordde dat ‘de overheid zich volgens hem strikt afzijdig moest houden van de economie, maar dat hij, als persoon, particuliere liefdadigheid graag zou steunen’.

In september 1884 demonstreerden 3500 mensen in Den Haag bij de opening van de Staten Generaal voor het algemeen kiesrecht.

In november 1884 zei minister Heemskerk dat ‘de armen het wel zouden redden als ze maar zuinig waren’. ‘En anders was er altijd nog de particuliere liefdadigheid’.

Van Houten, de man van het kinderwetje, vond dat ‘arbeiders maar minder kinderen moesten krijgen’.

In januari 1885 werd op het Paleis op de Dam met grote letters ‘Te Huur’ geschilderd.

In de nacht van 27 op 28 mei 1885 werd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een pamflet met de titel ‘Buitengewoon Staatsblad van het Koningrijk der Nederlanden’ aangeplakt, waarin de spot werd gedreven met de nogal vunzige en half waanzinnige Koning Willem III (bijnaam: Koning Gorilla), onder meer door hem daarin zijn eigen aftreden te laten verkondigen.

Ongetrainde strijders

In de maanden augustus en september verzamelden zich regelmatig duizenden mensen op de Dam om te demonstreren voor het algemeen kiesrecht, waarna de politie de Dam telkens met grof geweld ‘schoonveegde’. Er vielen 12 gewonden, een jongen verloor zijn oor door een sabelslag.

Op 28 oktober schreef het Algemeen Handelsblad geruststellend: ‘Vroeger gebruikte de overheid vooral ruiterij, die weinig vermochten tegen barricades. Een paar mitrailleurs of lichte kanonnen met achterladers zenden nu een hagelbui kogels, waartegen geen ongetrainde strijders bestand zijn. De menigte dringt steeds tezamen, verdedigt zich aaneengesloten en wordt weggemaaid’.

Op 23 november liet van Tienhoven zonder enige aanleiding een openbare vergadering van de SDB uiteen slaan met de sabel. Na afloop schreef hij een tevreden brief aan minister Heemskerk.

In 1885 steeg de oplage van Recht voor Allen tot 30.000.

Begin 1886 werd in België en Frankrijk het leger ingezet tegen opstandige arbeiders. In Maart 1886 vielen daardoor in Gent, Luik, Charlerois en Roux 18 doden en tientallen gewonden, waaronder vrouwen en kinderen.

Halve maatregelen

Op 9 maart 1886 sprak Nieuwenhuis zich in het Amsterdamse Volkspark uit tegen alle geweld en drong aan op organisatie van de vele werklozen: ‘juist omdat wij revolutionair zijn vermijden wij opstootjes met de politie. Wij zijn niet tevreden met halve maatregelen’.

Diezelfde dag bereikten ongeveer 3000 mensen ondanks een politiemacht die dit met stok en sabel trachtte te voorkomen, het stadhuis van Amsterdam om een petitie aan te bieden aan de burgemeester, die liet weten ‘dat hij zich niet met de demonstranten wenste in te laten’.

De dagen daarna waren er bijeenkomsten van de SDB in het Volkspark waar sommigen in lompen gehuld aan deelnamen.

Op 20 en 22 Maart deelde de SDB brood uit aan werklozen, waarna overheid en liefdadigheidsverenigingen overgingen tot steun waarmee werklozen eten konden kopen.

Van Tienhoven schreef op 23 april 1886 aan zijn Gentse ambtsgenoot met de vraag of zijn hoofdcommissaris Steenkamp ‘eens in Gent mocht komen kijken hoe men in België opstanden aanpakt’.

Palingtrekken

Op zondag 25 juli 1886 werd op de Lindengracht een oude maar verboden traditie, het ‘palingtrekken’ vlak voor het einde gestopt door de politie. Agenten werden daarop onder een hagelbui van stenen gedwongen terug te keren naar hun bureau.

Op maandag 26 juli 1886 brak om drie uur ’s middags een hevig protest uit. Demonstranten trokken met trommels en rode vlaggen tegen de politie op terwijl ze de Marseillaise zongen. Ingesloten agenten dachten volgens politierapporten middenin een revolutie te zitten.

Om half vijf ‘s middags vroeg de dienstdoende commandant van Doesburg om versterking van het leger. Hoofdcommissaris Steenkamp liet huzaren en infanterie komen.

Er werd met scherp geschoten op ongewapende burgers. Door demonstranten opgeworpen barricades werden met de bajonet op het geweer genomen. Er vielen 26 doden en 136 gewonden, waarvan er 36 zwaargewond waren.

De burgemeester was tevreden met het resultaat. In 1887 schreef hij in een verslag over de gebeurtenissen: ‘Thans heeft men, zoo ik vurig hoop en vertrouw, geleerd waartoe verzet moet leiden’.

Ook veel Europese verenigingen voor de bescherming van dieren waren tevreden met van Tienhoven. De vereniging uit Genève bedankte hem in 1887 in een brief voor ‘het volharden in uw humane en krachtige leiding tijdens het onderdrukken van het wrede palingspel’.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 11.11.2019 @ 08:03

[Home]
 

1 Reactie

op 11 11 2019 at 08:03 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS