Home » Archief » Dodenbevlekking


[04.05.2012]

Dodenbevlekking

Peter Breedveld


Illustratie: Marvel

Dodenherdenking begint een steeds bizarder vertoning te worden, waarbij Nederlanders zich vooral met elkaar bezighouden, in plaats van met de doden. Ik vraag me af of er nog wel iemand is, die tijdens de twee minuten stilte aan de gevallenen in de oorlog tegen het nazisme denkt.

Vroeger op de kleuterschool begonnen we elke dag met een gebed, waarbij we de handen moesten vouwen en onze ogen dichtdoen. In plaats daarvan was elk kind bezig te kijken of de andere kinderen hun ogen wel dicht hadden. Daar doet Dodenherdenking me aan denken.

Bij Dodenherdenking herdenken we de hoge prijs – de hoogste – die anderen hebben moeten betalen voor onze vrijheid. Zo is me dat althans altijd verteld. Maar in de week voorafgaand aan deze Dodenherdenking is een kind al met grof geschut het zwijgen opgelegd en verbiedt de ene helft van de bevolking de ander brullend zijn eigen invulling aan de Dodenherdenking te geven. Voorlopig dieptepunt daarbij is de rechter die vanmiddag zelfs verbood om tijdens de herdenking per ongeluk langs de graven van Duitse soldaten te lopen.

Ik vraag me af welke vrijheid het is, waarvoor die doden precies hebben gestreden. Ze zijn voor niets gestorven. Nederland zucht onder een dictatuur. De dictatuur van koning Domme Lul en zijn koningin Hysterische Kut. Sorry voor de rolbevestigende beeldspraak. U mag me hieronder in de reactieruimte virtueel kruisigen.

Vandaag moest ik voor het eerst lezen, op Twitter, dat we bij de Dodenherdenking ook de Nederlandse gesneuvelden bij de Politionele Acties in Nederlands-Indië gedenken. Dat wist ik niet en ik ben geschokt.

De Politionele Acties zijn niets anders dan een vuile oorlog die Nederland, vlak na de bevrijding, tegen de Indonesiërs voerde. Wat Nederland de Indonesiërs aandeed was, in de woorden van een toenmalige Amerikaanse diplomaat, ‘even worse than what Hitler did to the Netherlands in 1940’.

Er zijn oorlogsmisdaden gepleegd, massamoorden, een heel volk werd snoeihard onderdrukt door de wrede Nederlanders, terwijl het alleen maar soeverein wilde zijn, net als het Nederlandse volk.

Als er tijdens de Dodenherdenking geen gesneuvelde Duitse soldaten mogen worden herdacht, dan ook de gesneuvelde Nederlanders in Nederlands-Indië niet.

De Nederlanders, die aan de Politionele acties hebben deelgenomen, verschillen in niets van de dienstplichtige Duitse soldaten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden.

Het is bijna 7 mei, de sterfdag van Saih Bin Sakam, die een afschuwelijke slachtpartij door de Nederlanders overleefde en vlak voor zijn dood voor lul naar Nederland afreisde, waar hij door die fantastische koningin van ons werd afgepoeierd.

7 mei is Saih Bin Sakam Dag. De dag van de Nederlandse oorlogsmisdaden. De dag waarop we gedenken dat we één van de grootste hufters ter wereld zijn, een zelfingenomen, ziekelijk chauvinistisch kutland zonder eer, zonder schaamte, zonder verantwoordelijkheidsgevoel, maar wel met een ontiegelijk grote smoel.

Peter Breedveld, 04.05.2012 @ 18:57

[Home]
 

105 Reacties

op 04 05 2012 at 19:03 schreef Pamela:

Amen!!!

op 04 05 2012 at 19:22 schreef Rob:

“Verder vertegenwoordigt de FJN helemaal niemand in Nederland, laat staan Joden of federaties.” http://t.co/Yxd93X8I

Dat zo’n rechter niet even informeert hoeveel Joodse verenigingen wel zijn aangesloten bij de FJN, of hoeveel leden de club heeft. Zo hebben drie man dus meer te zeggen in Nederland dan een gemeente, Britse nabestaanden en vele andere andersdenkenden.

op 04 05 2012 at 19:31 schreef Coos van Leeuwen:

De spijker op zijn kop.

op 04 05 2012 at 19:32 schreef Anoniem:

Nou, ik denk straks toch ook even aan mijn oom. Die werd toen naar indonesië gestuurd (had ie nog nooit van gehoord). Voordat ie in actie kon komen daar is ie door een sniper door zijn been geschoten terwijl ie een boekje las in de hangmat (zo is het verhaal dan). Daarna blijvend kreupel, hij snapte nooit wat ie daar nou precies moest. (dit vertel ik niet aan die paar molukse oudjes die ik ken natuurlijk, kampslachtoffers val je toch ook niet lastig met “goede” ss’ers en oudjes uit Dresden vertel je toch ook niet dat die bombardementen noodzakelijk waren)

op 04 05 2012 at 19:33 schreef Benedictus:

Ze moeten zich gewoon bij de slachtoffers van WO2 houden, vooral joden, zigeuners en homo’s herdenken. Geen Duitse soldaten of Nederlandse SS-ers. Al die aanpassingen geven alleen maar verwarring en gedonder. Iedereen is zelf vrij om anderen te gedenken. Dat hoeft toch niet precies op hetzelfde moment. Een verbod hieromtrent is ook ongewenst.

Verder geloof ik niet dat de moed en de lafheid in deze tijd in dezelfde situatie zal verschillen als toen. Mensen kiezen in overgrote meerderheid voor hun eigen belang op dit soort momenten. Geleerde lessen zijn dan snel vergeten. De meeste mensen zullen neutraal zijn en zich nergens mee willen bemoeien. Net zoals tijdens WO2

Oordelen zal altijd moeilijk zijn als men zelf in een andere situatie verkeert.

op 04 05 2012 at 19:41 schreef You On A Gin:

Een heel stuk meer erkenning van slechte daden in het verleden zou zeker niet misstaan. Maar ‘lieve’ landen bestaan niet. Elk land is een kutland zonder blabla dit en dat. Dat komt omdat je met mensen te maken hebt, en dat zijn gewoon kutbeesten. Verder zijn Duitsland en Nederland de enige landen die ik ken waar ze zo merkwaardig omgaan met chauvinisme.

op 04 05 2012 at 19:51 schreef Anoniem:

Oeh, de bombardementen op Dresden waren ook niet noodzakelijk meer imo.

op 04 05 2012 at 19:56 schreef rena:

Het is nu 19.50 uur. Als klasse vertegenwoordiger stond ik naast de vlag van de middelbare school die vernoemd was naar een Alkmaarse verzets held Bram Daalder. Toen zag ik het nut er nog van in. Maar toen ik net bovenstaande tekst las begon is ernstig te twijfelen. Onze jongens (9 & 11) zitten klaar om 2 minuten stil te zijn. De oudste vroeg zich wel af gezien tekst van Peter of we in de toekomst dan ook SS-ers gaan herdenken. We hebben nog stof tot nadenken.

op 04 05 2012 at 19:58 schreef Yvonne:

Loonstein van het eierincident en nog veel meer.
Bizarre rechtspraak.

De klager vindt ook dat Duisenberg als ‘één van de machtigste mannen in Europa en de wereld’, duidelijk afstand moeten nemen van de uitspraken van zijn vrouw. Hij heeft daarom de zusterorganisatie van FJN in New York gevraagd om te kijken of de Europese bankpresident in de Verenigde Staten tot een niet gewenst persoon kan worden verklaard.

Advocaat Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland (FJN) stelde vanochtend in de rechtbank Zutphen dat er wel degelijk neonazi’s naar Vorden kwamen. Hij zei dit onder meer te baseren op volgeboekte hotels.

“Daar klopt niets van”, zegt Klaas Bakker van hotel Bakker in Vorden. “Wij hebben nog plek. En er lopen hier geen vreemde gasten rond. Nee, hier is niets aan de hand.”

op 04 05 2012 at 20:12 schreef You On A Gin:

Yvonne, ik… snap er niets van?

Overigens vind “Politionele Acties” een walgelijk eufemisme voor, inderdaad, beestachtige massamoord.

op 04 05 2012 at 20:26 schreef Sasha Berkman:

Overigens:

“De Nederlanders, die aan de Politionele acties hebben deelgenomen, verschillen in niets van de dienstplichtige Duitse soldaten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden.”

Uit mijn hoofd gesproken zaten daar veel veroordeelde collaborateurs tussen. Het was voor hen een alternatief voor gevangenisstraf zelfs dacht ik.

op 04 05 2012 at 21:03 schreef Pyt van der Galiën:

Je kunt er over discussiëren of je al dan niet gesneuvelde Duitde soldaten moet herdenken, maar dat iemand naar de rechter stapt om dat te verbieden is een regelrechte gotspe.

Het verbaast me wel dat je niet wist dat op 4 Mei ook de Nederlandse slachtoffers van de politionele acties worden herdacht. Dat is al sinds 1961 het geval.

Mij lijkt het dat je ófwel ook Duitse dienstplichtigen (de Waffen-SS vind ik een ander verhaal) herdenkt, ófwel de gesneuvelde Nederlandse dienstplichtigen tijdens de politionele acties óók maar vergeet. Wel de laatsten, maar niet de eersten herdenken is ronduit hypocriet. Of misschien moeten we de slachtoffers van onze koloniale oorlogen maar eens gaan herdenken tijdens een Dag van Nationale Schaamte.

op 04 05 2012 at 22:26 schreef Yvonne:

@Yoag

Nou ja, dat er rond Loonstein een rotte eierlucht hangt.

op 04 05 2012 at 23:54 schreef Anoniem:

Mijn vader moest na de bevrijding van Nederland als dienstplichtig soldaat naar Indonesië.
Hij wilde niet en schoot expres ernaast tijdens de schietoefeningen in de hoop dat hij zou worden afgekeurd. De legerleiding vond hem een slecht soldaat maar wel een goede chauffeur dus werd hij als legerchauffeur gestuurd. Hij reed vrachtwagens en vocht niet maar er werd wel op hem geschoten; hij kwam terug met een kogel door zijn been waar hij de rest van zijn leven last van heeft gehad. Maar hij leefde nog.
Gelukkig maar, anders had ik hem vandaag niet mogen herdenken van Peter Breedveld.

op 04 05 2012 at 23:55 schreef Strotgrondel:

http://www.youtube.com/watch?v=lgGEgahHYkw
Kennen jullie dit? Van Japanse origine, erg dramatisch. Toch zijn de gevechten fantastisch.

op 05 05 2012 at 00:16 schreef Peter:

Gelukkig maar, anders had ik hem vandaag niet mogen herdenken van Peter Breedveld.

Boehoe! *snotter*. Dacht je dat de families van de Duitse soldaten niet net zulke zielige verhalen hebben?

op 05 05 2012 at 00:47 schreef pieter:

Ik dacht aan mijn vader die veel slachtoffer heeft gemaakt op de balkan in duitse dienst,

op 05 05 2012 at 00:52 schreef Bertje:

@ Peter

“De Nederlanders, die aan de Politionele acties hebben deelgenomen, verschillen in niets van de dienstplichtige Duitse soldaten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden.”

Doen ze wel : als Duitse soldaat werd bij weigering de doodstraf gegeven, de Hollandse soldaat kwam in het gevang.

Verder een prima stuk!

op 05 05 2012 at 01:00 schreef jackknowsbest:

Doden herdenken die gevochten hebben voor onze vrijheid, 1 januari moet ik me laten registreren omdat ik van een joint hou, we krijgen een pas, of er word een weedblad op mijn jas genaaid of zo.

op 05 05 2012 at 02:13 schreef Mark:

In Nederland wordt oprecht herdacht door degenen, die geleden hebben onder de bezetting. Maar Duitsers mogen uiteraard om hun eigen doden rouwen. De vraag was alleen: Moet voor die laatste ook ceremonieel aandacht worden besteed op de dag, die traditioneel als herdenkingsdag voor de doden, die door Duitse agressie te betreuren zijn. Met name de belangenbehartigers van diegenen, die het meest onder de bezetting hebben geleden, mogen mijns inziens hierover beslissen, hier in Nederland.

Aan de andere kant: Nederlanders mogen rouwen om diegenen, die tijdens de “politionele acties” in Indonesië zijn gesneuveld. Het is voor te stellen, zeker wanneer familiebanden een rol spelen, wanneer er in eigen kring een herdenking plaatsvindt. Maar van Indonesië kan niet worden verwacht, dat zij zulk een herdenking op Indonesisch grondgebied faciliteert.

Ik hoop dat dhr. Breedveld nu inziet dat beide vraagstukken die hij aanroert wezenlijk van elkaar verschillen.

op 05 05 2012 at 04:16 schreef Marco Knol:

Ik ben heel makkelijk; ik herdenk van jongs af aan enkel en alleen diegenen die tijdens WOII voor onze vrijheid zijn gevallen.

Dus in principe geen Duitsers, laat staan SS-ers, maar ook geen slachtoffers van onze laatste koloniale oorlog of Korea-veteranen, laat staan personenen die hebben deelgenomen aan vredes-operaties. Dat wil niet zeggen dat ik daar geen mening over heb, maar op 4 mei hebben we het wat mij betreft over iets anders.

op 05 05 2012 at 05:35 schreef vander F:

Wat een gedoe inderdaad.
Stuitend hypocriet gedoe, egocentrisch en hysterisch gekut, gepolitiseerd en zo nog wat termen.
GeenStijl gooit er nog wat neo-nuanci’s tegenaan http://www.destentor.nl/regio/lochem/10980279/Neonazis-in-Vorden-grote-onzin.ece .
Ik herinner me dat in de jaren ’80, op m’n middelbare school in Meppel, alle doden van alle oorlogen herdacht ‘moesten’ worden, en er werd niet bij gezegd dat het om Nederlandse slachtoffers van (alle) oorlogen ging maar ruimhartig elke dode van elke oorlog waar ook ter wereld.
Ik vermoed dat men toen niet dacht aan gesneuvelde SS’ers, maar blijmoedig werd mij verteld Het Slachtoffer in het algemeen herdenken, ging natuurlijk nergens meer over, maar men wilde blijkbaar niet discrimineren of zo.

Laten we toch in godsnaam de boel helder houden,4 mei, Nederlandse slachtoffers van het oorlogsgeweld in WOII,
punt.
Voor andere dooien zoekt men maar andere dagen uit, men herdenkt maar raak, mag allemaal van mij, maar wel iedereen z’n eigen feestje en niet gaan lopen partycrashen bij een ander.

op 05 05 2012 at 09:26 schreef Peter:

Aan de andere kant: Nederlanders mogen rouwen om diegenen, die tijdens de “politionele acties” in Indonesië zijn gesneuveld.

Ja, maar we maken er geen nationalistisch evenement van. Of we doen het wel, en dan zeiken we ook niet dat er mensen zijn die gevallen Duitsers willen herdenken.

Gelijke monniken, gelijke kappen, en Duitse dienstplichtigen in WOII en Nederlandse soldaten die in de politionele acties vochten, zijn gelijke monniken.

Met dit verschil, zoals Bertje terecht opmerkt, dat de gevolgen van dienstweigering voor de Duitsers wat verstrekkender waren dan voor de Nederlanders.

op 05 05 2012 at 09:49 schreef waldo van dungen:

4mei herdenking slachtoffers WWII
6mei herdenking Pim Fortuyn
7mei herdenking slachtoffers Politionele acties

Nog pakweg 360 dagen over voor andere slachtoffers van wat dan ook.

op 05 05 2012 at 10:01 schreef Pyt van der Galiën:

@Mark

de dag, die traditioneel als herdenkingsdag voor de doden, die door Duitse agressie te betreuren zijn

Maar dat klopt dus niet. Sinds ’61 worden op 4 Mei niet alleen de slachtoffers van de Duitsers herdacht, maar ook de Nederlandse doden tijdens de politionele acties en de doden die zijn gevallen tijdens vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was. Je zou bijna een cynische opmerking over Srebrenica maken, maar dat terzijde.

Dat maakt de Nationale Dodenherdenking natuurlijk een behoorlijk hypocriete aangelegenheid.

Het is dus niet Breedveld die de beide zaken door elkaar haalt, maar de organisatie van de Nationale Dodenherdenking.

op 05 05 2012 at 10:20 schreef Bigpete:

Ik dacht al waar blijft ie…

Dat je kritiek hebt op het bloedbad van Rawagede is prima. Dat je de toenmalige regering veroordeelt is ook prima. Maar dat je 140.000 dienstplichtige Nederlandse jongens wegzet als oorlogsmisdadigers is walgelijk. Verder verwijs ik naar mijn reactie van een jaar geleden, er is immers niets veranderd.

op 05 05 2012 at 10:26 schreef Peter:

Ik zet Nederlandse dienstplichtigen helemaal niet weg als oorlogsmisdadigers, net zomin als ik Duitse dienstplichtigen zo wegzet.

Maar misschien vind jij dat die Duitse soldaten oorlogsmisdadigers zijn omdat ze dienden onder een fascistisch regime dat zich schuldigmaakte aan onderdrukking, bezetting en massamoord, en de Nederlanders niet, terwijl ook zij een regime dienden dat een ander land bezette, de bevolking onderdrukte en massamoorden pleegde.

Dat zou dan hypocriet zijn.

op 05 05 2012 at 10:31 schreef Pyt van der Galiën:

@Pete

Maar Peter zet die Nederlandse jongens nergens weg als oorlogsmisdadigers. Dat maak jij er van. Hij zegt dat die Nederlandse soldaten zich in niets onderscheiden van de Duitse soldaten die in Mei 1940 Nederland binnenvielen. De meeste van die Duitse soldaten waren ook géén oorlogsmisdadigers. Natuurlijk stonden ze aan de verkeerde kant, maar dat stonden de Nederlandse dienstplichtigen óók.

op 05 05 2012 at 10:41 schreef herman van der helm:

Doden herdenken is wat mij betreft prima. Het is een uitlaatklep voor vastzittend verdriet. Of dit nu de slachtoffers van agressie van de “ene of de andere kant” zijn doet er voor mij niet toe. De herdenkers zijn allemaal de gevangenen van hun verdriet. En dat maakt dat er strijd wordt gevoerd. De enigen die werkelijk vrij zijn, zijn de doden zelf.

op 05 05 2012 at 10:47 schreef Bigpete:

In principe is geen enkele soldaat een oorlogsmisdadiger, ook niet wanneer ze andere landen bezetten. Dat is inherent aan oorlog voeren, en of je dat nu leuk vindt of niet, oorlog voeren is zo oud als de mensheid en mensen op elk continent, van welk ras ook hebben altijd al oorlog gevoerd.
Wat een oorlogsmisdaad is staat redelijk beschreven in de Geneefse conventies. Ten tijde van de 2e WO en de politionele acties golden alleen de eerste 3 verdragen. Over behandeling van de burgerbevolking stond daar nog niets in, dat kwam pas in 1949.

Ik heb geen probleem met het herdenken van wehrmachtsoldaten. Ik heb wel een probleem met (joodse) belangenorganisaties die de herdenking claimen voor hun eigen slachtoffers. Het is een dodenherdenking, geen jodenherdenking…

Waarom ben jij zo geschokt over de herdenking van onze Indiëgangers? Iets dat al herdacht wordt zolang jij leeft…

op 05 05 2012 at 10:55 schreef Peter:

Veel langer zelfs, thank you very much. Ik was geschokt omdat Nederland zich bij de politionele acties net zo gedroeg als de Duitse bezetter waarvan het land net was bevrijd. Ik dacht altijd dat Dodenherdenking over de Tweede Wereldoorlog ging. Maar zelfs de gesneuvelden in Libanon worden er herdacht. Het gaat dus om het eren van moedige Nederlandse soldaten en is dus nationalistisch vertoon. Ik zal er niet meer aan meedoen.

op 05 05 2012 at 11:26 schreef Ana:

Dodenherdenking is volgens mij het moment waarop wij opnieuw in onze eigen oorlogsgeschiedenis duiken, maar het wordt zo langzamerhand sleets; elk jaar weer dezelfde soort films en documentaires rond die tijd op tv. Georganiseerd collectief verdriet waarvan niemand zich in de eerste decennia na de oorlog afvroeg waarover het ging, maar waarbij na meer dan 65 jaar herdenken toch wat vraagtekens komen. Dat lijkt mij niet meer dan logisch.

op 05 05 2012 at 11:27 schreef Ana:

Maar vandaag zijn wij bevrijd!

op 05 05 2012 at 11:36 schreef Rene Koeman:

05 05 2012 at 05:35 schreef vander F

Zeg je nou gewoon Eigen doden Eerst?

Echt, ik kom gewoon niet meer bij van het lachen.

op 05 05 2012 at 11:44 schreef jackknowsbest:

Laten we voortaan gewoon ALLE doden herdenken, of ze nu gevallen zijn in een oorlog of tijdens hun “struggle for life” of ze nu uit Nederland of Timboektoe komen, het maakt niet uit. De wereld is 1 verrotte planeet waar we allemaal slachtoffer van zijn.(En we gaan ook allemaal dood voor iemand die daar nog aan twijfelde)5 mei VIEREN we de dood!

op 05 05 2012 at 12:09 schreef Over 4 mei -dodenherdenking- « «» BENONA'S «»:

[…] Het zijn vaak origineel geschreven intelligente columns. Vandaag plaats ik zijn bloglink: “”Dodenbevlekking” hier. Hij […]

op 05 05 2012 at 13:07 schreef Thomas E:

Dodenherdenking is eigenlijk een heel abstract begrip als je geen specifieke mensen herdenkt, die je gekend hebt. Je trekt een ernstig gezicht en denkt dan maar een beetje aan zielige oorlogsfilms zoals Schindlers list, La vita è bella of Saving Private Ryan.
Ik persoonlijk ‘herdenk’ alle mensen die vanwege hun etniciteit slachtoffer waren, oorlog verafschuwden, nooit agressieve intenties hadden, of tegen hun zin voor hun nummer moesten opkomen. Of het nu Nederlanders, Joden, Duitsers of Indonesiërs waren.

op 05 05 2012 at 13:08 schreef You On A Gin:

@ Yvonne
Het is een advocaat, dus. Van “Federatief Joods Nederland”. Zowel de man als de organisatie waren bij mij niet bekend. Toch handig, dat Google.

op 05 05 2012 at 14:10 schreef vander F:

@Rene,
Zoiets ja, óf je herdenkt alle slachtoffers, ook Duitsers en om mijn part Japanners,(die ook een dubieuze slachtoffer rol aannemen wat WOII betreft)
óf je houdt het bij Nederlandse slachtoffers in WOII.
Zoals ik al zei, ik ben ‘opgevoed’ met het alle slachtoffers herdenken, je loopt dan echter in een moralistisch mijnenveld zoals gisteren wel bleek, Wehrmacht soldaten herdenken kan dan ineens niet, een of andere vage Joodse organisatie gaat zich ineens bemoeien met de gastenlijst,
een kort geding rechter gaat zich er mee bemoeien,
totale hysterie, belachelijk gewoon en verdomde respectloos bovendien, lijkt me niet de bedoeling bij een dodenherdenking.
Maar als je het dus gepast vindt om hier om te lachen, ga je gang, ik vind het maar een trieste bedoening.

op 05 05 2012 at 14:55 schreef You On A Gin:

@ Peter

“Het gaat dus om het eren van moedige Nederlandse soldaten”

Niet alleen om soldaten, maar dus ook om burgers. Weetjewel, die altijd juist de dupe zijn van oorlogen.

“en is dus nationalistisch vertoon.”

Vraag ik me af of er iemand zou zijn die tijdens de twee minuten stilte peinst van, “Godverdomme, wat zijn wij eigenlijk toch fantastisch! We moeten maar gauw weer als de sodemieter één of ander land gaan binnenvallen en de bevolking onderdrukken, want dat is alweer véél te lang geleden!”

Zou het?

op 05 05 2012 at 15:17 schreef Bertje:

@ van der F

“….. Japanners,(die ook een dubieuze slachtoffer rol aannemen wat WOII betreft)”

Welke rol dan?
De rol van een volk wat als proefkonijn diende voor het uitteste van Westerse nucleaire wapens, die rol misschien?
Of de rol van een volk waarvan de “eer” en het bestaans recht is afgenomen door de dappere geallieerde strijd troepen.

op 05 05 2012 at 15:22 schreef Peter:

Vraag ik me af of er iemand zou zijn die tijdens de twee minuten stilte peinst van, “Godverdomme, wat zijn wij eigenlijk toch fantastisch! We moeten maar gauw weer als de sodemieter één of ander land gaan binnenvallen en de bevolking onderdrukken, want dat is alweer véél te lang geleden!”

Zou het?

Dat stropoppen verbranden, geeft dat nou veel bevrediging? Moet haast wel, want een aantal mensen hier zijn er ontzettend fanatiek in.

op 05 05 2012 at 15:29 schreef vander F:

@bertje,
yep, datzelfde volk dat alleen al tussen de 5 en 20 miljoen Chinezen vermoorde, ranzige medische experimenten op gevangen losliet, wil nog wel eens in de slachtoffer rol duiken vanwege twee, flinke, bommen.

op 05 05 2012 at 15:56 schreef You On A Gin:

@ Peter
Dat was althans de associatie die je woorden in mij opriep. Waarschijnlijk begrijp ik dan niet wat je het écht bedoelt, en het zou best kunnen dat ik daarin niet de enige ben.
Bij zo’n Dodenherdenking zullen uiteenlopende mensen ook evenzo uiteenlopende gedachten hebben, en dan vooral tijdens de twee minuten stilte. Echter, denken aan ‘moedige soldaten’ in bijvoorbeeld Libanon? Nee, dat denk ik niet.

op 05 05 2012 at 16:01 schreef Pyt van der Galiën:

Van der F. heeft wel een beetje een punt, denk ik. Japan heeft er een handje van te zwijgen over de eigen oorlogsmisdaden (het heeft decennia geduurd voordat er eindelijk eens excuses af konden, als die al kwamen), maar de eigen slachtofferrol breed uit te meten. Wat dat betreft lijken het wel Nederlanders. Of Russen. Of Fransen.

Wat natuurlijk onverlet laat dat de bommen op Hiroshima en Nagasaki óók oorlogsmisdaden waren.

op 05 05 2012 at 16:08 schreef Maurus:

“…dat we één van de grootste hufters ter wereld zijn, een zelfingenomen, ziekelijk chauvinistisch kutland zonder eer, zonder schaamte, zonder verantwoordelijkheidsgevoel, maar wel met een ontiegelijk grote smoel…”

Ik zou zeggen, flikker lekker op naar Indonesie of ergens anders als het allemaal zo klote is hier. Tussen die 16,5 miljoen mensen in Nederland zitten een hoop met een goed hart die je even allemaal over 1 kam scheert…beetje PVV gedachten zijn dat!

op 05 05 2012 at 16:20 schreef Herbert:

Big Pete mag dan geen problemen om Wehrmachtsoldaten (wat zijn dat?) te gedenken, hij gaat er aan voorbij de dat de Heer, de Landmacht, zich aan ernstige oorlogsmisdaden in Oost Europa heeft schudlig gemaakt.

op 05 05 2012 at 16:23 schreef MNb:

“Ik zal er niet meer aan meedoen.”
Ik denk dat dat een onnodige gevolgtrekking is. Zolang Nederland nog geen gedachtenpolitie kent kun je op 4 mei ’s avonds om acht uur voor je TV een minuutje stilstaan bij wie jij wilt.
Ik ben dat gisteravond om half negen gedaan, Surinaamse tijd, dus reken maar uit. Dat was vlak voor de uitzending van het 8-uur NOS-journaal. Blijkt dat het nog twee minuten had moeten zijn ook.
In Zaandam ben ik er wel eens naar toe gegaan. Ik had niet het gevoel dat er aan heldenverering werd gedaan.
In Vorden is vrijwel iedereen nog even langs die roemruchte Duitsers gelopen. Geen probleem.
Laat 4 en 5 mei alsjeblieft een gedecentraliseerde versnipperde en persoonlijke zaak blijven.

op 05 05 2012 at 16:32 schreef Peter:

Waarschijnlijk begrijp ik dan niet wat je het écht bedoelt

Zo moeilijk is het niet, en ik heb er echt een bloedhekel aan om alles altijd te moeten uitspellen omdat mijn lezers zo stom zijn.

Die Dodenherdenking maakt deel uit van een nationalistische propagandamachine, zoals het Koningshuis, de driekleur, het Wilhelmus en het fabeltje dat Nederlanders zo geweldig tolerant zijn. Alles bijelkaar dient het niets anders dan de Nederlandse nationaliteit te benadrukken. Nederland boven de rest uit te tillen. Dat maakt het makkelijk mobiliseren als onze ‘vrijheid’ weer eens moet worden verdedigd.

op 05 05 2012 at 16:53 schreef You On A Gin:

Je lezers zijn niet altijd stom – ze zien dingen soms misschien anders dan jij, waardoor een gegeven dat voor jou vanzelfsprekend is, niet op die manier in de beleving van de ander leeft. Ook dat concept is zo ingewikkeld niet.

In ieder geval bedankt voor de uitleg. Zie je wel – dat had ik er inderdaad niet achter gezocht. En weet je, ik ben zelf blij dat er ‘een’ Nederland is en dat we kunnen spreken van ‘Nederlanders’. Dankzij een nationale identiteit kunnen we bijvoorbeeld ook iemand op zijn flikker geven als-‘ie zijn Marokkaanse buurman discrimineert. Dat is tenslotte ook een Nederlander. Solidariteit is ook belangrijk, en dat gaat m.i. wat lastiger als we allemaal los zand zijn binnen de landsgrenzen.

@ Pyt van der Galiën
Die dienden dan ook mede om aan de USSR te laten zien wat er kan gebeuren als je met de USA fuckt. En da’s blijkbaar wel wat burgerslachtoffers waard.

op 05 05 2012 at 17:03 schreef Brenda van der Veer:

Dit was nationalisme dat ontkende nationalistisch te zijn. Nationalisme van het reclamebureau, niet bedoeld voor mobilisatie, maar om de Nederlander masturberend voor de spiegel te zetten.

op 05 05 2012 at 17:04 schreef Bertje:

@ Pyt

Van der F heeft dus helemaal geen punt.
Het Westen heeft Japan vertrapt en vernederd, Japan heeft letterlijk en figuurlijk een knieval gemaakt.
Me dunkt zeg enof ze excuses hebben gemaakt.
(dat Japan heden te dagen is zoals ze is grenst m.i aan een wonder, stel je maar wens voor je hart wordt eruit gesneden en je overleeft deze ingreep ook nog eens )

Wat ik overigens al jaren doe op 4 mei zo rond de klok van acht: Me kont afvegen met de nationale driekleur!

op 05 05 2012 at 17:49 schreef Thomas E:

@YOAG

“…zijn Marokkaanse buurman discrimineert. Dat is tenslotte ook een Nederlander.”

Nee, dat is tenslotte ook médelander. Een mens die NIKS minder is dan jezelf!

op 05 05 2012 at 17:56 schreef Peter:

Dankzij een nationale identiteit kunnen we bijvoorbeeld ook iemand op zijn flikker geven als-’ie zijn Marokkaanse buurman discrimineert. Dat is tenslotte ook een Nederlander.

Nee, maar dat vind ik interessant. Als onze onheus bejegende buurman een Frans paspoort heeft, geven we er dus geen flikker om. We controleren eerst of hij wel keurig netjes een NEDERLANDER is. Dán pas komen we in opstand, want we gaan het natuurlijk niet opnemen voor buitenlanders.

op 05 05 2012 at 17:59 schreef Pyt van der Galiën:

@Bertje

Wat betreft die excuses: i stand corrected. Gezien deze lijst met door Japan aangeboden excuses. Daar kan Nederland nog een voorbeeld aan nemen.

op 05 05 2012 at 19:20 schreef Lezer:

Wàt een pretencieuze zelfgenoegzaamheid spreekt uit dit puberale schoolkrantstukje en sommige reakties.
Ga je schamen stelletje volgevreten verwende grote waffels!

op 05 05 2012 at 19:23 schreef Peter:

Durfde je dat niet onder eigen naam te schrijven?

op 05 05 2012 at 19:30 schreef Joachim Stolzer:

Laten we geen groepen meer herdenken als “alle Nederlandse soldaten die in die-en-die oorlog meevochten”, maar het een meer individuele invulling geven. Bijvoorbeeld: iedereen, ongeacht nationaliteit, die tijdens WO2 te goeder trouw was en die als gevolg van de misdaden van het Nazi-regime (of van het Japanse keizerlijke bewind) op Nederlands grondgebied het leven liet tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945. Zo herdenken we ook de Duitse knapen van 16, 17 jaar die vaak zeer tegen hun zin in het leger terecht waren gekomen, zonder daarmee legitimiteit te verlenen aan allerlei foute SS’ers (van Duitse dan wel Nederlandse komaf).

Het al te gretig denken in termen van collectieven (“de” Joden, “de” Duitsers) is juist een van de redenen geweest waarom WO2 zo’n afgrijselijke nachtmerrie is geworden. Of iemand wel of niet “herdenkwaardig” is, hangt volgens mij dan ook niet af van lidmaatschap van een bepaalde groep, maar van iemands intenties en handelingen.

op 05 05 2012 at 19:44 schreef Lezer:

Ú voor jou…meneer Kortzicht.

op 05 05 2012 at 19:46 schreef Peter:

Wat dacht je van ‘fluim’, anoniem, dyslectisch schijtkonijntje?

op 05 05 2012 at 20:54 schreef Yvonne:

@Joachim Stolzer

Vind ik mooi omschreven, alleen het ‘Nederlands grondgebied’ zou ik weglaten.

Ook vind ik ‘een waarschuwing voor de toekomst’ en er ‘een les uittrekken’ ook flauwekul als we in het hier en nu ook weer aardig bezig zijn met het gedogen/ bedrijven/ondersteunen van terreur/oorlogen.

op 05 05 2012 at 20:57 schreef vander F:

@ Bertje,
nee Bertje, ik heb wel degelijk een punt, in diezelfde link staat overigens duidelijk dat de landen rond Japan die onder de imperialistische veroveringsoorlogen hebben geleden helemaal niet zo overtuigd zijn van Japanse excuses, waarvan acte, wie ben ik om daar wat van te zeggen.
Verder is er al tientallen jaren een controverse in Japan waar het gaat om schoolboeken die consequent oorlogsmisdaden van het Imperialitische Japanse regime onder het tapijt proberen te vegen.
Verder heb ik met Japanners gesproken die beaamden dat dat inderdaad het geval is en men in Japan de neiging heeft dat diepzwarte verleden te bagatelliseren.
Er is zeker wel een oppositie in Japan die z’n best doet dat verleden boven water te krijgen maar ze krijgen nog immer weinig voet aan de grond aldaar.
Iets wat je van de Duitsers niet kunt zeggen, diepdoordrongen als ze zijn van hun diepzwarte verleden, soms bijna bij het overdrevene af.

op 05 05 2012 at 21:23 schreef Rob:

“iedereen, ongeacht nationaliteit, die tijdens WO2 te goeder trouw was”
Te vaag. Wat is te goeder trouw? Wie geloofde in het nationaal-socialisme, was te goeder trouw lid van de NSB.
Accepteer nu maar gewoon dat er helemaal geen goed en slecht bestaan. Dat Churchill een antisemiet was, dat Die Weisse Rose helemaal nooit iets over de Joden heeft gezegd (interesseerde niemand, die Joden), dat Hannie Schaft communiste was en dus mensen doodschoot omwille van een evenzo verwerpelijk systeem, dat Nederlandse veteranen van Mei ’40 naar het Oostfront gingen. Goed? Slecht? Gelul. Mensen waren het.
György Konrád zei het al: “Er bestaan geen goede of slechte mensen, alleen domme mensen.”

op 05 05 2012 at 21:35 schreef Bertje:

@ Peter

Please stop nou eens met dyslectie te gebruiken als scheldwoord. (spank you very much)

op 05 05 2012 at 21:54 schreef vander F:

@Rob,
mooi, en zo is het uiteindelijk.
Niets meer aan toe te voegen.
klaar met dit hysterisch geleuter.

op 05 05 2012 at 22:14 schreef Bertje:

@ van der F

Ik ga even niet inhoudelijk in daar je zelf aangeeft klaar te zijn met dit geleuter.
Maar joh vervang het woordje Japan in jou comentaar eens voor de grap voor het woordje Nederland.

En wat de Duitsers betreft geef ik je gelijk.
(tot voor kort was een schoolreisje naar een KZ een standaard gang van zaken op de middelbare scholen, kunnen de kaaskoppen nog wat van leren dacht ik zo.)

op 05 05 2012 at 22:23 schreef Thomas E:

‘György Konrád zei het al: “Er bestaan geen goede of slechte mensen, alleen domme mensen.”

En dit vind ík weer dom gelul.

op 05 05 2012 at 23:03 schreef MNb:

Hé Bertje, ik heb net je advies opgevolgd en het woordje Japan door het woordje Nederland vervangen. Vervolgens heb ik de uitdrukking “de landen rondom Japan” vervangen door “Indonesië en Suriname”. Tenslotte heb ik die lijst van de Engelse Wikipedia (mijn dank, PvdG) er nog even bijgenomen.
Ja, dan blijkt Nederland anno 2012 een grotere hufter te zijn dan Japan.
Dat ik dat uitgerekend op 5 mei mag leren.

op 06 05 2012 at 04:48 schreef You On A Gin:

@ Thomas E
Ik zou daar een stuk of tien bij-de-handte opmerkingen bij kunnen verzinnen, maar aangezien ik jou een coole reageerder vind, zal ik volstaan met:

“?!?!? O_o”

anders gezegd: kun je alsjeblieft uitleggen wat je in vredesnaam bedoelt? Alvast bedankt.

op 06 05 2012 at 07:31 schreef Bigpete:

Mijn vrouw komt uit Shanghai. Daar zijn ze nog steeds niet dol op Japanners vanwege de bezetting. Nogal wat Nederlanders pruimen nog steeds geen Duitsers. Nogal wat Duitsers pruimen nog steeds geen Fransen. Hutu’s en Tutsis zijn niet elkaars beste vrienden. Etc etc. Accepteer nou dat de mens gewoon niet zo’n aardige diersoort is en als enige dier zijn eigen soort uitmoord, voor eigen gewin, voor de meerdere eer en glorie van de plaatselijke god of ideologie. Gewoon omdat het kan.

op 06 05 2012 at 12:15 schreef Thomas E:

@YOAG

Niets tegen jou persoonlijk, maar ik struikelde evenals Peter over die vreemde opmerking van je, dat je een Nederlandse Marokkaan niet mag discrimineren ‘omdat het ook een Nederlander is’. Nee, ik vind (maar dat bedoel jij ongetwijfeld ook wel) dat je iemand NOOIT mag discrimineren – al is het een illegale, zwakbegaafde Hottemetot. Die nationale identiteit doet hierin niets ter zake. Je mag iemand een lul vinden, een geniepig klotekereltje, een boerekinkel, you name it, maar je discrimineert never-nooit puur op etniciteit. Vind ik tenminste.

op 06 05 2012 at 12:19 schreef Peter:

Vind ik ook.

op 06 05 2012 at 14:50 schreef Brenda van der Veer:

Waarom, mijn beste Thomas E, kan een Marokkaanse buurman geen Nederlander zijn? Er lopen nogal wat Marokkaanse buurmannen rond met een Nederlands paspoort in hun binnenzak. Zag ooit eens een Marokkaanse buurman op de buis die zei dat hij geboren was in Amsterdam West.

In 1989 werden de Amsterdamse abri’s behangen met posters waarop gewag werd gemaakt van het fenomeen medelanders. Daarop volgde een woedende reactie in de krant, geuit door iemand die zich afvroeg wanneer hij zichzelf eindelijk een Nederlander mag noemen.

Discrimineren doe je niet. Mee eens. Maar die o zo goed bedoelde hokjesgeest mentaliteit met een sterke paternalistische inslag is net zo erg. Of ben je bang dat iemand die gebrandmerkt wordt als de Ander te veel op jou gaat lijken? Ja, dan zijn de rapen gaar.

Laat mensen lekker zelf uitmaken wat ze zijn.

op 06 05 2012 at 16:04 schreef jos:

Volledig misplaatste reactie op iets wat Thomas niet zegt, Brenda.

op 06 05 2012 at 16:13 schreef Thomas E:

Mijn beste Brenda, je snapt de discussie niet. Daarvoor moet je terug naar de reactie van You On A Gin van 5/5 om 19:53 u. Daarin stelt hij dat je een Marokkaan niet meer zou kunnen discrimineren vanaf het moment dat hij een Nederlands paspoort heeft. Alsof Nederlanderschap de norm is en als je daar eenmaal aan voldoet, je niet meer gediscrimineerd mag worden. Peter en ik sprongen daarop in en stelden dat je gewoon NOOIT mag discrimineren, ongeacht het paspoort dat iemand voert. Tóch wat anders dan wat jij begrepen had,hè?

op 06 05 2012 at 18:07 schreef Bertje:

@ big Pietje

Ff zeikuh meinerzijtz!

“als enige dier zijn eigen soort uitmoord, voor eigen gewin, …..”

Klopt niet. Vraag uw lokale bioloog om uitleg.
(op verzoek leg ik het ook graag uit)

op 06 05 2012 at 21:09 schreef Brenda van der Veer:

Lieve Thomas, die discussie interesseert mij niet. En nee, Jos, ik prop Thomas geen uitspraken in zijn toetsenbord die hij niet heeft geschreven. Ik schrijf hierboven over het woord ‘medelander’. Dat is alles, het woord ‘medelander’ dat zo paternalistisch in mijn oren klinkt.

P.S. Ik noem mijn buurman gewoon buurman. Wel zo makkelijk, hè.

op 06 05 2012 at 22:58 schreef Thomas E:

Point taken, lieve medeblogger.

op 07 05 2012 at 12:12 schreef yurp:

Ik vond ’t ook redelijk bizar om te horen dat we de KNIL soldaten herdachten die de Indonesische bevolking hebben afgeslacht. Toen de commentatrice begon over Nederlands-Indië dacht ik in eerste instantie dat we de slachtoffers zouden gaan herdenken die we daar gemáákt hadden, ipv de daders ervan..

op 07 05 2012 at 12:49 schreef cRR Kampen:

Heel goed. Toevallig zat ik in de trein, die even stilstond ergens bij Bilthoven in de buurt, vroeg me af welke doden ik nu eens herdenken zou en in mij kwam zomaar op: Atjeh. En ik bedoel de tsunami niet.

op 07 05 2012 at 12:54 schreef Sasha Berkman:

Het schijnt dat achter de wapenschilden op het palijs op de dam urnen zitten met de as van gestorvenen uit de 2e wereld oorlog behalve 1 daar schijnt de as in te zitten van zo’n babykiller van het KNIL. Ik heb jarenlang gefantaseerd over met behulp van een stijgerpijp dat betreffende wapenschild en de as erachter aan gort te slaan. Ik er nooit achter gekomen om welk wapenschild het precies gaat en ik heb daarom dat plan nooit tot uitvoer gebracht.

De hypocritie van de nederlandse elite, vooral ook die van de oranjes is schier onmeetbaar.
Wisten jullie dat het na de oorlog jaren lang verboden is geweest om de moord op Hannie Schaft te herdenken? Dat de politie het gebied afzette en iedereen arresteerde die probeerde bij haar graf te komen?

op 07 05 2012 at 13:08 schreef Sandro:

En als ik nu eens uitzoek welk schild het is Sasha, ga jij je actie dan uitvoeren? Ben reuze benieuwd.

op 07 05 2012 at 13:18 schreef Sasha Berkman:

Sandro: je denkt toch niet dat ik dergelijke akties ga bespreken met een minderwaardige PVV’er?

op 07 05 2012 at 14:29 schreef cRR Kampen:

Sasha, re Hannie Schaft – ik wist dat niet al kijk ik niet (meer) bijzonder op van dergelijke zotheid. Heeft u misschien een verwijzing op internet of in literatuur over dat herdenkingsverbod?

op 07 05 2012 at 14:54 schreef Sasha Berkman:

cRR Kampen:

http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2005-2006/Pantserwagens-tegen-kransen-Hannie-Schaft-herdenking-onder-vuur.html

overigens sprak in mijn 1 na laatste post over urnen in het palijs op de dam. Ik bedoelde toen het monument op de dam.

op 07 05 2012 at 15:27 schreef Sandro:

Uit de link blijkt dat niet het herdenken van Hannie Schaft verboden werd maar wel de communistische demonstratie die er van gemaakt werd. Of lees ik het verkeerd?
En Sasha inderdaad dat ga je niet met mij bespreken en uitvoeren ga jij dat ook nooit – daar heb je de ballen namelijk niet voor!
Ben je overigsn links-dragend? :-)

op 07 05 2012 at 15:38 schreef Sasha Berkman:

http://gerard45.bloggertje.nl/note/18485/1951-de-door-de-overheid-verboden.html

speciaal voor de fascist light (sic) sandro

op 07 05 2012 at 15:39 schreef cRR Kampen:

Sasha, mijn dank, en het geval is dus ook verklaarbaar. Dat was me ook een paranoia inderdaad. Jammer dat de Muur viel, maar er was gelukkig gauw een nieuwe totaalvijand bedacht :)

op 07 05 2012 at 17:00 schreef Sasha Berkman:

“Uit de link blijkt dat niet het herdenken van Hannie Schaft verboden werd maar wel de communistische demonstratie die er van gemaakt werd. Of lees ik het verkeerd?”

Dit is nu typische PVV demagogie.

op 07 05 2012 at 18:01 schreef yurp:

@Sasha Berkman

Ik snoer u de mond helemaal niet, ik wil alleen niet dat u hier politiek bedrijft. Dat soort krommigheden bedoel je?

op 08 05 2012 at 00:08 schreef Sasha Berkman:

yurp, u zegt het

op 08 05 2012 at 02:31 schreef MNb:

Dat waren de woorden die ik zocht, Yurp. Dankjewel. Vrijheid van meningsuiting geldt voor lieden als Sandro alleen voor zichzelf en zijn geestverwanten. Hij negeert dan ook één van de laatste zinnen: ” Ze leggen bloemen, bidden en luiden de klok.”
Blijkbaar toch niet geheel en al een communistische demonstratie. Maar dat wil Sandro niet weten.

op 08 05 2012 at 08:17 schreef Sandro:

Wel hoor MNb en consorten, dat wil Sandro wel weten. Zoals ik de historie lees in het artikel was er nooit een politieingrijpen/verbod geweest op de terechte herdenking van Hannie Schaft als deze herdenking niet was misbruikt door de communistische beweging.

op 08 05 2012 at 14:33 schreef Sasha Berkman:

Ach Sandro is waarschijnlijk gewoon pissed over het feit dat Hannie SChaft geestesgenoten van hem af knalde.

op 08 05 2012 at 15:12 schreef Sandro:

Je bent geestesziek Sasha en ik heb medelijden met je.
Ik gaf al aan dat ik de herdeking van Hannie Schaft terecht vind – meer dan terecht zelfs.

op 08 05 2012 at 16:30 schreef You On A Gin:

@ Thomas E
Ieder mens discrimineert natuurlijk elke dag. Dat is ook niet erg. Als je liever een dikke vrouw hebt dan een magere, of liever één met donker haar, dan discrimineer je. Als je liever een gave banaan koopt dan een exemplaar met beurse plekken, dan discrimineer je ook. Wanneer je langs een neger op straat loopt, dan zie je dat het een neger is. Iemand bewust benadelen alleen omdat-‘ie anders is, dat is niet goed.

Wat ik bedoelde is dat nationalisme zorgt voor cohesie en saamhorigheid. Met z’n allen de hele dag janken over hoe kut Nederland wel niet is en dat alle andere landen fantastisch zijn schieten we ook niets mee op.

op 08 05 2012 at 19:47 schreef Bigpete:

Ondertussen:
Verbied dodenherdenking Duitsers 4 mei
AMSTERDAM – Federatief Joods Nederland stapt naar de rechter als bij een Dodenherdenking volgend jaar aandacht wordt besteed aan omgekomen Duitse soldaten.

Dat heeft advocaat Loonstein van de Joodse organisatie gezegd, meldt NOS.

FJN spande dit jaar al met succes een kort geding aan tegen de gemeente Vorden die bij de herdenking wilde stil staan bij tien Duitse militairen die daar zijn begraven. De programma’s van alle herdenkingen volgend jaar worden verzameld, meldt Loonstein. De advocaat treedt in overleg met het comité als er ook aandacht is voor Duitsers. Leidt dat niet tot aanpassingen, dan zal het FJN stappen ondernemen.

Als ze dezelfde “rechter” treffen als bij het kort geding heb je kans dat ze nog winnen ook. Het slachtofferschap smaakt kennelijk nog goed na al die jaren….

Mensen kunnen prima zelf uitmaken wie of wat ze herdenken. Daar hebben we geen FJN voor nodig.

op 08 05 2012 at 23:20 schreef You On A Gin:

Waar bemoeit die Loonstein zich in godsnaam mee.

op 09 05 2012 at 00:19 schreef MNb:

Altijd leuk om te lezen hoe Sandro tegen denkt te spreken en eigenlijk bevestigt. Een communist die zijn/haar mening uit misbruikt, zoals hij de historie leest. Kortom, hij wil het niet weten.
Hannie Schaft herdenken mag, maar niet door communisten. Dat is de vrijheid van meningsuiting a la PVV-Sandro.

Interessante vraag: zou Grote Piet zijn fraaie redenering, die ik geheel onderschrijf, ook op de communisten van 1951 toepassen? Mag ik dat werkelijk hopen?

op 09 05 2012 at 08:31 schreef Sandro:

MNb – je praat weer eens poep. In één van de eerste alineas staat letterlijk dat een gedenkster van Hannie Schaft constateerde dat de herdenking was verworden tot een communistische demonstratie……..
Communisten mogen voor mijn part herdenken wat ze willen net als andere mensen, maar net zoals met die andere mensen vind ik waardig herdenken iets anders dan een demonstratie – that’s all.

op 09 05 2012 at 12:16 schreef MNb:

Precies wat ik bedoel Sandro …. als communisten (en andersdenkenden in het algemeen) demonstreren noem je dat direct verworden. Doen PVVers dat dan is het voor jou een huldeblijk.

op 09 05 2012 at 13:40 schreef Sasha Berkman:

Als het aan Sandro en andere PVV’ers ligt worden dit soort dingen gewoon normaal.

[img]http://i1184.photobucket.com/albums/z339/Gerard1945/511124.jpg?1291573236[/img]

op 09 05 2012 at 15:27 schreef Sandro:

Maar de herdenkingen worden meer en meer gemonopoliseerd door de communistische partij die Hannie scharen in het rijtje Marx, Engels, Domela Nieuwenhuis en Gorter. Truus Menger: ,,In de herdenkingsstoet werden grote portretten van Hannie meegedragen en on-Nederlandse leuzen gescandeerd. Ik voelde me bij deze uitingen heel onprettig maar vond wel dat we recht hadden om Hannie te herdenken.’’

Precies wat ik bedoel te zeggen!

op 09 05 2012 at 16:00 schreef Sasha Berkman:

Je bent dan ook een zelf benoemde “fascist light”

op 11 05 2012 at 00:58 schreef Roland:

Mijn les uit de tweede wereldoorlog is dat je met terreur en geweld aardig ver komt in Nederland en dat je aan 60% van Nederlanders geen reet hebt zowel positief als negatief ze zijn gewoon te dom en doen maar wat de schaapjes.20% zich onmiddellijk bij de vijand aansluit en begint te likken naar boven,10% vlucht met hun cash naar het buitenland en vergeet dat ze ooit Nederlander zijn geweest, en 10% in het verzet gaat waarvan 5% het houdt op krantjes drukken met foute teksten en meningen en vuil kijken.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS