Home » Archief » Edo (3): vrouwen


[14.05.2015]

Edo (3): vrouwen

Peter Breedveld

21

Ik raakte in gesprek met een Japanse vrouw. Dit zal wel absurd klinken, want ik ben in Japan en ze zag er Aziatisch uit, maar het duurde even voor ik doorhad dat ze Japans was. Ze kwam me Brits of misschien Amerikaans voor vanwege de manier waarop ze zat en waarop ze naar me keek, en de bewegingen die ze met haar mond maakte als ze praatte. En soms zie ik Japanners aan voor Indo’s, of andersom. O, en ze sprak voortreffelijk Engels.

Ze bleek al bijna twintig jaar in Londen te wonen, waar ze werkte voor een Japans bedrijf. Ze was in Tokio om haar ouders te bezoeken. Het was een drukke vakantie, vertelde ze, want elke dag moesten er vrienden bezocht en werd er tot laat in de avond gegeten en gedronken. We praatten over Japan en Europa, en over de VS, waar ze ook een tijd gewoond had. “Toen ik eind jaren negentig in Londen aankwam”, zei ze, “werd me nog vol ongeloof gevraagd of Japanners echt rauwe vis eten. En moet je nu zien, overal sushibars.”

22

Vrij als een vogel

Ik had me dat niet gerealiseerd, dat sushi, nu net zo gewoon als hamburgers en milkshake, niet zo heel lang geleden een buitengewoon exclusief exotisme was. Toen ik 26 jaar geleden begon aan mijn studie Japans, was dat ook nog omgeven met een sfeer van rituele moeilijkdoenerij, al kende ik in die tijd veel manga– en animefans (waar ik toen weinig van moest hebben – ik bedoel anime en manga – omdat ik dacht dat die altijd over het wreed verkrachten van vrouwen gingen).

Ik vroeg of ze Japan niet miste. Ze dacht heel even na. “Mwah”, zei ze, “Londen is een heerlijke stad om te wonen en in Japan zou ik me helemaal moeten toewijden aan het bedrijf waar ik voor werk, lange uren maken, verplicht sociale contacten onderhouden.” Het feit dat ik in Tokio zo vrij als een vogel was, kwam doordat ik Europeaan ben, zei ze. Ze vertelde over een vriend, een in Londen geboren en getogen zoon van een Japanse en een Britse ouder, die in Tokio geen foutje kon maken zonder tegen een muur van onbegrip en afkeuring op te lopen, omdat hij er honderd procent als een Japanner uitzag.

7

Ze heeft gelijk. Tokio is voor mij een speeltuin, maar Japanners moeten er in een keurslijf. De meesten moeten minstens anderhalf uur forensen naar hun werk, in volgepropte treinen, ’s morgens heel vroeg, terwijl het de avond ervoor al laat werd. Ik zie rond middernacht vaak loonslaven, ‘salarimen‘ heten ze in Japan, op de grond in metrostations slapen of hangen tegen een muur of een zuil, stomdronken of moe of beide, want er moest na het werk nog even met collega’s en relaties worden genetwerkt. De hele dag zie je Japanners in de metro als een zombie zitten, dodelijk vermoeid.

Moe en eenzaam

Japanners maken weken van zestig tot tachtig uur. Makkelijk, zonder betaald te krijgen voor overwerk. “Als mijn baas daaraan zou beginnen, zou hij dit restaurant wel kunnen opdoeken, of zou jij twee keer zoveel moeten betalen voor dit diner”, zei een kelner tegen me. Ongelofelijk. Ik zie dat een Nederlander niet zo snel zeggen. Integendeel, ik kom uit een middenstandersgezin. Het personeel van mijn vader zag het bedrijf nog liever ten onder gaan dan dat het een minuutje langer bleef dan contractueel was afgesproken.

Maar Japanners klagen er wel over. Een receptionist van mijn hotel begon uit zichzelf tegen me te vertellen dat hij zo moe was, dat hij alleen maar moest werken, werken, werken. Er is een twitteraar (ik hou niet van het woord ‘tweep‘), Kurokawa Ryuhiroshi of Kurokawa Ikoromoichi, die het eenzame leven van een vrouwelijke loonslaaf (‘office lady‘ of ‘OL’) treffend verbeeldt in cartoons en strips. Altijd moe, altijd eenzaam, vaak onderhevig aan buien van wanhoop. Ik denk dat u, ook als u geen Japans leest, de boodschap van de cartoons wel zult begrijpen.

19

Aan de andere kant zitten de straten van Tokio ook vol Japanners die rustig een uur of zelfs meer in de rij staan voor sushi of ramen of zelfs een croughnut of creampuff. Je ziet ze de hele dag eten. De lunchrooms zitten vol elegant geklede vrouwen die kwebbelend hun gebakjes van tweeduizend yen verorberen (wel allemaal apart afrekenen na afloop, ook als ze met z’n tienen zijn). En Japanners hebben de meeste vrije dagen ter wereld, ik bedoel dagen zoals Koningsdag en Hemelvaartsdag in Nederland. Elke maand is er wel een. Vorige week was er zelfs een clustering van zulke dagen, Golden Week genaamd. Dan heeft bijna iedereen de hele week vrij.

Seksueel geweld

Zo is Japan nooit wat je op het eerste gezicht ziet, of het tweede gezicht. De veelbesproken onderdrukking van Japanse vrouwen, bijvoorbeeld. Die gebakjes etende vrouwen hebben mannen die ze nauwelijks zien omdat-ie zijn dagen op de zaak doorbrengt, en z’n avonden en stukken van de nacht in bars en metrostations. Ze schijnen affaires te hebben met electriciens en studenten en ze geven hun echtgenoot zakgeld. Want zijn salaris levert hij helemaal bij haar in. Zoveel macht heeft volgens mij zelfs een Europese vrouw niet.

10

Ik weet wel, ze hebben in Japan nog een lange weg te gaan op het gebied van de vrouwenemancipatie. Het is nog steeds ongebruikelijk dat een vrouw in dienst van een bedrijf blijft als ze gaat trouwen en toen een jaar geleden een vrouwelijke politicus aandacht voor vrouwenrechten vroeg, werd ze door conservatieve, mannelijke collega’s agressief beschimpt en vernederd, tot ze in tranen uitbarstte. Seksueel geweld in de metro is zo’n groot probleem dat er hele coupé’s exclusief voor vrouwen moeten worden gereserveerd en de Japanse seksindustrie heeft een paar zéér grimmige, donkere aspecten.

Maar die politica heeft teruggeslagen en haar belagers uit de veilige krochten van hun anonimiteit getrokken. Ze werden gedwongen om en public hun excuses aan te bieden, daarbij zwaar gezichtsverlies lijdend. En gezichtsverlies is van een wat andere orde in Japan dan in Nederland. De conservatieve premier Shinzo Abe, die in de ogen van liberalen geen goed kan doen, is een campagne gestart om meer vrouwen op de werkvloer te krijgen (hij is daartoe, in alle eerlijkheid, gedwongen door de gestaag krimpende werkende klasse).

18

Verplicht vakantie

Ook werkt de regering aan een wet die het werknemers verplicht hun vakantiedagen op te nemen, zodat ze meer tijd kunnen doorbrengen met hun gezin (en misschien baby’s maken, dat zou best een motivatie kunnen zijn in een land waar de vergrijzing de overheid grote zorgen baart).

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt overigens ook door Japanse vrouwen zelf in stand gehouden. Ze trouwt met een man die in staat is in zijn eentje een gezin te onderhouden, want zij is niet van plan om door te blijven werken en mee te betalen aan de huur en de bijlessen van de kinderen. Ze wil winkelen in Mitsukoshi en gebakjes van tweeduizend yen eten, en de electricien neuken. De meeste vrouwen in Europa hebben niet zoveel noten op hun zang.

1

2

3

4

5

6

Voor Aicha Qandisha schreef ik deze bespreking van de met een Michelin-ster bekroonde sushibar van een leerling van de grote Jiro Ono, Sushi Masuda. Rechtvaardigt de sushi daar de hype? Ook schreef ik een verslag van mijn bezoek aan het Museum of Contemporary Art in Tokio, waar een prachtige tentoonstelling rond topmodel Sayoko Yamaguchi is te zien.

Japan, Peter Breedveld, Reizen, 14.05.2015 @ 07:18

[Home]
 

7 Reacties

op 14 05 2015 at 09:01 schreef Thomas E:

Boeiend verslag, the look & feel van Tokyo. Leuk ook dat je onder de huid kruipt en laat zien dat niet alles is wat het lijkt.

op 14 05 2015 at 09:49 schreef Haes:

En weer een fantastische blootlegging van de Japanse cultuur. Petje af Peter!

Toen ik in Leiden in 1982 met Japans begon waren de snel stijgende studentenaantallen het gevolg van de economische opgang van Japan. In de jaren 90 daalden die cijfers dramatisch hand in hand met het barsten van de zeepbel. Tegenwoordig zijn de onevenredig hoge studentenaantallen vooral te danken aan de interesse voor manga en anime.

op 14 05 2015 at 10:00 schreef WARZAZAT:

“Toen ik eind jaren negentig in Londen aankwam”, ze ze, “werd me nog vol ongeloof gevraagd of Japanners echt rauwe vis eten. En moet je nu zien, overal sushibars.”

hahhaha….Niet zo lang geleden keek iedereen de Turkse families raar aan als ze in de parken zaten te barbecuen moet je nu kijken…op een zonnige dag lijkt Nederland op een grote vluchtelingenkamp.

op 14 05 2015 at 20:04 schreef Sasha Berkman:

Warzarat: donder toch op met je zieke Analogieën. Zoek een psychiater.

op 15 05 2015 at 09:04 schreef Naam:

Japanse vrouwen willen alleen maar gebakjes eten en affaires hebben? Lekker seksistisch. Misschien even onderzoek doen voordat je zoiets beweert.
Dat vrouwen niet werken komt veel vaker doordat ze met een excuus worden ontslagen zodat het bedrijf in de toekomst geen zwangerschapverlof hoeft te betalen, omdat er een ernstig gebrek is aan kinderdagverblijven in Japan, en bedrijven niet flexibel genoeg zijn om ouders om zes uur naar huis te laten gaan om hun kinderen te laten ophalen, en omdat echtparen wanneer de vrouw niet werkt enorme belastingvermindering krijgen (vaak meer dan het salaris wat de vrouw verdient).

Je bent met jouw seksistische opmerkingen mij kwijt als volger van je blog en Twitter.

op 15 05 2015 at 10:39 schreef Peter:

Ik stip nota bene zelf in mijn stuk aan dat er veel te doen is op het gebied van vrouwenemancipatie op de werkvloer.

Neemt niet weg dat Japanse vrouwen er zelf van uitgaan dat hun toekomstige man hen onderhoudt, en niet andersom.

Dat vrouwen niet werken omdat er geen kinderopvang is, vind ik om te lachen. Typisch Nederlands om te zeggen. Nederlanders werken niet als de overheid dat niet makkelijk voor ze maakt, maar in de VS en bijvoorbeeld ook Spanje is de kinderopvang niet zo goed geregeld als in Nederland. Beter gezegd: nul kinderopvang.

Maar de vrouwen daar werken meer dan Nederlandse vrouwen! Gekkenwerk natuurlijk, dat je gaat werken en zelf de opvang van je kinderen regelt. Vadertje Staat moet dat voor me doen!

op 16 05 2015 at 00:29 schreef dewanand:

ja peter, maar je weet toch ook dat japanners erg conservatief zijn mbt tradities, familie banden en dit zie je aan de posting van naam:

op 15 05 2015 at 09:04 schreef Naam:
‘…..en omdat echtparen wanneer de vrouw niet werkt enorme belastingvermindering krijgen (vaak meer dan het salaris wat de vrouw verdient).

———
feitelijk is dit toch erg slim van japan? zo stimuleer je dat vrouwen zich wijden aan de opvoeding van kinderen en je volk en ras blijven behouden, je cultuur sterft niet uit. is toch onderdeel van oude shintoisme?

vertel aub iets over het shintoisme in Japan, of wat er nog van over is na ruim 150 jaar verwitting, oftewel verwestering.

Denkt een Japanner als een doorsnee blanke?
bij ons zwartjes (hindoes en negers) willen wij als blanken denken en leven. er is geen eigenheid en geen identiteit van hoog niveau, of eigen denkwijze. Wij imiteren de superieure blanke letterlijk als hogere afgoden en dit houdt ons erg sterk bezig.

Denk aan dit oerhollands gezegde:

‘de geest maakt het (HOLlands) BEEST’.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS