Home » Archief » Een land vol dictators


[15.04.2011]

Een land vol dictators

Hassnae Bouazza

Een van de klassieke beelden van de Egyptische revolutie: een tandeloze, haveloze man kijkt triomfantelijk in de camera nadat Hosni Mubaraks aftreden bekend is geworden: ‘wij zullen grootser worden dan Amerika en Europa’, zei hij. ‘Let maar op’.

Egyptenaren zijn rasnationalisten. Dus toen zij er in navolging van Tunesië in slaagden hun despoot te verjagen, vonden ze meteen dat zij een voorbeeld waren voor hun Arabische broeders en zusters, dat zij hun Faraonische verleden wederom eer hadden bewezen en dat zij recht hadden op de Nobelprijs voor de Vrede. Dat gevoel van superioriteit en het chauvinisme zitten er diep in gebakken.

De demonstraties gaan daarom door en het verhaal gaat dat sommige demonstranten in het Guinness Book of Records willen komen met de grootste demonstratie ooit. Een Egyptische journalist wees er wellicht om die reden via Twitter op dat mensen zich moeten richten op een gezamenlijk doel, dat het nu te veel versnipperd is.

Maar velen zijn het demonstreren nu wel moe. Afgelopen maandag raakten winkeleigenaars op het Tahrirplein slaags met demonstranten toen ondernemers en werknemers het prikkeldraad en de barricades weg wilden halen om de weg vrij te maken voor klanten en het gewone leven eindelijk weer op te pakken. Ze werden met stenen bekogeld door de demonstranten die niet van zins zijn daar weg te gaan alvorens al hun eisen zijn ingewilligd. De werknemers klaagden dat hen het werk onmogelijk werd gemaakt.

De irritatie over de demonstranten groeit al een tijdje. Zo klaagde een Egyptische schrijfster op de televisie dat ze eerst te maken hadden met één dictator, maar nu met heel veel dictators: de jongeren die nu mensen inwrijven dat het zonder hen nooit gelukt was en die van geen wijken willen weten.

Een columnist van de krant Al Ahram schreef dat mensen inmiddels demonstratieverslaafd zijn en dat het Tahrirplein een Kaaba is geworden voor werkeloze jongeren die er hun dagen slijten en lijsten bijhouden van wie er nu wel en niet bij was tijdens de opstand. Ga er maar aan staan. Zouden ze weten dat onze Sabri Saad al Humus er ook bij was?

Het demonstratievirus beperkt zich niet tot de jongeren en werkelozen. In een artikel in een Egyptische krant was er aandacht voor kinderen die demonstreerden tegen hun juf van wie ze het ontslag eisten. De juf was niet aardig voor de leerlingen die geen privéles van haar wilden en daar moest maar eens een einde aan komen. Kinderen zijn mondiger en hebben de revolutietaal volledig geadopteerd: strenge ouders worden dictators genoemd.

Een dokter die in het stuk wordt aangehaald, vindt dat de oude, traditionele opvoedmethoden niet langer gelden en dat ouders de dialoog en discussie met hun kinderen moeten aangaan. Hen democratisch opvoeden dus. Kinderen moeten niet langer leren om de eigen ideeën en gevoelens te onderdrukken, maar hier juist uiting aan geven. Begin met een schone lei, aldus de arts. Een uitstekend idee, want democratie moet je niet alleen opeisen, maar zelf ook leren.

Ook de supporters van de gevestigde orde, tegen wie de demonstraties juist waren gericht, gaan met de vruchten van de protestacties aan de haal. Neem nu de Zwarte Lijst die werd bijgehouden en waar prominenten op kwamen die pro-Mubarak waren. Die lijkt omgekeerd toegepast te worden. Mahmoud Saad, de bekende talkshowpresentator die fel anti-Mubarak was en bij wie de actrice Sherihan haar verhaal over Jamal Mubarak zou doen, is opeens verdwenen van de buis nadat legerofficier Tareq al-Mahdi aangesteld werd als hoofd van de staatszender. Niemand weet nog hoe het precies zit.

Met de veiligheid is het ook dramatisch slecht gesteld. Onlangs vielen mannen een studio binnen waar opnames plaatsvonden voor een soap. Ze vernielden de boel en bedreigden de cast. Politie was nergens te bekennen en pas toen het leger erbij kwam, kon een aantal van de mannen opgepakt worden. De studio was tegen die tijd aan gort. Dankzij het gebrek aan veiligheid is de wapenverkoop explosief gestegen. In Upper Egypt schijn je nu wapens in cafés en zelfs op straat te kunnen kopen.

Maar kom, er zijn ook positieve veranderingen. Gingen twee jaar geleden de Egyptische sterren nog helemaal los over Algerije toen ze door dat land gediskwalificeerd werden voor het WK voetbal. Ditmaal namen ze fel afstand van hun eigen voetbalfans die de Tunesische voetballers aanvielen. De sterren verzamelden zich voor de Tunesische ambassade met Egyptische en Tunesische vlaggen en boden hun excuses voor het gedrag van de voetbalvandalen. Die laatste vonden uiteraard dat er een complot in het spel was.

Eerder verschenen in Vrij Nederland. Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, tegenwoordig is ze regelmatig te horen in Vrijdagmiddag Live. Afgelopen kerst won ze bijna De Nationale Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 15.04.2011 @ 16:21

[Home]
 

9 Reacties

op 15 04 2011 at 16:35 schreef Misantroop:

Het is wel de bedoeling dat ik, als God het wil, daar in 2013/14 een beetje fatsoenlijk stage kan lopen! Potverdriedubbeltjes.

op 15 04 2011 at 18:25 schreef MNb:

Zo wordt het nooit wat, Misantroop. Probeer het eens met Insh’allah.
Goed verslag, Hassnae. Vallen jou de overeenkomsten met de Franse Revolutie ook op? Het is bv interessant om het historisch correcte verslag van de Bastille-bestorming eens na te lezen. Dan kom je die werklozen weer tegen.

Ik kan alle moslima’s in Nederland aanraden een hoofdbedekking als deze jongedame te dragen ipv die sombere bruine of zwarte dingen. Ze is prachtig.

op 16 04 2011 at 01:05 schreef Charles de Gaulle:

Iedereen begrijpt de reden dat er een opstand is gekomen tegen de dictators in diverse arabische landen.Los van dit begrip zou enige terughoudendheid verstandig zijn.De betreffende landen hebben een extreem lage gemiddelde leeftijd, en deze jongeren komen nu in opstand vanwege de uitbuiting en de geringe toekomstmogelijkheden.Er zit echter geen enkele organisatie of ideaal achter.De enigen die wel een organisatiestruktuur hebben zijn de islamisten.De islam en democratie zijn tot op heden onverenigbaar gebleken en het is zeer twijfelachtig of dat ooit wel tot stand gebracht zou kunnen gaan worden.Het risico is dus levensgroot dat hetgeen de jongeren met hun acties bereikt hebben straks omgezet wordt in een islamitische staatsvorming zoals in Iran.Velen zullen dan met weemoed terugdenken aan de tijd onder Mubarak en zijn mededictators.Vwb. hoofdbedekking, veruit de mooiste is nog altijd een mooi gekapte weelderige haardos.Daar kan nog steeds geen enkele doek van winnen.

op 16 04 2011 at 07:20 schreef Frank:

Ik ben niet tegen hoofddoekjes, tenminste als lelijke vrouwen die willen dragen. Mooie vrouwen met zo’n hoofddoekje op, daar zouden wetten tegen moeten zijn. Zo’n beetje als het verbod op topless zonnen in Italië.

op 16 04 2011 at 08:54 schreef Wlad:

In Irak zeggen ze dat ook vaak. Vroeger één dictator nu velen. Moeiheid onder ondernemers/winkeliers/taxichauffeurs is ook te merken bij taxi chaffeurs hier in de Koerdistan regio Irak. Er zijn hier al 50 dagen demonstraties gaande tegen de lokale regering.

op 16 04 2011 at 14:35 schreef betwister:

… De juf was niet aardig voor de leerlingen die geen privéles van haar wilden …

Oftewel, de juf is corrupt.

Het is heel goed dat de leerlingen daartegen protesteren.

Ik hoop verder dat onderwijzeressen in Egypte een fatsoenlijk salaris ontvangen…

op 16 04 2011 at 17:08 schreef MNb:

Niet erg consequent, Frank.
Een verbod op hoofddoekjes.
Een verplichting tot bikinitopje.

Een pleidooi voor een verbod op beide, dat zou ik begrijpen, vanuit macho-mannelijk standpunt zeg maar.
Een pleidooi tot een verplichting tot beide zou ik ook begrijpen, vanuit antisexueel-religieus standpunt zeg maar.

op 19 04 2011 at 15:33 schreef hj:

Charles de Gaulle: De betreffende landen hebben een extreem lage gemiddelde leeftijd, en deze jongeren komen nu in opstand vanwege de uitbuiting en de geringe toekomstmogelijkheden.Er zit echter geen enkele organisatie of ideaal achter.De enigen die wel een organisatiestruktuur hebben zijn de islamisten.

Dat is volgens mij niet waar. Een tijdje terug was er een reportage (weet niet meer of Nieuwsuur of Zembla was, sowieso werd er een Al-Jazeera-reportage gerecycled), waarin de organisatie achter de protesten werd blootgelegd. Er zit een vastberaden en doelbewuste groep activisten achter, die al jaren bezig zijn met het mobiliseren van de bevolking middels sociale media en alle andere bruikbare middelen. En ze wisten deze demonstraties ook goed onder de aandacht te brengen in de media.

op 02 05 2011 at 13:59 schreef diadorim:

Ik dacht altijd dat Hassnae Bouazza zo’n typische palestinapsychoot was, maar ik heb 2 weken geleden al haar stukjes over de arabische wereld gelezen op de VN site. Uitstekend geschreven, je spaart niemand. Waarom die extreemlinkse heikneuter van een Bertus Hendriks bij de publieke omroep nog niet vervangen is door Hassnae, met een echte rechtse cynicus (of: realist, als de pleuris in Egypte uitbreekt) als opponent is mij een raadsel.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS