Home » Archief » Feministische sharia


[21.09.2009]

Feministische sharia

Peter Breedveld

L0033256 Persian couple copulating

Literatuurwetenschapper en filosoof Stine Jensen kan het niet laten. In haar bespreking van Heleen van Royens nieuwe roman De Mannentester maakt ze er weer een vreselijke knoeiboel van door een theorietje te poneren en vervolgens te proberen de werkelijkheid aan dat theorietje aan te passen.

De Mannentester gaat over een vrouw, Victoria, die overspelige mannen straft door ze te drogeren en ‘Slut 11’ rond hun geslacht te tatoeëren. Ik ga af op Jensens beschrijving van het boek, want ik heb het niet gelezen. Jensen verbaast zich over deze ‘opmerkelijke wending’ in Van Royens carrière omdat de hoofdpersoon uit één van haar eerdere romans er minstens drie minnaars op nahield. Nu heeft ze een personage gecreëerd dat het ‘taboe op overspel propageert’. Inderdaad heel opmerkelijk, dat verschillende personages in verschillende romans van dezelfde schrijver er verschillende opvattingen op na houden.

Maar daar wil ik het nu even niet over hebben. Jensen, die besloten heeft dat ‘female chauvinist pig’ Van Royen een ‘Angry Woman’ is geworden, is gestuit op deze zin in Van Royens roman, uitgesproken door Victoria: ‘Allen op heterdaad betrapt door mij, allen berecht door mij, volgens mijn wetgeving, mijn sharia.’ Sharia?, denkt Jensen en ze verbindt daar de conclusie aan dat ‘de strijdlustige taal geïmporteerd lijkt te worden uit de islamitische cultuur.’

Nu is ‘sharia’ in deze context een nogal magere onderbouwing van de bewering dat Van Royen haar strijdlustige taal importeert uit de islamitische cultuur, ook omdat er in plaats van ‘sharia’ wel ‘halacha’ had kunnen staan, of ‘geboden’ of zoiets. Dat begrijpt Jensen ook, maar ze wil per se dat Van Royen zich door de islam heeft laten inspireren en gaat op zoek naar meer bewijs. Dat vindt ze uiteraard. Victoria wil namelijk haar moeder wreken door de man neer te schieten die het mens bedrogen heeft. ‘Bescherming van de familie-eer’, constateert Jensen. Hoe islamitisch wil je het hebben?

Er is nog een ander boek, Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson (evenmin gelezen) dat óók over een feministische engel der wrake gaat en verdomd, daar ziet Jensen diezelfde islamitische invloed! Ook hier neemt de hoofdpersoon, Lis Salander, wraak op mannen die vrouwen misbruiken, door ‘IK BEN EEN SADISTISCH VARKEN, EEN KLOOTZAK EN EEN VERKRACHTER’ op hun lijf te tatoeëren. ‘Varken’, weet Jensen, ‘is het scheldwoord van moslims voor onreine westerlingen’. En dan tussen haakjes: ‘(Theo van Gogh werd zo genoemd)’. Nog meer bewijs voor de islamitische invloed op Larssons en Van Royens feministische wraakfantasieën ziet Jensen in het feit dat de vrouwen in hun boeken ‘strategieën zoeken om om te gaan met de ‘overspelige natuur’ en de ‘zedeloosheid’ van (in dit geval) westerse mannen.’

‘Overspelige natuur’, ‘zedeloosheid’, inderdaad typisch islamitische thema’s. Lis en Victoria hebben het voorzien op ‘westerse mannen’. Wie hebben het nog meer voorzien op westerse mannen? Juist, moslims! En die schelden die westerse mannen uit voor ‘varken’, net als Lis. En ze laten zich inspireren door de sharia, net als Victoria. Dat geweld iets typisch islamitisch is, dat hoef ik hier natuurlijk niemand uit te leggen.

Jensen neuzelt lustig verder: ‘De mannenhatende vrouwen gebruiken, kortom, stelselmatig een vocabulaire dat een zekere beïnvloeding lijkt te suggereren van wat we zouden omschrijven als ‘het multiculturele drama’. Het is toch nauwelijks te geloven dat dezelfde vrouw, die een maand of zo geleden dat manifest ter verdediging van Tariq Ramadan ondertekende, nu zo grossiert in beledigende vooroordelen over moslims die op de extreemrechtse website Het Vrije Volk niet zouden misstaan? En dan die knullige onderbouwing, van het niveau ‘Obama heeft een mooie vrouw, weet u wie er ook een mooie vrouw had? – Adolf Hitler!’

Deze is ook hilarisch: ‘Enerzijds bevestigt deze taal de twee stereotypen van de ‘vreemde’ of ‘exotische’ cultuur: erotiek en geweld (de drie Arabische woorden die ik als eerste leerde waren: habibi en jihad/sharia).’ Jensen, die altijd haar eigen ervaringen tot universele waarheden extrapoleert, onderbouwt hier dat de islam staat voor ‘erotiek en geweld’ met de mededeling dat de eerste Arabische woorden, die zij leerde, habibi, jihad en sharia zijn. Maar habibi betekent gewoon ‘schat’, of ‘liefje’. Met jihad wordt ‘inspanningen’ bedoeld, geen oorlog en geweld. De sharia behelst heel wat meer dan het afhakken van handen, stokslagen en steniging, straffen die in de meeste islamitische landen niet eens worden uitgevoerd. Als de ‘sharia’ een synomiem is voor geweld, is de Amerikaanse wet dat ook, vanwege de doodstraf.

‘Maar er lijkt vooral sprake van een injectie van het feminisme met een effectief strijdjargon’, aldus Jensen. ‘Die uit het christendom werkt niet meer (‘kruistocht’, ‘eer uw vader en uw moeder’) omdat die termen al lang niet meer dezelfde angst inboezemen.’

Bij mijn weten is er nooit een tijd geweest dat de woorden ‘eert uw vader en uw moeder’ ook maar ergens in het christendom angst inboezemden, maar er zijn in de bijbel heus nog wel teksten te vinden waarmee je mensen de stuipen op het lijf kunt jagen. Je moet het wel een beetje met overtuiging en de juiste dictie brengen, natuurlijk. Als voorbeeld sluit ik daarom af met een kort filmfragment en vertelt u me dan maar eens wie u eerder de controle over uw sluitspieren zou doen verliezen, Samuel Jackson of Abdulwahid van Bommel:

Peter Breedveld komt nog terug op het gelijkhebberige gedram over Robert Vuijsjes ‘Alleen maar Nette Mensen’ in hetzelfde stuk van Jensen.

Peter Breedveld, 21.09.2009 @ 07:33

[Home]
 

9 Reacties

op 21 09 2009 at 10:37 schreef Wampie:

Peter, keizers zonder kleren zijn aan jou heel goed besteed.

Nu weet ik ook weer waarom ik het na mijn propedeuse Algemene Letteren voor gezien hield. Wat een knutselclubs.

op 21 09 2009 at 11:09 schreef J.Morika:

Ik kan me wel vinden in de algemene teneur van deze recensie. Ruim een week geleden zag ik een radio/video-uitzending (over hetzelfde onderwerp) en toen vond ik ook al dat het voor iedereen het best zou zijn als mevrouw Jensen eens een tijdje op vakantie zou gaan om wat tot rust te komen: mms://bongo02.omroep.nl/ug-ondemand/wm70c4/ikon/OBAlive/20090911/stine.wmv

op 21 09 2009 at 13:37 schreef Loesje:

Heb Stieg Larsson`s boek een paar jaar terug gelezen. Het is ook verfilmd, en heb daar toevallig vorige week naar gekeken. Goed gemaakt, die film, vond ik. Mejuffrouw Jensen ziet volgens mij dingen die er niet zijn. Misschien tijd voor een alu-hoedje. Krimpfolie mag ook. Tss, frigide doos.

op 21 09 2009 at 14:16 schreef vetklep:

Ik kan me een kleine allergische reactie wel voorstellen als je nu ook in boeken of films opeens met sharia geconfronteerd wordt.
Het staat ook een beetje haaks op de feministische bisexuele femme fatale.

op 21 09 2009 at 14:23 schreef babs:

Dus het boek van Larsson is een paar jaar oud en er wordt een slechte man voor straf in getatoueerd door een vrouw. In het onlangs verschenen boek van Van Royen worden ook slechte mannen voor straf getatoueerd door een vrouw.

En dan komt Jensen tot de conclusie dat beide boeken door de islam zijn geinspireerd… tjsa.

op 21 09 2009 at 18:10 schreef deDeurs:

Dus La Royen is creatief met andermans idee bezig geweest? Ik noem dat plagiaat, maar ik ben dan ook geen profschrijver. En geen proflezer, kum toe zet.

op 21 09 2009 at 19:26 schreef KvdW:

Een volstrekt hysterisch betoog van Jensen die in hetzelfde artikel ‘een teveel aan vrouwenhaat’ constateert. Het Rapport Seksuele Gezondheid van Rutgers/Nisso, gewezen softe vrouwelijke rechters, de kritiek op ‘De Tafel van 5’, de TV serie ‘Mad Men’ en ‘dicklit’ worden als bewijs opgevoerd.

Weerlegbare onzin. Het Rapport Seksuele Gezondheid werd sowieso door alle NRC commentatoren foutief geïnterpreteerd. De misdaadcijfers van het CBS tonen aan dat geweld tegen vrouwen een factor tien lager is. Onderzoek bewijst eveneens dat vrouwelijke rechters niet milder straffen; ‘De tafel van 5’ was gewoon te slecht voor woorden.

Verder mogen we van Jensen enkel naar politiek correcte TV programma’s kijken; ‘Sex and the City’, ‘Help, mijn Man is Klusser’ en ‘Boer zoekt Vrouw’ zeker. Manonvriendelijker propaganda bestaat gewoon niet. Het meten met twee maten, hetgeen Peter overtuigend aantoonde in haar besprekingen van ‘Echte Mannen eten geen Kaas’ en ‘Alleen maar nette mensen’, is Jensen wel toevertrouwd.

Tot slot de ‘dicklit’: als dit inderdaad bestaat uit ‘held die afrekent met het feminisme, waardoor hij jarenlang tot een vorm van vrouwvriendelijkheid gedwongen is’, kan ik daar enkel een enorm fan van zijn.

op 21 09 2009 at 21:17 schreef Jimmy:

Mooi stuk Peter.

Ik sluit me aan bij Wampie die vaststelt dat hier sprake is van ‘keizers zonder kleren’.

op 22 09 2009 at 11:27 schreef Henk:

Een stukje schrijven over Stine Jensen die een boek van Heleen van Royen recenseert.

Volgens mij verveel je je stierlijk.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS