Home » Archief » Frontaal Naakt leeft!


[27.04.2013]

Frontaal Naakt leeft!

Peter Breedveld

SAMSUNG

De afgelopen maanden heb ik een inktzwarte nachtmerrie geleefd, waaruit ik maar niet wakker leek te kunnen worden. Wat ik aanvankelijk weglachte als extreem ridicule, totaal ongefundeerde aantijgingen, bleek al gauw een zwart gat dat alles van waarde opslokte. Mijn ongeloof groeide, ging over in verbijstering, waarna de waanzin aan me begon te vreten.

Uiteindelijk was er niets dan die waanzin, een alomtegenwoordige gekte. Geestelijke AIDS, waarbij de ene functie na de andere uitviel, totdat er niks meer van mijn weerstand over was. Ik ging complottheorieën verzinnen, of beter gezegd: die vormden zich spontaan in mijn hoofd. Ik zag mezelf geconfronteerd met een verpletterende overmacht. Ik begon te geloven dat ik inderdaad een slecht mens was. Het stond zelfs in Trouw!

Doodgaan in mijn slaap

Huilend als een kind heb ik mensen gebeld. Gejankt dat ik niet begreep waar ik dit aan verdiende, dat ik niet meer kon, dat ik waardeloos was, dat ik iedereen alleen maar tot last was. Ik wilde dood. Ik wilde echt dood. Elke morgen, waarop ik ontwaakte, greep de waanzin me weer bij de strot. Baalde ik dat ik niet was doodgegaan in mijn slaap.

Ik wilde ophouden met bestaan. Ik heb zelfs zelfmoord overwogen. Ik besloot mijn computer niet meer aan te zetten. Ik durfde geen kranten meer in te kijken, de televisie niet aan te zetten. Ik achtte het serieus mogelijk dat het in Nieuwsuur over mijn perfide persoontje zou gaan. Op een morgen werd ik wakker en durfde ik mijn slaapkamer niet uit, ervan overtuigd dat de demonen, die me vanuit verschillende media belaagden, in mijn woonkamer op me zaten te wachten. Ik heb een hele dag in mijn slaapkamer gezeten.

Ik moest dingen regelen, rekeningen betalen, en dus het Internet op. In mijn mailbox zaten berichten van goedbedoelende mensen die me op de hoogte wilden houden van wat er zoal over me gezegd werd in blogs en op Twitter. Het ontnam me de adem. Het was nog erger dan ik had gedacht!

Groene slang

Hassnae drong erop aan dat ik het land verliet. Eerst ben ik naar Londen gegaan, waar ik, op de metro wachtend, inschatte hoelang het zou duren voordat ik, geraakt door de metro, zou worden omarmd door het zalige niets. Verlost van al mijn zorgen, de pijn, het gedoe. De agressieve vijandigheid. Eindelijk rust.

Daarna vertrok ik naar Tokyo. De eerste nachten daar waren afschuwelijk, mede vanwege de jetlag. Als een zombie liep ik overdag op straat. Ik bezocht tempels, liep over begraafplaatsen. Op één van de grafstenen zag ik een grote groene slang, die zich koesterde in de warme lentezon. Ik was zo gefascineerd door die slang dat ik voor het eerst in tijden niet aan mijn demonen dacht. Toen ik me dat later realiseerde, voelde ik de tranen over mijn wangen rollen.

In een park stond een jongen met een paarse hanenkam acrobatische goochelcapriolen uit te halen. Hij babbelde erbij in een tempo waarin ik nog nooit iemand heb horen praten. Staand op een plankje op een bal gooide hij kegels naar iemand uit het publiek, die ze netjes opving. “Heel goed”, zei de acrobaat. “Nu gaan we het iets moeilijker maken”. En hij haalde drie enorme messen tevoorschijn.

Intens gelukkig

Ik stond daar onbedaarlijk te lachen tussen al die andere mensen, en weer moest ik huilen. Toen ik verder liep, naderde een groep schoolmeisjes. “Hello“, riep de brutaalste naar me. Ik riep “hello” terug. De hilarische verbazing van de meisjes was aandoenlijk. Ik voelde me intens gelukkig.

Ik deed dingen die ik nooit had gedacht te zullen doen: aansluiten in de rij voor een sushi- of ramenbar. Soms wel anderhalf uur gewacht tot ik naar binnen mocht. Fijn, met alle andere Japanners geduldig op je beurt wachten. Als ik mijn bestelling deed, had ik meteen ieders aandacht. “Waar heb je Japans leren spreken?” “Waar kom je vandaan?” “Woon je in Tokyo?” “Jullie hebben een geweldig honkbalteam!” “Vind je het niet koud met alleen een T-shirt aan?” “Wat ben je handig met eetstokjes!”

Ik begon het heel erg naar mijn zin te krijgen. Ging nu altijd aan de counter zitten in een restaurant of eethuis. Ik durfde ook bars binnen te gaan om iets te drinken. Meteen nadat ik mijn mond opendeed, begonnen de geanimeerde gesprekken met de barman en de andere gasten. Als ik wegging, zwaaide iedereen me uit. Het was geweldig. Op een dag verloor ik mijn paspoort en ik genoot van de gesprekken met de politiemannen en de metrostationschefs. Dat paspoort was netjes afgeleverd bij het laatste station, waar ik naartoe ging om ernaar te vragen.

Normaal mens

Ik ging in de metro zitten, alleen maar om tussen de mensen te zijn. Ik zat de hele rit uit, en daarna ging ik weer terug. In musea kletste ik met de dames achter de loketten. Niet dat ik vloeiend Japans spreek – ik verstond vaak geen klap van wat ze zeiden en zij niet van wat ik allemaal brabbelde -, maar het kon me gewoon niks meer schelen. Ze praatten terug en dat was geweldig. Ze deden net of ik een normaal mens was.

’s Avonds in bed realiseerde ik me dat ik ook een normaal mens bén. Ik begreep opeens niet meer waar ik me zo druk om had gemaakt. Onbewust had ik de waanzin van me afgeworpen als een oude huid, ergens in het Ueno-park, of in Yanaka, waar een vrouw me tegemoet fietste en naar me lachte. Ik dacht: ik heb niks gedaan. Ik heb hele-maal niks verkeerds gedaan. Precies wat mijn vrienden me al die tijd al hadden gezegd.

En nu voel ik me dus een soort van, nou ja, herboren.

Absoluut gewetenloos

Terug in Nederland. Grote schoonmaak gehouden. Trouw opgezegd. Ik krijg een steen in mijn maag als ik die krant alleen maar zíe. Bovendien, een periodiek die GeenStijl uitroept tot erfgenaam van Spinoza en Hassnae en mij onder de ‘duistere krachten van het Internet’ schaart, daar heb ik sowieso niets mee.

Wij zijn de good guys. Namelijk.

Zoals u ziet, heb ik Frontaal Naakt weer tot leven geroepen. De site was kapotgemaakt, ík was kapotgemaakt, door mensen die andersdenkenden liever besmeuren en belasteren, net zolang doorgaan tot ze zijn vermalen, dan met ze in discussie te gaan. Zo ‘rolt’ wat ik vroeger ‘domrechts’ noemde, maar waar niks doms aan is. Dit is een kwaadaardige kracht, sluw en berekenend en absoluut gewetenloos. Het overkomt niet alleen mij. In de afgelopen tijd zag ik Jeroen Mirck, Chris Klomp, Martijn de Koning en verschillende anderen het slachtoffer worden.

Enorme troost

Ik ben heel erg erkentelijk voor de morele steun die ik heb gekregen van heel veel mensen. Het verrassendst was die van Arjen van Veelen in NRC Handelsblad en van Annelies van der Veer van Hoeiboei. Over die laatste kan ik dus nooit meer iets lelijks schrijven.

Heel veel mensen hebben heel veel betekend, waarschijnlijk zonder het te beseffen. Ik kan niet iedereen noemen maar ik wil Marion Bloem en haar man Ivan Wolffers niet onvermeld laten. Zij zijn een enorme troost geweest. En Michael Schaap. Robert Vuijsje. Remco Breuker, René Süss en Mohammed Chahim kwamen me cadeautjes brengen. Suzette, die me in Londen heeft opgevangen. Fatima Elatik. Sunny Bergman. “Jij hebt me helemaal afgebrand!” zei ze tegen me en toen bood ze me een bitterbal aan. Francisco van Jole, die me dingen vertelde waar ik geen weet van had, en waardoor ik mijn eigen positie een beetje beter in perspectief kon zien.

Echt, je kunt beter ruziemaken met progressieve mensen dan met wat er tegenwoordig doorgaat voor rechts of liberaal-conservatief of hoe het schaapsvacht dan ook heet, waarmee de wolven zich tooien.

O, en de hele bevolking van Tokyo, want ik ken geen aardiger mensen. Arigatoo gozaimasu! Osewa ni narimasita, hontoo ni tasukarimasita.

Maar natuurlijk vooral Hassnae, die nog veel meer vitriool over zich heen krijgt dan ik, en daarbij ook nog met een hopeloos geval als ik zat opgescheept. Wat een heldin.

Zelf ook scherp

Ik ben heel boos geworden om mensen die stelden dat ik zelf ook geen lieverdje ben. “Peter is zelf ook heel scherp”, zei Ahmed Marcouch tegen Hassnae. En hij was de enige niet. Het deed me denken aan de nasleep van de moord op Theo van Gogh. “Verschrikkelijk”, vond iedereen, “maar Van Gogh ging ook wel heel erg ver.” Precies de reden dat ik acht jaar geleden met Frontaal Naakt begon.

In Nederland wordt het door veel mensen normaal gevonden dat je wordt kapotgebulldozerd als je scherpe columns schrijft. Dan mag je worden belasterd en beschuldigd. Dan is het oké om je werkgever en opdrachtgevers te belagen met de idiootste aantijgingen, met de klaarblijkelijke bedoeling je ontslagen te krijgen, je brodeloos te maken. Want daar vraag je dan zelf om.

Tenminste, als je tegen de stroom inzwemt. Wat ik allemaal ter rechterzijde van het columnistendom voorbij zie komen, daarbij vergeleken ben ik een ingetogen koorknaapje. Oproepen om Polen dood te schieten, dreigen met geweld tegen moslims als Wilders wordt veroordeeld, moslims een ziekte noemen, genieten van dode Palestijnen – nee, niet door marginale bloggers, maar door gevestigde columnisten en verstokte talkshowgasten.

Alleen maar schelden

Pas als ík iemand een domoor noem of, vooruit, een ‘pusbuil’, dan is dat een probleem. Dan kan ik alleen maar schelden. Terwijl ík de inhoudelijke argumenten inbreng, de feiten. Zíj hebben nooit feiten. Om te onderbouwen dat allochtonen niet deugen, dat de islam een ziekte is, dat hij een antisemiet is en zij een terrorist, wordt er steevast gekersenplukt in de feiten, moeten er altijd citaten worden verhaspeld, is de juiste context alleen maar vervelend.

Het zij zo. Ik zal nooit meer iemand een domoor noemen, en zo mijn vijanden de gelegenheid geven daar een absurdistisch circusnummer van te maken. Ik heb even overwogen om meteen ook maar een embargo op metaforen en andere stijlfiguren te heffen. Geen sarcasme meer, of ironie, want dat wordt expres verkeerd begrepen. Maar dat zou absurd zijn. Dan zou ik een soort oer-Nederlands moeten gaan schrijven, zoals ze dat in de Steentijd spraken.

Wat ik ook niet meer doe, is in de reactieruimte met mensen in discussie gaan. Daarnaast moet ik strenger zijn met modereren. Het is met pijn in het hart dat ik Dewanand zal moeten verbannen. Sorry, Dewanand, maar je surrealistische, poëtische gekte is voor bepaalde mensen alleen maar een stok om mij mee te slaan. Het ga je goed.

Er mag helemaal niet meer gescholden worden in de reactieruimte. Sorry jongens, dit is niet uit fatsoensrakkerij mijnerzijds. Maar Bert Brussen en Jan Bennink kunnen niet tegen dat gescheld.

Dubbele looping

Wat ik al heel lang niet meer deed, is reageren op andermans site. Alles wat ik te zeggen heb, staat voortaan alleen nog maar op deze site, op Frontaal Naakt. Daar moet het ook blijven, in de juiste context. Soms staat er niet wat er staat, of wat er lijkt te staan. Ik ben op de eerste plaats een schrijver. Taal is belangrijk voor me, en de belangrijkste drijfveer om door te gaan. Mijn stukjes zijn cakewalks, of achtbaanritjes. U kunt niet halverwege instappen, alleen maar de dubbele looping nemen, of die juist overslaan omdat u er misselijk van wordt.

Nee, u moet de hele rit uitzitten en ik bepaal de snelheid, het ritme, en wanneer het afgelopen is. En als u niet tegen dubbele loopings kunt, dan is Frontaal Naakt gewoon niet voor u.

SAMSUNG

Steun Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland! Stort op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

Peter Breedveld, 27.04.2013 @ 09:09

[Home]
 

120 Reacties

op 27 04 2013 at 09:20 schreef Jurjen:

Mooi! Blij dat je er weer bent. Blijf je rust bewaken!

op 27 04 2013 at 09:36 schreef Stan:

Welkom terug! Niet alle ironie overboord gooien hoor!

op 27 04 2013 at 09:55 schreef Richard Meijer:

Ik ben blij dat FN terug is! Maar eh… Dewanand verbannen, dat is toch ironisch bedoeld, mag ik hopen?

op 27 04 2013 at 09:55 schreef Manda:

Mensen die mij kunnen ontroeren met taal mogen de pen nooit neerleggen!

op 27 04 2013 at 09:57 schreef Jaap:

Oh man, wat ben ik blij dat je zo’n fantastische vriendin hebt en dat je tijd voor jezelf hebt genomen. Ik vind het heerlijk om te lezen dat je het in Japan zo naar je zin hebt gehad. En dat verdien je ook. Iedere dag opnieuw.

Ik ben ook blij dat Peter Breedveld weer in Nederland is. Sowieso dat er een Peter Breedveld is.

Het afgelopen jaar heb ik gezien wat er gebeurd is en dat is voor mij niet te bevatten. Veel meer aandacht geven aan personen die hun dag vullen met het vals beschuldigen en zwartmaken van anderen doe ik hier niet. Ze stellen niets voor, zijn niks waard en het lijkt mij vreselijk om iedere dag wakker te worden zoals zij. Het is ze gegund.

Last but not least, I’m gonna enjoy this rollercoaster ride to the max!

op 27 04 2013 at 10:03 schreef Judith:

Welkom terug!

op 27 04 2013 at 10:03 schreef Niek Holtzappel:

Goed nieuws Peter. Ik vind het fijn dat je er weer bent!
Dikke hug…

op 27 04 2013 at 10:15 schreef petepel:

Dat Frontaal Naakt weer up and running is, is natuurlijk geweldig, maar dat het je persoonlijk goed gaat na door een diep dal te zijn gegaan vind ik eigenlijk het allerbeste nieuws om te horen.

op 27 04 2013 at 10:21 schreef Tayfun Balçik:

Respect!

op 27 04 2013 at 10:21 schreef Pyt van der Galiën:

Ik wist wel dat je niet in staat zou zijn je mond te houden:P Welcome back!

op 27 04 2013 at 10:34 schreef machiel:

Ik ben blij dat je weer terug bent!

op 27 04 2013 at 10:40 schreef Haes:

Fijn dat je weer terug bent. Ik miste de dagelijkse gang naar je broodnodige tegengeluid enorme de afgelopen anderhalve maand.

En ja, Japan (en dan bedoel ik vooral de mensen) kan zeer verslavend zijn.

がんばれね!

op 27 04 2013 at 10:43 schreef Mario:

Welkom terug! :-]

op 27 04 2013 at 10:50 schreef Lic:

Fijn. Ik volg FN vanaf het begin, en het Internet was de afgelopen tijd een stukje minder leuk.

op 27 04 2013 at 10:54 schreef Khadijah:

Blij te zien dat FN weer tot leven is gekomen. Ik wist het gewoon dat je op een dag weer door zou gaan.

Wie schrijft die leeft voort, in al zijn vrijheid van het woord.

Welcome back!!

op 27 04 2013 at 11:02 schreef Niels van Lobberegt:

Aaah, ik kan gelukkig mijn wekelijkse dosis ergenis weer lezen. Welkom terug.

op 27 04 2013 at 11:16 schreef Gregor Hakkenberg:

Peter! Met tranen in mijn ogen je verhaal gelezen. Ik wist niet dat je zó stuk zat van al die hufters. Je ‘genezing’ in Tokyo ontroerde me, maar ik ben vooral blij dat je er weer bent. Ik miste de inzichten, vrolijkheid, verbazing en (ja ook) ergernis die FrontaalNaakt mij telkens weer verschafte. Welkom terug!

Wil je alsjeblieft je donatiebutton vervangen door of aanvullen met een abonnementsknop. Dat is tamelijk simpel bij PayPal. Ik betaal graag hetzelfde voor Frontaalnaakt als voor DeCorrespondent, maar dan liefst in termijnen per maand.

Het gaat niet zo zeer om het geld, maar om de maandelijkse bevestiging dat er mensen zijn die werkelijk waarde hechten aan jouw werk als commentator en analyticus.

op 27 04 2013 at 11:25 schreef Gert-Jan:

Ik ben heel blij weer van je te horen en blij dat ’t goed met je gaat!

op 27 04 2013 at 11:29 schreef Rena:

A journey of a thousand miles begins with a single step.
Lao-tzu
Super dat je weer op de been bent! Keep on walking!

op 27 04 2013 at 11:39 schreef Daphne:

Fijn dat FN weer terug is, en dat jij weer teruggekeerd bent, Peter. Ik hoopte er al op.

op 27 04 2013 at 11:46 schreef Salpeterzuur:

Welkom terug Peter. Je toverde een glimlach op mijn gezicht toen ik vandaag je tweet las dat FN leeft.

Jammer van Dewanand. Kon altijd lachen om zijn absurde reacties.

op 27 04 2013 at 12:32 schreef Marten:

Indrukwekkend. En fantastisch dat je de demonen uit de vallei der duisternis uit je geest verjaagd hebt, en dat je FN als een Fenix laat herrijzen.

op 27 04 2013 at 12:40 schreef defrysk:

Welkom terug! Ik heb je geluid nogal heel erg gemist.

op 27 04 2013 at 12:58 schreef Jabir:

Peter, ik ben heel blij en voel zelfs een (misplaatst) gevoel van trotsheid dat je niet capituleert. Nieuw leven! Kersenbloesem! De afgelopen tijd werd ik ook belaagd en kan nu beter navoelen wat je doormaakte met dreigementen tot en met je kind aan toe, laster, valse beschuldigingen, het hakt er behoorlijk in. Harder dan ik dacht. Moet niet meer gebeuren. Tijdens het doen van aangiftes kwam ik erachter dat het belabberd gesteld is met de rechtsbescherming die je krijgt en volgens mij is de tijd rijp om dat ook politiek aan de orde te stellen. Spekman kaartte het aan maar had geen echte voorstellen, terwijl het politiek draagvlak er wel is. Kijk maar naar Engeland; werd recentelijk ook een campagne tegen internetgekken gevoerd en een aantal daarvan zitten nu lange gevangenisstraffen uit.

op 27 04 2013 at 13:15 schreef Sven:

Blij dat je terug bent ,ik geniet van je stukjes!!

op 27 04 2013 at 13:48 schreef Esther:

Wat iedereen hiervoor zegt. Laat je niet meer zover drijven. Bewaak je grenzen en block en modereer naar hartelust. FN en jij zijn niet de afvalbak waar iedereen zomaar hun verbale diarree en haatbagger kwijt kan. Ik heb je gemist.

op 27 04 2013 at 13:51 schreef Pyt van der Galiën:

Overigens zeer terecht dat je de term “domrechts” laat vallen (als ik je goed begrijp). Ik heb me daar altijd ongemakkelijk bij gevoeld, ook al gebruik ik de term bij gelegenheid zelf ook. Wanneer we denken dat “domrechts” van toepassing is op gehaaide politici als Wilders of geslepen ideologen als Spencer en Fjordman, draaien we onszelf een rad voor ogen.

op 27 04 2013 at 13:54 schreef herman van der helm:

Welkom thuis Peter.
Tranen zijn voor mij de mooiste dingen die ik ooit kreeg. Ze brengen me bij die mooie diepte waar ik echt wezen wil.

op 27 04 2013 at 14:04 schreef Eline:

Ik heb nog niet eerder een column gelezen die mij zo heeft geraakt ,ik heb gewoon zin om een potje te janken !! Ik vind het verschrikkelijk dat dit in Nederland iemand wordt aangedaan ,heb veel respect voor je ,zet ‘m op en laat je niet terroriseren !!! ;-)

op 27 04 2013 at 14:08 schreef Sophie:

Heb het nagelaten te reageren toen je ermee stopte, maar ik zal het niet nalaten om te reageren nu je terug bent: hoera! Op naar nog heel veel mooie, leerzame, lezenswaardige, goed onderbouwde stukken!

op 27 04 2013 at 14:25 schreef Robert Keizer:

Ik ben blij!
Eerst en vooral omdat jij jezelf weer hebt hervonden, en omdat je zo’n geweldige vrouw als Hassnae aan je zijde hebt.
En mijn blijdschap behelst uiteraard ook het weer tot leven komen van een van de fijnste plekjes van het Nederlandse internet. Leve Frontaal Naakt!

op 27 04 2013 at 14:26 schreef willem vermeulen:

Welkom terug Peter!

op 27 04 2013 at 14:34 schreef Carolien Geurtsen:

Man Man, wat goed dat je er weer bent,
Geleden leed achter je gelaten, littekens zichtbaar, voelbaar, maar heler, gelukkig, én kwetsbaar return. Knap!

Ruime Omhelzing, ook wel ‘Bear Hug’ genoemd

op 27 04 2013 at 14:58 schreef MNb:

Jij k……….l (dit is een scheldwoord, uit het diepst van mijn hart). Net nu ik me er bij neergelegd heb dat je definitief voor altijd gestopt was. Weet je dat ik elke dag twee of driemaal je blog heb gecheckt? Goed, ik durfde niet te hopen, zelfs niet te verwachten, maar toch sluimerde al die tijd de gedachte “misschien, misschien ….”. Hassnae had me al geschreven wat ze vond, maar ik vreesde dat je Hollandse koppigheid sterker zou zijn dan haar verstandige, redelijke woorden.
Gisteren of eergisteren heb ik op Jona Lendering’s blog geïmpliceerd, dwz. openlijk voor mezelf toegegeven dat FN verleden tijd was. Voor het éérst. Eindelijk was ik in staat die vrees om te zetten in zekerheid.
En nou ben je terug. Je hebt geen flauw benul hoe blij ik ben.
Geef Hassnae een bosi en een brasa van me, op zijn Surinaams.
Oh ja, ik zal nooit meer slecht over Japanners denken.

op 27 04 2013 at 15:12 schreef Deh Haagh:

Ik dacht al een verandering waar te nemen op het internet… en inderdaad, hij is terug… welkom terug kerel, ik hoop weer veel van je te lezen…

op 27 04 2013 at 15:25 schreef Ik heb vandaag de vlag maar uitgestoken | Knetter:

[…] zomaar héél goed nieuws tot mij: De onvolprezen Peter Breedveld heeft zijn blog Frontaal Naakt weer tot leven gewekt. Dat stemde mij blijmoedig en vreugdevol. Als ik een vlag zou hebben gehad… Nou is het […]

op 27 04 2013 at 16:51 schreef Ralph van der Geest:

Super dat je er weer bent! En dat flik je me niet nog een keer, begrepen? :-)
’t Leven is te mooi om het door hufters – pardon, ik zal niet meer dat soort bewoordingen gebruiken maar voortaan zeggen – het leven is te mooi om door mensen die qua beschavingsniveau nog een slag te maken hebben te laten verworden tot minder dan super…
Dikke knuffel aan Hassnae!

op 27 04 2013 at 17:02 schreef smeets:

Welkom terug in het land der dwazen.!!

op 27 04 2013 at 17:28 schreef fred:

FN terug; het mooiste cadeau voor het koningspaar.
Driewerf hoezee!!!

op 27 04 2013 at 17:42 schreef Josje:

Wat een loutering, lieve Peter. Het is dat ik niet christelijk ben, anders had ik wel ‘Hallelujah’ en ‘Amen’ geroepen.
Weet je nog dat ik het volgende eens aan jou heb geschreven?

Never give up.

op 27 04 2013 at 18:00 schreef Erik:

Wat fijn dat Frontaal Naakt weer terug is, en nog beter dat je je demonen hebt kunnen afschudden, het is je van harte gegund!

Achteraf toch goed dat je er mee gestopt was, uit je verhaal blijkt dat het echt even nodig had.

op 27 04 2013 at 18:04 schreef Olav:

Peter:

Wij zijn de good guys. Namelijk.

En zo is dat. Welkom terug.

op 27 04 2013 at 19:24 schreef andre:

Ouwe Lobbes,

Samen een keertje chocomel en een saucijzenbroodje eten dan maar?

Welcome back

op 27 04 2013 at 19:33 schreef Ton Biesemaat:

Gelukkig.

op 27 04 2013 at 19:34 schreef Jeroen Mirck:

Goed dat je terug bent, Peter. Mooi kijkje in je ziel ook.
Cliché maar waar: eerlijk duurt het langst.

op 27 04 2013 at 19:41 schreef Maurits Burgers:

Een pak van mijn hart. Lang leve de groene slangen! Prachtige tekst, je schrijft een boek.
Vraag me toch iets af.
Je schrijft “(…) Wat ik ook niet meer doe, is in de reactieruimte met mensen in discussie gaan. (…)”. Dat vond ik vaak nu juist het leerzaamste van je Frontaal Naakte presentie. Ik hoop dat ‘niet in discussie gaan’ niet betekent dat je zelf geen commentaar meer geeft op je artikelen. Als dat zo is betreur ik het. Daar werd ik soms juist wijzer van. Welkom terug, sterk.

op 27 04 2013 at 19:45 schreef madbello:

Had ik maar je kunnen knuffelen. Wat heftig, het is me helemaal aan me voorbij gegaan, hier en daar gezien maar dacht dat het een grap of viral was.

op 27 04 2013 at 19:51 schreef Coos van Leeuwen:

Heftig verhaal Peter.
Goed dat ik de dag weer kan beginnen op Frontaal Naakt.

op 27 04 2013 at 19:58 schreef Peter Breedveld leeft « MAD Media Magazine:

[…] Peter Breedveld alias ”Frontaal Naakt” leeft en is terug. Ik wilde ophouden met bestaan. Ik heb zelfs zelfmoord overwogen. Ik besloot mijn computer niet meer aan te zetten. Ik durfde geen kranten meer in te kijken, de televisie niet aan te zetten: Frontaal Naakt leeft! […]

op 27 04 2013 at 20:17 schreef Jaco:

Fijn!

op 27 04 2013 at 20:21 schreef Dawud Pirzad:

Goed dat je terug bent. Ik ben blij!

op 27 04 2013 at 20:29 schreef Max:

Wat ben ik blij dat Peter Breedveld terug is!!!!
Zeer sterke terugkomst….niemand kan om je heen!

op 27 04 2013 at 20:49 schreef Ik reageer bij uitzondering anoniem:

Al verklaart iedereen je voor gek dat betekent niet dat ze daarom gelijk hebben.
Dus zonder al die steun die je kreeg moet je ook proberen je niet gek te laten maken.

Je site en je mening doen er toe. Zo kan je de kritiek ook zien.

Voltaire schijnt ooit gezegd te hebben: ‘If 50 million people say a foolish thing, it is still a foolish thing.’

op 27 04 2013 at 20:55 schreef Fridjof:

Respect voor je openheid en ballen.
Keep on track!

op 27 04 2013 at 21:10 schreef Fan:

http://m.youtube.com/#/watch?v=vimZj8HW0Kg&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DvimZj8HW0Kg

op 27 04 2013 at 21:37 schreef NK:

Peter: laat je niet gek maken door mensen met het IQ van de buitentemperatuur. GA DOOR!!!! Ik geniet van je analyse, van je scherpte, van je uitgesproken meningen in het opportunistische en niet-denkende Nederland.

op 27 04 2013 at 21:40 schreef Mas Rob:

Mooi!

op 27 04 2013 at 21:58 schreef ANobody:

Wat fijn dat je weer schrijft, heb je schrijfsels gemist.

Laat je niet kisten.

op 27 04 2013 at 21:59 schreef Mirelle Brik:

Gelijk zoals het een echte ridder betaamt!

Met liefde, Mirelle.

op 27 04 2013 at 22:32 schreef Jo Gorgels:

Wat goed dat je er weer bent. Je bent nodig.

op 27 04 2013 at 22:33 schreef gronk:

Congrats met je terugkeer. Ik herken ’t wel; d’r is een kliekje nederlanders wat continu hetzelfde debat wil voeren. Daar moet je je niet in mee laten sleuren, want voor je het weet denk je dat er in nederland alleen nog maar over moslims/engrechts/etc wordt gediscussieerd. En dat is niet zo. Er gebeuren genoeg andere dingen, die vaak ook nog eens stukken interessanter zijn dan dat uitgekauwde cultuurdebat. Want laten we wel wezen: dat is nog steeds het debat van 2002. Het is nu gvd 2013. Alsof er de afgelopen tien jaar niets gebeurd is.

Anyway, de komende tien jaar gaan volgens mij ontzettend interessant worden, want de rechtse meute gaat op heel veel terreinen bakzeil moeten halen: peak oil wordt menes, global warming wordt echt, en zowel zorg als pensioenen worden in de huidige vorm onbetaalbaar. Genoeg om je druk over te maken, in ieder geval. En d’r is *ook* nog genoeg om je over te verwonderen, qua tech: google glasses gaan heel veel lol geven, en daarna krijgen we de driverless cars.

Goede beslissing qua ander moderatiebeleid. Wel een tip: laat de moderatie door iemand anders doen, zodat je al die zure racistische bagger niet zelf door hoeft te ploegen.

op 27 04 2013 at 22:41 schreef Sofia van der Linde:

Welkom terug, Spidey.

Het is fijn om weer nieuwe columns van je te lezen.

op 27 04 2013 at 23:33 schreef piet de nuttige idioot:

mooi zo. Ik dacht gister nog dat het wel weer eens tijd werd voor een doorstart van FN.
’t Zijn trouwens niet die dubbele loopings die eng zijn, maar die kurketrekkers daarna, daarin zit het venijn…

op 28 04 2013 at 08:17 schreef Yannick:

Bravo! Blij dat je er weer bent, ook al was de terugreis zo te lezen geen eenvousige opgave. Ik had het bijna, maar niet helemaal opgegeven om nog hier te komen kijken of er misschien niet toch weer wat leven was. En zie hier!

op 28 04 2013 at 09:46 schreef Ina Dijstelberge:

Mooi om te lezen hoe je jezelf en je spirit weer teruggevonden hebt. Fijn dat je weer terug bent en pas goed op jezelf.

op 28 04 2013 at 09:54 schreef Nico:

Goede en slecht mensen, die hun vetes vanachter een scherm uitvechten, geschreven in de kleine taal van een land waarin mensen wel gelukkig zijn met hun leven maar niet met de maatschappij. Wat hebben we eigenlijk aan discussies tussen webredacteuren?

Ik wil het feestjes niet verpesten, maar vraag me werkelijk af wat het uitmaakt of mensen wel of niet hun mening geven. Zeker als je hiermee slechts de handen van de eigen achterban op elkaar krijgt en ‘de ander’ nooit zal overtuigen van je eigen, persoonlijke gelijk.

op 28 04 2013 at 09:55 schreef G!:

:)

op 28 04 2013 at 10:19 schreef Huib:

Hou je veilig!

op 28 04 2013 at 10:25 schreef Jan Post:

Even gehuild, je bent een mooi mens!

op 28 04 2013 at 11:35 schreef MNb:

Vertel eens, Nico, wat maakt het uit of jij hier schrijft of niet? Of sowieso je mond open doet tegen wie dan ook?
Weest gerust, je hebt mijn blijdschap niet verpest.

op 28 04 2013 at 12:34 schreef Yurp:

Mooi dat je weer terug bent, Peter. Ik heb frontaalnaakt gemist de afgelopen tijd!

op 28 04 2013 at 13:18 schreef Robert:

Lieve Nico,
Er zijn mensen, heel veel zelfs, die zeven kleuren stront schijten bij de gedachte dat ze iets misschien niet goed hebben gesnapt, dat ze over iets onvoldoende kennis hebben en dat ze daarom wel eens iets hebben gedacht en beweerd dat achteraf niet blijkt te kloppen. Dit soort mensen zijn daarom nooit geïnteresseerd in de kennis of de mening van een ander, vooral niet in de opinie van een ander die een andere opinie heeft. Maar, dit wil je vast niet geloven, er zijn gelukkig ook nog mensen die wél openstaan voor een andere mening, die wél bereid zijn hun kennishorizon te verbreden en daarom graag de houdbaarheid van hun kennis en inzichten willen toetsen aan de kennis en inzichten van een ander. Dit zijn mensen die de bereidheid hebben om te leren, en daarom geïnteresseerd zijn in de opinie van een ander, met name in de ideeën van een ander met andere ideeën. Dit zijn hele dappere mensen, want zij hebben de moed om af en toe te zeggen: “Goh…zo had ik het nooit bekeken, toch weer wat geleerd van een ander.” Dus, als jij je afvraagt: “wat het uitmaakt of mensen wel of niet hun mening geven.” dan behoor jij blijkbaar niet tot het soort mensen dat bereid is om af en toe e

op 28 04 2013 at 13:38 schreef Robert:

Dus, Nico, als jij je afvraagt: “wat het uitmaakt of mensen wel of niet hun mening geven.” dan behoor jij blijkbaar niet tot het soort mensen dat bereid is om af en toe eens iets van een ander te leren, en dan heb jij op deze site ook niets te zoeken, want Peters pen produceert geen varkensvoer, maar stof tot nadenken. (Dit laatste woord kan je opzoeken in het woordenboek)

Beste Peter, お帰りなさい! あなたの真珠は豚のためではありません

op 28 04 2013 at 14:09 schreef Marc Bouwman:

“Ik heb even overwogen om meteen ook maar een embargo op metaforen en andere stijlfiguren te heffen. Geen sarcasme meer, of ironie, want dat wordt expres verkeerd begrepen. Maar dat zou absurd zijn. Dan zou ik een soort oer-Nederlands moeten gaan schrijven, zoals ze dat in de Steentijd spraken”.

Hallo Peter. Ik had je vier weken terug aan de telefoon. Je hield mij voor een andere docent geschiedenis. Ik adviseerde je voorzichtig te zijn met humor. Omdat humor het wapen is om tegenstanders mee te ontwapenen, maar dat evengoed een wapen in handen van je tegenstanders kan zijn. Het kenmerk van humor zal nooit zijn om de werkelijkheid op die wijze te verduidelijken zoals dat in dialoogvorm wel kan. Je vreest met het afzien van humor als stijlvorm in de Steentijd terecht te komen. Maar feitelijk is dat onjuist: oer-Nederlands werkt juist verhelderend, tackelt misverstanden waar die ontstaan. Daarbij is het niet zo strak in vorm dat het irreële werkelijkheden vormt zoals dat bij wetsteksten nogal eens het geval is. Zoals je weet zijn wetsteksten erop uit alle mogelijkheden in te sluiten en onmogelijkheden uit te sluiten.

op 28 04 2013 at 14:10 schreef Marc Bouwman:

Juist in die taal is een misslaan van de plank (als dit zich voordoet) een 100% issue: zo’n wet wordt een waarheid in zichzelf, volkomen los van de (sociale) realiteit. Wetsteksten en humor zijn elkaars directe tegenpolen. Daarom is het oer-Nederlands het beste alternatief als je uit bent op dialoog.

Eerder heb ik al eens beargumenteerd dat humor de stijlvorm was waarvan Hitler zich bediende. Met humor kreeg hij de lachers op de hand, grote delen van het Duitse volk achter zich. Volkomen immuun voor welke dialoogvorm dan ook.

Over jouw schrijven op Frontaal Naakt zeg je “ik bepaal de snelheid, het ritme, en wanneer het afgelopen is”. Hiermee schaar je je onder velen die zich in het huidige klimaat gedwongen voelen hun blad, beweging of partij af te schermen van invloeden die dit blad, beweging of partij van binnenuit kunnen ondermijnen, zoals de PVV. Ik zeg niet dat dit niet begrijpelijk is, maar het tekent het klimaat in het huidige maatschappelijk debat: men graaft zich in.

Daarom pleit ik voor het oer-Nederlands, zonder die humor, zonder gescheld, zonder wetsteksten. Daarin hebben die Brussen en Bennink, ook al kan ik hun geschrijf niet luchten, gelijk: schelden werkt averech

op 28 04 2013 at 14:11 schreef Marc Bouwman:

“Echt, je kunt beter ruziemaken met progressieve mensen dan met wat er tegenwoordig doorgaat voor rechts of liberaal-conservatief of hoe het schaapsvacht dan ook heet, waarmee de wolven zich tooien”, zeg je.
Dat vind ik een vreemde uitspraak, aangezien je eerder stelt over Annelies van der Veer “Over die laatste kan ik dus nooit meer iets lelijks schrijven”. Good for you, zou ik zo zeggen. Maar juist Annelies plaatsen we niet in de progressieve hoek, toch? Je kan ook stellen dat zij daar juist wel te vinden is, maar dan zit jij daar weer niet.

In ieder geval vind je mij, evenals Annelies, niet in de hoek waar jij staat, maar in de hoek die zich bewust is van het gevaar van het radicale dat de islam is, en het virulente anti-semitisme en anti-anders-zijn van alles wat niet islamitisch of paternalistisch-islamitisch is.

De site waarop je mij kunt treffen is EJ Bron. Ook daar vecht ik tegen het gebruik van averechts werkende humor of gescheld. Omdat het afleid van waar het werkelijk om gaat.

Oer-Nederlands is mijns inziens het enige medium waarin dialoog niet voor 100%, maar wel de hoogste mate van succes kan bereiken.

op 28 04 2013 at 14:16 schreef Marc Bouwman:

Repeat:
Daarom pleit ik voor het oer-Nederlands, zonder die humor, zonder gescheld, zonder wetsteksten. Daarin hebben die Brussen en Bennink, ook al kan ik hun geschrijf niet luchten, gelijk: schelden werkt averechts; humor, zou ik eraan toe willen voegen, heeft in de praktijk dezelfde functie als gescheld.

op 28 04 2013 at 14:18 schreef René Koeman:

Dit is het beste nieuws sinds lang. Welkom terug beste Peter.

op 28 04 2013 at 15:08 schreef Robert:

@Marc Bouwman.

Je maakt een grapje!
Ja toch….
Toch?

op 28 04 2013 at 16:04 schreef Nico:

Interessante reacties op mijn vraag; geen antwoord. Ik zou van alles en nog wat zijn en hoe dan ook niets te zoeken hebben op deze website. Het is precies de neiging te denken in kampen waarvan ik denk dat het niemand verder zal helpen. Maar goed, veel plezier in dit microcosmos.

op 28 04 2013 at 16:31 schreef André:

Goed dat je terug bent. Ik had ook niet anders verwacht. Ik ben ook graag af en toe in Japan. Graag de IBAN en BIC van je bankrekening nummer nodig voor betalingen uit het buitenland. Pas goed op jezelf en partner op. Ik wil jullie niet missen.

op 28 04 2013 at 16:41 schreef Peter:

IBAN: NL59 RABO 0393 4449 61 Wat BIC is, weet ik niet.

op 28 04 2013 at 17:47 schreef herman van der helm:

Hoi Peter, staat op je papieren bankafschrift

op 28 04 2013 at 17:48 schreef Gerry:

Fijn dat je terugbent! Ik heb je tegengeluid de afgelopen tijd flink gemist, als de gekte in de reguliere kranten weer toesloeg.

op 28 04 2013 at 17:57 schreef Marc Bouwman:

@Robert

Jouw bijdrage was niet echt grappig!

Bovendien adresseer ik hier Breedveld.

op 28 04 2013 at 18:55 schreef Links of rechts, van dit kabinet ben ik de weg kwijt. - Elementa Company | Blog:

[…] heeft aangepast aan de post-crisis realiteit. Dan wordt het hier allemaal cynischer en lastiger om je mening te geven dan het nu soms al is en regeert wantrouwen en onverdraagzaamheid nog meer dan nu. Van de economie […]

op 28 04 2013 at 20:23 schreef Sammie Saul:

Mooi dat je weer terug bent! En hoe voorspelbaar is het dat ik de eerste drek over je terugkomst alweer heb gezien bij wat margeblogjes. Ook van de aasgieren had je kennelijk geen moment langer weg mogen blijven. Ik hoop in ieder geval dat je vol kan blijven houden om die ongeïnspireerde onzin niet te lezen. Het is de moeite niet. Jouw logs over Japan daarentegen dan weer wel. Keep ‘em coming!

op 29 04 2013 at 00:06 schreef Breedveld stopt met Frontaal Naakt – Update | De Researcher:

[…] Update Breedveld gaat toch door met Frontaal Naakt. […]

op 29 04 2013 at 00:09 schreef Wouter Engler:

Gelukkig maar meneer Breedveld.

op 29 04 2013 at 00:48 schreef Joost:

Peter, fijn dat je weer terugbent en je leven weer op kunt pakken. Ik kan me gelukkig absoluut niet voorstellen wat je allemaal hebt doorgemaakt en wat al die haat met je heeft gedaan, maar ik heb een diep respect voor jou en Hassnae, hoe ver jullie zijn gegaan in het verweer tegen de haat en stupiditeit. Blijf dit alsjeblieft doen, maar hou je eigen grenzen in de gaten.

op 29 04 2013 at 07:20 schreef F.:

Welkom terug Peter! Zware tijd heb je gehad, en wat een goed advies van Hassnae om letterlijk afstand te nemen. Schrijf ze, ik ben blij dat je er weer bent!

op 29 04 2013 at 09:05 schreef Kees:

Fijn dat het weer beter gaat Peter en goed dat je weer terug bent. Maar waarom zo enthousiast over Japan? Nu wil ik daar namelijk ook graag naar toe.

op 29 04 2013 at 09:39 schreef Abdel:

Fijn dat je er weer bent Peter!

op 29 04 2013 at 11:31 schreef Sasha Berkman:

Fijn!

op 29 04 2013 at 12:05 schreef Robert:

Marc Bouwman schreef: “@Robert Jouw bijdrage was niet echt grappig!”
At your service, want dat was toch je verzoek, dat wij niet meer grappig zijn.

Marc Bouwman schreef ook: “Bovendien adresseer ik hier Breedveld.”
Ik ook: Beste Peter, alsjeblieftalsjeblieftalsjeblieft, hou de humor er in en laat de goeden met gevoel voor humor niet lijden onder de boosaardigheid van de kwaden; want humor is voor de geest wat smeerolie is voor de motor.

op 29 04 2013 at 16:42 schreef babs:

Fijn!

op 29 04 2013 at 18:50 schreef Marc Bouwman:

Peter, luister niet naar die duivel van een Robert!

op 29 04 2013 at 20:19 schreef Sasha Berkman:

Fijn niet inde zin fijnen :)

http://www.protestant.nu/Encyclopedie/tabid/359/Page/fijnen/Default.aspx

op 29 04 2013 at 20:47 schreef dewanand:

namaste Richard Meijer,

Nog bedankt dat je wat zei over de beslissing van Peter om mij en Wieroe, de hindoe kat uit Delft kennisstad te verbannen, ja het leven van lagere kasten en paria’s is nou eenmaal harder geworden he en de winters zijn killer, kouder met verrot diepgevroren rattenvlees he uit de riolen.

Wij hebben best veel paria’s en lagere kasten onmoet in Nederland en eigenlijk is Peter Breedveld nog aardig middelhoog he, want hij krijgt zelfs leuke positieve mailtjes en knuffeltjes van Hassnae, dus lage kaste was hij nooit.

Ok, nu zien of die verbanning menens is. Als je dit kan lezen nu dan zijn Wieroe en ik niet verbannen van Frontaal Naakt, maar wij beloven ons aan de nieuwe hoogbeschaafde censuur richtlijnen te houden van de nieuwe blotere Frontaal Naakt.

Dewanand en Wieroe

op 29 04 2013 at 20:56 schreef Sasha Berkman:

dolfijnen?

Ik ben blij!

op 30 04 2013 at 04:50 schreef sabaroth:

Keurige reactie Dewanand!

op 30 04 2013 at 12:44 schreef Bertje:

Mooi breedveld is terug.

( hopelijk blijft zijn bijl bot)

op 30 04 2013 at 14:46 schreef Reinaert:

Fijn dat je er weer bent, of beter jullie er weer zijn.

op 01 05 2013 at 07:58 schreef Gerda zegerius:

Welcome back!! XX

op 01 05 2013 at 11:42 schreef harm:

<3

op 01 05 2013 at 14:00 schreef Hajo:

Fijn dat Frontaal Naakt weer is opgestaan, nog beter te lezen dat het ondanks alles goed met jullie gaat. Hoera!

op 01 05 2013 at 15:48 schreef André Richard:

Eerst een nieuwe koning, nu dit en dan straks nog het eeuwige leven…

…je vraagt je wel eens af waar we het allemaal aan hebben verdiend!

op 01 05 2013 at 19:17 schreef Marija:

Dank je wel voor je veerkracht en de inspiratie. Ik ben blij dat je met hernieuwd élan verder gaat met FN – en je eigen regels: daar ben je de gastheer voor: here we’re at your home. Leve de meest basale omgangsvormen. Oh ja. En naakt.

op 02 05 2013 at 06:20 schreef Leo Schmit:

Satori

op 02 05 2013 at 12:21 schreef Arjan030:

Zat net te denken: damn, ik heb nog steeds geen alternatief gevonden voor FN op mijn dagelijkse webrondje! En tikte toen toch even de url in, geen idee waarom. En nu zie ik dus dat FN weer terug is! Ik ben heel blij!

Enne: niet reageren in de comments lijkt me wijs ;-)

op 02 05 2013 at 15:45 schreef Gert:

Fijn dat je weer verder gaat, ik heb je gemist. Zonder het schelden krijgt FN een tien, of nee een negen komma negen.

op 02 05 2013 at 16:46 schreef cRR Kampen:

Voor het eerst in weken een blik op FN geworpen en bijlo! Het leeft!

Wow, wat een verhaal. Wist niet dat je zo diep moest gaan vanwege al die Stenen Tijdperkbagger. You almost walked the plank. Almost.
Maar ik vind dat je de eerste stap op die plank nooit vrijwillig had mogen zetten… Sorry, dat lijkt wel de schuld geven van de verkrachting aan het slachtoffer. Maar toch. Als je de ridder in een arena wil uithangen, kleed je dan tevoren toch met staal. Als je gewoon weet dat je ’n good guy bent (feit), moest de stront toch van je afvallen als druppels op lotusblad.

Ik walg soms van het plebs. Dat was de reden dat ik ’t via o.a. NuJij.nl een aantal jaren geleden opzocht. Had eerst weleens een teiltje nodig. Heb het plebsrepertoire nu echter wel gezien – er is niet veel aan te zien, ’t is altijd hetzelfde – geaccepteerd als deel van wereld en mensheid, en niks uit die hoek raakt me nog. ’t Is geen partij voor me. Voor mij is dit proces achter de rug, ben gestopt met NuJij, tijd om de betere niveau’s terug te bezoeken.

Fijn dat je er weer bent, Peter.

op 04 05 2013 at 03:39 schreef hallo:

Wat fijn dat je terug bent, Peter.
Natuurlijk hebben heel veel mensen updates van je site gemist. En daardoor zwaar geleden, reken je dat maar aan ;-)

Het lijkt erop dat je een heuse depressie (en niet zo’n ordinair slecht humeur, of een milde somberheid – wel het echte werk) hebt overwonnen.
Dat is niet niks.

Dank voor de inspanningen die je je getroost voor je publiek. Het wordt zeer gewaardeerd, jullie beiden trouwens. Oderint dum metuant, denk ik dan wel eens. Ze mogen jullie haten, als ze je maar vrezen, maar ik weet niet of jullie daar wat aan hebben.

En dat met Dewanand – die lezen we toch minstens een keer per week, mensen, gewoon op zijn eigen stek:
http://www.dewanand.com/index.htm

In dat kader, dat van Dewanand en zijn doekjespoes Winand dus, citeer ik graag even de Grote Volks Schrijver Reve:

‘Hij had geen huisdier, maar betreurde het verlies – door spoorloze verdwijning enige maanden tevoren – van zijn zwarte kater Broer of Broertje, aan wie hij vaak des avonds het geschrevene van de dag placht voor te lezen, om te weten te komen wat hij moest verbeteren of omwerken: met soms, als toegift, een niet te moeilijke passage uit de Schrift.’

op 04 05 2013 at 09:10 schreef sjaak:

Ik schrok erg dat je dewanand zou uitleveren, voor een beetje minder kritiek.
Gelukkig lijkt dat niet zo te zijn. Vind het wel weer leuk te kunnen lezen op FN. Goed dat het weer goed gaat.

op 08 05 2013 at 16:26 schreef Jeroen:

Welkom terug! Ik heb je gemist!

op 08 05 2013 at 23:03 schreef Sasha Berkman:

Schrijf nog eens iets over journalistiek en haar kwaliteit hier in 031 svp.

op 10 05 2013 at 16:44 schreef Coen de Moor:

Peter, ik heb kennelijk veel gemist, want ik heb geen idee waar je het over hebt. Het klinkt wel heel erg. Het is wel heel erg als mensen je kapot willen maken omdat ze het niet eens zijn met wat je schrijft. En nog erger als ze er bijna in slagen.

Ik ben het soms niet eens met wat je schrijft, en vaak heb ik moeite met de toon waarop waarop je dat doet, en ik ben daarom geen fan van Frontaal Naakt.
Dat er andere mensen zijn, die net als ik, moeite hebben met Frontaal Naakt, snap ik daarom heel goed. Maar dat ze er een persoonlijke zaak van maken, en jou op deze manier aanpakken, dat vind ik onbegrijpelijk.

Ik ben heel blij dat je er overheen bent gekomen en dat je weer begonnen bent met Frontaal Naakt.
Veel succes!

op 12 05 2013 at 09:08 schreef Maarten:

Ah gelukkig man! Mooi dat je er weer bovenop bent gekomen. Leuk die Tokyo ervaring, staat nog op mijn verlanglijstje.

op 30 05 2013 at 00:31 schreef MNb:

Nou, één troost, PB, de zwartmakerij van Trouw was niet persoonlijk bedoeld. Deze keer is Fred Teeven het haasje. Trouw plaatst precies hetzelfde bericht als Nu.nl:

http://www.nu.nl/politiek/3487341/teeven-ontkent-ontmoeting-met-holleeder.html

Alleen is de kop van Trouw “Fred Teeven zat met Holleeder en Dick V. in café”. Guilty by association dus. Oftewel riooljournalistiek a la Privé en Story vroeger.
(uiteraard hoef je dit niet te plaatsen, want geen hond die het nog leest – ik dacht alleen dat je het wel wilde weten).

op 16 06 2013 at 21:10 schreef Tessa Voerman:

Wat een welkom goed nieuws!

Ja, ik ben een beetje laat. Vermoedelijk ben ik gewoon een beetje traag.

Ter morele steun, of om het te vieren, of hoe je het ook maar noemen wil, zal ik voortaan de doodenkele keer dat ik reageer, dit onder mijn echte gewone dagelijkse eigen naam doen. Een noviteit, voor mij dan ;)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS