Home » Archief » Goede Buren


[04.09.2010]

Goede Buren

Hassnae Bouazza


Illustratie: Francisco Zúñiga

Vroeger waren de woningen in het dorp van mijn moeder en in de omliggende dorpen in bezit van de gemeente en er waren nooit problemen. Vorig jaar is het beheer van de woningen overgenomen door een woningcorporatie en sindsdien worden de huurders continu lastiggevallen met betuttelende brieven en kleine en grote eisen die ‘het woonplezier’ zouden verhogen.

Zo kreeg voor de zomer iedereen een ‘goede buur-pas’ waar je bij bepaalde winkels tien procent korting kunt krijgen. Een goede buur zorgt netjes voor zijn huis en tuin en balkon, veroorzaakt geen overlast en houdt een oogje in het zeil. Zo maakte de brief duidelijk. Mensen die zich niet als goede buren gedragen, moeten de kaart inleveren. Een straf om van te rillen.

In de praktijk werkt het zo: mijn broer kreeg een brief dat hij zijn voortuin moest bijwerken en zijn achtertuin niet als opslagplaats mocht gebruiken. Om te kunnen zien hoe zijn achtertuin eruit ziet, moet je je eerst toegang verschaffen via een deur. Privacy? – Niet bij deze woningcorporatie. Een boos telefoontje van mijn broer leverde hem excuses op: inderdaad, zijn achtertuin was netjes, het was een standaardbrief en de afzender was vergeten die regel over de achtertuin eruit te halen. En ja, met zijn voortuin was het ook niet zo erg, hij was te voorbarig geweest.

In de flat van mijn moeder hingen om de haverklap briefjes op met allerlei mededelingen. Dit liep zo de spuigaten uit dat er een glazen vitrine kwam waar de post dan opgehangen kon worden. Bijna elke dag is er wel weer iets waar de bewoners rekening mee moeten houden. Allemaal goed en wel, tot er laatst in een brief, vol met allerlei eisen, stond dat de bewoners hun was niet op het balkon mochten hangen. Dat ging me te ver. Met mijn pen schreef ik erbij dat de ziekelijke bemoeizucht was doorgeslagen en dat mensen zelf mogen weten waar ze hun was hangen.

De volgende keer dat ik naar de flat ging, was het papiertje met mijn commentaar weggehaald en opnieuw uitgeprint en veilig achter het glas gehangen. Wel potverdomme! Ik pakte een papier en schreef een brief waarin ik erop wees dat niemands woonplezier wordt aangetast door was op het balkon en dat huurders ook zo hun rechten hebben. De brief plakte ik met plakband op de vitrine.

En zo begon een spel van briefje plakken, weghalen, plakken, weghalen, waarbij de toon steeds scheller en feller werd en de woorden steeds moeilijker: iets met particuliere wensen, de ondergeschiktheid daarvan enzovoort.

Tot ik deze week weer in de flat was en tot mijn genoegen zag dat ditmaal niet alleen mijn brief was weggehaald, maar ook de waslijst met eisen. Het viel me ook op dat de brieven die er hingen allemaal waren uitgeprint op het briefpapier van de woningcorporatie. Ik hoop dat de beheerder van de vitrine (een van de flatbewoners), die naar ik vermoed op eigen initiatief opereerde, flink op zijn flikker heeft gekregen en de sleutel van de vitrinekast heeft moeten inleveren. Dat zal hem leren er misbruik van te maken.

Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, en de Arabische site van de Wereldomroep. Vorig jaar was ze te bewonderen in Vrouw & Paard. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 04.09.2010 @ 17:54

[Home]
 

12 Reacties

op 04 09 2010 at 18:45 schreef Rob:

Ah… Nederland. Heerlijk om op terug te kijken.

Ooit zag ik en documentaire over een volkstuinencomplex. Er liepen mannen rond van de Tuincommissie en de Gebouwencommissie op inspectietocht. Om de eigenaren te wijzen op onvolkomendheden in hun beplanting en bebouwing.

Leuke hobby, zo’n tuin. Nederlanders zijn over het algemeen een volk van zichzelf vrijwillig onderschikkende slaafjes wiens enige genoegen is om niet tot volledige slavernij afgezakte medeburgers aan te geven bij welke autoriteit dan ook. Zo komt de Nederlander aan zijn kortstondig gerief. Zo waant hij zich even een sergeant in plaats van een gewone janlul.

op 05 09 2010 at 00:33 schreef vetklep:

Bij veel evenementen lopen van die vrijwilligers de boel te “regelen”. Ze zijn te herkennen aan hun oranje hesje en het overmatig gebruik van hun portofoon. Die vertonen ook vaak zo’n stuitende machtswellust. Hun hele leven zijn ze Jan Doedel en een keer per jaar mogen ze even zwelgen in hun eigen importantie.

Wie er plezier aan beleeft iets over een ander te zeggen te hebben is er ongeschikt voor.

op 05 09 2010 at 00:36 schreef Benech:

Vetklep: ik zal komende maandag eens vragen aan mijn leidinggevende vragen of hij plezier beleeft aan zijn werk? Zo ja, dan is hij volgens jouw beschrijving dus ongeschikt.

op 05 09 2010 at 00:39 schreef Tjerk:

Lees Vetklep eens even niet zo onwelwillend, Benech. Hij beschrijft hier machtsgeilheid, die wordt verbloemd met ‘de beste bedoelingen’.

op 05 09 2010 at 00:44 schreef Benech:

Dat lees jij dan kennelijk ergens tussen de regels door Tjerk. Soms kan zo’n oranje hesjesdrager zaken weten over bijvoorbeeld veiligheid die jij als argeloze evenementenbezoeker niet weet. Hoef je ook niet te weten, maar in het belang van veiligheid hoor ik liever van een ander dat ik een bepaalde actie niet moet doen, wat jij?

op 05 09 2010 at 00:50 schreef vetklep:

ik bedoelde:
Een goede verantwoordelijke geeft aanwijzingen uit noodzaak, of om een resultaat te verbeteren. Niet om zich even belangrijk te kunnen voelen.
En dat proef ik vaak wel bij vrijwillige oranje hesjes en bij de bemoeitoeter uit het verhaal van Hassnae. Plus een persoonlijke hekel aan wasgoed, waarschijnlijk.

op 05 09 2010 at 13:01 schreef Rena:

Het kan ook de vereniging van eigenaren zijn die zulke eisen stelt. Bloempotjes met hangplanten die niet aan het balkonhek mogen hangen. Geen kinderwagen of kinderfietsje beneden in het trappenhuis, onder de trap ivm vluchtroute bij brand???? ( niemand gaat onder de trapzitten terwijl de voordeur in zicht is)

op 05 09 2010 at 13:33 schreef Benech:

Vetklep: bemoeitoeterij kan hinderlijk zijn, interessantdoenerij ook, maar soms kan jij of ik niet de noodzaak van die bemoeiing of pretenties niet overzien. Om dan meteen in de Pavlov te schieten, is ook weer zo nep-incorrect.

op 05 09 2010 at 14:11 schreef vetklep:

Ik wil best toegeven dat ik nogal wat ongeduld heb ontwikkeld met bemoeibetutteling.
Minder snel, dank u wel, Bob, vriendelijke mensen hoe ga je ermee om. Je kent dat postbus 51 geneuzel wel. Je zou bijna dronken en scheldend door een woonwijk gaan racen.
Daarom zou het zo fijn zijn als bemoeienis tot het noodzakelijke beperkt zou kunnen worden, want nu waait een nuttige waarschuwing waarschijnlijk ook langs mijn oren.

op 05 09 2010 at 18:15 schreef yurp:

@vetklep

daar kan ik me inderdaad ook scheel aan ergeren. Die bemoeizuchtige denigrerende postbus 51 zeikerdjes. ‘Ongemerkt worden we steeds asocialer’, pardon? Jullie misschien maar ik weet nergens wat vanaf. De meeste van mijn vrienden en kennissen zijn ook prima mensen. Waar ze het lef vandaan halen om zulke beschuldigende bagger over ons heen storten is mij een raadsel. En dan nu jouw voorbeeld weer: vriendelijke mensen hoe ga je ermee om. Jongens, jongens, waar zijn we mee bezig? Alsof iedereen hier ten lande een stel paranoide angsthazen is. Dat is niet de maatschappij waar ik in leef iig. Cultuurpessimisme vermengt met een portie arrogantie. Het stoort me mateloos.

op 05 09 2010 at 21:07 schreef Huuskesgait:

Dit MOET wel zijn in Bemoeiziekbuurt aan de Amstel. In een normale omgeving was die woningcorporatie allang weggeschopt!

Goodgoan: Huuskesgait

op 07 09 2010 at 23:57 schreef Judith:

Niet helemaal ontopic, maar Hassnae, ken je deze site; http://www.passiveaggressivenotes.com

De brieven van de woningcorporatie passen er zo tussen.

Ontopic kan ik niets anders doen dan mijn hoofd schudden.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS