Home » Archief » Hedonisme


[04.09.2010]

Hedonisme

Josje


Illustratie: Francisco Zúñiga

‘Alle verlangens die niet tot pijn leiden indien ze onvervuld blijven, zijn niet-noodzakelijk.’ – Epicurus

Mijn grootste, eerst onbewuste verlangen was om zichtbaar te zijn. Niet alleen met betrekking tot het naakt-zijn en het gekoesterd willen weten, maar ook om het weten dat ik bij een groter ‘publiek’ bekend zal zijn.

Volgens het woordenboek betekent ‘hedonisme’ het streven naar genot als het hoogste goed. Nu kun je dat genot in verschillende vormen kwalificeren. Van goed tot kwaad. Goed én kwaad is bijvoorbeeld het genot van seks bij het verlangen naar begeerte. Dat kan zijn als minnaar, maar ook als verkrachter. Ook goed én kwaad is het genot van eten bij honger. Je kunt eten om je maag te vullen, maar je kunt ook eten om je gemoed te stillen (het zogenaamde troosteten).

Hedonisme heeft over het algemeen een negatieve bijklank. Het wordt gebruikt als een scheldwoord. Het wordt geschaard onder individualisme en egoïsme, waarvan vooral de laatste ook als negatief wordt beschouwd. Het wordt niet nobel geacht om het bevredigen van het genot als doel in het leven te beschouwen.

En daar zit hem nu net de kneep. Iedereen heeft verlangens. Iedereen heeft genot nodig om de verlangens te kunnen bevredigen. In de eerste levensjaren worden de verlangens gevormd. Ben je als kind liefde tekort gekomen, dan kun je je verdere leven blijven zoeken naar die liefde. Dat kun je doen via verschillende vormen van genot. Seksueel genot, maar ook intellectueel genot. Je probeert met je intellectuele vermogens de ander te overtroeven, in de hoop dat de ander jou ontzag zal verlenen. Ben je als kind veelvuldig gepest, dan kun je je verdere leven proberen die pijn te kanaliseren door te zoeken naar manieren om je wraakgevoelens te bevredigen. Je kunt bijvoorbeeld zelf kleinere kinderen of zelfs dieren gaan pesten.

Natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel bij het zoeken naar genotsmogelijkheden. Het is ook gewoon fijn als je seks hebt, waarbij je echt wordt bemind en waardoor dus jouw verlangen naar liefde wordt bevredigd. Het is heerlijk om uitmuntend bereid eten te nuttigen, als je honger hebt of als jouw gemoed vraagt om te worden getroost.

Nu komt het hedonisme van het bekend willen zijn, zichtbaar willen zijn. Sinds de opkomst van de sociale media heeft iedereen de mogelijkheid om zichtbaar te zijn. Het is niet meer voorbehouden aan de politieke en sociale elite. Het is niet meer voorbehouden aan de christenen. Het is niet meer voorbehouden aan de horenden. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waar komt dat verlangen van zichtbaarheid vandaan? Waarom is de bevrediging ervan een genot, wat mensen willen bereiken? Wat wil ik bereiken door mij zoveel mogelijk te profileren via een podium als Frontaal Naakt? Voor mij is het inmiddels een groot genot gebleken om te merken dat wat ik schrijf, wordt gelezen. Ik vind het een genot om zoveel verschillende mensen te ‘ontmoeten’ via onder andere Twitter, en mijn gedachten en gevoelens te kunnen toetsen aan dat publiek. Ik vind het het grootste genot om te merken dat ik ook maar een mens ben. Geen een of andere onzichtbare randdebiel.

Het Internet bestaat nog maar 12 jaar, maar is al zo wereldwijd dat alles dichtbij komt. Mensen van over de hele wereld vinden elkaar, worden zichtbaar voor elkaar. Twitter was vorig jaar nog relatief onbekend, en nu is het een booming business. Mensen kunnen nog veel directer zichtbaar zijn voor elkaar. Het genot van het gezien worden en gehoord worden. En dan vraag ik mij af waarom dat verlangen naar zichtbaarheid bestaat. Is het de survival of the fittest? Is het een machtsspelletje? Of….

Hedonisme is geen scheldwoord. Het is de mens eigen om het een of andere genot als hoogste doel te hebben, om zo het eigen, onvervulde verlangen te kunnen bevredigen. Hedonisme is menselijk. Alleen wat het afschuwelijk kan maken, is de manier waarop je het genot bevredigt. Als je daarmee mensen, dieren of de natuur vernietigt, ben je geen hedonist. Dan ben je een masochist.

Met roodgestifte lippen en bekoorlijke rondingen en hooggehakt probeert Josje de wereld te doorgronden. Dat zij het soms niet begrijpt, deert haar niet. Zolang ze maar haar naakte kijk kan behouden.

Josje, 04.09.2010 @ 17:27

[Home]
 

11 Reacties

op 04 09 2010 at 22:19 schreef MrOoijer:

“Het Internet bestaat nog maar 12 jaar,” — he? Weet je wel waar je het over hebt ? Ik heb de indruk dat de rest van je betoog even mank is.

op 05 09 2010 at 03:01 schreef Peter Dijkema:

1. De vraag blijft: waarom willen we allemaal zo graag in het net aanwezig zijn?
2. Of het net nou 12 of al dik 20 jaar bestaat…Is dat hedonisme of ego-tripperij? 3. Is de hedonist die vernietigt niet een sadist?

op 05 09 2010 at 08:17 schreef Josje:

@MrOoijer

Jammer dat je niet aangeeft hoelang het Internet dan bestaat. Ook jammer dat je niet vertelt wat je dan precies mank vindt aan mijn stuk. Nu kan ik niets met jouw reactie.

@Peter Dijkema

Ach, ruim 20 jaar dus. Ik ging in feite uit van het jaar vanaf welke de mensen het Internet steeds meer gingen gebruiken. Of was dat ook al eerder?

De vragen die jij stelt, zijn een goede samenvatting. Wat denk jij zelf van de eerste 2 vragen?

op 05 09 2010 at 09:52 schreef MNb:

Het is de combinatie van egocentrisme en hedonisme die een tikkie riskant is – zie de verkrachter.

op 05 09 2010 at 10:14 schreef herman van der helm:

Hoe je het allemaal noemt maakt mij niet zoveel uit. Ik schrijf op internet omdat ik het leuk vind. Ik beantwoord vragen en mijn vragen worden er beantwoordt.
Ik schreef in het begin omdat ik mezelf de moeite waard achtte. Mijn mening doet ertoe dacht ik. Ik realiseerde me dat er een tijd komt waar in ik er niet meer ben, en dat vooruitzicht dreef me tot expressie. Ik wilde niet vergeten worden als ik dood zou zijn. Nu is die drijfveer minder, omdat ik merk dat het er niet toe doet of je wel of niet vergeten wordt. De enige die jou niet zal vergeten ben jezelf. Dit vertrouwen maakt me niet minder zichtbaar, maar voorkomt zelfoverschatting.

op 05 09 2010 at 11:37 schreef Josje:

@MNb

Goed én kwaad bij de seks zijn voor mij 2 heel verschillende dingen. Wat ik onder goed versta, is het minnen. Wat ik onder kwaad versta, is het verkrachten. Dus geen combinatie van beide. Is dat wat je bedoelde?

@Herman

Heel hartelijk bedankt voor je eerlijke woorden. Daar kan ik echt iets mee. Vooral met wat je daar zegt over zelfoverschatting (en daarbij het vergeten van jezelf).

op 05 09 2010 at 11:49 schreef Rob:

Het is ook zo vreselijk belangrijk voor de inhoud van het stuk, dat je precies weet hoe lang het internet al bestaat.
Ik schrijf op internet omdat het me oplucht, omdat ik een oude linkse zeikneus ben die hoopt minstens een of twee mensen op andere gedachten te brengen, omdat ik hoop ooit nog eens echt iets goeds te schrijven – maar niet om me bloot te geven. Mijn jeugd heeft me geleerd dat nooit meer te doen. Er gaat altijd iemand mee aan de haal en dat is maar zeer zelden goed nieuws.

op 05 09 2010 at 11:53 schreef Peter:

Ik schrijf op Internet omdat ik daar zin in heb. En omdat niemand me voorschrijft hoe subjectief/objectief mijn stukken moeten zijn, en hoe ik ‘pannekoeken’ spel.

op 05 09 2010 at 12:15 schreef Josje:

@Rob

‘Bloot’ is ook zo’n breed begrip. Ik vind wel dat ik jou leer kennen en van jou leer op een bepaald niveau, als jij schrijft over wat jou bezig houdt. Dat je misschien zeer ontroerd raakt van het zien van iemand van wie je houdt, hoef je natuurlijk niet op te schrijven.

@Peter

Dan hoef ik niet meer veel te doen bij jou. U mag zodoende het kringgesprek verlaten.

op 06 09 2010 at 01:01 schreef Huib:

De Amerikaanse grondwet erkent “the pursuit of happiness” als één van de drie belangrijkste burgerlijke grondrechten. In combinatie met de andere twee rechten, kan dat geen kwaad, integendeel: Het recht om naar geluk te streven verleent een dynamisch element aan de constitutionele constructie van de VS, dat ontbreekt aan de Franse verlichte grondwet van enige jaren later.

Aangezien onze grondwet ook is gebaseerd op de Franse, ontbreekt ook bij ons een (gecontroleerd!) hedonisme te enen male.

De nieuwste politieke medewerker van Geert Wilders, (de rechtse katholiek Paul Belien uit Antwerpen), vindt zelfs, dat de Verlichting in haar geheel verworpen moet worden. Volgens hem, is de huidige malaise niet de schuld van de Islam, maar van het “hedonistische intellectuelendom” dat de “weerstand van onze gezonde judeo-christelijke cultuur” heeft afgebroken, zodat we, zonder het te beseffen, reeds virtuele moslims zijn.
Een vreugdeloos verhaal, dat in opmerkelijke tegenspraak is met de Wilders-mantra, dat de Islam onder andere daarom fout zou zijn, omdat “ze geen Verlichting heeft gekend”.
Te vinden op Belien’s Brussels Journal: http://www.brusselsjournal.com/node/852
Toegelicht op: http://delagelanden.huibs.net/2010/09/wilders-opent-een-nieuw-front-strijd.html
Hedonisme is dus hééél erg verkeerd. En Wilders heeft een probleem met z’n verlichting.
Maar hij is niet de enige die geluk liefst zoekt waar het licht niet schijnt.

op 07 09 2010 at 02:17 schreef Laurens:

Het idee van Epikouros’ hedonisme is, dat de mens, of althans de hedonist, als hoogste streven moet hebben, het volmaakte genot te zoeken, ZONDER daarmee anderen te schaden. Hedonisme is dus niet direct egoïsme. Verkrachting, marteling en andere narigheid kunnen misschien de pleger een zeker genot verschaffen, maar druisen in tegen de leer van het hedonisme.
Het nastreven van genot op de hedonistische manier mag geen enkel mens of dier schaden, en heeft daarmee ook geen politieke achtergrond. Het was in Epikouros’ tijd een tegenwicht voor het Stoïcisme, de strenge leer van onthouding en zelfverloochening. Wat de meeste mensen tegenwoordig beoefenen is geen hedonisme, maar puur eigenbelang. Daarbij het liefst zoveel mogelijk andersdenkenden schadend.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS