Home » Archief » Hendrikus & Ingrid-Anne


[26.11.2016]

Hendrikus & Ingrid-Anne

Justine le Clercq

tumblr_lokyqtccxn1qlh9eeo1_500
Scene uit Sword of Doom.

Het schijnt onstuitbaar te zijn: de opmars van discriminatie, van racisme, van de PVV. Allemaal zichtbaar door een reeks openbare incidenten met een hoofdrol voor Henk & Ingrid. Tenminste, dat is wat ik lees. Uit eigen ervaring weet ik het niet, want ik ken geen Henk & Ingrid. In de wereld waarin ik leef heten ze Sjonnie & Anita, of ze heten Hendrikus & Ingrid-Anne. Die tussenvorm ken ik niet. Rob Wijnberg schreef dat ze in voetbalstadions komen, maar mijn bomberjack heb ik al dertig jaar geleden verkocht.

Op De Correspondent beschrijft Arjen van Veelen de verblijfplaats van Henk & Ingrid: een Vinexwijk. De blanke Nederlanders die daar wonen voelen zich verdrukt. Dat idee leeft nu zo sterk dat ze er klaar voor zijn om hele massa’s gekleurde mensen het land uit te flikkeren. Dat schept ruimte.

Gewone man

Bas Heijne en Lodewijk Asscher beaamden dat, van die verdrukking. Zo betoogden zij op tv dat al die nare ontwikkelingen ontstaan omdat er naar de gewone man al heel lang niet geluisterd is. Die gewone man – de buschauffeur, de winterschilder, de stukadoor – daar zit de pijn, zit de ontevredenheid, het wantrouwen, de angst, wat weer de voedingsbodem is voor discriminatie en racisme.

Met andere woorden, het zit niet bij de hoger opgeleiden, niet bij de regering of de columnschrijver, niet bij de elite, niet bij de NPO of de kranten. Het zit bij Henk de buschauffeur en Ingrid de verpleegster. Maar die conclusie zit me sinds kort niet lekker.

Na de zomer stond ik op een vernissage. Een vernissage is voor Hendrikus & Ingrid-Anne wat een voetbalkantine is voor Henk & Ingrid, maar dan met een wijntje, met elegante omgangsvormen en grammaticaal correcte zinnen, met hier en daar een zegelring aan de pink, met buffers op de bankrekening.

Ongewenste meute

Hendrikus zei tegen mij: ‘Laat ze maar allemaal vertrekken,’en hij wierp met zijn handen denkbeeldig de ongewenste meute over de heining. Hij glimlachte. Zijn elegante vrouw ook. Later zei ze: ‘Ze zeggen toch ware dingen bij de PVV.’

Daar lag ik ‘s nachts toch even wakker van met de vraag: Hoe had ik moeten reageren zonder een enorme spanning te laten ontstaan?

Omdat ik meestal helemaal niet luister naar wat mensen tegen me zeggen, was het me blijkbaar een hele tijd ontgaan. Maar nu spitste ik voortaan mijn oren op die vernissages, in sociëteiten, bij de kreeftenclubs, nu ging ik doorvragen. Met hun antwoorden werd ik vol in de bek geslagen. Ik wist niet wat ik hoorde. Het regende oneliners, maar dan onderstreept door een intellectuele blik, of van die zuchtende ogen. Ineens hoorde ik omfloerste stemmen die kloterige dingen zeiden over vluchtelingen of religie of Marokkanen, en dan keken ze me ook nog veelbetekenend aan, alsof we een band hadden, alsof zij wel wisten dat ik er ook zo over dacht.

Ik lees constant dat het om Henk & Ingrid gaat maar volgens mij is het erger.

Meerellen met voetbalsupporters

Het lijkt alsof het ineens helemaal bon ton is om dingen te zeggen die voorheen aan een bepaalde nauw omschreven groep werden toegekend. Het is alsof die kakkers ineens meerellen met voetbalsupporters maar dan wel doen alsof ze ver boven die voetbalsupporters staan – omdat ze een choker dragen en geen bomberjack. Alsof je beschaving in die choker zit.

Wilders zei in een speech:

Wij kiezen voor de mensen die het niet cadeau krijgen in Nederland.

Maar ik ben omringd door mensen die het cadeau hebben gekregen. Die in de vaart van de groei alle appels konden plukken, die zelfs nog gedroogde appels van de vorige generatie hadden liggen, en ook nog ruim bedeeld zijn met talent.

Financiële noden

‘Henk Ingrid maken zich zorgen over hun inkomen en de stijgende huren en de verschraling in de zorg’, staat hier en daar geschreven. Maar in mijn omgeving huurt niemand, zijn er geen financiële noden en de zorg wordt afgenomen op landgoed NooitGenoeg.

En nu ineens hoorde ik Hendrikus de woorden van Henk herhalen, maar dan in het ABN.

Eentje, een oude man, zei tegen me: “Ach, ze horen hier toch ook niet.”

“Hoe kan uitgerekend jij dat zeggen? Je hebt de oorlog nog meegemaakt!” zei ik.

Sterker nog, hij had zijn hele leven heel traumatisch gedaan over die oorlog.

Maar hij zei dat dat iets heel anders was. Dat ging over het uitroeien van een ras. Dit gaat over religie. Dat mocht ik niet met elkaar vergelijken.

Bediend door een neger

Een ander zei: “Laatst ben ik in een restaurant keurig bediend door een neger, daar heb ik geen klachten over.”

Ik reageer meestal niet. Ik zou niet weten hoe. Hoe moet je omgaan met mensen die je na staan, die je al je leven lang kent, waar je van hebt geleerd en die iets voor je hebben betekend, wat moet je doen als ze ineens iets zeggen dat zo discriminerend of racistisch is dat elke reactie een kentering in de relatie zal betekenen?

Als kind dacht ik dat oorlog, religie en numerologie uitgebannen zouden zijn als ik groot was. Goed, dat bleek niet haalbaar, maar deze ommekeer komt voor mij als een aardverschuiving. Alsof ik mijn huis verlies. Alsof ik mijn straat niet meer herken.

Of.

Foute grap

Of is dit een toevallige ervaring?

Of is het geklets in de ruimte? Net zoals het Giel Beelen is vergaan, die een foute grap maakte over Sylvana, maar die eigenlijk altijd foute grappen maakt en alleen die ene eruit werd gepikt?

Of is het zoals bij Sjonnie & Anita: een supergrote bek, keiharde grappen, maar als het erop aan komt zijn ze menslievend?

Of ben ik nu zelf degene die aan het overdrijven is en te zwaar tilt aan taalgebruik waar helemaal geen discriminatie of racisme achter zit?

Of is het zoals mijn huisgenoot stelt: “Een Joodse grap maakt je niet een nazi, maar een grap over huidskleur maakt je in deze tijdsgeest wel een racist.”

Of is het zoals ik zelf ooit ontdekte over vrouwenemancipatie: als je over het onderwerp heen scheert lijkt het of mannen en vrouwen gelijk zijn; als je feiten verzamelt blijkt het niet zo goed gesteld met die emancipatie; als je echt gaat luisteren dan stuit je op onbegrijpelijke kwesties.

Kleine wereld

Wilders zei ook in een speech: “Nederland is meer PVV-minded dan de staatsomroep u ooit zal laten weten.”

Vanuit mijn eigen kleine wereld kan ik nu rapporteren, daar lijkt het verdomme wel op.

Mocht de PVV sterker groeien dan er Henk & Ingrids zijn, dan weet ik wel waar ik het zoeken moet.

Justine le Clercq (1967) is schrijver en tentoonstellingsmaker. Zij is onderdeel van het kunstenaarscollectief Crail Moansburg en een opgewekte factotum voor kunstenaar Suzanne van Soest. Van Justine verschenen twee boeken. Ze heeft een website en een Facebook-pagina.

Justine le Clercq, 26.11.2016 @ 11:05

[Home]
 

15 Reacties

op 26 11 2016 at 11:29 schreef Murat:

Ik deel je ontnuchtering.

Heb veel vrienden en familie verloren in deze racistische tijden.

op 26 11 2016 at 11:56 schreef Martijn:

Racisme mag niet meer, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Cultuur en/of religie zijn de workaround, dan mag je weer alles zeggen, want dat zijn keuzes. En dan ligt de bal lekker bij een ander, die moet zich maar aanpassen.

op 26 11 2016 at 11:58 schreef frans smeets:

Het klopt inderdaad dat de PVV in alle lagen van de vertegenwoordigd is. Mensen die in de globaliseringsgolf hun kapitaal hebben verdiend, in Afrika gaan jagen maar vinden dat NL blank moet blijven.
Het grootste gevaar schuilt in het feit dat ook het hogere en middenkader van politie en leger de PVV aanhangt.
Als Wilders, zoals hij afgelopen week deed, de rechters bedreigde, dan is dat een uitvoerbaar dreigement.
Het zou mij niet verbazen dat de rechters in de ogen van hun toekomstige moordenaar hebben gekeken.

op 26 11 2016 at 13:17 schreef Thomas E:

Hoe treurig ook, tóch denk ik dat het pure racisme niet toegenomen is. Dat is (onderhuids) altijd al vrij hoog geweest in ons land. Eerder geloof ik dat angsthazerij en xenofobie enorm toegenomen zijn. Als de witte Polen aanslagen zouden plegen en als vluchteling massaal ons land zouden binnenkomen, zou het sentiment zich tegen hen keren.

Het netto rendement is natuurlijk hetzelfde: door opruiing via de media worden allen over één kam geschoren en steeds openlijker gediscrimineerd.

op 26 11 2016 at 13:25 schreef Frank de Graaf:

Beste Murat…

Als jij nu vrienden bent verloren…zijn het nooit vrienden geweest…meningen kunnen dagelijks veranderen…maar gevoel volgens mij niet….als mensen menen door al deze ophitserij mij of mijn naasten nu anders te moeten bekijken….jammer voor hun dan…

op 26 11 2016 at 17:13 schreef Joost Kloppers:

“Ineens hoorde ik omfloerste stemmen die kloterige dingen zeiden over vluchtelingen of religie of Marokkanen, en dan keken ze me ook nog veelbetekenend aan, alsof we een band hadden, alsof zij wel wisten dat ik er ook zo over dacht.”

HERKENBAAR!

op 26 11 2016 at 18:17 schreef Martijn:

> wat moet je doen als ze ineens iets zeggen dat zo discriminerend of racistisch is dat elke reactie een kentering in de relatie zal betekenen?

Het is hun opbloeiende racisme dat de kentering veroorzaakt, niet jouw reactie daarop.

op 26 11 2016 at 21:26 schreef Chakir:

Prachtig. Dat gevoel: “Hoe moet je omgaan met mensen die je nastaan…”. Botte idioten, die niets voor je betekenen, aan de kant schuiven is makkelijk te doen (voor mij althans), het zijn juist die vrienden, collega’s, familie, die je soms verstijfd doen staan. En Frank dG, ik denk dat je gelijk hebt over ECHTE vrienden, als je geluk hebt zijn dat maar een handjevol mensen. Het gaat om al die anderen in je sociale omgeving die ook belangrijk en noodzakelijk zijn in je leven. Daarnaast is t bijna niet te doen om steeds aan te horen: “dat geldt natuurlijk niet voor jou”, of “jij bent anders”.

op 26 11 2016 at 23:13 schreef Nöhlert:

Zo is mij via Facebook het eea duidelijk aan het worden vwb bekenden en ja, zelfs oude vrienden. Dus ik ben de boel aan het opschonen want ik wordt doodmoe van die oeverloze discussies. Binnen mijn echte vriendenkring heb ik dat probleem gelukkig niet want daarmee kan ik het over vanalles en nog wat oneens zijn maar gelukkig niet als het om gelijkwaardigheid van de mens gaat. Vriendschap sluit je tenslotte niet zomaar.

op 27 11 2016 at 01:09 schreef Murat:

Nohlert,

Opschonen van je Facebook. Herkenbaar!

op 28 11 2016 at 21:33 schreef Dehnus:

Herkenbaar inderdaad, word vaak vergeten maar het zijn deze “ondernemers™!”die vaak het ergste zijn. Dat was altijd al zo, maar ja dat mocht je ook niet zeggen want die worden in Nederland opgehemeld alsof het niks is. Ook al zijn het de grootste oplichters die hun eigen moeder het licht in de ogen vaak niet gunnen.

Deze zakken patten, met vergaande mayonaise, hebben altijd al lekker van zich laten horen, en waren ook de eerste die de ZZPers aannamen omdat het zo “makkelijk was”. Hierdoor werden de vakbonden dan eindelijk gebroken, voorzetje door de uitzendbureaus inkoppertje VVD met een ZZP regeling. Daarna lekker gaan zeiken op een zondebok, waarna de werknemer zonder contract op rechten (oeps ik bedoel sterke zelfstandige ZZPer) hem wel nalult want de hand van de baas bijt je niet.

Ben je gek.. stel dat de baas hem niet weer aanneemt voor het volgende project? Het zijn juist deze die jarenlang de racistische soep hebben opgediend, van zwarte piet bijeenkomsten dik sponsoren tot vliegtuigen in huren die schrijven “De politie had gelijk”. Vieze types die al met half voorvocht in de broek klaarzitten, uitziend naar een terugkeer naar de 19e eeuw. Waar de Hereboer en de 1/2.

op 29 11 2016 at 01:23 schreef Dehnus:

2/2 heeft de redactie niet gehaald. Vraag me af of het misschien wat te hard was voor het kapitaal? :D

op 29 11 2016 at 07:13 schreef Peter:

Nee, je mag geen twee reacties achter elkaar plaatsen, is all. Heb de lengte van de afzonderlijke reacties niet voor niks beperkt.

op 10 12 2016 at 22:08 schreef Rena Breed:

Bam! Herkenbaar zeg. Vooral de Zwarte Piet discussie is nogal ontluisterend. Familie en vrienden, collega’s. Iedereen is opeens verdacht. En blijkt opeens op je werk toch het idee te zijn blijven hangen dat er in Keulen sprake was van massa verkrachtingen door vluchtelingen. Grrrr gekmakend!

op 01 01 2018 at 09:57 schreef brig sala:

Prachtig geschreven,kloppend!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS